Bali Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey (2025)
Rüya rotalarımızdan biri olan Bali Adası seyahatimizi tamamlamış olarak huzurla doluyum.😊 Tam 12 gün boyunca Bali’yi doyasıya yaşadık. O kadar dolu bir gezi oldu ki inanın adada yarım saatimizi bile boş geçirmedik. Sizi gerçekten çok sağlam bir Bali Gezi Rehberi bekliyor. Şelalelerden tapınaklara, gece hayatından pazarlara kadar Bali’nin bir çok noktasına hakim olduk. Adanın her tarafını gezmeye çalışsak da buraya bırakın 12 gün kafadan en az 1 ay lazım. Bali rüya gibi bir rota ama dikkat etmeniz gereken bir çok şey var.
Normalde her seyahat öncesi bir çok kişi gibi derin araştırmalar yapıp gün gün ne yapmamız gerektiğini liste halinde çıkartıyoruz. Bir yere gitmeden önce ön hazırlık çok önemli. Hele mevzu bahis Bali olunca inanın buraya çok sağlam hazırlanmanız gerekiyor. Yıllardır seyahat etmeyi hayat tarzı olarak benimsesek de Bali’de plan yaparken zorlanmadık değil. Çünkü Bali’de gezilecek görülecek çok yer var ve burada her an her şey değişebiliyor. Yani planlar değişince B planı, C planı hazır olmalı. Aksi takdirde Bali seyahatinizde zorlanabilirsiniz. Tabi ki ben size bütün kritik noktaları verip Bali gezi planı yapmanızı oldukça kolaylaştıracağım. Rahat olun Bali rehberiniz burada.😄
Bali gezi rehberine giriş yapmadan şunu belirteyim. Bali bir çok kişinin bildiği üzere önemli bir balayı destinasyonu. Muhteşem kalitede hizmet veren Bali otelleri var. Yeni evlenen çiftlerin favori balayı rotası Bali’de sadece ve sadece otel tatili yapacaksanız bu yazımdaki hususlar sizi çok fazla bağlamıyor. Ama ben hazır Bali’ye geldim gezmek de istiyorum derseniz o zaman bu rehber tam size göre. Ki bence de böyle olmalı. Bali’ye ne amaçla gelirseniz gelin adayı muhakkak keşfedin çünkü burada efsane güzel yerler var. Tüm tecrübelerime istinaden Bali ile ilgili yazdığım diğer yazıları aşağıya bırakıyorum. Bu yazılara Bali’ye gitmeden önce muhakkak göz atın.
- Bali’de Gezilecek Yerler Listesi
- Bali’de Ne Yenir? & Mekan Önerileri
- Bali’de Nerede Kalınır? & Balayı Oteli Önerilerimiz
- Bali Nerede, Bali’ye Nasıl Gidilir ?
- Ubud’da Nerede Kalınır | En İyi Otel ve Villa Tavsiyeleri
- Bali Salıncakları ve Mekan Önerimiz
- Nusa Penida Adası Gezi Rehberi
Bali Gezi Rehberi
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi, her gezginin de farklı gezi stratejisi vardır.😂 Bizim gezi stratejimiz ise bir yere gitmeden önce o yer ile ilgili öncelikle harita üzerinden bir gezi planı çıkartmak. Tabi bunu Bali için de yaptık. Yaptık ama liste bir kabardı ki dedik buralar için bize en az 1 ay lazım. Kalış süremiz belli olduğu için iyi bir gezi planı çıkartmamız gerekiyordu. Ama kafamız o kadar karıştı ki rota noktasında belirsizlik seyahatimize 1 hafta kalaya kadar sürdü. Sonunda güzel bir program çıkarttık ve Bali’de enfes deneyimler yaşadık. Yani şunu net söyleyebilirim ki Bali’de iyi bir gezi planına sahip olmalısınız.
Şimdi dostlar Bali gezi rehberimde ilk olarak Bali gezi planınız nasıl olmalı konusuna değineceğim. Yani nereye kaç gün ayırmalısınız, nereleri kesinlikle görmelisiniz gibi sorulara cevap vereceğim. Bu başlıkta aklınızda bazı şeyler netleştikten sonra seyahate çıkar gibi adım adım ilerleyeceğim. Yani Bali’ye nasıl gideceksiniz, vize işlemleri, sim kart işlemleri, döviz bozdurma, ulaşım gibi aklınıza gelecek her türlü soruya cevap vereceğim. Şimdi ilk olarak Bali hakkında kısa bilgiler verip size Bali gezi haritamı ve planımı anlatacağım.
Bali Hakkında Genel Bilgiler
Bu başlıkta Bali hakkında kısa kısa bilgiler bulacaksınız. Bu bilgiler Bali’de size lazım olacak hap bilgiler. Önceden bu bilgileri bilmeniz neyin ne olduğunu anlamanızı kolaylaştıracaktır. Zaten bu bilgilere gittiğinizde tek tek şahit olacaksınız.
İlk olarak şunu söylemekte fayda var. Bali, bir ülke değil. Bali, Endonezya’ya bağlı oldukça büyük bir ada. Endonezya ülkesinin 33 ilinden biri olan Bali tropik bir iklime sahip. Yıl boyunca hava sıcak ve nemli. Dünyanın önemli turistik noktalarından biri olan Bali, kendine özgü kültürü, gelenekleri, el sanatları, dansları, müzikleri ve mimarisiyle tanınıyor. Ayrıca ada tapınakları, plajları, doğal güzellikleri, yemekleri ve yoga gibi aktiviteleriyle de ünlü.
Bali, Endonezya’da turizm açısından en önemli bölge ve adaya gelen turistlerin çoğu Avustralya, Yeni Zelanda ve Asya ülkelerinden geliyor. Adada her türlü milletten insan var. Hatta Bali’de o kadar çok Hintli gördük ki Hindistan’a mı geldik diye düşündük. Bir de Rusya Ukrayna savaşından sonra adaya Ruslar da baya bir ilgi gösteriyor. Yani Bali kozmopolit bir yer.
Bali Hakkında Hap Bilgiler
- En büyük şehri: Denpasar
- Telefon kodu: +62
- Para birimi: Endonezya Rupiahı (Bol sıfırlı)
- Nüfusu: 4,5 milyon (2021)
- Trafik: Sağdan akıyor. (Türkiye’nin tersi)
- Havaalanı: Ngurah Rai Havaalanı
- Vize: Kapıda vize
- Din: %93 Hinduizm, %7 Müslüman
- Konuşulan Dil: Endonezce ve Balice (Çoğu kişi aksan farklı olsa da İngilizce biliyor)
- Priz Tipi: Europlug (Type C) ve Schuko (Type F) standartlarına uygun C/F tipi prizler var. (Bizim priz girişleri ile uyumlu, biz ekstra bir aparat kullanmadık)
- Saat Farkı: Türkiye ile 5 saat zaman fark var. Yani Türkiye’de saat 13.00 ise Bali’de saat 18.00.
- Bali’nin Önemli Şehirleri:
Denpasar: Bali’nin en büyük şehri olan Denpasar, adanın ticari ve idari merkezi. Havalimanı da bu şehirde yer alıyor.
Seminyak: Lüks tatil köyleri, restoranlar, barlar ve butik mağazalarıyla ünlü olan Seminyak, Bali’nin moda ve eğlence merkezlerinden biri.
Kuta: Bali’nin en ünlü turistik bölgelerinden biri olan Kuta, plajları, gece hayatı, alışveriş olanakları ve su sporlarıyla ünlü.
Ubud: Sanat ve kültür merkezi olarak ünlenen Ubud, doğal güzellikleri, sanat galerileri, el sanatları, köyleri ve ünlü Ubud Sarayı gibi yerleriyle tanınıyor.
Nusa Dua: Lüks tatil köyleri, beyaz kumlu plajları, golf sahaları ve su sporları imkanlarıyla bilinen Nusa Dua, özellikle balayı çiftleri ve lüks tatil arayanlar için popüler bir yer.
Jimbaran: Balık restoranları ve plajlarıyla ünlü.
Sanur: Sessiz ve huzurlu bir atmosferi olan Sanur, plajları, su sporları ve yerel pazarlarıyla biliniyor. Ayrıca Nusa Penida feribotları burada bulunan limandan kalkıyor.
Lovina: Kuzey Bali’de yer alan Lovina, siyah kumlu plajları, yunus gözlem turları ve şnorkelle yüzme imkanı ile ünlü.
Genel olarak Bali ile ilgili hap bilgiler bunlar. Şimdi aşağıda Bali gezi haritası ve gezi planını anlatacağım. Bu kısımlar oldukça önemli önceden belirteyim.
Bali Gezilecek Yerler Haritası
Bali Gezilecek Yerler Haritası (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda)
Bali Gezi Planı Haritası
- Seminyak
- Tanah Lot Temple
- Taman Ayun Temple 💙
- Kuta Beach
- Garuda Wisnu Kencana
- Uluwatu Tapınağı
- Tegenungan Waterfall💙
- Kanto Lampo Waterfall
- Goa Gajah
- Sacred Monkey Forest Sanctuary 💙
- Ubud Palace
- Saraswati Temple
- Campuhan Ridge Walk 💙
- Tegallalang Rice Terrace 💙
- Pura Gunung Kawi Sebatu
- Pura Tirta Empul – Çeşme Tapınağı 💙
- Penglipuran Village
- Leke Leke Waterfall 💙
- Jatiluwih Rice Terraces 💙
- Pura Ulun Danu Bratan
- Bali Handara Gate
- Wanagiri Hidden Hill Bali
- Banyumala Waterfall
- Mount Batur
- Besakih Tapınağı 💙
- Tirta Gangga 💙
- Lempuyang Temple 💙
- Lahangan Sweet
- Taman Ujung
- Nusa Penida Island 💙
- Gili Adaları 💙
Haritadaki numaralı yerler Bali’de en önemli görmeniz gereken yerleri gösteriyor. Kalpli💙 olan yerler ise muhakkak görmenizi önerdiğim yerler. Kalpli yerleri görmeden dönerseniz pişman olursunuz. Biz listedeki yerlerin hepsine gitmeye çalışsak da bazılarına zaman kısıtı nedeniyle gidemedik. Bu yerlerin fazlası da var ama bence abartmaya gerek yok.
Bali her açıdan çok özel bir yer. Adada her yerden bir şelale ya da tapınak çıkıyor. Hepsine gitmeye kalksanız en az 1 ay şart. Dolayısıyla stratejik hareket etmelisiniz. Yine de Bali’de vaktiniz genişse yukarıdaki yerlere ek olarak Bali’nin batısını (West Bali), Bali’nin en doğusunu (Amed Beach) ve en kuzey tarafını da (Lovina) listenize ekleyebilirsiniz.
Bali Gezi Planı
Şimdi yazımın en önemli kısımlarından biri olan Bali gezi planına geldik. Biz Bali’ye gitmeden önce yurt içi ve yurt dışı kaynakları tarayıp çok geniş kapsamlı bir liste çıkardık. Haritada 31 yer işaretledim ama emin olun kolay bir şekilde 50 yer de ekleyebilirdim. Gezi planı çıkarmamız zordu ama nihai listemiz güzel oldu. Bu gezi planı seyahatte işimizi oldukça kolaylaştırdı.
Şunu açıkça belirteyim ki Bali’de her şeyi bir anda yapmaya çalışmayın. Eğer tamamen gezi amaçlı bir seyahat planlıyorsanız sabah erken kalkın ve yol alın. Bizim gibi otel keyfi artı gezi planı yapacaksanız otelden en geç 11’de çıkın ve öğleden sonra günlük çıkardığınız gezilecek yerleri halletmeye çalışın. Bali gezi planı konusunda en büyük handikabınız TRAFİK. Trafik konusunu aşağıda çok detaylı yazacağım ve Bali’de her türlü ulaşım şeklini deneyimleyen biri olarak işinizi oldukça kolaylaştıracağım.
Şimdi Bali gezi planı için yukarıdaki yerleri birbirlerinin yakınlık durumuna göre günlere böleceğim. Bu konuda gezilecek yerler yakın gözükse de buna aldanmayın çünkü Bali trafiği her şeyi değiştiriyor. Mesela iki yer arasında yol 10 km gözükse de bu yolu 45 dakikada gidebiliyorsunuz❗Nereye ne kadar süre ayırmanız gerektiğini haritadaki yerlere göre aşağıda sınıflandırdım.
Bali’deki gezilecek yerlerin konumlarının yakınlık durumu ve zaman limitinize göre;
- (1 Gün Ayırın) Seminyak – Tanah Lot Temple – Taman Ayun Temple
- (1 Gün Ayırın) Kuta Beach – Garuda Wisnu Kencana – Uluwatu Tapınağı
- (2 Gün Ayırın) Tegenungan Waterfall – Kanto Lampo Waterfall – Goa Gajah – Sacred Monkey Forest Sanctuary – Ubud Palace – Saraswati Temple – Campuhan Ridge Walk
- (1 Gün Ayırın) Tegallalang Rice Terrace – Pura Gunung Kawi Sebatu – Pura Tirta Empul – Penglipuran Village
- (1 Gün Ayırın) Leke Leke Waterfall – Jatiluwih Rice Terraces – Pura Ulun Danu Bratan – Bali Handara Gate – Wanagiri Hidden Hill Bali – Banyumala Waterfall (Sabah Erken Kalkmalısınız ⏰)
- (1 Gün Ayırın) Mount Batur
- (1 Gün Ayırın) Besakih Tapınağı – Tirta Gangga – Lempuyang Temple – Lahangan Sweet – Taman Ujung (Bali’nin Doğu tarafı – Sabah Erken Kalkmalısınız ⏰)
- (1 Gün Ayırın) Nusa Penida Adası
- (1 Gün Ayırın) Gili Adaları
Şimdi dostlar genel olarak gezi taslağınız bu şekilde olmalı. Yani yukarıdaki plana göre Bali’ye 10 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Bali’de görmeniz gereken en önemli yer Ubud bölgesi ve çevresi. Diğer yerlerle fazla vakit kaybetmenize gerek yok. Sadece Denpasar Havalimanı’ndan indikten sonra buraya yakın olmasından dolayı Seminyak veya Kuta bölgesinde bir kaç gün kalıp Ubud’a geçmenizi tavsiye ederim. Daha sonra Ubud eksenli diğer yerleri gezmenizi öneririm. Peki Bali’de daha az ya da daha fazla süreniz varsa nereleri gezmelisiniz ondan bahsedeyim.
➡️Bali’de 3 gününüz var ise 3. ve 4. kısımdaki yerleri,
➡️Bali’de 5 gününüz var ise 3. 4. 7. ve 8. kısımdaki yerleri,
➡️Bali’de 7 gününüz var ise 1. 3. 4. 5. 7. ve 8. kısımdaki yerleri,
➡️Bali’de 10 gününüz var ise yukarıdaki yerleri,
➡️Bali’de 14 gününüz var ise yukarıdaki tüm yerlere ek olarak Nusa Penida’ya +1 gün daha, West Bali, Uluwatu ve Lovina kısımlarına ekstra zaman ayırabilirsiniz.
Genel olarak Bali gezi planınızın böyle olması gerekiyor. Aksi bir durum olursa seyahat programınızda değişiklik yapma durumunuz da olmalı. Biz yoğunluktan dolayı bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Listemizdeki 5. ve 7. gruptaki yerlerden bazılarını listemizden çıkardık ve buralara gidemedik. Ben her yere gideceğim derseniz ve 5. ve 7. kısımdaki yerler 1 güne sığmazsa ve vaktiniz varsa bu sürelere +1’er gün daha ekleyebilirsiniz. Şimdi Bali Adası’na yavaş yavaş giriş yapıp tüm tecrübelerimizi size aktarmaya çalışayım.
Not: Bali gezilecek yerler yazımda da bahsedeceğim ama burada da söylemeden geçemeyeceğim; biz Uluwatu tarafına (adanın güneyi) ve burada katıldığımız Keçak dansı gösterisine ayırdığımız zaman için pişman olduk. Nedenleri Bali gezilecek yerler yazımda olacak.😊
Bali’de Nerede Kalınır ?
Bali’de hangi bölgelerde konakladın Buju diye ? Biz 2 gün Seminyak’ta, 2 gün Canggu’da seyahatin geri kalanında ise Ubud’da kaldık. Seyahatimiz boyunca toplamda tam 6 otel deneyimledik. Bali otelleri gerçekten dillere destan güzellikte olduğu için insan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Yani birini seçseniz diğerinde aklınız kalıyor.
Şunu söyleyebilirim ki siz de bizim gibi en uzun süreyi Ubud’da geçirecekseniz birkaç farklı otel seçebilirsiniz. Ancak bir otelde minimum 3 ya da 4 gün konaklayın derim. Bizim gibi 2 günde bir otel değiştirmek biraz yorucu olabiliyor. Ama yine de kendi adıma fazlasıyla değdiğini söyleyebilirim.😊
Bali konaklama önerileri için aşağıdaki yazılarıma muhakkak göz atın. Hele Bali’de balayı düşünüyorsanız iki yazımda da muhteşem oteller var. Hele Ubud bir başka. Resmen bu cümleyi yazarken iç geçirdi. Bu yazılarda rezervasyon bağlantıları da yer alıyor. Bu bağlantılardan kolayca rezervasyon yapabilirsiniz.
- Bali’de Nerede Kalınır & Balayı Oteli Önerilerimiz
- Ubud’da Nerede Kalınır | En İyi 13 Otel ve Villa Tavsiyesi
Bali Nerede ?
Bali, Güneydoğu Asya’da yer alan Endonezya Cumhuriyeti’ne bağlı bir ada. Yani bir ülke değil. Coğrafi konumu olarak Endonezya’nın denize açılan bir parçası olan Sunda Adaları’nın bir parçası olan Bali, başkent Jakarta’nın doğusunda yer alıyor.
Bali, Batı Nusa Tenggara ve Doğu Cava denizleri arasında yer alıyor. Adanın batısında, Bali Boğazı ile yakın komşusu olan Java Adası bulunuyor. Bali, Doğu Cava’dan yaklaşık 3.2 km, Batı Nusa Tenggara’dan ise yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alıyor.
Endonezya’nın en turistik ve popüler adalarından biri olarak kabul edilen Bali’nin yüzölçümü yaklaşık 5,780 kilometrekare. Yani ada haritadan belki küçük görünüyor olabilir ama oldukça büyük bir ada. Gezilecek görülecek yerleri oldukça fazla olan Bali’nin haritadaki konumu burada.
Ek Bilgi: Endonezya, dünyanın en büyük adalar ülkesi ve toplamda 17.508 adadan oluşuyor. Ancak bu adaların sadece yaklaşık 6.000 kadarı iskan edilmiş ve üzerinde yerleşim yeri bulunuyor. Bu adalar arasında en büyükleri ve en bilinenleri Java, Sumatra, Kalimantan (Borneo), Sulawesi ve Papua. Bali de Endonezya’ya bağlı olan en önemli adalardan biri.
Bali’ye Nasıl Gidilir & Bali Uçak Bileti
Bali her şeyi ile çok güzel bir ada ama Türkiye’ye de oldukça uzak. Fakat Türkiye’den Bali’ye ulaşmak çok da zor değil. Eskiden aktarmalı uçuşlarla Bali’ye ulaşım varken şimdi Bali’ye İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunuyor. Yani İstanbul’dan uçağa atlıyorsunuz hop 11-12 saat sonra Bali’desiniz. Önemli olan burada ucuz uçak bileti bulmak. Ucuz uçak bileti için favori seyahat uygulamalarımdan olan Skyscanner’a muhakkak göz atın. Bali’ye nasıl gidilir kısmını irdeledikten sonra biz Bali’ye nasıl ulaştık ona değineceğim. Şimdi gelin biraz detaylara inelim.
Direkt Uçuşla Bali’ye Ulaşım:
Dediğim gibi İstanbul Havalimanı’ndan Bali’ye direkt uçabiliyorsunuz. Bu noktada Türk Hava Yolları’nın direkt seferleri bulunuyor. Bu oldukça kolay ve rahat bir ulaşım. Fakat direkt uçuşun bir dezavantajı var o da biletler daha tuzlu. Ortalama biletler yazıyı yazdığım tarih itibariyle tek yön 20 bin küsürlerde.
Biz Bali’den İstanbul’a dönerken direkt uçuşla ülkemize ulaştık. Uçakta koltuklar biraz dar olsa da 12 saat sonra İstanbul’a aktarmasız dönmek oldukça rahattı. Uçakta 2 kere yemek veriliyor ve koltuk arkası ekranlarda dilediğiniz gibi film izleyip takılabiliyorsunuz. İmkanınız varsa aktarmasız ulaşım her zaman daha iyi.
Aktarmalı Uçuşla Bali’ye Ulaşım:
Türkiye’den Bali’ye seyahat etmek için tercih edilen bir diğer yol aktarmalı uçuş. Biz Bali’ye giderken aktarmalı, dönerken ise direkt uçtuk. Bali’ye aktarmalı uçuşlar genellikle Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Doha (Katar), Singapur veya Kuala Lumpur (Malezya) gibi Orta Doğu veya Güneydoğu Asya’daki büyük havaalanlarından yapılıyor.
Aktarmalı uçuşlarda ulaşım süresi uzarken bilet fiyatı daha da uygun olabiliyor. Aktarmalı uçuşun bir avantajı daha var. Mesela aktarma yapacağınız yeri de gezebilirsiniz. Tabi bu sizin zaman durumunuza bağlı. Bir de aktarmalı uçuşlarda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Zaman planlaması ve bagaj konusu en önemli dikkat etmeniz gerekenler arasında. Aşağıda bizim tecrübemizden ilham alabilirsiniz.
Biz Bali’ye Nasıl Uçtuk ?
Bali’ye nasıl gidilir kısmında aktarmalı uçuş tercih edecekseniz bu kısımda yazacağım şeylere çok dikkat etmelisiniz. Biz uçak biletini kişi başı gidiş dönüş 8500 TL’ye mytrip.com’dan çok uygun bir fiyata aldık. Satın aldığımız uçuş İstanbul – Kuala Lumpur uçuşuydu ve hem de Türk Hava Yolları’na ait bir biletti. Kuala Lumpur’a uçtuktan sonra da bilet alarak Bali’ye gitmeyi planladık ve tam da dediğimiz gibi yaptık.
İstanbul – Kuala Lumpur biletini aldıktan sonra seyahatimize 2 ay kala Türkiye’deki seçim tarihi belli oldu ve THY seçime denk gelen uçuşlara değişiklik hakkı tanıdı. Bu hak bizim dönüş uçuşumuzu kapsıyordu. Aslında biz gidiş dönüş bilet almamıza rağmen mytrip.com sağ olsun biletleri ayrı ayrı kestiğinden Bali’ye gidiş tarihimiz ne yazık ki değiştirilemiyordu. Buradan mytrip.com’a selam olsun.
Tamam gidişi kabullendik ama en azından dönüşü değiştirmek için çabalamaya başladık. Aramalar, yazışmalar ve sinir harbiyle dolu bir hafta geçirdik. THY acente biletlerine müdahale edemeyeceğini söyledi, acente bize değişiklik ile alakalı bilgi gelmedi dedi. Yani kimse sorumluluk almıyordu. Bileti asla değiştiremeyeceğimiz gerçeğiyle yüzleştik, kabullendik ve bu konuyu kapattık.
Uçuş günü geldi çattı. Muğla’da yaşadığımız için Dalaman’dan İstanbul’a uçmamız gerekiyordu. Dalaman Havalimanı’nda THY ofisine bir şey sormak için uğradık. O sırada da olanı biteni anlattık oradaki yetkiliye. Biletinizi değiştirebilirim demez mi? Normalde dönüş uçuşumuz Kuala Lumpur’dan İstanbul’a iken Bali’den direkt uçuşla İstanbul’a şeklinde değiştirdiler. Günlerce çözüme kavuşturamadığımız konu dakikalar içinde halloldu. Tüm Bali seyahati boyunca “direkt uçuşla dönüyoruz” diye birbirimize söyleyip sevinip durduk. 😁 Ne ballısın Buju dediğinizi duyuyorum. Vallahi bu da böyle bir şansımızdı. 😎
Not: Asya’dan aktarma uçuşları genel olarak uygun fiyatlı olan AirAsia Havayolları’ndan yapabilirsiniz. Biz de Bali’ye giderken Kuala Lumpur’dan Bali’ye AirAsia firması ile geçtik. Bu firmada bagaj olayına dikkat edin. Firma sadece 7 kg el bagajı hakkı veriyor bilginiz olsun. Bagajınız fazla ise ekstra bagaj hakkı almayı unutmayın. Bir de Kuala Lumpur Havaalanı’nda aktarma biraz zahmetli bilginiz olsun. AirAsia uçuşu için terminal 2’ye geçmeniz gerekiyor. Yani aktarma için havalimanı içinde terminal değiştirmelisiniz. Dolayısıyla uçuş zaman planlamasını iyi yapmalısınız.
Bali Vize İstiyor mu ?
Uçak biletini aldınız kendinizi Bali’ye attınız. Sıra havalimanında vize almaya geldi. Bali Türk vatandaşlarından kapıda vize istiyor. Yani Bali’ye hatta Endonezya’ya giriş için kapıda vize almanız gerekiyor. Kapıda vize almak oldukça basit bir süreç. Havaalanında parayı bastırıyorsunuz vizeyi alıyorsunuz.
Bali için kapıda vize ücreti kişi başı 35 Dolar. Kapıda vize ile Bali’de 30 güne kadar kalabiliyorsunuz ve 1 kereye mahsus bu vizeyi uzatabiliyorsunuz. Kapıda vizeyi almak için elinizde önceden dolar olursa iyi olur. Hatırladığım kadarıyla kredi kartı ile de ödeme vardı. Vizeyi aldıktan sonra pasaportunuzun arasına koyun ve seyahatiniz boyunca vizeyi kaybetmemeye çalışın.
Bali’de pasaport kontrolünde bize sadece dönüş biletini ve kalacağımız oteli sormuşlardı. Onun dışında herhangi bir şey sormadılar. Yani stres yapmanız gereken hiç bir durum yok. Pasaport kontrolünden kolayca geçiyorsunuz ve Welcome to Bali.
Not: Bali’ye girişte Covid ile ilgili herhangi bir şey istenmiyor. Aşı kartı, test gibi uygulamalar yok. Bunun dışında Bali’de gümrük kontrolünden geçerken elektronik ortamda bilgilerinizi girmeniz gereken bir portal var. Yani elektronik ortamda gümrük beyanı yapıyorsunuz. Web siteye bilgilerinizi girdikten sonra sistem size QR kod veriyor ve kodu makineye okutup gümrük kontrolünü geçiyorsunuz. Fotoğrafta web site ismi var. Uçaktan indikten sonra vakit kazanmak için bu sitede bilgileri doldurup QR kod alabilirsiniz. Dijital beyan bize enteresan ve gereksiz bir sistem olarak geldi.
2025 Güncelleme: Bali’ye gitmeden önce artık elektronik ortamda kapı vizenizi alabiliyorsunuz. Önceden vize almanız kapıda oluşan uzun kuyruklardan kurtulmanız demektir. Bali vizesi için resmi site adresi (https://evisa.imigrasi.go.id/) burası. Vize ücreti yaklaşık 35 Dolar. Vizeye başvurduktan sonra mailinize ödeme formu geliyor. Kredi kartı ile ödemenizi yapıyorsunuz ve vizeniz cepte. Denpasar Havaalanı’na vardığınızda vize derdiyle uğraşmıyorsunuz. Ayrıca Bali’ye girişte gümrük kayıt formunu doldurmanız gerekiyor. Onu bu adresten (https://ecd.beacukai.go.id/) kolayca yapabilirsiniz. Bu formu doldurduktan sonra sonda çıkan karekodun ekran görüntüsünü almayı unutmayın.
Bali’de Döviz İşlemleri
Endonezya’nın para birimi Endonezya Rupiahı. Namı diğer IDR. Bu para biriminde bol sıfır var. Bizim bir zaman ki 6 sıfırlı günlerimiz gibi. İlk başlarda uyum sağlama noktasında sorun yaşıyorsunuz ama sonra alışıyorsunuz. Kur hesaplama için telefonunuzda XE uygulaması kesinlikle olsun. Bu uygulama ile her şeyi birbirine çevirebiliyorsunuz ve çok rahat ediyorsunuz.
Şimdi gelelim Bali’de döviz bozdurma olayına. Türkiye’den aldığınız dolar ya da euro’nuzu Bali’de çok rahat bozdurabilirsiniz. Fakat bunu havalimanında yapmayın. Çünkü burada kurlar yüksek. Mümkünse paranızı şehir merkezinde IDR’ye çevirin.
Bali’de döviz bozdurma ile ilgili çok dolandırılma hikayesi var. Bunun için bankaları ya da Authorized yerleri tercih edin. Merdiven altı yerlerden uzak durun. Paranızı alırken 2 kere sayın ve karşılığında makbuz alın. IDR’de bol sıfır olduğu için bu duruma dikkat edin. Döviz bozdururken pasaportunuz yanınızda olsun. Son olarak paranızın hepsini IDR’ye çevirmeyin. İhtiyacınız kadar çevirmenizde fayda var. Yani Türkiye’ye dönerken mümkünse elinizde IDR olmasın.
Not: Bali’de ATM’lerden para çekebilirsiniz. Fakat Bali ATM’leri kart yutması ile meşhur. Dolayısıyla bilinmedik, kurumsal olmayan ATM’lerden uzak durun.
Bali’de Sim Kart Kullanımı
Bali’de bence telefonunuzda internet olmalı. Bali’de internet için Wifi aramakla uğraşmamalısınız. Bali’ye geldiğinizde ya havaalanından ya da merkezden sim kart alıp internet ile buluşmanızda ciddi fayda var. Çünkü Bali karışık bir yer ve özellikle ulaşım için internet şart. Biz de Bali’ye gelir gelmez sim kart alıp Bali seyahatimizde her daim internetimizi kullanabildik.
Peki Bali’de hangi sim kart firmaları var ve siz hangisini tercih etmelisiniz. Bali’de bizim gördüğümüz 4 tane sim kart satan yer var. Bunlar Telkomsel, XL Axiata ve Indosat ve Smartfren. Bunlardan en iyisinin çekim kalitesinden dolayı Telkomsel olduğu söylendi. Firmaların fiyatları genel olarak birbirine yakın. Biz gittiğimizde 18 GB internet 300 TL civarındaydı.
Sim kartınızı ister havaalanından isterseniz bizim gibi merkezden alabilirsiniz. Bence havaalanından alın daha rahat olur. Tüm firmaların havaalanında zaten mağazası var. Pasaportunuzu veriyorsunuz şipşak sim kartınızı alıyorsunuz. Sim kartı telefona takın, hücresel veriyi alın ve ondan sonra mağazadan ayrılın. Zira bazen internet için telefonda ayar yapmaları gerekebilir.
Not: Denpasar Havaalanı’nda sim kart alacaksanız çıkışa yakın yerlerdeki mağazalardan sim kart alın. Daha ucuza ve daha düşük gb’lı sim kart almak isterseniz de Bali merkezi tercih edin.
Bali’de Ulaşım
Bali gezi rehberi yazımda çok önemli bir noktaya geldik. O da Bali trafiği ve getirdiği zulüm. 5 dakikalık yolu 15 dakikada gidebildiğiniz Bali’de trafik bazen limitleri zorlayabiliyor. Bali’de ulaşım konusu sıkıntılı ama biz neredeyse her türlü ulaşım aracını deneyimledik ve güzel tecrübeler kazandık. Bu konuda size güzel ipuçları vereceğim.
İlk olarak şunu belirtmeliyim ki İstanbul trafiği, Bali trafiğine göre şükürlük. Bali’den sonra İstanbul trafiği de neymiş diyeceksiniz ve İstanbul’a dört elle sarılacaksanız. Hayatınızın toplamında gördüğünüz motosiklet sayısını Bali’de 1 günde göreceksiniz. İnanılmaz bir motosiklet trafiği var. Her yerden akın akın motosiklet çıkıyor ve vızır vızır sağlı sollu ataklarla yanınızdan geçiyor.
Bali’de ulaşım konusunu 5 başlığa böleceğim. Biz Bali’de araç da kiraladık, motora da bindik, özel şoförlü araba da tuttuk. Tüm bunların artısını eksisini yazıp size ulaşım konusunda yol göstereceğim.
Bali’de Yol Durumu ve Trafik
Bali’deki trafiği nasıl tanımlarsın deseler “Kaos içinde düzen” olarak tanımlarım. Bali’deki trafik tam bir kaos ama dediğim gibi kendi içinde bir düzeni var. Özellikle motosiklet sayısı fazla olduğundan yollarda ciddi bir yoğunluk var. Normalde Türkiye’de motosikletlere saygı yok denilirken Bali’de arabalara saygı yok.😃
Bali’de yollar genel olarak oldukça dar ve tek şerit. İki araç rahat geçiyor ama motosikletler sağdan soldan geçtiği için dikkatli olmak lazım. Bali’de hatalı sollama olayı yok. Hatalı sollama oldukça doğal bir olay. 😁Bunun dışında trafik İngiltere’deki gibi sağdan akıyor ve direksiyonlar sağ tarafta. Yani Türkiye’nin tam tersi. Başlangıçta bize biraz tuhaf gelse de sonradan fazlasıyla alıştık.
Bali’de bir de trafik ışığı yok denecek kadar az. Işıklar sadece Denpasar’da var. Denpasar adanın ana yeri olduğundan yollar biraz daha rahat. Bunun dışında diğer yollar oldukça yoğun. Bali’de araba süren gezginler olarak maksimum hızın 60 olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Özetle Bali’de gezi planı çıkartırken trafik faktörünü kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız. Günlük gezi planınızı çok yoğun yapmamaya çalışın.
Bali’de Kullanmanız Gereken Ulaşım Uygulamaları
Bali’de araç kiralamayacaksanız ya da özel şoförlü araç ayarlamayacaksanız ulaşım için kullanmanız gereken 2 uygulama var. Bunlardan biri Grab diğeri de Gojek. Bu iki uygulamayı Uber gibi düşünebilirsiniz. Bu uygulamalar Bali’de hayat kurtarıcı. Bali seyahatimiz boyunca sürekli bu uygulamaları kullandık ve gitmek istediğimiz yerlere hızlıca ulaşım sağladık.
Bu uygulamalar ile motosiklet ya da araba çağırıyorsunuz ve gitmek istediğiniz yere bu araçlarla gidiyorsunuz. Mantık şu; uygulama size A noktasından B noktası için fiyat veriyor siz de fiyatı kabul ediyorsunuz ve yapılan eşleşme ile araç gelip sizi alıyor ve sizi B noktasına götürüyor.
Bu uygulamaları telefonunuza önceden indirin ve aktive edin. Uygulamalar ödeme yöntemi için 1 TL gibi bir ücret ödemenizi istiyor. Bunu ödeyin ve uygulamaları kullanılabilir hale getirin. Şimdi bu uygulamalardan hangisi avantajlı o soruya cevap verelim. Biz her iki uygulamayı fiyat almak için kullandık ve bazen Grab uygun fiyat verirken bazen de Gojek verdi. Yani siz uygun fiyat için her ikisinden de fiyat almaya çalışın.
Uygulamalar oldukça gelişmiş. Fast food taşımacılığı bile yapıyorlar. Uygulamalarda motosiklet örneğin 10 TL iken araba 25 TL civarında. Eğer motosiklete 2 kişi binecekseniz şoförler normal olarak sizden 2 katı fiyat talep ediyor. Ödemeyi sisteme kaydettiğiniz kredi kartı ile ya da nakit olarak yapabilirsiniz. Genelde nakit olarak ödeme yapmaya çalışın. Çünkü kredi kartından fazla ödeme alabiliyorlar. Bizden 1 kere alındı itiraz ettik yardım butonundan direkt iade ettiler.😊
Bu uygulamalarda uyanık şoförlere dikkat edin ve asla fazla para ödemeyin. Bir de gitmek istediğiniz noktaya kadar sizi bırakmasını talep edin. Son olarak eşleşmeyi beklememek için gezdiğiniz yerden çıkmadan önce araç talep etmenizde fayda var. Zamandan tasarruf edersiniz.
Not: Denpasar Havaalanı’ndan bu uygulamalar ile kalacağınız otele gidebilirsiniz. Hem de ilk etapta uygulamaları tecrübe etmiş olursunuz. Uygulamalar üzerinden şoförle konum gibi konular için chat de yapabiliyorsunuz.
Bali’de Şoförlü Araç Kiralama
Bali trafiği keşmekeş olunca turistler için günlük şoförlü araç kiralamak oldukça iyi bir alternatif oluyor. Bu noktada Bali’de alternatif bir çok araç var. Biz de Bali’de yaklaşık 3 gün için şoförlü özel araç kiraladık ve gezilecek yerlerin bazılarına bu araçlarla gittik.
Bali’de kiraladığımız şoförlü araçlardan çok memnun kaldık. Bu noktada Bali trafiğinde özel araç çok rahat oluyor. Siz istediğiniz gibi takılıyorsunuz ve şoför sizi istediğiniz yere götürüyor. Çok iyi değil mi ?
Bali’de bu durum tam bir sektör olmuş. Biz Bali’de oldukça memnun kaldığımız 2 şoförle zaman geçirdik ve çok rahat ettik. Her iki kişi de şoför olmanın ötesinde bize rehberlik ettiler ve gezeceğimiz yerlerde çok rahat olmamızı sağladılar. Adamlar yerli olunca her şeye vakıflar ve iyi tecrübeye sahipler. Bu noktada istediğiniz yere istediğiniz şekilde sizi götürüyorlar ve hiç itiraz etmiyorlar. Hatta rota belirlemenize yardımcı oluyorlar.
Yukarıda yer alan Bali Gezi Planı listesinde otelinize uzak yerler için şoförlü araç kiralama yapabilirsiniz. Özellikle Bali’nin kuzeyi ve doğusu için özel araç çok mantıklı. Şimdi size 2 telefon numarası veriyorum. Bali’ye gitmeden bu şoförlerle temasa geçin ve size her noktada yardımcı olsunlar. Her iki kişi de çok yardımsever. Selamımı iletmeyi unutmayın.😊 Son olarak Bali’ye gitmeden önce araç için rezervasyon yapmanız daha güzel olacaktır.
- balibydriver – Tel: +62 81338722295
- Komangbali_driver – Tel: +62 817-4760-290
Her iki şoföründe ismi Komang. İkisinden birini tercih edebilirsiniz. Instagram ve Whatsapp iletişimleri mevcut. Buralardan da temasa geçip tüm detayları sorabilirsiniz.
Bali’de Araç Kiralama
Biz çılgınlık yapıp Bali’de araç da kiraladık ve dehşet Bali trafiğine daldık. Hem de aracımızı 5 günlüğüne kiraladık ve neredeyse her gün aracımızla gezdik. Bali’de araç kiralanır mı derseniz bu soru tamamen sürüş yeteneğinize bağlı. Çoğu kişi Bali’de araba kiralanmaz dese de bence güzel bir araba bulabilirseniz araç kiralayabilirsiniz.
Biz Bali’de 200 km menzilli Wueling marka Çin malı elektrikli araç kiraladık. Günlük 200 km menzil fazlasıyla yetti. Aracımız küçücüktü ve çok tatlıydı. 4 kişilik kapasitesi vardı. O kadar tatlı bir arabaydı ki herkes dönüp bize selam veriyordu. Bali’de araç kiralayacaksanız bu tarz bir araba işinizi fazlasıyla görür. Birincisi araba küçük kolay park ediyorsunuz, ikincisi ise araç elektrikli yani benzin derdiniz yok.
Bali’de bizim kullandığımız ehliyetler geçerli. Rezervasyon önceden yaparsanız daha güzel olur. Araç kiralarken herhangi bir depozito ödemedik. Sadece araç kiraladığımız firmaya Türk kimliğimizi geçici olarak verdik daha sonra araç tesliminde kimliğimizi geri aldık. Araçla ilgili hiç bir sorun yaşamadık. Çekiş gücü oldukça iyiydi, yokuşları çok iyi çıktı. Aracın şarj olayı da oldukça basit. Kaldığımız otellerin güvenlik odasında şarj aparatlarıyla prize taktık ve sabah %100 şarj ile aracımızı geri aldık. Normal telefon gibi aracı şarj ediyorsunuz, çok büyük kolaylık değil mi ?
Bali’de Araç Kiraladığımız Firmanın Bilgileri (Selamımı İletmeyi Unutmayın.😊)
- Adres: Signature Hotel, Jl. Mertanadi No.74, Kerobokan, Kec. Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali 80361, Endonezya
- Saatler: 24 saat açık
- Telefon: +62 851-7529-9919
- Web Site: https://baliqu.com/
- Instagram: https://www.instagram.com/baliquofficial/
Bali’de araç kiralayacaksanız trafik akış yönünün Türkiye’nin tersi olduğunu unutmayın. Maksimum hızınız 50 ya da 60 olsun. Zaten isteseniz de hız yapamazsınız. Aklınızda hep soldan ilerlemek olsun. Soldan yavaş yavaş gidin ve mümkünse araç geçmeyin. Aynaları iyi kontrol edin. Önünüzde giden aracı tavşan atlet olarak belirleyin o ne yapıyorsa siz de aynısını yapın. Bali’de biz trafik polisi gördük ama hiç durdurulmadık. Bunun dışında park yeri olayı sıkıntı ama aracınız küçükse çok da sorun olmuyor.
Bali’de Araç Yakıt Alımı & Benzin İstasyonları
Bizim aracımız elektrikli olduğu için benzinle hiç işimiz olmadı. Benzin istasyonlarına baktığımızda benzinin litresi 14.000 IDR civarındaydı. Yani neredeyse bizle aynı. Benzin istasyonu şehir merkezinde bir çok yerde vardı. Kırsala gidecekseniz aracınızın deposunu her hâlükârda doldurmayı unutmayın.
Not: Bali’de ücretli yol kavramı neredeyse hiç yok. Neredeyse dedim çünkü dönüşte havaalanı yolunda bize ücretli yol denk geldi. Araç kiraladığımız için ve aracı havaalanında teslim edeceğimiz için bu ücretli yola girmek zorunda kaldık. Hatta üstümüzde nakit yoktu. Sağ olsun arkadaki araç geldi bizim yerimize ödeme yaptı ve bu ücretli yolu kullandık. Biraz şanslıydık yani. Bunun dışında ücretli yol hiç denk gelmedi.
Bali’de Marketler
Ulaşım konusu da tamamsa Bali’de nereden günlük alışverişinizi yaparsınız kısmına gelelim. Bali’de bizdeki gibi bir çok zincir market var. Bu noktada oldukça rahat ettik. Bali’de zincir marketler olarak Mini Market, Circle K, Alfa Market ve Indomaret gibi marketler bulunuyor. Bu marketlerde fiyatlar genel olarak uygun. Hatta bazılarında fast food da satılıyordu. Bali’ye gittiğinizde bu marketleri tercih edip park yeri olarak da kullanabilirsiniz. Genel olarak çoğunda ücretsiz tuvalet var. Marketlerde kredi kartı geçerli. Marketlerden bir şey almayacaksanız da serinlemek gayet güzel oluyor.😁
Bali Ucuz mu Pahalı mı ?
Bali ucuz mu, pahalı mı sorusu oldukça önemli. Bali bana göre Türkiye ile neredeyse aynı seviyede pahalılığa sahip bir yer. Hatta Türkiye’den bir tık ucuz diyebilirim. Aslında çantada keklik bir turistseniz size pahalı bir yer olarak gelecektir. Fakat dişli bir turistseniz oldukça ucuza takılabilirsiniz.
İlk olarak Bali’de her zaman pazarlık yapmalısınız. Hediyelik eşya satan yerlerde, takside vs her yerde pazarlık şart. Çünkü turist olduğunuz için size direkt 10 katı fiyat çekiyorlar. Biz Bali’de oldukça iyi pazarlık yaptık. Siz aklınızdaki fiyatı teklif edin, yok derlerse arkanızı dönün gidin, sonra tekrar sizi pazarlık masasına çağıracaklar. Dolayısıyla özellikle hediyelik eşya alırken iyi pazarlık yapın.
Gelelim ulaşım pahalı mı sorusuna. Bali’de yukarıda bahsettiğim uygulamalarla çok uygun fiyatlarla bir yerden bir yere ucuza gidebilirsiniz. Bu uygulamalardaki motosiklet ulaşım ücretleri oldukça uygun. Bunun dışında araç kiralama ve benzin fiyatları da Türkiye’ye göre nispeten daha uygun.
Konaklama noktasında Türkiye’deki oteller son yıllarda aldı başına gitti. İyi bir otelin günlük ücreti 5000 TL’den başlıyor. Bali’de ise otel konaklama fiyatları Türkiye’ye göre daha ucuz. Genel olarak Türkiye ile kıyasladığımda otel fiyatları %50 daha ucuz diyebilirim. Ki bu oteller doğanın içinde cennet gibi oteller. Yani Türkiye’de 1 hafta lüks bir otelde konaklamaktansa Bali’de bu tarz otellerde kalmak çok daha mantıklı. Sadece uçak bileti bulmak mesele!
Bir de Iphone fiyatlarından bahsedeyim. Bali’de Iphone 14 pro max 128 GB yaklaşık 27.000 – 28.000 TL civarında (2023 yılı fiyatları). Biz de gitmişken buradan bir Iphone aldık.😊Buradan almanın güzel yanı genel olarak Türkiye’de garantisi geçerli modellerin satılıyor olması. Tax free yok onu da belirteyim.
Bali pahalı mı sorusuna cevap vermeye çalıştım. Şu an Endonezya Rupiah’ı bizden daha değerli. Paramız her yerde ne yazık ki itibar kaybetti. Bu durumun etkisini biz gezginler olarak çok yaşıyoruz. Bir de kredi kartından kur farkı geliyor ki sormayın gitsin. Yani Türkiye’de gezgin olmak çok zorlaştı.
Bali Gezi Maliyetimiz ve Tatil Masrafı
Bali gezi maliyet kalemlerimizi tek tek yazmaya çalışacağım. Yazacağım maliyetler kişi başı olacak şekilde. Her şeyi yazmaya çalışacağım ama bazı kalemler tamamen öznel. Yani kalacağınız otel, gideceğiniz yerlere kadar fiyatlar değişebiliyor. Siz çok uygun bir hostelde de kalabilirsiniz ya da lüks bir villada da. Ben yine de size ortalama bir rakam çıkartmaya çalışacağım.
Gezi maliyetinde en tuzlu kalem uçak bileti ama biz onu da kampanyadan çok ucuza getirebildik. Bunun dışında bir de gezilecek yerlerin giriş ücreti turist tarifesi olduğundan onlar da biraz maliyeti yükseltiyor. Bali’de neredeyse her yerin giriş ücreti var. Bir de bazı yerlerde ayrıca fotoğraf çekme ücreti alınıyor. Sadece Bali’de Ubud Palace’ın giriş ücreti yoktu ve nasıl olmaz ya dedik çok şaşırdık.😂
Not: Bali’de kaldığımız otelleri Instagram’a sabitlediğim Bali hikayelerinde görebilirsiniz.
Bali Gezi Maliyetimiz (Fiyatlar 2023 yılı için geçerlidir)
- Uçak Biletleri: 9500 TL (Yurt içi ve aktarma uçuşları dahil)
- Yurt Dışı Çıkış Pulu: 150 TL
- Bali Kapıda Vize: 35 Dolar
- Otel Maliyetleri: 10.000 – 11.000 TL
- Şehir İçi Ulaşım: 400 TL
- Özel Araç Kiralama: 700 TL (Günlük)
- Araç Kiralama: 650 TL (Günlük)
- Giriş Ücretleri: 1500 TL
- Yeme – İçme Maliyeti: 2000 TL
- Nusa Penida Adası Turu: 800 TL
Not: Seyahatlerinizi daha uygun maliyetlere getirmek sizin elinizde. Her noktada tasarruf yaparak bir sonraki seyahatinize bütçe sağlayabilirsiniz. Bunun için Ucuza Gezme Yolları başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Bali Güvenli mi ?
Bali dünyanın en popüler turizm destinasyonlarından biri. Burada özellikle trafik konusunda bir kaos olsa da adada güvenlik açısından bir sorun yok. Biz 12 gün boyunca güvenlik noktasında hiç bir sorun yaşamadık. Herkes olabildiğince güler yüzlü ve yardımsever. Bali’de turist kazıklama potansiyeli yüksek olsa da uyanık olursanız çok sorun olmaz. Yani Bali güvenli bir yer.
Not: Bali’de drone uçurma ile ilgili neredeyse her yerde bir serbestlik var. Biz de bir çok yerde drone uçurduk. Hatta popüler yerlerde 2-3 tane drone gördük. Bu konuda gerekli güvenlik önlemlerini alırsanız sorun yaşamazsınız.
Bali’ye Ne Zaman Gidilir ?
Bali’ye ne zaman gidilmesi gerektiği kişisel tercihlere, ucuz uçak bileti bulmaya ve seyahat amacınıza göre değişir. Bana göre ucuz uçak bileti bulduğunuzda dönem farkı gözetmeksizin bileti hemen alın ve kendinizi Bali’ye atın.
Bali, tropikal bir iklimi olduğu için yıl boyunca sıcak ve nemli bir havaya sahip. Biz havaalanından çıktığımızda nemi hissettik ve hamama mı geldik dedik. Nem çok fazla. Dolayısıyla Bali’de en yakın arkadaşınız klimalar olacak😂. Sıcaklık konusunda da Bali oldukça sıcak bir yer. Bazı yerleri gezerken buharlaşmanız kaçınılmaz son.
Şimdi gelelim Bali’ye ne zaman gidilir sorusunun cevabına. Bali’de yıl boyunca iki mevsim bulunuyor: yağışlı mevsim ve kuru mevsim. Yağışlı mevsim Kasım ile Mart arasında iken kuru mevsim Nisan ile Ekim ayları arasında. Kuru mevsimde daha az yağışla birlikte güneşli ve daha az nemli bir hava var. Bali’ye gitmek için en popüler dönemler genellikle kuru mevsimde olan Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları. Bu aylarda hava genellikle güneşli. Ancak, bu dönemlerde Bali daha kalabalık çünkü birçok turist sıcak mevsimi seviyor. Yağışlı mevsimde Bali’ye gitmek isterseniz, daha az kalabalıkla karşılaşabilir ve otel fiyatlarını daha uyguna yakalayabilirsiniz.
Biz Bali’ye 1 Mayıs – 12 Mayıs tarihleri arasında gittik. Gitmeden önce hava durumunu kontrol ettiğimizde hava genel olarak kapalıydı ama şansımıza Bali’de sadece 2 gün çok az yağmura yakalandık. Yani hava %30 veya %40 yağmurlu gözükse de güneş kendini gösterebiliyor.
Bali Kaç Günde Gezilir ?
Bali Kaç Günde Gezilir ? Bu soru gerçekten çok zor bir soru. Çünkü Bali’de o kadar gezilecek yer var ki ben diyeyim 1 ay siz deyin 2 ay yeter. Tapınaklar, şelaleler, plajlar, pirinç tarlaları derken Bali’ye ayırmanız gereken vakit fazla olmalı. Yukarıda Bali gezi planında seyahat sürenize göre gezmeniz gereken yerleri yazdım. Siz buna göre plan yapabilirsiniz.
Genellikle Bali’yi keşfetmek için en az 10 gün önerilir, ancak Bali çok daha uzun süreleri hak eden bir yer. 10 gün içinde Bali’nin ana turistik bölgelerini keşfedebilirsiniz. Örneğin, Ubud bölgesi, Kuta ve Seminyak gibi plaj bölgelerine giderek tatil sürenizi buralarda geçirebilirsiniz. Eğer Bali için daha fazla zamanınız varsa, Bali’nin diğer güzelliklerini de muhakkak keşfetmelisiniz. Bunlar arasında Nusa Penida ve Gigi Adalarını keşfetmek, Batur Yanardağı’na tırmanmak, Bali’nin en doğu tarafına gitmek güzel tercihler olacaktır.
Sonuç olarak, Bali’yi keşfetmek için buraya en az 10 gün ayırmanızı öneririm. Ancak, ne kadar süre ayıracağınız tamamen sizin tercihlerinize ve planlarınıza bağlı. Bu noktada zamanınızı efektif kullanmak ve yukarıda özellikle ulaşım konusunda söylediğim hususlara dikkat etmeniz önemli.
Bali’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bali muhteşem bir coğrafya ama bir o kadar da zorlu bir yer. Gözünüz korkmasın ama Bali’ye giderseniz bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Her yerin ya da kültürün farklı bir özelliği var elbet ama Bali bambaşka bir yer. Yazımda zaten bir çok noktaya değindim ama bu kısımda bilhassa dikkat etmeniz gerekenleri ve Bali’de yanınıza almanız gereken şeyleri sıralayacağım.
Bali’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bali’ye giderken yanınıza muhakkak güneş kremi ve sivrisinek ilacı alın.
- Yanınıza rahat bir ayakkabı ve bolca tişört alın yanınıza.
- Şelalelerde kaygan zemine çok dikkat edin.
- Bali trafiğinde araç kullanacaksanız çok dikkatli olun.
- Para bozdururken dikkatli olun.
- Alışveriş yaparken pazarlık yapmayı unutmayın.
- Gezilecek yerleri keşfederken yanınızda muhakkak su olsun.
- Güneş çarpmasını önlemek için yanınıza şapka alırsanız güzel olur.
- Tapınakları gezerken sarong denilen örtüleri bağlamanız gerek belinize. Yanınızda yoksa da dert etmeyin, her tapınakta ücretsiz şekilde veriliyor.
- Bali’de bazı yerlerde maymunlar var. Maymunların olduğu yerde eşyalarınıza dikkat edin.😊
- Gezilecek yerler için zaman planlamanıza dikkat edin ve mümkünse erken kalkın.
Özetle Bali Nasıl Bir Yer ?
Bali Nasıl Bir Yer ? Bali, Endonezya’nın en popüler turistik destinasyonlarından biri ve bence her noktası ile keşfedilmeyi hak eden bir yer. Ömrü hayatınızda bir kere de olsa buraya gitmeye çalışın. Her noktası büyüleyici ve güzel. Biz Bali’ye gitmeden önce belki burada yaşarız diye düşünmüştük ama trafik ve havadan dolayı Bali bize göre değil dedik.😊
Bence Bali turistik olarak gezip dönebileceğiniz bir yer. Yerel lezzetleri, yoga ve meditasyon imkanları, masajı, dini ritüelleri, tropik havası, sörf imkanı gibi bir çok nedenden dolayı Bali’yi tercih edebilirsiniz. Ada hakkında yazdığım yazılar size rehberlik edecektir.
Bali Gezi Rehberi Sıkça Sorulan Sorular
Bali’ye gitmek için gerekenler nedir ?
Bali’ye gitmek için sadece pasaportunuzun olması yeterli tabi uçak biletini saymıyorum. Bir de Bali’ye ulaştıktan sonra havaalanında kişi başı 35 dolara kapıda vize alıyorsunuz ve Bali’ye giriş yapıyorsunuz. Pasaport kontrolünde hiç bir sıkıntı olmuyor. Ülkeye giriş oldukça kolay.
Bali Covid testi istiyor mu?
Bali’ye girişte herhangi bir covid testi veya aşı kartı istenmiyor. Maske zorunluluğu da yok. Ülkeye giriş oldukça basit.
İstanbul Bali arası kaç saat?
İstanbul’dan Bali’ye THY’nin direkt uçak seferleri bulunuyor. Uçak ile İstanbul Bali arası yaklaşık 12 saat sürüyor. Uçak 10000 metre irtifada 1000 km hızla gidiyor ve yaklaşık 12 saate Bali Denpasar’a ulaşıyor.
Bali’de hava nasıl ?
Bali tropik bir havaya sahip olduğu için genel olarak sıcak bir ada. Adada oldukça fazla nem var. Sıcaklık artı nem olunca hava biraz boğucu olabiliyor. Hava sıcaklığı yıl boyunca ortalama 27 derece civarında.
Bali Adası için vize gerekli mi?
Bali Adası için kapıda vize gerekli. Kapıda vizeyi de Bali Denpasar Havaalanı’ndan kolayca alabiliyorsunuz. Yani Türkiye’de Endonezya Büyükelçiliği’ne gitmenize gerek yok. Kapıda vize ücreti kişi başı 35 Dolar.
Bali’ye giderken ne giyilir?
Bali oldukça sıcak ve nemli bir yer. Yanınıza bol bol tişört ve şort almanızda fayda var. Hatta küçük bir havlu almanız terinizi silme açısından güzel olur. Bir de yağışlı dönemde Bali’ye gidecekseniz yağmurluk almanız güzel olur. Bol bol yürüyecekseniz de iyi bir ayakkabı şart.
Türk ehliyeti Bali’de geçerli mi?
Yukarıda anlattığım üzere biz Bali’de araç kiraladık. Ehliyet konusunda sorun yaşamadık. Firma Türk ehliyeti ile araç kiralayabileceğimizi söyledi. Bali’de polis kontrolüne denk gelmedik onu da eklemiş olayım.
Bali’de denize girilir mi?
Bali genellikle güzel plajlarıyla biliniyor. Ancak, Bali’nin bazı bölgelerinde denize girmek tehlikeli. Çünkü Bali’nin bir çok plajında deniz oldukça dalgalı. Deniz tatili için Bali’ye gidecekseniz iyi araştırma yapmanız lazım. Yani Bali’de bizim Ege koylarını beklemeyin.
Bali pasaport istiyor mu?
Bali’ye giriş için pasaport şart. Pasaportunuzla kapıda vize alarak Bali’ye giriş yapabilirsiniz.
Evet Bali gezi rehberi konusunda yaşadığımız tüm tecrübeleri aktarmaya çalıştım. Buraya yolunuz düşerse eminim bu bilgilerle işiniz çok daha kolaylaşacaktır. Sormak istediğiniz bir şey varsa yorum kısmına yazın seyahatte değilsem 24 saat içinde cevaplarım. Şimdiden keyifli gezmeleriniz olsun. Hoşça kalın.😊
yorumlar
Ayşegül
Bali planı yaparken imdadıma yetişen yazı 😍 Havaalanında e-sim satılıyor mu acaba? Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim
Bujuyollarda
Merhaba Ayşegül, Çok teşekkürler güzel yorumun için. Bali’de Smartfren isimli firma e sim satıyordu. Fakat e-sim de internet hızı daha düşük ve daha pahalı. Bunun yerine normal sim tercih edebilirsin.
Merve
Bali planı yaparken nereye ne kadar vakit ayırmam gerek kafaları yerken çok güzel rehber oldu teşekkürler☺️
Bujuyollarda
Çok teşekkürler. Faydası olduysa ne mutlu. Gezilecek yerler yazımda da diğer detayları bulabilirsiniz.
ibrahim yilmaz
merhaba öncelikle cok faydali ve süper bilgiler icin tesekkurler,tatiliniz 2024 de mi yaptiniz.söförlu aracin dolar veya euro olarak günlük fiyatini yazarmisiniz ve gunluk derken 24 saat mi esas aliniyor…son sorum bizim tzaman sikintimiz yok belki uzun kaliriz dönüs bileti kesinlikle isteniyor mu,dönus bileti almazsak sorun olur mu…simdiden cok tesekkur ederim
Bujuyollarda
Merhabalar, 2023 te yaptık ama 2024 e göre güncelledik. 24 saat esas alınıyor. Wp’den şoförlere yazın size güncel fiyat vereceklerdir. Selamımızı muhakkak iletin. Dönüş bileti almasanız sorun olmaz.
Emre
Balide haziran döneminde nasıl bir ayakkabı/terlik giyilmeli? Güzel ayakkabılarımı götürmeli miyim emin olamıyorum çok toz topraktan kirlenecek gibi düşünüyorum 😀 Harika bir yazı bu arada teşekkür ederiz!
Bujuyollarda
Bali’de akşam dışarı çıkarken şık bir ayakkabı güzel olur. Eğer gün içinde çok gezecekseniz rahat ayakkabı ya da terlik şart. Güzel ayakkabılarınızı plajlarda tapınaklarda yağmurda çamurda kirletmeyin.:)
nur
Merhabalar. biz toplamda 13 gün ayırdık Baliye. 4 gün Ubud, 3 gün seminyak ve 3 gün nusa adaları olarak. geriye 3 gün daha kalıyor.sizce bu 3 günü hangi bölgeye ayırmalıyız. ve Siz olsaydınız 13 günü hangi bölgelere kaçar gün olarak ayırırdınız 🙂
Bujuyollarda
Merhabalar, 3 gün seminyak için fazla bence çünkü buralarda çok fazla bir şey yok. 6 gün Ubud için ideal bence. 6 güne Ubud merkez, Ubud’un kuzeyinde gezilmesi gereken yerler ki en az 2 gün lazım ve bir de Ubud’un (adanın) doğusu var. 2-3 gün nusa için iyi bence. 1-2 gün de Gili’ye vakit ayırabilirsiniz. +1 gün cepte olsun ki Bali’de her şeyi değiştiren bir Trafik durumu var. 😊
Özetle 13 günlük Bali gezi planı
2 gün Seminyak-Kuta-Canggu
6 gün Ubud ve çevresi
2-3 Gün Nusa
1-2 Gün Gili
ÖZGE
Merhabalar,
Öncelikle bu kadar net ve ayrıntılı paylaşımınız için çok teşekkür ederiz. Yazınızı tekrar tekrar özümseyerek okuyacağım 🙂
Balayı için 2 aydır kendimi Bali’ye hazırlamaya çalışıyorum, Bali Ada’sının doğası gereği bir sürü çeşitli hayvalar var. Fotoğraflara baktıkça içimiz açılan yeşil doğa kim bilir neler barındırıyor içerisinde diye düşünmeden yapamıyorum. Özellikle efsane pirinç terasları 🙂
Hayatta en çok zorlandığım ve çok üzüldüğüm durum, hayvalardan korkmak-huylanmak. Haliyle bu kadar hayal kurup hem kendime hem de eşime zor anlar yaşatır mıyım diye çok endişeleniyorum. Ada’da bulunan hayvanlar özellikle sürüngenler konusunda bilgi verir misiniz?
Bujuyollarda
Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için. Olabildiğince sade basit ve detaylı anlatmaya çalıştım. Faydalı oluyorsa ne mutlu.❤😊
Pirinç tarlaları gerçekten efsane. Sadece nem çok ama çok fazla. Güzel bir reel çıkarmıştık pirinç tarlalarından.
Sürüngenler konusunda gözünüz korkmasın. Bazen çok küçük gecko görüyorsunuz. O da zaten TR’de kırsalda denk geldiğimiz kertenkelelerden. Onun dışında sürüngen anlamında bize 12 gün boyunca bir şey denk gelmedi. Gönlünüz ferah olsun. Sadece çok korkuyorsanız konaklama yapacağınız yerleri çok kırsalda tercih etmeyin.
Yine sorunuz olursa yorum yaparsanız cevaplamaya çalışırım. Şimdiden size mutluluklar diliyorum.😊
nur
Tur programı için teşekkür ederiz. Peki şoförlü araç kiralama yapmak istiyoruz. Yazdığınız maliyetlerden özel araç kiralamaya mı giriyor yani günlük 700 lira mı acaba ? (Şu anki kurla değişebilir tabi) Bir de tavsiye ettiğiniz numaraları Türkiyedeyken mi arayalım. Telefonda konuşarak mı o günlere rezervasyonu yapıyoruz ? Bu konuda biraz bilgilendirebilir misiniz. Bilgileriniz bizim için çok kıymetli 🙂
Bujuyollarda
Merhabalar,
Bali gezimiz 2023 Mayıs ayındaydı. Fiyatlar çok değişmemiştir. Fiyatlar özel şoförlü araçlar için günlük ücretler. Pazarlık yapın yine de. Bahsettiğim numaraları Tr’de iken whatsapptan arayın ya da yazışın sonra rez yapın. Gitmeden önce her şeyi netleştirin. Şoför arkadaşlara selamımı iletin.:)
Serdar
Merhaba Bali’ye gitmek istiyorum şu an aşı şartı var mı?
Bujuyollarda
Merhaba hayır şu an aşı şartı yok.
günay
motor kiralamak mantıklı mı sizce ?
Bujuyollarda
Eğer çok çok iyi biliyorsanız mantıklı. Aksi takdirde riskli bir durum
gül baymaz
merhabalar endonezya malezya ve bali turuna çıkıyorum fakat nasıl bir valiz yapmam gerekiyor çok mu ? sıcak yada önerileriniz nedir
Bujuyollarda
MErhaba, ilk olarak bu yazıma göz atabilirsiniz. https://bujuyollarda.com/tatil-valizinde-olmasi-gerekenler/
Bunun dışında bali sıcak ve nemli bir yer. Kıyafet olarak bol bol tişört ve iç çamaşırı almanızda fayda var. Ayrıca yanınıza minik bir havlu da almanızı öneririm. Ayakkabınız rahat olsun. İyi bir terlik de kullanabilirsiniz. Kalın şeyler almanıza bence hiç gerek yok. Valizinizi sıcak sezonda doldurmayın. Sivrisinek ilacı da önemli. Bir de Bali’de tapınak gezecekseniz sarong almanızda fayda var.
Gökberk
Merhabalar, hangi tarihler arası Bali’ye gitmiştiniz ? Özel araba için fiyatlar ve genel olarak otel fiyatları çok uygun geldi.
Bujuyollarda
Merhaba 2023 mayısta gitmiştik. Fiyatlarda sonradan artış olmuş olabilir.
Cagil
Merhabalar,
Bilgilendirme sahane cok tesekkurler. Saglikla ilgili birkac soru sormak istiyorum. Bali’ye gitmeden once saglikla ilgili nelere dikkat etmek gerekir? Yaptiracagimiz bir asi ya da bir hastaliga yonelik herhangi bir sey var mi? Bilgi verebilirseniz cok mutlu olurum, simdiden tesekkurler 🙂
Bujuyollarda
Merhabalar. Biz herhangi bir aşı vs yaptırmadık.Covid ile ilgili herhangi bir belge de talep edilmiyor.
Sadece hijyen koşullarına dikkat edin yeter. Sivrisinek ve hava sıcaklığı en önemli iki faktör. Bunlara yönelik tedbir almanızı tavsiye ederim.:)
Ayşe
Yazınızın ne kadar faydalı olduğunu anlatmakla bitiremem. Bali tatil planı yaparken çok işimize yaradı.Emekleriniz için çok teşekkür ederiz aklımızdaki tüm sorulara cevap bulduk.
Bujuyollarda
Ben de yorumunuzun ne kadar güzel olduğunu anlatamam .:) Çok teşekkür ederim. Keyifli ve sorunsuz gezmeleriniz olsun.
Furkan Atalay
Merhabalar,
Bali ile ilgili tüm yazılarınızı büyük bir dikkatle ve keyifle okudum, Nusa Penida turunuzla ilgili yazınızın linki açılmamakta fakat. Bu yazınıza nasıl ulaşabilirim ?
Bujuyollarda
Merhabalar, yorumunuz için teşekkür ederim. Henüz yazıyı yayına almadık . Yayına aldığımızda aktif olacaktır.:)
MELİH
Merhaba balayı için baliyi düşünüyordum yazınız çok yardımıma dokunda gerçekten çok müteşekkirim.
Bujuyollarda
Merhaba çok teşekkür ederim Keyifli tatiller diliyorum.
Beril
Merhaba 1.5 yaş ve 8 yaşında çocuklarımizla karne tatilinde yaklasık 2 haftalık bali planliyoruz. Sizce zor olurmu? Özellikle tavsiye edeceğiniz şeyler olurmu? Mesela nusa / gili adalarini atlayalimmi dersiniz ?
Bujuyollarda
Merhaba, Bali gezilecek yerler sayısal olarak çok fazla. Özellikle şelale ve tapınak sayısı açısından bolluk var. Sizin için otel tatili artı bir kaç yer olabilir ama yüksek tempolu bir programda zorlanırsınız. Yani gezilecek yerleri iyi seçmelisiniz. Nusa’da turlar her yere araç ile götürüyor ama kalabalık ve bazı yürüyüş mesafelerini göz ardı etmemelisiniz. Çocuklar size uyum sağlayabilirse sorun olmaz ama sonuçta size bağlılar. Yani özetle size iyi bir gezi programı lazım.
Sinem
Merhaba,
Yazınız bizim için çok yardımcı oldu, detaylı ve çok anlaşılır yazmışsınız teşekkür ederiz.
Mayıs ayının ortasında Bali’ye gitmeyi düşünüyoruz. Sadece kalp koyduklarınızı dolaşmayı düşünüyoruz. Bize önerebileceğiniz bir sıralama var mı?
Bujuyollarda
Merhaba Sinem Hanım,
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kalp koyduklarım önemli yerler. Tabi bir de zamanınız önemli. Sıralamayı kalacağınız otelin konumuna göre gezilecek yerler haritası üzerinden kendiniz çıkarmanız daha pratik olur. Bali’de konum ve trafik önemli.
Burak Yıldız
Çok iyi beeee dediğim yazı biçimi çocuğa anlatır gibi tek tek yaşarcasına 🤭 alkış 👏
Soru 1…
İngilizceyi az bilmek yani fiilsiz ozne yuklem kullanarak gidersek zorlanır miyiz ?
Turklerin en buyuk sorunlarindan 🤭
Soru 2…
Biz beach club agirlikli yerleri gezmek icin gidecegiz nerede kalmalıyız.
Soru 3… Ve en önemlisi…
Biz uçak biletini kualalumpur alıp oradan deniz yolu ile baliye geçmek istiyoruz.
Nasıl yaparız bilginiz var mı ?
Bilgi varsa detaylandırabilir misin ?
Kualalumpurdan deniz yolu ile bali kac saat kac para nerden kalkiyor havaalanina cok uzak mi ? Gibi…
Tekrar coook tesekkur ederim. Simdi instagramdan’da takip ediyorum sizi. Bol sağlıklı gezmeler 😀
Bujuyollarda
Merhabalar ne güzel bir yorum olmuş . Çok teşekkür ediyorum.
Soruların cevaplarına gelelim.
1- Dil çok problem değil bir şekilde inanın anlaşılıyor. Yeter ki girişken olun. Gerisi sorun değil. Hat alın Google translate kullanın yeterli.
2- Canggu ve Seminyak’ta beach cluplar daha fazla. O bölgeyi değerlendirebilirsiniz. Ama Ubud en önemli görülmesi gereken yer.
3- Biz de Kuala aktarmalı gittik ama uçakla . Airaisa da uygun bilet var. Deniz yolunu inanın hiç bilmiyorum.
Sıla
Merhabalar 🙂
Öncelikle yazınız için teşekkürler. 8 gün kalacağız biz. Otel olarak tek yer Ubud’da mı tercih edelim yoksa farklı farklı yerlerde mi? Mesafe açısından zorlanır mıyız? Eğer farklı yerlerde öneriyorsanız kaç noktada kalalım?
Bujuyollarda
Merhabalar. 8 gün için Ubud’da kalabilirsiniz. Fakat hem yol yorgunluğunu atmak hem de biraz ısınma turu için 1. ve 2. gün havaalanına yakın bir yerde kalıp denpasar civarındaki yerleri de keşfedebilirsiniz. 2+6 ya da 1+7 şeklinde plan yapabilirsiniz. Gezi planı yaparken trafik olayını muhakkak göz önünde bulundurun.
şeyma
Daha önce yaptığımız meksika gezimiz için yazınızdan epey yararlanmıştık. Şimdi sıra Bali’de:) Yine mükemmel ve detaylı bir yazı yazmışsınız. Bali seyehati öncesinde bu bilgiler işimize çok yarayacak. Emekleriniz için çok teşekkürler…
Bujuyollarda
Merhaba Şeyma,
O kadar güzel bir yorum ki çok ama çok mutlu oldum. Yazılarımı sade bir şekilde, detaylara değinerek yazmaya çalışıyorum. Faydalı olduysa ne mutlu. Keyifli ve sorunsuz gezileriniz olsun. 😊
Alp Özkaplan
Merhaba,
Öncelikle yazınız için teşekkürler.
Sormak istediğim iki sorum var.
1-) Konaklamayı sadece Ubud’ta gerçekleştirip oralardan gidip gelmek çok sıkıntılı olur mu sizce?
2-) Balayı yerine iki arkadaş gitsek çok sıkılır mıyız acaba düşünceleriniz nelerdir?
şimdiden çok teşekkürler.
Bujuyollarda
Merhaba,
Ubud adanın merkezi sayılabilecek bir noktada fakat adada trafik çok yoğun. Her yerden motosiklet akıyor. Ubud’dan adanın doğusuna gitmek isteseniz en az 3 saat trafikte geçiyor. Şoförlü araç kiralarsanız sorun olmaz. Biz Bali’de son günlerimizde Ubud’da kaldık ve buradan çevre yerlere gittik. Eğer Ubud eksenli bir gezi planlayacaksanız Ubud’da kalabilirsiniz tabi trafiği hesaba katmanız lazım. Bir de sabah erken hareket etmelisiniz.
Bali’de sıkılma lüksünüz bence yok. Çok güzel mekanlar var. Özellikle beach clupları süper. Gezilecek yerler desen sayısı çok fazla. Biz vaktin nasıl geçtiğini hiç anlamadık. Özetle sıkılmazsınız 😊
Yasemin
Merhaba
Oncelikle bu detayli yazınız için çok teşekkürler. Biz de 2 hafta sonra toplam 8 geceliğine Bali’de olacagiz. İki çocuğumuzla seyahat edeceğiz. 2 Gece Canggu, 4 gece ubud, 2 gece Uluwatu şeklinde planlamıştım. Nusa Penidaya çocuklarla geçmeye cesaret edememiştim. Sizin bu konuda fikriniz nedir? Bir de bir güz gezi bir gün otel şeklinde plan yaptım çocuklu olduğumuz için o nedenle bazı yerleri atlamamız gerekiyor mesela Penglipuran village ı atlasak sizce üzülür müyüz.
Yasemin
Merhaba
Oncelikle bu detayli yazınız için çok teşekkürler. Biz de 2 hafta sonra toplam 8 geceliğine Bali’de olacagiz. İki çocuğumuzla seyahat edeceğiz. 2 Gece Canggu, 4 gece ubud, 2 gece Uluwatu şeklinde planlamıştım. Nusa Penidaya çocuklarla geçmeye cesaret edememiştim. Sizin bu konuda fikriniz nedir? Bir de bir güz gezi bir gün otel şeklinde plan yaptım çocuklu olduğumuz için o nedenle bazı yerleri atlamamız gerekiyor mesela Penglipuran village ı atlasak sizce üzülür müyüz
Bujuyollarda
Merhabalar. Yorumunuz için teşekkür ederim. 8 gün için güzel program. Fakat Uluwatu’yu tekrar değerlendirmenizi tavsiye ederim. Adanın Doğu ve Kuzey tarafı daha görülesi yerler. Bahsettiğiniz köye biz gitmemiştik ama çok fazla bir şey kaybedeceğinizi düşünmüyorum. Bali’de bu tarz yerlere normal şartlar altında da denk gelebilirsiniz.
Gizem
merhaba yazınız cok faydalı oldu .ülkeye girişte sağlık sigortası veya seyahat sigortası zorunlulugu var mı ? Vize alırken yanımızda banka hesap hareketi gibi vize evraklarına ihtiyacımız olacak mı ?
Bujuyollarda
Merhaba. Teşekkür ediyorum yorumunuz için. Bali vizesi ile ilgili herhangi bir evrak zorunluluğu yok. Sadece parayı veren vizeyi alıyor. Siz yine dönüş bileti otel rezervasyonu elinizde bulundurun. Sağlık sigortası ya da seyahat sigortası da sormuyorlar.
MURAT DERİNGÜL
Merhabalar ,
Öncelikle bu güzel yazı ve bilgilendirme için teşekür ederiz. Bizde Mart ayında 8 gün lük bir plan düşündük. Bizi ençok düşündüren olay Çoçuklar ile gezebileçekmeyiz. 12 ve 4 yaşında çoçuklar. Tapınaklarda ve diğer ziyaret edilecek yerlerde yaş problemi oluyor mu ?
Bujuyollarda
Merhaba, teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Bali’yi çocukla gezme noktasında iyi bir gezi planı yapmanız lazım. Burada doğa gerçekten çok güzel ama bazı yerler özellikle şelalelerin parkurları zorlayıcı. Tapınakları çocukla gezmenizde hiç bir sorun olmaz. 4 yaşında çocuğunuz olduğu için zorlu parkurlardan uzak durmanız seyahatinizin sağlığı açısından iyi olur.
Yağmur
merhabalar , çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler öncelikle. Orada Nusa adası, tapınaklar, yanardağ vs için günlük satılan turlardan mı almak mantıklı yoksa siz kendiniz mi gezmiştiniz? Varsa katıldığınız tur hangisini tavsiye edersiniz?
Bujuyollarda
Merhaba. teşekkür ederim yorumunuz için. 🙂
Biz hem kendimiz gezdik hem de tur şirketi ile. Nusa bence tur şirketi ile gezilmeli. Çünkü coğrafyası zorlu. Bilen birileri ile gezmek daha iyi oluyor. Tapınaklara kendiniz gidebilirsiniz. Herhangi bir tur şirketine gerek yok. Bali’de gezilecek yer sayısı çok fazla. İyi bir plan şart. Bir de trafiği her zaman hesaba katmalısınız.
Cansu
Merhaba, bloğunuzu yeni keşfettim, yazılarınızı çok beğendim. Kafama takılan tek yer 8500 tl uçak bileti. Bu kadar ucuza hiç denk gelmedim. Bu fiyatı yakalayabilmek için nasıl yollar izledüniz acaba? Şimdiden teşekkürler:)
Bujuyollarda
Merhaba çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.😊 Bu bileti 2023 yılında THY’den kampanyadan almıştık. Seçim döneminden dolayı da bilet tarihlerinde istediğimiz oynamayı yapabilmiştik. Yani çok güzel bir fırsattı. Şu an bu fiyata Bali uçak bileti bulmak mucize. Yine de aşağıdaki yazıma göz atmanızda fayda var.
https://bujuyollarda.com/ucuz-ucak-bileti-bulma-yollari/
Didem Aytekin
Merhabalar,
Öncelikle harika bir yazı olmuş. Ama sormak istediğim birkaç soru olacak…
1. Eşimle Mayıs 2024 tarihinde bilet bakıyoruz ama biletler aşırı yüksek. Sizin vermiş olduğunuz bilet fiyatları ile hiç karşılaşmadık desek yeridir. Nereden daha uyguna alma şansımız olur?
2. Tek yerde konaklama yaparak bölgeyi gezmek mümkün olur mu? 7-8 gün konaklayacağız ve tek yerde kalıp gezmek zor olacaksa ilk nereden başlamak gerek?
3. Gitmeden seyahat sağlık sigortası yaptırdınız mı? Veya hernahangi bir aşı oldunuz mu? Bali’de çok fazla sivrisinek olduğu için Dang Humması denilen hastalığa karşı bir önlem almak gerekir mi?
Teşekkürler
Bujuyollarda
Merhabalar Didem,
İlk olarak yorumun için teşekkürler. Faydalı olduysa ne mutlu.:) Şimdi cevaplara gelelim.
1- Uçak biletini biz 2023 te kampanyadan almıştık ama şu an mümkün değil o fiyata. Kampanyaları takip edin. Bali’ye 15k’nın altında bilet bulursanız alın. Bir de ucuz uçak bileti bulma başlıklı yazım var ona da göz atın.:)
2- Bali kompleks bir yer. Trafik derdi fazlasıyla var. Bir şeyi hesap ederken trafiği hesaba katmanız şart. Tek yerde kalacaksanız gezilecek yerlerin çoğunun yer aldığı Ubud’u öneririm. Ubud adanın orta noktasında sayılır. Etrafa gitmeniz kolay olur ama trafiği unutmayın.
3- Sağlık sigortası tamamen sizin tercihiniz. Yaparsanız güzel olur ama şart değil. Aşı zorunluluğu da yok. Sivrisinek olayı kırsalda ve bazı ormantik yerlerde var. Gezerken koruyucu sprey ve ince uzun kollu bir şeyler yanınızda muhakkak olsun.
Abdullah
Merhaba,
Bali gezi rehberi yazınız için teşekkürler öncelikle. 1 ay sonra balayı için baliye gideceğiz ve şüphesiz yazınız bize güzel rehberlik edecektir. Benim size sorum şu. Biz balide dış çekim yaptırmak istiyoruz ve fotoğrafçıya ihtiyacımız var. Sizin önerebileceğiniz bir fotoğrafçı ya da şuraya sokabilirsiniz bakabilirsiniz dediğiniz bir yer var mıdır?
Bujuyollarda
Merhaba, teşekkürler güzel yorumunuz için.
Biz Bali swings için bir firma ile çalışmıştık. Swings ile ilgili ayrı bir yazım var.
Instadan firma ile bağlantıya geçip fiyat teklifi alabilirsiniz. Selamımı iletin yardımcı olurlar.:)
Abdullah
Merhaba,
Yazdığınız yerlere ek olarak Lombok adasına da gitmeyi düşünüyoruz. Bu adayla ilgili bilginiz var mı, gidip kalmaya değer mi?
Bujuyollarda
Merhaba bu ada ile ilgili ne yazık ki bilgimiz yok. Fakat gidilmeye değer görünüyor. Gün sıkıntınız yoksa değerlendirebilirsiniz. Burada da deneyimlerinizi yazabilirsiniz.:)
Sinan
Harika ve detaylı yazı için teşekkürler.
Size bazı sorularım olacak;
1. Yeşlil pasaport için de kapıda vize uygulaması var mı?
2. Grup olarak gidildiğinde (1 otobüs) oradaki yerel firmalardan günlük veya haftalık tur organizasyonu yapmak çok zor olur mu? Veya gitmeden önce oradan yerel bir tur şirketi ile görüşmek mümkün mü? Sizin temas ettiğiniz bu şekilde tur firması oldu mu Bali’de?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler…
Bujuyollarda
Merhaba, teşekkür ederiz yorumlarınız için.
Bali’de Yeşil pasaport için kural aşağıdaki gibi.
“Endonezya’ya gelecek Hususi (yeşil) ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde Endonezya’ya varış noktasında (hava ve deniz limanları ile kara hudut kapıları) 35 ABD Doları ödeyerek “Varışta Vize” (Visa on Arrival) almak suretiyle ülkeye giriş yapabilirler.”
2. sorunun cevabına gelince. Bizim temas ettiğimiz bir tur firması olmadı. Her şeyi kendimiz organize ettik. 1 otobüs insanla tur zor olabilir. Daha minimal sayılar daha iyi olabilir.
Abdullah
Baliye singapur hava yolları ile tek aktarmalı olarak gideceğiz. 1 saat 45 dk bekleme süresi var ancak oldu da uçak rötar yaptı geç gitti vs. yetişememe durumumuz olur mu aktarma yaptığımız uçak da singapur hava yollarına bağlı olduğundan sorun olacağını düşünmüyorum ancak yine de sormak istedim.
Bujuyollarda
Merhaba, bağlantılı uçuş ise sorun olmaz diye düşünüyorum. Olsa bile sizi bir sonraki uçuşa alırlar. Ama genelge uçaklar uzak rotalara daha erken varabiliyorlar. Siz check in işlemlerinizi önceden yapın. Sorun olmaz umarım . Pozitif enerji yayın, pozitif şeyler gelsin.:)
Abdullah
Merhaba,
10 günlük Bali tatilimizi yaptık ve sizin sayenizde çok daha planlı ve programlı bir tatil oldu. Gerçekten bahsedildiği gibi Cennet Bali’yi görmek inanılmazdı. Size çok teşekkür ediyorum tekrardan.
Bujuyollarda
Merhaba,
Muhteşem bir yorum. Çok mutlu oldum. Bali gerçekten cennet. Planınıza katkı sağladımsa ne mutlu. 😊
Fatma Bayram
Merhaba. Kasım 2024 için planlama yapıyoruz. Bali’ye indiğimizde bizden dönüş bileti isteniyor mu? Biz eşimle 3 ay kalmayı planlıyoruz. Vizeyi uzatırız fakat Dönüş bilet işini nasıl çözeceğiz. Lütfen bir yol gösterir msiniz?
Bujuyollarda
Merhabalar. Dönüş bileti genel olarak sormuyorlar. Endonezya sonuçta sorun olacağını düşünmüyorum. Eğer ben garanticiyim derseniz o zaman formaliteden 1 aylık plan yapıp dönüş bileti rezervasyonu ayarlayabilirsiniz. Ama sorun olacağını yine düşünmüyorum.
Alaaddin Göçer
Merhabalar. 18 günlük bir bali gezisine eşimle çıkacağım. vermiş olduğunuz yiyecek-içecek maliyetini günlük kişi başı olarak mı düşünmeliyiz acaba? yoksa 12 günlük tatilinizin tamamı kişi başı 2000 tl civarı mı ödediniz?
Bujuyollarda
Merhabalar,
Maliyet konusunu 12 gün kişi başı olarak düşünebilirsiniz. Ama 2024 itibariyle bu rakamı çarpı 2 yapmanızda fayda var. Bu rakam standart mekanlar için. Lükse kaçarsanız 10 bine de çıkar bu rakam.
Baki Vural
Yazının çok güzel rehber oldu, Eylül ayında balayında Balj’ye gideceğiz.:) Ama sormak istediğim önemli bir şey var. Uçak biletini Qatar airwyasten aldık yan yana oturmak için henüz koltuk satın almadık, check-in yaparken yan yana koltık bulabilme ihtimali oluyor mu i?
Bujuyollarda
Merhaba,
Teşekkür ederiz yorumunuz için. Bankodan Checkin yaparken söyleyin yer varsa yardımcı olurlar. Sorun olmaz diye düşünüyorum.
sevgi
merhabalar eylül ayında baliye yoga tatiline gideceğim orda karşılayacaklar tur şirketi kalacak yer falan ayarlı uçak bletimi kendim aldım aktarmalı malesef benim merak ettiğim yiyecek sorunu yaşar mıyım yanımda ne tür yiyecekler götürmeliyim a biz zaten ubud da kalacağız sadece umarım güzel geçer yazınızı zevkle okudum.
Bujuyollarda
Merhabalar,
Yanınıza aparatif bir şeyler alabilirsiniz. Bali’de restauranlarda damak tadımıza uygun yiyecekler bulabilirsiniz.
Yiyecek konusunu gümrükte sorun yaşamamk adına abartmayın.
CENGİZ
Harika bir gezi rehberine ulaştığım için çok mutluyum. Eşimle beraber 1 haftalık bali tatili planlıyoruz. gündüzleri daha çok denize girebileceğimizi, akşamları alış veriş yapabileceğimizi düşününce sizce en uygun kalmamız gereken neresi olur?
Bujuyollarda
Merhaba,
Çok teşekkürler güzel yorumunuz için. Bahsettiğiniz şekilde tatil için Seminyak, Kuta ve Canggu tarafını değerlendirebilirsiniz. Otel önerisi için Bali’de nerede kalınır yazıma bakabilirsiniz. Bu bölgede bizim de konakladığımız güzel otel ve villalar bulunuyor.
Dilşad Üstüner
Öncelikle harika bir bilgilendirme olmuş kaç tane blog sitesine baktım bilmiyorum lakin sizin aktarımınız bambaşka, uyguna uçak biletleriniz daim olsun 🙂
Biz Baliye yerleşmeyi düşünüyoruz öncesinde 15 günlük tatil değil keşif amaçlı gideceğiz. Singapur aktarmalı şekilde Denpasara gidiyor olacağız.
Uzun yaşamdaki planlarımız havuzlu mini müstakil villada konaklamak. Spor salonu , sahil gibi günlük aktivitelere yakın havası kısmen daha az nemli olan bir yer arıyoruz.
Canguyu çok turistik bir yer olduğu için yerleşme olarak düşünmüyoruz genel olarak daha sakin ama eğlenme yerlerine de yakın olmasını istiyoruz. Nerelere kaç gün bakmamızı tavsiye edersiniz ? gitmeden önce havaalanından kalınacak yere geçmek için verdiğiniz numaralara da ulaşacağım 🙂
Bujuyollarda
Merhaba Dilşad,
Muhteşem bir yorum. Çok teşekkürler. Diğer bloglardan farklı olarak vermek istediğimizi doğru verdiysek ne mutlu.
Bali’ye yerleşmek müthiş bir fikir. Dünyanın bir çok ülkesinden bir çok kişi bunu yapıyor. Takdir ediyorum sizi.
Sorunuza gelirsek;
Cevaplarım sırasıyla aşağıdaki gibi;
1. Sanur (3 Gün)
Neden Sanur? Burası, Canggu ve Seminyak gibi daha kalabalık yerlere göre daha sakin bir yer. Sahili oldukça güzel ve yüzme için ideal. Spor salonları ve yoga stüdyoları da mevcut. Ayrıca, hava diğer bölgelere göre biraz daha serin ve nem oranı daha düşük .
2. Ubud (4 Gün)
Neden Ubud? Bali’nin kültürel merkezi , doğa ile iç içe olabileceğiniz bir yer. Nem oranı diğer sahil bölgelerine göre daha düşük ve iklimi genellikle daha serin.
3. Seminyak (3 Gün)
Neden Seminyak? Canggu kadar turistik değil ama yine de restoran, kafe ve barlara yakın olmak için ideal bir yer. Hem sakin bir yaşam hem de sosyal aktiviteler için dengeli bir seçenek.
4. Nusa Dua (2 Gün)
Neden Nusa Dua? Lüks otellerin olduğu bir bölge olmasına rağmen, villa kiralamak ve sakin bir ortamda yaşamak için iyi bir yer.
Bunlardan favorimiz sırasıyla Ubud, Seminyak, Sanur ve Nusa Dua. Son olarak Uluwatu tarafı da olabilir ama orası adanın güney tarafı konum olarak biraz uzak.
Umarım yol gösterici olur. Bali’deki deneyimlerinizi bizle paylaşmanızı isteriz. Bali’ye yerleşme hikayenizi sizin kaleminizden belki sitemizde paylaşabiliriz.:)
Tekrardan görüşmek dileğiyle.
Halil
merhaba. arastirmalarınızı ve ardından aktarımlarınızı takdir ettim. cok güzel bir yazı olmuş. tebrikler tesekkürler. biz eşimle kasımda istanbul, bangkok,phuket,kuala lumpur, bali,bangkok ve istanbul ayaklı 28 gün sürecek tatiimizi planladık. tüm ucusları biletlerini aldık bangkok, phuket,kuala lumpur konaklama yerlerimizi rezerve ettik. balide 7 gece,8 gun ayırdık. bunun 2.ci gecesini 2 gece ubud merkeze yakın bir villada, 2 gecesini ise yine ubudda ktsal çeşmeye pura tirta empul olması lazım, yürüme uzaklıgında bir köyde butik otelde villa tuttuk. phuketten ucagımızla saat 19,35 gibibalide olacagız. belki rötarla falan geç olur, ulaşım sorun olur diye, taksi le kolayca ulasacagımız, yakın bir otel bulalım, otele giris yapıp o geceyide degerlendirmek için hemen cıkıp club ve eglence yerlerine yuruyerek eglenelim istiyoruz. sabahta kalkıp sofor ayarlayıp o gun ubud taraflarındaki sizin yazdığınız yerlere gidip ubuddaki otelimize aksam yerleselim istiyoruz. son 2 gecemiz içinde otel tutmadık.
1- ben burada gejak ve grab uygulamalarını indirdim. indirince aktive edin demişsiniz ama telefon numarasını girmemi istiyor. oranın sim kartını telefon numaramı almadan nasıl aktive edebilirim henüz türkiyedeyken
2- ilk gece havaalanından grab cağırıp otele gelirsem hangi bölgede kalmalıyım yukarıda verdiğim bilgiler ışıgında.
3- yazdğım gibi 4 gece ubudda kaldıktan sonra son 2 gecemizi hangi bölgede tutmamızı önerirsiniz.
verdiğiniz bilgiler cok kıymetli şimdiden önerieriniz için cok tesekkür ederim.
Bujuyollarda
Merhabalar teşekkür ederiz güzel yorumunuz için.
Çok kapsamlı bir plan yapmıssınız. Güzel bir yolculuk sizi bekliyor. Biz de tam taylanddan döndük. Bangkok ve Phuket gezi yazılarımızı hazırlıyoruz. Onları da okumanızı tavsiye ederim. Hatta Bangkok yazılarımızı yayına almaya başladık bile.
Şimdi gelelim. Bali sorularına.
1- Uygulamaları indirdikten sonra Türk hattınız ile de kayıt olabiliyorsunuz. İlla oranın sim kartı lazım değil. Mailiniz doğru olsun yeter.
2-İlk gece için Kuta veya Seminyak’da kalabilirsiniz. Havaalanına yakın sayılacak bir konumdalar.
3-Ubud’da 4 gece kaldıktan sonra sahil kesimlerini değerlendirebilirsiniz. Canggu olabilir mesela. Ama Ubud adanın ortası olduğu için yine Ubud’da da kalabilirsiniz. Ubud çok özel bir yer . Burada daha uzun kalınabilir. Aşağıdaki yazımdan da konaklama için bilgi edinebilirsiniz.
https://bujuyollarda.com/ubudda-nerede-kalinir/
Esra
Merhaba tez yazısı yazar gibi yazmışsınız çok iyi geldi bu yazı. İki çocuk ile 5 gece Bali seyahati planladık. Sizin paylaşımlarınızdan notlar aldım eminim çok işime yarayacak. Benim sorum çocuklarla Bali seyahati nasıl olur sizce ?yaşları 9 14. Bir de biz 5gece seminyakta kalacağız. Gece hayatı çok hareketli diye burayı seçtik. Geceleri neler yaptınız hiç değinmemişsiniz. Teşekkürler
Bujuyollarda
Merhaba çok teşekkürler güzel yorumunuz için. Faydalı olduysa ne mutlu.
Çocukların yaşları büyük olduğu için sorun yaşamazsınız. Bence gayet keyifli geçer. Sadece Seminyak ile sınırlı kalmışsınız o da 5 gün diye sanırım.
Biz de ilk 2 günümüzü Seminyak’da geçirmiştik. Gelelim Seminyak’a
Seminyak, Bali’nin en popüler bölgelerinden biri. İlk olarak, Seminyak Beach ve çevresinde zaman geçirebilirsiniz. Gün batımını izlemek isterseniz, Ku De Ta ve Potato Head Beach Club gibi mekanları tercih edebilirsiniz.
Seminyak’ta Bali masajı yaptırabilirsiniz. Bir de alışveriş imkanı iyi. Buralardaki avm lerde de takılabilirsiniz.
Gece hayatı için Motel Mexicola’yı öneririm. , Bunun yanı sıra, Canggu Seminyak’a oldukça yakın. Burada Tanah Lot Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz.
1 günde olsa Ubud’a gidin derim. Özellikle pirinç tarlalarını görmenizi öneririm.
Keyifli tatiller dileriz.:)
Seda Yıldırım
Öncelikle merhabalar ve emeğinize sağlık. Balayı için haziran ayında gitmeyi düşünüyoruz bizde. Tabiki o kadar saat yol çektikten sonra hayal kırıklığı yaşamak istemeyiz. Yaklaşık 8 günlük bir tatil düşünüyoruz. Kalınacak yer sıralaması olarak nereden başlayabiliriz? Rota planmalası olacak olursa hangisi bizi çok yormaz. Birde pirinç tarlalalarına nasıl gidilir, turla mı anlaşmak lazım yoksa motor kiralayıpta gidilebilir mi? Büyük bir korkumda oda içinde böcek veya sürüngenlere magruz kalmak görmek siz böyle bir sorunla karşılaştınız mı? Balayı çiflerininin mutlaka yapması gereken dediğiniz bir aktivite var mı? Biraz fazla soru sordum magzur görün lütfen son olarakta uçak yolu için çok motor sesi çıkıyor gibi yorumlar aldım konfor alanınız etkiledi mi? Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Burdan yorum yapanlara da ricam olacak giden çiftlerden benimle deneyimlerini paylaşmaları için (sedayllldr instagram hesabından bana yazabilirlerse memnun olurum)
Bujuyollarda
Merhaba Seda,
Yorumun için teşekkür ederiz. Balayı için Bali güzel bir tercih olacaktır. Bu noktada 8 günde güzel bir tatil yapabilirsiniz.
Yazımda da belirttiğim üzere ana eksen olarak Ubud’da kalmanızı tavsiye ediyorum. Ubud adanın orta noktasında. Dolayısıyla diğer yerlere de Ubud’dan gidebilirsiniz. 2 gün Seminyak & Canggu diğer günleri de Ubud’da geçirebilirsiniz. Balayı için aşağıda bağlantılarını verdiğim yazılara göz atmanı öneririm.
Pirinç Tarlalarına Ulaşım Konusu
Tegallalang Pirinç Tarlaları Ubud’a çok yakın bir konumda. Motor kiralayıp buralara gidebilirsiniz. Ancak trafik soldan aktığı için ilk birkaç saat dikkatli olmanızı öneririm.
Böcek ve Sürüngen Konusu
Bali, tropikal bir destinasyon olduğu için doğayla iç içe otellerde zaman zaman böcek veya küçük sürüngenlerle karşılaşabilirsiniz. Fakat çoğu otel böcek önleyici spreyler kullanıyor ve yatakları cibinlik ile donatıyor. Önerim, kalacağınız otelin yorumlarını incelemeniz ve tercihen lüks balayı villalarını seçmeniz.
Balayı Çiftlerinin Yapması Gerekenler Konusu
– Ubud’daki pirinç tarlalarına bakan restoranlarda akşam yemeği.
– Balayı spa deneyimi
– Pirinç tarlaları manzaralı salıncak fotoğrafı. Ayrı bir yazım var. Ona bakmanı öneririm.
– Nusa Penida Adası turu (günübirlik)
– Lempuyang Tapınağı’nda çift fotoğrafı çektirmek
– Adanın kuzeyini günübirlik gezmek
Uçak ile ilgili biz herhangi bir sorun yaşamadık. Bu durumu da ilk defa duydum ve garipsedim.
https://bujuyollarda.com/yurt-disi-balayi-yerleri/
https://bujuyollarda.com/ubudda-nerede-kalinir/