Girne Gezilecek Yerler | En Güzel 11 Yer | Haritalı
Kıbrıs gezimizin duraklarından biri olan Girne, güzelliği ile bizi oldukça cezbeden bir yer oldu. Lefkoşa’dan sonra deniz havasına kavuşmamız da ekstra mutlu etmiş olabilir. Kıbrıs’ın en önemli tatil merkezlerinden biri olan Girne doğasıyla, havasıyla, tarihi dokusuyla, canlı atmosferi ile bizi kendimize getirdi. Kıbrıs’a giderseniz Girne kesinlikle rotanızda olması gereken bir yer. Girne gezilecek yerler listemde çok güzel yerler var. Buraları gezdikçe eminim siz de Girne’yi seveceksiniz.
Biz Kıbrıs’ta Girne’ye 2 gün vakit ayırdık. Aslında bakarsanız Girne’deki yerleri hızlı ve erkenci olursanız 1 günde bile gezebilirsiniz. Biz biraz rahat hareket ettiğimiz için buraya 2 gün vakit ayırmak zorunda kaldık. Aslında iyi de yaptık çünkü Kıbrıs’ta +1 gün vaktimiz vardı onu da Girne’ye ayırdık. Bir de Girne’de gezilecek yerler konum olarak çok derli toplu değil. Yani gezmesi Lefkoşa ve Gazimağusa kadar kolay değil.
Hemen şunu belirteyim; herkes genelde Girne’yi il sanıyor fakat Girne denize kıyısı olan bir ilçe yani il değil. İlçe ama oldukça gelişmiş bir ilçe. 5 yıldızlı oteller, birbirinden güzel restaurantlar Kıbrıs’ta en çok Girne’de bulunuyor. Girne’de gece hayatı da oldukça hareketli. Kumarhane desen en iyileri burada. Özetle action arıyorsanız Girne’ye gelin.😂
Kıbrıs’ta otel tatili yapmak isterseniz değerlendirebileceğiniz seçenekler arasında Girne en başta gelir. Buradaki oteller oldukça şık ve lüks. Yani otel konusunda bir çok alternatif var. Girne’de konaklama için Kıbrıs otel önerileri yazıma göz atabilirsiniz. Peki Girne’ye geldiniz Girne’de nereyi gezmeliyim derseniz tabi ki o iş bende. Detayları aşağıda vereceğim ama elbette önce Girne gezilecek yerler haritası.
Girne Gezilecek Yerler Haritası
Girne Gezilecek Yerler Haritası (Haritada numaraların üstüne tıklayabilir ve harita üzerinde yakınlaştırma yapabilirsiniz, sıralama aşağıda)
Girne Gezilecek Yerler Haritası
- St. Hilarion Kalesi
- Karaman Köyü (Karmi)
- Girne Kalesi
- Gemi Enkazı Müzesi
- Girne Yat Limanı
- Arhangelos Michail İkon Müzesi
- Bellapais Manastırı
- Hazreti Ömer Türbesi
- Karaoğlanoğlu Şehitliği
- Ç1974 Gemi Müzesi
- Çıkartma (Escape) Plajı
Girne’de benim listemde toplamda 11 tane yer var. Bu yerlere ek birkaç destinasyon daha var ama bence çok geniş vaktiniz yoksa buralara gitmenize gerek yok. Peki nereler buralar derseniz hemen söylüyorum. Bufavento Kalesi, Mavi Köşk ve Türk Tankı. Buraların herhangi bir olumsuz durumu yok ama konum olarak terste ve iç kesimde kalıyor. Dolayısıyla biz Mavi Köşk hariç diğer iki yeri pas geçtik. Bizim Girne’de iki handikabımız oldu biri hava durumu diğeri de kışın havanın erken kararması. Dolayısıyla bazı yerleri pas geçmek kaçınılmaz oldu. Yine de sizin aklınızda bulunsun diye buraları yazmak istedim.
Girne’deki 2. günümüzde bazı gezilecek yerleri tamamladıktan sonra Güzelyurt’a geçtik oradan da otelimize yani Lefkoşa’ya. Girne’de konaklama yapacaksanız tabiki buradaki yerleri daha rahat gezebilirsiniz. Bu arada şunu belirteyim; 2. günde Güzelyurt’a giderken Mavi Köşk’e gidelim dedim ama gittiğimizde ne yazık ki köşk kapalıydı. Şansımızı Mavi Köşk’ten yana kullanalım demiştik yol üstünde olmasından dolayı ama görmek nasip olmadı. Lefkoşa demişken Lefkoşa Gezilecek Yerler yazımı da buraya bırakıyorum. (https://bujuyollarda.com/lefkosa-gezilecek-yerler/)
Bunun dışında listemde olmayan Bufavento Kalesi var ama bence Girne’deki St. Hilarion Kalesi varken buraya gitmeye çok da gerek yok. Kaleler genelde tepelerde oluyor dolayısıyla 1 yer için 1 kale yeterli dedik ve biz tercihimizi Hilarion Kalesi’nden kullandık. Girne Kalesi’ni hariç tutuyorum tabi ki. Son olarak tepelerin arasında kalan Türk Tankı da ters konumundan dolayı pas geçtiğimiz yerlerden biri oldu.
Girne Gezilecek Yerler
Girne gezilecek yerler listem gördüğünüz gibi oldukça mütevazi. Listemde Girne merkezden gezilecek yerler de var çevresindeki yerler de. Listemin en sevdiğim yerlerinden biri kesinlikle Karmi Köyü oldu. Alışılmışın dışında bir rota olan bu köye gidelim dedik ve bayıldık. Girne’ye giderseniz burayı rotanıza muhakkak ekleyin.
Girne için araç şart mı derseniz bence araba olursa iyi olur düşüncesindeyim. Çünkü burada gezilecek yerler dağınık. Girne merkez için çok gerek olmasa da çevresi için araba şart. Biz kiraladığımız araç ile Girne’yi gezdik ve daha rahat ettik. Trafik ve yollar bazen sıkıntılı oluyor ama şükür sorun yaşamadık. Kıbrıs gezi rehberimdeki tüyolara muhakkak bakın. Siz de sorun yaşamayın. (https://bujuyollarda.com/kibris-gezi-rehberi/)
Son olarak biz Lefkoşa’dan Girne’ye gittiğimiz için ilk güne Hilarion Kalesi ve Karmi Köyü ile başlayıp merkeze geçtik bilginiz olsun. Lefkoşa’dan geçecekseniz siz de bizim gibi yapabilirsiniz. Girne’de konaklayacaksanız Girne gezilecek yerler haritamdan dilediğiniz rotayı çıkartabilirsiniz.
Girne Merkezde Gezilecek Yerler
- Girne Kalesi
- Gemi Enkazı Müzesi
- Girne Yat Limanı
- Arhangelos Michail İkon Müzesi
Girne Çevresinde Gezilecek Yerler
- St. Hilarion Kalesi
- Karaman Köyü (Karmi)
- Bellapais Manastırı
- Hazreti Ömer Türbesi
- Karaoğlanoğlu Şehitliği
- Ç1974 Gemi Müzesi
- Çıkartma (Escape) Plajı
- Türk Tankı
- Mavi Köşk
- Bufavento Kalesi
St. Hilarion Kalesi
Yukarıda dediğim gibi Lefkoşa’dan Girne’ye giderken yol üstünde olması nedeniyle ilk durağımız St. Hilarion Kalesi oldu. Burası gerçekten çok güzel bir kale. İçindeki yapılar hala diri ve oldukça iyi korunmuş durumda. Burası Girne sıradağlarındaki 3 kaleden biri. Diğer iki kale olan Bufavento ve Kantara Kalelerine göre daha iyi korunmuş durumda. Bu 3 kaleden birine gidecekseniz bence Hilarion’u tercih edin. Kantara Kalesi, Girne’ye zaten oldukça uzak bilginiz olsun.
Kale, zamanında Arap akınlarını durdurmak için inşa edilmiş. Kesin yapılma tarihi bilinmese de kalenin 11. yüzyılda Bizanslılar tarafında yapıldığı tahmin ediliyor. Kale ismini, kutsal topraklarda işkenceden kaçıp inzivaya çekilen ve mağarada yaşayıp hayatını kaybeden bir papazdan alıyormuş.
St. Hilarion Kalesi’nin manzarası efsane bunu belirteyim. Tüm Girne ayaklarınız altında. Kaleye çıkarken bir çok yapının içine giriyorsunuz ve hepsi oldukça etkileyici. Kale içi bölüm bölüm ve içinde kiliseden mutfağa, kraliyet ailesinin konakladığı yapılarından depolara kadar bir çok yapı var.
Bu kale ilginç bir özelliği sahip. Kale, Walt Disney’de “Uyuyan Güzel” karakterine ilham vermiş bunun sayesinde baya da ünlenmiş.
St. Hilarion Kalesi’nin en tepesine çıkmak isterseniz 730 basamak sizi bekliyor. En tepeden en güzel manzarayı yakalayabilirsiniz. Tabi ayakkabılarınız sağlam olmalı. Sonrası tabana kuvvet. Bir de en tepede hava açık ise Türkiye’nin kıyılarını bile görebilirsiniz.
- St. Hilarion Kalesi’nin giriş ücreti kişi başı 15 TL.
- Ziyaret Saatleri : Yaz Dönemi 09.00 – 17.00 , Kış Dönemi 09.00 – 14.30 (Gördüğünüz üzere kışın oldukça erken kapanıyor burası. Dolayısıyla erken gitmenizde fayda var.)
- Konum burada.
Karaman Köyü (Karmi)
Girne gezilecek yerler listesinde sanırım en çok sevdiğim yer Karmi Köyü oldu. Ben genelde doğa tutkunu olduğum için burayı direkt en favori listemin başına koydum. Gerçekten herkesin çok fazla bilmediği bu köyü size bujuyollarda olarak gururla sunuyorum.
Karmi Köyü, Girne’nin batısında dağ eteklerinde yer alıyor. Köyde genelde İngilizler ve Almanlar ikamet ediyor. Köyde İngilizlerin meşhur telefon kulübesine bile rastlayabilirsiniz.
Karmi Köyü’nün asıl adı Karaman Köyü. Köy Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında terkedilmiş ve köyde bulunan evler tamamen sahipsiz kalmış. 1979 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile köyde bir yenileme projesi başlatılmış ve köye tekrar canlılık gelmiş.
Köydeki evlerin hemen hemen hepsi mimari açıdan çok güzel. Köyün meydanı ve sokakları tamamen size nostaljiyi yansıtıyor. Köyün merkezinde bulunan Meryem Ana Kilisesi köyün birbirinden güzel evleri görülmeye değer. Aşağıda Karmi’de gezilecek yerleri bulabilirsiniz.
Karmi’de Gezilecek Yerler:
- Meryem Ana Kilisesi
- Birbirinden güzel Karmi Evleri
- Karmi Sokakları
- Karmi Tunç Çağı Mezarlığı
- Köy Meydanı
Bence Girne’ye gelecekseniz buraya kesinlikle uğrayın. Eminim siz de çok sevecekseniz. Buraya araba şart belirteyim. Köy yukarıda kalıyor. Virajları dönerken dikkatli olun. Konum burada.
Girne Kalesi
Girne gezilecek yerler listesinin en ikonik yerine geldik. Girne’ye gelip burayı görmeden dönerseniz Girne çok eksik kalır. Girne Kalesi konum olarak dağların tepesinde değil tam denizin dibinde yer alıyor. Tıpkı bizim Bodrum Kalesi gibi.
Girne Kalesi dikdörtgen planlı bir yapıya sahip. Konum olarak Girne merkezde yer alıyor. Kalenin kesin inşa tam olarak bilinmese de kalıntılara dayanılarak kalenin M.S. 7. y.y.’da Kıbrıs’a başlayan Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Kaleye Lusignan döneminde (M.S.1208 – 1211) ilaveler yapılmış, Venedik döneminde (M.S. 1489-1570) ise son şeklini almış. Kalenin büyük bir kısmı M.S. 1208-1211 yılları arasında Kral John Dibelin tarafından yaptırılmış.
Girne Kalesi, M.S. 1373 yılında Ceneviz akınlarında büyük zarar görmüş. Kale, 1489 yılında Venediklilerin eline geçince kalenin yapısında değişiklik yapmış. Daha sonra da 1570 yılında savaşmadan Osmanlı’ların eline geçmiş ve yaklaşık üç asır boyunca Osmanlıların elinde kalmış. Osmanlılar sonrası kale İngiliz Sömürge İdaresi döneminde (1878-1960) Polis Okulu ve hapishane olarak kullanılmış. Kalenin kısa tarihi bu şekilde.
Girne Kalesi’nin İçindeki Yapılar:
- Sarnıç
- Zindan
- Bizans kilisesi (St. George Kilisesi)
- Tünel yapıları ve kale surları
- İki küçük müze
- Osmanlı Amirali Cezayirli Sadık Paşa’nın lahiti
- Venedik kuleleri
- Lüzinyan dönemi bekçi odası
- Lüzinyan dönemine ait büyük salon
- Venedik savunma platformu
Girne Kalesi’nin içinde yukarıdaki yapılar yer alıyor. Buraya geldiğinizde bu yapıların hepsini görüp Girne manzarasının keyfini çıkarmayı unutmayın. Manzara giriş tarafının tersinde yer alan surlarda daha güzel. Kalenin içinde bir de kafe bulunuyor. Dilerseniz burada da bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Bir de kalenin içindeki tünellere dalmayı unutmayın, oldukça heyecanlı oluyor.
- Girne Kalesi’nin giriş ücreti kişi başı 20 TL. Öğrenciler için ücret 7 TL.
- Kalenin konumu burada.
- Park alanı ücretsiz ve park sorunu yok.
Gemi Enkazı Müzesi (Shipwreck Museum)
Hemen şunu belirteyim Gemi Enkazı Müzesi, Girne Kalesi’nin içinde yer alıyor. Yani ayrı bir yere gitmenize gerek yok. Kalenin içindeyken burayı ziyaret edebilirsiniz.
Gelelim müzenin detaylarına. Burası iki katlı. Müzede Kıbrıs sularından çıkarılmış 4. yy’a ait Yunan ticari gemisinin enkaz kalıntıları sergileniyor. Enkaz,1965 yılındaki bir fırtına sırasında sünger bulmak için dalış yapan bir kişi tarafından tesadüfen keşfedilmiş. Daha sonra, bu batik gemi 1967-69 yılları arasında Oxford Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi’nden gelen İngiliz bilim adamlarının koordine ettiği kurtarma keşif dalışıyla su yüzeyine çıkarılmış.
Kalıntılara göre geminin MÖ 300 yıllarında sert denizlere yenildiğini gösteriyor ve geminin batışında korsan etkisinin olduğuna inanılıyor. Girne Kalesi’nde sergilenen objeler, geminin yaklaşık 2300 yıl önceki son seyahatinde taşıdığı orijinal parçalardan oluşuyor. Gemideki yükler arasında amfor, badem, tahıl, şarap ve Samos, Rodos ve Kos gibi Yunan adalarından gelen yükler yer alıyor.
- Gemi Enkazı Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Girne Kalesi’nin giriş ücretine burası dahil.
- Konum burada.
Girne Yat Limanı
Girne merkezde gezilecek yerler arasında olmazsa olmaz bir yere geldik. Burası Girne Yat Limanı. Kaleden çıkıp buraya hemen yürüyerek sahil tarafına ulaşabilirsiniz. Girne’nin kalbi burada atıyor. Bir yanda mis gibi bir deniz diğer yanda birbirinden güzel restaurantlar.
Kaleden sonra biz hemen buraya geldik. Kordon boyunca gezmek oldukça keyifli. Burada hem çok güzel gün batırılır hem de akşam yemeği keyfi yapılır. At nalı şeklindeki Girne Yat Limanı’nda bir çok yat ve gezi teknesi bulunuyor. Vaktiniz varsa buradan Kıbrıs’ın güzel koylarına açılabilirsiniz.
Girne Yat Limanı’nın konumu burada.
Arhangelos Michail İkon Müzesi
Girne merkezde gezilebilecek bir diğer nokta Girne İkon Müzesi. Buranın asıl adı Arkhangelos Mikhael Kilisesi. Burası 1860 yılında inşa edilen yapıya 1885 yılında eklenen çan kulesi ile kilise olarak hizmet vermeye başlamış. Daha sonrada gerekli restorasyonlar yapılarak müzeye dönüştürülmüş.
İkon Müzesi, Girne Yat Limanı’nın arka kısmında kalıyor. Merkeze çok yakın konumda. Kaleden çıkıp ara sokakları kullanarak buraya kolayca gelebilirsiniz.
Biz gittiğimizde müze kapalıydı. Daha sonra öğrendik ki müze bayadır kapalıymış. Müzenin dış cephesi oldukça yıpranmıştı. Ama binanın mimari yapısı ve renkleri çok güzeldi. Bence tam fotoğraf çekmelik bir yer.
Girne İkon Müzesi’nin konumu burada.
Bellapais Manastırı
Girne gezilecek yerler listemde Girne’nin en güzel yerine geldik. Hemen belirteyim Girne’ye giderseniz muhakkak Bellapais Manastırı’nı ziyaret edin. Burası gerçekten çok güzel bir yer.
Bellapasi Manastırı, Girne’yi tam tepeden gören, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer alan Bellapais Köyü sınırlarında yer alıyor. Tepe bir noktada olduğu için araçla gidilirse daha güzel olur.
Girne tam böyle şehir havasını hissettirirken bu köye geldiğinizde modern dünyadan kopuyor hissine kapılıyorsunuz. Bellapais ismi “güzel yer” anlamına gelen Fransızca “belle paix” ifadesinden geliyormuş. Yani anlayacağınız isminin tam hakkını veren bir yer burası. Bir başka varsayıma göre de manastırın ismi Fransızca “Abbaye de la Paix“den (Barış Manastırı) geliyormuş.
Manastır Kıbrıs’taki en güzel gotik mimarinin örneklerinden birini temsil ediyor. Oldukça ihtişamlı ve görkemli bir yapıya sahip Bellapais Manastırı, 13. yüzyılda inşa edilmiş ve ardından gelen yıllarda yapıya kuleler, kapılar gibi eklemeler yapılmış. Selahhadin Eyyubi 1187’de Kudüs’ü ele geçirdiğinde Kıbrıs’a göç eden Augustinian mezhebine mensup rahiplerin Bellapais’nin ilk sakinleri olduğu düşünülüyor. Manastırda ilk yapılar 1198- 1205 tarihleri arasında inşa edilmiş ancak bugün hala ayakta kalan ana yapılar Kral III. Hugh hükümdarlığı zamanında 1267-1284 yılları arasında inşa edilmiş.
Sur kapısından giriş, 1324-1359 yılları arasında Kral IV. Hugh hükümdarlığında inşa edilen kiliseye ve kemerli geçitlere kadar gidiyor. Manastırın yemek salonu, içindeki zarif kolonlarda gölgeli şekilleri oldukça etkileyici.
Kıbrıs’ın Osmanlı tarafından fethedilmesinden sonra manastır, Yunan Ortodoks Kilisesi’ne verilmiş. Rum Ortodokslar, manastırın sadece kilise bölümü kullanmış. Manastırın günümüze kadar ulaşmış en sağlam yapısı işte bu kilise. Manastırda yemekhane, avlu kısmı, rahiplerin kullandığı çalışma ve sohbet odaları oldukça etkileyici.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Rumlar adanın güney kesimine göç edince Bellapais Manastırı, KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi himayesine alınmış.
Dediğim gibi Kıbrıs’ta Girne rotanızda varsa buraya muhakkak uğrayın. Hem köyün sokaklarında gezin hem de Bellapais Manastırı’nın ihtişamını görün.
- Bellapais Manastırı’nın giriş ücreti kişi başı 15 TL.
- Ziyaret Saatleri: Yaz aylarında saat 18.00’a kadar açık, Kışın 16.30 gibi kapanıyor.
- Konum burada.
Hazreti Ömer Türbesi
Girne’nin doğusuna 6 km uzaklıkta, Çatalköy’ün kıyısında bulunan Hz. Ömer Türbesi, tam deniz kıyısında oldukça güzel bir konumda bulunuyor.
Buranın ismi Halife olan Hz. Ömer’den gelmiyor. Cennetle müjdelenenlerden olmak ümidiyle Kıbrıs’ı fethetme çabasıyla adaya gelen sahabe Hz Ömer ve 6 arkadaşı Girne Çatalköy dolaylarında Bizanslılarla savaşırken şehit düşmüş ve bir mağarada bulunan bedenleri, Osmanlının adayı fethinden sonra şimdi ki konumunda bulunan türbeye nakledilmiş.
Türbe adanın maneviyatına farklı bir hava katmış. Türbe dediğim gibi Girne’nin doğu yakasında kalıyor. Burada başka gezilecek yer yok. Vaktiniz geniş ise burayı değerlendirebilirsiniz.
Konum burada.
Karaoğlanoğlu Şehitliği
Kıbrıs’ın bir çok yerinde kahraman Türk askerlerinin şehitlikleri var. Adadaki zalimce yapılan katliamları önlemek için adaya çıkan ve burada canı pahasına savaşan kahraman askerlerimiz sayesinde adada huzur var.
Adadaki şehitliklerden en önemlilerinden biri Karaoğlanoğlu Şehitliği. Şehitliğe Kıbrıs Harekâtı’nda Kıbrıs’a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi verilmiş. Şehitlikte 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplam 71 TSK askerinin naaşı yer alıyor. Şehitlik 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılmış.
Şehitliğin girişindeki iki ana sütun Kıbrıs Türkleri tarafından anavatan olarak kabul edilen Türkiye’ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Batıdaki heykeller Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, doğuda yer alan heykeller Türkiye’yi temsil ediyor. Bu iki heykel arasında bulunan boşluk ise Türkiye’ye açılan pencereyi temsil ediyormuş.
Burada Kıbrıs’ın yakın tarihini anlatan İngilizce – Türkçe bir sürü tabela var. Şehitliğin manevi atmosferi gerçekten çok etkileyici. Bu şehitlikle bu toprakların ne kadar zor kazanıldığının en önemli göstergesi. Bence Girne’ye gelirseniz buraya muhakkak uğrayın.
Karaoğlanoğlu Şehitliği, Girne’nin batı tarafında kalıyor. Güzelyurt tarafına giderseniz buraya uğrayabilirsiniz. Konum burada.
Ç1974 Gemi Müzesi
Karaoğlanoğlu Şehitliği’ne çok yakın konumda olan Ç1974 Gemi Müzesi gezdiğimiz en farklı müzelerden biri oldu.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan Ç-1974, harekatın başlangıç noktasındaki Barış ve Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu alanda yer alıyor.
Bakımı ve boyama işlemi yapılan Ç-1974, 20 Temmuz’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanlarının katılımıyla halkın ziyaretine açılmış.
Geminin dışında çıkartma yapan temsili manken maketler ve bir araç yer alıyor. Geminin iç kısımlarını da ziyaret edebiliyorsunuz. İçeride Kıbrıs Barış Harekatı görsel ve yazılı olarak anlatılıyor. Yazılı olan fotoğraflı bir kitap gerçekten içimizi paramparça etti. Rumların katliamlarının ne kadar zalimce olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz.
Ç1974 Gemi Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Konumu burada.
Çıkartma (Escape) Plajı
Ç1974 Gemi Müzesi’nin hemen arkasında bulunan Çıkartma Plajı adından da anlaşılacağı üzere Kıbrıs Harekatı’nda askerlerimizin karaya çıktığı ilk yerlerden biri. Burası Girne merkeze yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alıyor. Girne’den Alsancak’a doğru devam ettiğinizde ulaşabileceğiniz plajın hemen arkasında şehitlerimiz için yapılmış bir anıt bulunuyor.
Çıkartma Plajı, Escape Plajı olarak da biliniyor. Yazın burada bulunan tesis beach club olarak hizmet veriyor. Deniz oldukça temiz. Plajın önündeki kayalık alan dalgakıran vazifesi görüyor. Biz kışın gittiğimizden denizi değerlendiremedik. Yazın giderseniz ve Girne’de denize girilecek yer arıyorsanız burayı değerlendirebilirsiniz. Tesis hakkında bir fikrimiz yok belirteyim.
Çıkartma Plajı’nın haritadaki konumu burada. Yazın plajın giriş ücreti var bilginiz olsun.
Girne gezilecek yerler listem bu kadar. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğim 3 yer (Türk Tankı, Mavi Köşk ve Bufavento Kalesi) var. Mavi Köşk için şansımızı denedik ama ne yazık ki kapalıydı. Biz gittiğimizde 1 hafta sonra açılacağı söylenildi. Eğer giderseniz muhtemelen açık olmuş olacaktır.
Girne Kaç Günde Gezilir ?
Girne Kaç Günde Gezilir ? Girne gezilecek yerler biraz dağınık. Ben Girne merkezde ve çevresinde gezilecek yerleri yukarıda yazdım. Bana göre Girne gezilecek yerleri 2 günde rahat rahat tamamlarsınız. Eğer vaktiniz yoksa 1 günde de önemli yerleri gezebilirsiniz.
Girne’de 1 gün vaktiniz varsa Girne Kalesi, Bellapais Manastırı ve Karmi Köyü listenizde kesinlikle olmalı. Kaleyi gezmişken merkezi de zaten turlarsınız. 2 gün vaktiniz varsa dediğim gibi rahatsınız. Fakat bu süreleri belirtirken deniz faktöründen bağımsız şekilde süreleri belirttim bilginiz olsun. İşin içine plaj, koy girerse farklı olur tabiki.
Girne’ye Ne Zaman Gidilir ?
Girne’ye deniz için gidecekseniz zaman dilimi belli. Yaz aylarında Girne koyları ve plajlarının tadını çıkartabilirsiniz. Tabi yazın aşırı sıcaklar sizi bekler.
Yaz ayları dışında bahar ve kış aylarında Girne oldukça sakin. Biz Kasım ayında Girne’ye gitmiştik ve hava gayet güzeldi. Hava akşamları serin, gündüzleri sıcaktı. Bence Girne’ye kültür turizmi için gidiyorsanız bahar ayları en ideali.
Kışın da deniz düşünmüyorsanız bu ayları da tercih edebilirsiniz. Kışın Girne’de kar yağışı yok bunun yerine bol bol yağmur var. Bu aylarda gidecekseniz yanınıza akşam için kalın bir şeyler almayı unutmayın.
Instagram’da Kıbrıs Gezimiz
Kıbrıs gezimizin detaylarını canlı canlı hem Instagram’a sabitlediğim hikayelerde hem de Youtube kanalımda görebilirsiniz. Motivasyonumuzun artması ve daha şevkle çalışmamız için Instagram ve Youtube’da takip ederseniz çok sevinirim.😊
Kıbrıs Vloglarımız
Girne Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Girne pahalı mı?
Girne, Avrupalı biri için bence oldukça uygun bir yer. Bunun dışında fiyatlar Türkiye’nin bir tık üstünde yer alıyor. Alkol ve tütün ürünleri Türkiye’ye göre oldukça uygun. Bunun dışında uygun bir şey yok. Otel ve restaurant fiyatları noktasında her bütçeye hitap edecek yerler var.
Girne’de nerede alışveriş yapılır?
Girne’de alışveriş için Girne Çarşısı’nı değerlendirebilirsiniz. Buranın dışında Girne Park Avm de bir diğer seçenek.
Girne merkezde ne yapılır?
Girne merkezde Girne Kalesi’ni gezip, limanda sahil boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Bunun dışında akşam sahil restaurantlarında bir şeyler yiyip gece dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.
Girne gezilecek yerler tamamdır. Benim bildiğim ve keşfetmeye çalıştığım tüm yerler buralar. Bunun dışında biz keşfedemesek de Girne’ye gittiğinizde Edremit-Lapta ve Alsancak’ı da gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz. Keyifli gezmeleriniz olsun.😊