Tiflis Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey
Kemerleri bağlayın sizi bomba gibi bir Tiflis gezi rehberi bekliyor. 4 gün boyunca Tiflis’i alt üst ettik ve çok güzel tecrübeler kazandık. Bu yazı sonrası sizi Tiflis’e gitmeden Tiflis uzmanı yapmaya kararlıyım.😂 Bu şehir hakkında size tüm ince nüansları vermeye çalışacağım. Bu ince ipuçları adım adım her şeyi bilerek Tiflis’i gezmenizi sağlayacak.
Biz Tiflis’e kış aylarında bahara geçerken gri bir mevsimde Mart ayında gittik. Şehir bize mevsimin de etkisiyle bohem bir hava verdi. Özellikle Tiflis sokaklarında gezerken bu havayı fazlasıyla hissettik. Şehrin uzak köşelerine de gittik ama bu bohem atmosfer her yerdeydi. Tabi mevsimsel etkinin yanında Tiflis’in Sovyetlerden kalma binaları, en az 15 katlı apartmanları, çarpık yapılaşması ve şehrin düzensizliği de bu havaya katkı sunan faktörler arasında. Bir de şehrin havası insanlara da geçmiş. Bize mi denk geldi bilmiyorum ama gülümseyen insan sayısı çok azdı. Sanki insanlar yaşamaktan nefret ediyordu.😂
Tiflis son zamanlarda özellikle Avrupa Birliği’nin etkisiyle oldukça gelişmeye başlamış. Para birimleri olan Lari (Gel) bir zamanlar Türk Lirasından değersizken şu anda TL’den oldukça değerli olmuş durumda. Yani Tiflis sokaklarında gezerken hani şu ucuz deyip de alalım diyemedik. Ne yazık ki yurt dışında değersizleşmeye son sürat devam ediyoruz.😑
Yazımın başında şu soruya direkt cevap vererek Tiflis gezi rehberine giriş yapmak istiyorum. Soru şu: “Tiflis gitmeye değer bir şehir mi ?” Direkt bu sorunun cevabına Evet diyorum. Bizim için amaç gezmek olduğu için şehir önemli değil. Ama sizin için bu sorunun cevabı bana göre evet olmalı. Çünkü Tiflis gezilecek yerleri ve birbirinden güzel mekanlarıyla keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bir yer. Bakın şunu net diyebilirim ki Tiflis’e sadece yemek kültürü için bile gidilebilir. Çok ama çok güzel mekanlara sahip. Yukarıda anlattığım o bohemliğin içinden resmen cevher fışkırıyor. Gezilecek yerlerinin ötesinde Tiflis mekanları bence çok daha ön planda.
Not: Tiflis’e gitmeden öce aşağıda bağlantılarını bulabileceğiniz “Tiflis Gezilecek Yerler”, “Tiflis’te Ne Yenir ?”, “Tiflis’te Nerede Kalınır ? başlıklı yazılarıma muhakkak göz atın. Bu yazılarım Tiflis gezi rehberini tamamlayan kilit yazılar. Tiflis planınızı çıkartırken size her yönüyle fikir verecek. Hadi şimdi Tiflis gezi rehberi dosyasını açalım.
- Tiflis Gezilecek Yerler
- Tiflis’te Ne Yenir ? En Güzel Mekan Önerileri
- Tiflis Nerede ? Tiflis’e Nasıl Gidilir ?
- Tiflis’te Nerede Kalınır ?
Tiflis Gezi Rehberi
Bu yazımda Tiflis ile ilgili aklınıza gelebilecek her şeye vakıf olacaksınız. Yani Tiflis’te şehir içi ulaşım, Tiflis’te sim kart kullanımı, döviz bozdurma, Tiflis’te priz tipi, Tiflis’e hangi ay gidilir, Tiflis kaç günde gezilir, ortalama Tiflis gezi maliyeti gibi soruların cevaplarını en iyi şekilde bulacaksınız. Yazımda Tiflis’te nereler gezilir ya da mekan önerileri ile ilgili bir içerik yok. Bu yazıların bağlantıları yukarıda. Bunun dışında sormak istediğiniz bir şey varsa en aşağıda yorum kısmına yazın 24 saat içinde geri dönüş sağlarım. İlk olarak Tiflis hakkında genel bilgilerle başlayalım.
Tiflis Hakkında Genel Bilgiler
Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehri. Konum olarak Güney Kafkasya’da, Kura Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Kura Nehri şehrin tam ortasından geçerek şehri 2’ye bölmüş. İki taraf arasında ulaşım oldukça kolay. Tiflis, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir ve binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Şehrin her yerinde tarihi bir yer bulunuyor. Tarihi yerlere ek olarak şehrin bir çok noktasında kilise ya da katedral yer alıyor. Tiflis anlam olarak Gürcüce’de “sıcak su” anlamına geliyor. Bu ismi şehrin etrafında sülfürlü sıcak termal kaynakların bulunmasından dolayı alıyor.
Tiflis Hakkında Genel Bilgiler
- Konum: Gürcistan’ın başkenti ve Güney Kafkasya’da, Kura Nehri’nin kıyısında yer alıyor.
- Konuşulan Dil: Gürcüce
- Nüfus: 2024 verilerine göre, Tiflis’in nüfusu yaklaşık olarak 1,200,000 kişi.
- Din: Tiflis’in nüfusunun çoğunluğu Ortodoks Hristiyanlığına mensup. Bununla birlikte, şehirde Müslüman ve Ermeni Hristiyan toplulukları da var.
- İklim: Tiflis’in iklimi kara iklimi ve yarı kurak iklim arasında değişiyor. Yazlar genellikle sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Bahar ve sonbahar mevsimleri ılıman.
- Para Birimi: Tiflis ve Gürcistan genelinde resmi para birimi Gürcistan Larisi (GEL).
- Etnik Unsurlar: Tiflis’te Gürcüler, Ermeniler, Azeriler, Ruslar bulunuyor.
Tiflis Nerede ? Tiflis’e Nasıl Gidilir ?
Tiflis nerede ve nasıl gidilir ile ilgili olarak ayrı kaleme aldığım “Tiflis Nerede ? Tiflis’e Nasıl Gidilir ?” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Özellikle Tiflis’e nasıl gidilir kısmı çok uzun olduğu için bu yazıyı ayrı yazmak istedim. Çünkü Tiflis’e havadan, karadan, tren yolu ile ulaşım var. Hazır Türkiye’ye 2 saat uzaklıkta ve pasaportsuz seyahat sunarken Tiflis sürekli gezi radarınızda olması gereken bir yer.
Tiflis’e Vize Var mı ? Tiflis’e Kimlikle Giriş
Tiflis’in en güzel yanlarından biri buraya vizesiz giriş imkanın olması. Hatta bırakın vizeyi pasaportunuz olmasa bile Tiflis’e gidebiliyorsunuz. Yanlış duymadınız Tiflis’e pasaportsuz seyahat mümkün. Yeni çipli kimlik kartınız varsa Tiflis’e kimlikle giriş yapabiliyorsunuz. Gürcistan’a vizesiz girişte Türk vatandaşları en fazla 90 güne kadar Gürcistan sınırlarında kalabiliyor. 90 günden fazla kalmak isterseniz Gürcistan yetkili makamlardan izin almak zorundasınız.
Biz Tiflis’e kimlik yerine pasaportlarımızla giriş yaptık. Pasaport kontrolünde hiç bir sorunla karşılaşmadık. Sadece kontrollerde biraz yoğunluk oluyor. Uçaktan hızlı inip kontrole gidebilirseniz yoğunluktan bir nebze kurtulabilirsiniz. Pasaport kontrolünde pasaport polisi gülümseyerek bizi karşıladı. Otel rezervasyon belgesi ya da dönüş bileti gibi herhangi bir belge sorulmadı. Pasaport dışında dediğim gibi yeni kimlik kartınızla da Tiflis’e gidebiliyorsunuz. Kimlikle girişte bir kaç soruyla muhatap kalabilirsiniz. Yanınızda dönüş bileti ya da otel rezervasyon belgenizi hazır tutmanız faydalı olabilir.
Not: Türkiye’den pasaportsuz gidilebilen ülkeler ve pasaport kontrolünden kolay geçme yolları için aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz.
Tiflis’e Ne Zaman Gidilir ?
Tiflis’e Ne Zaman Gidilir ? Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Çünkü Tiflis’e gideceğiniz mevsimi iyi seçmelisiniz. Biz gri bir mevsimde Mart ayında gittik ve biraz bunaltıcı oldu. Şehir zaten çarpık bir yapıda. Üstüne gri hava da eklenince biraz içimiz karardı. Fakat şunu belirteyim; Gürcistan’a dönem fark etmeksizin ne zaman ucuz uçak bileti bulursanız direkt biletinizi alın ve yola koyulun.
Şimdi gelelim Tiflis’e gitmek için en güzel zamana. Tiflis’e gitmek için en iyi zaman bana göre Mayıs ve Haziran ayları. Bunun dışında Eylül ve Ekim ayları da Tiflis’e gitmek için ideal aylar olabilir. Fakat ilk bahar doğanın da hayat bulmasından dolayı daha tercih edilesi. Bu dönemlerde hava genellikle ılıman. Yaz ayları yani Temmuz ve Ağustos dönemi sıcak olabilir, kış ayları ise Tiflis’te hava genelde soğuk oluyor. Ancak kar manzarası ve kış sporları için bu dönemi tercih edebilirsiniz. Genel olarak, Tiflis’i ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs ve Haziran dönemi diyebilirim. Bu dönemde Tiflis’i yemyeşil görmek çok daha güzel olacaktır.
Tiflis Kaç Günde Gezilir ?
Tiflis Kaç Günde Gezilir ? Bu sorunun cevabı tamamen kişisel tercihlerinize, ilgi alanlarınıza ve bütçeye bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak, Tiflis’i kapsamlı bir şekilde görmek ve tadını çıkarmak için 3 ila 4 gün yeterli diye düşünüyorum. Bu süre içinde şehrin tarihi bölgelerini, müzelerini, yerel yemeklerini deneyebilir, sokaklarını keşfedebilir ve yakın çevresindeki önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Tiflis’te 1 gün vaktiniz varsa sadece Old Town bölgesi, Özgürlük Meydanı ve Rustaveli Caddesini gezmeniz yeterli olur. Tiflis merkezde gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın. Bir de Tiflis gezilecek yerler açısından çok geniş bir yer değil. Fakat Tiflis’in mekanları başlı başına keşfedilmeyi hak ediyor. Yeme içme noktasında Tiflis’te çok şanslınız.
Biz Tiflis için 4 tam gün ayırdık ve bu süre bize fazlasıyla yetti. Hatta son 1 gün Tiflis çevresindeki yerlere de uğrayabildik. Tiflis’te hem gezdik hem de bol bol mekan deneyimledik. Yeme içme konusu çok fazla ilginizi çekmiyorsa bu süreyi 2 ya da 3 güne düşürebilirsiniz.
Tiflis’te Nerede Kalınır ?
Tiflis’in önemli birçok yeri şehir merkezinde belirli bir alanın içerisinde bulunuyor. Gezimiz sırasında merkezi bir otel seçtiğimizden biz her yere kolayca ulaştık. Özellikle Old Town ve Rustaveli Caddesi üzerinde bulunan otellerden yürüyerek bile şehrin önemli yerlerine ulaşabilirsiniz. Geziniz sırasında tüm vaktinizi yollarda geçirmenizi istemediğimden bu bölgelerde bulunan farklı fiyatlandırmalara sahip otelleri tercih etmenizi öneririm.
Şehir merkezine toplu taşıma araçlarıyla kısa süre içerisinde ulaşabileceğiniz yerler de var. Örneğin Vake, Tiflis’in popüler ve zengin muhitlerinden biri. Buranın adeta kendi içerisinde bir dünyası var. Alışveriş merkezleri ve lüks restoranların bir çoğu da bu bölgede bulunuyor. Tiflis’e balayı tatili için geldiyseniz Vake bölgesindeki restoranları değerlendirin derim. Daha çok yeşil alan görmek istiyor ve zaten arabam var diyorsanız da konaklama için de burayı tercih edebilirsiniz. Bir diğer bölge de Saburtalo bölgesi. Burası gerçekten de bir otel cenneti ama genellikle iş seyahatleri sırasında tercih edilen oteller burada yer alıyor. Burada modern ve uygun fiyatlı oteller bulabilirsiniz.
Tiflis’te Nerede Kalmalısınız ?
- Old Town
- Rustaveli Caddesi
- Vake
- Saburtalo
- Avlabari
- Mtatsminda
Tiflis’te nerede kalınır sorusuna 15 otel ile cevap verdiğim aşağıda bağlantısı bulunan yazıma muhakkak göz atın. Eminim size göre bir otel listemden çıkacaktır.
Tiflis Şehir İçi Ulaşım
Tiflis şehir içi ulaşım noktasında olukça gelişmiş bir şehir. Otobüsten metroya, taksiden dolmuşa kadar her türlü ulaşım aracından faydalanabilirsiniz. Tiflis’te işleri çok kolaylaştıran bir ulaşım uygulaması var. Bunlar Bolt ve Yandex Go uygulamaları. Bu uygulamalardan kullanıcılar UBER misali taksi çağırıyor ve istediği yere gidebiliyor. Tiflis’i detaylı gezecekseniz aşağıdaki detaylara iyi hakim olun.
Bolt ve Yandex Go Uygulaması
Bolt (eski adıyla Taxify), Tiflis’te ve birçok diğer şehirde kullanılabilen popüler bir ulaşım uygulaması. Bizim sürekli kullandığımız bu uygulama Tiflis’te elimiz ayağımız oldu. Bir yere mi gideceğiz hemen anında uygulamadan taksiyi çağırıyoruz ve hedefe ilerliyoruz. 4 günlük tatilimizde 20 kere bu uygulamayı kullandık ve oldukça memnun kaldık. Peki bu uygulama nasıl çalışıyor ?
Bolt, Uber gibi bir mobil uygulama tabanlı taksi ve sürücü hizmeti sağlayıcısı. Kullanıcılar, Bolt uygulamasını telefona indirip ilk olarak gideceği yeri belirliyor. Sonrasında sistem size araç tiplerine göre fiyat sunuyor. Siz aracı seçiyorsunuz ve ödemeyi kredi kartı ya da nakit ödeme ile yapıyorsunuz. Sonrasında sistem sizi en yakın taksi ile eşleştiriyor ve ayağınıza taksi gelip sizi belirlediğiniz hedefe götürüyor. Bu uygulamada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.
Bolt kullanırken en uygun maliyetle tercih ettiğiniz araçlar daha eski ve size hemen ulaşmıyor. Sizi bulması ortalama 4-5 dakikayı bulabiliyor. En ucuzun bir tık üstü olan taksiyi seçtiğinizde sizi gerçek Bolt taksiler alıyor ve ortalama 1-2 dakika bekliyorsunuz. Ayrıca araçlar daha iyi. Eşyanız çoksa ya da 5-6 kişi iseniz Bolt XL seçmenizi tavsiye ederim. Bir de taksinin size gelmesi uzun olacaksa işlemi hemen iptal edin. Çünkü 1 dakikadan sonra sistem sizden kesinti yapabiliyor.
Bolt’ta ödeme seçeneği olarak hem nakit ödeme var hem de kredi kartı ile ödeme. Fiziki paraya bulaşmak istemiyorsanız kredi kartı ile ödeme seçeneğini tercih edebilirsiniz. Daha kolay ve pratik oluyor. Özellikle havalimanından merkeze Bolt ile ulaşmak için kredi kartı ile ödeme çok daha pratik. Son olarak deneyiminiz sonrası taksiciye puan ya da bahşiş verebiliyorsunuz.
Not: Tiflis’e gitmeden önce bu uygulamaları indirip ara yüzünde pratik yapmanızı tavsiye ediyorum. Biz hep Bolt kullandık ama Yandex Go’da da fiyatların daha uygun olabildiğini duyduk. Karar sizin. Tiflis’e gidecekseniz bu uygulamalar muhakkak telefonunuzda olsun.
Tiflis’te Araç Kiralama Gerekli mi ?
Şimdi Tiflis gezi rehberinde önemli bir noktaya daha geldik. Tiflis’te araç kiralamanın gerekip gerekmediği konusu tartışmalı olabilir ama ben genel olarak Tiflis’te araç kiralamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Evet araç kiralamanın özgürlük, esneklik, ulaşımı zor yerlere erişim, zaman tasarrufu gibi avantajları var ama Tiflis’te bu avantajları kenara iten yukarıda bahsettiğim uygulamalar var. Bolt ve Yandex Go uygulaması yukarıda da detaylı anlattığım üzere işinizi her açıdan kolaylaştırıyor. Yeter ki bunlara hakim olun. Sırf bu uygulamalardan dolayı Tiflis’te araç kiralamaya gerek yok diye düşünüyorum.
Bir de Tiflis’te araç kiralamanın dezavantajları var. Bu dezavantajların başında maliyet, trafik sıkıntısı, park sorunu ve Tiflis yolları geliyor. Tiflis trafiği bizim hiç hoşumuza gitmedi. Bolt kullanırken trafiğe her defasında şahit olduk ve neredeyse herkes fütursuzca araba kullanıyor. Trafikte nereden ne çıkacağı hiç belli değil. Artı bir de park sorunu ve maliyet de eklenince bana göre Tiflis’te araç kiralamaya gerek yok. Tekrar belirtiyorum. Bu taksi uygulamaları olduğu için araç kiralamaya gerek yok diyorum.
Tiflis’te Trafik Durumu
Mümkünse Tiflis trafiğinden uzak durun. Yukarıda anlattığım Bolt ve Yandex Go uygulamaları varken Tiflis’te araç kiralamaya ve trafiğe çıkmaya gerek yok. Trafiğe takılmak yerine yüksek performansla yürüyerek Tiflis gezilecek yerlerin çoğunu gezebilirsiniz. Çünkü merkezde gezilecek yerler birbirine yakın konumda. Fakat dediğim gibi Tiflis’te özel bir durumunuz yoksa araç kiralayıp trafiğe çıkmayın. Tiflis trafiği oldukça yoğun ve karışık. Trafikte sürücüler çok fazla kural tanımıyor. Özellikle iş saatlerinde ve turistik bölgelerde trafik oldukça yoğun. Üstüne bir de park sorunu var ki trafik hiç çekilmiyor.
Tiflis’te Sim Kart İşlemleri
Tiflis’te sim kart almak oldukça kolay. Şehirdeki birçok mağazada, kioskta veya havalimanından sim kart alabilirsiniz. Yalnız havalimanında sim kart alma daha pahalı belirteyim. Sim kart almak için sadece kimlik belgeniz ya da pasaportunuzun olması yeterli. Tiflis’te birçok farklı telekom operatörü mevcut. En yaygın olanları şunlar:
- MagtiCom
- Beeline
- Geocell
Bu operatörlerden en iyisi Magti. Biz buradan e-sim aldık ve internet hızından oldukça memnun kaldık. Turistler için özel paketler var. 1 haftalık sınırsız interneti 19 Lari’ye almıştık. Kurulumu firma yetkilileri kolay şekilde yapıyor ve size yardımcı oluyor. Dediğim gibi kimliğiniz ya da pasaportunuzun yanınızda olması yeterli. Bir de mümkünse sim kart alımı için havalimanı yerine şehir merkezini tercih edin.
Son olarak Gürcistan’da Türk hattı kullanılır mı sorusuna cevap verelim. Evet yurt dışı paketi tanımlayarak hattınızı Gürcistan’da kullanabilirsiniz. Ama bu sizin için her zaman daha pahalı olacak. Bunun yerine Gürcistan’ın yerel sim kartlarından almak maliyet açısından her zaman daha mantıklı.
Tiflis’te Döviz Bozdurma
Tiflis’te döviz bozdurma işlemi oldukça kolay. Sim kart işlemi gibi bunu da mümkünse havalimanında yapmayın. Ya da yapacaksanız çok küçük bir miktar bozdurmaya çalışın. Döviz bozdurma işini merkezdeki Exchange ofislerinden yapabilirsiniz. Kurlar arasında neredeyse fark yok. Ofisler genelde komisyon da almıyor. Sadece kurumsal yerlerden ya da bankalardan döviz bozdurmaya dikkat edin. Döviz bozdururken kimliğiniz yanında olsun.
Tiflis’te gezerken yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Kredi kartı her yerde geçerli. Harcamaları takip etmek için kredi kartı kullanmanız daha iyi oluyor. Para bozdururken de saymayı unutmayın. Bir de benim sevdiğim XE Currency uygulamasını kullanmanız çok pratik olur. Bu uygulamadan her şeyi her şeye çevirebilirsiniz.😊
Tiflis Ucuz mu Pahalı mı ?
Tiflis Ucuz mu Pahalı mı ? Bu sorunun cevabı ne yazık ki çok üzücü. Çünkü paramız son yıllarda değersizleştiği için Gürcistan’da bile artık fakiriz. Eskiden Gürcistan’ın para birimi olan Lari, TL’den çok daha değersizken şu anda Lari TL’den 10 kattan fazla daha değerli. Yani Gürcistan’a gittiğinizde TL’den bir sıfır atıyorsunuz. Bu gerçekten Tiflis’in durumunu görünce insanı kötü yapan bir durum. Paramızın değersiz olmasını mağazalara girince çok daha iyi anlıyorsunuz. Ne yazık ki Tiflis’te ucuz bir şey yok. Sadece teknolojik aletler bir tık daha Türkiye’ye göre daha uygun. O da Türkiye’deki vergiler sayesinde mantıklı bir alışveriş olmaktan çıkıyor.
Yani ben Tiflis’e gittim ucuz ne alabilirim derseniz ucuz bir şey bulmanız oldukça zor. Tiflis’te bit pazarı var oraya gidin orada da ucuz bir şey alamazsınız. Restoranlara gelince; Tiflis’te bir çok mekan deneyimledik, fiyatlar Türkiye ile aynı seviyede ya da bir tık daha pahalıydı. Özetle Tiflis’te fakiriz. Yine de gidilmeyecek seviyede bir pahalılık olmasa da ülkem adına gerçekten çok ama çok üzücü bir durum.
Tiflis’te Alışveriş & Iphone Alımı
Tiflis’e gelen bir Iphone almadan dönmezdi eskiden.😂 Eskiden diyorum çünkü şu anda yurt dışından getirilen telefonların kayıt ücreti olmuş 30 bin küsur. Yine de buna rağmen bir çok kişi teknolojik cihaz alıp Türkiye’ye dönüyor. Tiflis’te teknolojik aletlerin fiyatları Türkiye’ye göre bir tık daha ucuz. Türkiye’de araştırma yapıp Tiflis’ten uyguna teknolojik eşya almak bir noktada mantıklı. Bir de Gürcistan’da ürün aldıktan sonra Tax Free’den vergi iadesi aldığınızda alışverişiniz daha uyguna geliyor. Bu ürünleri tax free olan kurumsal yerlerden almanız önemli.
Biz Tiflis’te bir kaç alışveriş merkezine uğradık. Kıyafet noktasında fiyatlar Türkiye ile aynı hatta daha pahalıydı diyebilirim. Teknolojik cihaz almak isterseniz aşağıda Tiflis’te bulunan Avm’leri bulabilirsiniz.
- Galleria Tbilisi (Rustavelli Caddesi üzerinde)
- Tbilisi Mall
- City Mall Saburtalo
- East Point
- Karvasla Nova
Not: Yurt dışından telefon alacaksanız “Yurt Dışından Telefon Alma ve Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazıma muhakkak göz atın. İşinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Tiflis Gezi Maliyetimiz
Hemen size Tiflis gezi maliyetimizi vereyim. Tiflis için en önemli durum ucuz uçak bileti bulmak. Bu noktada Pegasus imdadınıza koşuyor. Pegasus’tan uygun bilet bulursanız gerisi sizi çok fazla zorlamaz. Konaklama ve yeme içmeyi bir şekilde ucuza halledebilirsiniz. Amaç gezmek ise en önemli maliyeti aradan çıkardığınızda gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Bu bahsettiğim maliyetler 4 gün için dolu dolu bir seyahat planını kapsıyor. Yani günde 5-6 gezilecek yer, 2-3 tane de yeme içme mekanını kapsıyor. Bu sayılar azalırsa otomatik olarak maliyet de düşer.
4 Günlük Tiflis Gezi Maliyetimiz (1 Kişi)
- Uçak bileti: 2500 TL
- Yurt Dışı Çıkış Harcı: 150 TL
- 4 Günlük Konaklama: 7000 TL (2 Kişi)
- Yeme İçme: 3000 TL (2 Kişi)
- Şehir İçi Ulaşım: 1500 TL (2 Kişi)
- Giriş Yeri Ücretleri: 600 TL
- Diğer: 500 TL
Tiflis Güvenli mi ?
Tiflis gezi rehberime Tiflis güvenli mi sorusuyla devam ediyorum Biz Tiflis’te 4 gün boyunca hiç sorun yaşamadık. Şehrin bir çok noktasında da bulunduk ve herhangi bir problem gözlemlemedik. Tiflis genel olarak güvenli bir şehir. Bu durumda başkent olmasının etkisi de elbet var. Tiflis’i turist dostu bir şehir olarak da gördük. Hatta Hintli turistlerin fazlalığını görünce oldukça şaşırdık. Tiflis’te güvenlik açısından sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Bunun dışında Tiflis’te kurallara uymaya dikkat edin. Çünkü cezalar oldukça yüksek. Örneğin sokaklara izmarit atmayın ya da yollarda yaya geçidi veya alt geçit varsa muhakkak bu geçitleri kullanın.
Tiflis Elektrik Priz Tipi
Dedim ya Tiflis gezi rehberimde yok yok. Priz tipi de önemli konulardan biri. Prizlerin uluslararası kullanımda ülkeden ülkeye değişen tipleri var. Tiflis’teki prizler genellikle Avrupa’da yaygın olan tip C ve tip F prizler. Yani bu ne demek ? Gürcistan’da kullanılan priz tipi ile Türkiye’deki priz tipi aynı demek. Yani başka bir deyişle Tiflis’e giderken priz için ekstra bir aparat almanıza gerek yok. Bu arada priz demişken aklıma hep şarj geliyor. Bizim gibi şarj tüketiminiz fazlaysa seyahatlerinizde yanınıza almanız gereken en önemli eşyalardan biri olan powerbanki yanınıza almayı unutmayın.😄
Tiflis’te Dikkat Etmeniz Gerekenler
Aşağıda Tiflis gezinizin sorunsuz geçmesi için tecrübe ettiğim ve aklıma gelen her şeyi yazmaya çalıştım. Buna ilaveten duyduğum ve araştırdığım bazı hususları da ekledim. Bu hususlara dikkat edin ve sorun yaşamadan Türkiye’ye dönün. Seyahatiniz sonrası sizin de tecrübe ettiğiniz hususlar varsa yorum kısmında bizimle lütfen paylaşın. Tecrübeyi tecrübe etmeyelim.
Tiflis’te Dikkat Etmeniz Gerekenler:
- Tiflis gece hayatına akarsanız dikkat edin. Alkolü fazla kaçırmayın.
- Sarhoşlardan uzak durun.
- Şehir içi ulaşım için Bolt ya da Yandex Go kullanın.
- Bilmediğiniz tekin olmayan yerden alışveriş yapmayın.
- Döviz bozdururken kurumsal yerleri tercih edin.
- Yerel yasalara uyun. Yere izmarit atmayın, yaya ya da alt geçitleri kullanın.
- Mekanlarda ödediğiniz tutara ekstra vergi yansıyor aklınızda bulunsun.
- Teknolojik alet alacaksanız kurumsal ve taxfree olan yerden alın.
- Kalabalık yerlerde çantanıza dikkat edin.
- Kilise ve katedrallerde kıyafetinize ve ses yüksekliğine dikkat edin.
- Tiflis’te musluk suyu içebilirsiniz. Sorun yok.
Instagram’da Tiflis Gezimiz
4 günlük Tiflis gezimizde birbirinden güzel deneyimlerimiz oldu. Özellikle yeme içme konusunda bir çok mekan önerisi yakalamak için gezdikçe gezdik. Tiflis’in uzak noktalarına gidip şehre yakın yerleri de görmeye çalıştık. Özetle Tiflis güzel anılar biriktirmemizi sağladı. Tiflis’teki tüm deneyimlerimizi Instagram’a sabitlediğim Tiflis hikâyelerinde bulabilirsiniz. Instagrama bakmışken takip etmeyi de unutmayın.
Tiflis Sıkça Sorulan Sorular
Tiflis gezmek ne kadar sürer?
Tiflis’i gezmek ortalama 3-4 gün sürebilir. Gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın. Özellikle Old Town bölgesini yürüyerek kolayca gezebilirsiniz.
Tiflis te musluk suyu içilir mi?
Tiflis’te musluk suyu içilebiliyor. Hatta bir çok kilise önünde musluklardan su içen kişileri görebilirsiniz.
Gürcistan’da telefon çekiyor mu?
Gürcistan’da Türk hatları çekmiyor. Telefonu kullanmak için ya Türk hattınıza yurt dışı paketi almalısınız ya da Gürcü hattı alıp telefonunuza takmalısınız. Gürcistan’da uzun kalacaksanız Gürcü sim kartı almanız daha mantıklı
Tiflis gezi rehberimin sonuna geldim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bu şehre bir kere de olsa gitmelisiniz. Ama 2. için çok da gerek yok.😂 Sormak istediğiniz bir şey varsa ya da Tiflis sonrası katkınız olacaksa yorumlara beklerim. Keyifli seyahatler dilerim. Hoşça kalın.