Cunda Adası Gezilecek Yerler | Cunda’da Ne Yapılır ?
Az ama oldukça öz Cunda Adası gezilecek yerler yazım ile huzurlarınızdayım. Listemdeki yerler tam nokta atışı yerler. Cunda’yı hemen gezip çıkın sonra da yolunuza devam edin. Yani Cunda’da işiniz gezilecek yerler açısından oldukça kolay. Hele sadece Cunda merkezde takılacaksanız işiniz çok daha kolay. Biz 4 günlük Ayvalık gezi planı yapmıştık. Eee hazır Ayvalık’a gelmişken dibindeki Cunda’yı gezmeden dönmek olmaz dedik. Cunda’ya 1 gün ayırdık ve burada gezmedik yer bırakmamaya çalıştık. Cunda’yı iyi gezdik ama bizim aklımız ne yalan söyleyeyim Ayvalık’ta kaldı. Ayvalık mı, Cunda mı sorusuna bizim cevabımız Ayvalık oldu. Nedenleri aşağıda anlatacağım❗
Son yılların en popüler yaz ve hafta sonu rotası olan Cunda’nın ününe Instagram başta olmak üzere sosyal medya fazlasıyla katkıda bulundu. Mübarek Instagram’ın elinin değdiği her yer bir popülerleşiyor ki sormayın gitsin. İnsanlar sosyal medyada birbirinden güzel tarihi sokaklar ve evlerin fotoğraflarını görünce şevke geliyor. Mevzu bahis Cunda olunca bu şevk çarpı 5 oluyor. Çünkü Cunda’nın özünde bu tarihi evler ve sokakların kendisi var.
Cunda’nın popüler olması beraberinde insanların buraya akmasına neden oldu. Dolayısıyla yazın Cunda oldukça kalabalık. Her sokağın başında Instagramer ya da Youtuber görme olasılığınız oldukça yüksek.😂Kalabalık sevmiyorsanız gideceğiniz dönem bahar ayları olmalı belirteyim. Bahar aylarında özellikle Haziran başı ve Eylül sonu gibi Cunda daha tatlı bir yer oluyor. Bahar ayları dışında kış aylarını da tercih edebilirsiniz. Sonuçta buralara kar düşmüyor.
Peki Cunda Adası’nda neler var ya da Cunda daha çok kimlere hitap ediyor derseniz bence sakin kafayla keyif yapmayı sevenlere daha çok hitap ediyor. Yani Bodrum misali gece kulüplerinde ya da beach partilerde eğlenmek istiyorum derseniz Cunda dışında adresleri tercih etmeniz güzel olacaktır. Ege havası alayım, akşam şık restoranlarda yemeğimi yiyeyim, sakin plajlarda denizime gireyim diyorsanız Cunda’yı tercih edebilirsiniz.
Cunda ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra gezilecek yerler listeme geçeceğim. Cunda hakkında vereceğim bu bilgiler Cunda’ya gitmeden önce size lazım olabilecek şeyler. Sizi çok sıkmadan az ama öz bilgiler olacak. Cunda’ya ısınma turu misali.😊
Cunda Hakkında Kısa Bilgiler
Hemen belirteyim, Cunda’nın diğer adı Alibey Adası. Cunda, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir yer. Ayvalık ile Cunda Adası arası mesafe 5-6 km. Yani birbirlerine çok yakınlar. Ayvalık’tan Cunda’ya oldukça kısa 2 köprüden araba ile geçerek ulaşıyorsunuz. Yani Cunda’ya araba ile kara yolundan rahatça ulaşım var. Sözüm o ki Ayvalık’a giderseniz 1 gün de olsa rotanızda Cunda muhakkak olsun.
Ayvalık haritasına bakınca bölgede ne kadar ada ya da adacık olduğunu göreceksiniz. Bu bölgede bulunan 22 adadan sadece Cunda’da yerleşim var. Cunda büyüklük açısından Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki en büyük 4. adası.
Cunda Vlog
Cunda İsmi Nerede Geliyor ?
Cunda isminin kökeni Türkçe yaban atı anlamına gelen yunt kelimesine dayanıyor. Cunda’nın, Türkçe yunt adının Rum telaffuzuna uydurulmuş biçimi olduğu düşünülüyor. Cunda Adası’nın ilk ismi olan Alibey, Kurtuluş Savaşı’nda “Yunanlara teslim olun” emrine rağmen silahlı mücadeleyi başlatan kumandan Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithafen verilmiş.
Cunda Adası’nın Kısa Tarihi
Cunda Adası ve çevresi, M.Ö. Herodot tarafından Ekatonisos olarak anılıyormuş. Çok sevdiğim Coğrafyacı Strabon ise Cunda için “Ekatos, Apollon’dan başkası değildir ve son derece kutsanan bir tanrıdır.” diyor. Ardından bölgeye Moshonisia denmeye başlanmış. Moshos ismi için de iki düşünce var; biri yöredeki bitkilerden yayılan güzel kokulardan esinlenildiği, diğeri ise eski çağlarda yöre adalarında barınan Moshos adında bir korsandan bu ismin alındığı yönünde.
Adada eskiden beri Rumlar yaşıyormuş. Eskiden derken asırlardan beri Rumlar farklı devletlerin çatısı altında burada yaşamışlar. Malum Osmanlı’nın dağılma sürecinde Yunanistan bağımsızlığı sonrası bu bölgelerde isyan eksik olmamış. İsyanlar 1923 Nüfus Mübadelesinde son bulmuş. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında Girit ve Midilli adalarından zamanında göç eden Müslüman Türkler adaya yerleştirilmiş. Mübadeleden günümüze kadar da getirilen Türkler bu topraklarda yaşamaya devam etmiş. Cunda’nın tarihindeki Rum etkisinden dolayı adanın hem yeme içme kültüründe hem de sokaklarında o Rum havasını buram buram hissediyorsunuz.
Cunda Adası’nın kısa tarihi böyle. Tarihi anladığınızda gezilecek yerleri gezmek bence daha keyifli oluyor. En azından nerede kimlerin yaşadığını daha iyi anlıyorsunuz. Evet şimdi asıl konumuz olan Cunda Adası gezilecek yerler listesine geçelim. Tabi ki öncesinde olmazsa olmazım gezilecek yerler haritası.
Cunda Adası Gezilecek Yerler Haritası
Cunda Adası Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde sayıların üstüne tıklayabilir ve yakınlaştırma yapabilirsiniz, sıralama aşağıda.)
Cunda Adası Gezilecek Yerler
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
- Aşıklar Tepesi & Cunda Yel Değirmeni
- Panaya Kilisesi
- Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi)
- Cunda Tarihi Pazar
- Taş Kahve
- Anelemmatik Güneş Saati
- Cunda Despot Evi
- Çamlı Manastırı
- Ayışığı Manastırı
Cunda Koyları ve Plajları
- Çataltepe Plajı
- Ortunç Koyu
- Sobe Plajı
- Patriçya Burnu
- Maden Adası
- Duba Plajı
Cunda Adası gezilecek yerler listemi 2 kısma ayırdım. Mavi numaralı yerler Cunda gezilecek yerler listesi iken, mor olan numaralar Cunda’nın koy ve plajlarını gösteriyor. Adada deniz ile işim yok derseniz ilk listem işinizi fazlasıyla görecektir. Cunda Adası gezilecek yerler listemde yer alan 1-8 arası numaralı yerler Cunda merkezde yer alıyor. 10 ve 11 numaralı yerler adanın çevresinde kalıyor. Bu son iki yere (Manastırlara) araba ile giderseniz daha rahat olur. Arabanız yoksa bence çok fazla vakit kaybetmenize gerek yok.
Dediğim gibi Cunda merkezde gezilecek yerler 1-8 numaralı yerler. Bu yerleri yarım günde kolayca gezebilirsiniz. Gerisi de keyfinize ve zamanınıza kalmış. Cunda’da denize nerede girilir ben denize de girmek istiyorum derseniz 2. listemdeki mor yerlere göz atabilirsiniz. Evet haritanın mantığını anladıysanız şimdi listemize geçebiliriz.
Cunda Adası Gezilecek Yerler
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Cunda Adası gezilecek yerler listeme Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ile başlıyorum. Hemen şunu belirteyim. Cunda’yı gezerken bence tepe noktada kalan listemin ilk 3 yeri ile başlayın derim. Zaten bu 3 yer dip dibe. Daha sonra yokuş aşağı sahile doğru inmek daha kolay oluyor.
Ayvalık gezilecek yerler nereler diye araştırırken Agios Yannis Kilisesi başlığını görebilirsiniz. İşte Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak kullanılan bina bu tarihi manastır aslında. Bu manastır Edremitli iki keşiş tarafından, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden kısa bir süre sonra inşa edilmiş. Mübadeleden sonra oldukça tahrip olan yapı Rahmi M. Koç Vakfı tarafından restore edilip bugünkü kitaplık halini almış.
Necdet Kent, İkinci Dünya Savaşı sırasında Marsilya’da görev yapmış bir Türk diplomatı. Göz sağlığı ilerleyen yaşı nedeniyle bozulduğu için “göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum” diyen Necdet Kent ve eşinin ismi verilmiş kitaplığa. Necdet Kent’in oğlu Muhtar Kent, merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bu kitaplığa bağışlamış.
Kitaplık, Cunda Âşıklar Tepesi üzerinde konumlanıyor ve harika bir Cunda manzarası vadediyor. Zaten kitaplığın hemen girişinde bir kafe var. Burada bir şeyler içip manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Buraya kadar araba ile ulaşım var. Yollar biraz sıkıntılı onu belirteyim.
Not: Şapelin batı tarafında büyük ihtimalle manastıra un sağlayan bir un değirmeni bulunuyor. Fakat değirmenden geriye fazla bir şey kalmamış.
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın herhangi bir giriş ücreti yok.
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı konumu burada.
Aşıklar Tepesi & Cunda Yel Değirmeni
Cunda’nın en iyi manzarası nereden izlenir derseler adres belli Aşıklar Tepesi ve Cunda Yel Değirmeni. Buradan sadece Cunda değil Ayvalık’a ait diğer adaları da görebilirsiniz. Manzarası çok güzel.
Aşıklar Tepesi’nin hemen yanında yukarıda bahsettiğim Sevim ve Necdet Kütüphanesi var. Yine hemen burada Cunda Yel Değirmeni de bulunuyor. 2007 yılında bölgeye sık sık ziyaret eden Rahmi Koç, tarafından değirmen restore edilerek hizmete açılmış. Buradaki değirmen aynı zamanda adanın ilk yel değirmeniymiş.
Cunda’nın en bilindik yeri olan Aşıklar Tepesi’ne dar sokaklardan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Araçla gitmek isterseniz yollar biraz dar ve sıkıntılı bilginiz olsun.
Burada hava püfür püfür esiyor. Tepede kütüphaneye ek olarak bir kafe de bulunuyor. Dilerseniz burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Esen rüzgar eşliğinde manzaranın keyfini çıkartın. Aşıklar Tepesi’nin konumu burada.
Panaya Kilisesi
Cunda’nın tepe noktalarındaki son durağımız bir Rum Ortodoks kilisesi olan Panaya Kilisesi. Panaya Kilisesi’nden sonra gelen yerler Cunda’nın aşağı kısımlarında yer alıyor. Yani sonrası yokuş aşağı.
Panaya Kilisesi konum olarak Aşıklar Tepesi’nde Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın çaprazında yer alıyor. Gezebileceğiniz bir yer değil zira yalnızca dış duvarları ayakta kalabilmiş. Harabe olmayı da geçtim burası araç park yeri olarak kullanılıyor.
1944’teki deprem sonrası şu anki harabe haline dönüşmüş. Panaya Kilise’si Hz. Meryem’in ölümüne atfedilmiş. Ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmiyor. Yapımında yöreye özgü sarımsak taşı denilen kayaç kullanmış ve örme taş tekniği ile inşa edilmiş. Sıvası geniş ölçüde duran kilisenin yer yer süsleme bordürlerini görebilirsiniz.
Panaya Kilisesi’nin konumu burada.
Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi)
Ankara ve İstanbul’daki Rahmi M. Koç müzelerine gittiyseniz ve buraları beğendiyseniz Cunda’da da aynı özen ve güzellikte bir müze gezeceğinizi müjdeleyeyim. Ancak müzeyi anlatmadan önce müzeye ev sahipliği yapan tarihi Taksiyarhis Kilisesi’nden bahsetmem gerek.
Kilise, Cunda Adası Rum Ortodoks cemaati tarafından, 1873’te eski temelleri üzerine yeniden inşa edilmiş. Bugün halen Cunda’nın en önemli anıt yapısı olan kilise Taksiyarhis’e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail’e atfedilmiş.
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Taksiyarhis Kilisesi 2011’de Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na tahsis edilmiş. Restore edildikten sonra müze koleksiyonu, İstanbul ve Ankara Müzeleri’ne benzer bir tarzda oluşturulmuş. Müzede zaman ölçüm aletleri, buharlı makineler ve daha neler var neler. Bence Cunda’nın en güzel yeri burası olabilir. Hem kilisenin mimarisi hem de müzede sergilenen birbirinden güzel eserler kesinlikle görülmeye değer.
Not: Ayvalık merkezde de Taksiyarhis Kilisesi var. Konum olarak burayla orayı karıştırmayın.
- Rahmi M. Koç Müzesi’nin (Taksiyarhis Kilisesi) girişi ücretli. Burası özel müze olduğu için müze kart geçerli değil.
- Rahmi M. Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi) konumu burada.
Cunda Tarihi Pazar
Cunda’dan ne alınır sorusunun cevabı Cunda Tarihi Pazar‘da bulunuyor. Cunda’nın dar sokakları, butik kafeleri ile dolu olan tarihi pazarda Cunda’ya özgü hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz. Bu pazarda bir çok takı ve ev aksesuarı satan yer var. Cunda’dan ne alınır diyorsanız buraya muhakkak uğramanızda fayda var.
Bir de Cunda’nın yerel halk pazarı var. Cunda Pazarı, Cumartesi günleri kuruluyor. Pazarda adaya özgü otları, mandıra peynirleri, yerel ürünleri ve hediyelik eşya seçeneklerini bulabilirsiniz. Burayı kaçırırsanız her Perşembe Ayvalık merkezde kurulan pazara da gidebilirsiniz. Cunda Pazarı’nı ziyaret edecekseniz sabah erken saatlerde gitmenizde fayda var. Çünkü ot türevi şeyler alacaksanız sabah otlar daha taze oluyor bilginiz olsun.
Cunda’dan Ne Alınır ?
- Cunda’ya özgü otlar
- Zeytinyağı
- Zeytin
- Taş Kahveden damla sakızlı kahve
- Sakızlı kurabiye
- Lorlu kurabiye
- Doğal sabunlar
- Tekstil ürünleri
Not: Cunda’da fotoğraf çekilebileceğiniz bir çok alan var. Bunlardan en favori olanı da Nazar Boncuklu yer. Yukarıda da dediğim gibi Instagram’ın gücü burada da kendini belli etmiş. Nazar boncuklu yer Cunda Tarihi Pazar içinde bulunuyor. Konumu burada.
Cunda Taş Kahve
Cunda Adası’nın en meşhur, en bilindik yapılarından biri Cunda Taş Kahve‘ye geldik. Burası neo klasik mimari yapısı, sarımsak taşından duvarları ve geniş camlı pencereleriyle Cunda’nın en ikonik yerlerinden biri. Cunda’nın tam merkezinde ve sahilde yer alan 150 yıllık Taş Kahve, tarihi boyunca hep kahvehane olarak işletilmiş. Burada Türk kahvesinin tarihine şahit oluyorsunuz.
Taş Kahvenin tarihi hikayesi Giritli Hüseyin Bey ile başlıyor. Burası Mora İsyanı ve Nüfus Mübadelesinden her ne kadar etkilense de günümüze kadar kahve kültürünü kaybetmeden gelebilmiş. Şu anda Taş Kahve oğul Ali Barış’a ait ve ailesi ile birlikte dededen toruna uzanan tarihi mirası aynı şekilde koruyarak işletiliyor.
Taş Kahve’den içeri girdiğinizde sizi geniş bir oda ve oldukça yüksek bir tavan karşılıyor. Bir yanda kahvenin kokusu diğer yanda yapının mimarisi. Her şey olabildiğince nostaljik ve güzel. Bir de burası Cunda’nın en işlek mekanı. Her daim canlı her daim dolu. Bence burayı çok seveceksiniz.
Gelelim Taş Kahve’ye geldiğinizde ne yenir ne içilir kısmına. Adı üstünde buraya geldiğinizde kahve içmelisiniz. Ben damla sakızlı kahve içmenizi öneririm. Mekanda taşta kahve öğüten abiyi görmeden dönmeyin. Abimiz kahveye vurarak toz haline getiriyor. Her yer buram buram kahve kokuyor. Burada yeme içme noktasında da alternatif var. Bu noktada Ayvalık Tostunu deneyebilirsiniz. Tosta alternatif olarak hamburger, karışık tost gibi seçenekler de var. Bir de buranın kavunlu dondurması oldukça fazla beğeniliyor. Son olarak kahveleri çok severseniz paket şeklinde satın alabilirsiniz. Online satış da var bilginiz olsun. Fiyatlar normal seviyede. Konum burada.
Anelemmatik Güneş Saati
Cunda sahilinde yürürken karşınıza yere konumlanmış olan Anelemmatik Güneş Saati çıkıyor. Burası Cunda’da bilinen bir yer. Adı üstünde bu bir güneş saati. Saatin nasıl okunacağına dair bir tabela var. Onu okuyarak saatin kaç olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ayların yazılı olduğu levhanın üzerinde durarak yerdeki saat rakamlarının üzerinde gölgeniz hangi saat aralığına düşüyorsa o anki saati gölgenizden anlayabiliyorsunuz. Değişik ve ilginç bir zaman tespit etme yöntemi. Anelemmatik Güneş Saati, adanın sevilen isimlerinden Ahmet Erol Keskin’in vefatı üzerine kendisinin anısına Ayvalık Belediyesi tarafından yapılmış. Burası sahilde bulunuyor. Konum burada.
Cunda Despot Evi
Cunda’ya tam anlamıyla eski Rum evleri diyarı diyebiliriz. Cunda’nın en güzel, en simgesel yapılarından biri de Cunda Despot Evi namı diğer Papazın Evi. Burası mimari ve denize bakan manzarası açısından oldukça güzel bir yer. Fakat hemen belirteyim burası şu an otel olarak faaliyet gösteriyor. İçeri girebiliyorsunuz ama nihayetinde bir otel. Çok da insanları rahatsız etmek istemiyorsunuz.
Gelelim binanın tarihine. 160 yıllık bir geçmişi olan Despot Evi Yunanistan’ın bağımsızlığını kazandığı gün Rum halkının sevinçten verdiği bağışlarla, doğum yeri olan Cunda’ya gelen “Despot” (Gerçek adı Grigoris Gudo Hiras) tarafından 1862 yılında inşa ettirilmiş. Despot’un ölümünden sonra bina fazlasıyla yağmalanmış ve oldukça zarar görmüş. Sonrasında Osmanlı Devleti burayı satın alarak Hükümet Binası olarak kullanmaya başlamış. Kurtuluş Savaşı sonrası da öksüzler yurdu ve ilk okul olarak kullanılmış. Bir çok Yeşilçam Filmi’nin sahnesi olarak kullanılan Despot Evi restore edilerek 2019 yılında otel olarak hizmet vermeye başlamış.
Hemen belirteyim; Cunda Despot Evi’nde konaklama yapmadık. Aklınızda burada konaklama gibi bir düşünce varsa kendi araştırmanızı yapın ve yorumları okumayı ihmal etmeyin. Sadece ziyaret etmek isterseniz bence dışarıdan fotoğraf alın yeter. Konum burada.
Çamlı Manastırı
Yukarıda saydığım tüm yerler Cunda merkezde bulunuyor. Şimdi Çamlı Manastırı ile Cunda’nın çevresine açılıyoruz. Burası Cunda merkeze 3-4 km uzaklıkta yer alıyor. Araç ile ulaşım sağlarsanız daha iyi olur. Gitmeseniz de bence çok fazla bir şey kaybetmezsiniz. Bunun dışında Cunda Adası’nda yürüyüş yapmak isterseniz buraya giden yürüyüş parkurunu kullanabilirsiniz.
Cunda’da bir çok manastır bulunuyor. Çamlı Manastırı da 248 yıllık tarihi bir manastır. Manastır ama tamamen harap halde. Burası Taksiyarhis ta Camya olarak da biliniyor. 2005 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş ama manastırda ne yazık ki bir çok kaçak kazı yapılmış. Çamlı Manastırı’nın konumu burada. Dediğim gibi Cunda’da fazla vaktiniz yoksa bence burayı pas geçin. Çok da görülmesi gereken bir yer değil.
Ayışığı Manastırı
Bir yerde manastır varsa bilin ki o manastırın zorlu bir yolu vardır. Çünkü manastırlar genelde insanlardan uzak kalmak için dağa tepeye yapılmış zamanında. Yani benim bu zamana kadar gezdiğim manastırlar genelde sapa yerlere yapılmış yerlerdi.
Cunda’da bulunan Ayışığı Manastırı da adanın en uç tarafına yapılmış. Ayışığı Manastırı’nın ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Yine de tahminlere göre manastırın 1700’lü yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Manastır bir zamanlar bekar kızların manastırı, adalıların eğitim kurumu ve mesire yeri, evlenmek için gelen Ayvalıklı Rumların dilek kapısı olarak kullanılıyormuş.
Manastırın yer aldığı arazi mübadele ile Selanik’ten gelen Katerinli Fahrettin Bey ve ailesine verilmiş. Ailenin mirasçıları tarafından manastırın da bulunduğu arazi 2003 yılında satılığa çıkartılmış ve burası Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer tarafından satın alınmış. Satın alınma sonrasında da bu bölge imar sorunlarından dolayı bir çok kez davalık olmuş. Yapı 2012 yılında restore edilerek hizmete açılmış.
Manastırın çevresi duvarlarla çevrili olup orta kısmında kilise bulunuyor. Manastırın duvarları ve kilise daha sağlam olmasından dolayı sarımsak taşından inşa edilmiş. Manastır hem dini amaçlı hem de tarımsal ve hayvansal anlamda farklı amaçlarla kullanılmış.
Ayışığı Manastırı’na gidecekseniz ziyaret saatlerine dikkat etmelisiniz. Çünkü burası her zaman açık değil. Ziyaretçi kabul edilen gün ve saatler : Mayıs – Kasım ayları arası. Gün olarak Salı ve Çarşamba günleri saat 10.00 -15.00 arası ziyarete kabul ediliyor. Konum burada. Yolu oldukça bozuk onu da belirteyim. Vaktiniz yoksa pas geçin.
Cunda’da Nerede Denize Girilir ?
Çataltepe Plajı
Yukarıda saydığım yerler genel olarak tarihi yerler. Cunda sonuçta bir ada ve burada tabi ki deniz turizmi var. Ben karışıklık olmasın diye Cunda koy ve plajlarını ayrı bir grupta yazmak istedim. Cunda’da denize girmek isterseniz bu yerlerden birini tercih edebilirsiniz.
Cunda’da denize girmek için ilk durağımız Çataltepe Plajı. Burası adanın kuzey tarafında kalıyor. Plaj Cunda merkeze 3 km uzaklıkta. Ulaşım için dolmuşlar var fakat aracınız olursa daha iyi olur.
Çataltepe Plajı bu bölgenin en iyi plajları arasında ve yöre halkı tarafından bu plaj fazlasıyla tercih ediliyor. Deniz sakin ve dalgasız. Çataltepe Plajı’nın ilk kısımları taşlık sonrası kum. Deniz hemen derinleşmiyor. Su diğer plajlara göre daha ılık. Soyunma kabini, wc imkanları mevcut. Plajın ücretsiz otoparkı var.
Burada işletmeler de mevcut. İster işletmelerde isterseniz kendi imkanlarınızla takılabilirsiniz. Plajda ücretli olarak şezlong ve şemsiye hizmeti var. Şezlong kullanmak yerine kafeteryada oturarak da denize girebilirsiniz. Fiyatlar normal seviyelerde. Siz işletmeyi değerlendirecekseniz yine de gitmeden önce yorumları bakın. Çataltepe Plajı’nın konumu burada.
Ortunç Koyu
Cunda’da denize girilebilecek güzel noktalardan biri olan Ortunç Koyu mavi bayraklı plajlar arasında yer alıyor. Plajın bulunduğu alan milli park alanı olduğundan yeni yapılanmaya izin verilmiyor. Burada deniz tertemiz. Koyun diğer plajlardan farkı burada deniz altı yaşam çok daha canlı.
Ortunç Koyu’na Cunda merkezden zeytinliklerin olduğu patikadan yürüyerek 40 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Araç ile ulaşım da mevcut. Ortunç Koyu’nda koyun adıyla bir otel bulunuyor. Otel dışında halk plajı da var. Ayrıca burada kamping işletmeleri de mevcut.
Ortunç Koyu’nun denizi sığ ve taşlık bir plaja sahip. Deniz ayakkabısı alırsanız güzel olur. Deniz oldukça temiz ama biraz soğuk. Dilerseniz kamp da yapabilirsiniz ama duş ve wc yok bilginiz olsun. Ortunç Koyu’nda bir de seyir terası var. Seyir terasının konumu burada.
Ortunç Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti yok. Burada halk plajı da var, işletmelerde. İşletmeler tabi ki ücretli. Koyun konumu burada.
Sobe Plajı
Sobe Plajı, Cunda’nın en keyifli, en sakin plajları arasında yer alıyor. Burada özel bir işletme var. Sobe’yi değerlendirecekseniz rezervasyon yapmadan gitmeyin çünkü yüksek sezonda yer bulamayabilirsiniz. Çocukları kabul etmiyor belirteyim. Konsept olarak yetişkinlere hitap eden işletmenin genel olarak yorumları başarılı.
Sobe Plajı eski bir Rum köyünde yer alıyor. Plajın denizi tertemiz. Deniz suyu sıcak ve genel olarak tüm imkanlar mevcut. Denizi sığ ve taşlı. Yanınıza deniz ayakkabısı almayı unutmayın.
Cunda ile Sobe Plajı’nın arası 10 km fakat yol 30 dakika sürüyor. Yol oldukça tozlu topraklı bilginiz olsun. Cunda’da denize girmek için imkanları iyi bir yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Konum burada.
Patriçya Burnu
Evet şimdi sıra adanın en uç noktası sayılabilecek olan Patriçya Burnu’na geldi. Şimdiden belirteyim burası kampçıları uğrak noktası. Genel olarak kamp amaçlı olarak kullanılan Patriçya Koyu oldukça sessiz sakin bir koy. Burada tedarikli gelmek koşuluyla ücretsiz şekilde kamp yapabilirsiniz.
Koya ulaşım için özel araç şart. Yol bozuk ve taşlı. Dolayısıyla aracınızın yüksek olması önemli. Yoksa aracın altı muhtemelen yere vurur. Dediğim gibi aracınıza güveniyorsanız buraya gidin.
Patriçya Burnu’nun doğası oldukça güzel. Burada kafanızı sıfırlayabilir ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Bölgede küçük bir tesis de bulunuyor. Burada ücret karşılığında wc, duş, sıcak su, elektrik ya da restoran gibi hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz.
Cunda merkezden Patriçya’ya yol 40-45 dakika sürüyor. Patriçya Burnu’na ulaşmadan bir çok koy ve mekandan geçiyorsunuz. Dilerseniz ücret karşılığında buralarda da takılabilirsiniz. Koyun konumu burada.
Maden Adası
Maden Adası, Cunda’ya yakın bir ada. Buraya yürüyerek deniz içinden geçebiliyorsunuz. Ada ismini tahmin edeceğiniz üzere adada daha önce kullanılan fakat şimdi kullanılmayan madenlerden alıyor. Maden olarak genelde buradan kurşun madeni çıkartılırmış.
Maden Adası aynı zamanda tarihi bir ada. Daha önce adada bir kilise varken, şu an kiliseden eser kalmamış. Adada Pordoselene uygarlığına ait izler de var. Adada bu uygarlıktan kalan Pordoselene Kulesi bulunuyor. Kulenin Midilli Adası, etrafındaki adalar ve Edremit Körfezini gözetlemek için yapıldığı düşünülüyor. Kule yapıldığı dönemde Kilikya korsanları tarafından yıkılmış.
Maden Adası oldukça güzel ve bakir bir yer. Hatta Cunda’nın en sakin yeri olabilir. Cunda merkez ile ada arası 30-40 dk sürüyor. Kıyıya kadar araç iniyor. Araç kullanma konusunda iyiyseniz binek araçla buraya gidebilirsiniz. Aracınız yüksek olursa güzel olur. Yol son 1-2 metre kum vari oluyor. Patinaj yapmamaya dikkat edin. Arabayla gittikten sonra Maden Adasına geçmek için deniz içinden yürümeniz lazım. İki ada arasında su içinde yükselti var. Yükseklik ortalama 40-60 cm fakat dikkatli gidin deniz adaya yakın bazen derinleşebiliyor.
Adanın denizi biraz taşlık ama genelde sahil kum. Terlik veya deniz ayakkabısı yanınızda muhakkak olsun. Deniz içinde yürürken dikkati olun. Konum burada.
Duba Plajı
Cunda Adası gezilecek yerler listemin son durağına geldik. Ayvalık’tan Cunda’ya giderken göreceğiniz Duba Plajı belediyeye ait bir plaj. Burası ulaşım açısından oldukça kolay ulaşabileceğiniz bir yer.
Duba Belediye Plajı, küçük bir kumsala sahip. Denizin ilk bir kaç metresi taşlıkken sonrası kum oluyor. Yanınıza deniz ayakkabısı alırsanız güzel olur. Duba Belediye Plajı’nda şezlong ve şemsiye imkanı var. Ek olarak bir de kafeterya bulunuyor. Burası yol üstünde bir yer olduğu için kalabalık olabiliyor. Sakinlik seviyorsanız burayı tercih etmeyin derim.
Duba Plajı’nı belediye işlettiği için fiyatlar makul seviyelerde. Herhangi bir giriş ücreti yok. Kafede de fiyatlar makul seviyede. Duba Plajı’nın haritadaki konumu burada.
Duba Plajı ile Cunda’da gezilecek yerler listemi tamamladım. Daha da yer var mıdır vardır ama listemi çok abartıp karma karışık yapmak istemedim, bu liste fazlasıyla işinizi görecektir. Gezilecek yerler tamamsa sırada Cunda Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey kısmı var. Cunda’ya gitmeden önce bu kısma muhakkak göz atın.👁️
Cunda Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Cunda Nerede ?
Cunda Adası namı diğer Alibey Adası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık’ta bulunan 22 adadan sadece yerleşime açık olan Cunda yaklaşık 24 km²’lik bir yüzölçümüne sahip.
Ege’deki en büyük 4. adamız olan Cunda Adası konum olarak Ayvalık’a çok yakın yerde bulunuyor. Ayvalık ile Cunda merkez arası yaklaşık 5 km iken Balıkesir ile Cunda Adası arası yaklaşık 137 km. Cunda Adası’nın haritadaki konumu burada.
Cunda’ya Nasıl Gidilir ?
Cunda aslında konum olarak batı illerine özellikle İzmir ve İstanbul’a çok uzak bir yer değil. Bence aracınız varsa hafta sonu rotası olarak buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Hatta İstanbul’dan Cunda’ya İDO feribotlarıyla ilk önce Bandırma’ya gidip sonrasında Ayvalık ya da Cunda’ya kolayca geçebilirsiniz.
Biz Muğla’dan Cunda’ya geçmek için İzmir üzerinden aracımızla kolayca Ayvalık’a oradan da Cunda’ya ulaştık. Yollar gayet güzel ve temiz. Ücretli yolları kullanırsanız daha hızlı şekilde Cunda’ya varırsınız.
Cunda’ya uçakla gelmek isterseniz Cunda’ya en yakın havalimanı Balıkesir Koca Seyit Havalimanı var. Uzak bir yerden gelecekseniz İstanbul ya da Ankara aktarmalı bu havalimanına ulaşıp buradan da Cunda’ya ulaşabilirsiniz. Cunda ile Balıkesir Koca Seyit Havalimanı arası yaklaşık 48 km. Havalimanından E-87 yolu üzerinden dolmuşlarla Cunda’ya geçebilirsiniz.
Cunda Adası ile diğer önemli merkezler arası kilometreleri aşağıda bulabilirsiniz.
- Balıkesir – Cunda Adası arası yaklaşık 135 kilometre ve yol yaklaşık 2 saat,
- İstanbul – Cunda Adası arası yaklaşık 525 kilometre ve yok 7 saat 45 dakika,
- Ankara – Cunda Adası arası yaklaşık 680 kilometre ve yol 8 saat,
- İzmir – Cunda Adası arası yaklaşık 160 kilometre ve yol 2 buçuk saat,
- Bursa – Cunda Adası arası yaklaşık 280 kilometre ve yol 4 saat,
- Eskişehir – Cunda Adası arası yaklaşık 445 kilometre ve yol 5 saat 40 dakika,
Not: Aklınıza şu soru gelebilir, Cunda coğrafi olarak bir ada ama buraya araba ile nasıl gidiliyor ? Yukarıda bahsettiğim gibi Cunda’ya ulaşım için Ayvalık’tan buraya 2 adet kısa köprü var. Hatta rivayete göre Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü bunlarmış. Yani Cunda Adası’na kara yolu ile bağlantısı var.
Cunda’ya Ne Zaman Gitmelisiniz ?
Cunda’ya ne zaman gidilir ? Cunda’ya bence deniz için gitmeyecekseniz bahar aylarında gitmenizi tavsiye ederim. Hatta kışın gezilecek yerler listesine bile Cunda’yı ekleyebilirsiniz. Neden derseniz Cunda yazın hele hafta sonu veya bayram günlerinde baya kalabalık oluyor. Cunda’nın kapasitesi sonuçta belli ama bu dönemlerde resmen kapasite aşımı oluyor ve metrekareye 5 insan düşüyor.
Cunda için yazdan başka çareniz yoksa aşırı kalabalığa kalmamanız için güne erken başlamanızı tavsiye ederim. Ama en güzeli bence bahar ayları. Hem kalabalık az hem de aşırı sıcaklar yok. Yani Cunda’ya ne zaman gitmelisiniz sorusunun cevabı ya Mayıs ayı ya da Eylül ayı olmalı.
Cunda Kaç Günde Gezilir ?
Cunda kaç günde gezilir ? Cunda bana göre 1 günde kolayca gezilebilecek bir yer. Bence Cunda için şöyle plan yapın. Eğer burada 1 gün vaktiniz varsa; Cunda merkezde gezilecek yerleri yarım günde gezin sonra yukarıda saydığım Cunda plajlarının birinde vakit geçirin, akşamında da Cunda’da bulunan restoranların birinde yemeğinizi yiyin ve günü sonlandırın.
Eğer hafta sonu için Cunda’ya gidecekseniz yine 1 gün yukarıda dediğim planı yapın 1 günde ya Cunda’nın diğer koylarını keşfedin ya da Ayvalık tarafına geçin. Ayvalık gezilecek yerler yazım da burada. 2 gün bence Cunda için çok ideal bir süre. Yani Cunda kaç günde gezilir sorusunun cevabı bana göre 1 gün bilemedin 2 gündür.
Cunda’da Araba Kiralamaya Gerek Var mı ?
Cunda için araç kiralama tamamen Cunda’ya ne için geldiğinize bağlı. Şunu net şekilde söyleyebilirim ki Cunda’ya sadece merkezde takılmak ve buradaki yerleri gezmek için gidecekseniz bence araba kiralamayın. Fakat Cunda’nın etrafındaki yerlere özellikle koy ve plajlara gidecekseniz araba olsa güzel olur. Ada zaten yüz ölçümü olarak oldukça küçük. Merkezi yürüyerek, çevresini arabayla kolayca gezebilirsiniz.
Peki Cunda’ya araba ile gittiniz diyelim. En büyük sorununuz ne ? Tabi ki park yeri bulmak. Cunda’da yazın araç park yeri bulmak gerçekten çok zor. Bu durumda ya ücretli otoparkları kullanacaksanız ya da ara sokaklara aracınızı park edeceksiniz. Bu noktada akşam Cunda merkezde takılacaksanız arabayı rahatça park yeri bulmak için merkez tarafına erken gelmenizi tavsiye ederim.
Cunda’da Nerede Kalınır & Cunda Otelleri
Cunda’da nerede kalınır sorusunun cevabını verelim şimdi. İlk olarak biz Ayvalık-Cunda tatilimizde hep Ayvalık’ta kaldık. Cunda ile Ayvalık çok yakın olduğundan bir daha yer değiştirmeyelim diye tercihimiz Ayvalık’tan yana oldu. Belki bir sonraki gidişimizde konaklama için Cunda’yı tercih ederiz.
Cunda’da da tıpkı Ayvalık’taki gibi bir çok eski Rum evi var. Cunda’nın ruhunu tam anlamıyla yaşamak için bence eski tarz Rum evlerinde kalmalısınız. Bunun dışında denizle haşır neşir olacaksanız yukarıda saydığım koylarda bulunan tesislerde de kalabilirsiniz.
Peki Ayvalık’ta mı Cunda’da mı konaklamalıyım derseniz. Bence şöyle yapın ilk defa buralara gidecekseniz ilk önce Ayvalık’ta kalın. Daha sonra 2. kez gittiğinizde Cunda’yı tercih edin. Ayvalık bence o tarihi hissiyatı çok daha güzel veriyor. Cunda’da bence tam anlamıyla o hava yok. Şimdi gelelim Cunda otel önerilerine ve Cunda’da nerede kalınır sorusunun cevabına.
Cunda’da Nerede Kalınır?
- Ortunç Hotel
- Cunda Fora Otel
- Fragrante Otel
- Despot Evi
- Cunda Baradiel Hotel
- Zarbalı Cunda Otel
- Cunda Rota Otel
- Cunda Taş Otel By Taze
- Cunda Esen Otel
- Sukha Cunda
- Mola Cunda Hotel
- Cunda Battalos Hotel
Cunda’da yukarıda saydığım otellerde konaklama yapabilirsiniz. Genel olarak otellerin puan durumu iyi. Bütçe olarak da standart fiyatlara sahip. Bu otelleri tercih etmeden önce Google’da, Tripadvisor’da yorumlara muhakkak bakın. Umarım keyifli bir konaklama deneyimi geçirirsiniz.
Cunda’da Ne Yenir & Cunda Restaurantları
Cunda’ya gidecekseniz 2 şey için gideceksiniz. Biri kafayı dinlemek diğeri de midenizi sevindirmek. Güzelim Cunda’da ege mutfağının tüm hünerlerini görüyorsunuz. Hele deniz ürünleri ile aranız iyiyse o zaman değmeyin keyfine. Bir de alkol almayı seviyorsanız Cunda ve meyhaneleri kapısını açmış sizi bekliyor. Gece alemlere akıp kendinizi Cunda’nın keyfini tam çıkarıyorsunuz.
Peki Cunda’da ne yenir ve nerede yenir diyorsanız cevapları aşağıda sıralayacağım. Bu noktada hem balıkçılar hem de meyhaneler ön plana çıkıyor. Bunun dışında kahvaltı mekanı olarak da bir kaç mekan tavsiyem var. Aşağıda hem Cunda’da ne yenir hem de hangi mekanda yenir sorusunun cevabı var.
Cunda’da Ne Yenir ?
- Ayvalık Tostu
- Lokma
- Girit Mezeleri
- Papalina Balığı
- Damla Sakızlı Kahve
- Sakızlı Kurabiye
- Lor Tatlısı
- Koruk Suyu
- Kavunlu Dondurma
Cunda Mekan Önerileri
- Tosthane Cunda
- Lokma İmparatoru
- Bay Nihat Cunda
- Taş Kahve
- Karadeniz Pastanesi
- Dondurmacı Cemal (Nazar boncuklu yer)
- Yannis Mutfağı
- Girit Lal Mutfağı
- Cunda Körfez Restaurant
- Ela Meyhane
- Son Vapur Meyhanesi
- Ayna Cunda
- Dantela Cunda (Kahvaltı)
- Qcunda (Kahvaltı)
Cunda için 1-2 gün vaktiniz varsa bu mekanları haydi haydi gezersiniz. Kahvaltı, akşam yemeği, tatlıcı tüm opsiyonlar yukarıda. Biz bunların hepsine gitmedik tabi. Gitmeden önce siz de araştırmanızı yapın. Bunların dışında çok memnun kaldığınız mekan olursa aşağıda yorumlarda muhakkak paylaşın.
Cunda Adası Sıkça Sorulan Sorular
Cunda Pazarı hangi gün 2024 ?
Cunda Pazarı Cumartesi günü kuruluyor. Pazardan bölgeye özgü otlar, hediyelik eşya, tekstil ürünleri satın alabilirsiniz.
Cunda Adası’nda gün batımı nerede izlenir?
Cunda’da gün batımı için Aşıklar Tepesini, Cunda merkez sahil tarafını, Maden Adası tarafını ve adanın kuzey tarafındaki koyları önerebilirim. Bu taraflarda güneş güzel batıyor. Bunların dışında Ayvalık Cennet Tepesi de gün batımı için güzel bir seçenek.
Cunda kaç saatte gezilir?
Cunda’yı sadece merkez olarak gezecekseniz bence size yarım gün bile yeter. Biraz daha oyalanayım derseniz tam gün yeterli olur. Özellikle Cunda merkezi çok kolay gezebiliyorsunuz. Yukarıda verdiğim taktikle Cunda merkezi bence 4-5 saate kolayca gezebilirsiniz.
Cunda Adası giriş ücretli mi?
Cunda Adası’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Adaya Ayvalık üzerinden köprüler kullanarak geçiş yapıyorsunuz. Köprülerin ücreti falan da yok. Cunda’da araç park yeri sorun. Yukarıda detayları anlatmıştım.
Cunda’da en güzel fotoğraf nerede çekilir?
Bunun için tabi ki akla gelen ilk cevap Cunda evleri ve Cunda’nın tarih kokan sokakları. Cunda’da bir çok eski Rum evi bulunuyor ve bu evler rengarenk. Yazın zaten herkes bu evlerin önünde fotoğraf çekiniyor. Buralar dışında alternatif olarak adanın uç kısımlarını özellikle gün batımı için değerlendirebilirsiniz.
Cunda deniz soğuk mu?
Ege Denizi için güneye doğru gidildikçe deniz daha ılık oluyor. Cunda’da da deniz genel olarak soğuk sayılabilir. Özellikle adanın kuzeye bakan koy ve plajlarında bu soğukluğu biraz daha fazla hissedebiliyorsunuz. Ama girilmeyecek bir soğukluk yok belirteyim.
Cunda nazar boncuklu yer neresi ?
Herkesin fotoğraf çekilmek istediği nazar boncuklu yer Dondurmacı Cemal’in bulunduğu yer. Konum burada.
Cunda ada mı yarım ada mı?
Cunda Adası (Alibey Adası) aslında adında “ada” olmasına rağmen, Cunda günümüzde bir yarımadadır. Bunun sebebi, Cunda’nın Ayvalık ile kara bağlantısının olması. Bu bağlantı, 1964 yılında tamamlanan Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olan “Ayvalık-Cunda Köprüsü” sayesinde sağlanmış ve bu köprü Cunda’yı karaya bağlayarak adayı bir yarımada haline getirmiştir.
Umarım faydalı ve yol gösterici bir yazı olmuştur. Cunda ile ilgili eklemek ya da sormak istediğiniz bir şey varsa yorum kısmına bekleriz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊