Bali Gezilecek Yerler : Tropikal Rüyada 32 Yer (2024)
Bali’deydim! Evet evet ben Bali’deydim! Bunu kendime hatırlatmalıyım zira rüya mıydı gerçek mi ayırt edemiyorum. Yağmurun kokusu hala burnumdayken, kuşların ötüşü kulaklarımda, göz kamaştıran yeşili gözlerime hapsolmuşken, romantizmi hafızamda, hislerimi pür-u pak dökmeliyim satırlara. O sonsuzluk havuzlarında insan ormanı kulaçlıyor sanki, Bali yağmurlarında ruhu yıkanıyor, mistik dokusu şifalandırıyor adeta. Ben ne söylesem az kalacak. Bir gün mutlaka Bali’de olmalısınız.
Tam 12 gün boyunca soluksuz gezdiğimiz ve her anını dolu dolu geçirdiğimiz Bali bizim rüya destinasyonlarımızdan biriydi. O kadar hayal etmiştim ki burada olmayı, hayallerimi gerçeğe dönüştürmüş olmak muazzamdı. Yüzen kahvaltılar, Bali salıncakları, pirinç terasları, şelaleler, tapınaklar ve daha neler neler. Muhteşem otellerde konakladığımız, yöresel yemekler tattığımız, nefesimizi kesen manzaralar gördüğümüz, vahşi doğaya hayran kaldığımız, ömrümüzce dilimizden düşmeyecek bir seyahatti. Bali’nin tesirinden çıkmak pek kolay olmayacak.
Bali’de gezilecek ve görülecek yer sayısı çok fazla, gez gez bitmiyor. Adanın her köşesinden resmen bir güzellik çıkıyor. Bali’ye gidince bunu net bir şekilde göreceksiniz. Biz 12 günlük dolu dolu bir programla görmek istediğimiz çoğu yere gidebildik. Bu yazımda Bali gezilecek yerlere ek olarak Bali’de olduğunuz sürede nasıl bir strateji ile gezmeniz gerektiğinden de bahsedeceğim.
Bali için kesinlikle iyi bir gezi planınızın olması şart. Burası sıradan bir ada değil, hem tropik bir ada hem de dünyanın önde gelen turizm noktalarından biri. Yüksek (kuru) sezonda oldukça kalabalık olan Bali’de Hindistan ve Çin başta olmak üzere dünyanın her noktasından turistler gördük. Bir de Bali’de tüm denklemleri değiştiren bir trafik olayı var. Bu konuyu da hesaba katarak gezilecek yerleri en sade ve en güzel şekilde yazmaya çalışacağım. Tabi ki öncelik Bali hakkındaki diğer yazılarım ve Bali gezilecek yerler haritasında.
- Bali Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey
- Bali’de Ne Yenir & Mekan Önerileri
- Bali’de Nerede Kalınır & Balayı Oteli Önerilerimiz
- Ubud’da Nerede Kalınır | En İyi Otel ve Villa Tavsiyeleri
- Bali Nerede, Bali’ye Nasıl Gidilir ?
- Bali Salıncakları ve Mekan Önerimiz
- Nusa Penida Adası Gezi Rehberi
Bali Gezilecek Yerler Haritası
Bali Gezilecek Yerler Haritası : Haritada sayılar üzerine tıklayabilirsiniz. Ayrıca haritanın bağlantısı burada.
- Seminyak
- Tanah Lot Temple
- Taman Ayun Temple
- Kuta Beach
- Garuda Wisnu Kencana
- Uluwatu Tapınağı
- Tegenungan Waterfall
- Kanto Lampo Waterfall
- Goa Gajah
- Sacred Monkey Forest Sanctuary
- Ubud Palace
- Saraswati Temple
- Campuhan Ridge Walk
- Bali Swing (Bali Salıncakları)
- Tegallalang Rice Terrace
- Penglipuran Village
- Pura Tirta Empul – Çeşme Tapınağı
- Pura Gunung Kawi Sebatu
- Leke Leke Waterfall
- Jatiluwih Rice Terraces
- Pura Ulun Danu Bratan
- Bali Handara Gate
- Wanagiri Hidden Hill Bali
- Banyumala Waterfall
- Mount Batur
- Besakih Tapınağı
- Tirta Gangga
- Lempuyang Temple
- Lahangan Sweet
- Taman Ujung
- Nusa Penida Adası
- Gili Adaları
Bali’de gezilecek yerlerin sayısını 32 olarak belirlesem de aslında bu rakam oldukça fazla. Bali tam anlamıyla doğanın görsel şov yaptığı bir yer. Yemyeşil doğanın içinde her yerden bir şelale ve güzellik çıkıyor. Bizim Doğu Karadeniz’in daha yeşil ve tropik halini düşünebilirsiniz. Dolayısıyla yazımda her yeri yazmaya kalksam gezilecek yer sayısı kafadan 100’ü bulur. Ama zaman belli, bütçe belli sonuçta. Ben en can alıcı yerleri yazmaya çalıştım. Yine de başak burcu olmamın etkisiyle detaycılığımı konuşturacağım ve size listemin sonunda alternatif yerler de sunacağım.😊 Vaktiniz varsa doya doya Bali’yi gezmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Listemdeki 32 yeri birbirine yakınlık durumuna göre sıraladım. Bu yerleri gezerken kombin yapıp gezmeye çalışın. Yani Bali’ye gittiğinizde ne zaman nereyi gezeceğiniz belli olsun. Günde en az 3 en fazla 5 ya da 6 yer gezmeye çalışın. Akşamları da Bali gece hayatının tadını çıkartın. Bir de kalacağınız otellerin konumuna göre gezi planı çıkarmanız çok daha mantıklı olacaktır. Gezi programınızda alternatif planlar da olsun. Aksi bir durum olduğunda hemen programınızda kaydırma yapın ve günü boş geçirmeyin.
Bali gezi rehberimde adayı nasıl bir strateji ile gezmeniz gerektiği hakkında bilgi vermiştim zaten. Bu yazımda da gezilecek yerlerin detayını ve kritik ipuçlarını yakalayacaksınız. Her iki yazımda reçete niteliğinde olup Bali’de size ilaç gibi gelecektir.😂O zaman lafı uzatmayalım ve listemize geçelim.
Bali Gezilecek Yerler
Bali gezilecek yerler genel olarak adanın orta noktası diyebileceğim Ubud ve çevresine öbeklenmiş durumda. Dolayısıyla Bali seyahatinizde Ubud bölgesine ayrı bir önem göstermeniz gerekiyor. Bali’ye geldiğinizde adanın ana merkezi olan Denpasar’a gelmiş olacaksınız. Hem yol yorgunluğu hem Jetlag etkisi hem de adanın bu bölgede görülmesi gereken yerleri için seyahatinizin ilk 2 gününde Denpasar’a yakın olan bölgelerde kalmanızı tavsiye ediyorum. Daha sonra da Ubud’a geçiş yapıp bu bölge ve civarındaki yerleri keşfedebilirsiniz.
Listeme adanın popüler noktalarından biri olan Seminyak bölgesi ile başlayacağım. Seminyak, Kuta ve Denpasar neredeyse iç içe olan yerler ve adanın en gelişmiş bölgeleri. Gezilecek yerler listemin ilk 6 yeri bu bölgelerde. Buralar adanın gelişmiş yüzü. Bali burada daha kapitalleşmiş. Oteller, Avm’ler genel olarak bu kısımda. Şimdi ilk iki ya da üç gününüzü geçirmenizi tavsiye ettiğim yerler ve detaylarıyla listeme başlayayım.
Not: Bali gezilecek yerler listesindeki çoğu yerin giriş ücretini yazmaya çalıştım. Bu ücretler turist tarifesi ve yerli tarifesi olarak ayrılıyor. Tabi yerliler daha uygun fiyata bu yerlere giriş yapıyor. Biz seyahatimizi Mayıs 2023’te gerçekleştirmiştik. Ona göre hesabınızı yapabilirsiniz.
Seminyak
Seminyak, Bali’nin ünlü tatil beldelerinden biri. Biz de ilk 2 gün Seminyak’ta bulunan Indigo Otel’de kaldık ve burayı keşfetmeye çalıştık. Seminyak plajları, lüks villaları, restoranları, kafeleri ve alışveriş olanakları ile oldukça popüler bir yer. Burada Bali’nin daha şehirsel ve modern durumuna şahit olacaksınız. Bali’deki ilk günlerinizde bu bölgede kalmanız Bali’ye adaptasyonunuzu da kolaylaştıracaktır.
Seminyak dediğim gibi daha gelişmiş bir yer. Burada vakit geçirecekseniz 3 günü kesinlikle geçmemeli. Çünkü adanın çok daha güzel yerleri var. Peki ben Seminyak’ta ne yapmalıyım diyorsanız aşağıya sıralıyorum. Burada gezilecek yerlerden çok plaj ve gece kulüpleri daha ön planda.
Seminyak’ta Yapmanız Gereken 5 Şey:
- Seminyak Plajı’nda takılıp hem denize girebilir hem de sörf yapabilirsiniz. Gün batımı da burada oldukça keyifli.
- Seminyak’ın ana caddesi olan Eat Street’de restoranlar, kafeler, barlar ve butik mağazalar var. Bu yerlerde oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Ku De Ta Beach Club, Seminyak Plajı’nda yer alan ünlü plaj kulüplerinden biri. Burada havuzun kenarında rahatlayabilir, tropikal bir kokteylin keyfini çıkarabilir ve DJ performanslarını dinleyebilirsiniz.
- Potato Head Beach Club’ta takılın. Burası Seminyak’ın en ünlü kulübü. Listenizde burası muhakkak olsun.
- Seminyak Meydanı’nda (Seminyak Square) hediyelik eşya alabileceğiniz yerler var. Bu meydanda alışveriş yapabilirsiniz. Pazarlık yapmayı unutmayın.
Tanah Lot Temple
Hemen belirteyim Bali’de tapınak komasına girebilirsiniz. Adada o kadar tapınak var ki gez gez bitmiyor. Bizde cami, Avrupa’da kilise ne ise Bali’de de tapınak o demek. Dolayısıyla tapınak gezme konusunda seçici olmanız önemli. Zaten bazı tapınaklar tamamen fotoğraf çekilme amaçlı kullanılıyor desek yanılmış olmayız. İş tamamen ticarete dönmüş durumda. Yazımda Bali’de görmeniz gereken en önemli tapınakların neredeyse hepsini bulacaksınız.
Bali’deki bizim ilk durağımız diyebileceğim ve Bali’nin önemli tapınaklardan biri Tanah Lot Tapınağı’ndayız. Burası bir Hindu tapınağı ve Bali kıyılarındaki yedi deniz tapınağından biri. Tanah Lot, Bali dilinde “denizdeki toprak” anlamına geliyor. Tapınak tıpkı anlamındaki gibi denizin üzerinde yükselen büyük bir kaya üzerine inşa edilmiş. Tapınak Hindistan’daki Kalküta Kutsal Yeri’nden gelen Brahman rahipleri tarafından deniz tanrısı Baruna’ya adanmak için yapılmış.
Tanah Lot Tapınağı’na geldiğinizde hem bu tapınağı hem de yanı başında yer alan Batu Balong Tapınağı’nı görebilirsiniz. Balili kadınlar sürekli buraya başlarının üstünde adaklar taşıyor. Tütsü kokusu buram buram her yerde. Eğer deniz seviyesi müsaade ederse yani gelgitten dolayı deniz çekilirse tapınağa kadar yürüyebiliyorsunuz. Tapınağın tam altında yöre halkının kutsal dediği bir su var ve küçük bir ücret karşılığında yerliler sizi su ile kutsayabiliyor. Turistler tapınağa giriş yapamıyor. Sadece yerlilerin giriş izni var.
Tanah Lot Tapınağı gün batımı manzarası ile meşhur. Denk getirebilirseniz burada güneşin batışında güzel kareler yakalayabilirsiniz. Burada fotoğraf çekmek güzel ama hava oldukça nemli. Yanınızda muhakkak su olsun.
Tapınağa ulaşmak için, Tanah Lot’un yakınında park yerleri ve restoranlar bulunan bir alan var. Bu yerlerden geçerek tapınağa ulaşıyorsunuz. Tanah Lot Tapınağı önemli bir dini yer olduğundan saygılı olmak ve uygun kıyafetler giymek önemli. Tapınağın giriş ücreti 75.000 Rupiah. Konum burada.
Taman Ayun Temple
Bali’de en sevdiğimiz tapınaklardan biri Taman Ayun Tapınağı oldu. Tapınak yemyeşil bir doğanın içinde, balık göleti ile çevrili cennet gibi bir yerde bulunuyor. Burayı görünce resmen içiniz açılıyor. Burası da Tanah Lot gibi bir Hindu tapınağı ve Bali’nin Mengwi Köyü’nde yer alıyor. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tapınak Mengwi Kraliyet Ailesi’ne ait oldukça eski bir tapınak.
Taman Ayun Tapınağı, 17. yüzyılda Bali Krallığı’nın bir parçası olarak inşa edilmiş. Mengwi Krallığı’nın dini ve törensel faaliyetlerine ev sahipliği ev yapan tapınağın ismi “Sudaki Bahçe Tapınağı” anlamına geliyor. İsminin hakkını fazlasıyla veren bu güzel tapınağı bana göre kesinlikle görmelisiniz. Burada ruhunuz çiçek açıyor resmen.
Taman Ayun Tapınağı’nın en belirgin özelliği, su dolu hendeklerle çevrili olan iç avlusu ve ana tapınak kompleksi etrafındaki yedi ayrı terasının bulunması. Her bir teras ayrı birer mekan olarak düzenlenmiş ve oldukça ferah. Tapınak kompleksinin içinde zengin detaylarla süslenmiş tapınaklar, şapel ve diğer dini yapılar bulunuyor. İçeride ayrıca Bali kültürünü anlatan bir sinema gösterimi de var. Bir de tapınakta Dewi Sri yani pirinç tanrısı heykelini görmeyi unutmayın. Taman Ayun Temple, Denpasar’a 18 km uzaklıkta yer alıyor. Kişi başı giriş ücreti 30.000 IDR. Konum burada.
Not: Bali’de tapınakları ziyaret ederken bazı kurallara uymanız gerekiyor. Tapınaklar sonuçta bir ibadet yeri ve saygı göstermeniz gerekiyor.
Bali’de Tapınak Kuralları:
- Tapınaklara girişte size şarong denilen peştemale benzer bir örtü veriyorlar. Bunu belinize sarıp tapınaklara öyle giriş yapmalısınız. Bazı tapınaklarda şarong ücretsiz verilirken bazılarında ücretli veriliyor. Biz Seminyak’ta bir pazardan kendimize göre şarong aldık ve tapınaklarda bunları kullandık. Siz de bizim gibi yapabilirsiniz.
- Bazı tapınaklarda kadınların omuzları da örtmesi isteniyor. Omzu açık bir elbise giyecekseniz aklınızda bulunsun.
- İbadet yapanlara saygı gösterin. Mümkünse ibadet edenlerin fotoğrafını ya da videosunu çekmeyin.
- Tapınaklarda yasaklı alanlara girmeyin ve tütsülerin koyulduğu yerlere oturmayın.
- Yüksek sesle konuşmayın.
- İbadet yerlerine tırmanmayın ve etrafa çöp bırakmayın.
- Regl döneminde iseniz tapınaklara girmemeniz isteniyor aklınızda bulunsun.
Kuta Beach
Bali’de deniz konusu Türkiye’ye göre ne yazık ki başarısız. Açık söylüyorum deniz tatili için Bali’ye gitme hayal kırıklığı yaratır. Bizim plaj ve koyları gördükten sonra Bali sizi çok açmaz diye düşünüyorum. Çünkü denizde dalga oldukça fazla ve bizim gibi turkuaz rengi sular neredeyse yok. Dalga olunca da yüzmeden ziyade sörfçüler için güzel fırsatlar var. Yani yüzme out sörf in durumu.
Şimdi gelelim Kuta Plajı’na. Biz buraya Kuta’da bulunan alışveriş merkezi için uğramıştık. Burada Beachwalk Shopping Center diye güzel bir alışveriş merkezi var. Alışveriş merkezinde bulunan Apple satıcından Iphone almak için buraya gittik. Uğramak isterseniz aklınızda bulunsun. Bunun dışında Kuta oldukça güzel ve upuzun bir plaja sahip. Plaj yüzmeye çok uygun değil genelde sörf için tercih ediliyor. Plajda sörf yapmasanız dahi yapanları seyretmek oldukça keyifli. Dünyanın pek çok yerinden özellikle Avustralya’dan gelen sörfçüleri Kuta’da görmek mümkün.
Kuta Plajı’nda gece hayatı oldukça canlı. Plajda gün batımı da oldukça güzel. Plaj çevresinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir çok mekan var. Plajın herhangi bir giriş ücreti yok. Bunun dışında Kuta’da Sky Garden Lounge, Beachwalk Shopping Center, Poppies Lane, Hard Rock Cafe ve Kuta Art Market’i gezmenizi tavsiye ederim. Kuta Plajı’nın konumu burada.
Garuda Wisnu Kencana
Bali’nin simgesel yerlerinden biri olan Garuda Wisnu Kencana oldukça büyük bir kültürel park ve heykel kompleksi. Burada bulunan ve yapımı 28 yılda tamamlanan Hindu mitolojisinde yer alan tanrı Vishnu’nun devasa heykeli 120 metre yüksekliğinde ve 4000 ton ağırlığında. Heykelin üzerinde ise efsanevi kuş Garuda bulunuyor ve bu nedenle komplekse “Garuda Wisnu Kencana” adı verilmiş. Toplam maliyeti yaklaşık 100 milyon dolara mal olan dev heykelde, altın kaplama mozaikler ve 3 buçuk ton ağırlığında bakır ve çelik malzemeler kullanılmış.
Bali kültürüne yakından şahit olmak için bu parkı ziyaret edebilirsiniz. Jimbaran’da bulunan bu devasa park, Bali’nin dansını, müziğini ve geleneksel kültürünü sergilemeye adanmış. Burada günlük kültürel gösteriler düzenleniyor. Bunlardan birine denk gelebilirsiniz. Ayrıca GWK kompleksinde restoranlar, kafe ve hediyelik eşya dükkanları gibi tesisler de bulunuyor.
Bu kompleksin biletini online satın alabilirsiniz. Web site burada. Ayrıca Vishnu Heykeli’ne 40k rupi karşılığında shuttle araçla çıkabiliyorsunuz. Park içerisinde lüks kafe ve restoranlar var. Eğer acıkırsanız girişte yemekli paketi tercih edebilirsiniz.
Not: Sizi yönlendirmek gibi olmasın ama biz burayı pas geçtik. Hem giriş ücreti gereksiz pahalı hem de heykel olayı bizi açıkçası çok tatmin etmedi. Bir de heykelin tipine ısınamadık. Acayip bir heykel yapmışlar😀 Yine de vaktiniz varsa burayı değerlendirebilirsiniz. Konum burada.
Uluwatu Tapınağı
Ne yalan söyleyeyim Bali’deki pişmanlıklarımızdan biri Uluwatu Tapınağı oldu. Buraya hem gitmesi zahmetli hem de gittiğinizde gördüğünüz şeylerden çok tatmin olmuyorsunuz. Tapınağa özel şoförümüz Komang ile gittik. Trafikten dolayı Seminyak’tan buraya ulaşmak 2 saatimizi aldı. Gün batımına gidelim dedik ve gittiğimizde inanılmaz bir kalabalık vardı. Manzara güzel ona diyecek bir şey yok ama içerik tatmin etmedi.
Burada Bali’nin meşhur Keçak dansı gösterisi sergileniyor. Uluwatu bu dansla özdeşleşmiş. Keçak dansı Hindulara ait bir dans ve dansta iyi ve kötünün savaşı anlatılıyor. Böyle tiyatro gibi bir alanda gün batımında bu dans gösterisi oluyor ve gösteri yaklaşık 1 saat sürüyor. Gösteriye katılım ücreti kişi başı 150.000 IDR. Manzara ve gün batımı oldukça güzel ama dans ???
Baştan söylüyorum Keçak dansından uzak durun. Bu dans gösterisinden o kadar sıkıldık ki seyahatimiz boyunca hep espri konusu yaptık. Aynı şeyi söyleyip duruyorlar ve ortada tatmin edici bir şey yok. Gösteri sonrası beynimizde keçeçekekeçeçeke sesi 2 gün boyunca susmadı. Resmen Bali işkencesi oldu. Yönlendirmeyi çok sevmem ama bu sefer yönlendiriyorum. Bu gösteriye katılmayın.😂 Yine de Keçak dansı gösterisine katılmak isterseniz biletinizi bir kaç gün önceden online almanızı tavsiye ederim. Enteresan şekilde biletler erken tükeniyor. Bir deli kuyuya taş atmış 40 akıllı çıkartamıyor.
Şimdi gelelim Uluwatu Tapınağı’nın detaylarına. Bali Adası’nın güneyinde kalan Uluwatu Tapınağı, denizin üzerindeki bir kayalık tepenin üzerinde yer alıyor. Burası bir Hindu tapınağı ve sarp bir uçurumun kenarına yapılmış. Tapınak Pecatu Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Yöresel olarak Uluwatu Tapınağı, Pura Luhur Uluwatu olarak da anılıyor. Bu yerel isim ise “Kayanın Sonundaki İlahi Köken Tapınağı” anlamına geliyormuş.
Uluwatu Tapınağına giderseniz burada bulunan maymunlara dikkat edin. Uyanık maymunlar telefon, gözlük ne var ne yok araklıyorlar. Dolayısıyla etrafta gözünüz olsun ve maymunlarla mümkün mertebe göz göze gelmeyin. Bir de tapınağın olduğu yer oldukça nemli ve sıcak. Yanınıza su almayı unutmayın. Tapınağın giriş ücreti 50.000 IDR ve konumu burada.
Not: Bali’nin güneyi yani Uluwatu’nun olduğu kısımlarda bir çok plaj ve koy var. Eğer Bali’ye deniz ya da sörf için gidecekseniz adanın güney tarafını değerlendirebilirsiniz. Aşağıya bu bölgedeki önemli plajların ismini bırakıyorum. Dilerseniz deniz için buraları değerlendirebilirsiniz
Bali Uluwatu Plajları
- Padang Padang Plajı
- Dreamland Plajı
- Balangan Plajı
- Nyang Nyang Plajı
- Bingin Plajı
Tegenungan Waterfall
Uluwatu Tapınağı sonrasında adanın Ubud bölgesine geçiş yapıyoruz. Ubud, Bali’nin ruhunu yansıtan en güzel yer diyebilirim. Dolayısıyla buraya fazlasıyla önem vermelisiniz. Ubud gezilecek yerler listesinde o kadar yer var ki hepsi birbirinden güzel. Pirinç tarlaları, şelaleler, tapınaklar Ubud’da sizi bekliyor. Bali gezi rehberimde de belirttiğim üzere adada son 1 haftamızı Ubud’da geçirdik ve çok güzel anlar yaşadık. Bali seyahatinizde Ubud’a muhakkak ayrı önem verin. Bu bölgede sonsuzluk havuzlu çok da güzel oteller var onu da belirtmiş olayım. Şimdi Bali gezilecek yerler listeme Ubud ile devam edelim.
Bali’de görülmesi gereken en önemli şelalelerden biri olan Tegenungan Şelalesi, Ubud’a yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor. Tegenungan Şelalesi, adını yakınındaki Tegenungan Köyü’nden alıyor. Şelale, yeşil ormanlarla çevrili ve cennet gibi bir ortamda yer alıyor. Yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen şelalenin altına kadar gidip yüzebiliyorsunuz. Zemin kaygan dikkat etmeniz lazım. Buraya giderken yanınıza mayo, şort ve havlu almayı unutmayın.
Tegenungan Şelalesi’ne giden yol, manzaralı bir merdiven ile çevrili ve bu merdiven boyunca şelaleyi tepeden izleyebiliyorsunuz. Biz şelalenin giriş yerine kadar Grab ile ulaştık ve giriş biletini aldıktan sonra 15 dakika yürüme ile şelaleye ulaşmıştık. Şelale çevresinde restoranlar, kafe ve marketler bulunuyor. Dilerseniz buralarda bir şeyler atıştırabilirsiniz. Şelaleden dönerken yerliler buraya Grab ya da Gojekcileri sokmuyor. Biz de giriş yerinden biraz ilerleyerek Grab çağırmıştık. Siz de öyle yaparsınız. Tegenungan Şelalesi’nin giriş ücreti kişi başı 20.000 IDR. Konum burada.
Kanto Lampo Waterfall
Kanto Lampo Şelalesi ile yukarıda Tegenungan Şelalesi’ni aslında aynı güne koymuştuk ama Bali otellerine kendimizi kaptırınca bu ikisinden birini tercih etmek zorunda kaldık ve Tegenungan’ı tercih ettik. Bu iki şelale neredeyse aynı bölgede yer alıyor. Kanto Lampo Şelalesi, Ubud’a yaklaşık 15 km mesafede bulunuyor ve burası da oldukça popüler. Ama bizim gibi ikisi arasında tercih yapacaksanız Tegenungan’ı tercih edin.😊
Kanto Lampo Şelalesi, dik bir kaya yamacından akan şelale suyunun oluşturduğu doğal havuzlardan oluşuyor. Bu havuzlar yüzme ve serinlemek için ideal. Kanto Lampo Şelalesi çevresindeki yeşillikler, yosunlar ve taşlarla birlikte estetik bir görüntü sunuyor. Doğal kayalar üzerinde oluşan su geçişleri fotoğraf severlere güzel kareler yakalama imkanı sunuyor. Yani burası Instagram için güzel bir yer. Burada bulunan yerliler işi çözmüş. Biraz bahşiş verin ve güzel fotoğraflarınızı çeken birini kolayca bulun.😊
Şelalenin çevresinde ziyaretçilere hizmet veren birkaç restoran ve kafe var. Bu mekanlarda geleneksel Bali yemekleri ve içecekleri tadabilirsiniz. Şelaleye merdivenlerden ve kayalıklardan geçerek hafif bir yürüyüş ile ulaşıyorsunuz. Buraya gidecekseniz önceden açık olup olmadığını kontrol edin. Çünkü heyelandan dolayı kapalı olabiliyor. Bir de yanınıza sinekler için sprey almayı unutmayın.
Kanto Lompo Şelalesi’nin giriş ücreti kişi başı 20.000 IDR. Konum burada.
Goa Gajah Temple (Fil Tapınağı)
Bali’nin en popüler tapınaklarından biri de Ubud’da yer alan Goa Gajah Tapınağı. Burası Fil Tapınağı olarak da biliniyor. Buranın diğer tapınaklardan farkı içeride ilginç bir mağaranın olması.
Goa Gajah, 11. yüzyılda inşa edilmiş bir tapınak ve Bali’nin en eski ve önemli kültürel miraslarından biri. Tapınak, birkaç farklı dönemde genişletilmiş ve yeniden düzenlenmiş. Goa Gajah’ın içindeki mağara en ilgi çekici yerlerden biri. Mağaranın içine giriyorsunuz ve ibadet odalarını görüyorsunuz. Bir de çok ağır bir tütsü kokusu var. Oldukça mistik bir atmosfere sahip. Bu mağara 1923’te Hollandalı arkeologlar tarafından keşfedilmiş. Ayrıca bu yapı Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
Mağara dışında buranın çok fazla bir cazibesi yok. Tapınak çıkışında yakanıza yapışan bir sürü satıcı var. Muz satan bir abla vardı ki hala aklımda. Yarım saat muz satmaya çalıştı.😂Bir şey alacaksanız muhakkak pazarlık yapın.
Goa Gajah Tapınağı’nın giriş ücreti kişi başı 50.000 IDR. Tapınağa girişte ücretsiz sarong veriliyor. Tapınağın konumu burada.
Sacred Monkey Forest Sanctuary
Ubud’un en popüler yeri olan Sacred Monkey Forest’a geldik. Burası Ubud merkezde bulunuyor. İsminden de anlaşılacağı üzere burası maymun ormanı. Bu ormanda toplamda 1260 maymun var. Her biri kendi ev aralığına sahip 10 ayrı grupta yaşıyor: Merkezi grup, Tapınak grubu, Selatan grubu, Mezarlık grubu, Michelin grubu, Doğu grubu, Yeni Orman grubu, Ashram grubu ve Atap. Burada maymunlar özgür bir şekilde atlayıp zıplayabiliyor. Yani kapalı bir alanda değiller. Maymunlar her yerde hatta kendi mekanlarının dışına çıkıp dükkanların çatılarında bile takılabiliyor.🐒🐒🐒
Tabi maymunlar dışında burada bazı kompleksler de var. Beji Tapınağı, Dalem Tapınağı, Prajapati Tapınağı gibi ibadet yerleri var. Sadece Balililerin girebildiği tapınaklara turistler giremiyor. Tapınaklara ek olarak alanda birbirinden güzel heykeller de bulunuyor. Ama ana konu tabi maymunlar. Burada bulunan maymunlarla selfie çekilmek oldukça popüler. Bali’de her şeyde olduğu gibi bunun da ücreti var. Maymunlarla selfie çekilmek kişi başı 50.000 IDR. Nasıl selfie çekiliyor derseniz cevap rüşvetle. Bakıcıları rüşvet veriyor onlar da bakıcılarının yardımıyla selfie çekiyor.
Ormanda her maymun grubunun sorumluları var. Maymunlar aksi bir hareket yaptığında hemen müdahale ediyorlar. Ama bazen görevliler uzakta olabiliyor. Dolayısıyla maymunlara dikkat etmelisiniz. Ormanda gezerken maymunlar için aşağıdaki uyarılarımı dikkate alın.
- Maymunlara yiyecek vermeyin.
- Yavrusu olanlara yakınlık göstermeyin.
- Maymunlarla göz teması kurmayın.
- Aksi bir durum olduğunda panik yapmayın, bağırmayın ve koşmayın.
- Çantanıza, cüzdanınıza, gözlük ve telefonunuza dikkat edin.
Maymun ormanı eğlenceli bir yer. Maymunların yaşamına şahit oluyorsunuz ve güzel anlar yaşıyorsunuz. Ubud’a gelirseniz buraya muhakkak uğrayın. Maymun ormanının giriş ücreti 80.000 IDR. Selfie ücreti ayrı alınıyor. Konum burada.
Ubud Palace
Bali’de bizi en çok şaşırtan yerlerden biri Ubud Palace oldu. Çünkü buranın herhangi bir giriş ücreti yoktu. Yani Bali’de ücretsiz bir şey bulmak imkansıza yakın olsa da burası ters köşe yaptı.😂Ubud Palace tam Ubud’un merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda Puri Saren olarak da bilinen Ubud Palace, Ubud’un en önemli kültürel ve turistik yerleri arasında sayılıyor.
Ubud Palace, 19. yüzyılda Ubud kraliyet ailesi tarafından inşa edilmiş. Bali’nin geleneksel mimarisini yansıtan bu saray ahşap işçiliği, oymaları, çatıları süsleyen karmaşık kabartmalar ve geleneksel Bali tarzında yapılmış kapılarıyla oldukça güzel bir yer. Burada bulunan kapılar çok güzel fotoğraflar yakalamanızı sağlıyor. Ubud Palace, kültürel etkinliklerin ve dans gösterilerinin düzenlendiği bir mekan olarak da kullanılıyor.
Dediğim gibi Ubud Palace, Ubud’un tam merkezinde yer alıyor. Çevresinde bir çok turistik mekan, restoran, sanat galerisi ve hediyelik eşya satan dükkanlar var. Aynı zamanda burası Geleneksel Ubud Pazarı çok yakın konumda. Bali’den ucuza hediyelik eşya satın almak isterseniz bu pazarı muhakkak değerlendirin. Ubud geleneksel pazarın konumu burada. Pazarlık yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
Ubud Palace’ın konumu burada. Giriş ücretsiz.
Saraswati Temple
Bali’de tapınaklar bitmez. Bu tapınaklardan biri de Saraswati Tapınağı. Burası Ubud Palace’a çok yakın konumda. Tapınak bilgelik, sanat, müzik ve edebiyatın Hindu tanrıçası Saraswati’ye adanmış bir ibadet yeri. Bu nedenle Saraswati Tapınağı öğrencilerin, yazarların, sanatçıların ve müzisyenlerin ilham aldığı bir mekan olarak önem taşıyor.
Tapınak, geleneksel Bali mimarisine özgü olarak inşa edilmiş. Genellikle mermerden yapılmış beyaz heykellerle süslenmiş zarif bir yapıya sahip. Tapınağın en dikkat çekici özelliği dış alanı çevreleyen lotus göleti ve içerisinde yer alan su bahçesi. Lotus çiçekleri, saflık ve ruhani temizliği sembolize eden önemli bir unsurmuş. Saraswati Tapınağı, ziyaretçiler için bir meditasyon ve huzur yeri olarak hizmet veriyor. Tapınak içerisinde Hindu ritüelleri ve dua törenleri de düzenleniyor.
Ubud’un sanat ve kültür merkezi olmasıyla birlikte, Saraswati Tapınağı etrafında birçok sanat galerisi, müze ve el sanatları dükkanları bulunuyor. Dilerseniz ziyaret sonrası buralarda takılabilirsiniz.
Saraswati Tapınağı’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Yalnız burada Uluwatu’daki gibi belli günlerde Keçak dansı gösterisi düzenleniyor. Bu gösteriye katılmak isterseniz ücret ödemelisiniz. Keçak dansı ile ilgili yorumumu Uluwatu Tapınağı’nda yazmıştım.😊 Tapınağın konumu burada.
Campuhan Ridge Walk
Bali’de farklı bir aktivite yapmak isterseniz adres Campuhan Yürüyüş Yolu. Buraya sabah erken saatlerde gündoğumu için ya da günbatımında gitmelisiniz. Yemyeşil doğanın içinde sakinleşiyorsunuz ve huzuru buluyorsunuz.
Campuhan Ridge Walk, Ubud’un merkezinden başlıyor ve Campuhan Irmağı’nın vadisinde uzanan bir sırt üzerinde ilerliyor. Yürüyüş rotası, yeşilliklerle kaplı tepeler, pirinç tarlaları ve ormanlık alanlarla çevrili. Yol boyunca size tropikal bitki örtüsü, palmiye ağaçları ve yerel bitkilerin büyüleyici görüntüsü eşlik ediyor. Burayı bence çok seveceksiniz.
Bu yürüyüş rotası aynı zamanda manzara fotoğrafları çekmek için güzel fırsatlar veriyor. Biz burada drone uçurduk ve çok da güzel oldu. Drone uçuracaksanız palmiyelere dikkat edin.😊
Yürüyüş yolu yaklaşık 2 kilometrelik bir parkura sahip. Yol boyunca bazı hafif tırmanışlar ve inişler var ancak genel olarak orta düzeyde bir yürüyüş rotası. Yürüyüş süresi kişisel tempoya bağlı olarak değişir ancak genellikle yol 1 ila 2 saat arasında sürüyor. Doğanın içinde çok güzel bir yürüyüş rotası. Vaktiniz genişse buraya kesinlikle uğrayın. Ayakkabınız rahat olsun ve yanınıza kesinlikle su alın. Çünkü nem ve sıcaklık yüksek.
Campuhan Ridge Walk’ın herhangi bir giriş ücreti yok. Başlangıç konumu burada.
Bali Swing (Bali Salıncakları)
Bali’de en meşhur aktivitelerden biri Bali salıncakları ve beraberinde efsane çıkan fotoğraflar. Ya salıncak ne kadar popüler olur demeyin işin içinde Bali varsa popüler olur. Salıncak olayı Bali’de sektör olmuş. Sektörden kastım artık bu iş profesyonel şekilde yapılıyor. Yani durum salıncaktan öteye geçmiş durumda.
Bali’deki salıncaklar genellikle ormanlık alanlarda, pirinç tarlalarının üstünde veya şelalelerde bulunuyor. Özellikle Ubud’da salıncaklar oldukça popüler. Bu konuyla ilgili nerede, ne zaman ve hangi firmayı tercih etmelisin konusu ile ilgili çok detaylı yazdığım bir yazı var.
Bence vaktiniz ve imkanınız varsa bu aktiviteyi kesinlikle deneyimlemelisiniz. Çünkü olay sadece salıncak değil. Bali’de güzel fotoğraflarım olsun diyorsanız yazıma göz atın.
- Bali Salıncakları ve Mekan Önerimiz
Tegallalang Rice Terrace
Bali denilince akla ilk gelen şeylerden biri de pirinç tarlaları. Bu tarlalar o kadar güzel görsel şölen sunuyor ki insanın gözü gönlü açılıyor. Bu teraslar adanın tarım kültürünün ve pirinç üretiminin önemli bir parçası durumunda. Köylülerin bir çoğu pirinçle geçimini sağlıyor.
Pirinç tarlaları noktasında görsellik güzel ama bulunduğu yerlerde nem oranı bir o kadar yüksek. Yanınıza havlu alsanız yeridir. Nem o kadar fazla ki neredeyse vücudunuzdan şapı şapır su damlıyor. Bir de pirinç tarlalarını ziyaret edecekseniz yanınıza sivrisinek ilacı muhakkak alın. Sulak alan sonuçta sinek bol.
Şimdi gelelim Bali’deki en önemli pirinç tarlalarına. Genel olarak Bali’deki pirinç tarlalarını aşağıya sıralayacağım. Fakat Tegallalang ve Jatiluwih pirinç tarlaları görmeniz gerekenlerin başında geliyor. Vaktiniz geniş ise diğer pirinç tarlalarını da ziyaret edebilirsiniz.
Bali’deki Pirinç Tarlaları
- Tegalalang Pirinç Terasları
- Jatiluwih Pirinç Terasları
- Sidemen Pirinç Terasları
- Pupuan Pirinç Terasları
- Gunung Kawi Pirinç Tarlaları
- Berina Pirinç Terasları
Bali’de görmeniz gereken pirinç tarlaların başında Tegalalang Pirinç Terasları yer alıyor. Dünyaca ünlü bu pirinç tarlaları Ubud’a yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alıyor. Pirinç terasları, dik yamaçlara oyulmuş ve aşağı doğru basamaklar şeklinde düzenlenmiş. Basamakların her biri sulama amaçlı kanallara ayrılmış.
Tegalalang Pirinç Terasları aynı isimli köyde yer alıyor. Burada araç park olayı sıkıntılı. Biz hediyelik eşya satan dükkanların arasından geçen yolun ilerisindeki Mini Markete arabamızı park ettik. Manzara noktalarına ya da pirinç tarlalarına inmek için sizden 25.000 IDR istiyorlar. Ya bunu ödeyip aşağıya ineceksiniz ya da manzaralı kafelerde oturup hem bir şeyler yiyip hem de fotoğraf çekeceksiniz. Biz Tis Cafe’ye girip orada oturmadan sağ taraftan aşağıya indik ve güzel fotoğraflar yakaladık. Bazen farklı çözümler işe yarıyor.😊
Bali’ye gelirseniz buraya muhakkak uğramalısınız. Biz burada drone da uçurduk ve enfes görüntüler yakaladık. Instagram’daki drone görüntümüzü buraya bırakıyorum. Bakmışken takip etmeyi unutmayın.😊 Tegalalang Pirinç Teraslarının konumu burada.
Not: Pirinç Teraslarını ziyaret etmek için en iyi zamanlar Şubat ve Nisan ayları arası. Bu dönemlerde etraf daha yeşil. Ayrıca haziran – temmuz ayları civarında çeltik hasadı var. Bu döneme denk gelirseniz çiftçilerle beraber belki hasat da yapabilirsiniz.😊
Penglipuran Village
Bali gezilecek yerler listeme Penglipuran Köyü ile devam ediyorum. Bu geleneksel Balinese köyü, Bali’nin kalbinde, huzurlu bir vadide yer alıyor. Burası geleneksel yaşamın ve sakinliğin korunduğu bir köy. Penglipuran Köyü mutluluk köyü olarak da biliniyor.
Köy, karakteristik Balinese mimarisiyle inşa edilmiş zarif ahşap evlere sahip. Uzunca tertemiz bir sokağı var. Köy halkı evlerini ve bahçelerini sürekli olarak temiz tutuyor ve geleneksel kültürlerini yaşatmak için ellerinden geleni yapıyor. Penglipuran Köyü sadece mimari açısından değil aynı zamanda sıcakkanlı halkıyla da oldukça popüler. Burada yaşayan insanlar, geleneksel el sanatlarıyla uğraşıp Balinese müziği ve dansıyla kültürel gösteriler sunuyor.
Penglipuran Köyü’nün ilginç özellikleri de var. Burası Dünya’nın en temiz köyü seçilmiş ve çok katı kuralları var. Köyde yaşayanlar 2 kadın ile evlenemez, eğer evlenirse köy dışında yaşamak zorundalar. Bu köyde yaşamak isteseniz yaşayamazsınız çünkü dışarıdan kimse kabul edilmiyor. Bu köyde kalmak için bu köyün yerlisi olmanız gerekiyor.
Bali’de köy yaşamına tanık olmak isterseniz bu köyü ziyaret edebilirsiniz. Gün batımına giderseniz daha güzel olabilir. Giriş ücreti kişi başı 50.000 IDR. Konum burada.
Not: Köyün kuzey tarafında Japonya’daki bambu ormanı gibi geniş bir bambu ormanı var. Vaktiniz varsa burayı da değerlendirebilirsiniz.
Pura Tirta Empul – Çeşme Tapınağı
Pura Tirta Empul, Bali’nin Ubud bölgesinde bulunan, adanın en önemli su tapınaklarından biri. Tapınak, 11. yüzyıldan beri yerel halkın kutsal saydığı bir su kaynağı olan Tampak Siring’e kurulmuş. Tapınağa adım attığınızda çeşmelerde yıkanan insanları görünce şaşırıyorsunuz. Pura Tirta Empul, tanrıları ve ruhları hoşnut etmek amacıyla yapılmış tapınaklardan oluşuyor. Tapınakta merkezi bir avlunun etrafında yer alan birçok küçük havuz ve su kaynağı bulunuyor.
Tapınakta bulunan en önemli yer 13 adet kutsal pınarın olduğu alan. Kutsal pınarların olduğu alana gelmeden önce ücretli yeşil renkte sarong kiralayıp onu giyiyorsunuz ve bu alana yeşil sarong ile giriyorsunuz. İlk çeşmeden başlayıp tek tek hepsinde yıkanıyorsunuz. Bu pınarların her birinin belirli bir amaca hizmet ettiğine ve suyun arındırıcı gücü olduğuna inanılıyor.
Çeşme dışında buranın başka bir olayı yok. Çeşmelerin bulunduğu havuza girerken eşyalarınızı bırakabileceğiniz ücretli emanet dolapları var. Buranın manevi bir atmosferi var ve bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim.
Pura Tirta Empul Tapınağı’na giriş ücreti kişi başı 50.000 IDR. Havuza gireceğiniz saronga burada ayrı ücret ödüyorsunuz. Emanet dolapları da ücretli. Araç park yeri var. Konum burada.
Pura Gunung Kawi Sebatu Temple
Hemen belirteyim tapınak gezmekten sıkıldıysanız Pura Gunung Kawi Sebatu’yu pas geçebilirsiniz. Çeşme Tapınağı varken burası ikinci planda kalabilir. Fakat vaktiniz varsa burayı değerlendirebilirsiniz. Ubud’a yakın bir konumda yer alan bu tapınak güzel bir doğaya ve kültürel öneme sahip.
Tapınak, çevresindeki su kaynaklarından gelen berrak suyuyla meşhur. Dilerseniz tapınakta yer alan hamam gibi alanlarda bu sularda yıkanabilirsiniz. Tapınak kompleksi bir kaç tapınak, şapel ve anıtlardan oluşuyor.
Pura Gunung Kawi Sebatu, aynı zamanda tarihi bir öneme sahip. Tapınak, 11. yüzyılda Bali’nin önemli bir dini lideri olan Anak Wungsu için yapılmış bir anıt mezar kompleksi. Burada bulunan devasa anıtlar bu dönemden kalma eserlerden. Pura Gunung Kawi Sebatu’nun giriş ücreti kişi başı 30.000 IDR. Konum burada.
Leke Leke Waterfall
Bali gezilecek yerler listemde artık Bali’nin kuzeyine doğru açılmaya başladık. Bali’nin kuzeyine biz kiraladığımız araç ile gittik. Kuzey tarafına giderken bitmeyen yokuşlar bekliyor sizi. Yukarı çıktıkça çıkıyorsunuz. Hem doğa hem de hava çok daha güzel oluyor. Bali’nin kuzeyi için sabah erkenden hareket etmeniz oldukça önemli. Vaktiniz geniş ise gezi rehberimde bahsettiğim bu kısma 2 gün de ayırabilirsiniz.
Bali’de gördüğümüz en güzel şelalelerden biri Leke Leke Şelalesi oldu. Gitmesi biraz zahmetli ama burayı gördüğünüzde ben cennete mi geldim diyorsunuz. Burası ormanlık alanın içinde gizli bir hazine gibi duruyor.
Ubud’a yakın konumda bulunan Leke leke adanın iç kesimlerinde kısmen yerleşime uzak bir bölgede yer alıyor. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 15 metre. Şelale derin bir havuz oluşturmuş ve zemin su gücünden dolayı dip kumlaşmış. Şelalenin altına girmek cesaret ister. Üstün baya ilerledi ve müthiş anlar yaşadı.
Leke Leke Şelalesi’ne ulaşmak için ormanlık bir alanda yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bali’nin gizli ormanlarında çok güzel yerlerden geçerek şelaleye ulaşıyorsunuz. Zemin kaygan dikkatli ilerlemeniz gerekiyor. Rahat ayakkabı, şort, mayo, havlu ve suya girmek için terlik şart.
Bali’de bir çok şelale var seçici olmanız lazım. Bence burayı listenize ekleyin. Çocuk varsa gitmek biraz zor. Yanınıza su almayı unutmayın. Leke Leke Şelalesi’nin giriş ücreti kişi başı 50.000 IDR. Bir şelale için gereksiz pahalı ama değiyor. Dediğim gibi yol kaygan ve dik merdivenler var. Yürüme mesafesi yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Konum burada.
Jatiluwih Rice Terraces
Bali’deki önemli pirinç teraslarından biri de Jatiluwih Pirinç Terası. Ubud’a 1,5 saat uzaklıkta yer alan Jatiluwih, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Teras, Bali’nin Tabanan ilçesine bağlı Jatiluwih köyünde yer alıyor. Jatiluwih, Endonezce’de “gerçeklik” veya “harika” anlamına geliyor ve bu ismi pirinç teraslarından almış.
Jatiluwih Pirinç Terasları, geniş bir alana yayılmış ve manzara açısından oldukça etkileyici görüntüler sunuyor. Toplamda yaklaşık 600 hektarlık bir alanı kaplayan bu teraslar, Bali’nin en ünlü ve en güzel pirinç teraslarından birini oluşturuyor. Bölgenin volkanik toprağı ve sulama sistemi bu tarım alanlarının verimli olmasını sağlıyor. Yeşil ne demek bunu burada çok iyi anlıyorsunuz.
Pirinç tarlaları, teras şeklinde yamaçlara inşa edilmiş. Basamaklı sistem, suyun verimli bir şekilde dağılmasını ve sulamanın kolayca yapılmasını sağlıyor. Jatiluwih Pirinç Terasları, sadece görsel bir güzellik sunmuyor aynı zamanda bölge insanının geçim kaynağını oluşturuyor.
Jatiluwih Rice Terrace’a giriş ücreti kişi başı 40.000 IDR (yaklaşık 3 USD) ve otopark için ekstra 5.000 IDR ödüyorsunuz. Ödemeyi köye giden yolda yapıyorsunuz. Ödeme Endonezya Rupiahı (IDR) cinsinden nakit olarak yapılmalı. Bu yüzden elinizde nakit olsun. Konum burada.
Not: Pirinç tarlalarında böcek olayına dikkat edin. Yanınızda sivrisinek spreyi kesinlikle olsun. Mümkünse ince uzun kıyafetler tercih edin. Güneş kremini de unutmayın.
Pura Ulun Danu Bratan Temple
Bali’de tapınak bitmez. Bunlardan biri de göl manzarası olan Pura Ulun Danu Bratan Tapınağı. Buranın tam adı Pura Ulun Danu Bratan Beratan. Tapınak Bratan Gölü’nün kıyısında yer alıyor. Bu göl gerçekten tam anlamıyla bir doğa harikası. Bize Trabzon Uzungöl’ü anımsattı.😊
Ulun Danu Beratan Tapınağı Bali adasını çevreleyen 9 Khayangan Jagat tapınağından biri. Tapınak Bali ve Endonezya’daki Hindular tarafından Yüce Tanrı “Tri Murti” tezahüründe ibadet etmek için kullanılıyor. Pura Ulun Danu Bratan, 17. yüzyılda inşa edilmiş ve zamanında Hindu tanrıçası Dewi Danu’ya adanmış. Tapınak, su tanrıçasıyla ilişkilendirilen Bratan Gölü’nün kenarında konumlandırılmış ve çevresi yemyeşil dağlarla çevrili.
Tapınak kompleksi, Bali mimarisinin özelliklerini taşıyor. Kendine özgü Bali tapınaklarından biri olan Meru adı verilen çok sayıda şato şeklindeki yapılardan oluşuyor. Bu şatolardan en dikkat çekici olanı, göl üzerinde yükselen 11 katlı meru’dur. Meru, tapınakta bulunan üç önemli tanrıça olan Dewi Sri, Dewi Danu ve Dewi Laksmi’ye adanmış.
Pura Ulun Danu Bratan, Bali’de oldukça popüler bir yer. Dilerseniz tapınakta gezebilir, gölde sandal gezintisi yapabilir veya piknik yapabilirsiniz. Tapınak kompleksi Endonezya’nın kültürel miraslarından biri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Pura Ulun Danu Bratan Tapınağına giriş ücreti kişi başı 75.000 IDR. Otopark ve tuvalet ücreti ekstra alınıyor ! Konum burada.
Not: Bu tapınak çok popüler olduğu için oldukça kalabalık olabiliyor. Kalabalığa kalmamak için sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Bali Handara Gate
Bali gezilecek yerler listeme Instagramın popüler yaptığı yer olan Handara Kapısı ile devam ediyorum. Burası gerçekten Balililer için çok güzel bir gelir kapısı olmuş. Adamlar her şeyi gelir kapısına çevirmişler. Gerçekten bu noktada çok başarılılar.
Bali Handara Gate, Bedugul bölgesinde yer alıyor. Bali’nin iç kesimlerinde, yanardağların ve göllerin çevrelediği bir bölgede bulunan Handara Kapısı aslında golf alanına açılan bir kapı. Kapı büyük ve görkemli şekilde tasarlanmış. Klasik balinese geleneksel mimarisinin özelliklerini taşıyor.
Şimdi gelelim fotoğraf çekilme olayına. İlk olarak alana ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz Giriş ücreti kişi başı 50.000 IDR. Ödeme yaptınız bir de sıra bekleme olayınız var. Eğer erken gitmezseniz muhtemelen sıra bekleyeceksiniz. Herkesin 3 dakikası var ve fotoğrafınızı orada görevli biri çekiyor. Çekiyor ama çok da güzel çekmiyor. Klasik bir şeyler öğrenmiş ve deklanşöre basıyor. Bir de aynalı poz olayı var. Görevli kameranın önüne ayna koyuyor ve fotoğrafınızı öyle çekiyor. Eğer grupla ya da çift gittiyseniz görevli dışında başkalarına da fotoğraf çektirin.
Yani buranın olayı sadece fotoğraf. Biz buraya gittik ama bayağı sıra bekledik. Bir sıra numarası veriyorlar bekle de bekle. Bir de Bali’de her yerde böyle kapılar var. Burası neden bu kadar popüler anlamak mümkün değil. Neyse siz eğer kalabalık değilse yine de burayı değerlendirin. Otopark alanı var, kapının konumu burada.
Not: Burada daha iyi fotoğraflar yakalamak için sabah erkenden buraya gelmeniz gerekiyor. Yani tamamen zamansal bir durum. Aklınızda bulunsun bu kapıya benzer hatta daha güzel olan aşağıda anlatacağım Lempuyang Temple’daki kapıyı da değerlendirebilirsiniz.
Wanagiri Hidden Hill Bali
Bali’de her yer fotografik alanlar sunuyor ama Wanagiri Hidden Hill tam bu iş için yapılmış. Balilileri Instagram’a verdikleri önem ve elde ettikleri gelir için ayrıca takdir ettik. Adamlarda doğa var ama bunu güzel de ticarete dökmüşler. Turistlerden iyi para kazanıyorlar.
Wanagiri Hidden Hill bir fotoğraf çekilme yeri. Burada çok sayıda fotoğraf çekilme noktası var. Kuş yuvası, salıncak, ahşap çay fincanları, tekne pruvası, ahşap yıldızlar, ağaç evler gibi bir çok yaratıcı alanda fotoğraf çekilebiliyorsunuz. Bu alanların neredeyse tümü ormanlarla çevrili Buyan Gölü ve Tamblingan Gölü’ne bakıyor. Doğa burada her şeyi ile oldukça güzel. Bir taraftan orman diğer taraftan göl tam kartpostallık.
Wanagiri Hidden Hill’in gözetleme yerlerine giriş ücreti yok fakat fotoğraf için özel hazırlanmış platformları kullanmak isterseniz giriş ücreti ödemelisiniz. Genellikle kişi başı ücret 90.000 IDR ila 120.000 IDR’den başlıyor. İmkanınız varsa pazarlık edin. Buraya gidecekseniz umarım yağmurlu havaya denk gelmezsiniz. Güneş her zaman fotoğraf için candır.😊 Ziyaret saatleri 06.30 – 18.00 saatleri arası. Konum burada.
Not: Handara Gate ve Wanagiri’nin olayı tamamen fotoğraf çekilmeden ibaret. Bali’de güzel fotoğraflarınız elbette olmalı ama her yerde fotoğrafım olsun derseniz kesenin ağzını baya bir açmalısınız. Bu noktada aşağıda Bali’de en iyi fotoğraf noktaları başlığımı okuyun ve ona göre karar verin.
Banyumala Waterfall
Bali’de şelaleler bitmez. Her noktada her köşede var. Doğa resmen her taşın altından su armağan ediyor. Bali’deki bu güzel şelalelerden biri de Banyumala İkiz Şelaleleri.
Şelale, Bali’nin kuzeyinde, Buleleng bölgesinde, Wanagiri Köyü’nde bulunuyor. Banyumala Şelalesi, Bali’nin en güzel şelalelerinden biri olarak kabul ediliyor. Üç farklı kaynaktan oluşan şelale, tropikal ormanlarla çevrili bir alanda yer alıyor. Şelalenin suyu, dik kayalıklardan yaklaşık 35 metre yükseklikten dökülüyor.
Banyumala Waterfall’a ulaşmak için yaklaşık 15 dakika yürüyüş yapmanız gerekli. Yürüyüş yolu sırasında dikkatli olmanız lazım çünkü zemin kaygan. Parkurlardan, tepelerden, köprülerden geçiyorsunuz ve şelaleye ulaşıyorsunuz.
Banyumala Twin Şelaleleri’nin giriş ücreti kişi başı 30.000 IDR. Konum burada.
Mount Batur
Bali’deki en popüler aktivitelerden biri de Batur Dağı’na tırmanmak. Ya gün doğumunda ya da gün batımında oldukça popüler olan bu aktivite için 1 tam gün şart. Zamana ek olarak yüksek performansı da şart.
Batur Dağı yanardağı, Bali Adası’nın kuzeydoğu kesiminde, Kintamani yaylalarında yer alıyor. Canggu, Kuta, Sanur ve Seminyak’tan Batur Dağı’na arabayla yaklaşık 2 saat, Ubud’dan ise arabayla yaklaşık 1 saat yol sürüyor.
Batur Dağı’nın (Endonezyaca’da ‘Gunung Batur‘ olarak da biliniyor) yaklaşık 25.000 yıl önce büyük bir patlamada oluştuğuna inanılıyor. Gunung Batur’da kayıtların ilk başladığı 1804’ten beri neredeyse iki düzine patlama meydana gelmiş. En son ki patlama 1999 yılında olmuş. Bu biraz kulağa korkutucu geliyor, ancak yaklaşmakta olan volkanik aktivitenin herhangi bir belirtisi Endonezya hükümeti tarafından sürekli takip ediliyor. Endişe etmeye gerek yok.
Gunung Batur’a hemen ulaşmak için 1 gün öncesinde Kintamani’de kalıp sabah çok erken volkana yürüyebilirsiniz. Yürüyüş konusunda tecrübeniz fazla ise kendiniz bu dağa çıkabilirsiniz. Tecrübe yoksa rehber şart. Biz ciddi zaman gerektirdiği için bu tırmanışı deneyimlemedik. Vaktiniz genişse burası listenizde olsun, değilse olmasın.
Not: Yürüyüş parkurunda zemin yer yer çakıl, kayalık, toprak ve kumlu. Sağlam bir ayakkabı giymeden yürüyüşe kalkışmayın. Parkurun belli kısımlarında halen volkanın aktif olduğunu gösteren buhar ve ısı kaynakları var. Maymunlarla da karşılaşma olasılığınız yüksek. Çocuk varsa bence bu aktiviteden uzak durun. Dağın konumu burada.
Mount Batur Yürüyüş Parkuru
- Mesafe: 3 – 5 kilometre (2-3 mil) dönüş
- Yükseklik Kazancı: 500 metre
- Üst Yükseklik: 1.717 metre
- Zorluk: Ilımlı
- Süre: 2 – 4 saat dönüş
Besakih Tapınağı
Artık yavaş yavaş Bali’nin doğu tarafına geçiyoruz. Adanın batısı hariç kuzeyi ve doğusu doğa açısından çok daha güzel. Dolayısıyla bu kısımlara daha fazla önem vermeniz iyi olacaktır.
Besakih Tapınağı’ndan başlayıp Taman Ujung’a kadar olan kısım Bali’nin doğusunda yer alıyor. Doğuda yer alan bu yerlerin hepsini sabah çok erken hareket ederseniz 1 günde gezebilirsiniz. Geç hareket ederseniz de bazı yerleri liste dışı yaparak bu yerleri gezebilirsiniz. Ya da diğer bir alternatif vaktiniz geniş ise 2 günde bu yerleri daha rahat gezebilirsiniz.
Şimdi Bali’nin doğusundaki ilk durağımız Besakih Tapınağı. Bali’nin en kutsal ve en büyük tapınağı olarak kabul edilen Besakih Tapınağı Hindular için oldukça önemli bir yer. Tapınak Bali’nin doğusundaki Karangasem ilinde, Agung Dağı eteklerinde bulunuyor. Yani konum olarak diğer yerlere göre yüksekte.
Besakih Tapınağı kompleksi, yaklaşık 23 ayrı tapınaktan oluşuyor. Ana tapınak olan Pura Penataran Agung, diğer tapınakların merkezi konumunda yer alıyor ve Bali’deki en kutsal tapınaklardan birisi sayılıyor. Tapınak kompleksi farklı alanlara ayrılmış ve her biri farklı bir tanrıya adanmış. Besakih Tapınağı, Bali’deki Hindu inancında önemli bir yere sahip olan Tri Hita Karana felsefesini yansıtıyor. Bu felsefe, insanların Tanrılarla, insanlarla ve çevreleriyle uyumlu bir şekilde yaşamaları gerektiğini vurguluyor. Tapınak bu felsefenin ruhuna uygun olarak tasarlanmış.
Tapınak kompleksi, göz alıcı bir mimariye ve süslemelere sahip. Yüksek basamaklı merdivenler, heykeller, tapınak kuleleri ve süslemelerle bezeli kapılar oldukça ilgi çekici. Tapınak, ziyaretçilere güzel bir manzara sunan tepenin üzerine inşa edilmiş. Ayrıca Besakih Tapınağı önemli dini festivallere ve törenlere ev sahipliği yapan bir yer.
Bu tapınakla ilgili satıcılara ve yerel insanlara dikkat edin. Fazla para ödememeye çalışın. Tapınakların içine giremiyorsunuz aklınızda bulunsun. Bir de en yukarıda yazdığım tapınak kurallarına riayet etmeyi unutmayın. Vaktiniz dar ise burayı biraz terste kalmasından dolayı pas geçebilirsiniz. Tapınak giriş ücreti kişi başı 60.000 IDR. Konum burada.
Tirta Gangga Sarayı
Bali’de en sevdiğimiz yerlerden biri Tirta Gangga Sarayı oldu. Gerçekten burası cennet gibiydi. Birbirinden güzel havuzlar ve içindeki balıklar oldukça ilgi çekici. Havuzların içinde basamak basamak ve bir sürü balık gördüğünüz fotoğraflar var ya işte onlar tam da burada çekiliyor. Bence burası Bali gezilecek yerler listenizde kesinlikle olmalı.
Tirta Gangga, Endonezya dilinde “su sarayı” anlamına geliyor. Adının hakkını tam da veren bir yer. Bu saray 1948 yılında inşa edilmiş. Balinese Hindu kültürünün önemli bir parçası olan Tirta Gangga dini törenler ve ibadet için oldukça önemli bir saray.
Tirta Gangga, üç ana bölümden oluşuyor. İç bahçe, orta bahçe ve aşağı bahçe. İç bahçe, su sarayının ana girişinde ve heykellerle süslenmiş bir havuz içeriyor. Orta bahçede daha büyük bir havuz, çeşmeler ve su yolları var. Aşağı bahçe ise çeşitli bitki örtüsü ve yürüyüş yollarıyla çevrili bir alan.
Tirta Gangga’da gerçekten ruhunuz açılıyor. Burada doğa ve yapılar o kadar uyumlu ki huzuru buluyorsunuz. Balıkları beslemek çok eğlenceli. Balıkları beslerken fotoğraf çekilmek burada oldukça popüler bir durum. Sarayda bulunan balıklar o kadar büyük ki bunlar balıklıktan çıkmış diyorsunuz.😂Balık yemi hemen girişte satılıyor bilginiz olsun.
Güzel fotoğraflar için erken gelmenizde fayda var. Tirta Gangga Sarayı’nın giriş ücreti 50.000 IDR. Konum burada.
Lempuyang Temple
Doğu Bali’de bir diğer durağımız Lempuyang Tapınağı oldu. Burası da tapınak olmaktan çıkmış fotoğraf çekilme alanı olmuş. İş tamamen ticarete dönmüş. Bali’de bir çok yer böyle. Her şey turist üzerinden maddiyata bağlanmış. Fakat Lempuyang’ın öneminden dolayı burası ekstra Bali Darpanesi’ne dönmüş.
Lempuyang Tapınağı da diğer bir çok tapınak gibi Hindu tapınağı. Ayrıca “Bali’nin Cennet Kapısı” olarak da anılıyor. Tapınak bir dizi merdiven ve geçitten oluşan meşhur “Beyaz Kapılar” (Gateway to Heaven) ile biliniyor. Bali’de olmazsa olmaz fotoğraf noktalarından biri olan Lempuyang’a ulaşmak biraz zahmetli. Biz buraya özel şoförümüzle gitmiştik. Aracı park ettikten sonra dolmuş tarzı araçla baya dik bir dağa çıktık ve tapınağa ulaştık. Yani ulaşım burada zahmetli. Bu dolmuş tarzı araçlara binmeniz şart. Kişi başı ücreti 45.000 IDR.
Dolmuşla tapınağa ulaştıktan sonra bir de tapınakta fotoğraf için para ödüyorsunuz. Ödeme sonrası size sıra numarası veriyorlar. Sonra tapınağı yokuş çıkarak ulaşıyorsunuz. Sonra ne mi tabi ki fotoğraf çekilme sırasını bekliyorsunuz. Eğer sabah erken gelmezseniz ortalama 1-2 saat arası fotoğraf sırası bekleyebilirsiniz. Bekleme süresinde oradaki yerliler size hadi gelin sizi Lahangan Sweet’e götürelim diyorlar. Lempuyang ile Lahangan aynı güzergâhta aklınızda bulunsun. Aslında beklerken Lahangan’a gitmek mantıklı ama biz fotoğraf olayından yorulduğumuz için yok dedik. Bu noktada Lahangan’a gidecekseniz muhakkak ama muhakkak pazarlık yapın.
Not: Lempuyang’da fotoğrafınızı görevliler çekiyor. Lensin altına ayna koyma olayı burada da var. Tapınağın kapısının arkasında bulunan dağ da fotoğrafta çıkarsa şanslısınız. Umarım hava kapalı olmaz. Bunun dışında buranın olayı fotoğraf. Fotoğrafa gerek yok diyorsanız pas geçin. Tapınağın konumu burada.
Lahangan Sweet
Bali gezilecek yerler yazı başlığımı Bali’de nerede fotoğraf çekinilir diye değiştirsem yeridir. İşte size bir Instagramlık yer daha Lahangan Sweet. Burası da Bali’deki bir çok yer gibi güzel fotografik yerler sunuyor. Arkasında bulunan ve Endonezya’nın simgelerinden biri olan Agung Dağı’nın görüntüsü burayı özel kılıyor.
Lahangan Sweet’e gitmek için yol noktasında biraz zorlanabilirsiniz. Buraya varsa ya scooterınızla ya da Lempuyang Tapınağı’ndan ayarladığınız tur ile katılabilirsiniz. Yol dar ve oldukça yokuş bilginiz olsun.
Lahangan Sweet’i ziyaret etmek için en iyi zaman gün doğumu veya gün batımı. Tabi bunun için erken kalkmanız şart. Bali’nin doğusunda çok popüler yerler olduğundan buralara ya çok erken gitmelisiniz ya da bu bölgede bir otelde konaklamalısınız. Aksi takdirde sizi bekleyen bir kalabalık illa olacaktır.
Lahangan Sweet’in giriş ücreti 30.000 IDR. Buradaki fotoğraf alanlarını kullanmak için ekstra ücret ödemelisiniz. Konum burada.
Taman Ujung
Bali gezilecek yerler listesinde doğu tarafındaki son durağımız Taman Ujung. Burası bir saray ve bahçe kompleksi. Resmi adı Taman Sukasada Ujung ve Bali’nin Karangasem ilçesinde yer alıyor.
Taman Ujung, 20. yüzyılın başında, Bali kraliyet ailesi tarafından inşa edilen bir saray. Saray, 1919 yılında tamamlanmış ve 1921 yılında resmi olarak açılmış. Kral Anak Agung Agung Anglurah Ketut Karangasem tarafından yaptırılan bu saray Bali’nin tarihi ve kültürel mirasını oldukça güzel yansıtan bir yapı.
Taman Ujung, üç ana bölümden oluşan geniş bir bahçeye sahip bir yer. Bu bölümler iç bahçe, orta bahçe ve dış bahçe. İç bahçede sarayın ana girişi ve heykellerle süslenmiş bir havuz var. Ortada ise büyük bir havuz ve su üzerindeki taş köprü. Dış bahçe ise oldukça geniş ve tropikal bitki örtüsü ile çevrili.
Eğer doğu kısmında vaktiniz dar ise burayı pas geçebilirsiniz. Taman Ujung’un giriş ücreti kişi başı 75.000 IDR. Konum burada.
Nusa Penida Adası : Bali’nin Gizli Cenneti
Bali Adası bittiyse hemen yanı başında sayılabilecek bir noktada olan Nusa Penida Adasına geçelim şimdi. İlk olarak şunu belirteyim bu adaya ya Bali’den günübirlik gitmelisiniz ya da bu adada 2-3 geçirmelisiniz. Bu tamamen vakit durumunuza bağlı. Vaktiniz dar ise bence günübirlik tur yeterli olur eğer geniş ise muhakkak 2 gün ayırın buraya.
Biz adaya günübirlik gittik ve döndük. Çok da güzel bir tur deneyimi yaşadık. Detayları elbette vereceğim ama burada Nusa Penida Adası ile ilgili çok detaylı bilgi verip yazımı uzatmak istemiyorum. Bu adayı Bali’ye geldiğinizde muhakkak görmelisiniz. Nefes kesici manzaralarıyla sizi büyülüyor. 1 günlük Nusa Penida Adası turu yazımız için aşağıdaki bağlantıya göz atabilirsiniz.
1 Günlük Nusa Penida Adası Turumuz
Gili Adaları
Bali’de deniz genel olarak beklediğiniz gibi değil. Yani bizim Ege kıyılarını Bali’de aramayın. Ararsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Fakat Bali’ye yakın konumda sayılabilecek Gili Adaları ile bu durumu tersine çeviriyor. Gili Adaları’nın göz kamaştırıcı beyaz kumlu plajları, kristal berraklığında suyu, etkileyici mercan resifleri oldukça etkileyici manzaralar sunuyor.
Gili Adaları, Lombok Adasının kuzeyinde bulunan Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air adında 3 adadan oluşuyor. Gili Trawangan parti adası olarak biliniyor. Genellikle sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bu ada güzel dalış noktalarına sahip. Gili Meno ise balayı çiftlerinin tercih ettiği bir ada. Daha sessiz daha sakin. Buradaki plajlar tam anlamıyla büyüleyici. Gili Air Adası ise bu ikisinin karışımı gibi. Herkese her şeye hitap eden şeyler var.
Gili adalarında şnorkelle dalış yapmayı, kayıkla denize açılmayı, bisiklet ya da at ile tur yapmayı, deniz altındaki heykelleri görmek için dalış yapmayı ihmal etmeyin. Bali’ye gelirseniz 10 günden fazla süreniz varsa bu adaları değerlendirin. Çok daha fazla vaktiniz varsa 2 ya da 3 gün kalın. Gili adalarının konumu burada.
Bali’de Yapılacak Aktiviteler
Bali Şelaleleri
Bali’de her noktada her köşede bir şelale var. Yazımın başında da dediğim gibi Bali öyle bir iklime ve doğal bitki örtüsüne sahip ki burada gezilecek yerler için kafadan 1 ay lazım. Bu gezilecek yerlerin çoğunluğunu ise şelaleler ve tapınaklar oluşturuyor. Toplasan Bali’de 100’den fazla şelale kesin vardır.
Biz Bali’de kaldığımız süreçte gidebildiğimiz kadar şelaleye gitmeye çalıştık. Tabi hepsine gitmek imkansız. Dolayısıyla seçici olmakta fayda var. Bir de şelaleler gezilmesi kolay olan yerler değil. Yani 10 dakikada gir çık yapamıyorsun. Her birine en az 1 saat lazım. Mesela şelalenin giriş yerine geliyorsunuz giriş ücretini ödüyorsunuz hemen şelale karşınızda olmuyor. Genelde ormanların içinden şelaleye yürüyerek ulaşıyorsunuz. Yani bu şelaleler için geniş zaman şart.
Şimdi ben Bali’deki şelalelerde dikkat etmeniz gereken hususları ve adadaki en önemli Bali Şelalelerini yazacağım. En güzellerine de mavi bir kalp konduracağım. Yukarıdaki harita üzerinden bu şelalelerin konumuna bakın ve ona göre gezi planı çıkartın.
Bali’de şelaleleri ziyaret ederken ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey kaygan zemin. Bali oldukça nemli bir yer olduğundan bu şelalelere giderken bastığınız yere çok dikkat edin. 2. olarak yanınıza güneş kremi, sivrisinek ilacı, mayo, şort ve havlu almayı unutmayın. Buna ilaveten ayakkabınız sudan çok etkilenmeyen rahat bir yürüyüş ayakkabısı olsun. Bir de su geçirmez çantanız olursa güzel olur. Son olarak şelalenin döküldüğü yerler suyun gücünden dolayı hep kum şeklinde. Bu kısımlara giderken dikkat edin. Şimdi gelelim en önemli Bali şelalelerine.
Bali’deki En Önemli Şelaleler
- Gitgit Şelalesi 💙
- Sekumpul Şelalesi 💙
- Tegenungan Şelalesi 💙
- Munduk Şelalesi
- Nungnung Şelalesi
- Banyumala Şelalesi (Twin Şelale) 💙
- Aling-Aling Şelalesi
- Blahmantung Şelalesi
- Tibumana Şelalesi 💙
- Leke Leke Şelalesi 💙
- Kanto Lampo Şelalesi
- Tukad Cepung Şelalesi 💙
- Peguyangan Şelalesi
- Les Waterfall
- Jagasatru Şelalesi
- Jembong Şelalesi
- Dedari Şelalesi
- Tukad Unda Şelalesi
- Pengempu Şelalesi
Bali Tapınakları
Şelaleler tamamsa sıra tapınaklarda. Tıpkı şelaleler gibi Bali’de yine yüzlerce tapınak var. Bunların hepsine gitmek imkansız. Dolayısıyla zaman kısıtınız varsa seçici olmanız şart. Biz yukarıda saydığım önemli tapınakların çoğuna gittik ama dahası elbette var. Fakat tapınaklar da bir saatten sonra sıkıyor zaten. Tıpkı Avrupa’daki kiliseler gibi. Dolayısıyla en güzellerine gitmek ve seçici olmak daha mantıklı.
Yazımın başında tapınaklarda dikkat etmeniz gereken kuralları sıralamıştım. Bu noktada bu kurallara riayet etmeniz önemli. Aşağıya Bali’deki en önemli tapınakları sıralıyorum. Favorilerime ise mavi kalp koyuyorum.
Bali’deki En Önemli Tapınaklar
- Pura Besakih (Bali’nin en kutsal tapınağı) 💙
- Tanah Lot Tapınağı 💙
- Uluwatu Tapınağı
- Ulun Danu Bratan Tapınağı 💙
- Tirta Empul Tapınağı💙
- Goa Gajah Tapınağı (Fil Mağarası)
- Taman Ayun Tapınağı 💙
- Pura Luhur Lempuyang (Cennetin Kapısı) 💙
- Gunung Kawi Tapınağı
- Pura Ulun Danu Batur 💙
- Pura Goa Lawah (Yarasa Mağarası)
- Pura Taman Saraswati
- Pura Luhur Batukaru
- Pura Tirta Gangga 💙
- Pura Masceti
- Pura Samuan Tiga
Bali’nin En İyi Fotoğraf Noktaları (Instagram İçin)
Bali, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi tapınakları ve benzersiz manzaralarıyla fotoğraf çekmek için harika bir yer. Burada fotoğraf makineniz kötü olsa bile fotoğraflar o kadar güzel çıkıyor.😂 Hele bir de güneşli havaya denk geldiyseniz fotoğraflarınız çok daha güzel çıkacaktır.
Bali’de Instagram oldukça popüler ve yerel halk bunu çok iyi kullanıyor. Özel fotoğraf alanlarından tutun kıyafetine kadar her şey Instagram için dizayn edilmiş. Eee turistte bol olunca tabi fotoğraf olayı tam gelir kapısı olmuş. Ben aşağıya Bali’deki en iyi fotoğraf noktalarını bırakıyorum. Siz artık gidebildiğiniz kadar bu yerlerin hepsine gitmeye çalışın. Bir de kalabalığa yakalanmamak için sabah erken saatlerde hareket etmeniz oldukça önemli.
Bali’nin En İyi Fotoğraf Noktaları (Instagram İçin)
- Bali Salıncakları (Bali Swing)
- Pura Lempuyang (Cennetin Kapısı)
- Tegalalang Pirinç Tarlaları
- Sekumpul Şelalesi
- Handara Kapısı
- Wanagiri Hidden Hills
- Tirta Gangga Su Sarayı
- Ulun Danu Bratan Tapınağı
- Tanah Lot Tapınağı
- Jatiluwih Pirinç Tarlaları
- Nusa Penida Kelingking Plajı
- Nusa Penida Dieamond Beach
- Nusa Penida Broken Beach
- Nusa Penida Crystal Bay
- Banyumala Şelalesi
- Tukad Cepung Şelalesi
- Tegenungan Şelalesi
- Mount Batur Yanardağı
- Uluwatu Tapınağı
- Gitgit Şelalesi
Bali’de Nerede Kalınır ?
Bali’de hangi bölgelerde konakladın Buju diye ? Biz 2 gün Seminyak’ta, 2 gün Canggu’da seyahatin geri kalanında ise Ubud’da kaldık. Seyahatimiz boyunca toplamda tam 6 otel deneyimledik. Bali otelleri gerçekten dillere destan güzellikte olduğu için insan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Yani birini seçseniz diğerinde aklınız kalıyor.
Şunu söyleyebilirim ki siz de bizim gibi en uzun süreyi Ubud’da geçirecekseniz birkaç farklı otel seçebilirsiniz. Ancak bir otelde minimum 3 ya da 4 gün konaklayın derim. Bizim gibi 2 günde bir otel değiştirmek biraz yorucu olabiliyor. Ama yine de kendi adıma fazlasıyla değdiğini söyleyebilirim.😊
Bali konaklama önerileri için aşağıdaki yazılarıma muhakkak göz atın. Hele Bali’de balayı düşünüyorsanız iki yazımda da muhteşem oteller var. Hele Ubud bir başka. Resmen bu cümleyi yazarken iç geçirdi. Bu yazılarda rezervasyon bağlantıları da yer alıyor. Bu bağlantılardan kolayca rezervasyon yapabilirsiniz.
- Bali’de Nerede Kalınır & Balayı Oteli Önerilerimiz
- Ubud’da Nerede Kalınır | En İyi 13 Otel ve Villa Tavsiyesi
Bali Gece Hayatı
Bali’nin gündüzü ayrı güzel gecesi ayrı güzel. Gece vakti Bali başka bir boyuta geçiyor desem yanılmam. Biz gündüz gezebildiğimiz kadar gezdik gece ise ortamlara akmaya çalıştık. Her gece akamasak da en azından Bali gece hayatına şahit olmak istedik. Çok da iyi yaptık çünkü Bali’de geceler çok ama çok canlı.
Özellikle önceden planladığımız bir kaç yere gittiğimizde off da off dedik. Adamlar hem eğlenmeyi hem de eğlendirmeyi çok iyi biliyor. Yani Bali’de yaşasak bu gece kulüplerinden çıkamayız dedik.😂 Gerçekten Bali gece hayatıyla ünlü diyorlar boşuna demiyorlar. Plaj partileri, dj performansları oldukça başarılı.
Biz enerjimiz kaldıkça gecelere aktık ama gidemediğimiz yerler de içimizde kalmadı değil. Eğer Bali’ye gidecekseniz ve gece hayatına akacaksanız aşağıya en iyi mekanları bırakıyorum. Konumlarına göre geceleri buralara akmayı ihmal etmeyin.
Bali Gece Hayatı : En İyi 10 Mekan
- Sky Garden – Kuta
- Jenja – Seminyak
- Mirror Bali Lounge and Club – Seminyak
- Finn’s Beach Club – Canggu
- La Favela – Seminyak
- Omnia Dayclub – Uluwatu
- Red Ruby – Seminyak
- Potato Head Beach Club – Seminyak
- Single Fin – Uluwatu
- Old Man’s – Canggu
Instagram’da Bali Hikayelerimiz
Bali’de kaldığımız süreç boyunca her şeyi Instagram’da paylaşmaya çalıştım. Profilime sabitlediğim Bali hikayelerde Bali’deki deneyimlerimizi görebilirsiniz. Bizim için çok güzel ve çok özel bir gezi oldu. Her şeyi ile Bali’den çok memnun ayrıldık. İmkan olursa umarım tekrar gitme fırsatımız olur. Bu arada Instagram’a bakmışken de takibe almayı unutmayın.😊
Bali Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Bali adası için vize gerekli mi?
Bali Adası için vize gerekli. Vizeyi Bali’de havaalanında alıyorsunuz. Buna kapıda vize diyorlar. Kişi başı 35 dolara kapıda vize alarak Bali’ye kolayca giriş yapıyorsunuz. Yani Bali vizesiz bir yer değil.
Bali neyi ile meşhur?
Bali çok özel bir turizm destinasyonu. Adanın sayamayacağım bir çok şeyi meşhur. Burayı eminim çok seveceksiniz. Ben kısaca Bali’nin neyi meşhur burada belirteyim. Bali’nin plajları, tapınakları, şelaleleri, kültürü, el sanatı ürünleri, tropik meyveleri, insanının güler yüzlülüğü, spa ve masajı, yoga aktiviteleri, pirinç tarlaları gibi bir çok şeyi meşhur.
Bali ye gitmek için ne kadar para lazım?
Bali’ye gitmek için ortalama kişi başı 30.000 TL lazım. Bali seyahat maliyetinin en önemli kısmı uçak bileti. Eğer ucuza bilet bulursanız bu maliyet çok daha aşağı inebilir.
Bali de para birimi nedir?
Bali’de kullanılan para birimi Endonezya Rupiahıdır (IDR). Bali, Endonezya’nın bir parçası olduğu için Endonezya Rupiahı (IDR) burada da kullanılıyor.
Bali kadınları nasıl ?
Bali’deki kadınlar genellikle sıcakkanlı, misafirperver ve güler yüzlü olarak biliniyor. Bali’nin kültürel ve dini mirası, kadınların yaşam tarzını oldukça etkiliyor. Bali’de kadınlar, geleneksel elbiseler olan sarong ve kebaya giyebiliyorlar.
Bali’deki kadınlar, genellikle aile ve toplum değerlerine büyük önem veriyor. Aile bağları güçlü ve aile içindeki rolleri ve sorumlulukları önemli.
Bali gezilecek yerler yazım nihayet bitti. Uzun bir yazı oldu ama Bali bunu hak ediyor. Eğer Bali planınız varsa bu yazım eminim işinize yarayacaktır. Bali ile ilgili tüm sorularınızı aşağıda yorumlara bekliyorum. Seyahatte değilsem 24 saat içinde cevap veririm. Şimdiden huzurlu ve mutlu gezileriniz olsun.😊
14 Yorum
Şeyda Keke Satmaz
Harika, çok detaylı bir anlatım olmuş. Gitmeden gezmiş görmüş kadar oldum. Çoook teşekkür ederiz bu güzel öneriler için😍
Bujuyollarda
Çok teşekkürler yorumunuz için. Biraz uzun bir yazı oldu ama güzel oldu. 😊
Merve
3. Kez okuyorum bir şey atlamayayım diye aldım notlarımı. Teşekkürler☺️
Bujuyollarda
Teşekkür ediyorum. Faydalı olduysa ne güzel. Biz 32 yer yazdık ama tabi sayı çok daha fazla. 10-12 günlük gezi için ideal. Şimdiden iyi tatiller
Buse
Merhabalar yazınızı okudum cidden çok faydalı oldu emeğinize sağlık 🤗 bir hafta sonra biz de Bali’ye gideceğiz ancak kafama takılan bir şey var çok fazla sivrisinek vs olduğunu duydum herhangi bir hastalık ihtimali var mı koruyucu bir şey yapmak gerekiyor mu gitmeden acaba
Bir de ordan sim kart almamızı önermişsiniz sim kart alınca normal whatsappımızı kullanmaya devam edebiliyor muyuz burayla iletişimde olmak amacıyla
Cevaplarsanız çok memnun olurum 🤗
Bujuyollarda
Merhaba çok teşekkür ederim yorumunuz için. Sivrisinek kaynaklı hastalık durumu yok ama her daim koruyucu spreyinizi yanınızda bulundurun. Oradan sim kart alınca kendi Türkiye numaranızı kullanmaya devam edersiniz sorun olmaz. Huzurlu ve mutlu gezmeler diliyorum.😊
Atılım
Yine çok detaylı, çok çok açıklayıcı mükemmel bir yazı olmuş. Sayenizde lübnan gezimide sizin önerilerinizle yapmıştım. Nisan ayında bali gezimi yine sizin yazınızla planlayacağum. Tşkler 🙏🙏🙏
Bujuyollarda
Merhaba o kadar güzel bir yorum ki içimizi nasıl ısıttı anlatamam. Bali çok özel bir yer. Umarım çok güzel bir tatil geçirirsiniz.
Asim Ak
Herkese merhaba. Ben ve kiz arkadasim 19 Nisan 9 Mayis arasi Bali”de olacagiz. Solo ya da cift olarak bize katilmak isteyen olursa ayni tarihlerde giden ve tatil arkadaslari iyi olur diyen lutfen benimle iletisime gecin :))
instagram; @asimwhite
Sevgiyle kalin…
Bu arada seyahat plani icin cok yardimci oldunuz size de cok tesekkur ederiz bujuyollarda :)))
Bujuyollarda
Çok teşekkür ederiz. Keyifli ve sorunsuz seyahatleriniz olsun.:)
Enes
Teşekkürler çok güzel rehber oluşturmuşsunuz☺️ Eşim ile birlikte bizde bali tatili yapmak istiyoruz.İkimizde de yabancı dil yok. Acaba orda türkçe biliyorlar mı? Ya da translate kullanarak kendimizi ifade edebilir miyiz? Şimdiden teşekkürler ☺️
Bujuyollarda
Merhaba orada Türkçe bilen yok gibi bir şey. Translate ile işinizi halledebilirsiniz. Rehberimizde tüm detaylara hakim olmanızı öneririm.
AYŞEGÜL
merhaba, emeğiniz için ellerinize sağlık. Eşimle seneye gitmek istiyorum. AİRNB EVLERİNDE Mİ KALDINIZ YOKSA HEP OTELLERDE Mİ? KALIŞ UÇAK VE BÜTÜN HARCAMALA MI GEÇEN SENE 30.000 VERDİNİZ?
Bujuyollarda
Merhaba, teşekkürler. Otelde kaldık hep. Airbnb tercih etmedik. Evet 35-40k civarında bir harcamaydı. Ama 2024 yılında bu rakam malum imkansız.