bergama asklepiobergama gezilecek yerlern

Bergama Gezilecek Yerler | Gezmeniz Gereken 13 Yer | Haritalı

Toprağından tarih fışkırıyor dedikleri yer var ya işte orası Bergama olabilir. Yani olağanüstü güçleri olan biri Bergama’yı havaya kaldırsa her türlü medeniyeti görür sanırım. Hayali bir cümle ama sonuç gerçekten böyle olur. Bergama gezilecek yerler listemin çoğunluğunu tarihi yerler oluşturuyor. Bundan rahatsız mıyım asla. Antik kent sevdalısı bir çift olarak Bergama’yı çok sevdik ve buradan olabildiğince memnun ayrıldık.

Biz 1 güne sığdırdık ama sindire sindire gezmek için 2 gün ayırmak daha mantıklı Bergama’ya. Zaten yolunuz buraya düşmüşse tarih seviyorsunuz demektir. Yani insan bir göle, şelaleye gidince amaç orayı görmekse maksimum 1 saatte ayrılabiliyor. Ama tarihi yerler öyle mi, her bir sütuna bakılacak, her açıklama okunacak. O nedenle siz bizim gibi yetişsin diye hızlı hızlı gezmeyin. Bergama ve içinde barındırdığı eşsiz tarihi özel bir ilgiyi hak ediyor.

Bergama Gezilecek Yerler Haritası

Bergama Gezilecek Yerler Haritası (Numaraların üstüne tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Bergama Gezilecek Yerler Haritası

  1. Bergama Müzesi
  2. Asklepieion
  3. Kırmızı Avlu (Serapis Tapınağı)
  4. Bergama Halı Kooperatifi
  5. Bergama Kapalı Çarşı
  6. Bergama Arastası
  7. Viran Kapı
  8. Bergama İlçe Halk Kütüphanesi
  9. Bergama Evleri
  10. Bergama Ulu Camii
  11. Maltepe (Yığma tepe) Tümülüsü
  12. Pergamon Kral Sarayları & Akrapolis
  13. Kozak Yaylası

Bergama Gezilecek Yerler

Bergama Müzesi

bergama müzesi

Gittiğim yerlerde seyahat rotama mutlaka müzeleri de eklerim. Bir antik kent sever olarak gezdiğim yerleri iyice özümsemenin yolu müzelerden geçiyor. Kazı alanlarından çıkarılan takılar, paralar, günlük kullanım eşyaları, heykeller beni o kadar heyecanlandırıyor ki zamanda yolculuğa çıkıyorum adeta. Kentin o en görkemli zamanları canlanıyor gözümde.

Bergama tarihi açıdan İzmir’in en zengin ilçelerinden. Pergamon Antik Kenti kalıntıları üzerinde yerleşimin yıllar boyu devam ettiği ilçede adım atsanız tarih fışkırıyor resmen. O nedenle Bergama’yı gezip Bergama Müzesi’ni görmezseniz bir şeyler eksik kalır.

1878-86 yılları arasında alanda resmi kazılar yapılmış. Bu kazılarda gün yüzüne çıkartılan eserlerin korunması için kazı evi bahçesinde küçük bir depo müze oluşturulmuş. 1924’te arkeolojik eserlerin bir bölümü, şehir merkezindeki Halkevi Binası’nda sergilenmeye başlanılmış. Müzenin hem arkeoloji bölümü hem de etnografya bölümü var.

Not: Müzeye geldiğinizde Pergamaon Antik Kentin’den kaçırılan güzeller güzeli Zeus Sunağı’nın maketini göreceksiniz. Antik kentten kaçırılan Zeus Sunağı ne yazık ki bugün Berlin Müzesi’nin duvarlarını süslüyor. Eşsiz eserin 1870’li yıllarda Almanya’ya o dönem yol mühendisi olarak ülkemizde çalışan Carl Humann tarafından kaçırıldığı biliniyor. Bu konu hakkında tartışmalar devam ediyor. Sonuç Pergamon’a gittiğinizde Zeus Sunağı’nı göremeyeceksiniz.

  • Bergama Müzesi giriş ücreti 20 TL. Müze kart geçerli.
  • Telefon: 02326312884
  • Açılış/Kapanış Saatleri: Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00 – Gişe Kapanış Saati: 18:30
  • Bergama Müzesi konumu burada.

Asklepion

bergama asklepion
Bergama Gezilecek Yerler: Asklepion

Asklepion, sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezi. Dünyanın ilk hastanelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Sayılı benzerleri olan Asklepion Titan-Trika, Rodos, İstanköy, Epidauros, Atina ve Bergama’da bulunuyor. Kos Adası’ndakini de görme şansım olmuştu ama Bergama Asklepion’u çok daha görkemli.

Bergama Asklepion‘u ünlü hekimlerin yetiştiği bir tıp okulu ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olmuş. Geyikli Dağı’ndaki bir vadi içinde bulunan Asklepion şifalı su kaynaklarına sahip. Bu şifalı sular tedavi yöntemi olarak kullanılmış. Diğer tedavi yöntemleri arasında masajlar, şifalı otlar, müzik de varmış. Burada akıl hastalarının su ve kuş sesleri eşliğinde gezinebileceği koridorlar, tüneller ve mermer tiyatrolar var. Tüm bu kalıntıların arasında gezmek tüyler ürpertici bir histi.

Helioterapi (güneşle tedavi), teatroterapi (tiyatro), teoterapi (inanç), jimnoterapi (spor); Asklepion’un en ünlü tedavi yöntemleri arasındaymış. Hastalar buraya geldiğinde önce şifalı sularla yıkanırmış. Sonrasında uyutulup gördüğü rüya rahip hekimler tarafından analiz edilir ve tedavi programı çıkarılırmış.

Beni şaşırtan bir bilgi de ağır hastaların buraya girmesinin yasak oluşu. Ölüm riski olan hastalar buraya giremezmiş çünkü buranın kutsandığına ve şifa dağıttığına inanılıyormuş. Bir ölüm olması durumunda da kutsallığını kaybedeceğini düşündükleri için yalnızca hafif yaralı hastaları alıyorlarmış. Bergama gezilecek yerler listenize Asklepion’u dahil etmezseniz çok şey kaçırırsınız. Mutlaka gidin, görün.

  • Asklepion Ören Yeri giriş ücreti 90 TL. Müze kart geçerli.
  • Telefon: 02326312884
  • Açılış/Kapanış Saatleri: Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00 – Gişe Kapanış Saati: 18:30
  • Asklepion konumu burada.

Kızıl Avlu (Serapis Tapınağı)

Bergama tarihi yerler içinde Kızıl Avlu önemli bir yer tutuyor. Serapis tapınağı olarak da bilinen Kızılavlu’nun MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde Hadrianus zamanında inşa edildiği tahmin ediliyor. Antik Yunan dünyasından ayakta kalarak günümüze ulaşabilen en büyük Roma yapılarından biri.

Tapınağın Mısır tanrılarına, özellikle de İsis, Serapis ve muhtemelen Osiris, Harpokrates ve diğer alt tanrıların ibadetinde kullanılmış olduğu biliniyor. Adı neden Kızıl Avlu derseniz yapımında kullanılan kırmızı tuğlalardan dolayı böyle anılıyor.

kızıl avlu

Tapınak, Osmanlı Dönemi’nde hapishane olarak kullanılmış. Mısır’daki üsluba göre yapılan 8,50 metre yüksekliğindeki sütunlar, Mısır Tanrıçası Sekhmet‘i canlandırıyor. Günümüzde göreceğiniz sütunun beyaz renkteki kısımları heykeli tamamlamak için hazırlanmış. Diğer kısımlar ise gerçek sütunun parçaları ve kazılarda ortaya çıkarılmış.

  • Kızıl Avlu giriş ücreti 20 TL. Müze kart geçerli.
  • Telefon: 02326312884
  • Açılış/Kapanış Saatleri: Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00 – Gişe Kapanış Saati: 18:30
  • Kızıl Avlu konumu burada.

Bergama Halı Kooperatifi

bergama halısı

Bergama halıları mutlaka görülmesi gereken bölgeye has kıymetli el emekleri. Koyundan elde edilen yünler eğrilip, bükülerek ip haline getiriliyor. Tabiatta bulunan çeşitli bitkilerden elde edilen kök boyalarla renklendirilen yün ipler canlı rengini ve parlaklığını uzun süre koruyor. Bu iplerle elde edilen Bergama Halıları da bu denli özel ve göz alıcı oluyor. Halıların bir diğer özelliği de Gördes-Türk düğümü ile dokunmuş olması. Günümüzde Bergama’nın bazı köylerinde halı üretimi yapılmaya devam ediliyor.

Kız Bergama‘ türünde bir halı olduğunu ve bu halının hikayesini de anlatayım size. Anlatılana göre Bergama ile Dikili arasında yaşayan Türkmen aşiret beyinin oğlu obadan bir kızı su başında görmüş beğenmiş. Kız da oğlana aşık olmuş ancak duyulursa babasının obada onurunun kırılacağını düşünerek orayı terk etmiş. Olay öğrenilmiş ve dedikodu yayılmış.

Aşiretin Beyi, kız tarafına elçiler yollamış ancak elçileri geri çevirmişler. Bu tatsız durumdan dolayı oba ikiye bölünmüş. Sonunda olay kanlı bir kavgaya dönüşmüş. Kavgada aşiretin oğlu ölmüş. Sevdiğinden sonsuza kadar ayrılmak zorunda kalan kız, derdini ilmek ilmek halıya dokumuş. Bu nedenle bu halı ‘Kız Bergama‘ olarak anılır olmuş. Bu özel halıları görmek ve satın almak için Bergama Halı Kooperatifi’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Bergama Halı Kooperatifi konumu burada.

Bergama Kapalı Çarşı

bergama kapalı çarşı
Bergama Gezilecek Yerler: Kapalı Çarşı

Bergama Kapalı Çarşı arasta içerisinde bulunuyor. Bergama Belediyesi tarafından ilk defa 1930’da onarım görmüş. 1980’li yıllarda bir süre et ve sebze hali olarak da kullanılmış. Çarşı eski günlerinde nasıldı bilemem ama günümüzde önemini yitirmiş gibi duruyordu.

Böyle tarihi yerlerde atmosfere uygun dükkanların olması gerektiğini düşünüyorum ben. Otantik bir kahveci, el emeği ürünler satan esnaflar görmek istiyorum. Ne yazık ki elektronik eşyaların satıldığı dükkanlar görmek beni pek mutlu etmedi. Yine de tarihin hatırına oralardan geçerken şöyle bir görebilirsiniz.

  • Bergama Kapalı Çarşı konumu burada.

Bergama Arastası

bergama arastası
Bergama Gezilecek Yerler : Arasta

Sizi bilmem ama ben gezdiğim yerlerde arastaları gezmekten büyük keyif alıyorum. Hatta yaşadığım Muğla’da bile ara ara arastaya gider tarihi kahvelerde bir türk kahvesi ısmarlarım kendime. Bergama Arastası da bütün arastalar gibi yılların esnaflarının olduğu tarihi bir çarşı. Arasta sokaklarını arşınlamak, yorulunca oturup buz gibi bi karadut suyu içmek Bergama gezilecek yerler listesinin en tatlı maddesi bence.

14.ve 15. yüzyıldan itibaren şekillenmeye başlamış Bergama Arastası. Yüzyıllar içinde birçok zanaate ev sahipliği yapmış. Çizmeciler, pabuççular, manifaturacılar, saraçlar ve zahireciler adında farklı loncaların bir araya gelmesinden oluşmuş. Mutlaka ziyaret edin.

Viran Kapı

viran kapı

Viran Kapı aslında Roma dönemi tiyatrosunun ayakta kalan kemeridir. Pergamon kentinin kuzeybatısı ile Bergama Çayı arasında Roma dönemi yerleşkesi bulunuyormuş. Roma döneminde Asklepion’a giriş, işte bu Viran Kapı olarak bilinen kemerli kapıdan yapılıyormuş.

Ancak yukarıda da anlattığım gibi hastanenin kutsallığından dolayı içeriye hamileler ve ölümcül hastalığı olanlar alınmıyormuş. Bir rivayete göre de Viran Kapının üzerinde ‘Bütün Tanrıların Kutsiyeti için Asklepion’a Ölüm Girmesi Yasaktır yazıyormuş. Bergama gerçekten tüylerimi ürperten bir tarihe sahip. Kim bilir döneminde ne kadar görkemliydi ve bu kapıdan kimler geçti diye düşünmeden edemiyorum.

Bergama İlçe Halk Kütüphanesi

bergama ilçe halk kütüphanesi

19. Yüzyıl sonuna tarihlendirilen eski bir yapı Bergama İlçe Halk Kütüphanesi. Bir dönem Merkez Komutanlık Binası olarak kullanılmış. Bergama Belediyesi tarafından 2011 yılında restore edilmiş. Zaten Bergama’da gezerken mutlaka önünden geçeceksiniz.

Kütüphane demişken Bergama ile ilgili bilmeniz gereken çok önemli bir konudan daha bahsetmek istiyorum. O da parşömen. Parşömen, Bergama’nın insanlığa kazandırdığı en büyük değer. Kağıdın, yazının diyar tarihte Bergama ‘imiş. Bergama kağıdı deyince parşömen, ilk çağ kitaplığı denilince akla Bergama Kütüphanesi geliyor.

Antik çağ bilim ve sanatını Rönesans’a taşıyan en önemli araç parşömen. Dünyanın en çok inananına sahip iki dinin, kutsal kitapları olan Kuran ve İncil ilk defa parşömen üzerine yazılmış. Tarihte parşömenin ana vatanı olan Bergama bu açıdan çok değerli bir yer.

  • Bergama İlçe Halk Kütüphanesi konumu burada.

Bergama Evleri

bergama evleri
Bergama Gezilecek Yerler: Bergama Evleri

Yaşayan en eski Bergama Evleri 18. yüzyıla tarihleniyor. Bergama’da birbirinden farklı ev tipleri bulunuyor. Hımış tekniğinde yapılmış Osmanlı dönemine ait geleneksel Türk Evleri, batı etkili kagir, Rum Evleri ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren yapılmaya başlanan karma sistemdeki Cumhuriyet Dönemi evleri. Tüm bu Bergama evlerinin tamamı tescilli ve koruma altında.

Bergama evlerini nerede bulabilirim Buju derseniz Kale Mahallesi’ni turlayın. Siz de benim gibi tarihi dönemlerin izini sürmeyi seviyorsanız mutlaka ziyaret edin ve bol bol fotoğraf çekmeye hazır olun.

Bergama Ulu Cami

bergama gezilecek yerler

Günümüze kadar gelebilmiş tarihi bir cami var Bergama gezilecek yerler listemizde sırada. Bergama’daki Türk dönemi yapıları içerisinde en büyük ve en eski tarihli cami Bergama Ulu Cami.

Selçuklu sanatının etkisini taşıyan mihrap zengin mermer bezemeyle örtülü. İnşa kitabesinde caminin Sultan Beyazıt tarafından 1398-1399 yılında inşa ettirildiği yazılı. Bu tarihi camii asırları aşıp günümüze gelmiş, ee Bergama’ya gidip bu değeri görmemek olmaz.

Maltepe Tümülüsü

maltepe tümülüsü

Bergama’da bulunan en büyük anıt mezar Maltepe (Yığma Tepe) Tümülüsü. Bergama Krallık dönemine ait olduğu düşünülüyor. Hatta büyük ihtimalle Pergamon krallarından birine ait olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Mirası Alanı içinde yer alan toplam yedi tümülüsten biri ve en büyüğü burası. Antik çağda Bergama’ya gelen kişileri ilk olarak bütün görkemiyle Yığma Tepe Tümülüs’ü karşılıyormuş. Ziyaretçi tümülüsün arkasından Kale Tepesi’nin güzelliğini görüp daha çok etkileniyormuş.

  • Yığma Tepe Tümülüsü konumu burada.

Pergamon Kral Sarayları & Bergama Akropolü

pergamon antik kenti

Şimdiye kadar sayısız antik kent gezdim. En görkemlisinden en harabesine kadar hepsi benim için etkileyiciydi. Ama unutulmazlarım arasına giren bir kaç tane var ki işte Bergama Akropolü onlardan biri oldu. Hep çok merak ettiğim bir yerdi. Tanışmamız geç oldu ama çok güzel oldu.

Bu görkemli antik kent 2014 yılında Dünya Kültür Miras Listesine girmiş. Burada tespit edilen en eski yerleşim yerleri MÖ 7- 6. yüzyıla tarihleniyor. Kentteki yapılaşma başından beri iki ana kısımdan oluşacak şekilde inşa edilmiş. Dağın en tepesinde kendi surları olan Kale ve güneyde yamaçta yer alan aşağı kent bu iki kısmı oluşturuyor.

bergama akropolü

Yukarı şehir kral aileleri ve ileri gelenlerin, aydınların, komutanların ikamet ettiği bir merkezmiş. Bu nedenle bu bölgenin resmi bir karakteri varmış. Orta kesimde Hera ve Demeter Kutsal alanları, Asklepios Tapınağı, Gymnasionlar ve kent çeşmesi yer alıyormuş. Yani orta kent halkın rahatlıkla kullandığı bir kısımmış.

Aşağı kentte ise Aşağı Agora, çok sayıda dükkân ve peristylli evler yer alıyormuş. Aşağı agora kentin ticaret merkezi konumundaymış. Pergamon’un sınırlarını en genişlettiği dönem II. Eumenes zamanında olmuş. Bu dönemin en önemli yapıları arasında Zeus Sunağı (Almanların çaldığı), Athena Tapınağı’nın propylonu, 200.000 kitap rulosunun muhafaza edildiği ünlü kütüphane, büyük saray ve kent surları yer alıyor.

Antik kent epey geniş bir alana yayılmış. Gezmek için bir kaç saat ayırmanızı öneririm. Özellikle 10.000 seyirci kapasiteli antik çağın en dik tiyatrosu görmeye değer. Bergama’yı Bergama yapan bu antik kent tarih severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden. Her neredeyseniz en kısa zamanda burayı ziyaret etmek için bir Bergama planı yapın derim.

Bergama Antik Kenti’nde Neler Var ?

  • Arsenal
  • Kral Sarayları
  • Athena Kutsal Alanı
  • Kütüphane
  • Traianus Tapınağı
  • Dionysus Tapınağı
  • Tiyatro
  • Büyük Sunak
  • Agora
  • Gymnasium
  • Demeter Kutsal Alanı
  • Peristili Evler

Bu yapıların hepsi görmeye değer. Beni en çok etkileyen yapılar tiyatro ve Dionysus Tapınağı oldu. Buraya dediğim gibi geniş vakit ayırın ve mümkünse her tarafı detaylıca gezin.

  • Bergama Akropolü giriş ücreti 100 TL. Müze kart geçerli.
  • Telefon:  02326312884
  • Açılış/Kapanış Saatleri: Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00 – Gişe Kapanış Saati: 18:30
  • Bergama Akropolü konumu burada.

Kozak Yaylası

bergamada gezilecek yerler

Sosyal medyada arkadaşlarımın paylaşımlarıyla tanışmıştım Kozak Yaylası ile. Kocaman bir brokoliye benzeyen ağaçları çok şirin gelmişti gözüme. Özellikle drone’a şahane görüntüler veriyor. Tabi ki brokoli ağaçları değiller. 😁 Türkiye’nin en kaliteli çam fıstıklarının yetiştiği çam ağaçları bunlar.

Antik dönemden bu yana bölgenin çam fıstığı, üzümü ve şarabı meşhur olmuş. O çağlarda da yayla aktif olarak kullanılmış. Günümüzde yaylada piknik alanları bulunuyor. Vaktiniz varsa bir uğrayın derim.

Bergama’ya Girmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Bergama Nerede ?

Bergama, İzmir’in bir ilçesi. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunuyor. Bergama’nın denize kıyısı yok. Yani Bergama’ya gelirseniz deniz beklemeyin. Deniz için en yakın Foça tarafına gidebilirsiniz. Bergama’nın haritadaki konumu burada.

  • Bergama-İzmir arası 110 km.

Bergama’ya Nasıl Gidilir ?

İzmir Otogar’dan 20 dakikada bir hareket eden dolmuşlarla Bergama’ya 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşılıyor. Toplu taşıma ile gidecekseniz bir diğer seçeneğiniz İZBAN ile. Aliağa Cumaova güzergâhını kullanmanız gerek. Aliağa İZBAN İstasyonu’na ulaşabilmek için ise Bergama’dan ESHOT seferlerine binebilirsiniz.

Karayolu ile bireysel aracınızla gidecekseniz 2 seçeneğiniz bulunuyor. Eski yoldan gidebilirsiniz ki bu trafiğe ve ışıklara bol bol takılacaksınız anlamına geliyor. Bir diğer seçeneğiniz ise yeni hizmete giren çevreyolunu kullanmak. Bu yol ile İzmir – Bergama arasını 1 saatte gidebilirsiniz. Bu ücretli yol için 50 TL ödüyorsunuz.

  • Bergama yol tarifi için buraya tıklayın.

Bergama’da Ne Yenir ?

Bergama tarihiyle olduğu kadar lezzetleriyle de iz bırakacak hafızalarınızda. Mutlaka denemeniz gereken lezzetler var burada. En bilindik yemeklerinden biri çığırtma. Bir çeşit kızartma aslında, patlıcan ve biber kızartmasının sarımsaklı domates sosuyla uyumunu düşünün, başka da bir şey söylemiyorum. Sonra Bergama köftesi var yine mutlaka tadılması gerekenlerden. 70 yıldır Bergama’da hizmet veren Eşref amcanın Yenigün kahvaltı salonunda kahvaltı yapmak da Bergama’nın olmazsa olmazlarından. Böyle tek tek anlatmaya kalksam uzar gider. Ben en iyisi liste yapayım.😊

Bergama’da Ne Yenir ?

  • Zülbiye Tatlısı
  • Bergama Tulumu
  • Çığırtma
  • Bergama Köftesi
  • Karanfilli Leblebi
  • Karadut Suyu

Bergama Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Bergama’nın denize kıyısı var mı ?

Bergama’nın denize kıyısı yok. Ama Bergama’da derin bir tarih var. Yani buraya geldiğinizde deniz nerede demeyin.

İzmir Bergama nasıl bir yer ?

Unesco dünya miras listesine girmiş Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri Bergama. Dünyada yalnızca 3 yerde bulunan Asklepion’un biri Bergama’da. İlklerin ilçesi olan Bergama’nın her yerinden tarih çıkıyor. Tarihi ve antik dünyaya meraklıysanız burayı muhakkak ziyaret edin.

Bergama neyi ile meşhur ?

Bergama güzellik ılıcalarıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle, çığırtma ve köftesiyle meşhur.

Bergama’dan ne alınır ?

Bergama tulumu, Bergama halıları Bergama’dan alabileceğiniz en önemli ürünler.

Bergama gezilecek yerler listemin sonuna geldim. Bergama ile tanışmamız geç oldu ama çok güzel oldu. Gezerken ayrı yazarken ayrı sevdim. Umarım siz de okurken keyif almışsınızdır okurken. Düşüncelerinizi benimle yorumlarda paylaşın olur mu? 😊 İzmir ile ilgili diğer yazılarımı da mutlaka okuyun.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.