Tatil Dolandırıcılığı ve Kazıklanmaya Karşı Almanız Gereken 11 Önlem
Can sıkıcı bir konu olan Tatil Dolandırıcılığı ve Kazıklanmaya Karşı Almanız Gereken Önlemler başlıklı yazımla karşınızdayım. Konu can sıkıcı ama taktiklerim oldukça etkili. Bu taktiklerle emin olun daha az kazıklanacaksınız.😂 İtiraf edelim ki çoğumuz seyahatlerde en az 1 kere ya kazıklanmıştır ya da dolandırıcılara denk gelmiştir. Her işte kazıklanma ya da dolandırıcılık vardır ama işin içinde tatil ya da turist olmak olunca bu tarz olumsuz durumlar kat ve kat daha fazla oluyor. Bazı yerlerde turist olmak demek kişinin yürüyen dolarla eş tutulması demek. Hal böyle olunca kötü niyetli insanların sizi bankamatik görmesi normal bir sonuç oluyor.
Biz yıllardır bulduğumuz her fırsatta gezmeye çalışıyoruz. Gittiğimiz her yerde farklı kültürlerle ve farklı insanlarla karşılaşıyoruz. Bazı ülkelerde kendimizi çok rahat hissederken bazı ülkelerde diken üstünde hissediyoruz. Bir çok insanla karşılaşa karşılaşa çok fazla tecrübe edindik. Bu insanlar arasında kötü niyetli insanlar da var tabi ki. Onlar sayesinde de tecrübeler ediniyoruz ve daha uyanık gezgin oluyoruz.
Akıllara gelen soru “Hiç kazıklandınız mı” cevap evet çok fazla kazıklandık derim.😀 Bir ülkede yabancıysanız bu kaçınılmaz son. Turist olmanın doğasında bu durum olsa da bu durumlara karşı alacağınız tedbirler yok değil. Bu yazımda Tatil Dolandırıcılığı ve Kazıklanmaya Karşı Almanız Gereken Önlemleri sıralayacağım. Bu önlemleri aldım artık kazıklanmayacağım demeyin yine kazıklanacaksınız ama daha az olur onu belirteyim.😂
Not: Bu yazı sizi korkutmak amacıyla yazılmamıştır. Kendi ülkemizde olduğu gibi her ülkede kötü niyetli insanlar var. Yani bu yazı tedbir amaçlı bir içeriktir. Siz tedbirinizi alın daha sonrasında inşallah sorun yaşamazsınız. Bir de yazım genel olarak yurt dışı seyahat odaklı onu da belirteyim. Sonuçta dilini bildiğiniz ülkede tuzağa düşme oranınız daha düşüktür ama biz tabi ki Türkiye’de de fazlasıyla düşüyoruz.😄
Tatil Dolandırıcılığı ve Kazıklanmaya Karşı Almanız Gereken Önlemler
Tatil dolandırıcılığı ve kazıklanmaya karşı almanız gereken önlemler konusunda size tavsiye edebileceğim bir çok başlık var. Yemeden içmeye, ulaşımdan gezi turlarına kadar bir çok konuya dikkat etmeniz lazım. Benim aklıma gelen ve dolandırıcılığa ve kazıklanmaya karşı almanız gereken tedbirleri tek tek yazdım. Bu noktada sizin de ayrı tecrübeleriniz varsa aşağıda muhakkak bizimle paylaşın. Sizin de hikayelerinizi dinlemeyi çok isterim. Hem de tecrübeyi tecrübe etmeyelim.😊Hadi gelin şimdi listemize başlayalım.
Çok İyi Araştırma Yapın
Bir seyahate çıkmadan önce çok iyi araştırma yapın. Biz seyahatlerimiz için adım adım planlama yapıyoruz. Her noktayı detaylıca araştırıyoruz ve sorun yaşamamaya çalışıyoruz. Gideceğiniz yerler, yapacağınız aktiviteler, yiyeceğiniz yemekler vs detaylı her şeyi araştırın. Ne kadar iyi plan yaparsanız o kadar az sorun yaşarsınız.
Araştırma bizim de bloggerlık işine giriş noktamız. Biz yazılarımızı yazarken sizi düşünerek yazıyoruz. Yani detaycıyız. Bizim gibi blogları iyi takip edin ve bir yere gitmeden önce iyi bir gezi planı çıkartın.
İnternetten yorumları iyi okuyun. Özellikle Google ve Tripadvisor yorumları oldukça önemli. Bu yorumlardan ciddi tecrübeler kazanıyorsunuz. Bir yere gitmeden önce bu siteleri iyi tarayın. Kötü yorum alanları direkt eleyin çünkü genelde bu yerlerde siz de kötü bir tabloyla karşılaşıyorsunuz.
Özetle araştırma çok önemli. Yurt içi ya da yurt dışı fark etmez iyi araştırın. Ne kadar iyi araştırırsanız o kadar az kandırılırsınız. Bu noktada sitemde çok faydalı yazılar var. Bunlara muhakkak göz atın. Bazı önemli yazılarımı aşağıya bırakıyorum.
- Yurtdışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye
- En İyi Seyahat Uygulamaları | 15 Faydalı Tavsiyem
- Ucuza Gezme Yöntemleri : En Etkili 11 Yol
Taksi Ücretlerine Dikkat Edin
Taksicilerle ilgili hepimizin kötü bir anısı vardır eminim. Yurt içi yurt dışı fark etmez taksici arkadaşlar kazıklamayı oldukça sever. İstisnalar var tabi ki ama ortada kocaman bir taksici gerçeği var.
Yurt dışında taksi konusunda tavsiyem yakın yerlere yürümek ve varsa Uber ya da Grab gibi taksi uygulamalarını kullanmak. Bu uygulamalarda ulaşım maliyeti belli olduğu için kazıklanma ihtimaliniz yok. Bir de kredi kartı kullanma olduğu için nakit para alışverişi de yapmıyorsunuz.
Taksi konusunda yurt dışında havalimanlarında pazarlık yapmayı unutmayın. Bu konuda dikkatli olun. Taksi uygulamalarını kullanmak oldukça faydalı. Biz bunu Lviv’de çok iyi tecrübe ettik. Telefonumu Uber takside unuttum. Aradan 1 saat geçti ve zor bela bulduk ama taksici kötü niyetli olsaydı ve Uber kullanmasaydık inanın o telefon bana gelmezdi.
Gezi Turlarına Dikkat
Yurt içi, yurt dışı fark etmez bir yere tur ile katılacaksınız iyi firmaları tercih etmelisiniz. Turlarda çok sorun yaşayan insanlar duyduk. Parasını alıp ortadan kaybolan tur firmaları, tur haricinde bir şeyler pazarlayanlar ve bunun gibi niceleri.
Biz seyahatlerimizi genelde bireysel olarak planlıyoruz fakat bazı yerlere nadir de olsa tur ile gidiyoruz. Firma seçerken yorumlara ve kurumsallığına muhakkak bakın. Bu noktada Tripadvisor oldukça faydalı.
Tura ne dahil ne hariç önceden bakın. Sizi götüreceği rotayı dikkatlice inceleyin. Peşin para ya da kapora isteyenlere bilhassa dikkat edin. Bu noktada dediğim gibi kurumsal ve yorumları iyi olan firmaları tercih edin. Bireysel tur pazarlayanlardan mümkün mertebe uzak durun.
Pazarlık Yapmaktan Çekinmeyin
Bana göre 10 TL’lik bir şeye 100 TL ödemek de dolandırılmaktır. Bu konuda özellikle yurt dışındaysanız size 10 TL’lik bir şeyin fiyatı 100 hatta 200 TL olarak söylenecektir. Eee bu durumda pazarlık yapmazsanız ve fiyatı kabullenirseniz sizi çantada keklik görürler. Pazarlık yapmanız şart.
Örneğin Ürdün’de bir magnete 5 Dinar deyip 1 Dinara hatta daha az tutara düşen de gördük. Genelde Asya ve Orta Doğu ülkelerinde pazarlık önemli bir faktör oluyor. Ülkenin ekonomik seviyesi ile pazarlık arasında ciddi bir ilişki var. Ekonomi ne kadar az gelişmişse pazarlık katsayısı daha artıyor. Bazı insanların gözünde turist eşittir para olduğu için fiyatlar 5x ya da 10x söyleniyor.
Bu noktada tavsiyem pazarlık kesinlikle yapın. Bu durum işportacılardan alacağınız ürünler için de geçerli. Bir de doğru yerden alışveriş yapın. İlk gördüğünüz yerden alışveriş yapmayın. Pazarı analiz edin ve doğru yerden alışveriş yapmaya çalışın.
Kurumsal Yerleri Tercih Edin
Kurumsal yerlerin en büyük artısı istikrarlı fiyatlardır. Yurt içi ya da yurt dışı fark etmez her zaman kurumsal yerleri tercih edin. Avantajları hem fiyat hem de bir sorun olduğunda muhatap bulabilmeniz olacaktır.
Kurumsal yerlerde şikayet mekanizması da olduğundan sorun yaşadığınızda şikayet sayesinde çözümü kolayca bulabilirsiniz. Araç kiralama, gezi turları ve aktiviteler için kurumsal yerler her zaman tercih edilmesi gereken yerlerin başında gelmeli. Yerelde de işini dürüstçe yapan yerler var fakat genelde olumsuz durumlar çok daha fazla.
Aklıma gelmişken yurt dışında döviz bozdurma için de mümkünse bankaları tercih edin. Özel firmalarda hem kurlar düşük hem de komisyon oranları daha yüksek. Özetle kurumsal yerler size daha iyi bir deneyim yaşatma konusunda daha başarılılardır.
Sokak Satıcılarına Dikkat
Sokak satıcılarının bazıları iyi niyetli değil. Bazısı yakanıza bir yapıştı mı gitmek bilmiyor. O kadar gezimiz arasında 2 gezimizde biz gezdiğimiz yeri değil sokak satıcılarını hatırlıyoruz. Biri Rodos gezimiz diğeri de Floransa. Bu iki yerde satıcılar bizi çok bunalttı.
Floransa’daki satıcı çok profesyoneldi. Bileklik hediye etme numarasıyla alttan girdi üstten çıktı bizden para kopardı. Sırf adamın uzmanlığından dolayı adama artı para verdik.😂 Adam Türkiye’den girdi futboldan çıktı sözde hediye ettiği bileklik sayesinde bizden para kopardı. Helal olsun dedik biz de bilekliği satın aldık.
Sokak satıcılarına her zaman dikkat edin. İyi niyetli olmayanı da var. Bence bir şeyi çok beğenmediğiniz sürece bu satıcılara bulaşmayın. Özellikle Afrika kökenli satıcılar işin uzmanı. Bu noktada gözünüz açık olsun. Biri size bir şeyi çok ucuza ya da bedavaya veriyorsa emin olun para koparmadan sizin yakanızı bırakmayacaktır.
Kart oyunlarına da dikkat edin. Fransa’da denk gelmişti. Bul karayı al parayı. Aman aman sakın bulaşmayın. Tam turistleri tuzağa düşürme oyunları bunlar. Bu arada bu satıcılara kesinlikle sert tepki vermeyin. Hayır ya da teşekkürler deyin ve o noktadan ayrılın. Sert tepkiler güzel sonuç çıkarmaz ve sorun çıkarmaya değmez.
Çay – Yemek İkram Taktiği
Klasik satıcı taktiklerinden biri size bir şey verip ona gebe kalmanız duygusunu oluşturmaktır. Bu noktada bir dükkanın sahibi gel bir çay ikram edeyim sana deyip sonrasında sizin oradan bir şey almanızı bekliyor olması kuvvetle muhtemel olacaktır. Siz de çaydan dolayı mahcup kalıp bir şeyler alacaksınız.
Bazen bu durum yemekle de oluyor. Gel akşam bizde kal yemek verelim diyen iyi niyetli görünümlü insanlar göreceksiniz. Saf iyi niyetli insanlar elbette var ama benim dediğim daha sonra sizden beklentiye giren bir kısım var. Bu insanlar sizden para bekliyor ve siz de mahcup olduğunuzdan para ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Bu iki durum Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde fazlasıyla kullanılan bir taktik. Yani aklınızda bulunsun size her gelen ikramın arkasında ne yazık ki bir beklenti olabilir.
Menüye Bakın
Menüye bakmadan sipariş vermek genelde pişmanlık uyandırır. Çünkü o zaman gelen her fiyata tamam demek zorunda kalırsınız. Bu durum hem ülkemizde hem de dünyanın her yerinde geçerli olan bir durum. Menüye bakın ve kazıklanmayın.
Menüye bakmak önemli. Menü istemek utanç verici bir şey değildir. Bazı işletmeler menüyü saklıyorsa sizi sürpriz bekliyor olabilir. Yiyeceğiniz ya da içeceğiniz şeyin fiyatını bilmek en doğal hakkınız. Bu noktada kurumsal yerlerde genel olarak sorun yok fakat yerel işletmelerde sorun var.
Bazı turistik yerlerde menü kapı önlerinde oluyor. Santorini’deki mekanlarda durum böyleydi. En azından fiyata bakıp içeri girmek ya da girmemek daha mantıklı. Özetle sipariş vermeden menüye bakıp fiyatını öğrenerek sipariş vermeniz hesap konusunda içinizi daha da rahatlatacaktır.
Kalabalıklara Dikkat
Kalabalık demek bir noktada tehlike demektir. Güvenlik açısından sıkıntılı ülkelere gidecekseniz bence kalabalıktan uzak durun. Sizi çantada keklik gören birileri olabilir ve sizi bu kalabalıkta avlayabilirler. Dolayısıyla kalabalıklara girmeyin ve uzak kalmaya çalışın.
Bu noktada dışarı çıkacaksanız değerli eşyalarınızı mümkünse yanınızda taşımayın. Kalabalıklara girecekseniz sağınızı solunuzu iyi kollayın. Farklı tipteki insanların laf atmalarına gelmeyin. Yolunuza ve güvenliğinize bakın yeter.
Kalabalıkta çantanıza özellikle dikkat edin. İmkan varsa kilit kullanın ya da çantanızı güvenilir şekilde taşımaya çalışın.
Güvenli Bir Cüzdan veya Çanta Şart
İyi bir cüzdan ya da çanta seyahatlerde hayat kurtarıcı olabilir. Güvenilir bir sırt çantası ya da cüzdan her zaman işinize yarayacaktır. Değerli eşyalarınızı cüzdan ya da çantada saklamak güzel bir fikir. Ama bunları taşırken de hedef olmayın. Yani bakın bunlarda değerli şeyler var diye de asla göze çarpmayın !
Bana göre yanınızda değerli eşya taşımayın. Hele çok fazla nakit para asla. İhtiyacınız kadarını taşıyın. Değerli eşyalarınızla bence seyahat etmeyin. Telefonunuza ve kıymetli eşyalarınıza bil hassa dikkat edin.
Kalabalık yerlerde sırt çantanızı ön tarafınıza alın. Cüzdanınızı iç cebinizde taşıyın. Arka ceplerinize cüzdan koymayın. Bunlar küçük ama sağlam önerilerdir.👌
Gözünüz Açık Olsun
En önemli taktik. Gözünüz açık olsun. Evet yabancı bir yere gitmiş olabilirsiniz, orayı bilmiyor olabilirsiniz ama her yeri bilmek zorunda değilsiniz. Gözünüz her daim açık olmalı.
Tehlikeli ve tenha yerlere mümkün mertebe girmeyin. Etrafınızı iyi kollayın. Herhangi bir durumla karşılaşırsanız asla panik yapmayın. Soğukkanlı olun ve etrafta iyi insanlardan yardım talep edin. Sakin kalın. Panik hiç bir zaman işe yaramaz. Gideceğiniz yerde Polis, Jandarma gibi yerlerin telefonlarını önceden öğrenin.
Benim Tatil Dolandırıcılığı ve Kazıklanmaya Karşı Almanız Gereken Önlemler listemde bunlar var. Umarım faydalı olmuştur ve umarım bunlara ihtiyacınız olmaz. Seyahate çıkmadan önce seyahat sigortası yapmanızda da ciddi fayda var. Sizin de seyahatlerde bu konularda tecrübeleriniz varsa muhakkak aşağıya bekliyorum. Anılarınızı dinlemek güzel olacaktır. Her daim huzurlu ve sorunsuz seyahatleriniz olsun. Kalın sağlıcakla.😊