couchsurfing nedir

Couchsurfing Nedir, Nasıl Kullanılır ?

Bir zamanlar ücretsiz bir konaklama deneyimi sunan Couchsurfing, pandemiden dolayı artık ücretli hale geldi. Ücretli hale geldi derken artık sisteme giriş için üyelik sistemi ücretli hale getirildi. Yani ev sahibi ile misafir arasında bir para alışverişi yok. Ücretli aylık ve yıllık üyelik sistemi getirilen uygulamada üyelik ücretleri gayet makul seviyede. Yani Couchsurfing konaklama konusunda her zaman radarınızda olmalı.

Couchsurfing ucuza konaklama yöntemleri arasında başı çeken bir uygulama. Son zamanlarda artan maliyetler artık insanların belini büküyor. bu durum Türkiye’de ne yazık ki çarpı 10 etki gösteriyor. Dolayısıyla eğer bir seyahat tutkunuysanız ve sınırlı bir bütçe ile ilerliyorsanız bütçenizi her zaman düşünmelisiniz.

Couchsurfing, bir konaklama deneyiminin ötesinde yabancı dilinizi geliştirme, gittiğiniz yerin kültürünü oranın yerlisinden öğrenme, yeni insanlarla tanışma, ortak payda bulabileceğiniz kişilerle buluşmaya katılma gibi bir çok sosyal faaliyeti aynı anda yapabileceğiniz bir deneyim sunuyor. İşte bu yazımda bu güzel uygulamayı size anlatmaya çalışacağım. Yazımda Couchsurfing Nedir, Couchsurfing Nasıl Kullanılır, Couchsurfing Kuralları Nedir, Couchsurfing Güvenli mi sorularının cevaplarını vermeye çalışacağım. Hadi başlayalım.

Couchsurfing Hakkında Her Şey

Couchsurfing Nedir ?

couchsurfin nedir

Couchsurfing Nedir?

Couchsurfing, dünya genelinde insanların birbirlerinin evinde konaklamasını sağlayan bir web site ya da uygulama. Kulağa biraz garip geliyor değil mi ”Tanımadığın birinin evinde konaklama.” Couchsurfing bunu en iyi ve en kolay şekilde yapmanızı sağladığı için bu gariplik hissi normal bir duruma dönüşüyor.

Couchsurfing’in en temel fonksiyonu konaklama olsa da uygulama size farklı insanlarla tanışma ve onlarla etkinlik düzenleme imkanı da sağlıyor. Bunun yanında Couchsurfing’in söyle bir güzelliği de olabiliyor. O da evinde kalacağınız kişinin programı müsaitse gittiğiniz yeri onla gezme imkanı. Düşünsenize bir şehri oranın yerlisi ile gezdiğinizi. Sizin 1 ayda kazanacağınız deneyimi sizi misafir eden kişi sayesinde belki 2 günde kazanacaksınız. Özetle bana Couchsurfing nedir diye soranlara ben müthiş bir deneyim diyorum.😊

Couchsurfing App

Günümüzde her şey akıllı telefonlara girdiği için Couchsurfing’in Ios ve Android uygulamaları daha pratik ve kullanışlı olabiliyor.
En iyi seyahat uygulamaları listemde de yer alan Couchsurfing’in Iphone (ios) uygulaması için buraya, Android uygulaması için ise buraya tıklayabilirsiniz. Üyelik ücreti aylık 3 Dolar, Yıllık 15 Dolar.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır ?

couchsurfing nasıl kullanılır

Couchsurfing Nasıl Kullanılır ?

Couchsurfing kullanması oldukça basit olan bir uygulama. Yapmanız gereken ilk etapta uygulamada bir hesap oluşturmak. Bunun için bir mail adresine sahip olmanız yeterli. Couchsurfing’e üye olabilmek için 18 yaşından büyük olmanız gerekir. Üye olduktan sonra mailinize gelen doğrulama mailinin onaylamanız gerekiyor. Maili onaylamazsanız diğer kişilerle bağlantı kuramazsanız.

Not: Yukarıda dediğim gibi Couchsurfing artık ücretli üyelik sistemine sahip. Üye olmanız için aylık ya da yıllık ödeme yapmanız lazım.

Onaylama işlemi sonrası yapmanız gereken profilinizi detaylı bir şekilde doldurmak. Bu kısım oldukça önemli. Çünkü profiliniz sizin kimliğiniz. Bir yerde kalmak isterseniz insanların bakacağı ilk yer fotoğrafınız ve profiliniz. Bunun için profiliniz sizi en iyi tanımlayan cümlelerle dolu olmalı. Bunun yanında profil fotoğrafınız da çok önemli. Sizi iyi tanımlayan bir fotoğrafınız olursa çok daha dikkat çekici olur. Profilinizi doldurdukça tamamlanma oranı artıyor ve bu da güzel bir izlenim oluşturuyor. Dolu dolu size özgü bir profiliniz olsun. İngilizce bilmiyorsanız Google Translate kullanarak İngilizce bir profil oluşturmak çok daha iyi olur.

Host (Ev Sahibi) Arama

Profil doldurma işi bittiyse Couchsurfing’de arama kısmında ”Explore, Hosts, Members, Travelers, Events, Groups, Local Advice” başlıklar bulunuyor. Sizin konaklama ihtiyacınız varsa Hosts kısmını seçiyorsunuz ve gideceğiniz yeri yazıyorsunuz. Daha sonra açılan sayfada ev sahibinin (Host) evine gideceğiniz tarihi, ayrılış tarihini ve kaç kişi konaklayacağınızı belirtiyorsunuz. Bu kısımda more filters kısmından diğer aradığınız kriterleri de girebiliyorsunuz.

More Filters kısmında ev sahibinin misafir kabul etme durumu (aşağıda detaylı yazdım), konuştuğu dil, cinsiyeti, yaş aralığı, size vereceği odanın durumu, sigara içmeyi ve evcil hayvanı kabul etme durumuna kadar bir çok filtre seçeneği bulunuyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta insanların son online olma tarihi. 2 yıl önce online olmuş birine mesaj atmayın !    

Bu aramada çıkan kişilere tıklayıp send request kısmından ev sahibine mesaj ile konaklama teklifi gönderiyorsunuz. Ev sahibi konaklama teklifinizi kabul ederse ya da etmezse bu durum size mail ya da bildirim yolu ile bildiriliyor. Olumlu geri dönüş için atacağınız mesajı ev sahibinin profilini inceleyip göndermeniz de fayda var.

Not: Onaylı (Verified) üye değilseniz haftalık 10 mesaj gönderme hakkınız var ona göre. Yani mesajlarınızı tasarruflu kullanın.

Couchsurfing Kişi Durumları

Couchsurfing ‘de insanların misafir kabul edip etmeme durumunu belirten 4 farklı durum var. Bunlar sırasıyla: 

  • Accepting Guests (Misafir kabul ediyor): Bu durum ev sahibi sizin konaklama teklifinizi kesin kabul edecek anlamı taşımıyor. Ev sahibinin evi belirttiğiniz tarihlerde müsait ve teklif gönderebilirsiniz demektir. Ev sahibi eğer sizin konaklama teklifinizi uygun bulursa, teklifinizi kabul edebilir.
  • Maybe Accepting Guests (Belki misafir kabul ediyor): Ev sahibinin sizin konaklama teklifinizi kabul edip etmeyeceği belli değil. Ev sahibi teklifinizi kabul edebilir de etmeyebilir de. Maybe , Maybe Not durumu.😊
  • Not Accepting Guests (Misafir kabul etmiyor): Bu durumun anlamı ev sahibi misafir kabul etmiyor.
  • Wants To Meet Up (Sadece buluşmak istiyor): Ev sahibin evi konaklamaya uygun değil ancak sizinle buluşup, şehri gezdirebilir anlamında.

Couchsurfing Verified Üyelik

Couchsurfing’de onaylı üye olmanın faydaları

  1. Sınırsız mesaj atma hakkınız var.
  2. Verified olduğunuz için ev sahipleri ve gezginler arasında güvenilirliğiniz artıyor.
  3. 2 kat hızlı ev sahibi bulma imkanı
  4. 7/24 Couchsurfing ekibi tarafından destek alabiliyorsunuz.
  5. Couchsurfing Onaylı Hesap (Verified) Ücreti: 400 TL.

Couchsurfing Kuralları Nedir ?

Couchsurfing Kuralları Nedir ?

  • Couchsurfing ücretli üyelik gerektiren bir platform. Fakat misafir – ev sahibi arasında bir para alışverişi yok. Sizden ücret isteyen ev sahiplerine kesinlikle ücret ödemeyin ve isteyenler için referansları kısmında bu durumu yazın. Couchsurfing bütçenize oldukça katkı sağlayacak bir uygulama. Seyahatinizi ekonomik hale getirecek bir uygulama. Ucuza gezme yöntemleri yazıma da göz atmayı unutmayın.
  • Evinde kalacağınız kişinin profilini dikkatlice okuyun. İstemediğiniz bir durumla karşılaşmayın.
  • Couchsurfing flört anlamında kullanılan bir site değil. Amacı dışında kullanmayın.
  • Sahte profil oluşturmayın ve her zaman kendiniz olun. Profiliniz size özgün olsun.
  • İnsanların inançlarına ve ev yaşam tarzına saygılı olun. Unutmayın kuralları ev sahibi belirler. Ev sahibine sınırlarınız çerçevesinde uyum sağlayın. 
  • Couchsurfing bir otel konaklama şekli değil. Açık büfe kahvaltı beklemeyin.😂
  • Ev sahibinin bazı eşyalarını kullanırken örneğin çamaşır makinesi önceden ev sahibinden izin isteyin.
  • Temiz ve titiz olun.
  • Seyahat planınızda ani bir değişiklik olursa ve ayarladığınız bir host varsa iptal durumunu ev sahibine kesinlikle bildirin.

Couchsurfing Güvenli mi ?

ücretsiz konaklama

Couchsurfing güvenilir mi sorusunun cevabı bana göre %90 oranında evet. Bu noktada güvenlik endişelerinizin olması gayet doğal ama bunu minimuma indirmek sizin elinizde. Bunun için yapmanız gereken şey ev sahibinin yani host’un referanslarını ve profilini incelemek. Ev sahibinin evinde kalan kişilerin yorumları oldukça önemli. Bunlar olumlu ise genel itibariyle sorun olmaz. Şunu da unutmayın ev sahibi sizi evine alacak. Onun size güvenmesi çok daha önemli.

Güvenlik için ev sahibinin diğer bakabileceğiniz durumu Vouching durumu. Yani kefillik durumu. Siz birinin evinde kaldıysanız ve ona kefil olduysanız site üzerinden ev sahibine +1 Vouch veriyorsunuz. Yani host ararken güvenlik açısından bu kriteri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Couchsurfing İran Deneyimimiz

couchsurfing iran

Couchsurfing’in varlığından uzun süredir haberdar olsak da daha önce birinin evinde konaklamak adına bir hamle de bulunmamıştık. İran’a gitmeden önce hangi blogu okuduysam herkes İran halkının misafirperverliğinden ve İran’da Couchsurfing’in ne kadar yaygın kullanıldığından bahsetmişti. Ben de ilk deneyim için gayet uygun olacağını düşündüm ve uygulama üzerinden Tebriz’deki bir kaç kişiye mesaj attım. 

İlk irtibat kurduğum kişi benden şehri gezdirme gibi şeyler altında belli bir miktar para istedi. Öğrenciyim yardım edersen iyi olur dedi ama yukarıda bahsettiğim gibi Couchsurfing güzel bir deneyim sunduğu için başka arayışlara girdik ve daha sonra İran Tebriz’den Mahdi ile irtibata geçtik. Mahdi ile biraz sohbet edince ve profilindeki yorumları oldukça pozitif olunca evinde kalmaya karar verdik. Mahdi ailesi ile birlikte tipik bir İran evinde yaşıyor. Biz Mahdi’nin odasında kaldık. Akşam ailecek hep beraber yemek yedik. Ertesi sabah Mahdi’nin annesi bize kahvaltı ikram etti. Aynı dili konuşmasak da aynı sofrayı paylaştık. Bizim ilk deneyimimiz hafızalarımızda gayet güzel yer etti.😊

Couchsurfing’e Alternatif Uygulamalar

     Couchsurfing ‘in alternatifi pek fazla yok ama yine de aşağıya bir kaç alternatif sıralıyorum. Bunlar:

Couchsurfing Sıkça Sorulan Sorular

Couchsurfing ücretli mi, ücreti ne kadar?

Couchsurfing eskiden ücretsizdi ama pandemi koşullarından dolayı artık ücretli hale geldi. Siteye ödeme yaparak üye oluyorsunuz. Aylık ve yıllık ödeme şekli var. Yıllık ödeme daha uyguna geliyor tabi. Aylık 3 Dolar, yıllık 15 Dolar üyelik ücreti var. Ücretler zamana göre değişebilir.

Couchsurfing amacı nedir?

Couchsurfing, birçok insanın seyahat etmek istediği yerlere giderken konaklama maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir sosyal ağ ve konaklama platformu. Couchsurfing’in temel amacı, insanların dünyanın farklı bölgelerine seyahat etmelerini kolaylaştırmak ve aynı zamanda farklı kültürleri, insanları tanımalarını sağlamak.

Couchsurfing Hangouts nedir?

“Couchsurfing Hangouts,” Couchsurfing platformunun bir özelliği ve kullanıcıların seyahat ettikleri yerlerde diğer Couchsurfing üyeleriyle bağlantı kurmalarını sağlıyor. İnsanlar Couchsurfing Hangouts ile buluşma ayarlıyor ve birbirleriyle tanışıp daha sosyal bir ortam oluşturuyor.

Couchsurfing Nedir ve Nasıl kullanılır gibi soruların cevabını vermeye çalıştım. Eğer yurt dışına çıkarsanız bu deneyimi kesinlikle yaşayın. Keyifli ve huzurlu gezileriniz olsun.😊

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.