Yurtdışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye
Yurtdışına ilk kez çıkmak insanda fazlasıyla heyecan uyandıran bir durum. Heyecan tabiki beraberinde biraz da endişe getiriyor. Yabancı bir dil, farklı bir kültür, pasaport kontrolü, şehir içi ulaşım gibi durumlar insanda strese yol açabiliyor. Yurtdışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye başlıklı bu yazım sizin bu stresinizi büyük ölçüde yok edecek. Stres yok olsun ama heyecan yok olmasın. Gerçekten ilk yurtdışı deneyiminin tadı bambaşka. Şunu belirteyim yurtdışına ilk kez çıktığınızda ve ülkeye döndüğünüzde eminim ikinci kez de yurtdışına çıkmak isteyeceksiniz. Yurtdışı seyahatleri ve dünyayı keşfetmek insanda kesinlikle bağımlılık yapıyor.
Yurtdışı seyahatlerinizi ne kadar iyi planlarsanız o kadar sorunsuz ve güzel bir tatil yaparsınız. Dolayısıyla gideceğiniz yer ile ilgili detaylı bir araştırma yapmak çok önemli. İlk defa yurtdışına gideceklere aşağıdaki tavsiyeler ilaç gibi gelecektir. Siz de deneyimlerinizden yola çıkarak yorum kısmında bizimle yurtdışı tavsiyelerinizi paylaşırsanız toplu aydınlanma yaşarız.:)
NOT: Yurtdışına ilk kez gideceklere tavsiyeler listem genel olarak bireysel yaptığınız seyahatler için geçerlidir. Önerilerimize en önemli konu olan pasaport konusu ile başlıyoruz.
Yurtdışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye
Pasaport – Vize Geçerlilik ve Kalış Sürelerine Dikkat Etmek
Pasaport konusu oldukça hassas bir durum. Yurt dışı seyahatlerde özellikle pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresinin olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu 6 aylık süre ülkeden ülkeye değişebilir fakat genelde pasaportlarda 6 ay geçerlilik süresi aranır. Vize sürenize de dikkat etmeniz gerekiyor. Bir ülkede vize süresinden fazla kalmanız demek o ülkeden çıkış yaparken ceza ödemeniz gerekiyor demektir. Dolayısıyla vize sürenize de dikkat etmeniz önemli.
Pasaport noktasında diğer bir önemli nokta da ülkeye giriş yaparken pasaport kontrolünde sorulan sorulardır. Avrupa Birliği üyeleri, ABD ya da Kanada gibi gelişmiş ülkelerin sınır kapılarında memurlar tarafından sorulan klasik sorular vardır. Bu sorular ülkeye geliş amacınız nedir, nerede kalacaksınız, kaç gün kalacaksınız, otel ya da uçak bileti rezervasyonunuz var mı gibi sorulardır. Bu sorular için rezervasyon evraklarınızın yanınızda olması yeterlidir. Soruları cevaplarken heyecan yapmayın, rahat olun.:)
Pasaportunuzu Yanınızdan Ayırmayın
Yurtdışında resmi kimliğiniz pasaportunuz demektir. Yurtdışı seyahatlerde pasaportunuzu yanınızda taşımanız oldukça önemli. Herhangi bir polis kontrolünde pasaport göstermeniz gerekebilir. Aksi takdirde ülkeye yasadışı şekilde girdiğiniz bile değerlendirilebilir. Dolayısıyla pasaportunuzu yanınızdan ayırmayın. Güzel bir pasaport kılıfı da almayı unutmayın.
Döviz Bozdurma İşlemleri
Yurtdışına çıktınız ve havalimanından ülkeye giriş yaptınız. Otelinize ulaşmak için o ülkenin parasına ihtiyacınız var. Bu ihtiyacınız için sizlere tavsiyem havaalanında küçük bir miktar döviz bozdurun. Çünkü havaalanlarında daha düşük kurdan döviz bozuyorlar. Havaalanları yerine şehir merkezlerini tercih edin. Şehir merkezlerinde paranızı daha yüksek kurdan bozdurabilirsiniz. Bir de yurtdışına çıkmadan TL’nizi bankalardan dolar ya da euro’ya çevirmeyi unutmayın. Malum dolar her yerde geçen bir para birimi.
Kredi Kartınızı Yurt Dışı Kullanıma Açın
Kredi kartları hayatımızı kolaylaştıran en önemli ödeme aracı. Yurtiçi, yurtdışı fark etmez nakitle uğraşmak istemiyorsanız kredi kartı olmazsa olmaz. Yurtdışında kredi kartı kullanımı için kredi kartınızı bankanızın çağrı merkezinden ya da mobil uygulamasından yurt dışı kullanıma açtırmayı unutmayın. Yurtdışında kredi kartı çekimi yaptığınızda yaptığınız alışverişin tutarı bankanızın o günkü döviz kuru üzerinden TL olarak hesabınıza yansıtılır.
Telefon Hattınıza Yurt Dışı Paketi Alın
Yurtdışına ilk kez gideceklere tavsiyeler kısmında en önemli konu telefon hattı olayı diyebilirim. Çünkü telefon kısmı yurtdışı sonrası en can yakan kısım olabilir. Yurt dışı paketiniz olmadan yapacağınız görüşme ya da internet kullanımı size pahalıya patlayabilir. Bu durumu yaşamamak için iki alternatifiniz var ya Türkiye’de kullandığınız hatta yurtdışı paketi almak ya da gittiğiniz ülkede sim kart alıp telefonunuzu kullanmak. Bu konuda dikkatli olmanız önemli.
Çevrimdışı Haritalar Hayat Kurtarır
Eğer yurtdışında internetiniz olmayacaksa çevrimdışı haritalar olmazsa olmaz. Yapmanız gereken yurt içindeyken gideceğiniz yerin haritasını telefonunuza indirmek ve gezilecek yerleri bu haritada işaretlemek. Böylece yurt dışında internetiniz olmasa bile mobil uygulamadan harita kullanabilirsiniz. Çevrimdışı haritalarla ilgili bu yazımdan çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yurt Dışı Seyahat Sigortası Yaptırın
Eğer gideceğiniz yer sağlık ve güvenlik açısından riskliyse seyahat sigortası yaptırmanızda fayda var. Hele bir de pandemi döneminden geçiyorsak.
Sağlık Her Şeyden Önce Gelir : Aşı
Yurtdışında özellikle hijyenik açıdan sorunlu bir ülkeye gidecekseniz aşı kesinlikle şart. Bulaşıcı hastalık riski vs. her şey olabilir. Bunun için yurt dışına çıkmadan Seyahat Sağlığı Merkezi’nin web sitesine göz atın.
Türk Temsilciliklerinin Bilgilerini Kaydedin
Her ihtimale karşı yurt dışında başınıza bir şey geldiğinde Türk temsilciliklerine kolayca ulaşmak için bu yerlerin bilgilerini telefonunuza kaydetmeyi unutmayın. Yurtdışındayken konsolosluk çağrı merkezinin telefon numarasından (0090 312 292 29 29) temsilciliklerimize ulaşabilirsiniz.
Dolandırıcılara Karşı Dikkatli Olun
Yurt dışında bir çok yerde turist avcısı ve dolandırıcı var. Bu konuda gözünüz açık olsun. Mümkünse seyyar satıcılardan bir şey almayın. Kıymetli eşyalarınız güvenli bir şekilde taşımak için özel bir çantanız olsun.
Şehir İçi Ulaşım
Bazı ülkelerde şehir içi ulaşım araçlarına bilet almadan binerseniz ciddi cezalar ödeyebilirsiniz. Nerden mi biliyorum Paris’te başımıza geldi oradan.:) Delilik yapıp bilete 3 Euro vermeyelim dedik sonra güvenliklere yakalandık ve 30 Euro ceza ödedik.:) Bu konuda bizim gibi cebinizin yanmaması için bilet almayı unutmayın.
Şehir içi ulaşım noktasında diğer bir tavsiyem ise UBER gibi uygulamaları kullanmanız. Uberi kullanmanız ve bu uygulamadan online ödeme yapabilmeniz kazıklanma riskinizi ortadan kaldırabiliyor.
Şarj Sorunu İle Mücadele
Hayatımızdaki her şeyi akıllı telefonlarla yürütür olduk. Eee bu aletlerinde şarjı malum 1 gün bile yetmiyor. Yurtdışında gezerken şarj sorunu ile uğraşmamak için powerbank şart. Powerbank bir çok yerde hayat kurtarır ve priz arama derdiniz olmaz. Dolayısıyla yanınızda kapasitesi güçlü bir powerbank bulundurun.
Priz Sorunu
Gittiğiniz ülkenin priz girişlerinin bizim kullandığımız prizlerle aynı olup olmadığını araştırmanızda fayda var. Eğer prizler farklıysa dönüştürücü almanız faydalı olacaktır.
Araştırın !
Yurt dışı seyahatlerde dikkat edilmesi gerekenler noktasında en önemli başlık kesinlikle gideceğiniz yeri detaylı araştırmaktır. Bir seyahatin sorunsuz geçmesi çok iyi bir araştırmaya bağlıdır. Dolayısıyla seyahate çıkmadan önce resmi sitelerden ve gezi bloglarından gideceğiniz ülke hakkında araştırma yapmanız çok ama çok önemli.
Yurtdışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye başlıklı yazımın sonuna geldik. Her çıktığınız seyahat umarım sorunsuz geçer. Mutlu gezmeleriniz olsun.