Ucuza Gezme Yöntemleri : En Etkili 11 Yol
Seyahat etmek, bir yerleri keşfetmek ruhunuzda varsa ve bunu belli bir bütçe ile yapmak zorundaysanız bu yazı ilaç niteliğinde olup, tam size göre yazılmıştır. Ucuza gezme yöntemleri listesini tek tek uygulamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki; bu yolların hepsi birbirinden etkili yollar. Ucuza gezme yollarının en güzel yanı bir seyahatten para artırmanın sonra ki seyahatinizi yapmanıza vesile olmasıdır.
Nasıl Ucuza Gezilir, Ekonomik Seyahat Nasıl Yapılır, Az Para ile Nasıl Gezilir sorularının cevabını vermeye çalıştığım bu yazım eminim bütçenize katkı sağlayacaktır. Para harcamadan gezmek çok zor ama harcayacağınız paranın ölçüsünü belirlemek sizin elinizde. Tam olarak sık sık seyahat etmenin yolu da buradan geçiyor. Hadi şimdi ekonomik seyahat etmenin yollarına geçelim.
İlk olarak bir seyahatin en önemli maliyet aşamalarından bahsetmemiz gerekir. Bunlar sırasıyla uçak bileti, şehir içi ulaşım, araç kiralama, konaklama, seyahate çıkacağınız zaman dilimi, müze giriş ücretleri, döviz bozdurma işlemleri, iletişim maliyeti, yeme-içme ve alışveriş. Şimdi sırayla başlıkları detaylıca açıklamaya çalışayım.
Ucuz Uçak Bileti Avına Çıkın
Her zaman şunu söylüyorum. Aldığınız ucuz bir uçak bileti, sonraki seyahatlerinizin uçak biletini alırken motive kaynağı oluyor. Ekonomik seyahat etmenin en önemli ayağını oluşturan ucuz uçak bileti ile ilgili yazdığım “Ucuz Uçak Bileti Bulma Yolları” başlıklı yazımı okumayı ihmal etmeyin.
Konaklamayı Uygun Fiyata Getirin
Seyahat maliyetlerini oluşturan en önemli masraflardan biri konaklama ücreti. Eğer ucuza gezme yöntemlerini araştırıyorsanız muhtemelen 5 yıldızlı otelde konaklamayı düşünmüyorsunuzdur. Ekonomik gezmenin yollarında konaklama başlığı için size 5 altın önerimiz var. Bu öneriler bütçenize ilaç niteliğinde olup konaklama harcamanızı direkt aşağıya çekecektir.
Erken Rezervasyon
Nerede konaklayacaksanız konaklayın erken rezervasyon maliyetleri aşağıya çeker. Bu konuda seyahat planınız önceden belliyse kesinlikle erken rezervasyon yapın. 2 ay önce ayarladığınız bir otel fiyatı ile son dakika ayarlayacağınız fiyat bir olmaz. Dolayısıyla ucuza gezmek istiyorsanız erken rezervasyon şart.
Hostelde Konaklama
Hostelde konaklama ucuza gezme yöntemlerinin en önemli başlıklarından biri. Sizi ciddi anlamda masraftan kurtarıyor. Örneğin biz Ukrayna Kiev gezimizde hostelde konaklamayı tercih etmiştik. Kiev’de 2 kişi, 3 gece 4 gün kaldık ve toplamda sadece hostele 340 TL para ödedik. Bizim kaldığımız oda üstelik 2 kişilikti. Kaldığımız hostelde mutfak, wc ve banyoyu ortak kullandık. Hostelde kalmanın bir çok artısı var. Hem farklı ülkelerden farklı insanlar tanıyorsunuz hem de hostelin mutfağını kullanıp yemek masrafını düşürüyorsunuz. Seyahat ettiğiniz yerde bir market bulup aldığınız malzemelerle hostelin mutfağını çok rahat kullanıp yemek yapabilirsiniz. Abartmamak kaydıyla Türkiye’den de bir şeyler götürebilirsiniz.:)
Airbnb Deneyimi
Airbnb Nedir ? Airbnb, ev sahiplerinin evlerinin bir bölümünü ya da tamamını kiralamasını sağlayan ve ev sahibi ile kiracıları bir araya getiren bir platform. Bu uygulama sayesinde ev sahipleri kullanmadıkları yerleri kiraya vererek gelir elde edebiliyorlar. Kiracıda otellere yüksek miktarda para ödemek yerine daha ucuz bir şekilde konaklama imkanı elde ediyor. Airbnb ucuza gezmenin güzel yollarından biri. Bu platformda çok da güzel evler var. İyi araştırma yapıp hızlı davranmanız önemli.
Bu uygulama ile ilgili yazdığım detaylı rehber burada.
Airbnb Nedir, Nasıl Kullanılır | Airbnb Hakkında Her Şey
Couchsurfing Deneyimi
Ben konaklamaya para ödemek istemiyorum diyorsanız o zaman imdadınıza Couchsurfing yetişiyor. Ucuza gezme yöntemleri arasında en güzeli çünkü herhangi bir yere ücret ödemiyorsunuz. Couchsurfing’i iyi kullanabilirseniz hem farklı insanlarla tanışıp hem de konaklamayı ücretsiz hale getirebilirsiniz. Biz İran Tebriz gezimizde Couchsurfing’i deneyimledik ve çok memnun kaldık. Couchsurfing ile ilgili detaylı bilgi için bu yazıma göz atabilirsiniz.
Çadır Kurma
Bir sırt çantası bir çadırla dünyayı gezmek. Bir çok kişinin belki de hayali. Çadır kurarak dünyayı gezmek ucuz seyahat etmenin en zor yolu olsa da bunu yapan bir çok insan var. Kaplumbağa misali eviniz sırtınızda dolayısıyla konaklama maliyeti yerlerde.:)
Konaklama İle İlgili Diğer Detaylar
- Ayarlayacağınız yer ister otel isterse de hostel olsun son güne kadar ücretsiz iptal seçeneği kesinlikle olsun çünkü son dakika planlar değişebilir.
- Seyahat edeceğiniz yere kalabalık gidecek ve uzun vadeli kalmayı planlıyorsanız normal bir daire kiralayabilirsiniz.
- Gezeceğiniz yerlere çok uzak otel ya da hostel ayarlamayın. Seyahati ucuza getireyim derken ulaşıma daha çok para vermeyin.
Ucuz konaklama ile ilgili yazdığım detaylı yazıyı da buraya bırakıyorum. Göz atmayı unutmayın. https://bujuyollarda.com/ucuz-konaklama-yontemleri/
Yeme İçme Masraflarınızı Azaltın
Hedef az para ile çok yer gezmek ise her konuyu ince eleyip sık dokumanız gerekiyor. Yurt dışında yeme içme konusu, maliyetleri artıran bir konu olduğundan ucuza gezme yöntemleri arasında önemli bir noktada. Yeme içme konusunda her zaman planlı hareket etmeniz ve maliyetleri kısmanız gerekiyor. İşte burada size 5 altın tavsiye veriyorum. Bu tavsiyeler sayesinde yeme içme masrafınız minimuma düşecektir.
Otelde Kahvaltı Konusu
Yeme içme konusu kalacağınız yer ile bağlantılı bir konu. Eğer otelde konaklayacaksanız kahvaltının konaklamaya dahil olmasına özen göstermelisiniz. Bir de kahvaltıyı oldukça sağlam yapın. Kahvaltıdan ek öğün çıkarmak da size kalmış. Biz Türkler bu konuda çok marifetliyiz 🙂
Hostel Mutfağında Kendi Yemeğini Yapma
Konaklama başlığında belirttiğim gibi yeme içme noktasında hostel tarzında bir yerde kalmanız maliyetleri azaltmak adına size büyük bir artı sağlar. Hostelin mutfağı olduğu için gerek Türkiye’den getirdikleriniz gerekse de bulunduğunuz yerdeki marketlerden yaptığınız alışverişle hostelin mutfağını kullanarak öğünleri ucuza getirebilirsiniz.
Türkiye’den Yiyecek Getirme
Türkiye’den getirecekleriniz arasında Spagetti yer kaplama noktasında da ideal olduğu için oldukça mantıklı oluyor, aklınızda bulunsun. Buna ilaveten protein açısından ton balığı da iyi bir seçenek. Bu arada gideceğiniz ülkenin gümrük kurallarıyla ilgili yazılara göz atmanızda fayda var. Örneğin Singapur yiyecek noktasında oldukça sert. Bazı ülkeler de bal ve et noktalarında oldukça katı kurallara sahip. Dikkatli olmanızda fayda var. Eğer kısa bir seyahatiniz (3-4 gün) varsa evinizde hazırladığınız ve streçlediğiniz sandviç, dürüm gibi gıdalar oldukça iyi iş görüyor. Yüksek performanslı gezeceğinizden öğün arası abur cubur, kuruyemiş gibi enerji verici gıdaları da yanınızda götürebilirsiniz.
Lüks Restaurantlardan Kaçının
Ucuza seyahat etmek istiyorsanız lüks restoranlardan kaçınıp onun yerine sokak lezzetleri ya da daha uygun yerleri tercih etmelisiniz. Sokak lezzetleri noktasında hijyen açısından Asya ülkelerinde dikkatli olun. Fast food seçeneğini göz ardı etmeyin.
Ucuz Marketleri Bulun
Nasıl biz de BİM, ŞOK, A101 gibi uygun fiyatlı marketler varsa gittiğiniz yerde de bu tarz marketleri bulmaya çalışın. Bu konuda bu tarz marketleri bulduğunuzda örneğin Avrupa’da Lidl gibi buralardan yiyecek alışverişi yapabilirsiniz.
Ulaşım Maliyetlerini Azaltın
Şehir içi ulaşıma harcanan miktar bütçede çok fazla yer kaplamasa da aslında önemli bir maliyet kalemidir. Şehir içi ulaşım maliyetinden kastım taksi, otobüs, metro, tren gibi ulaşım araçlarına ödenen miktarlardır. Özellikle taksi kullanımına harcanan miktar küçük maliyet gibi görünse de toplama baktığınızda karşınıza ciddi bir rakam olarak çıkabiliyor. Şehir içi ulaşım gideceğiniz ülkenin gelişip gelişmediği ile yakından ilişkili. Bazı ülkelerde taksi tek alternatifken bazılarında ise otobüs, metro, tren gibi bir çok alternatif bulunabiliyor. Şehir içi ulaşımda maliyetleri düşürmek için 5 adet hap bilgiyi sıralıyorum.
Uber Kullanın
Seyahat edeceğiniz ülkede UBER varsa şehir içi ulaşım noktasında çok rahatsınız demektir. UBER kullanmak seyahatlerini ucuza getirmenin güzel yolu. UBER ile ilgili tüm detayları UBER Nedir, UBER Nasıl Kullanılır başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Seyahat maliyetlerini düşürmek adına gideceğiniz ülkede UBER’in alternatifi uygulamalar olabilir. Özellikle Asya ülkelerinde Grab, Snaap gibi farklı uygulamalar kullanıldığından bu konuda iyi bir ön araştırma yapmanızı öneririm.
Toplu Taşıma Araçlarını Unutmayın
Yurt dışında şehir içi ulaşım masraflarını azaltma noktasında taksinin dışında en ucuz yol tabi ki otobüs, metro ve tren. Gideceğiniz ülkenin halk otobüsü sitesini önceden bulup maliyet çıkartabilirsiniz. Biz bunu Santorini’de yaptık çok uygun oldu bizim için. Halk otobüsleri o şehrin ruhunu yakalamak için ayrı bir güzel. Kendinizi sanki o ülkede yaşayan yerli gibi hissediyorsunuz. Metro ve tren için de seyahate çıkmadan önce şehrin haritalarını indirip ona göre hareket etmeniz maliyet açısından uygun olacaktır. Bu noktada Çevrimdışı Haritalar başlıklı yazıma ve favori uygulamamız olan Maps.me uygulamasına göz atmanızda fayda var. Ayrıca şehir içi ulaşımda size faydalı olabilecek ve fikir verebilecek Rome2rio sitesine de göz atabilirsiniz.
Taksicilerle Pazarlık Yapın
Şehir içi ulaşım noktasında en zorluk çekebileceğiniz nokta havalimanı ile kalacağınız yer arası ulaşım. Hele ki gecenin bir vakti havalimanına indiyseniz ve otobüs/metro imkanınız yoksa tek alternatif taksi kalıyor. Bu noktada taksicilerle pazarlık yapmanız oldukça önemli. Sonuçta bir çok yerde turist mantığı var.
Otostop Çekin
Ulaşım masraflarını ucuza getirme konusunda otostop çekmeyi söylemeden geçmek olmaz. Yunanistan’da denediğimiz bir yol olan otostop çekme ile bizim aramız fazla yok. Ama biliyoruz ki otostop çekerek Türkiye’yi hatta dünyayı gezenler var. Bu konu tamamen size ve yeteneğinize bağlı. Ucuza gezme için güzel bir yol.
Bol Bol Yürüyün
Şehir içi ulaşımda en uygun yol ne diye sorarsanız tabi ki tabanvay.:) Günde en az 20.000 attığımız seyahatlerimiz de oldu. Bunun için gittiğiniz şehirde gezeceğiniz yerler arasında mesafe yakınsa yürümek maliyetler açısından en uygunu olacaktır.
Öğrencilik Candır
Öğrenci olmak bir çok yerde avantajlı bir durum. Gerçekten öğrenciyseniz bazı açılardan bir çok veli nimete sahipsiniz diyebilirim. Hemen örnek vereyim. Biz Santorini Adasına giderken feribot biletlerini öğrenci kimliğimizi (ISIC Kart) kullanarak %50 indirimle satın aldık ve bu durum bizim 80 Euroya yakın kar etmemizi sağladı.
Sadece ulaşım değil bir çok yerin özellikle müzelerin giriş ücretlerinde öğrenci indiriminden ciddi anlamda faydalanabiliyorsunuz. Ucuza gezmenin yolları arasında saydığım öğrenci olmak büyük şans. Tabi ki kullanabilene. Bu arada aklıma gelmişken Uluslararası Öğrenci Kartı olan ISIC Kart çıkarırsanız yurtdışında bir çok yerde öğrenci indiriminden faydalanabilirsiniz. Bunun için ISIC Kart başlıklı yazıma göz atmayı unutmayın.
Araç Kiralama Masraflarına Dikkat
Araç kiralamadan da mı tasarruf yapacağız. Evet aynen öyle. Ekonomik seyahat etmenin yolları arasında araç kiralamada dikkat edilmesi gereken hususlarda var. Eğer araç kiralamanız şartsa aşağıdaki maddelere dikkat ediniz.
Araç kiralama konusunda en büyük yardımcınız tabi ki internet. Önceden rezervasyon araç kiralamada oldukça önemli. Maliyetleri düşürmek için tüm planınızı hazırladıktan sonra önceden rezervasyon yapmanız seyahatinizi ucuza getirecektir. Eğer son dakikaya kalırsanız gittiğiniz yerin şehir merkezinde de piyasa araştırmanızı yapabilirsiniz. Şehir merkezleri daha uygun olacaktır. İlk girdiğiniz rent a car dan hemen araç kiralamayın.
Aracın sigorta kapsamına dikkat etmelisiniz. Geniş kapsamlı sigortalar her zaman tercih edilmelidir. Bunun için geri ödemeli ücret isterlerse ödemeniz faydalı olacaktır.
Aracın yakıt durumuna dikkat etmelisiniz. Fazla yakıt koymanızın size hiçbir artısı yok. Bunun için km kontrolü yapıp ona göre yakıt almanız maliyeti düşürecektir.
Seyahate Çıkacağınız Zaman Diliminin Önemi
Ucuz seyahat etme yöntemleri arasında düşük sezonu tercih etmek her zaman çok büyük bir artı sağlıyor. Her anlamda yüksek sezon yani yaz aylarında fiyatlar tavan oluyor. Dolayısıyla ucuza gezmek için düşük sezonu tercih etmelisiniz. Ayrıca yüksek sezonda popüler destinasyonlar çok kalabalık olduğundan düşük sezonda seyahat planlamanın diğer bir artısı ferah ferah gezmeniz olacaktır.
Yüksek sezonda bütçe en çok konaklama noktasında zarar görüyor. Hemen örnekle açıklayayım, Santorini gezimizi Mayıs ayında gerçekleştirdiğimizde otel ücretimiz gecelik 49 Euro iken yüksek sezonda yani yaz aylarında aynı otelin geceliği 199 Euro idi.
Müze Giriş Ücretleri
Gezmek, seyahat etmek beraberinde bazı maliyetler getiriyor, bu gayet normal. Fakat bu yazımdan sonra eminim seyahatlerinizi daha uygun bütçe ile gerçekleştireceksiniz. Neyse gelelim bir başka seyahat masrafına müze giriş ücretine.
Bazı şehirlerin özellikle ulusal müzelerini gezmezseniz olmaz. Ülkelerin tarihi ulusal müzelerinde yatıyor. Bu konuda maliyetleri düşürmek oldukça zor ama yine de 2 yol belirtmek istiyorum.
Uluslararası Müzeler Günü (18 Mayıs)
İlk olarak bazı müzeler belli günlerde (ki bunlarda o ülkenin önemli bir günü olabiliyor) ücretsiz olabiliyor. Bu indirim günlerinden biri olan 18 Mayıs Uluslararası Müzeler günü bize Rodos Adası’nda denk geldi ve burada girdiğimiz müzeleri (Özel müzeler hariç) ücretsiz gezdik. Müzelerin indirim günlerini müzelerin resmi web sayfasına girerek öğrenebilirsiniz. Bu ücretsiz günlere göre gezi planlamanız tabi ki mantıklı olmayacak ama bu durum yine de aklınızda bulunsun.
Müzelere Kombine Bilet Alın
İkinci olarak bazı ülkelerde müzelerinde kombine bilet olayı var. Diyelim ki seyahat ettiğiniz yerde gezeceğiniz 4 tarihi yer var. Alacağınız kombine biletle bu 4 yeri daha uyguna gezme durumunuz olabiliyor. Örneğin ayrı ayrı gezseniz hepsine toplamda 20 Euro verecekken, kombine biletle 12 Euro veriyorsunuz gibi bir durum. Kombine bilet alarak müze giriş ücreti masraflarını azaltabilirsiniz.
Döviz Bozdururken Dikkat
Mesele ucuza gezmek olunca döviz bozdurma işlemi de işin içine giriyor. Döviz bozdurma konusunda dikkat etmeniz gereken nokta komisyon oranları. Bazı yerler tefeci gibi yüksek komisyon oranıyla sizden ciddi ücretler alabiliyor. Bunun için tavsiyem daha kurumsal bir yerde (banka gibi) döviz bozdurma işleminizi yapmanız. Şehir merkezleri bunun için her zaman ideal. Havalimanlarında para bozdurma ihtiyacınız olursa size belli bir süre yetecek kadar para bozdurmanız her zaman faydalı olacaktır. Geri kalanını şehir merkezinden bozdurabilirsiniz.
Not: Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerin güncel kurlarını öğrenmeyi unutmayın.
İletişim Maliyetlerini Azaltma
Seyahat edeceğiniz ülkede internet paketim olsun derseniz sim kart almanız gerekir. Bunun için gideceğiniz yerde hangi operatörler var önceden araştırmanız faydalı olacaktır. Kalacağınız güne göre kaç gb internet kullanacağınızı iyi hesaplamalısınız.
Ekonomik seyahat etmek açısından sim kart işine hiç girmeyip çevrimdışı da takılabilirsiniz. Bunun için önceden hazırlanmış kusursuz bir planınızın olması gerekir. Sim kart almamaya karar verdiyseniz gezdiğiniz şehrin merkezi yerlerinde ya da meydanlarında bulunan ücretsiz wi-fi ağlarını bağlanabilirsiniz.
Dikkatli Alışveriş Yapın
Nasıl ucuza gezilir sorusunda mesele alışveriş olunca çok şey yazılabilir. Fakat ben yurtdışında alışveriş konusunda genel bilmeniz gerekenleri bildiğim kadarıyla yazmaya çalışayım.
Aşırı Turistik Yerlerden Uzak Durun
Alışveriş konusunda turistik yerlerden uzak durmalısınız. Bir çok yerde turist olduğunuz anlaşılırsa fiyatlar değişkenlik gösterebilir.:) Bunun için yerel halkın alışveriş yaptığı yerleri tercih edebilirseniz maliyetlerinizi düşürmüş olacaksınız.
Pazarlık Yapmaktan Çekinmeyin
Pazarlık yapmanızda genel itibariyle fayda var. Pazarlık kültürü ile büyüdüğümüz için bu konu çok da yabancı değil bize. Yabancı bir ülkede alacağınız hediyelik eşya için satıcı size ağzını 50 Euro dan açar sonra 10 Euro’ya kadar düşer. Bu konuda uyanık olmanız lazım. Pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Ha bir de cüzdanınızda çok fazla miktarda para bulundurmayın ve cüzdanınızdaki miktarı satıcı asla görmesin.
Sokak Satıcılarına Dikkat Edin
Bu maddede bahsedeceğim mesele Floransa’da başımıza geldi. Yolda yürürken Afrika kökenli siyahi satıcı ilk olarak nerelisinizden girdi, çok yakışıyorsunuz birbirinizeden devam etti, Milli Takımdan girdi, Dembaba’dan çıktı sonrasında size hediye kolye veriyorum dedi gitti ve 10 saniye sonra arkamızdan gelerek ailemin ihtiyacı var dedi ve para istedi. Ama bunu çok profesyonel yaptı. O kadar profesyonel yaptı ki sırf bu oyunculuk için adama para verdik:) Yani demem o ki bu tarz size hediye veriyorum diyen kişilere (Edirne Selimiye Cami’de de başımıza geldi) inanmayın ve bu satıcılara dikkat edin.
Ucuza gezme yöntemleri listem şimdilik bu kadar. Ekonomik seyahat rehberimdeki her şey tecrübe ile sabittir. Burada en önemli nokta seyahat öncesinde çok çok iyi bir araştırma yapmak. Eğer sizin de ucuza gezme yolları noktasında tecrübeleriniz varsa alta yorum bırakarak bizimle paylaşırsanız mutlu olur, tasarruf etmiş oluruz. Mottomuz belli: “Bir seyahati ucuza getirmenin en güzel sonucu başka bir seyahate yelken açabilmek.” Mutlu Gezmeler.