9 Maddede Yalıkavak Gezilecek Yerler (Haritalı)
Magazin programlarının vazgeçilmez yeri, Bodrum’un ünlü Yalıkavak beldesini hemen herkes duymuştur diye düşünüyorum. Ünlülerin uğrak mekanlarından biri olan Yalıkavak gezilecek yerleri, ünlü plajları, lüks marina ve gözde tatil siteleriyle gerçekten çok cool bir yer. Bana göre Bodrum’un en lüks mahallesi olan Yalıkavak her noktası ile keşfedilmesi gereken bir yer.
Zaman zaman günübirlik gittiğimiz Yalıkavak’a en son 3 günlük mini bir tatil için zaman ayırdık ve Yalıkavak gezilecek yerler listesini çok detaylı bir şekilde çıkardık. Listemizde halk plajı da var, Türkiye’nin en lüks marinası da. Herkese hitap eden Yalıkavak’ta gezilecek yerler listemiz aşağıda huzurlarınızda. Ama öncesinde tabi ki gezi haritamız.
Not: Eğer Yalıkavak için seyahat planlayacaksanız burası ile ilgili yazdığım Yalıkavak’ta Restaurant Tavsiyesi ve Yalıkavak Otel Tavsiyesi yazılarıma göz atmayı unutmayın. Özellikle kahvaltı noktasında Yalıkavak’taki mekanlar efsane. Yazımı okuduğunuzda direkt iştahınız açılıyor.😃
Yalıkavak Gezilecek Yerler Haritası
Yalıkavak Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralar üzerine tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda)
Yalıkavak Gezilecek Yerler Listesi
- Yalıkavak Marina
- Tilkicik Koyu
- Yalıkavak Halk Plajı
- Panormus Kaya Mezarları
- Küdür Halk Plajı
- Geriş Mahallesi
- Sandima Köyü
- Yel Değirmenleri
- Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü
Yalıkavak Gezilecek Yerler
Yalıkavak’a yukarıda dediğim gibi biz 3 gün ayırdık ama bunun 2 günü biraz keyif içindi. Yani Yalıkavak’ta gezilecek yerleri rahat bir şekilde 1 günde gezebilirsiniz. Eğer Yalıkavak’a Bodrum merkez üzerinden gidecekseniz yol üzerinde olan haritadaki 8 ve 9 numaralı yerleri ilk etapta görmenizi tavsiye ederim.
Listemde bulunan Geriş Mahallesi’nde güneş oldukça güzel batıyor. Burayı gün batımında Yalıkavak manzarasını izlemek için değerlendirebilirsiniz.
Yalıkavak’ta gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda yer alıyor. Gezmesi kolay fakat araç şart. Biz Yalıkavak’a direkt Torba Kavşağı üzerinden gittiğimizden listemizdeki ilk durağımız Yalıkavak Marina oldu. Hadi şimdi listemize geçelim.
Yalıkavak Marina (Palmarina)
Bodrum’da lüks hayatın adresi olan Yalıkavak Marina benim gördüğüm en iyi marina diyebilirim. 100’den fazla markaya, gurme restoranlara, barlara, kafelere, kulüplere ve çeşitli eğlence mekanlarına ev sahipliği yapan Yalıkavak Marina’da 2 tane de otel bulunuyor.
Yalıkavak Marina yaklaşık 650 yatı misafir etme kapasitesine sahip. Burada gezdiğinizde gerçekten başka bir dünyaya giriyormuş hissine kapılıyorsunuz.
Özellikle marinanın Old Town kısmında bulunan yatları görünce diğer yatların mini tekne olduğunu anlıyorsunuz.😃 Old Town’da Nusret, Xuma, Fenix, Rolex, Dior gibi dünyaca ünlü markalar bulunuyor.
Yalıkavak Marina Kime Ait ?
Yalıkavak Marina’yı 2011 yılında devralan Azeri iş adamı Mübariz Mansimov’un sahibi olduğu Palmali Holding işletiyor. Marinanın önceki sahibi ise Cefi Kamhi ‘imiş ve marinayı 42 milyon dolara satmış. Bence Bodrum gibi bir yerde bu güzel marina biraz ucuza gitmiş.😊
Yalıkavak Marina’da yazın inanılmaz bir trafik oluyor. Araç parkı da sorun. Aracınızı ara sokaklara ya da ücretli otoparklara park edebilirsiniz. Marinanın konumu burada.
Tilkicik Plajı
Yalıkavak merkezde yer alan Tilkicik Koyu bir çok otelin, sitenin ve restoranların olduğu bir koy. Tilkicik Koyu yerleşim yerlerine yakın olmasına rağmen oldukça temiz bir denize sahip.
Koyda deniz ve sahil küçük çakıllardan oluşuyor. Bizim konaklama yaptığımız otelin plajı da Tilkicik Koyu’nda yer alıyordu. Deniz gerçekten çok güzel. Buraya gelirken yanınıza şnorkel almayı unutmayın. Denizde kısmen yosunlar var ama çok da sorun olmuyor.
Bu koyda ister işletmelerin olanaklarından faydalanabilirsiniz isterseniz de kendiniz şemsiye sandalye atıp keyif yapabilirsiniz. Plajın haritadaki konumu burada.
Yalıkavak Halk Plajı
Otellerin plajları arasında kalan Yalıkavak Halk Plajı oldukça küçük bir plaj. Burada sadece şemsiye bulunuyor ve şezlong yok. Herhalde şemsiye sayısı da 10-15 arasıdır yani oldukça küçük bir halk plajı. biz ziyaret ettiğimizde WC ve soyunma kabini göremedik.
Deniz temiz, plaj ise çakıl ve kum karışımından oluşuyor. Biz gittiğimizde halk plajı kalabalık değildi. Hemen yakınında arabanızı park edebileceğiniz bir alan bulunuyor. Yalıkavak Halk Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konum burada.
Ponormus Kaya Mezarları
Küdür Halk Plajı’na giderken görebileceğiniz Panormus Kaya Mezarları etkileyici fakat oldukça bakımsız durumda. Üzerine yazılar yazılmış, çöpler bırakılmış.
Ne yazık ki bir çok yerde olduğu gibi burada da tarihi ve doğal güzelliklerimize sahip çıkamamışız. Bu mezarlar bir gün gün yüzüne tam anlamıyla çıkartılır umarım.
Mezar hırsızlarının verdiği tahribat sebebiyle tarihlendirmesi tam olarak bilinmemekle birlikte mezarların Likya, Karya ve Lidya dönemlerine ait olabileceği düşünülüyor.
Panormus Kaya Mezarları’nın konumu burada.
Küdür Halk Plajı
Küdür Plajı, Yalıkavak Kaya Mezarlarına 100 metre mesafede bulunan bir halk plajı. Küdür Plajı’nın denizi girişte biraz çakıllı olsa da sonrası kum. Burada ağaçlar bulunduğundan gölgelik yerler mevcut. Tuvalet ve soyunma kabini de var.
Küdür Plajı, halk plajı olduğundan giriş ücreti yok. Yiyecek içeceklerinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor, çevrede herhangi bir işletme yok.
Küdür Plajı hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Biz burada çok durmadık çünkü ortam iç açıcı değildi. Çoluk çocuk, kalabalık, mangal dumanı derken buradan bir iki fotoğraf çekilip ayrıldık.
Hemen yanında bulunan ve kapalı olan Dodo Beach’e çaktırmadan giriş yapıp sanki Üstün’le ikimize tahsis edilmiş bu plajda keyif yaptık.🙂 Yolunuz oralara düşerse bence siz de bu plaj için şansınızı deneyin. Küdür Plajı’nın konumu burada.
Geriş Köyü
Yalıkavak gezilecek yerler listemizde manzara açısından en iyi konuma sahip Geriş Köyü’ne geldik. Yalıkavak manzarasını en iyi Geriş Köyü üzerinde bulunan güzergahlarda izleyebilirsiniz.
Köyde bulunan restaurantlarda gün batımı keyfi de yapabilirsiniz. Bu köyde o kadar güzel begonville süslenmiş evler var ki buraya hayran kalıyorsunuz. Geriş Köyü’nün haritadaki konumu burada.
Sandima Köyü
Yalıkavak’ta farklı bir yer gezmek isterseniz size çok güzel bir önerim var. Buranının adı Sandima Köyü. Bu köy terk edilmiş, kimselerin yaşamadığı bir yer. Köyde tabiri caizse in cin top oynuyor. Çok enteresan, çok gizemli bir yer. Bodrumlular için tam hafta sonu gezilmelik bir yer.
Sandima Köyü yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip ve Türkmenlere ait bir köymüş. 1960’lı yıllardan sonra köyde yaşayanlar köyü terk etmeye başlamış ve zamanla köyde yaşayan kalmamış. Köyde 10’larca terk edilmiş vaziyette ev var. Evlere ek olarak köyde bir de terk edilmiş bir okul da bulunuyor.
Köyde 2000’li yıllarda yaşayan tek bir hane varmış. Bu haneye de Nuriş Sanat Evi demişler. İsmail Erkoca ve Nurten Erkoca çifti bu evde yaşıyormuş ve burayı sanat merkezine çevirmişler. Fakat biz gittiğimizde burada yaşayanların vefat ettiğini ve evin terk edildiğini duyduk.😢
Sandima Köyü, Yalıkavak’a yaklaşık 7-8 km uzaklıkta yer alıyor. Bence Bodrum’a ya da Yalıakavak’a gelirseniz burayı muhakkak keşfetmelisiniz. Çoğu kişi burayı bilmiyor. Kalabalık yok, gizem fazlasıyla var. Köyün konumu burada.
Yalıkavak Yel Değirmenleri
Yalıkavak’ın püfür püfür esen rüzgarını arıyorsanız adres Yalıkavak Yel Değirmenleri. Bodrum yarımadasında en fazla yel değirmeni Yalıkavak’ta bulunuyor.
1850 yılında yapılan değirmenler Muammer Mehmet Kaya’ya ait. Burası halen işlevini sürdüren dünyadaki tek yel değirmeniymiş. Değirmenlerin bulunduğu yerden Yalıkavak manzarası şahane.
Bodrum merkez tarafından Yalıkavak’a geliyorsanız yel değirmenlerinin bulunduğu yerden geçiyorsunuz. Vaktiniz varsa uğramalısınız. Yalıkavak Yel Değirmenleri’nin olduğu yerde bir işletme de mevcut. Konum burada.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü
Bodrum merkezden Yalıkavak yönüne dönüp, Yalıkavak yoluna girdikten 2 km sonra soldan Yakaköy’e giden yol üzerinde bulunan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü mimari yapısıyla taştan yapılma dükkanlarıyla gerçekten çok hoşumuza gitti. Burası doğa ile bütünleşmiş çok güzel bir yapı. Otopark girişindeki iki büyük yoğurt dibeği bu yapıya adını vermiş.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü sergiler, konserler gibi çeşitli sanatsal etkinliklerin yanı sıra nişan, düğün, davet benzeri organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Kompleksin içinde Dibeklihan’ın kurucusu ve mimarı Gülay Altay Tezer Hanımefendi ve onun annesi merhum Nadide Altay’a ithaf edilmiş bir takı dükkanı da var.
Dibeklihan’da bir çok dükkan, restaurant ve galeri mevcut. Burada bulunan Sandık Odası’nda Anadolu halkının günlük yaşamında kullanmış olduğu ve unutulmaya yüz tutmuş çeşitli objeler sergileniyor. Burası gerçekten çok estetik ve sanatsal bir yer. Bol bol fotoğraf çekilebileceğiniz alanlar da mevcut.🙂
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ziyaret saatleri ve konum için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.
Yalıkavak Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Bodrum Yalıkavak’ın Neyi Meşhur?
Bodrum Yalıkavak güzel plajları, lüks tatil köyleri, restoranları, gece hayatı ve kültürel mirasıyla meşhur bir yer. Yalıkavak’ın halk pazarı, Palmarina isimli lüks marinası ve gizemli Sandima Köyü de oldukça ilgi çekici yerleri arasında yer alıyor.
Yalıkavak marinada neler var?
Yalıkavak marina Türkiye’nin en lüks marinalarından biri. Burada dünyaca ünlü markalar, restoranlar ve kafeler var. Burayı görünce dudağınız uçuklayabilir. Nusretinden Gucci’sine, Pradasından Dioruna kadar her şey burada.
Yalıkavak nerede yüzülür?
Yalıkavak’ta denize girebileceğiniz bir çok plaj var. Bunların arasında Yalıkavak halk plajı, Küdür Plajı, Tilkicik Koyu ve Yalıkavak’a yakın Gümüşlük Plajı denize girebileceğiniz en güzel yerler arasında yer alıyor.
Yalıkavak gezilecek yerler başlıklı yazımdan bu kadar. Bu yerler birbirine yakın konumda ve 1 günde bile buraları tamamen gezebilirsiniz. Yalıkavak’la ilgili Yalıkavak’ta Restaurant Tavsiyesi ve Yalıkavak Otel Tavsiyesi başlıklı yazılarıma da göz atmayı unutmayın. Keyifli ve sorunsuz gezmeleriniz olsun.
yorumlar
safiye
gerçekten çok güzel bi yazı olmuş. bodrum’da aynı şekilde valla emeğinize sağlık. Çok yararlı bulduk, böylesine detaylı yazıları görünce bir hayli sevindim. böyle deneyim paylaşan kaliteli yazıları bulmak gerçekten zor. Çok teşekkürler bu emekler için.
Bujuyollarda
Merhabalar Safiye,
O kadar güzel bir yorum ki anlatamam. Çok teşekkür ederiz. Amacımız tam da bu işte. Tekrardan teşekkürler.