Uşak Gezilecek Yerler | 21 Tarihi ve Doğal Güzellik
Şimdi hemen mutfağa koşup çayınızı, kahvenizi alın sonra koltuğunuza iyice yerleşin. Zira efsane bir Uşak gezilecek yerler yazısı sizi bekliyor. Üstün’le kafa kafaya verip Cumayı hafta sonu ile birleştirerek 3 günlük bir Uşak gezisi planladık ve Uşak’ın altını üstüne getirdik. Hem dere tepe düz gezdik hem de Uşak’ta ne yenir sorusunun cevabını aradık. Uşak tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran yüzölçümü olarak küçük ama bir o kadar da güzel bir il. Bu ilin güzelliklerini bizim gibi hafta sonu kaçamağı yaparak şiddetle keşfetmenizi öneririm.
Haritadan Uşak’a bakıp buranın küçük bir şehir olması sizi yanıltmasın. Uşak’ta gezilecek yerler oldukça fazla. Tarihi yerlerden tutun doğa harikası yerlere kadar listemizde birçok güzellik var. Uşak’a gitme noktasında tereddütleriniz varsa bu yazıyı okuduktan sonra kafanızda soru işareti kalmayacak. Vay be Uşak’ta ne güzel yerler varmış diyeceğiniz rehberimize başlayalım o halde. 😀
Uşak Gezilecek Yerler Haritası
Uşak gezilecek yerler listesini hazırlarken size kolaylık olması açısından bu yerleri birbirlerine yakınlık durumuna göre sıraladım. Biz Muğla’dan Uşak’a gittiğimiz için kendimize göre bir planlama yaptık. Siz harita üzerinde zoom yaparak ya da sayıların üzerine tıklayarak yerlerin konumlarını görebilir kendinize göre bir rota çıkartabilirsiniz. Alt başlıklarda bizim Uşak gezi planımızı da görebilirsiniz.
Haritamızda 1-15 numaralı yerler Uşak merkezde gezilecek yerleri oluştururken diğer yerler Uşak çevresinde kalıyor. Bizim kendi gezi planımız için aşağıda “Uşak Kaç Günde Gezilir” başlığına bakabilirsiniz.
Uşak Gezilecek Yerler Haritası (Haritada sayıların üstüne tıklayabilir, üzerinde zoom yapabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Uşak’ta Gezilecek Yerler Listesi
- İsmet Paşa Caddesi
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Çakaloz Camii
- Uşak Kent Tarihi Müzesii
- Cimcim Çeşmesi
- Uşak Bedesteni
- Burmalı Camii
- Ulu Camii
- Uşak Paşa Hanı
- Tarihi Uşak Evleri
- Uşak Halı Kilim Müzesi
- Atatürk Ve Etnografya Müzesi
- Uşak Tren Garı
- Atapark
- Huzur Park
- Taşyaran Vadisi
- Kula Peribacaları Tabiat Anıtı
- Blaundus Antik Kenti
- Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı
- Pepuza Antik Kenti
- Clandras Köprüsü
Uşak Gezilecek Yerler
Uşak’ı gezme görme fikrini daha önce düşünmediyseniz mutlaka bir değerlendirin derim. Zaten bu yazıdan sonra ilk fırsatta gitme düşüncesi aklınızı epey meşgul edecek bence.😃 Size gitmeden önce çıktısını alıp yola çıkabileceğiniz bir liste yapıyorum. A’dan Z’ye tüm noktaları içeriyor Uşak gezilecek yerler rehberim.
Şehir küçük olsa da gezilecek yer sayısı oldukça fazla. O nedenle rehberimi 2 ana kısma ayırarak yazacağım: Uşak merkezde gezilecek yerler ve Uşak çevresinde gezilecek yerler olarak.
Uşak’ın merkezinde bulunan görülecek yerleri genelde müzeler ve tarihi yapılar oluşturuyor. Hemen hepsi birbirine yakın konumlarda bulunduğu için de yürüyerek gezmeye müsait.
Uşak Merkezde Gezilecek Yerler
- İsmet Paşa Caddesi
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Çakaloz Cami
- Uşak Kent Tarihi Müzesi
- Cimcim Çeşmesi
- Uşak Bedesteni
- Burmalı Cami
- Uşak Ulu Cami
- Uşak Paşa Hanı
- Tarihi Uşak Evleri
- Uşak Halı Kilim Müzesi
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
- Uşak Tren Garı
- Atapark
- Huzurpark
İsmet Paşa Caddesi
Uşak gezilecek yerler listemizin ilk maddesi İsmet Paşa Caddesi. Burası araç girişine kapalı Uşak’ın en önemli caddelerinden biri. Cağnım Uşaklılar hadi biraz sosyalleşelim, bi caddede yürüyelim, bi kafede oturup bir şeyler içelim dediklerinde mecburi istikamet İsmet Paşa Caddesi oluyor. O nedenle de halk arasında mecburiyet caddesi olarak anılıyor. 😀
Uşak’ın kalbinin attığı yer burası. Gezilecek yerlere çok yakın konumda bulunan İsmet Paşa Caddesi’nde alışveriş yapabilir Uşak’a özgü şeyleri alabilirsiniz.
- Konum burada.
Uşak Arkeoloji Müzesi
Uşak Arkeoloji Müzesi o kadar güzel dekore edilmiş ki kendinizi tarihin derinliklerinde hissediyorsunuz. Arkeoloji Müzesi binası 3 kattan oluşuyor. Müzede 43.000 koleksiyon ve 2000 eser sergileniyor. İlk kat Uşak sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserlere, 2. katta para ve paranın tarihini anlatan görsellere, son olarak 3. kat ise Lidya dönemine ve Karun Hazinelerine ayrılmış. Karun Hazinelerinin en değerli parçalarından biri olan “Kanatlı Denizatı Broşu” 3. katta sergileniyor.
NOT: Karun Hazineleri 1960’li yılların 2. yarısında Uşak yakınlarından Amerika’ya kaçırılmış ve Kültür Bakanlığı’nın açtığı dava sonucu 1993 yılında ülkemize geri getirilmiş.
- Uşak Arkeoloji Müzesi’nin girişi ücretli. Müze kartı olanlar burayı ücretsiz ziyaret edebilir.
- Uşak Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00
- Konum burada.
Çakaloz Cami
Çakoloz Cami de Uşak merkez gezilecek yerler listemizde olan görülmesi gereken tarihi değerlerimizden biri. Çakaloz Cami Uşak’ın Kurtuluş Mahallesinde yer alıyor.
19. yy’da yapıldığı tahmin edilen cami çeşitli tarihlerde yangın geçirmiş ve onarılmış. Osmanlı camilerinden biri olan Çakaloz Cami batı kültüründen etkilenerek yapılmış. Caminin giriş kısmının üstünde II. Abdülhamid’e ait bir tuğra bulunuyor.
- Çakaloz Cami’nin konumu burada.
Uşak Kent Tarihi Müzesi
Uşak Kent Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapan bina, ilkler şehri olan Uşak için geçmişte önemli bir misyona sahip olmuş. Türkiye’de sokakları aydınlatma maksadıyla elektriğin ilk kullanıldığı şehir Uşak’tır. Uşak’ı aydınlatmak amacıyla ilk kez kullanılan elektrik, bu binada üretilmiş ve dağıtımı yapılmış.
Uşak Kent Müzesinde Uşak’ın kronolojik tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, Uşak tarhanası; belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılıyor.
- Uşak kent tarihi müzesi konumu burada.
Cimcim Çeşmesi
Uşak merkezde yer alan Cimcim Çeşmesi yol üstü görebileceğiniz bir tarihi yapı. 1896 yılında yapılan bu çeşme Uşak’ın en eski çeşmeleri arasında yer alıyor. Restorasyon için yeri değiştirilmiş. Ama şu an için bakıma muhtaç durumda.
- Cimcim Çeşmesi konumu burada.
Uşak Bedesteni
Uşak Bedesteni İtalyan bir mimar tarafından 1901’de yaptırılmış. İki katlı ve taş kullanılarak yapılan bina 1980’li yıllarda restore edilerek Sarraflar Çarşısı haline getirilmiş.
Avizeleri bizi oldukça etkilese de son yapılan restorasyon çalışması gerçekten çok amatörce. Dükkanları kaplayan basit tahtalar gerçekten binanın güzelliğine gölge düşürmüş.
- Uşak Bedesteni konumu burada.
Burmalı Cami
Uşak’ın Küme Mahallesi’nde, Ulu Cami’nin doğusunda bulunan Burmalı Cami’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Minare burması yivli olarak inşa edilen ve adını da bu özelliğinden alan Burmalı Cami, mimarisinden ziyade minaresindeki burma kıvrımlarıyla dikkat çekiyor.
- Burmalı Cami’nin konumu burada.
Uşak Ulu Cami
Uşak’ta tarihi cami bolluğu var. Bu camilerden biri de Ulu Cami. Ulu Cami’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de eldeki bilgilere göre cami Germiyanoğlu Beyi II. Alaaddin zamanında yaklaşık 1400 yılında yapılmış.
Uşak’ın bilinen en eski camisi olan Ulu Cami de restorasyon çalışmaları yapılmış ama buraya camlı kapı ne yazık ki yakışmamış. Ah tarihi değerlerimize gereken önemi ne zaman gösterebilecekler ? Aslına uygun restorasyon kavramını ne zaman özümseyecekler ?
- Uşak Ulu Cami konumu burada.
Uşak Paşa Hanı
Uşak Paşa Hanı Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından bir Fransız mimara yaptırılmış. Uşak’ın mimari güzelliğini gösteren yapılardan biri olan Paşa Hanı’nın yapımında taş kullanılmış. Alt katta içli dışlı dükkanlar ve üst katta 30 kadar dükkan yer alıyormuş. Şu anda burada bir otel konaklama hizmeti veriyor.
- Uşak Paşa Hanı konumu burada.
Tarihi Uşak Evleri
Uşak merkezde gezerken Uşak tarihi evlere denk gelebilirsiniz. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan eski Uşak evlerini Aybey Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde görebilirsiniz.
Tarihi Uşak evleri genellikle iki katlı yapıya sahip. Birinci katları taştan olan evlerin ikinci katları ahşaptan yapılmış. Uşak’ta sadece 86 tane kalan tarihi evler Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış durumda.
Rengarenk Uşak tarihi evleri görmek için Aybey, Kurtuluş, Karaağaç ve Işık mahallelerini ziyaret edebilirsiniz. Biz merkezde yürürken evler tesadüfen karşımıza çıktı.
Uşak Halı Kilim Müzesi
Uşak Halı Kilim Müzesi’ne gittiğimizde müze kapalıydı. Müzenin içini gezemesek de önünde bir kaç fotoğraf çekilmeden dönmedik. Neden burada böyle bir müze var derseniz cevap Uşak’ın neyi meşhur sorusunda saklı. Meşhur Uşak halılarını bilmiyorduysanız da artık öğrendiniz. 😊 Müzede çok değerli Uşak halıları ve ödül almış Uşak kilimleri sergileniyor.
Uşak halısının özellikleri
- Uşak halıları %100 yün kullanılarak üretiliyor.
- İlmeklerde genelde Türk düğümü uygulanıyor.
- İplikler %100 doğal kök boya ile boyanıyor.
- Metrekarede 100 bine yakın düğüm bulunuyor.
- Uşak Halı Kilim Müzesi’nin konumu burada.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Atatürk’ün Uşak’ta kaldığı ev olan Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesine gerçekten tek kelime ile bayıldık. Uşak gezilecek yerler listesinde buranın yeri ayrı oldu bizde. Binanın dıştan görünümü ayrı güzel içerisi ayrı güzel. Gerçekten insan o zamanlara ışınlanıp bu evlerin atmosferinde yaşamak istiyor. Uşak merkezde gezilecek yerler listesine burayı kesinlikle alın derim.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi Kurtuluş Savaşı’nın fiilen sonlandırıldığı karargah binasıymış. 1 Eylül 1978 tarihinde açılan müze binası Osmanlı dönemi yapısı olup İstiklal Savaşından sonra Yunan Baş Komutanı Trikopis’in esir alındığı yerdir. Başkomutan Trikopis esir olmasına rağmen Atatürk tarafından Türk misafirperverliği ile karşılanmış.
İki katlı ahşap yapının giriş katında yöresel etnografik malzemeler, eski silahlar, giysiler, takılar ve diğer eserler sergileniyor. Üst katın tamamı Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiş. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk’e ait yatak odası ve yine Atatürk’e ait giysiler bulunuyor.
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
- Müze haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında açık.
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi’nin konumu burada.
Uşak Tren Garı
Uşak arkeoloji müzesine çok yakın konumda olan Uşak Tren Garı oldukça fotografik bir yer. Tren garında bulunan kara trende ya da buradaki evlerin önünde fotoğraf çekilebilirsiniz.
- Uşak tren garı konumu burada.
Atapark
Uşak şehir merkezinde yeşille buluşmak isterseniz Atapark’ı gezebilirsiniz. Atapark’a bi bina dikmişler ama neye hizmet ediyor biz çözemedik. Burada Karun AVM bulunuyor isterseniz buradan alışveriş yapabilirsiniz.
Bir de burada belediyenin işlettiği uygun fiyatları olan güzel bir işletme var aklınızda bulunsun. Atapark’ın içinde tenis sahası, paten kayma pisti, çocuk parkı da mevcut. Atapark’ta yapılacak en güzel şey çimlere yayılıp keyif yapmak.
- Uşak Atapark konumu burada.
Huzur Park
Uşak gezilecek yerler listemizde merkezdeki yerlere bir tık uzak mesafede yer alıyor Huzur Park. Burası Uşaklıların şehir hayatından kaçış noktalarından biri. Biz Huzur Park’a bayıldık. Yeşillikler içindeki atmosferi, parkın içindeki havuzu ve kuğuları insana huzur veriyor.
Huzur Parkın içinde piknik alanı, havuz, tenis kortu, spor alanı, oyun parkı ve market bulunuyor. Uşak’ta vaktiniz bolsa burayı da merkezde gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
- Huzur Park konumu burada.
Ve nihayet Uşak’ın en can alıcı yerlerini barındıran Uşak çevresi gezilecek yerler kısmına geçtik. Gitmeden evvel beni heyecanlandıran, en yakın zamanda gidelim diye Üstün’ün başının etini yediğim yerler görünce de nefesimi kesti adeta. Sizi de heyecanlandıracak girizgahı yaptığıma göre gelişme bölümüne geçebilirim. 😃
Uşak’a Yakın Gezilecek Yerler
- Taşyaran Vadisi
- Clandras Köprüsü
- Pepouza Antik Kenti
- Ulubey Kanyonu
- Blaundus Antik Kenti
- Kula Peri Bacaları
Taşyaran Vadisi
Ülkemizde bazı güzel yerler hak ettiği değeri bulamamış gibi. İşte Taşyaran Vadisi de o yerlerden biri. Kesinlikle daha çok bilinmeyi ve ziyaret edilmeyi hak ediyor. Ben sosyal medyada fotoğraflarını ilk gördüğüm anda vuruldum Taşyaran’a ve epey müddet merakla gideceğim günü bekledim. Kavuştuğum an sevdam daha da pekişti.
Vadiye ilk geldiğiniz yerde bir mesire alanı var, yukarıda bir gözlem evi bulunuyor buraya çıkıp vadiyi yukarıdan seyredebilirsiniz. Sonrasında kanyonun içine inen basamaklar sizi bekliyor. Hadi inmesi bir şey değil de çıkarken kavurucu sıcak daha da katlanılmaz oluyor benden söylemesi. Aşağı inerken yanınıza su almayı ihmal etmeyin.
Vadi daha önce gördüğüm hiçbir yere benzemiyor, müthiş doğa oluşumları var. Kış aylarında su daha yüksek olsa da yazın epey azalmış oluyor. Ayrıca terlikle sandaletle inmeye müsait değil çünkü kayaların üstü kayıyor. Sağlam bir spor ayakkabı tercih etmenizde fayda var. Uşak doğal güzellikleri deyince akla ilk gelen Taşyaran Vadisi’ni Türkiye’de görülecek yerler listenize ekleyin.
- Taşyaran Vadisi’nin giriş ücreti bulunmuyor.
- Taşyaran Vadisi konumu burada.
Kula Peri Bacaları (BONUS)
Uşak’a yakın gezilecek yerlerin en önemlisi sanırım Kula Peri Bacaları’dır. Bildiğiniz üzere Kula Manisa’nın bir ilçesi. Haliyle Kula peri bacaları da Manisa sınırında. Ancak konum olarak Taşyaran Vadisi’ne yakın konumda olduğu için burayı da görmeden dönmek istemedik.
Ülkemizde peri bacalarının en bilinen örnekleri Kapadokya’da olsa da aslında farklı yerlerde de bu oluşumları görmek mümkün. Kula peri bacaları en tipik ve güzel örnekleri görebileceğiniz yerlerden. Burada çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Alana girdikten sonra seyir terası alanına doğru ilerleyip aracınızı park ettikten sonra manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Manisa ilinin Kula ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan Kula Peri Bacalarına sadece özel aracınızla gidebilirsiniz.
- Kula/ Salihli jeoparkı’nın bir giriş ücreti yok.
- Kula Peri Bacaları konumu burada.
Blaundus Antik Kenti
Antik kent aşığı bir çift olarak Blaundus Antik Kenti’ne tam anlamıyla aşık olduk. Gerçekten çok güzel bir antik kent burası. Blaundus Antik Kenti Ulubey İlçesinin Sülümenli Köyünde yer alıyor. Halk arasında burası Sülümenli Harabeleri olarak da biliniyor.
Konumu manzarası her şeyi ile gerçekten bayıldık buraya. Kentte arkeolojik kazılar devam ediyor. Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen bir çok yapı var burada. Blaundus Antik Kentinde toplamda bilinen 12 yapı var bunların 4 tanesini görmeniz mümkün diğerleri ise yıkılmış ve gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.
Blaundus; Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söyleniyor. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentin, Roma döneminde önemi artmış. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunuyor.
- Blaundus Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Giriş ücretsiz.
- Blaundus Antik Kenti konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
Ulubey Kanyonu
Uşak gezilecek yerler listemize dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ulubey Kanyonu ile devam ediyoruz. Ulubey Kanyonu Uşak’ın Ulubey ilçesi sınırlarında yer alıyor. Aslında buranın orjinal adı Büyük Uşak Kanyonları ama ilçeden dolayı Ulubey diye anılıyor.
Ulubey Kanyonu’nun uzunluğu tam 45 km, derinliği ise 50-140 metre arasında değişiyor. Kanyon boyunca antik dönemlerden kalma su kanalları, kaya mezarları ve mağaraları görebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim Pepouza Antik Kenti de kanyonun içerisinde yer alıyor. Bizi derinden etkileyen bir kanyon oldu. İçerisinden akan derenin kıvrımı gerçekten tam fotoğraflık.
Ulubey Kanyonunda kafe seçeneği oldukça fazla. Kanyon manzaralı bu kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Burada bir de ters ev bulunuyor. Eğlenceli vakit geçirmek için ters evi ziyaret edebilirsiniz.
Ulubey Kanyonu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Kanyona ücretsiz girip manzara izleme noktalarından manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ulubey Kanyonunda 2015 yılında hizmete açılan, 135 m2 alana sahip bir cam teras bulunuyor. Alanın zemini kurşun geçirmez camlarla kaplı yani korkmanıza gerek yok.
- Ulubey Kanyonu’nda bulunan cam terasın girişi ücretli.
- Ulubey Kanyonu konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
Pepouza Antik Kenti
Banaz Çayı’nın hemen kenarında bulunan Pepouza Antik Kenti Uşaklılar tarafından bile bilinen bir yer değil. Kime sorduysak orası da neresiymiş diye tepki verdi. 😂 Google’dan konum alıp araçla belli bir yere kadar gittikten sonra yürüyüşle ulaşırız sandık ama ne fayda! Asla yolu bulamadık. 😃 Ama yine pes etmedik, Üstün inat etti ve drone kaldırdı. Dronumuz saolsun antik kenti havadan bize gösterdi ve fotoğraflarını çekti.
Kent hakkında bilgi verecek olursam, Hristiyanlığın kaybolan mezhebi olan Montanizm Pepouza Antik Kentinde ortaya çıkmış. Yazılı kaynaklara göre kent Pepuza Manastırı olarak adlandırılan Bizans manastırına sahip. Günümüzde Pepuza Manastırında, üç katta altmıştan fazla oda, yemekhane, şapel, mutfak, haç şekilli Bizans grafiti, Bizans çanak çömlekleri bulunmuş.
- Pepouza Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti yok.
- Konum için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Clandras Köprüsü
Uşak gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazıdır Clandras Köprüsü. Köprü Uşak’ın Karahallı ilçesi sınırlarında yer alıyor. Burası aslında zamanında su kemeri olarak yapılmış yani köprü amaçlı değil. Roma döneminde MS 2. yy’da yapılan bu su kemeri buraya yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan ve bizim de duraklarımızdan biri olan Pepouza Antik Kenti’ne Banaz Çayı üzerinden su taşımak amacıyla yapılmış.
Clandras Köprüsü’nün uzunluğu 24 metre, genişliği 1,75 metre. Tarihi Clandras Köprüsü’nün ayakları dağ kayalıklarına dayandırılarak yapılmış. Osmanlı döneminde restore edilen köprünün 2012 yılında kilit taşlarından birinin yerinden oynamasından dolayı restore edilmiş. Yine de yaklaşık 2000 yıllık bir yapının günümüze kadar kavuşması gerçekten çok şaşırtıcı.
Clandras Köprüsü’nün hemen yanında Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrali olan Karahallı Elektrik Santrali bulunuyor. Bu santral 1960 yılında kurulmuş ve hala aktif şekilde elektrik üretiyor. Karahallı Elektrik Santralinin toplam kurulu gücü 500 kw. Kesintisiz elektrik üreten bu santral bölgenin az da olsa elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Clandras Köprüsü’nün hemen yakınında geniş bir mesire alanı bulunuyor. Yöre halkı burayı piknik alanı olarak tercih ediyor ve hafta sonu Clandras Köprüsü mesire alanında pikniklerini yapıyor. Burada oturabileceğiniz bir çok masa var. Mesire alanının içinde bir büfe ve lokanta mevcut. Ayrıca burada isterseniz girebileceğiniz bir havuz da var. Hafta sonları Clandras Köprüsü piknik alanı çok kalabalık olduğundan belli bir kapasite sonrası buraya araba alınmadığını duyduk.
- Clandras Köprüsü’nün girişi ücretli.
- Clandras Köprüsü konumu burada.
Uşak Hakkında Kısa Bilgiler
Uşak Nerede ?
Uşak, Ege Bölgesi’nde, Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü’nde “Gördes-Uşak Platosu” üzerinde bulunuyor. 1953 tarihine kadar Kütahya’ya bağlı bir ilçe iken, 15 Temmuz 1953’de il olarak ilan edilmiş. Uşak, komşu iller Kütahya ve Afyonkarahisar gibi Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit oluşturan İç Batı Anadolu Bölümü üzerinde yer alıyor.
- Uşak – İstanbul arası 470 km,
- Uşak – Ankara arası 370 km,
- Uşak – Muğla arası 288 km,
- Uşak – İzmir arası 222 km,
- Uşak – Denizli arası 146 km.
Uşak’a Nasıl Gidilir ?
Uşak’a ulaşım için bir çok alternatif yol var. Fakat ne yazık ki Uşak’ta bir havalimanı yok. Uşak’ı gezmek isterseniz en güzel yol özel araç ile burayı gezmek olacaktır. Uşak’a nasıl gidilir sorusunun yanıtlarından biri de demiryolu ile ulaşım. Aşağıda ulaşım yollarının detaylarını bulabilirsiniz.
- Özel Araç: Uşak’a kendi aracınızla seyahat etmek istiyorsanız, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden karayolu ile Uşak’a ulaşabilirsiniz. Ana ulaşım güzergahları genellikle otobanlar ve ana yollar üzerinden geçiyor. Uşak’ın çevresini özel araçla gezmek hem zaman açısından hem de kolaylık açısından oldukça pratiklik sağlayacaktır.
- Otobüs: Türkiye’nin çoğu şehrinden Uşak’a düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Ülkenin farklı bölgelerinden Uşak’a otobüs biletleri alarak seyahat edebilirsiniz. Büyük şehirlerden otobüs firmaları ile direkt seferler bulunmakta.
- Tren: Uşak’a demiryolu ile seyahat etmek isterseniz, Türkiye’nin diğer şehirlerinden tren seferleri ile Uşak’a ulaşabilirsiniz.
- Havayolu: Uşak’ta ne yazık ki bir havalimanı bulunmuyor. Dolayısıyla doğrudan Uşak’a uçakla seyahat etmek mümkün değil. Uşak’a en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı veya daha uzak bir seçenek olan Ankara Esenboğa Havalimanı. Bu havalimanlarından Uşak’a karayolu veya demiryolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Uşak Kaç Günde Gezilir & Uşak Gezi Planı
Uşak gezilecek yerler listesi için biz 3 gün zaman ayırdık ve bu süre bize ucu ucuna yetti. Yani Uşak kaç günde gezilir derseniz bence 3 gün tam yeterli süre olur. Peki bu 3 günü gezilecek yerlere nasıl böldük ondan bahsedeyim. Bu 3 günü gezilecek yerlerin birbirine yakınlığına göre sınıflandırdık.
Bu sınıflandırmayı yaparken Muğla’dan yani güneyden Uşak’a geldiğimizi hesaba katarak böyle bir program yaptığımızı da söyleyeyim. 3 günlük Uşak gezi programımız aşağıdaki gibiydi. Hiç sarkma yapmadan günü gününe nokta nokta buraları gezdik.
Uşak Gezi Planı
1. Gün Uşak Gezilecek Yerler Programımız
- Clandras Köprüsü
- Pepouza Antik Kenti
- Ulubey Kanyonu
- Blaundos Antik Kenti
2. Gün Uşak Gezilecek Yerler Programımız
- Çakaloz Cami
- İsmet Paşa Caddesi
- Uşak Bedesteni
- Cimcim Çeşmesi
- Tarihi Uşak Evleri
- Paşa Hanı
- Uşak Ulu Cami
- Burma Cami
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
- Uşak Halı Kilim Müzesi
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Uşak Kent Tarihi Müzesi
- Uşak Tren Garı
- Atapark
3. Gün Uşak Gezilecek Yerler Programımız
- Huzur Parkı
- Taşyaran Vadisi
- Kula Peri Bacaları (Bonus)
Araç Kiralamak Gerekir mi ?
Uşak merkezde gezilecek yerler birbirine yakın ve yürüme mesafesinde bulunuyor. Buraları aynı gün içinde araç olmadan çok rahat keşfedebilirsiniz. Ancak Uşak çevresinde gezilecek yerler sayı olarak çok ve mesafe olarak da birbirlerine uzak. O nedenle Uşak’ı gezmek için bir araç kiralamak çok daha rahat etmenizi sağlayacak.
Uşak Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Uşak nereleri meşhur?
Uşak, zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle bilinen bir şehir. Bu güzel şehirde tarih ve doğa adına bir çok şeyi bulabilirsiniz. Yüzölçümü olarak küçük olsa da bu şehri bence seveceksiniz. Aşağıda Uşak’ta meşhur olan yerleri bulabilirsiniz.
Uşak’ta meşhur olan yerler: İsmet Paşa Caddesi, Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak Ulu Cami, Tarihi Uşak Evleri, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, Uşak Tren Garı, Atapark, Ulubey Kanyonu, Taşyaran Vadisi.
Uşak Hangi tatlısı meşhur?
Uşak’ın meşhur tatlısı Uşak Burma Tatlısı ve Demir Tatlısı’dır. Burma tatlısı, özellikle Uşak ve çevresinde yaygın olarak bilinir ve tüketilir. Bu tatlı, ince hamurun içine ceviz veya fındık konularak sarılması ve ardından şerbetle buluşturulmasıyla yapılan bir tatlı. Demir tatlısı ise lokma tarzı hamurun kızartılarak şerbete bulanmasıyla yapılıyor. Demir kaplarda pişirildiği için bu adı taşıyor.
Uşak ilinde deniz var mı?
Uşak ilinin denize kıyısı yoktur. Uşak, Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunur ve denize kıyısı olmayan bir il. Bu nedenle Uşak ilinde doğrudan deniz veya sahil bulamazsınız.
Uşak Gezilecek Yerler başlıklı yazım umarım faydalı olmuştur. Uşak ile ilgili diğer yazılarım için aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz. Bir de Uşak’a yakın konumda olan Denizli ili var. Denizli Gezilecek Yerler için ise bu bağlantıma göz atabilirsiniz.