Sivas Çevresinde Gezilecek Yerler | En İyi 6 Yer
Sivas plan yapmadan evvel çok da radarımda olan bir yer değildi açıkçası. Barındırdığı nice güzelliğe nasıl olmuş da bir yerlerde denk gelmemişim hayret. Araştırmaya başladığım andan itibaren beni çok şaşırtan bir şehir oldu. Meğer nasıl bir tarih yatıyormuş Sivas’ta, nasıl saklı doğa harikaları varmış. Bu yazımda Sivas çevresinde gezilecek yerler hakkında detaylı bir rehber sizi bekliyor.
Bu yazımda Sivas’ın etrafındaki güzelliklerden bahsedeceğim. Sivas’ta doğanın sunduğu güzellikleri görmek istiyorsanız Sivas’ın çevresine açılmanız gerekiyor. Sivas çevresini gezdikçe şunu gördük ki doğa, güzellik konusunda Sivas’a oldukça cömert davranmış. Siz mutlaka https://bujuyollarda.com/sivas-merkezde-gezilecek-yerler/ yazımı da okuyup merkezi de gezin.
Sivas Çevresinde Gezilecek Yerler
Sivas, Türkiye’nin yüz ölçümü açısından Konya’dan sonra 2. büyük ili olmasından dolayı Sivas çevresinde gezilecek yerler Sivas merkeze baya uzak kalıyor. Bizim gibi kısıtlı zamanınız varsa bu yerlerden bazılarını es geçmek zorunda kalıyorsunuz.
Biz çizdiğimiz rota üzerinde bulunan Sivas etrafındaki gezilecek yerleri görme fırsatı yakaladık. Buna ek olarak internette hiç bir Sivas Gezilecek Yerler yazısında olmayan enfes güzellikte bir yer daha keşfettik. Hadi gelin Sivas çevresindeki güzellikleri beraber keşfedelim. İlk durağımız Sızır Şelalesi.
NOT: Google Haritadaki Sivas gezilecek yerler listemi aşağıya bırakıyorum. Sivas’a gezi planlıyorsanız haritadaki bu listeme kesinlikle göz atın. Rota çıkarmanıza çok yardımcı olacaktır.
***SİVAS GEZİLECEK YERLER HARİTASI***
Sızır Şelalesi (Göksu Şelalesi)
Muğla’dan Sivas’a giderken daha Sivas’a gelmeden yolumuzun üstünde kalan Sızır Şelalesi bizi tereddütte bırakan bir yer oldu. Tereddütte kalmamızın nedeni de 10 saatlik yol sonrası buraya gitmenin yorucu olacağı düşüncesiydi. Gittikten sonra bu tereddüt yerini yüzümüzde iyi ki gitmişiz ifadesine bıraktı.
Sızır Şelalesi, Sivas’ın Gemerek ilçesi Sızır kasabasına 1 km uzaklıkta yer alıyor. Aracınızı park edip yaklaşık 150 metre yürüyerek Sızır Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz. Şelaleye ulaşmak için bir restorandan geçiyorsunuz. Daha sonra merdivenlerden inip Sızır Şelalesi’nin eşsiz güzelliğini görüyorsunuz. Şelaleyi geçtikten sonra yukarıya doğru giden merdivenler var ama biz burayı kaygan ve çamurlu diye kullanmadık. Geldiğimiz yönden tekrar geri döndük.
Sızır Şelalesi, yörede “Kırkgöz“ olarak adlandırılan alandan çıkan Göksu Çayı’nın bir kısmının yüksek kayalardan dökülmesiyle oluşuyor. Burası sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.
NOT: Sızır Şelalesi’nde piknik yapmak ve mangal yakmak yasak. Burada yeme içme için bir restoran var.
- Sızır Şelalesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Giriş ücretsiz.
- Sızır Şelalesi’nin konumu burada.
Hafik Gölü (Büyük Göl)
Hafik Gölü’ne Sivas merkezde 2 gün kaldıktan sonra Erzurum’a giderken uğradık. Hafik Gölü, Sivas’ın Hafik ilçesi sınırlarında bulunuyor. Sivas Hafik gezilecek yerlerin başında gelen Hafik Gölü oldukça küçük bir göl. Suyu tertemiz ve cam gibi. Maksimum derinliği 6 metre olan Hafik Gölü yörede mesire alanı olarak da kullanılıyor. Gölün etrafında bir kaç tesis de var. Buralarda isterseniz bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Hafik Gölü Sivas merkeze 40 km, Hafik ilçesine 3 km uzaklıkta yer alıyor.
- Hafik Gölü konumu burada.
NOT: Sivas Hafik gezilecek yerlere Pılır Höyük’ü de ekleyebilirsiniz. Burada yapılan sondajlarda göl tabanına çakılmış ahşap direkler üzerinde göl evlerinin varlığı tespit edilmiş ve yerleşmenin Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na dayandığı sonucuna varılmış.
Kızılçan Gölü (Canova Gölü)
Hafik Gölünden sonra internette hiç bir Sivas Gezilecek Yerler listesinde olmayan ve bizim Sivas’ta tanıştığımız arkadaşlar sayesinde keşfettiğimiz Kızılçan Gölü’ne geldik. Buraya Sivas’ın nazar boncuğu deniliyor. Gerçekten müthiş bir yer. Bizi çok etkiledi.
Sivas Zara gezilecek yerler listesinde olan Kızılçan Gölü oldukça derin bir göl. Burası görünüşünden de anlaşılacağı üzere volkanik bir göl. Gölün suyunun rengi turkuaz ama gün içinde güneşin konumuna göre suyun rengi değişiyor. Etraf olabildiğince düz arazi.
Drone kaldırdığımızda bu göle yakın bir kaç küçük gölün olduğunu daha gördük. Hem farklı bir yer keşfetmek hem de doğanın güzelliği bizi inanılmaz mutlu etti. Fotoğraf çekmekten bir hal olduk öyle söyleyeyim. Buradaki drone videomuzu aşağıya bırakıyorum. ❤
Kızılçan Gölü Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Canova Köyü sınırlarında bulunuyor. Buraya giderken biz arkadaşlarla gittiğimiz için yolu bulmak sorun olmadı. Ama yalnız giderseniz sorun yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla köylülerden yardım almanız güzel olur.
Canova Köyünü geçtikten sonra 2-3 km asfaltımsı bir yoldan ilerliyorsunuz ve sağa dönerek tabela olmayan toprak bir yola giriyorsunuz. Sonrasında yaklaşık 1 km sonra Kızılçan Gölü’ne ulaşıyorsunuz.
- Kızılçan Gölü konumu burada.
NOT: Kızılçan Gölü’nden ayrıldıktan sonra Instagram hikayelerinde burayı paylaştık. Bölgeyi bilen takipçilerimden gelen cevaplarda burada Ağ Göl ve Kara Göl’ün de bulunduğunu ve bu göllerin de oldukça güzel olduklarını söylediler. Biz gidemedik ama sizin aklınızda bulunsun. Yolunuz düşerse buraları da görebilirsiniz.
Tödürge Gölü
Kızılçan Gölü sonrası yolumuz üzerinde olan ve Sivas Zara Gezilecek Yerler listesinde yer alan Tödürge Gölüne uğradık. Tödürge Gölü, Sivas’ın Hafik ile Zara ilçeleri arasında yer alıyor. Tödürge Gölü ortalama 2-3 metre derinliğe sahip ve en derin yeri 45 metre.
Karstik ve tektonik bir göl olan Tödürge Gölü’nün suyu tıpkı Hafik Gölü gibi tertemiz. Tödürge Gölü’nde kuş gözlem noktaları var. Göçmen kuşların uğrak noktası Tödürge Gölü. Burada denk gelirse Tepeli Batağan, Kızılı Boyunlu Batağan, Leylek, Angut, Kılördek, Karaçaylak, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Turna gibi kuş türlerini görebiliyorsunuz. Gölde piknik alanı ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz işletmeler de var.
TÖDÜRGE GÖLÜ EFSANESİ
Efsaneye göre bir adam yolunu kaybetmiş ve kendini bir köyde bulmuş. Susamış, insanlardan yardım alacağını düşünerek köye inmiş ve köylülerin kapısını çalmış. Her çaldığı kapıdan yüzü asık dönmüş. Kimse ona yardım edip su ve ekmek vermek istememiş.
Adam insanlara beddua etmiş; “Kimse bana yardım etmedi, hepinizin ocağından su çıksın, her yeri bassın.” diyerek köyden ayrılmış. Sonra köyün evlerindeki ocaklardan su çıkmaya başlamış ve her yer sularla kaplanmış. Sular altında kalan köy, bir göle dönmüş. Bundan sonra köyün adı Tödürge Köyü olduğundan, göle “Tödürge Gölü” demişler.
Tödürge Gölü, Hafik’in 17 km doğusunda, Zara’nın 12 km batısında yer alıyor. Gölün Sivas merkeze uzaklığı ise 50 km.
- Tödürge Gölü konumu burada.
Gökpınar Gölü
Sivas çevresinde gezilecek yerler listesinde çok görmek istediğimiz fakat uzaklıktan dolayı gidemediğimiz Gökpınar Gölü’nde sıra. Gökpınar Gölü Sivas merkeze 150 km uzaklıkta yer alıyor. Git gel toplamda 300 km bize uzak kaldığı için gezi planımızı yaparken burayı ne yazık ki gezi listemizden çıkardık.
Burası Kayseri ve Malatya illerine yakın olduğu için Kayseri ya da Malatya tarafına gezi planladığımızda kesinlikle burayı göreceğiz temennisinde bulunduk.
Gökpınar Gölü, Sivas’ın Gürün ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Göl Gürün ilçe merkezine 10 km uzaklıkta. Suyu tatlı, berrak ve temiz. Fotoğraflara baktığınızda maviliği insanı cezbediyor. Gökpınar Gölü tıpkı Kızılçan Gölü gibi güneşin açısına göre renk değiştiriyor. Gölün adı da renginin maviliğinden geliyor. Gökpınar Gölü, iki parçadan oluşuyor. Küçük Göl adı verilen gölden çıkan suda alabalık üretimi yapılıyorken, Büyük Göl ise turistik amaçlarla ziyaret ediliyor.
GÖKPINAR GÖLÜ’NDE DALIŞ
Gökpınar Gölü’nde dalış aktivitesi de mevcut. Bu aktivite ortalama yarım saat sürüyor. Dalış ücreti kişi başı 200 TL. Hocayla beraber tek kişi dalabiliyor. Su altı fotoğraf imkanı da mevcut. Dalış dışında tekne ya da kayık ile gölde tur yapabilirsiniz.
Gökpınar Gölü’nün herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Giriş ücretsiz. Mesire alanını kullanmak isterseniz kapalı kamelyalar için 25 TL ödeyerek kamelyayı kullanabilirsiniz.
- Gökpınar Gölü konumu burada.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
Sivas çevresinde gezilecek yerler listemizde olan ancak bir diğer gidemediğimiz nokta ve bize oldukça uzak kalan Divriği Ulu Cami. Gidemedik ama bize yaklaşık 5 yıldır tadilatta olduğu söylenince az da olsa içimiz ferahladı.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliye. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde 1228-1229 yıllarında Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından yaptırılmış.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Cami taş işçiliğinin zirve yaptığı Anadolu’nun en güzel yapılarından. Aynı zamanda Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’nin 1985 yılında UNESCO listesine giren ilk mimari yapısıymış.
DİVRİĞİ ULU CAMİ VE DARÜŞŞİFA KAPISININ GİZEMİ
Divriği Ulu Cami’nin giriş kapısına ikindi güneşi düştüğü zaman gölgelerden oluşmuş, ayakta duran, yandan bir erkek silüeti belirir. Bu silüetin önünde dikdörtgene benzer bir gölge daha vardır. Bu gölgelerin Kur’an okuyan ve namaz kılan bir adam olduğuna inanılır.
Evliya Çelebi bu eser için şöyle demiştir: “Üstad, mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır.“
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa’sı Sivas’ın Divriği ilçesi sınırlarında yer alıyor. Ulu Cami, Sivas merkeze ortalama 160 km mesafede yer alıyor.
- Divriği Ulu Cami konumu burada.
Sivas Çevresinde Gezilecek Yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Sivas’ta bizim atladığımız ama sizin keşfettiğiniz yerler varsa yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Sivas hikayelerimi IG hesabımda bulabilirsiniz. Gitmişken de takip edip beni çok mutlu edebilirsiniz. 😍 Aşağıdaki linkler Sivas seyahatinizi planlamanızda size çok yardımcı olacaktır, okumadan geçmeyin.
Sivas’ta Ne Yenir | Sivas En İyi Restoran Önerileri
https://bujuyollarda.com/sivas-otel-onerisi/
One Comment
Hacı Ömer Karaca
Elinize saglık güzel bir yazı olmuş sıkılmadan sonuna kadar okudum