gaziantep merkez gezilecek yerler

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler | 21 Keşif Noktası

Gaziantep’e gidelim Gaziantep’e gidelim diye Üstün’ün başının etini yerken kısmette Tuğçe’yle kız kıza gitmek varmış. Öyle dolu dolu, öyle keyifli bir 4 gün geçirdik ki, doyamadan döndüm. Yazmak, yazarken tekrar oradaymışım gibi hissetmek ve size de birlikte geziyormuş gibi hissettirmek için sabırsızlanıyorum. 🙂 Gaziantep merkez gezilecek yerler muhteşem güzelliklerle dolu.

Tabii ben gezilecek yerler için oturdum yazının başına ama çoook iyi biliyorum ki söz konusu Gaziantep’se hepimizin aklında leziz yemekleri, baklavaları, katmerleri oluyor yola çıkarken. 4 güne sığmayacak kadar geniş bir mutfağı olan Antep’te 4 günlük seyahatimize sığdırabildiğimiz kadar lezzet tatmaya çalıştık. Söz bir de Gaziantep yeme&içme rehberi yazısı gelecek. Ayrıca Gaziantep’te geceleri eğlenmek isterseniz “Gaziantep Sıra Gecesi” başlıklı yazıma da göz atmayı unutmayın.

Kültür, doğa, tarih, lezzet ve çok daha fazlasını vadediyor Gaziantep. Bu dillere destan şehri 2 aşamada gezdireceğim size. Gaziantep merkez gezilecek yerler listemiz epey kabarık. Hazırsanız başlıyoruz.

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler Haritası

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde zoom yapabilirsiniz, sıralama aşağıda)

Gaziantep Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Tahtani Cami
  2. Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi
  3. Yaşayan Müze
  4. Zincirli Bedesten
  5. Bakırcılar Çarşısı
  6. Almacı Pazarı
  7. Şehit Kadınlar Anıtı
  8. Boyacı Cami
  9. Millet Hanı
  10. Kaleoğlu Mağarası
  11. Hamam Müzesi
  12. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi
  13. Pişirici Mescidi Ve Kasteli
  14. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
  15. Atatürk Müzesi
  16. Bey Mahallesi
  17. Gaziantep Kalesi
  18. Zeugma Mozaik Müzesi
  19. Gaziantep Arkeoloji Müzesi
  20. Kurtuluş Cami
  21. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Binicilik

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler

Tahtani Camii

Gaziantep merkez gezilecek yerler listemize konakladığımız otelimize yakın olduğu için Tahtani Camii‘den başlıyoruz. Kesin yapılış tarihi ve yaptıranı bilinmiyor. 1563 yılında Maraş Valisi Osman Paşa tarafından tamir ettirilmiş.

1804 yılında ciddi bir onarım geçirmiş. Caminin ilk olarak ahşap olarak yapıldığı, bu yüzden Tahtani veya Tahtalı Cami olarak anıldığı söyleniyor. Kale çevresinde gezilecek yerlere yakın olduğu için kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Tahtani Camii konumu burada.

25 Aralık Panorama Müzesi

25 aralık panorama müzesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, Antep Savunması’nın her anını gözler önüne seren 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi gördüğüm en etkileyici ve özenli müzelerden biri oluyor. Gazi şehrin 11 ay boyunca düşmana karşı verdiği mücadeleyi tüm ayrıntılarıyla ziyaretçilerine tekrar yaşatıyor bu müze ve tüyleri diken diken ediyor.

Mutlaka gezip görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca müzeye hafta içi giderseniz her yarım saatte bir uzman bir tarihçi rehberliğinde turlar şeklinde gezebiliyorsunuz. Hafta sonu bireysel gezmek durumundasınız.

  • 25 Aralık Panorama Müzesi giriş ücreti şuan için alınmıyor.
  • 25 Aralık Panorama Müzesi konumu burada.

Tarihi Gümrük Hanı Yaşayan Müze

gaziantep tarihi gümrük hanı yaşayan müze

Gümrük Hanı Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırılmış. ‘Yolcu hanı olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekânlar depo ve ahır, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için yapılmış. Gaziantep’ teki 18 han yapısından biri olan Gümrük Han’ın restorasyonu 2011 yılında yapılmış.

Tarihi han, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış merkezi olarak “Yaşayan Müze” kimliği ile hizmete sunulmuş. Gümrük Han’da gümüşçülük, tesbihçilik, ressam kilimci, aba dokuma, mozaik, cam üfleme, bakır işleme, takunya, ebru, eski gelinlik salonu, Antep işi, el ürünleri satış yeri, ahşap oyma, kutnu dokuma, yemenicilik, kilimcilik ve sedefkârlık meslekleri yaşatılıyor. Dilerseniz alışveriş yapabilir, dilerseniz hanın avlusunda oturup kahve içebilirsiniz.

  • Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı konumu burada.

Zincirli Bedesten

gaziantep merkez gezilecek yerler zincirli bedesten

Zincirli Bedesten için Gaziantep’in tarihi avm’si desek yanılmış olmayız sanırım. XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında “Kara Basamak Bedesteni” olarak biliniyor.

Uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için Et Hali olarak da adlandırılan tarihi yapı, restorasyon çalışmaları sonrasında 73 dükkan ile ticari faaliyette bulunmak isteyen satıcılara otantik bir ortam sunmuş. Buradaki dükkanlardan Gaziantep’e özel kutlu kumaşı, doğal taşlar, hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

gaziantep gezilecek yerler bakırcılar çarşısı
Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler – Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep merkez gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazı Bakırcılar Çarşısı. Birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunuyor gibi.

Çarşıda yer alan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer alıyor. Her daim canlı, kalabalık ve cıvıl cıvıl Bakırcılar Çarşısı’nı gezmeden döneceğinizi zaten düşünmüyorum. 😊

  • Gaziantep Bakırcılar Çarşısı konumu burada.

Almacı Pazarı

gaziantep almacı pazarı

Bakırcılar Çarşısı’ndan çıktığınız anda buram buram kokuları takip ederseniz ayaklarınız sizi Almacı Pazarı‘na götürecek. Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunurmuş ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle Elmacı/Almacı Pazarı ismiyle anılır olmuş bu pazar. Şimdilerde elma satılmasa da çeşitli baharatlar, Antep fıstığı, kışlık kuruluklar, acılı acısız salçalar, şire türleri, sucuk, pestil, muska ve kuru üzümler satılıyor.

Şehit Kadınlar Anıtı

gaziantep merkez gezilecek yerler şehit kadınlar anıtı

Yolumuzun üstünde olmasa görmeden gideceğimiz bir yer olacaktı Şehit Kadınlar Anıtı. Zira Gaziantep gezilecek yerler yazılarında hiç denk gelmemiştim buraya. Antep savunmasında sadece cephede savaşan askerler yaralanıp şehit olmamış.

Şehir içinde masum halktan kadınlar da düşman ateşine maruz kalmış. Top atışları sonucu bazıları evlerinde, bazıları hastanede şehit olmuş. İşte bu şehit annelerimizin anısına yapılan anıtı muhakkak görmenizi ve onlara dua etmenizi canı gönülden dilerim.

  • Şehit Kadınlar Anıtı konumu burada.

Boyacı Camii

gaziantep boyacı camii

Gaziantep’in tarihi camilerinden birine geliyoruz şimdi. Boyacı Camii, bir rivayete göre Kadı Kemaleddin, bir başka rivayete göre ise Boyacı Yusuf tarafından yaptırılmış. 1357’de Memlüklüler döneminde bitirildiği biliniyor.

Bu caminin en önemli özelliklerinden biri de dünyada eşine ender rastlanan bir minbere sahip olmasıymış. Bu minber bir ray vasıtasıyla duvara gömme olarak yapılmış. Cuma günleri bu raylar üzerinden çekilerek minber açılıyor, imam hutbeyi okuduktan sonra tekrar itilerek yerine konuluyormuş.

Millet Hanı

gaziantep merkezde gezilecek yerler millet hanı

Gaziantep’in hanları hamamları boşuna meşhur olmamış. Yolda yürürken bir müzik sesi sizi kendine doğru çekiyorsa bilin ki yakınlarda bir han vardır. 😃 Millet Hanı çok keyifli bir yer. Bir müzik ekibi giymişler yöresel kıyafetlerini, Gaziantep türküleri söylüyorlar. Siz de hem dinliyor hem kahvenizi yudumluyorsunuz. Ayrıca çeşitli ürünler satan dükkanlar da bulunuyor handa. Buralardan alışveriş de yapabilirsiniz.

Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa’nın Antep Beyliği zamanında Keçeciler Bedesteni olarak 1575 yılında yapılmış.1890 yılında üst katı ilave edilerek bugünkü halini alan hanın Cumhuriyet döneminden önceki adı “Aziziye” olarak kayıtlara geçmiş. Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında Atatürk Hanı olarak değiştirilmek istenen hanın ismi, büyük önderin “Bu han benim değil milletin hanı olsun” sözlerinin ardından Millet Hanı olarak tarihteki seyrine devam etmiş.

Kaleoğlu Mağarası

Gaziantep merkez gezilecek yerler listemizde bir handan başka bir hana geçiyoruz şimdi de. Kaleoğlu Mağarası Yeni Han içinde yer alıyor. Handa dilerseniz açık olan avlu alanında oturabilir dilerseniz Kaleoğlu Mağarası içinde vakit geçirebilirsiniz. Diğer hanlarda olduğu gibi burada da müzik yapan abilerimiz var ve kulaklarınızın pasını siliyorlar.

  • Kaleoğlu Mağarası konumu burada.

Hamam Müzesi

gaziantep hamam müzesi
Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler – Hamam Müzesi

Entebin hamamları, sallanır külhanları diye bir giriş yapmak istiyorum müsaadenizle. 😃 Antep’te gezilecek yerler içinde en sevdiğim beğendiğim yerlerden oldu Hamam Müzesi. Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiş.

1577 tarihinde yapıldığı biliniyor. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restore edilmiş ve Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüş.

Aslına sadık kalınarak teşhir edilen hamamda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Haluk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, bal mumu heykeller ve maketlerle canlandırılmış. Hamam kültürünü ve bir çok geleneksel ritüeli burada görebilir keyifli vakit geçirebilirsiniz.

gaziantep merkez gezilecek yerler hamam müzesi
  • Gaziantep Hamam Müzesi giriş ücreti 5 TL. Öğrenciler için ücretsiz.
  • Hamam Müzesi konumu burada.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

emine göğüş mutfak müzesi

Dünya bir ev olsaymış mutfağı Gaziantep olurmuş ya hani. Bu kadar zengin bir yemek kültürü olan şehrin mutfak müzesi de olmalıymış elbette. Dar sokakları ile ünlü Gaziantep Kalesi eteklerinde, tarihi Göğüş Konağında hayat bulmuş ülkemizin ilk mutfak müzesi.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi‘nde; bayram yemeği yuvalamanın yapılması, soğuk kış gecelerinde tandır başında verilen bastık, sucuk, ceviz, kahve-mırra pişirilmesi vb. yöresel detaylar, Antep yöresine özgü kıyafetler eşliğinde mankenlerle canlandırılmış. Sizin de burayı ilgiyle ziyaret edeceğinizi düşünüyorum.

gaziantep emine göğüş mutfak müzesi
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi giriş ücreti 5 TL. Öğrenciler için ücretsiz.
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi konumu burada.

Pişirici Mescid ve Kasteli

Bizim Gaziantep merkez gezilecek yerler listemizde olmayan, bonusumuz olan bir yer oldu Pişirici Kasteli. Nasıl okuduğum bloglarda burayla ilgili bir içeriğe denk gelmedim, ya da daha önce Gaziantep’e gidenler bu harika yapıları gezip görmedi mi diye kendime sorup duruyorum.

Biz şehri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gezdiğimiz için kasteller ve livaslardan da onların sayesinde haberdar olduk. Benim yıldızlı tavsiyelerimden biridir. Mutlaka ama mutlaka görülmeli.

gaziantep pişirici mescid ve kasteli
Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler – Pişirici Kasteli

Nedir bu kasteller ve livaslar size biraz ondan bahsedeyim. Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örnekleri olan Gaziantep Kastelleri, bir çok işlevi bulunan yapılar olarak inşa edilmişler. Türk Mimarisi’nde sadece Gaziantep’te bulunan bu yapılar kısmen veya tamamen yer altında bulundukları için pek dikkat çekmemişler.

“Kastel” kelimesinin dilimize Arapça’dan geçtiği tahmin ediliyor ve suyun yer altında bölümlere ayrıldığı yer anlamına geliyor. İnsanlar buldukları suyun buharlaşma veya başka bir yolla kaybolmasını önlemek için yerin altından açtıkları Livas denilen kanallarla suları belli bir merkeze toplamışlar ve bu merkezden de şehre dağıtmışlar. Evler su ihtiyacını karşılayabilmek için livaslar üzerine yapılmış ve bu evlerden livaslara kuyular açılırmış. Kasteller sade ve gösterişsiz yapılarına rağmen ilk günden, evlerin modern manada şehir içme suyuna kavuştuğu ve çeşmelerin yapıldığı tarihe kadar önemini korumuşlar.

Su mimarisinin eşsiz örneklerinden olan bu kastellerin 5-6 tanesi çeşitli sebeplerle yok olmuş, günümüze kadar gelenler ise; Şeyh Fethullah Kasteli, İhsan Bey Mescidi ve Kasteli, Pişirici Mescidi ve Kasteli, İmam-ı Gazali Kasteli, Ahmet Çelebi Kasteli, Kozluca Kasteli’dir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

gaziantep oyun ve oyuncak müzesi

Şimdi çocuğu büyüğü herkesin çok seveceği, hatta yetişkinlerin çocukluğuna döneceği şahane bir müzeye uzanıyor yolumuz. Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep merkez gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından bana göre. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze, tarihi bir Antep evinde ve Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’nde yer alıyor.

Bu masalsı ev, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılıp, Türkiye’nin 4’üncü Oyun ve Oyuncak Müzesi olarak kapılarını oyuncak tutkunlarının ziyaretine açmış. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde Sunay Akın’ın küratörlüğünde 1700-1990 yıllarına ait el ve fabrika yapımı altı yüze yakın oyuncak takım olarak sergileniyor.

Müze dokuz ayrı temalı galerilerden ve iki katlı mağaradan oluşuyor. Mağara bölümünde dünya çocuklarının heykelleri yöresel kıyafetlerle giydirilmiş ve gezmesi aşırı keyifli bir alan oluşturulmuş.

gaziantep oyuncak müzesi
gaziantep oyun ve oyuncak müzesi
  • Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi giriş ücreti 5 TL. Öğrenciler için ücretsiz.
  • Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi konumu burada.

Atatürk Anı Müzesi

gaziantep gezilecek yerler atatürk anı müzesi

Konum olarak oyun ve oyuncak müzesinin hemen yakınında yer alan Atatürk Anı Evi‘ni de ziyaret etmelisiniz. Aslen Selanik doğumlu olan Atatürk’ün Gaziantep ili Bey mahallesi nüfusuna kayıtlı olduğunu biliyor muydunuz ?  Konukoğlu ailesine ait geleneksel Antep Evi, müze yapılmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağışlanmış.

Sonrasında restorasyon ve müze yapım çalışmaları yapılarak ziyarete açılmış. İki Gazi’yi buluşturan bu müzede, Gaziantep’ten ve Gazi Mustafa Kemal’den hatıratlar yer alıyor. Müzenin avlusunda Atatürk’ün Bey Mahallesi nüfusuna kaydını gösteren nüfus cüzdan örneği ile Gaziantep’e verilen İstiklal Madalyası teşhir ediliyor.

  • Atatürk Anı Müzesi giriş ücreti 5 TL. Öğrenciler için ücretsiz.
  • Atatürk Anı Müzesi konumu burada.

Bey Mahallesi

bey mahallesi gaziantep

Zaten Atatürk Anı Müzesi ve Oyun Oyuncak Müzesi’ne giderken Bey Mahallesinden geçiyor sokaklarında yürüyorsunuz. Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden olan Bey Mahallesi, taş konaklarıyla sizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Mahallede çok sayıda restoran, kafe ve butik oteller de yer alıyor. Vaktiniz varsa buralarda mola verebilirsiniz. Ayrıca Tarihi Antep evleri nerede diye sorarsanız elbette Bey mahallesinde cevabını alırsınız. Yürürken bu yaşanmışlık kokan tarihi evleri görebilirsiniz.

Gaziantep Kalesi

gaziantep kalesi

Türkiye’de gezip gördüğüm beni en çok etkileyen kale Gaziantep Kalesi oldu. Gündüz ayrı, akşam ışıklandırmalarıyla ayrı ihtişamlı bir kale burası. Aşağıdan ayrı yukarıdan ayrı güzel. Gaziantep Kalesi, ilk olarak Roma Dönemi’nde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış, bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde MS. VI. yüzyılda almış.

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler gaziantep kale
Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler : Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi’nin bir de efsanesi bulunuyor. Esas adı Kala-i Füsus (Yüzük Kalesi) olan Gaziantep Kalesi’nin bu adı bir efsaneye dayanıyor. Rivayete göre kaleyi, bölgenin sahibi olan bir kız yaptırıyormuş. Kalenin yapım masrafını karşılamak için çok kıymetli taşı olan yüzüğünü satmış.

Bunun için kaleye, yüzük kalesi anlamında Kala-i Füsus adı verilmiş. Gaziantep’te nereleri gezmeli diyenleri Gaziantep Kalesi’ne alalım. Ülkemizdeki en iyi korunmuş ve ihtişamlı kalelerden olan Gaziantep Kalesi’ni gezmeden şehirden ayrılmayın.

  • Gaziantep Kalesi giriş ücreti 10 TL. Müze kart geçerli değil.
  • Gaziantep Kalesi konumu burada.

Zeugma Mozaik Müzesi

gaziantep zeugma mozaik müzesi

Gaziantep merkez gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yer Zeugma Müzesi oluyor desem yanılmış olmam sanırım. Hele bir de bu müzede sergilenen Çingene kız mozaiği var ki namı ülke sınırlarını bile aşmış. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi sanat tarihçileri, arkeologlar aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği bir müze.

Bırakın Gaziantep’i Türkiye’yi ziyaret etmek için bile tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahip. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak biliniyor. Mozaiklerin Geç Antik Dönem kiliselerine, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırması müzeyi daha da çekici hale getiriyor.

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler zeugma mozaik müzesi

Çağımızın en önemli arkeolojik keşiflerinden olan Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan, toplam 2 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan ve bu dönemde sanatın ulaştığı zirve noktasının örneklerini meydana getiren mozaiklerin haricinde yine Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri de müzede görebilirsiniz. Özellikle Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli buranın mozaik müzesi olduğunu unutturacak güzellikte.

Müzenin en önemli eseri diğerlerine göre oldukça küçük bir parça halinde keşfedilmiş olan M.S. 2’nci yüzyıl tarihli Maenad yani Çingene Kızı Mozaiği. Maenad Villası’nda yemek odasının taban mozaiğinin geriye kalan tek parçasını meydana getiren figürün gözlerindeki mahzun ifade bu mozaiği müzenin en beğenilen buluntusu yapmış ve Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılarak antik kentin ve müzenin simgesi haline getirmiş.

  • Zeugma Mozaik Müzesi giriş ücreti 40 TL. Müze kart geçerli.
  • Zeugma Mozaik Müzesi konumu burada.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

gaziantep arkeoloji müzesi

Nedendir bilinmez Gaziantep’te sohbet ettiğimiz bir kaç kişi o günkü rotamızda arkeoloji müzesi olduğunu öğrenince orada bir şey yok, gittiğinize değmez gibi ifadeler kullandılar. Tabi konu gezilecek yerler olunca kendim gidip görüp kendi kararımı vermekten yanayım. İyi ki kimsecikleri dinlememiş ve arkeoloji müzesine gitmişiz.

Beni oldukça tatmin eden bir müze oldu. Gaziantep Arkeoloji Müzesi Alt Paleolitik dönemden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar olan sergileme üniteleriyle sizi adeta geçmişten günümüze tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Nesli tükenmiş olan Maraş Fili’nin eldeki iskeletleri de müzede sergileniyor. Ayrıca Gaziantep’in Klasik/Hellenistik ve Roma Dönemi’nin önemli buluntuları, kireç taşından yapılmış heykeller, mezar stelleri, Roma Dönemi’ne ait bir aile mezar odasını da görebilirsiniz.

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler arkeoloji müzesi
  • Gaziantep Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 12,5 TL. Müze kart geçerli.
  • Gaziantep Arkeoloji Müzesi konumu burada.

Kurtuluş Camii

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler kurtuluş cami

Gaziantep tarihi yerler içinde hem görselliğiyle hem de hikayesiyle sizi şaşırtacak Kurtuluş Camii. Bina 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi (St. Mary) olarak yaptırılmış. Önceleri kilise ardından hapishane olarak kullanılan bu yapı, sonradan camiye dönüştürülmüş.

Bu tarih hazinesi, eski ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiş. Yapı ana hatlarıyla gotik bir mimari örneğini andırıyor. Kilisenin çanı Londra’da yaşayan Hirant Köşkeryan adındaki bir Ermeni tarafından Brezilya’da yaptırılmış. Ağırlığı bir ton olan bu çan, Gaziantep Müzesi’nde korunuyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

gaziantep hayvanat bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi yine küçükten büyüğe herkesin çok seveceği bir yer. 1998 yılında yapımına başlanıp, 2001 yılında tamamlanan Hayvanat Bahçesi Türkiye’nin en büyük doğal hayatı koruma alanı. Türkiye’nin ilk safari parkı da yine burada yer alıyor.

Safari parkı yaklaşık 200 Dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş ve içerisinde; kızıl geyikler, alageyikler, benekli geyikler, ceylanlar, karacalar, dağ keçileri, tiftik keçileri, kamerun koyunları, maymunlar, haflinger ve midilliler, kangurular, Tibet öküzleri, mandalar, develer, kangurular, lamalar, devekuşları, tavus kuşları gibi birarada yaşayabilen bir çok hayvan bulunuyor.

Yapılan bu Safari Parkta, hayvanlar doğal ortamlarında serbest olarak dolaşırken ziyaretçiler gezi aracı içerisinde hayvanları yakından görme ve tanıma imkanını bulabiliyor. Hayvanat bahçesi içinde Zooloji ve doğa müzesini de gezebilirsiniz.

Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler hayvanat bahçesi
Gaziantep Merkez Gezilecek Yerler – Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Tabii bu kadar kapsamlı ve büyük bir alanı yürüyerek minimum 3 saatte gezebiliyorsunuz. Seyahat planlamanızda ve zaman yönetiminde biraz hızlı olmanız gerekebilir. Ben çok keyif aldım yıllar sonra hayvanat bahçesi gezmekten. Eğer geniş vaktiniz varsa muhakkak zaman ayırıp gitmenizi tavsiye ederim.

  • Gaziantep Hayvanat Bahçesi giriş ücreti tam 12 TL, öğrenci 6 TL.
  • Gaziantep Hayvanat Bahçesi konumu burada.

Gaziantep Hakkında Hap Bilgiler

Gaziantep’e nasıl gidilir?

Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Kara yoluyla gidebileceğiniz gibi uçakla gitme imkanınız da bulunuyor. Gaziantep Oğuzeli Havalimanı Oğuzeli ilçe sınırları içinde bulunuyor. Uçak bileti demişken ucuz uçak bileti bulmak için bu yazıma göz atmanızda fayda var.

Gaziantep Oğuzeli Havalimanı-Gaziantep arası 20 km.

Gaziantep kaç günde gezilir?

Ben Gaziantep gezilecek yerlerin tamamını görmek istiyorsanız minimum 4 gün ayırmanızı öneririm. Biz tam 4 günde hızlı bir tempoda gezdik ve bir kaç eksikle listemizi tamamladık. Ama ben koştur koştur gezemem, sindirerek gezeyim derseniz gün sayısını arttırabilirsiniz.

Gaziantep’te araç kiralamak gerekir mi?

Gaziantep merkez gezilecek yerler listemizdeki çoğu yer birbirine yakın ve yürüme mesafesinde. Birkaç yer için toplu taşıma kullanmak da işinizi görür ama Gaziantep çevresinde gezilecek yerler için muhakkak bir araca ihtiyacınız olacak.

Gaziantep’te ne yenir?

Yani dillere destan mutfağı olan bir şehir için bu soruya burada kısacık cevap vermemi beklemiyorsunuz herhalde 🙂 Sizi Gaziantep’te ne yenir & nerede yenir yazıma alalım.

Gaziantep’in neyi meşhur?

Gaziantep’te alışveriş yapmak kendinize ya da sevdiklerinize yöresel bir şeyler hediye etmek isterseniz soluğu ya bakırcılar çarşısında alırsınız ya da yemenicilerde. Gaziantep’in meşhur yemenileri dünyanın her bir köşesinde görebileceğiniz yöresel el emeği ayakkabıları. Deri malzemeden yapılan bu ayakkabılar renk renk çeşit çeşit. Ayrıca bakır ürünleri de Gaziantep’in neyi meşhur sorusuna verilecek güzel bir tavsiye olur. Gıda alışverişi içinse baharatlar, salçalar, fıstıklar zevkinize göre envai çeşidiyle sizi bekliyor.

Gaziantep’te nerede kalınır?

Ben seyahatlerimde konaklama yapacağım yerleri de özenle seçiyorum biliyorsunuz. Elbette Gaziantep’e gitmeden önce de Tuğçe’yle araştırdık tam bize göre bir butik otel bulduk. Gaziantep’in ruhunu hissedebileceğimiz bir konak otel olan Butik Hantep Konağı bizim tercihimiz oldu. Burası tarihi bir konakken yıllar önce bakımsızlıktan yaşanmayacak hale gelmiş. Bugünkü otel sahibi evi almış. Sağlam bir restorasyon çalışmasıyla yeniden hayat bulmuş adeta. 5 odalı bir butik otel olan Butik Hantep Konağı konum olarak da Gaziantep Kalesi yakınlarında bulunuyor ve gezilecek yerlere oldukça yakın, yürüme mesafesinde. Otel sahibi Ahmet Bey, otel çalışanları Bünyamin ve Barış’a ilgi alaka ve misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum.

Gaziantep merkezi gezdik bitirdik. Nasıldı? Umarım size bir nebze oradaymış gibi hissettirebilmişimdir. Aşağıda Gaziantep çevresi ve Şanlıurfa’ya dair yazılarımı bulabilirsiniz. Antep’e gitmişken rotanıza Urfa’yı da ekleyebilirsiniz. Keyifli gezmeleriniz olsun.😊

yorumlar

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.