vazelon manastırı

Vazelon Manastırı : Trabzon’un Gizemli Noktası

Bir önceki yazımda Sümela Manastırı gezimizi ve manastır ile ilgili tüm detayları anlatmıştım. Şimdi sıra Vazelon Manastırı keşfimizde. Vazelon Manastırı gezimiz bizim için müthiş bir deneyim ve macera oldu. Bu macera unutulmazlarımız arasına girdi. Neden derseniz burayı bulmak bile başlı başına bir macera. Bulduktan sonra içini kimse yokken gezmek müthiş bir heyecan ve biraz da korku.:) Her şeyi ile gizemini koruyan Vazelon Manastırı doğanın içine gizlenmiş şeklinde sizi bekliyor. Hadi gelin Vazelon Manastırı’nı beraber keşfedelim.

VAZELON MANASTIRI

Anadolu’nun ilk manastırlarından biri olan Vazelon Manastırı bir yunan manastırı. Vazelon Manastırı’nın tahmini yapılış tarihi MS. 270 yılları. Vazelon Manastırı, Sümela gibi göz önünde olan bir manastır değil. Burası çok fazla tadilat görmemiş. Görmeyi bırakın manastırı doğa yutmak üzere. Biliyorsunuz Karadeniz’de nem oranı yüksek olduğundan her yerden bir bitki ya da ağaç çıkması çok fazla vakit almıyor. Eee Vazelon Manastırı’na da kimse el atmayınca doğa burayı resmen kuşatmış gibi bir durum oluyor.

Vazelon Manastırı için belki uzak ya da gidilmeye değmez gibi düşünebilirsiniz fakat şunu belirteyim; şartları zorlayın ve bence bu gizemli manastırı görün. Ben bu yazımda özellikle Vazelon Manastırı Nerede ve Vazelon Manastırı’na Nasıl Gidilir sorularının cevabını en detaylı şekilde verip manastırı bulma noktasında size yardımcı olmaya çalışacağım.

VAZELON MANASTIRI NEREDE ?
maçka gezilecek yerler

Vazelon Manastırı Nerede ? Vazelon Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Kiremitli Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Vazelon Manastırı, Trabzon il merkezine 40 km, Maçka ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alıyor. Burada önemli olan Vazelon Manastırı’nın nerede olduğu değil buraya nasıl gidileceği. Google haritadaki Vazelon Manastırı’nın konumu burada. Bu konumu dikkate alıp gitmeyin ! Aşağıda belirteceğim yolu kullanmanız daha iyi olur.

NOT: Trabzon gezi planınızda Sümela Manastırı varsa ve buraya 1 gün ayıracaksanız Sümela’ya erken gidip sonrasında Vazelon Manastırı’na gitmeniz mantıklı olacaktır. Biz öyle yaptık ve 1 günü gayet güzel değerlendirdik.

VAZELON MANASTIRI’NA NASIL GİDİLİR ?
maçka gezilecek yerler
Vazelon Manastırı’na çıkan merdivenler

Evet işin en önemli kısmı olan Vazelon Manastırı’na Nasıl Gidilir sorusunun cevabına geldik.

Biz Vazelon Manastırı gezimizi Sümela Manastırı’nı ziyaret ettiğimiz güne sığdırdık. Sümela’dan hemen sonra direkt Vazelon Manastırı’na geldik. Sümela’dan çıktıktan sonra yol üstünde Vazelon’u kime sorduysak oraya gidilmez, yolu kötü, orası harap halde gibi bir çok cümle işittik. Ama Üstün burayı kafaya koymuştu ve gidecekti, kaçarı yoktu. Gerçekten bu kadar olumsuz söylemden sonra biraz delilik ediyormuşuz gibi hissettik. Bir de sonbaharda kimselerin olmadığı düşük sezonda gidiyorduk. Üstün “herkesin bakış açısı farklıdır, gidelim kendimiz görelim” dedi ve yola koyulduk.

Vazelon Manastırı’na Nasıl Gidilir derseniz bunun tek yolu kendi aracınızla gitmek. Bunun dışında Vazelon’a herhangi bir ulaşım aracı, dolmuş vs. yok. Peki aracınızla buraya nasıl gideceksiniz.

maçka gezilecek yerler
VAZELON MANASTIRI’NA GİTMENİN YOLLARI

Vazelon Manastırı’na ulaşım için 2 köy yolu var. Bu köylerden biri Köprüyanı Köyü diğeri ise Kiremitli Köyü. Burada tercih etmeniz gereken yol Kiremitli Köyü’nün yolu. Bizim gibi Sümela sonrası Trabzon – Gümüşhane yolunu kullanacaksanız Google haritadaki konum sizi Köprüyanı Köyü içerisinden götürüyor. Burada yapmanız gereken ana yoldan Köprüyanı Köyü istikametine dönmeden yaklaşık 3 km sonra (dönüş tabelası var) Kiremitli Köyü yolundan Vazelon’a dönmek. Kiremitli Köy yoluna döndükten sonra köy içinden geçiyorsunuz. Burada kimi gördüyseniz yolu sormanızda fayda var.

Biz köyün içinden geçip ilerledikten sonra bir evin önünde araba gördük ve eve yol sormaya gittik. Saolsun bir amca “bu yol rahat gidebilirsiniz 1 hafta önce yol çalışması yapıldı, yol düzeldi” dedi ve bize çok moral verdi. İşte bakış açısı farkı ! Aynı yolu takip ettikten sonra baya ilerledik. Yol topraktı ama çok sıkıntılı değildi. Sadece yol kenarlarındaki bitkilerden dolayı arabanın hafif çizilme ihtimali var. Yaklaşık 3-4 km ilerledikten sonra Vazelon Manastırı Kapalıdır tabelasını görüyorsunuz. İşte burada aracınızı park edin ve bu tabelanın bulunduğu iki ağaç arasından sola meyilli bir patika yol var. Bu patika yolda 1-2 dakika yürüyorsunuz ve karşınızda eşsiz güzellikteki Vazelon Manastırı.

VAZELON MANASTIRI’NA GİDEN PATİKA YOL

Bu patika yolu ayağımın ameliyatlı olmasından dolayı çıkamazdım. Durum böyle olunca sen git gör dönüşte bana anlatırsın demekten başka çarem yoktu. 🙂 Doğanın içine gizlenmiş, kaderine terkedilmiş, kuş uçmaz kervan geçmez bir manastır düşünün. Tek başına burayı gezmek iyi cesaret ister. O da maşallah kocambeyde fazlasıyla var.:)

Vazelon Manastırı’na Nasıl Gidilir sorusunun canlı cevabı için Instagrama sabitlediğim Trabzon hikayelerime bakmanızda fayda var. Bakmışken takip ederseniz de sevinirim:)

VAZELON MANASTIRI’NIN TARİHİ
vazelon manastırı
vazelon manastırı

Vazelon Manastırı’nın tarihi çok eskiye dayanıyor. Şöyle ki burası Sümela’nın tarihinden çok daha eski. Hatta Sümela’nın Vazelon Manastırı’nda elde edilen gelirlerden yapıldığı düşünülüyor. 270 yılında inşa edilen Vazelon tarih boyunca bir çok tahribata ve saldırıya uğramış. Bazı kaynaklara göre Sasani devleti askerleri burada 400 keşişi öldürmüş. Üstün bunu sonradan öğrendi; bunu bilseydin gider miydin diye sordum evet giderdim dedi. 😀

Vazelon Manastırı’nın aslında tam yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Vazelon isminin ise kurulduğu yamacın adı olan Zabulon Dağı’ndan geldiği düşünülüyormuş. Burası eskiden Zouvalon diye adlandırılırken sonra Vazelon diye adlandırılmaya başlanmış. Vazelon Manastırı’nın en önemli özelliği buranın İncil’deki Vaftizci Hz. Yahya peygambere adanmış olmasıymış.

vazelon manastırı
Vazelon Manastırı’nın İçi

Vazelon Manastırı tıpkı Sümela gibi ilk olarak mağaranın önüne kilise şeklinde kurulmuş. Günümüzde ayakta kalan mağaranın önündeki kilise ve keşiş odaları, 19’uncu yüzyıldan kalma. İçerisinde değerli freskler varmış ama o kadar tahribata uğramış ki neredeyse fresklerden eser kalmamış. Günümüzün vandallarıda her tarafı boyamış isim kazımış. Üstün bu halini görünce oldukça üzülmüş. 4 kattan oluşan Vazelon Manastırı’nın en üst kısmında bir mağara önünde inşa edilen kilise var. Bu kilisenin dış duvarlarında cennet, cehennem ve kıyamet gününü tasvir eden freskler bulunuyor. Manastırın arşivinden geriye kalan tek parça Leningrad Müzesi’nde bulunmaktadır. 1922’deki son yıkımını takiben, manastırın son papazı Dionysios Amarantidis, Yahya ikonunu kurtarmış ve ikonu Serez, Yunanistan’da bulunan Agia Triada Manastırı’na taşımış. Vazelon Manastırı, 1922 yılında Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Türkiye’den Rum nüfusun sınır dışı edilmesinin ardından terk edilmiş. Bu tarihten itibaren de Manastır tekrar gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

VAZELON MANASTIRI GİRİŞ ÜCRETİ

Vazelon Manastırı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Zaten Manastır gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Buraya gelen giden az. Zaman kısıtlaması olmadan istediğiniz zaman Vazelon Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Vazelon maceramızın sonuna geldik. Hem Sümela hem de Vazelon bizim için müthiş bir deneyim oldu. Sümela’ya herkes gidebilir fakat Vazelon’a herkes gitmez. Bana soracak olursanız arabanızda teknik anlamda sorun yoksa, hava şartları uygunsa, macera ve gizem arıyorsanız Vazelon Manastırı’nı kesinlikle keşfetmelisiniz. Tüm Trabzon maceralarım için sizi Instagrama sabitlediğim Trabzon hikayelerine bekliyorum.

One Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.