drone alırken nelere dikkat edilmeli

9 Maddede Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Drone’lar hayatımıza çok hızlı bir şekilde girdi ve artık hayatımızın bir çok noktasında önemli bir yer tutuyor. Tarımdan askeri alanlara, fotoğraf çekiminden özel gösterilere her yerde artık drone’ları görüyoruz. Son kullanıcı olarak drone dünyasına girmek isteyip internette drone satın almayı araştırıyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki drone alırken dikkat edilmesi gerekenler neler ? Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Çünkü drone muhtemelen hiç yüzleşmediğiniz bir elektronik cihaz olacak ve siz bu cihazı uçurup göklere çıkartacaksınız. Dile kolay geliyor ama aslında öyle değil.

Drone uçurmak kulağa basit ya da zevkli bir durum olarak gelse de aslında teferruatlı ve dikkatle yapılması gereken bir iş. Dronu bir oyuncak değildir. İlk olarak bunu iyi anlamak lazım. Her ne kadar bir çoğumuz hobi amaçla bu cihazları kullansa da droneları oyuncak olarak görmemek lazım. Çünkü uçan bir cihazın hem size hem de kendine zarar verme olasılığı fazlasıyla var. Dolayısıyla bu cihazlarda bir çok konuya dikkat etmek şart.

Not: Seyahatlerimizde sık sık drone uçuran bir çift olarak drone konusunda bir çok konuya ışık tutmaya çalışıyoruz. Aşağıda drone konusu ile ilgili yazdığımız yazıların başlıklarını görebilirsiniz. Drone almaya niyetliyseniz bu yazıların hepsini okumanızda fayda var.

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

Drone almaya karar verdiyseniz öncesinde bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir çok husus var. Yıllardır seyahatlerimizde drone uçuran bir çift olarak bu konuda bir çok tecrübemiz oldu. Drone düşürdük, kaybettik her şey başımıza geldi. Dolayısıyla yazımda tecrübe konuşacak dersem abartmış olmam.😂Her şeyden öte drone almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken 2 önemli başlık var. Bunlardan birincisi bütçe diğeri de eğitim konusu.

Not: Bu yazımda bahsedeceğim dronelar Bim’de satılan ucuz cihazlar değil, piyasada belli bir seviyede ve kalitede olan cihazlar ile ilgili olacak. Yani ucuz drone alacaksanız yine yazıma göz atabilirsiniz ama genel olarak özellikle Dji markası üzerinden bu başlıkları okumanızda fayda var. Ayrıca 2. el drone alacaksanız yine bu saydığım maddelere dikkat edin. Doğal olarak sıfır drone almak daha risksiz bir işlemken 2. el drone almak çok daha riskli bir durum. Dolayısıyla 2. el drone alırken çok dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü ne yazık ki bu piyasada çok fazla dolandırıcı var. Detaylar aşağıda.

Bütçe

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Drone demek bütçe demek. Son zamanlarda bu cihazlar çok fazla zamlandı ve resmen fiyatlar uçuşa geçti. Dolayısıyla drone alırken iyi bir bütçenizin olması şart. Peki bu bütçe ne kadar olmalı. İlk olarak daha yeni bir kullanıcıysanız bence çok pahalı drone’larda uzak durun. Yani gidip 100 bin verip drone almaya kalkmayın. Çünkü acemi olacaksınız ve bu pahalı cihaza zarar gelsin istemezsiniz. Dolayısıyla bu işe başlayacaksanız başlangıç için ucuz cihaz almanızı tavsiye ederim. Özellikle DJI’ın mini serisi oldukça mantıklı bir seçenek olacaktır.

Bunun dışında iyi bir pilot olduysanız Mavic 3 serisi sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Ama bu cihazları uçururken dikkatli olun. Başta dediğim gibi artık bu cihazlar ucuz değil. Yani başlangıç için mini serisi daha sonra mavic pro serisini tercih edebilirsiniz. Mini alamıyorsanız daha ucuz, pratik yapabileceğiniz bir drone seçebilirsiniz. Özetle drone alırken bütçe en önemli faktörler arasında.

Eğitim Şart

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : Eğitim Şart

Eğer drone uçurmayı planlıyorsanız muhakkak eğitim almalısınız. Bunu net bir şekilde ifade edeyim. Ben Youtube videosu izlerim hallederim diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu cihazlar akıllı cihazlar ve kullanmasını hiç bilmeyen insanlar için zor. Dolayısıyla küçük de olsa bir eğitimden geçmeniz şart.

Eğitim konusuna ek olarak drone uçurma ile ilgili bir sürü program ve simülasyon var. Telefon ya da bilgisayardan bu programları kullanıp en azından yön duygunuzun ve kumanda kullanma becerisinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Tekrar belirtiyorum; drone alacaksanız bu işin fiziken küçükte olsa bir eğitimini alın derim. Eğer Muğla’da yaşıyorsanız ilk drone dersinizi biz verebiliriz.😂

Amaç ve Kullanım

drone satın alma

Drone almadan önce yapmanız gereken ilk şeylerden biri bu cihazı ne için kullanacağınıza karar vermek olmalı. Hobi, profesyonel video-fotoğraf çekimi, tarımda ilaçlama amaçlı üretilen çok sayıda drone modelleri bulunuyor. Bu ürünlerin fiyatı kullanım alanına ve söz konusu alanda sunduğu özelliklere göre değişkenlik gösteriyor.

Genel olarak dronelar en çok hobi amaçlı kullanılıyor. Piyasada normal bir hobi marketten hobi amaçlı drone kolayca satın alabiliyorsunuz. Hobi amaçlı drone seçerken aşağıda devam edeceğim başlıklara ekstra dikkat edin. Fakat yukarıda dediğim gibi ilk etapta gidip en iyi dronu almaya çalışmayın. Başlangıçta kaza yapma ihtimalini her zaman düşünün.😐

Uçuş Süresi ve Batarya Ömrü

drone uçuş süresi
Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : Batarya Sayısı

Drone alırken dikkat etmeniz gereken kriterlerin başında batarya sayısı ve uçuş süresi gibi faktörler geliyor. Batarya sayısı ile ilgili olarak ilk etapta dronu sürekli kullanacaksanız fly more kit ile dronu satın almanızı öneririm. Bu kitlerde ekstra 2 batarya daha çıkıyor. Bu da daha uzun çekim süresi demek oluyor. Eğer ben 1 uçuşta kısa görüntüler alayım diyorsanız o zaman dronun normal kutusundan çıkan tek batarya ile idare edebilirsiniz.

Bazı droneların batarya süresi kısa oluyorken bazılarının batarya süresi daha uzun. Eğer drone alacaksanız 1 bataryanın uçuş süresinin 20 dakikanın altında olmamasına dikkat edin. Pil boyutu, yük taşıma kapasitesi ve uçuş süresini etkilediği için doğru dronu tercih etmeye çalışın. DJI eskiden daha az uçuş süresi sunan dronelar yapıyorken şu an yeni çıkan dronelarda uçuş süresi 20-25 dakikanın üstünde olmaya başladı.

Son olarak dronun havada kalma süresinin yanı sıra kontrol menzili de oldukça önemli. Piyasadaki cihazların menzili genellikle 200 metre ile 3 kilometre aralığında. Fakat profesyonel cihazlara baktığımızda menzil 3-7 km arası kadar olabiliyor. Yani drone alırken kullanım amacınızı belirleyerek drone satın almalısınız.

Kamera Kalitesi

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : Kamera Çekim Kalitesi

Drone demek kamera demek aslında. İyi bir görüntü aldığınızda dronedan çok daha fazla tatmin olmuş oluyorsunuz. Yani drone satın alma nedeninizin odağında fotoğraf ve video çekimi varsa kamera özellikleri en önemli kriterlerden biri. Cihazın hangi çözünürlükte ve kaç FPS (Saniyede çekilen kare sayısı) değerinde video çekimi yaptığına bakmanız önemli. Ayrıca fotoğraf için de çözünürlük ve üründeki sensör kalitesi dikkat etmeniz gereken faktörler arasında yer alıyor.

Dronelar kameralı ya kamerası şeklinde satılıyor. Ama almışken kameralı drone almak tabiki en mantıklı seçenek olacaktır. Kamera ya da lens kalitesi arttıkça droneların fiyatı da doğal olarak artıyor. Dji bazı modellerinde Hasselblad kamera kullanıyor ki bu kamera markası oldukça iyi bir marka. Yine iyi bir görüntü yakalamak için dronunuza kamerasının iyi olmasına dikkat edin. Özellikle Mavic 3 serisinin kamerası tam anlamıyla can alıcı.

Sensörler

Drone Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sensör bir dronunun güvenliği için oldukça önemli. Ne kadar sensör o kadar az kaza yapma riski demektir. Tabi bir de ne kadar sensör o kadar pahalı drone demek gerçeği var.😊 Daha düşük fiyatlı dronelarda bir iki tane sensör varken pahalı cihazların neredeyse her tarafında sensör bulunuyor.

Dronelarda kullanılan sensörlerin amacı genel olarak engelleri algılama ve bunlara çarpmama mantığı üzerine kurulu. Bu sensörlerin dışında GPS ve sıcaklık sensörleri de bulunuyor. Drone alırken özellikle yan sensörlerin olması kaza yapma ihtimalinizi azaltacaktır. Alt ve üst sensörler artık standart her drone da varken yan sensörler her droneda bulunmuyor. Dolayısıyla drone alırken sensör sayısına da bakmanızda fayda var.

GPS Özelliği

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir dronun en önemli parçalarından biri de GPS modülü. GPS tüm drone modellerinde olmayan bir parça olsa da son zamanlarda üretilen bir çok droneda artık var. GPS dronu uçururken yer tanımlaması yapılmasını sağlıyor. Drone nerde siz neredesiniz bunu GPS ile kolayca öğreniyorsunuz.

Bence drone satın alırken muhakkak GPS olan droneları tercih edin. Çoğu modelde yer alan GPS teknolojisi, uçuş sırasında cihazı göremediğinizde size yardımcı olacaktır. Özellikle drone görüş alanınızda değilken GPS’e çok ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü ilk etapta dronu görmediğinizde panik durumu başlıyor. Dolayısıyla GPS ile dronu harita üzerinde görmek çok önemli. Droneda GPS hayat kurtarır. Alacağınız dronda ileri seviye GPS muhakkak olsun.

Yetkili Yerlerden Satın Alma

Drone servis
Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : Yetkili Servis

Drone satın alırken yetkili bir satıcıdan drone almanın önemi oldukça büyük. Yetkili yerden almaya ek olarak bilinir markaların ürünlerinden satın almanızı tavsiye ediyorum. Özellikle 2. el drone alırken bu durum çok daha fazla önem arz ediyor. Çünkü 2. el drone piyasasında çok dolandırıcılık dönüyor. Yani dikkat etmeniz ve güvendiğiniz yerlerden drone almanız şart.

Yetkili satıcılardan alınan dronlar, garanti ve servis desteği ile birlikte sunuluyor. Böylece, üründe yaşanabilecek herhangi bir sorun durumunda kolayca firmadan destek alabilirsiniz.

Aynı zamanda bu firmalardan drone aldığınızda her hangi bir sorunda yedek parça ve servis desteği de alabilirsiniz. Droneların kullanımı sırasında arıza veya hasar meydana geldiğinde karşınızda bir muhatabın olması güzel olacaktır.

Biz drone servis konusunda Dji Elektronik Teknik Servis firmasından hizmet alıyoruz. Bize her konuda destek olan bu firmayı dronelarınız ile ilgili yaşadığınız bir çok sorun için tercih edebilirsiniz. Firma yetkilisi Rahman’a bizden selam söyleyin size ekstra yardım edecektir.😊

Yasal Süreçler

drone yasal kullanım
Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : Yasal Süreçler

Drone alırken ya da aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı yasal süreçler var. Bu yasal süreçler dronu sağlıklı kullanmanız için uymanız gereken prosedürleri kapsıyor.

Türkiye’de drone kullanmak için yapmanız gerekenler oldukça basit. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı bir satıcıdan drone alırsanız, SHGM’nin online sistemi üzerinden dronu kayıt yaptırmalısınız. Yurtdışından aldıysanız cihazın bilgilerini (üreticisi, marka ve modeli, seri numarası, üretim yeri ve tarihi, maksimum kalkış ağırlığı, İHA sahibinin T.C. kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgileri ve adli sicil kaydı)üç gün içerisinde sisteme kaydettirmek zorundasınız. Kayıt yapmazsanız ceza ile karşı karşıya kalırsınız.

Her ülkenin kendine has drone uçuş kuralları oluyor. Ülkeden ülkeye uçuş yükseklikleri, zamanlaması ve yerleri değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle hangi ülkede yaşıyorsanız o ülkenin drone uçuş kurallarını bilmek zorundasınız.

Türkiye’de drone uçurma ile ilgili tüm detayları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde bulabilirsiniz. Bu noktada size tavsiyem eğer başlangıç seviyesinde iseniz Dji mini serisinden 250 gram altı drone almanız olacaktır.

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler SSS

Drone batarya dolum sayısı nedir?

Drone bataryalarının dolum sayısı, kullanılan batarya türüne, kalitesine ve kullanım şekline bağlı olarak değişebiliyor. Bir şarj döngüsü, bataryanın tamamen boşalıp tekrar tamamen dolması sürecini ifade eder. Ancak her dolum bir şarj döngüsü olarak sayılmaz. Örneğin, bataryayı yarıya kadar doldurup sonra tekrar yarıya kadar boşaltmak yarım bir şarj döngüsüne eşdeğerdir.

Drone kaç km yüksekten uçar?

Drone’ların uçabileceği maksimum yükseklik, ülkeye ve bölgeye göre değişebilen yasal düzenlemelere tabi. Genelde çoğu ülkede sivil havacılık otoriteleri tarafından belirlenen bir uçuş sınırı bulunuyor. Türkiye’de normal şartlarda yükseklik sınırı 120 metredir. Fakat bu cihazlar genel olarak çok daha yukarıya uçabiliyor.

Drone kullanmak için ehliyet gerekir mi?

Her drone için ehliyet şart değil. Uçurmak için ehliyet alımı İHA2 ve İHA3 sınıfındaki drone çeşitlerine zorunlu, İHA0 ve İHA1 sınıfındakilere ise serbest. Özetle 250 gram altı bir drone sahibiyseniz ve hobi amaçlı kullanmak istiyorsanız ehliyete ihtiyacınız yok.

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımın sonuna geldim. Dronelar ile ilgili sizin de tecrübeleriniz ya da sorularınız varsa aşağıya yorum kısmına beklerim. Herkesin bir tecrübesi vardır sonuçta. Bu da bizim için oldukça önemli. Çünkü drone uçurmak basit gözükse de başlı başına hassas ve dikkat edilmesi gereken bir iş. Bujuyollarda keyifli uçuşlar diler. Hoşça kalın.😊

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.