Ürdün Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey
Bomba gibi bir Ürdün gezi rehberi sizi bekliyor. Ürdün öyle bir gezi oldu ki bizim için her şeyi ile nokta nokta aklımıza kazındı. Abartmıyorum bu zamana kadar gittiğim yerler arasında bu güzel ülkeyi baş köşeye koyarım. Ürdün’ü gerçekten çok sevdik. Dönerken Ürdün’de yaşayabilir miyiz fikri bile aklımızın bir köşesinde canlanmadı değil. Bu ülkenin güzelliklerinden öte insanı bize çok iyi geldi. Bize mi denk geldi bilmiyorum ama hep bir güler yüz, hep bir yardım etme durumu bizi çok memnun etti. Ürdün gezilecek yerler ile ilgili detayları nokta nokta anlatacağım ama öncesinde tabiki Ürdün gezi rehberi ve detayları var.
Ürdün gezi rehberimde Ürdün’de yaşadığım her tecrübeyi en detaylı şekilde vermeye çalışacağım. Araç kiralamadan vize konusuna, döviz bozdurmadan sim kart işlemlerine kadar tüm tecrübelerimiz burada. Biz yaklaşık 7 gün Ürdün’de kaldık ve gezmedik yer bırakmamaya çalıştık. Ülkeyi kuzeyden yani başkent Amman’dan başladık gezmeye, güneye yani Akabe’ye kadar indik. Dönüşümüz Amman’dan olduğu için tekrar Akabe’den Amman’a geçtik ve ülkemize döndük.
Ürdün Gezi Rehberi
Abartmıyorum Ürdün gezi rehberi başlıklı yazımın çıktısını alın Ürdün’e öyle gidin. Anlattığım her şey size lazım olacak ve seyahatinizi fazlasıyla kolaylaştıracak. İnanıyorum ki Ürdün’den siz de memnun ayrılacaksanız. Bu güzel ülkede antik kentlerden göllere, çöllerden denizlere bir çok güzel şey sizi bekliyor.
Biz Ürdün’de Amman, Ölü Deniz, Petra, Wadi Rum ve Akabe bölgelerini gezdik. Artı bu yerlere bir kaç yer daha ekledik. Gezdiğimiz yerlerin hepsi de birbirinden güzel ve özeldi. Bu güzelliklerin ötesinde çok güzel insanlar tanıdık. Petra’da, Wadi Rum’da bedevilerle çay içip sohbet ettik, Wadi Rum çölünde gece binlerce yıldızı samanyolu eşliğinde izleme fırsatı bulduk. Akabe’de dalış yapıp Ölü Deniz’de gün batımını izleyip Ürdün’ü doya doya yaşadık.
Seyahatimiz sonrası hemen kaleme aldığım bu yazı bile beni o kadar heyecanlandırıyor ki anlatamam. Bu güzel ülkeye 2. kez gitmek bile benim için güzel bir fikir olabilir. Bakın çok samimi söylüyorum Ürdün hakkında tereddüttünüz ya da ön yargınız varsa bence bunların hepsini rafa kaldırın, harekete geçin, peşine uçak bileti alın ve bu güzel ülkeyi keşfedin.
- Ürdün Gezilecek Yerler
- Ürdün’de Nerede Kalınır & En İyi Otel Tavsiyeleri
- Amman Gezilecek Yerler
- Petra Antik Kenti ve Petra Gezi Rehberi
- Wadi Rum Gezi Rehberi ve Wadi Rum Gezilecek Yerler
- Akabe Gezilecek Yerler & Akabe Gezi Rehberi
- Akabe Scuba Diving Maceramız
Ürdün Hakkında Genel Bilgiler
Bu başlıkta Ürdün hakkında kısa kısa bilgiler bulacaksınız. Bu bilgiler Ürdün’de size lazım olacak hap bilgiler. Gezeceğiniz ülkede neyin ne olduğunu önden bilmek daha rahatlatıcı olur. Zaten bu bilgilere gittiğinizde tek tek şahit olacaksınız.
Ürdün’ün kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail yer alıyor. Ülke güneybatısında bulunan Akabe Körfezi ile Kızıldeniz’e açılıyor. Gerçekten baktığınızda sıkıntılı bir bölge burası ama Ürdün tüm bu sıkıntılara rağmen oldukça istikrarlı, güvenli ve düzenli bir ülke. Bunu biz de fazlasıyla hissettik. İnsanlarının bakış açısının ve yaşama şeklinin bu durumda etkin olduğunu düşünüyorum. Güvenlik açısından hiç bir endişeniz olmasın. Ürdün, Arap Baharı’ndan bile etkilenmemiş. Sanırım batı ile olan yakın ilişkiler neticesinde istikrarını korumaya devam ediyor.
Ürdün Hakkında Hap Bilgiler:
- Başkenti: Amman
- Ülke telefon kodu: + 962
- Para birimi: Ürdün Dinarı (JOD)
- Nüfusu: 10,2 milyon (2020)
- Din: %95 Müslüman, %4 Hristiyan, %1 Diğerleri
- Yönetim Şekli: Krallık (Monarşi)
- Konuşulan Dil: Arapça (Turistik yerlerde çoğu kişi İngilizce biliyor)
- Priz Tipi: C / D / F / G / J Priz tipleri (Bizim priz girişleri ile uyumlu, biz ekstra bir apart kullanmadık)
- Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı yok. Saat ayarı yapmanıza gerek yok.
Ürdün’de toplamda 12 ana il bulunuyor. Bu illerden en büyük olanı başkent Amman. Ürdün bir krallık ve ülke krallık ile yani monarşik bir düzende yönetiliyor. Ürdün’de kralın resmini bir çok yerde göreceksiniz. Hemen şunu da belirteyim Ürdün’de şeriat yok. Yani İran gibi düşünmeyin. Burası gayet ılımlı ve medeni bir ülke. Biz genel olarak çok rahat ettik.
Biraz da Ürdün tarihinden bahsedeyim sonra gezi rehberime devam. Ürdün toprakları tarihsel olarak bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Nebatiler, Romalılar, Bizans, Emevi Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi bir çok devlet bu topraklarda hüküm sürmüş. 400 yıl boyunca Osmanlı toprağı olan Ürdün 1. Dünya Savaşı sonrasında Türk egemenliğinden çıkmış. Sonrasında 1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını almış ve başına da Şerif Hüseyin’in oğlu I. Abdullah geçmiş.
I. Abdullah İngilizlerden bağımsız hareket etmek isteyince öldürülmüş ve yerine oğlu Tallal geçmiş. Akli sorunları olan Tallal tedavi olmak için İstanbul’a gelmiş ve yerine oğlu Hüseyin geçmiş. Hüseyin’in ölümünden sonra ise yerini Kral II. Abdullah almış. Kral Abdullah hala ülkenin başında bulunuyor. Kısa bir tarihi olan Ürdün daha 1 asırlık bir ülke bile değil.
Ürdün Nerede ?
Ürdün resmi adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu’nun tam göbeğinde yer alıyor. Ürdün bir Arap ülkesi ve krallık sistemi (monarşi) ile yönetiliyor. Ülkenin kuzeyinde Suriye, batısında İsrail ve Batı Şeria, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda ise Suudi Arabistan bulunuyor.
Ülkenin başkenti Amman. Diğer önemli şehirleri Akabe, Medeba, Jerash, İrbid gibi şehirler. Her noktasını gezmek mümkün olmasa da Ürdün kesinlikle keşfedilmesi gereken bir ülke. Ürdün gezi planı çıkartırken bir çok şeyi hesaplamanız gerekecek. Gezinize ya Amman ya da Akabe ile başlamanız lazım. Aşağıda bu yerler arasındaki mesafeyi görebilirsiniz. Ürdün’ün haritadaki konumu burada.
- Amman – Akabe arası 335 km ve yol yaklaşık 4 saat
- Amman – Petra Antik Kenti arası 236 km ve yol yaklaşık 3 saat
- Amman – Wadi Rum arası 314 km ve yol yaklaşık 3 saat 50 dakika
- Amman – Jerash arası 50 km ve yol yaklaşık 50 dakika
- Amman – Ölü Deniz arası 70 km ve yol yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.
Ürdün’e Nasıl Gidilir & Ürdün Uçak Bileti
Türkiye’den Ürdün’e nasıl gidilir sorusunun en pratik yolu uçak ile buraya ulaşım. İstanbul, Ankara, Antalya ve Trabzon illerimizden Ürdün’e düzenli seferler var. Burada Trabzon olması çok ilginç geldi bize ama son zamanlarda Araplar arasında Trabzon çok popüler. Ürdün’de gezerken bir çok kişinin Trabzon’a gittiğine şahit olduk. Neden Trabzon dedik ve elbette yeşilinden dolayı dediler.😊 Çöllerde yeşile hasretler tabi.
Aşağıda belirttiğim üzere Ürdün’e vize gerekmiyor. Türkiye’den atlayın uçağa ve kendinizi Amman ya da Akabe’ye atın. Amman mı Akabe mi derseniz bence bu size ve gezmek istediğiniz yerlere bağlı. Maliyet olarak Amman uçuşları daha uygun belirteyim.
Biz Ankara’dan Amman’a uçtuk ve Amman’dan Ankara’ya döndük. Ürdün çok büyük bir ülke değil. Gezmesi oldukça rahat. Sadece araba şart. Ürdün’ü gezmek için kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye bir rota çizebilirsiniz.
Ürdün’e uçak bileti için favori seyahat uygulamamız olan Skyscanner’dan faydalanabilirsiniz. Burada bazen çok uygun fiyata uçak biletleri oluyor. Ucuz bileti bulduğunuzda hemen bileti kapın ve Ürdün’e uçun.
Ürdün’e Vize Gerekiyor mu ?
Ürdün, Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler listesinde yer alıyor. Sadece pasaportunuzla Ürdün’e giriş yapıp bu ülkede 90 gün kalabiliyorsunuz. Yani Ürdün vizesi diye bir şey yok. Sadece pasaportunuz olsa yeter. Pasaport türü de fark etmiyor. Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport sahipleri ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaf.
Biz Ürdün’e giderken ne otel rezervasyonu ne de dönüş bileti aldık yanımıza. Pasaport kontrol için hazırlıksız gittik ve ülkeye sorun olmadan Amman şehrinden kolayca giriş yaptık. Pasaport polisi sadece nerede kalacaksınız, neden geldiniz diye bir kaç basit soru sordu. Sonra Welcome Jordan.😊 Siz yine de bizim kadar rahat değilseniz yanınıza rezervasyon belgelerinizi alabilirsiniz.
Bir de Ürdünlüler Türkleri çok seviyor. Türkiye’den geliyorum dediğinizde hemen muhabbet ediyorlar ve her konuda anlayış gösteriyorlar. Bunu hissetmek oldukça güzel bir duygu.😊
Ürdün Nasıl Bir Ülke ?
Ürdün bence kesinlikle görülmesi gereken bir ülke. Gezilecek yerleri efsane. İnsanı çok naif ve yardım sever. Aksi bir durum olmazsa Ürdün’den mutlu döneceğinize gönülden inanıyorum.
Ürdün gezi rehberimde tüm tecrübelerimi yazmaya çalıştım. Sadece sevmediğim tarafı gezilecek yerlerin giriş ücretinin yabancılar için oldukça pahalı olmasıydı. Ama güzellikleri görünce bu durumu bir saatten sonra göz ardı ediyorsunuz.
Ürdün nasıl bir yer sorusuna ben yazılarımda detaylı cevap verdim zaten. Petra Antik Kenti, Wadi Rum, Ölü Deniz bu ülkeyi çok cazip hale getiriyor. Bence fırsat bulursanız bu güzel rotayı kesinlikle değerlendirmelisiniz.
Ürdün’e Ne Zaman Gidilir ?
Ürdün’e gideceğiniz zaman oldukça önemli. Çünkü yürüme noktasında oldukça efor sarf edeceksiniz. Dolayısıyla aşırı sıcaklarda ya da soğuklarda gitmenizi tavsiye etmem. Petra Antik Kenti’nde günde 25 bin atmayı göze alın. Bu adımları temmuz sıcağında atmanız çok da iyi olmaz.
Peki Ürdün’e ne zaman gidilir ? Bence Ürdün’e gitmek için en iyi dönem Eylül – Ekim sonbahar dönemi ve Mayıs – Haziran ilkbahar dönemi. Bunun dışında Ürdün yazın sıcak olacaktır. Kışın ise soğuk ve yağıştan dolayı gezi programınızdan bazı yerleri çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.
Biz Eylül ayı ikinci çeyrekte Ürdün’e gittik. Hava gayet güzeldi. Gündüzleri sıcak, geceleri serindi. Bahar aylarında Ürdün’e gidecekseniz yanınıza akşam için muhakkak kalın bir şeyler alın. Özellikle Petra’da hava değişimini fazlasıyla hissettik. Geceleri oldukça soğuk. Dikkatli olmazsanız üşütme kaçınılmaz son. Şunu da belirteyim yaz sıcağını göze alıp Ürdün’e gidebilirsiniz ama kışın Ürdün’e gitmenizi tavsiye etmem. Çünkü hem soğuk hem de Akabe’de dalış yapma durumunuz oldukça zor olur.
Özetle Ürdün’e gidecekseniz bahar aylarını tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Tabi ucuz uçak bileti bulursanız dönem seçme durumunuz olmayacaktır. Yine de bahar aylarını zorlamaya çalışın.
Ürdün’e Kaç Gün Ayırmalıyım & Ürdün Gezi Planı
Bir önemli soru daha. Ürdün kaç günde gezilir ya da Ürdün Gezi Planı nasıl olmalı ? Bu soru tamamen sizin seyahat programınıza ya da izin durumunuza bağlı. Eğer bu konularda bir sıkıntınız yoksa Ürdün geneline bence 7 gün ayırmalısınız. Bir çok blogda 3-4 gün Ürdün için yeterli olacaktır yazsa da bu süre bence oldukça yetersiz. Ürdün her noktası ile keşfedilmeyi hak eden bir yer. Evet her yerine gitmeniz gerekmiyor tabi ama bazı noktalara kesinlikle uğramalısınız.
Peki bu 7 günü nasıl dağıtmalıyım. Bunun cevabı da tabi ki bende. 7 günü Ürdün gezi noktalarına göre aşağıdaki gibi dağıtın.
- Amman Merkez Gezilecek Yerler – 1 Gün
- Amman Çevresi Jerash antik Kenti ve Aclun Kalesi – 1 Gün
- Ölü Deniz ve Çevresi – 1 Gün
- Petra Antik Kenti – 2 Gün
- Wadi Rum – 1 Gün
- Akabe – 1 Gün
İşte gün dağılımını tam da böyle yapmalısınız. Tabi varış ve dönüş yerlerinize – saatlerinize göre bu gün dağılımını ayarlamalısınız. 5 gün vaktiniz varsa Petra’ya 1 gün ayırmalı, Amman çevresini listeden çıkarmalısınız. 3 gün vaktiniz varsa Petra’ya 1 gün, Wadi Rum’a 1 gün, Akabe’ye 1 gün ayırmalısınız.
Peki biz Ürdün’ü kaç günde gezdik. Biz Ürdün’e 7 gün ayırdık. Ama Ankara’dan Amman’a gidiş uçuşumuzda rötar olduğu için 1 gün gecikmeli Ürdün’e vardık. Gezilecek yerler listesinde biraz oynama yaparak yukarıdaki planımıza sadık kalmaya çalıştık.
Not: Petra’ya neden 2 gün ayırmalı ? Petra alan olarak oldukça geniş bir bölge. Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan bu güzel yere 2 gün ayırmak ve The Treasury (El Hazne) 2 ayrı günde görmek bence olması gereken bir durum. Tabi vaktiniz yoksa 1 gün yeterli olacaktır. 1 gün de olsa yarım gün de olsa Ürdün gezilecek yerler listenizde Petra kesinlikle olmalı. Petra ile detaylı yazım için bağlantıya muhakkak göz atın. https://bujuyollarda.com/petra-antik-kenti/
Ürdün’de Kesinlikle Görmeniz Gereken Yerler
Ürdün’e gitmeye karar verdiniz sadece başkent Amman’ı gezmeyeceksiniz tabiki. Eğer sadece Amman’ı gezecekseniz sizin kararınız tabiki ama sonra ben Ürdün’ü gezdim demeyin. Ürdün’e geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler aşağıda.
Ürdün’de Kesinlikle Görmeniz Gereken Yerler
- Amman merkez ve çevresi
- Ölü Deniz (Lut Gölü)
- Petra Antik Kenti
- Wadi Rum
- Akabe
Bu yerlerden önem sırasına göre en önemli yer Petra ve Wadi Rum. Akabe’de görülecek çok fazla yer yok. Fakat burada scuba diving kesinlikle yapmalı ve mercan resiflerini muhakkak görmelisiniz. Detaylı yazılarıma göz atmayı unutmayın.
Ürdün’de Gezme (Jordan Pass)
Ürdün gezi planı çıkartırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri gezilecek yerlerin giriş ücreti. Bu konuda Ürdün ne yazık ki yabancılara çarpı 5 kat hatta 10 kat tarife uyguluyor. Dolayısıyla bu konuda ön hazırlık yapmanız önemli.
Ürdün’e gelirseniz ve bu ülkeyi detaylı gezerseniz bence Jordan Pass almalısınız. Peki bu Jordan Pass nedir ? Jordan Pass’i bizim müze kart gibi düşünebilirsiniz. Ören yerlerine bu kartla ücretsiz girebiliyorsunuz. Bu da size maliyet açısından ciddi bir avantaj sağlıyor.
Jordan Pass ile 40’dan fazla yere ücretsiz şekilde giriş yapabiliyorsunuz. Jordan Pass fiyatı 70 JOD. Bu fiyat en düşük paket ve 1 günlük Petra giriş ücreti (50 JOD) bu fiyata dahil. Jordan Pass tarifelerini bu linkten kontrol edebilirsiniz. https://www.jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx Eğer 2 günlük Petra gezisi yapacaksanız ki bence yapmalısınız Jordan Explorer paketini seçmelisiniz.
Peki Jordan Pass nerelerde geçerli? Bunun için bu bağlantıya (https://www.jordanpass.jo/Contents/Jordan_Attractions.aspx) göz atabilirsiniz. Bu liste önemli. Eğer bu listedeki yerleri gezmeyi planlıyorsanız bence kesinlikle Jordan Pass almalısınız. Jordan Pass, satın alma tarihinden itibaren 12 ay içinde kullanım için geçerli. Jordan Pass’i sitesinden online olarak satın alabilirsiniz. Ödeme sonrası mailinize Jordan Pass pdf formatında tak diye geliyor. Bir de Ürdün’e varmadan önce Jordan Pass satın alırsanız ve en az üç gece (4 gün) kalırsanız turist giriş vizesi ücretleri ödemezsiniz. Tabi bu bizim için geçerli değil.
Not: 12 yaşından küçük çocuklar ebeveynleri eşliğinde turistik yerlere ücretsiz girebiliyor. Ayrıca Jordan Pass, gezilecek yerlere yalnızca tek giriş hakkı veriyor. Jordan Explorer ve Jordan Expert Paketlerini satın alırsanız Petra dışında tekrar girişe izin verilmiyor.
Ürdün’de Döviz Bozdurma İşlemleri & Ürdün Para Birimi
Evet Ürdün gezi rehberi kısmının en masraflı kısmına geldik. Ürdün’ün öyle bir para birimi var ki mübarek dolardan ve eurodan daha değerli. Ürdün’ün para birimi Ürdün Dinarı namı diğer JOD. 1 JOD bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle 26 TL. Gözlerden yaş gelmesin. Ama ne yazık ki durum bu.😒
Ürdün bizler için pahalı bir ülke ama yine de gezip görülmesi gereken bir yer. Ucuza seyahat etme yolları yazımla bu ülkedeki masraflarınızı minimize edebilirsiniz.
Ürdün’e gideceksiniz elinizdeki TL’yi mobil bankacılıktan dolara çevirin ve banka ya da bankamatiklerden bu dolarları çekin. Ürdün’e vardığınızda bu dolarları JOD’a çevirmeniz gerekli. Peki bu işlemi nerede yapacaksınız. Daha doğrusu nerede yapmayacaksınız. Döviz çevirme işlemini Amman Havaalanı’nda yapmayın oldukça zararlı çıkarsınız. Çünkü çok düşük kurdan döviz bozuyorlar. Bunun yerine şehir merkezini tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Ya da İstanbul veya Ankara’dan uçacaksanız buradaki havaalanlarında bulunan Exchange bürolarını kullanabilirsiniz. Daha insaflılar. Sadece Amman’daki havaalanı döviz ofislerini kullanmayın yeter.
Biz Amman’a vardıktan sonra bir bankaya daldık ve dolarları JOD’a çevirdik. Elimizdeki tüm parayı da JOD’a çevirmedik. Yani elimizde dolar bıraktık. Kendinize göre bir miktar çevirin yeter. Zaten bir çok yerde kredi kartı geçerli.
Not: Döviz bozdurma işleminde pasaportunuzu yanınızda bulundurun ve mümkünse bankaları kullanın. Daha kolay, daha güvenilir. Bizim Amman Havaalanı’nda JOD’a ihtiyacımız olmadı. İlla havaalanında ihtiyacınız olursa küçük bir miktar döviz bozdurun yeter. Son bir bilgi daha döviz işlemleri için telefonlarda uygulaması olan XE uygulamasını kullanın. Çok pratik, çok rahat. Her türlü para birimini kolayca bu uygulamada hesaplayabiliyorsunuz.
Ürdün’de Araç Kiralama
Ürdün’de olmazsa olmazlardan biri araç kiralama. Biz Ürdün gezimiz boyunca kiraladığımız aracımızla yaklaşık 1500 km yol yaptık. Ürdün’de araç kiralamalı mıyım derseniz cevap kesinlikle evet. Çünkü Ürdün’ü baştan aşağı gezmeniz gerekiyorsa araba şart. Ürdün gezi planında kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye bir yol çizmelisiniz. Bu da arabasız çok zor. Ürdün’de toplu ulaşım çok gelişmiş değil. Dolayısıyla gezilecek yerler için araba şart. Araç kiralarken de otomatik vites kiralayın oldukça rahat edersiniz.
Biz Ürdün’de araç kiralama için Montecar Jordan firmasını tercih ettik. Bu firma Google’da yorumları yüksek olan iyi bir firma. Gerçekten firma ile ilgili hiç bir sorun yaşamadık. Her şeyi gitmeden önce Whatsapp üzerinden hallettik ve başkent Amman’a gece geç saatte vardığımızda bizi aldılar sonra bir kaç imza hop anahtar cebimizde. Firma ekibi çok sıcak kanlı ve profesyonel. Her noktada ilgilendiler. Her sorumuza net cevap verdiler.
Araç olarak Nissan Kicks marka bir araç kiraladık. Arabaya bindiğimizde yanımıza bir de taşınabilir wifi verdiler ki of ne güzel oldu. Araç tertemiz ve gıpgıcırdı. Bizi iyi gezdirdi ve araçtan oldukça memnun kaldık. İmkan olsa Türkiye’ye bile araç ile gelirdik.😂 Aracın yakıt tüketimi de oldukça iyiydi. Aracın sağını solunu kontrol ederek teslim aldık ve arabayı şükür sorunsuz teslim ettik.
Araç kiralarken bir çok yerde olduğu gibi depozito ödedik. Montecar firmasına 100 JOD kredi kartından depozito yatırdık. Aracı teslim ettikten sonra bu parayı hemen iade ettiler. Bu depozito uygulaması her yerde var. Yani sizi korkutmasın. Bunun dışında aracı teslim alırken full depo teslim aldık, teslim ederken de full depo teslim ettik. Bizi havaalanından aldılar dönüşte de havaalanına bıraktılar. Araç kiralama ile ilgili hiç bir sorun yaşamadık ve bu firmadan oldukça memnun kaldık. Bir de ofisleri Amman Queen Havaalanı’na oldukça yakın konumda. Bu da oldukça ciddi bir avantaj. Araç için ek sigorta yaptırmak isterseniz bunun için ekstra ödeme yapmalısınız. Son olarak bizim ehliyetler Ürdün’de geçerli bilginiz olsun.
Monte Carlo Car Rentals Firma Bilgileri:
- Adres: PWRR+RF, Queen Alia International Airport Road Amman 11941, Ürdün
- Saatler: 24 saat açık
- Telefon: +962 7 9601 3636
- Web Adresi: https://www.montecar.com/jordan/
Firmayı tercih ederseniz bujuyollarda selamını iletin özel ilgilenirler. Belki indirim de yaparlar.😊 Whatsapp’tan kolayca iletişime geçebilirsiniz.
Araç kiralama dışında Ürdün şehir içi ulaşım için Jett Bus’ları tercih edebilirsiniz. Sefer saatleri ve fiyat bilgisi için bu bağlantıya göz atabilirsiniz. (https://www.jett.com.jo/en/schedule)
Ürdün Yolları ve Trafik Durumu
Ürdün’de araç kiraladık ve yollara düştük peki Ürdün yolları nasıl ? Ürdün yolları ve trafiği oldukça rahat. Sadece Amman merkez trafiği hariç. Amman merkez trafiği İstanbul ile yarışır durumda. Bir kitlendi mi yarım saat açılmıyor. Dolayısıyla sabırlı olmanız lazım. Bunun dışında Ürdün Arap ülkesi trafikte kural yoktur önyargısı bizde de vardı ama durum hiç de böyle değil. İnsanlar gayet saygılı ve trafik kurallarına uyuyorlar.
Biz Ürdün gezimizde Amman’dan Akabe’ye gittik, Akabe’den de Amman’a döndük. Bazen atlatmalar zorlasa da genel itibariyle yolları beğendik. Trafik kontrol noktaları var ama polisler bazen durduruyor bazen durdurmuyor. Durdurduklarında da sohbet muhabbet devam. Araç ruhsatınıza, pasaporta ve ehliyete bakıp geç diyorlar.
Ürdün’de otoban ya da ücretli yol olayı yok. Her yol ücretsiz. Radar kontrolü arada bir oluyor. Speed Control Zone noktalarında yavaşlayın. Bir de Google haritada kamera işareti olan noktalarda yavaş gidin. Hızınız 120’yi mümkünse geçmesin. Tadını çıkararak araç kullanın. Radyo olarak Arap müziklerinden gına gelirse Beat FM’i tercih edin. Parçalar çok güzel.😂
Son olarak Petra dağların arasında bir yerde yer alıyor. Buralarda yokuş çok fazla. Aynı Ankara yokuşları gibi. Bu yokuşlarda aracınıza dikkat edin. Çok düşük motor gücü olan araç tercih etmeyin. Araç park yeri durumuna gelince biz park konusunda hiç sorun yaşamadık. Gezilecek yerlerin genel olarak ücretsiz park yerleri vardı.
Ürdün’de Araç Yakıt Alımı & Benzin İstasyonları
Ürdün’de bizim gittiğimiz dönemde 1 lt benzin ortalama 0,9 – 1 JOD civarıydı. Yakıt alımı kredi kartıyla yapılabiliyor. Biz 7 gün boyunca ortalama 80 – 90 JOD’luk yakıt alımı yaptık. Benzin istasyonlarında genel olarak ücretsiz wc imkanı var.
Yakıt noktasında uyarım depoyu çok aza indirmeyin. Yani Ürdün yollarında benzin bidonu ile gezmenizi istemeyiz.😂
Benzin istasyonu noktasında gördüğümüz en çok istasyon Jo Petrol’e ait istasyonlardı. Bunun dışında da Total gibi firmaların da istasyonu var. Dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Ürdün’de Market Sorunsalı
Ürdün’de her nedense bizim gibi zincir market olayı yok. Özellikle kırsalda hiç yok. Kazıklanmamak için zincir market aradık ama nafile. Kazıklandık.😂
Ürdün’de yerel bakkallar var genel olarak. Zincir market olarak ise büyük şehirlerde Carrefour marketleri var. Yerel marketlerde kazıklanma olasılığınız yüksek. Mesela Carrefour’da 1,5 litre su 0,3 JOD civarındaydı. Normal marketlerde biz 2 suya 1,5 JOD verdik. Kazıklanmak kaçınılmaz sonuç.😂
Carrefour için söylüyorum marketlerde fiyatlar bizim fiyatlarla yakın ya da biraz daha fazla. Hatta bizden daha ucuz olan bir şeye denk gelmedik diyebilirim. 1 JOD = 26 TL olunca normal karşılıyorsunuz bu durumu.
Ürdün’de Sim Kart Alma İşlemleri
Ürdün’e geldiniz ve internet ihtiyacınız varsa yeni bir sim kart almalısınız. Amman Havaalanı’nın hemen çıkışında sim kart alabileceğiniz yerler bulunuyor. Operatör olarak Zain, Orange ve Umniah şirketleri bulunuyor. Kalite olarak Zain daha iyi dediler ve biz de Zain aldık.
En düşük internet paketi 10 GB’tan başlıyor. Biz 15 GB’lık hat aldık ve 14 JOD ödeme yaptık. Telefon genel olarak iyi çekti. İnternet hızı gayet iyi. Sadece Wadi Rum’da telefon çekmiyor belirteyim.
Havaalanında hat almazsanız merkezden satın alabilirsiniz. Amman Havaalanı’nda ücretsiz wifi var bilginiz olsun. Sim kart değişikliği için yanınızda iğne olsun. Biz hattı taktık ve hemen internete kavuştuk. Bence internet alın çünkü her noktada lazım olabiliyor.
Not: Sim kart alımı için pasaportunuz yanınızda olmalı. Kredi kartından ödeme alınıyor. Araç kiralama şirketleri de yanınızda taşıyabileceğiniz wifi verebiliyor bilginiz olsun. Bizim şirketimiz bize wifi cihazı verdi ve her noktada internet keyfini yaşadık.
Ürdün Pahalı mı ?
Evet Ürdün gezi rehberi yazımın en merak edilen sorularından birine geldik. Ürdün pahalı mı ? Lafı uzatmadan cevap vereyim Ürdün pahalı bir ülke. Çünkü Euro ve dolardan değerli bir para birimleri var. Peki bu Ürdün’e gitmememiz anlamına mı gelir tabiki hayır. Para için Ürdün’ü eliyorsanız çok hata yaparsınız.
Her seyahatte olduğu gibi Ürdün için de uçak bileti, otel, yol masrafı gibi unsurlar elbet var. Bu klasik maliyetlerin dışında Ürdün’de en sevmediğim nokta gezilecek yerleri giriş fiyatlarının turistlere çarpı 10 şeklinde olmasıydı. Hele ki mevzu bahis Petra Antik Kenti olunca bu giriş ücreti fazlasıyla cep yakıyor. Ürdün’de en büyük maliyetlerinizden biri Petra Antik Kenti’nin günlük giriş ücreti olan 50 Dinar (JOD) olacaktır. Bir ören yerinin bu kadar pahalı girişinin olması gerçekten enteresan. Değiyor mu kesinlikle değiyor ama yine de çok pahalı.
Bunun dışında marketlerde fiyatlar bizimkine yakın seviyede. Yerel marketler daha pahalı. Restoranlardaki durum da benzer. Gerisi tamamen sizin seyahat tercihlerinize bağlı. Aşağıda Ürdün gezi ortalama maliyetimizi görebilirsiniz. Türk lirası mantığında düşünmeyin işin içinden çıkamazsınız.😊
Ürdün Gezi Maliyetimiz
Gezi maliyetlerini yazmayı çok sevmesem de bu konu oldukça merak ediliyor. Neden sevmiyorum çünkü enflasyonik ortamda her şey değişiyor. Bugün 1 yazdığım yarın 5 olabiliyor. Yine de sizin için gezi maliyetimizi kalem kalem yazayım. Bu maliyet kalemlerini düşürmek ya da artırmak tamamen sizin tercihinize bağlı. Seyahat dönemimiz 2022 Eylül ayı belirteyim.
Ürdün Gezi Maliyetimiz (1 Kişi için)
- Uçak Bileti: 3300 TL Pegasus (Biz biraz pahalıya aldık. Kampanya döneminde daha uyguna bilet bulabilirsiniz)
- Araç Kiralama: 360 JOD (Tam kapsamlı sigorta)
- Yakıt Ücreti: 80 JOD
- Konaklama: 350 – 400 JOD
- Giriş Ücretleri: 80 JOD (Petra yaktı bizi)
- Özel Turlar: 80 JOD
- Yeme İçme: 40 JOD (Otel kahvaltılarını iyi değerlendirin)
- Diğer Masraflar: 20 JOD
- Yurt Dışı Çıkış Pulu: 150 TL (Değişebilir)
Genel olarak maliyetlerimiz bunlar. Kurların tavan, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemin yansıması. Maliyet kalemlerinin tutarlarını ayarlamak tamamen sizin elinizde. Ama bu kalemlerden bazıları olmazsa olmaz. Araç kiralama şart. Petra şart. Yani kısacaksanız otel, yeme içme gibi maliyetleri azaltabilirsiniz.
Ürdün Güvenli mi ?
Ürdün Güvenli mi ? Mevzubahis Ortadoğu’da bir ülke olunca akla hemen güvenlik geliyor. Evet haklısınız Ortadoğu demek savaş, istikrarsızlık demek ama Ürdün bu noktada çok farklı bir ülke.
Ortadoğu’nun en kritik noktalarından birinde yer alsa da Ürdün güvenlik açısından oldukça istikrarlı bir ülke. Yanı başında olan İsrail ile ilişkileri gayet iyi düzeyde. Suriye’deki savaşta aynı bizim gibi göç konusunda etkilenmiş. Ülkede özellikle Amman’da bolca Filistinli ve Suriyeli görebilirsiniz.
Ürdün’de bir çok noktada kontrol noktaları var. Turistik yerlerde polis sayısı daha fazla. Polis fazla ama bunu hissetmiyorsunuz yani bunaltıcı bir güvenlik anlayışı yok. Polisler Türkleri sevdiğinden dolayı kontrol noktalarında biz sorun yaşamadık. Sadece radar olayına dikkat edin yeter. Özetle Ürdün güvenli mi derseniz cevabı bana göre fazlasıyla evet olacaktır.
Ürdün’de Ne Giyilir ?
Ürdün %95 oranında Müslüman nüfusa sahip bir ülke. Fakat bu ülkede şeriat yok. Yani kadınlar ülkede kapanmak zorunda değil. Genel profile baktığımda başı açık da var kapalı kadın da. Peki Ürdün’de giyinme tarzı nasıl olmalı ?
Ürdün’de nasıl giyinmeliyim sorusunun cevabı gideceğiniz mevsimle alakalı. Kış döneminde giderseniz zaten sorun yok. Yaz döneminde Ürdün’e giderseniz şort ve çok kısa elbiselerden kaçınmanızı tavsiye ederim. Özellikle Amman’da bu tarz elbiselerle rahat hissetmeyebilirsiniz. İnsanlar bana göre gayet medeni fakat yine de bakışlara maruz kalmak istemezseniz daha uzun şeyler tercih edebilirsiniz.
Amman dışında Petra, Wadi Rum ve Akabe’de daha rahat takılabilirsiniz. Buralar oldukça turistik olduğundan istediğiniz gibi giyinebilirsiniz. Mevzu bahis fotoğraf çekilmek olursa güzel güzel kıyafetlerinizi yanınıza almayı unutmayın. Bu yerlerde en rahat olanı ise Akabe. Sanırım deniz etkisinden dolayı burası çok daha rahat.
Yukarıda bahsettiğim durum kadınlar içindi. Peki erkekler için durum nasıl ? Özellikle Amman’da şortla gezen erkeğe rastlamadık. Dolayısıyla keten pantolon giymeniz daha güzel olur. Diğer yerlerde daha rahat takılabilirsiniz. Üstün hep uzun pantolon tercih etti. Akabe’de şort giyebilirsiniz.
Ürdün’de Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ürdün seyahatimiz gayet güzel geçti. Genel olarak herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Çok güzel tecrübeler edindik. Gezmesi oldukça rahat ve kolay bir ülke. Aşağıda tecrübe ile elde edilmiş Ürdün’de dikkat etmeniz gerekenler listesi var.
- Amman trafiğine dikkat edin. Oldukça yoğun. Otomatik vites araç tercihiniz olsun.
- Amman Havaalanı’nda döviz bozdurmayın.
- Döviz bozdururken pasaportunuz yanınızda olsun.
- Yollarda hız kontrolü alanlarına dikkat edin. Haritada kamera olan kısımları yavaş gidin.
- Soğuk havalara dikkat edin. Özellikle Petra’da gece soğuk oluyor.
- Petra’da bedevilere dikkat ettin. Aslında çok iyi insanlar ama pazarlama her zaman ön planda.
- Wadi Rum’da güneşe dikkat edin, yanmayın.
- Akabe’de scuba diving yapacaksanız ve ilk tecrübeniz olacaksa dalış ile ilgili önden bir araştırma yapın.
Ürdün’e Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Bir seyahatinizin sorunsuz geçmesi alacağınız tedbirlere bağlı. Ürdün için de geçerli bu tabi ki. Yazacağım şeyler genel olarak geçerli olsa da yıldız koyduğum şeyleri kesin yanınıza alın. Biz bunların çoğunu tecrübe ettik ve gördük. İşte Ürdün’de yanınıza almanız gerekenler listesi.
Ürdün’e Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
- Güneş kremi ve güneş gözlüğü *
- Soğuk algınlığı ve baş ağrısı ilaçları
- Soğuk akşamlar için kalın giyecekler
- Rahat bir yürüyüş ayakkabısı
- İnce şal *
- Yara bandı
- Pasaport, kimlik ve ehliyet *
- Kredi kartı *
- Sim kart çıkarma iğnesi
- Plaj havlusu (Akabe için)
- Sırt çantası (Petra’da su ve diğer eşyalar için)
- Biraz abur cubur
- Teknolojik aletleriniz özellikle powerbank, şarj aleti *
- Telefon için su geçirmez kılıf
Aklıma gelenler bunlar. Bunlar eminim size bir yerde lazım olacak. Olmasa da sorun yok oradan alabilirsiniz elbette. Örneğin biz biraz üşüttük ve hemen eczanenin birinden soğuk algınlığı ilacı aldık. Yani unutursanız sorun yok ama bunları aramakla vakit kaybetmeyin bence.😊
Ürdün’deki Temsilciliğimiz
Amman Büyükelçiliği İletişim Bilgileri:
- Posta adresi: Abbas Mahmoud Al-Aqqad St.31 P.O.BOX 2062 Jabal Amman 11181 Amman – Jordan
- E-posta: [email protected]
- Web Adresi: http://amman.be.mfa.gov.tr/
- Telefon: +962 6 5002 325 (Santral)
- Türkiye’den aramalar için: 0 (312) 218 60 71 (dahili 347)
Ürdün Gezi Rehberi Sıkça Sorulan Sorular
Ürdün’de alkol serbest mi ?
Ürdün’de alkol satışı yasak değil. Hatta Petra’nın meşhur şeylerinden biri bira.
Ürdün ucuz mu ?
Yazımda detaylıca bahsettim. Ürdün pahalı bir ülke. Para birimi belli. Gerçi son zamanlarda Türklere neresi ucuz kaldı orası bambaşka bir konu. Seyahat etmeyi seviyorsanız her türlü maliyeti düşünmek zorundasınız.
Ürdün’de kapalı olmak zorunlu mu ?
Ürdün’de şeriat yok. Dolayısıyla kadınların kapanma zorunluluğu da yok. İnsanlar gayet medeni ama yine de giyim kuşama dikkat etmekte fayda var. Kadınların özellikle Amman’da dikkatli giyinmesi güzel olur.
Ürdün uçak bileti ne kadar ?
Ürdün uçak biletleri dönemden döneme değişiyor. Ortalama fiyat 3000 TL civarında. Kampanyalı dönemlerde daha ucuza bilet bulabilirsiniz. Gidiş dönüş 1500 TL altı uçak bileti bulursanız hiç kaçırmayın ve alın.
Ürdün gezi rehberi yazımın sonuna geldim. Önemli olduğunu düşündüğüm her noktayı yazmaya çalıştım. Gezilecek yerlerin detayları için diğer yazılarımı da muhakkak okuyun. Umarım yol gösterici bir yazı olmuştur. Eğer Ürdün’e giderseniz tecrübelerinizi yorumlarda muhakkak bizimle paylaşın. Şimdiden güzel geziler.😊
32 Comments
S.S.
Açıklayıcı , aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederiz
Bujuyollarda
Çok teşekkürler
Fulya
Ürdün’e gitmeden önce bu yazı ile karşılaştığım için mutluyum. Çok açıklayıcı ve yardımcı bir yazı olmuş. Elinize sağlık 🙂
Bujuyollarda
Çok teşekkür ederiz. Faydalı olduysa ne mutlu.:)
Asiye Varlı
Merhaba Bujicim sana nasıl teşekkür etsem az gelir.Ürdün yazını en az 5 defa okudum🤩çıktılarını aldım😍Sayende her yer tanıdık geldi.Bize eşimle”yaaa dil bilmeden nasıl geziyorsunuz”diyorlar😳😊Bizde ”Bujiyle geziyoruz”diyoruz.çoooook teşekkür ederiz sağol kızım♥️♥️♥️resim göndermek istiyorum ama beceremiyorum😧🤷♀️
Bujuyollarda
Yaaaaa
Ne kadar güzel bir yorum. Ürdün bizim favori şehirlerimizden. Orayı çok sevmiştik. Yazıları yazarken hissederek en ince detayına kadar yazdık. Faydalı olduysa ne mutlu. Beraber nice mutlu gezilere. 🙂
recep
Merhaba eşimle beraber gitmek istiyoruz, turla gitmek mi sizin gibi serbest olmak mı daha iyi? İkincisi petrada rehber zorunluluğu var mı?
Bujuyollarda
Merhaba , bence araç kiralayarak gezmek çok daha rahat. Turla nerede ne kadar süre geçireceğinizi siz belirleyemiyorsunuz. Dolayısıyla ben bireysel gezmenizi öneririm. Araç konusu sorun değilse tabiki. Petra’da rehber zorunluluğu yok. İstediğiniz gibi gezebilirsiniz. Petra yazıma tüyolar için muhakkak göz atın.
https://bujuyollarda.com/petra-antik-kenti/
recep
Tekrardan merhaba
Ehliyet konusunu internettten araştırdığımda Türk sürücü belgesi geçerli değil diyor ama siz sorun olmaz diyorsunuz güvenebilir miyiz?
Bujuyollarda
Merhaba. Biz araç kiraladık ve sorun yaşamadık. Kiralarken sanırım sorun olsaydı firma yetkilileri bunu belirtirlerdi. Polis de durdurdu fakat yine sorun olmadı.
Dilan
Burcu Hanım, bilgilendirici bir yazı olmuş. Bu hafta ben de Ürdün’e gideceğim, birkaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim.
1- Wadi rum dışında internet problemi olan bir yer var mı? Sim kart almadan ücretsiz wifi ile idare edebilir miyiz sizce? JOD pahalı malum 🙂
2- Ülkeye vizesiz girilebiliyor tabii ancak havalimanında bir sorun yaşadınız mı, herhangi bir şey soruyorlar mı?
3- Gitmeden önce Ürdün dinarı alacağım ancak her yerde bulunmuyormuş. İstanbul’da önereceğiniz bir yer var mı? Bir de yanımıza Dolar veya Euro almalı mıyız sizce, geçiyor mu?
4- Jordan Pass almak mantıklı mı? Almadan, tek tek giriş daha pahalı mı gelir? (Irbid, Amman, Petra, Akabe gezeceğiz)
5- Taşınabilir wifi nasıl kullanılıyor, direkt bağlanabiliyor muyuz? Size araba kiralama yeri vermiş ancak acaba ücretini biliyor musunuz? Sim yerine bunu almak daha mı mantıklı olur acaba 3 arkadaş gideceğiz 🙂
Bunlar dışında önereceğiniz mutlaka şunu al, şunu dene dediğiniz bir şey var mı? Şimdiden çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için. 🙂
Bujuyollarda
Merhabalar,
1- Wadi Rum dışında genel olarak bir çok yerin Wifi’si var. İnternet iyi durumda. Kırsalda çok iyi çekmiyor o da çok sorun olmadı. Maliyet açısından sim kart alınmayabilir. Ama muhakkak çevrim dışı harita şart.
https://bujuyollarda.com/cevrimdisi-harita/ bu yazımda detaylar var.
2- Havaalanında hiç sorun yaşamadık. Direkt bir kaç klasik soru sonra mührü bastılar. Türkleri seviyorlar.
3-Biz İstanbul Havalimanında çözdük bu işi. Yazımda zaten bahsettim. Buradan dinar alarak daha da karlı olduk hatta. Dolar ve Euro yanınızda bulunsun. Ama Tr ‘deki kur avantajlıysa bence hepsini Tr’de dinar yapın. Orada bir daha uğraşmayın. Elinizde dinar kalırsa da orada Dolara çevirin.
4-Jordan Pass’in geçerli olduğu yerlere gidecekseniz bence alın derim. Zaten Petra’nın girişi en büyük maliyet. Biz giriş yerlerinin ücretlerini hesaplama yaptık ve almadık. Dediğim gibi bunun analizini kendiniz yapmalısınız. Jordan Pass’ın geçerli olduğu yerler bu linkte. (https://jordanpass.jo/Contents/Jordan_Attractions.aspx)
5-Bence mantıklı 3 kişi için. Sadece şarjı biraz hızlı bitiyor ama powerbank iş görür. Ücret konusunda bize güzellik yaptılar.:) Eğer araç kiralayacaksanız bizim ismimizi verin belki size yardımcı olurlar.:)
Akabede dalış turuna kesin katılın. Akabe yazımda detaylar var. Wadi Rum ve Petra olmazsa olmaz. Yazılarımda tüm detaylar var. Petra’yı iyi kavrayın ve yazıma iyi vakıf olun.
Başka da bir şey yok. Biz Ürdün’ü ve insanlarını çok sevdik. Bence güzel bir gezi olacaktır.:)
Akhun
Merhaba,
Detaylı yazı için teşekkürler öncelikle 🙂 Yazınızda Türk ehliyetleri geçerli demişsiniz. Bu 2016 öncesi eski ehliyetler için de geçerli mi yoksa yeni tip ehliyetler mi geçerli sadece bilginiz var mıdır?
Bujuyollarda
Merhaba teşekkürler yorumunuz için. Ehliyet konusunda tam net bilgim yok. Ama böyle bir ayrımın olacağını düşünmüyorum. Araç kiralama şirketi ok derse sorun olmaz bence. Önceden firma ile wp den iletişime geçmeniz yeterli olur.
Mine Dundar
Biz Haziran ayında gideceğiz ama araba kullanmıyoruz.ordan bir tur şirketi ile iletişime geçtik altı gece yedi tam gün
Akşam yemeği oteller ve gezi dahil kişi başı 1070 dolar istedi
Sizce nasil
Bujuyollarda
Gezdirecekleri rotayı bilmiyorum ama makul gibi gözüküyor.
SEMRA KESKİN
Merhaba
Ürdün ile ilgili yazınız çok ayrıntılı ve değerli bilgiler veriyorsunuz, emek istiyor ve uzun zamanınızı harcamışsınız.
Mart ayında 6 gece 7 günlük gezimizi tamamladık planımızı yaparken sizin bilgilerinizden yararlandık araba kiralama firması olsun gezideki gün sayısı olsun tam geldi iyiki sizi okumuşum dedim gezimiz çok güzel geçti.
Bizi tanıyanlar Ürdün gezisini seçmemizi bir anlam verememişlerdi hem pahalı hemde pek bizde popüler olmaması olsa gerek ama hiç pişman olmadık.
Nice güzel gezilerinizi bizimle paylaşmanız dileğiye.
Bujuyollarda
Merhaba Semra ,
Ne güzel bir mesaj bu. Çok sevindim. Faydalı olduysa yazılarımız ne mutlu bize.
Ürdün bence kesinlikle keşfedilmesi gereken bir yer. Biz de çok sevmiştik. Tekrar teşekkür ederim.::)
Özge Yapan
Merhaba , verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı olmuş. Ben önümüzdeki kasım tek kadın olarak planladım seyahatimi. Sizce tek seyahat edilecek kadar güvenli mi ?
Bujuyollarda
Merhabalar, Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, tek kadın olarak bence Ürdün çok rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz bir yer. Gezilecek yerleri oldukça turistik. Sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Sadece Amman’da çok tenha yerlere girmeyin yeterli olur bence. Mutlu ve sorunsuz gezmeleriniz olsun.:)
Duru
Merhabalar ben yalnız bir kadın olarak 20 Kasım gibi planlama yapmak istiyorum yalnız olduğum için endişelenmelimiyim ve iletişim için İngilizcenin yetmediği durumlarda Türkçe iletişimde zorluk yaşarmıyom cevabınız için teşekkürler
Bujuyollarda
Merhaba , bence zorluk yaşamazsınız. Biz Ürdün insanını çok sevdik. Sadece çok ıssız yerlere girmeyin yeter. Dil konusunda çok sorun yaşamazsınız. Rehberlerimi dikkatli okuyun yeter.
Cicek
Merhaba,cok guzel bilgiler vermissiniz fakat birseye takildim cuma gunleri petra kapali degil dir dimi yazinizda hergun gezilir diye okudum.normalde arap ulkelerinde cuma tatil olur diye tekrar sizden teyit etmek istedim.tesekkurler
Bujuyollarda
Merhabalar, Petra dünyaca ünlü bir yer . Haftanın her günü açık. 😊
hasan
Merhaba , 3 gunluk gezı dusunuyorum ve Ammandan gidiş dönüş yapmayı planlıyorum.Yerler aşağıdakı gıbı olacaktır ve her yerde 1 gün gecırecegız.
Buna göre konaklamaları nasıl yapsam daha iyi olur, tüm günleri wadide mı konaklayalım?
akabe
Petra
Wadi rum
Bujuyollarda
Merhaba, araç kiralayacaksanız 1 gün Petra 2 gün Wadi mantıklı gözüküyor. Petra’ya erken saatlerde gitmenizde fayda var.
Fulya Bodur
Merhaba biz 5 kişi 6-13 aralık da gideceğiz. Sitenizde kalıncak oteller ile igili ve hangi şehirde kaç gün kalmalı bir bilgi bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler Fulya
Bujuyollarda
Merhaba, aşağıda bağlantısını verdiğim yazıda Ürdün gezi planı ile ilgili detayları bulabilirsiniz
https://bujuyollarda.com/urdun-gezilecek-yerler/
Haydar Turan
Merhaba..jordan pass aldigimizda petra gece girişi de ucretsiz hale geliyor mu?Bilginiz var midir?
Bujuyollarda
merhaba hayır jordan pass petra night’a ücretsiz giriş hakkı tanımıyor. onun için ayrı ödeme yapmanız lazım
Sena Gündüz
Merhaba, çok ayrıntılı, faydalı bir içerik hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık, bizlere çok yol gösterecek gezimizde. Gezi rotamıza Amman’da başlayıp geri buradan döneceğiz Türkiye’ye. Toplam 6 günlük vaktimiz var. Akabe’den Mısır’a günübirlik feribot turları oluyormuş. Bu gezi rotamıza mısırı eklemeli miyiz? Geçişler nasıl oluyor? Bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?
Bujuyollarda
Merhaba güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Benim fikrimi soracak olursanız Mısırı eklemeyin derim. Çünkü hem zamanınız az hem de fazla yorulursunuz.
6 gün Ürdün’de geçirin sonra geri dönün. Tabi bu benim düşüncem . Karar sizin.:)