izmir merkezde gezilecek yerler

İzmir Merkezde Gezilecek Yerler | Adım Adım 22 Yer | Haritalı

İzmir’e geldiniz ve İzmir merkezde gezilecek yerleri mi araştırıyorsunuz o zaman çok doğru yerdesiniz. Kurban Bayramı’nda 9 günlük tatili fırsat bilerek kendimizi hemen yanı başımızdaki İzmir’e attık. İzmir’in ilçelerini tek tek vaktimiz yettikçe gezmeye çalıştık. İlçelerine ek olarak bir de merkezi gezelim dedik ve İzmir merkez için kendimize 2 gün süre verdik. Oldukça güzel yerler keşfettik.

İzmir merkez ne arıyorsanız onu size verebilecek kapasiteye sahip bir yer. Tarih, kültür, doğa, yeme içme mekanları ne ararsanız merkezde var. İzmir merkezde görebileceğiniz her yeri listeme eklemeye çalıştım. Eksik yer var mı tabiki vardır ama açıkçası çok da önemli olmayan yerleri yazmamaya çalıştım. Aşağıda İzmir merkez gezilecek yerler haritasına bakıp rotanızı dilediğiniz gibi çizebilirsiniz.

İzmir Merkez Gezilecek Yerler Haritası

(İzmir Merkez Gezilecek Yerler Haritası : Harita üzerinde sayıların üstüne tıklayabilir ve zoom yapabilirsiniz.)

İzmir merkez gezilecek yerler gördüğünüz üzere Konak ve Alsancak tarafına kümelenmiş durumda. Yani 1’den 20’ye kadar numaralı yerler (11 hariç) bahsettiğim kısımda yer alıyor. Son 3 yer ise Karşıyaka’da yer alıyor. Bu yerleri gezmek için araç şart değil. Fakat araç olursa işiniz daha kolay olur. Yoksa toplu taşıma araçlarını kullanarak bu noktaları gezebilirsiniz. İzmir şehir içi otobüs seferleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

İzmir Merkez Gezilecek Yerler Haritası:

  1. İzmir Saat Kulesi
  2. Kemeraltı Çarşısı
  3. Abacıoğlu Hanı
  4. Kızlarağası Hanı
  5. Hisar Camii
  6. Smyrna Antik Kenti
  7. İzmir Arkeoloji Müzesi
  8. İzmir Etnografya Müzesi
  9. İzmir Tarihi Asansör Binası
  10. Dario Moreno Sokağı
  11. Balçova Teleferik Tesisleri
  12. Kadifekale
  13. Radyo ve Demokrasi Müzesi
  14. Kültürpark
  15. Ticaret Tarihi Müzesi
  16. Atatürk Müzesi
  17. Kordon
  18. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
  19. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi
  20. Açık Hava Arkeoloji Müzesi
  21. Zübeyde Hanım Parkı
  22. Karşıyaka Çarşısı

İzmir Merkezde Gezilecek Yerler

İzmir Saat Kulesi

izmir merkezde gezilecek yerler

İzmir’in sembolü, kartpostalların olmazsa olmazı Saat Kulesi Konak Meydan’da yer alıyor. İzmir’e gelen herkes buraya uğramadan İzmir’den dönmez. Kulenin etrafında bir sürü güvercin ve etrafında koşuşan çocuklar, simit satan satıcılar ve sağa sola koşuşturan insanlar Saat Kulesi’nin olmazsa olmazı. Tam anlamıyla İzmir’in kalbi burada atıyor.

İzmir Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmış. Sekizgen yapıya sahip olan Saat Kulesi 25 metre uzunluğa sahip.

Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiş. Mimarlığını İzmirli mimar olan Fransız asıllı Raymond Charles Pere’nin üstlendiği Saat Kulesi’nin inşaatında kullanılan yeşil ve kırmızı mozaikler Efes’ten, esas bünyeyi oluşturan taşlar ise Sarayköy’den getirilmiş.

Kemeraltı Çarşısı

kemeraltı çarşısı

Hanlar, hamamlar, dükkanlar, camiler her şey Kemeraltı Çarşısı’nda var. İzmir merkeze gelirseniz burayı ziyaret etmeden dönmeniz imkansız. Çünkü Kemeraltı Çarşısı’nda yok yok.

Kemeraltı Çarşısı’nın tarihi 1600’lü yıllara dayansa da bu bölge antik çağlardan beri hep ticaretin merkezi olmuş. İlk yapıldığı yıllarda çarşı, kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla bir kapalı çarşı görünümündeymiş. Fakat şu anda bu tonozlu yapılar oldukça az ve çarşının üstü açık durumda.

Çarşı yaklaşık 5 km’lik bir alanda yüzlerce dükkandan oluşuyor. Bu durum çarşıya dünyanın en büyük açık hava çarşısı olma özelliğini kazandırıyor. İzmir’de alışveriş yapmak isterseniz bu tarihi çarşıyı muhakkak ziyaret etmelisiniz. Burası o kadar canlı ki adım atmakta bile zorlanacaksınız.

kemeraltı çarşısı

Alışveriş dışında Kemeraltı’nda bulunan mekanlarda ve özellikle esnaf lokantalarında İzmir’in birbirinden lezzetli yiyeceklerini tadabilirsiniz. Aşağıda Kemaraltı’nda ne yenir ne içilir sorusunun kısa cevapları var.

İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda Ne Yenir ?

  • Söğüş
  • Kazandibi
  • Şambali
  • Esnaf Lokantalarının Lezzetleri
  • Kumda Pişirilen Türk Kahvesi
  • Kumru
  • Boyoz
  • Boşnak Böreği
  • Bergama Köfte
  • Balık Çorbası ve Pide Çeşitleri

Kemeraltı Çarşısı’nda Ne Var ?

  • Kızlarağası Hanı
  • Abacıoğlu Hanı
  • Piyaleoğlu Hanı
  • Arap Hanı
  • Yeşildirek Hamamı ve Çarşısı
  • Kemeraltı Sinagogları
  • Hisar Cami
  • Başdurak Cami
  • Balıkçılar Pazarı
  • Kavaflar Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı hangi günler açık ? Çarşı haftanın 6 günü açık. Normalde pazar günleri esnaf tatil yapıyor fakat yine de dükkanını açan yerler var. Ziyaretiniz pazara denk gelse de çok da sorun olmaz. Çarşının konumu burada.

Son olarak aklınızda bulunsun araç park olayı burada oldukça sıkıntılı. Tavsiyem belediyenin katlı otoparkını kullanmanız olacaktır.

Abacıoğlu Hanı

abacıoğlu hanı

İzmir Kemeraltı’nda bulunan Abacıoğlu Hanı, 18. yüzyılın başlarında Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış. 2005-2007 yılları arasında Konak Belediyesi tarafından restore edilen han mimari açıdan oldukça güzel bir yapıya sahip.

Abacıoğlu Hanı, Cumhuriyetin ilk yıllarında sebze meyve hali olarak kullanıyorken daha sonra otogar olarak kullanılmış. Hanın özgün halinde dokuz oda ve yedi alt mahzen olduğu tahmin ediliyor. Hanın bugünkü halinde avlunun sağında yedi dükkân bulunuyor. Sol tarafındaki kuzeydoğu kanadında ise sekiz dükkân var.

Kemeraltı kalabalıklığından ve dar sokaklarından sıkılırsanız hemen kendinizi buraya atın derim. Hanın geniş avlusu içinizi açıyor.

Hanın içinde otantik kafe ve restaurantlar bulunuyor. Biz gittiğimizde mekanlar bayram dolayısıyla kapalıydı ama siz bence burada kesinlikle bir kahve yudumlayın. Mekan tavsiyesi olarak Ayşa Boşnak Börekçisi ve Köfteci Kardeşleri tercih edebilirsiniz.

Abacıoğlu Hanı’nın konumu burada.

Kızlarağası Hanı

kızlarağası hanı izmir

Merkez gezimize Kemeraltı Çarşı’nda bulunan bir diğer han olan Kızlarağası Hanı ile devam ediyoruz. İzmir’in en popüler yerlerinden biri olan Kızlarağası Hanı tam bir Osmanlı Hanı özelliklerini taşıyor. Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut’un Dârüssaade ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılmış. Kızlarağası Hanı 4 bin metrekarelik kareye yakın dikdörtgen planlı, avluya bakan kısımları iki katlı, ‘Çuha’ ve ‘Cevahir’ bedestenleri adları taşıyan, yaklaşık 500 metrekarelik avlusu ile oldukça görkemli bir yapı.

Sayısız depremi, yangını, savaş ve işgal yıllarını atlatmış olan han ve bedestenleri yaklaşık 150 dükkanı ile halen capcanlı. Genellikle bedestenlerde takıcılar, gümüşçüler, hediyelik eşya dükkanları, halı kilimciler bulunuyor. Orta avlusunda ise çay ocağı ve kahvehaneler var.

Yaz aylarında han oldukça serin bir havaya sahip oluyor. Buraya geldiğinizde kumda yapılan Türk kahvesinin deneyimlemeyi unutmayın. Ha bir de taşçılar var burada. Birbirinden özel taştan yapılan aksesuarlar için buralara girmeyi unutmayın. Biz girdik 1 saat vakit kaybettik.😂

Kızlarağası Hanı’nın konumu için Kemeraltı Çarşısı’nın kalabalık sokaklarının içinden geçmelisiniz. Hanın haritadaki konumu burada.

Hisar Camii

hisar cami

Kemeraltı Çarşı’nın merkezinde yer alan ve Kızlarağası Hanı’nın hemen yanı başındaki tarihi Hisar Cami çarşıya oldukça güzel bir manevi hava katmış. Cami 1592 yılında Yakup Bey tarafından yaptırılmış. İzmir’in en büyük camisi olan Hisar Cami merkezî bir kubbe ve bunun etrafında yer alan küçük kubbelerle örtülü bir mimariye sahip.

Hisar Cami, klasik dönem Osmanlı camilerinin tipik özelliklerini taşıyor. Günümüze ulaşana dek bir çok restorasyon görmüş. 1671-1672 yılında İzmir’e gelen Evliya Çelebi de hem Kadifekale’nin hem de bu hisar kalesinin varlığını kaydetmiş.

İzmir Kemeraltı Çarşı’ya gelirseniz bu camiyi ve özellikle geniş avlusunu bence ziyaret etmelisiniz. Gerçekten özel bir atmosfere sahip. Konum burada.

Smyrna Antik Kenti (Agora)

smyrna antik kenti

İzmir merkez size bir çok şeyi sunabiliyor derken şaka yapmamıştım. Şehrin tam merkezinde oldukça önemli bir yer olan Smyrna Antik Kenti sizi bekliyor.

Smyrna Antik Kenti, 12 adet Aiol kentinden biriymiş. Bu kentlerin M.Ö 1050 yılı civarında Yunanistan’dan bölgeye gelen Aioller tarafından kurulduğu söyleniyor. Kent Miletoslu Hippodamos’un ilkelerini ortaya koyduğu Hippodamos Plan (ızgara kent planı) ile inşa edilmiş. M.Ö 800 yıllarında ticari faaliyetlerini yaymak isteyen İonialılar, Smyrna kentini ele geçirmiş. İonialılar’ın Smirna’yı ele geçirmesi şehrin kısa sürede zenginleşmesini sağlamış.

Şehir M.Ö 545 yılında Pers istilası sonucunda tahrip edilmiş. Bu tahribattan sonra Bayraklı’daki yerleşim alanında bir daha kent düzeninde bir yerleşim oluşmamış. Smyrna daha sonra Bergamalılar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Haçlılar, Selçuklular, Aydınoğluları, Cenevizliler ve Osmanlı hâkimiyetine girmiş. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan işgali yaşayan kent, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, 9 Eylül 1922’de kurtarılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası oldu.

Smyrna Antik Kenti’ne geldiğinizde aşağıdaki yapıları gezebilirsiniz. Bu yapılardan özellikle Agora (Toplanma Yeri) oldukça etkileyici bir yapıya sahip.

Smyrna Antik Kenti Gezilecek Yerler:

  • Bayraklı Höyüğü (Tepekule)
  • Athena Tapınağı
  • Smyrna Surları
  • Agora
  • Kadifekale
  • Tiyatro
  • Evler ve Sokaklar

İzmir merkez gezilecek yerler listesinin en önemli tarihi yerlerinden biri olan Smyrna halk arasında Agora olarak biliniyor. Merkezi gezerken burası listenizde kesinlikle olmalı. Restorasyon çalışmaları hala devam ediyor.

  • Smyrna Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 25 TL. Müze kart geçerli. Müze kartı buradaki gişelerden çıkartabiliyorsunuz. Öğretmenlere geçiş ücretsiz.
  • Konum burada. Park olayı biraz sıkıntılı bilginiz olsun.

İzmir Arkeoloji Müzesi

izmir arkeoloji müzesi
izmir merkez arkeoloji müzesi

İzmir merkeze gelip arkeoloji müzesini gezmeden dönmek olmaz. Ege Bölgesi’nin tarihi zenginliği İzmir’e de yansımış tabiki. Ee bu tarihi yerden bir sürü cevher çıkıyor. Bu cevherleri de müzelerde görme şansımız var.

İzmir Arkeoloji Müzesi, 1984’ten beri Konak’ta Bahribaba Parkı içindeki modern müze binasında hizmet veriyor. Müzede Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi’nin çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergileniyor.

Müze 3 kattan oluşuyor. Müze binasının ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları, birinci katta idari bölümler, zemin katta tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuvarı ve kütüphane yer alıyor. Müzedeki hazine odasını muhakkak ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Sakın gözden kaçırmayın.

Bence bu müze binası biraz İzmir’e yetmemiş gibi. Daha güzel bir bina İzmir’e daha çok yakışır sanki. Yine de arkeoloji seviyorsanız tarihe yakından şahitlik etmek için müzeyi ziyaret etmelisiniz.

  • İzmir Arkeoloji Müzesi’nin giriş ücreti kişi başı 25 TL. Burayı müze kartınızla ücretsiz gezebilirsiniz. Öğretmenlere giriş ücretiz. Müze haftanın her günü açık.
  • Müzenin konumu burada.

İzmir Etnografya Müzesi

izmir merkez gezilecek yerler

İzmir Arkeoloji Binası’nın hemen yanı başında olan Etnografya Müzesi ne yazık ki yıllardır kapalı bir müze. Burada sadece dışarıdaki eserleri görebiliyorsunuz.

Bina, 19. yüzyılda neoklasik tarzda inşa edilmiş. 1831 yılında ilk olarak hastane olarak (St. Roch Hastanesi) kullanılmış sonra da 1845 yılında Fransızlar tarafından onarılarak fakir Hristiyan aileleri için bir bakımevine dönüştürülmüş. Aynı bina daha sonra Hıfzıssıhha Müessesesi ve Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmış. 2 Aralık 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına Etnografya Müzesi olarak devredilmiş.

Müze binası zemin kat üzerine üç katlı olarak inşa edilmiş. 1. ve 2. katları teşhir salonları 3. kat İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak hizmet veriyor. Teşhir salonlarında İzmir ve yöresinin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamından kesitler veriliyor. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş, tenekecilik, nalıncılık, çömlekçilik, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı, urgancılık, keçecilik ve saraciye gibi el sanatları tanıtılıyor.

İzmir Etnografya Müzesi dediğim gibi kapalı. Ne zaman açılır bilmiyorum. Açıldığını duyarsanız yorum kısmında bizimle paylaşırsanız sevinirim. Konum burada.

İzmir Tarihi Asansör Binası

izmir tarihi asansör

İzmir merkezde gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı olan Tarihi Asansör Binası İzmir ile özdeşleşmiş bir yer. İzmir’e her gelen burayı ziyaret edip enfes İzmir manzarasını izler.

Tarihi Asansör Binası zamanında aşağıdaki Mithatpaşa Caddesi ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semtini birbirine bağlamak için yapılmış ve uzunluğu 56 metre. Bina yaşlı, hamile ve çocukların dik merdivenleri tırmanmasının (155 basamak) getirdiği zorlukları aşması için 1907 yılında musevi iş adamı Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından inşa ettirilmiş. Kulenin tuğlaları özel olarak Marsilya’dan getirilmiş.

Uzun yıllar Nesim Levi’ye daha sonra da Ayla Ökmen’e ait olan kule 1983 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanmış. Belediye de burayı restore ederek 1992 yılında hizmete açmış. Hala hizmet veren asansörden İzmir manzarasını izlemek oldukça keyifli.

Asansörün yukarı tarafında bir kafe bulunuyor dilerseniz burada ya da hemen aşağıdaki Dario Moreno Sokağı’nda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

  • Tarihi Asansör Binası’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde aşağı ya da yukarı git gel yapabilirsiniz. Sadece hafta sonları asansöre girişte zaman zaman sıra olabiliyor.
  • Tarihi Asansör Binası’nın konumu burada. Araç ile gidecekseniz ister yukarı isterseniz de aracınızı aşağıya park edebilirsiniz. Aşağı taraf müsaitlik açısından daha iyi.

Dario Moreno Sokağı

dario moreno

İzmir’in en ünlü sokaklarından biri olan Dario Moreno Sokağı hemen tarihi asansörün alt giriş noktasında bulunuyor. Bu sokaktan geçerek asansörün girişine ulaşıyorsunuz.

Sokakta karşılıklı olarak sıralanmış eski Rum evleri bulunuyor. Bu evler şu an için genel olarak kafe şeklinde hizmet veriyor. Gerçekten sokağın çok güzel bir atmosferi var. Burada bir kahve molası vermek güzel olacaktır.

Peki Dario Moreno kim ? Musevi asıllı bir Türk olan Dario Moreno 1921 yılında dünyaya gelmiş. Asıl adı David Arugete olan Moreno kendini sanata ve İzmir’e adamış biri. Bir çok gazinoda sahne alan sanatçı İzmir aşığı ve İzmir’de sanatın ve huzurun sembolü durumunda.

Dario Moreno Sokağı’nın haritadaki konumu burada.

Balçova Teleferik Tesisleri

balçova teleferik

İzmir Balçova Teleferik, ilk olarak 1974 tarihinde kurulmuş. Uzun bir kullanım süresinden sonra bakımsız kalan teleferik baya bir süre kullanıma kapatılmış. Ta ki 2015 yılına kadar. AB standartlarına göre onarımı ve bakımı yapılan teleferik 2015 yılında hizmete açılmış.

Teleferik hattında toplamda her biri 8 yolcu taşıyabilen 20 kabin bulunuyor. 810 metre hat boyuna sahip olan teleferik 316 metre yüksekliğinde. Teleferik yolculuğu yaklaşık 3 dakika sürüyor.

Teleferik kişi başı 25 TL. Seyir noktalarında market var. Tüm ihtiyaçları marketten karşılayabiliyorsunuz. Piknik alanı, mangal ve ızgara 40 TL karşılığında yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca dilerseniz burada bulunan restoran ve kafeteryadan da faydalanabilirsiniz.

İzmir’i kuşbakışı seyretmek, orman havası alıp şehir hayatından uzaklaşmak için bence bu keyfi deneyimleyebilirsiniz.

  • Balçova teleferik ücreti kaç TL ? Teleferik ücreti kişi başı 25 TL.
  • Konum burada.
  • Ziyaret Saatleri : Pazartesi günleri hariç her gün saat 12.00 – 20.00 arası teleferiği kullanabilirsiniz.

Kadifekale

kadifekale

İzmir merkez gezilecek yerler listemizde tarihi bir yer olan Kadifekale’ye geldik. Derin bir geçmişe sahip olan Kadifekale antik kaynaklarda Pagos olarak anılıyor. Büyük İskender’in gördüğü rüya üzerine Kadifekale’ye taşınan Smyrnalılar buranın temelini atıyor.

Osmanlı döneminde Evliya Çelebi’nin kale için anlatmış olduğu hikayede geçen ve İzmir’in içinde bulunduğu bölgeye hükmeden Kraliçe Kaydafe’den dolayı burası Kadifekale olarak anılmaya başlanmış. Kadifekale antik Smyrna’nın akropolü yani antik kentin en kutsal noktası ve savunma sisteminin merkezi durumundaymış.

Bir çok medeniyetin hüküm sürdüğü Kadifekale upuzun surlara sahip İzmir’i tepeden gören bir konumda yer alıyor. Kadifekale’den günümüze yalnızca kalenin batısındaki 5 kulesi ile güneyindeki duvarlarının bir bölümü kalmış. Diğer kısımları yıkık halde.

Kadifekale’ye gelirseniz surlardan dikkatli olmak koşuluyla İzmir’i kuş bakışı izleyebilirsiniz. Akşam vakti bu bölge biraz tehlikeli olabiliyor. Dolayısıyla ziyaret ederken mümkünse tek olmayın. Umarım bu bölge her açıdan elden geçirilir ve turizme kazandırılır.

  • Kadifekale’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Google haritadaki konum yanlış. Yandex konum burada.

Radyo ve Demokrasi Müzesi

izmir radyo müzesi

İzmir merkezde gezilecek yerler listesinde müze bolluğu var. Bu müzelerden biri de Radyo ve Demokrasi Müzesi. Konak Belediyesi’nin hizmete aldığı İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, Basmane – Altınpark bölgesinde Asmalı Ev adı ile bilinen yapıda yer alıyor. Müze 5 Aralık 2013’te kapılarını ziyarete açmış.

Müze koleksiyonu yaklaşık 150 radyo, pikaplar, çok sayıda plaklar ve interaktif eserlerden oluşuyor. Altı odadan ve bir kütüphaneden oluşan müze, önemli tarihsel olaylara göre kronolojik olarak sıralanmış.

Eğer eski radyolara merakınız varsa ve nostalji yaşamak istiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz. Müzenin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konumu burada.

Kültürpark

izmir kültürpark

İzmir merkezde yemyeşil bir park arıyorsanız adresiniz Kültürpark olsun. Burası şehir atmosferinden çıkıp kafa dinlemelik bir yer. Burada yaz sıcağında büyük ağaçların altında dinlenebilirsiniz. Eğer sıkılırsanız fuar hemen yanınızda, orada farklı etkinliklere göz atıp vakit geçirebilirsiniz. Çocuklar için lunapark seçeneği de bulunuyor.

Ben böyle parkları çok seviyorum. Şehre huzur katıyor. Her ilimizde böyle büyük parklar olmalı. İnsanlar nefes almalı, yeşil ile buluşmalı. Bu tarz parkların kıymetini bilmeliyiz. Nasıl mı ? Sağa sola çöp atmayarak !

İzmir merkezde ne yapılır sorusuna cevap olan Kültürpark soluklanmanız için gayet güzel bir yer. Kocaman ağaçların arasında gerçekten doğa ile buluşuyorsunuz. Burada yeşilliklere sere serpile oturun ve tadını çıkartın. Kültürpark’ta bir çok etkinlik düzenleniyor. Parka giriş ücretsiz. Konum burada.

Ticaret Tarihi Müzesi

ticaret müzesi

İzmir tarih boyunca ticaretin yoğun olduğu bir şehir olmuş. Hal böyle olunca da buraya bir Ticaret Müzesi yapılmış.

İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, kentin kimliğini, ticaret ve kültür tarihini İzmirliler ve tarih severlerle buluşturmak amacıyla, 2003 yılında kurulmuş. Müzede Orta Tunç Çağı’ndan günümüze, Akdeniz ve Batı Anadolu ticaretinin önemli eserlerini görmek mümkün.

Müzede sergilenen İzmir kenti maketi de, özgün eserlerden biri olarak öne çıkıyor. İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nin barındırdığı eserler İzmir’in Akdeniz ve Anadolu kültüründeki önemli yerini güzel şekilde ifade ediyor.

  • Ticaret Tarihi Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Gitmeden önce açık mı kapalı mı muhakkak teyit edin.
  • Konum burada.

İzmir Atatürk Müzesi

izmir merkez gezilecek yerler

İzmir Kordon’da bulunan Atatürk Müzesi, İzmir için oldukça önemli bir yer. Neden mi İzmirlilerin Atatürk sevgisi her zaman dillere destandır ondan.

Müze binası, 1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılmış. 9 Eylül 1922’de sahibi tarafından terk edilmiş ve hazinenin mülkiyetine geçmiş. İzmir’e giren Türk ordusu burayı karargâh olarak kullanmış. 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. 1926 yılında bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak ev Atatürk’e hediye edilmiş.

Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik tarzda bir yapıda inşa edilmiş. Bodrum, 1. kat ve çatı katından oluşan müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalarını görebilirsiniz.

İzmir Atatürk Müzesi’nin konumu burada. Buranın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

Not: İzmir müze anlamında gerçekten gelişmiş bir şehir. Tüm müzeleri yazmaya kalksam 22 başlık olur 55 başlık. İzmir’deki diğer müzeler için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Kordon

izmir kordon

Neredeyse tüm İzmirlilerin buluşma noktası olan Kordon’a geldik. Yaz aylarında bölge halkı ve öğrenciler tarafından tercih edilen kordon zamanında deniz doldurularak yapılmış ve Haziran 2000’de halkın hizmetine açılmış.

Kordon’da çekirdek çitleyen insanları, müzik gruplarını, sevgilisiyle takılan gençleri görüp tam İzmir havasına kapılabilirsiniz. Evet burada tam bir İzmir havası var.

Kordon Alsancak’ta bulunuyor. Upuzun bir sahil yolu olan kordonda bir taraf deniz diğer tarafta yemyeşil çimenler. Kordonda birbirinden güzel restoranlar bulunuyor. Dilerseniz kahvaltı ya da akşam yemeği için bu mekanları tercih edebilirsiniz.

İzmir Kordon’da Ne Yapılır ?

  • Tabiki en başta sahil boyu yürüyüş yapılır,
  • Bisiklet turu yapılır,
  • Arkadaşlarınızla çimenlerde keyif yapılır,
  • Sokak lezzetlerinin tadına bakılır,
  • Akşam yemeği keyfi yapılır,
  • Tarihi müzeler ziyaret edilir,
  • Pasaport İskelesi’ne yürüyüş yapılır.

Kordon, İzmir’in göz bebeği. Burada alkolü fazla kaçıranlardan uzak durun. Çevreyi temiz tutmaya özen gösterin. Konum burada.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

izmir merkez gezilecek yerler

İzmir Alsancak’ın en ünlü caddesi tabiki Kıbrıs Şehitleri Caddesi. İstanbul’un İstiklal’i, Ankara’nın Tunalı’sı, İzmir’in de Kıbrıs Şehitler Caddesi var. İzmir merkezi gezecekseniz burası listenizde kesinlikle olmalı.

Gece eğlenmek mi istiyorsunuz ya da İzmir lezzetlerini tatmak mı o zaman bu cadde tam da size göre. Trafiğe kapalı olan bu cadde üzerinde birbirinden güzel restoranlar, kafeler ve alışveriş yerleri bulunuyor.

Eski adı Mesudiye Caddesi olan bu güzel cadde Kordon sonrası ya da öncesi ziyaret etmeniz gereken bir yer. Konum burada.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi

izmir merkezde gezilecek yerler

Bir zamanlar fabrika şimdilerde ise kültür ve sanat etkinliklerin merkezi. Tarihi Havagazı Fabrikası 19.yüzyılın ikinci yarısında İzmir’de ticaretin hızlı büyümesiyle beraber 1859 yılında İstanbullu gazeteci A.Edwards’ın girişimiyle kurulur. Havagazı fabrikasının kurulmasındaki amaç şehre elektrik sağlamakmış. Fakat 1904 yılından itibaren İzmir’in aydınlatılmasının elektriğe dönüşüyle, havagazı kullanımı mutfaklar sınırlanmış. Daha sonra da önemini yitirmeye başlamış.

1955 yılında kapatılan fabrika binalarının büyük bir bölümü günümüze ulaşamamış. Son olarak Eshot ve İzulaş tarafından kullanılan fabrika binası koruma kurulundan gerekli izinler alındıktan sonra restorasyon çalışmaları başlamış ve restore edilerek günümüze ulaşmış.

Tarihi Havagazı Fabrikası 2008 yılı Aralık ayı sonunda hizmete açıldı. Fakat artık sanayiden uzak kültür ve sanata hizmet eden bir yer oldu. Bence de gayet de güzel bir tercih olmuş.

Yaz aylarında açık hava sinema etkinliklerine ev sahipliği yapan Tarihi Havagazı Fabrikası’nın konumu burada. Bence etkinlik denk gelirse kaçırmayın.

Açık Hava Arkeoloji Müzesi

izmir merkezde gezilecek yerler

Artık Konak, Alsancak bölgesinden çıktık karşıya yani Karşıyaka tarafına geldik. Bu bölgede gezilecek yerler daha az. Dolayısıyla bu kısma çok fazla zaman harcamanıza gerek yok. Eğer vaktiniz geniş ise Konak tarafından vapurla Karşıyaka’ya geçin. Vapurdan İzmir’i izlemek, martılara simit vermek çok güzel.

Açık Hava Arkeoloji Müzesi’ne geçmeden önce Karşıyaka’ya gelirseniz aşağıda saydığım şeyleri yapabilirsiniz. Bu saydıklarımın dışında çok fazla bir şey yok. Öneriniz olursa yoruma yazın ama.

Karşıyaka’da Ne Yapılır ?

  • Karşıyaka Çarşısını ziyaret edin,
  • Latife Hanım Köşkü Anı Evi’ni gezin,
  • Zübeyde Hanım Anıt Mezarını ziyaret edin,
  • İzmir’in lezzetli kumrularından yiyin,
  • Boyoz olmazsa olmaz,
  • Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’ne gidin,
  • Bostanlı sahilinde yürüyüşe çıkın,
  • Vapur sefası yapın.

Gelelim Açık Hava Arkeoloji Müzesi’ne. Biz buraya kahvaltı yaptığımız yere yakın diye uğradık ama fazla bir şey yoktu. Dolayısıyla burayı pas geçebilirsiniz.

Müzeye gelirsek M.Ö. 10.yüzyıl ile M.S. 3.yüzyıl arasındaki, Roma ve Bizans dönemi eserleri burada görülebilirsiniz. Eserler arasında lahitler, sütun başlıkları, insan ve hayvan heykelleri ve mezarlar yer alıyor. Müzeyi ziyaret etmek ücretsiz. Konum Bostanlı Vapur İskelesi’nin tam karşısında bulunuyor.

Zübeyde Hanım Parkı

izmir merkezde gezilecek yerler

Ulu önder M. Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın kabri Karşıyaka İstasyon’dan Soğukkuyu tarafına giden Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki bir parkta yer alıyor. Kabir, Ferik Osman Paşa Camii avlusu içinde.

Mezarın mevcut şekli bizzat Atatürk tarafından belirlenmiş. Mezar anıt şeklinde olup, 1940 yılında İzmir Belediyesi tarafından yaptırılmış. Anıt mezar park içinde yer alıyor. Parkta oturup dinlenebileceğiniz bir kafe de var.

Ulu Önderimizin annesinin kabri başında yaptığı konuşma ise oldukça etkileyici.
Annem ölmüş, bu hüzünlü hakikat içinde beni teselli edebilecek bir nokta var; kurtuluşu hepimiz için, bütün bir millet için gaye-i emel ifade eden bu güzel İzmir’in mukaddes topraklarında gömülmüş olması.

Atam her noktada bağımsızlığı düşünmüş her noktada bizi düşünmüş. Oldukça hüzünlü. Zübeyde Hanım Parkı’nın konumu burada.

Karşıyaka Çarşısı

izmir merkezde gezilecek yerler

Karşıyakalıları’ın uğrak noktası olan Karşıyaka Çarşısı her türlü ihtiyaca cevap verebilen bir yer. Burada ne arasanız var. Kemeraltı’na gerek kalmadan buradan da aradığınız bir çok şeyi bulabilirsiniz.

Eskiden tam anlamıyla bir çarşı havasını yansıtan çarşı şu an fast foodcuların esareti altına girmeyi başarmış. Burada upuzun bir cadde sizi bekliyor. Ara sokaklara girerseniz kaybolma ihtimaliniz var. Bilen biriyle takılmanız daha güzel olur.

Hafta sonları oldukça kalabalık olan Karşıyaka Çarşı’nın konumu burada.

İzmir Merkez Kaç Günde Gezilir ?

İzmir Merkez Kaç Günde Gezilir ? İzmir merkezde gezilecek yerleri bence hızlı tempoyla 1 günde gezebilirsiniz. Ne 1 gün mü demeyin evet 1 gün. Vakit nakittir deyip tabana kuvvet hızlıca gezebilirsiniz. 1 gün vaktiniz varsa Karşıyaka tarafını ve Balçova Teleferiği bu listeye almamalısınız. Temponuz hızlı olmalı. Sabah erkenden kalkıp yol almalısınız belirteyim. Yani İzmir merkez günübirlik gezilebilir.

Benim vaktim var derseniz o zaman 2 gün merkezi gezmek için yeterli bir süre olur. 2 günde bir çok yeri sere serpile gezebilirsiniz. Özel bir durumunuz yoksa 2 günden fazla bence buraya vakit harcamayın. 

İzmir Merkezde Ne Yapılır ?

izmirde ne yapılır

İzmir merkez gezilecek yerler listem aynı zamanda İzmir merkezde ne yapılır sorusunun kısmi cevabıdır. İzmir gibi güzel bir şehirde yapılacak aktivite sayısı oldukça fazla. Dolayısıyla İzmir’de ikamet etmiyorsanız burada bir çok şeyi deneyimleyebilirsiniz. Konumuz İzmir merkez dolayısıyla çevresi ya da ilçeleri hakkında ne yapılır sorusuna cevap vermeyeceğim. Ben İzmir’de ne yapılır sorusuna aşağıda cevap verdim. Sizlerin de önerisi varsa aşağıda yorum kısmına yazmayı unutmayın.

İzmir Merkezde Ne Yapılır ?

  • Kordon’da yürüyüş yapmak,
  • Kıbrıs Şehitler Caddesi’nde yürüyüş yapmak,
  • Kordon’da ve Alsancak’ta bulunan müzeleri gezmek,
  • Kemeraltı Çarşısı’nı ve içindeki hanları gezmek,
  • Karşıyaka tarafına vapurla geçmek,
  • Bostanlı Sahili’nde yürüyüş yapmak,
  • Alsancak Sevgi Yolu’nda yürüyüş yapmak,
  • Saat Kulesi’nde bol bol foto çekinmek,
  • Kadifekale’yi ve Smyrna Antik Kenti’ni keşfetmek,
  • Balçova’da Teleferiğe binmek,
  • Tarihi Asansöre binilir,
  • Göztepe – Altay ya da Göztepe – Karşıyaka derbisini izlemek,
  • Kumru, gevrek, boyoz ya da bomba hüpletmek,
  • Avm gezmek. (Biz bazen Avmlere hasret kalıyoruz da.😂)

İzmir merkezde ne yapılır sorusuna cevap olarak aklıma gelenler bunlar. Sizin de öneriniz varsa yorum kısmına bekliyorum.

İzmir Merkezde Denize Girilecek Yerler

İzmir merkezde denize girilecek yer sayısı yok denecek kadar az. Ben plaj falan aramam direkt kayadan, kaldırımdan atlarım derseniz o zaman sorun yok.

Belki vakit sıkıntısından dolayı merkezde denize girilecek yer arıyorsunuz fakat yer bulma ihtimaliniz oldukça az. Sonuçta İzmir gibi büyük bir şehrin merkezinde denize girilecek yer bulmak samanlıkta iğne aramak gibi bir şey.

Bunun yerine İzmir’in çevre ilçeleri tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Denize girmek için çevre yerler olarak Foça, Urla, Özdere, Seferihisar ve Gümüldür’ü tercih edebilirsiniz. Eğer merkezde denize burada girilir derseniz yorum kısmına önerilerinizi bekliyorum.

İzmir Merkezde En İyi Kahvaltı Yeri

izmirde kahvaltı mekanı

İzmir merkezi gezmeye başlamadan önce kahvaltı mekanı arıyorduk ve merkezde çok çok güzel bir mekan keşfettik. Baştan belirteyim; burada yaptığım kahvaltı gerçekten zihnime kazındı. Kahvaltı noktasında oldukça hassas olan ve detaylara önem veren biri olarak bu mekanın kahvaltısında kusur bulamadım. Her şeyi ile dört dörtlüktü.

Güne güzel başlamak istiyorsanız bence bu mekanda kahvaltı yapmalısınız. Tekrar İzmir merkeze yolumuz düşerse buraya kesin ve kesin tekrar gideceğiz.

Eeee artık söyle neresi bu mekan diyorsanız hemen ismini veriyorum. Mekanın adı Proof Breakfast. Biz burada ev kahvaltısını tercih ettik ve bayıldık. Üstün 2 gün boyunca buradaki kahvaltıyı sayıkladı.😂 Ev kahvaltısı serpme kahvaltı gibi oluyor ve masanıza çeşit çeşit ürün geliyor. Bakın gelen her şey özenli, taze ve lezzetliydi. Yöresel ürünler tercih ediliyor ve detaylara fazlasıyla önem veriliyor. Özellikle tayinli kabak, antep fıstığı ezmesi ve fındık ezmesi efsaneydi.

Mekanda bir diğer çok tercih edilen kahvaltı çeşidi Pancake kahvaltı tabağı. 2. gelişimizde Üstün’ü ikna edebilirsem bunu deneyeceğiz.😂 Bu mekana 10 üzerinden 11 veriyorum ve mekanı şiddetle tavsiye ediyorum. Yalnız hafta sonları oldukça kalabalık bilginiz olsun. Ya erken gidersiniz ya da biraz beklersiniz.

Proof Breakfast’ın konumu burada.

İzmir merkezde gezilecek yerler listemin sonuna geldim. Bu yerlerin dışında merkeze yakın konumda sayılabilecek höyükler var fakat bu yerleri listeme eklemek istemedim. Derli toplu bir liste olsun dedim. Başak burcu olmamın etkisi sanırım. 😂

İzmir ile ilgili deneyimlerimi Instagram’a sabitlediğim hikayelerden görebilirsiniz. Bakmışken takip etmeyi unutmayın. Bir de İzmir’de gittiğim ilçeler ile ilgili yazdığım yazıların bağlantısını aşağıya bırakıyorum. Gitmeden önce göz atmayı unutmayın. Şimdiden musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.