tahran gezi rehberi golestan palace 1

Tahran Gezi Rehberi | Tahran’da Gezilecek 14 Yer

Tahran nasıl bir yer önce ondan bahsederek başlayayım Tahran gezi rehberime. İran’a gideceğimizi söylediğimiz herkes başka yer mi kalmadı, ne işiniz var orada gibi tepkiler gösterdi. Ülkenin şeriatla yönetiliyor olması, örtünmenin zorunlu olması ve bu zorunluluğun turistleri de kapsaması haliyle biraz göz korkutuyor.

Farklı coğrafyalar farklı kültürler tanımayı çok seven bir çift olarak İran için hem çok heyecanlı hem de tedirgindik. Ama Tebriz’de başlayıp Tahran’la devam eden rotamızda korktuğumuz gibi bir tabloyla karşılaşmadığımızı çok rahat söyleyebilirim. Sonuçta biz turist olarak hep merkezi yerlerde bulunduk, turistik noktaları gezdik. O nedenle sıkıntılı bir durumla karşılaşmadık. Aslında bizim gördüğümüz Tahran’ın modern yüzüydü. Nasıl ki Türkiye’de de büyük şehirlerin popüler caddeleri ve madalyonun diğer yüzü olan ara sokakları varsa Tahran’da da durum benzeri aslında.

İran’daki genel kurallara göre genç kızların dışarıda aileden olmayan bir erkekle olması vs. yasak. Ancak bu tarz kurallara sıkı sıkıya uyulmuyor, hatta göz ardı ediliyor bile diyebilirim. Son derece modern kafeler, restoranlar, inanılmaz şık giyimli kadın ve erkekler var şehirde. Biz de Üstünle hep el ele gezdik, elbette sarılma öpüşme gibi hareketlerden kaçınarak. Hiç bir sorun yaşamadık.

Ayrıca en çok sorulan sorulardan biri de konaklamalarda evlilik cüzdanı sorulup sorulmadığı. Hiç bir otelde böyle bir zorunluluk yok. Sevgilinizle ya da herhangi bir arkadaşınızla çok rahat otelde konaklayabilirsiniz. Seyahatimiz boyunca karşılaştığım tek durum bir yere girişte görevli kadının zaten uzun olan eteğimi aşağı indirmemi istemesiydi. Ayak bileklerim görünmemeliymiş. 😃

Tahran Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Tahran Gezilecek Yerler listesini harita üzerinde görebilirsiniz. Bu yerleri gezmek için taksi şart. Mümkünse Tahran’da araç kiralamayın derim. Taksi için detaylarını yazdığım Snaap Uygulamasını (https://bujuyollarda.com/snaap-uygulamasi/) kullanmanızı tavsiye ederim. Gezi planı çıkartmak için harita üzerinde zoom yapabilirsiniz.

Tahran Gezilecek Yerler Haritası

Tahran Gezilecek Yerler

İran güneye indikçe güzelleşen bir ülke. Ne yalan söyleyelim Tahran gezilecek yerleriyle Tebriz’in önüne geçti bizim için. Şatafatıyla büyüleyici sarayları, meydanları, parkları ve ihtiyacınız olacak tüm bilgileri içeren Tahran Gezi Rehberi yazımı okumadan yola çıkmayın derim.

Tahran Gezilecek Yerler Listesi

  1. Gülistan Sarayı
  2. Tehran Grand Bazaar
  3. Moghaddam Museum
  4. İran Ulusal Müzesi
  5. Ulusal Mücevher Müzesi
  6. Azadi Tower
  7. İran Halı Müzesi
  8. Milad Kulesi
  9. Tabiat Bridge
  10. Tecriş
  11. Time Museum
  12. Sadabat Sarayı
  13. Darband
  14. Niavaran Saray Kompleksi

Gülistan Sarayı

Gülistan sarayı ana salon
Tahran Gezilecek Yerler : Gülistan Sarayı Main Part

Tahran’da gezilecek yerlerin başında geliyor desem yanılmam sanırım Gülistan Sarayı için. Öyle güzel, öyle şatafatlı bir saray ki insanın gözleri kamaşıyor. Sarayın inşasına Türk Safevi hanedanından olan I. Tahmasp zamanında başlanmış ve zamanında İran Türk hanedanı Kaçar Hanedanı’nın şahlarının ikametgâhı olarak kullanılmış.

Pehlevi Hanedanı döneminde resmi törenler ve yabancı heyetlerin üyelerinin ikameti için kullanılan bu saray günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Saray UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Sarayın içinde farklı salonlar bulunuyor. Ve girişte saraya giriş için ayrı, görmek istediğiniz her bir salon için ayrı ücret ödemek ve bilet almak gerekiyor. Ben salonlardan birçoğunu gezdim ama bence zamandan ve maliyetten tasarruf etmek için mermer salonu ve main part denilen ana salon fazlasıyla güzel ve yeterli.

Gülistan Sarayı Giriş Ücretleri

  • Saraya Giriş Ücreti: 150bin riyal
  • Mermer Salonu: 80bin riyal
  • Main Part(Ana salon): 310bin riyal
  • Gülistan Sarayı konumu burada.

Tehran Bazaar

Tahran Gezilecek Yerler

1000 yıllık tarihi bir pazar düşünün. Baharat kokan sokakları, renk cümbüşü tezgahları ile sizi alıp başka bir dünyaya götürüyor Tehran Bazaar. Pazarda tütüncüler, ayakkabıcılar, terziler, kalaycılar, bıçakçılar, marangozlar ne ararsanız var. Aslında turistlerden çok yerli halka hitap ettiğini söyleyebilirim.

Yine de bu tarihi dokuyu ve atmosferi gözlemlemek, İran halılarını fotoğraflamak, bir kaç çeşit baharat almak için mutlaka uğranması gereken bir yer.

Moghadam Müzesi

tahran gezi rehberi moghadam müzesi

İran ve Fransız mimarisi kullanılarak yapılmış geleneksel bir İran evi Moghadam müzesi. Moghadam ailesinin yaşanmışlıkları ile dolu evde gezerken o yıllara gidiyor sanki insan. Odaların dizaynı, eşyaları birbirinden güzel. Benim Tahran’da en sevdiğim yerlerden biri oldu. Muhakkak gidip görmenizi tavsiye ederim.

  • Moghadam Müzesi Giriş Ücreti: 200bin riyal
  • Moghadam Müzesi konumu burada.

İran Ulusal Müzesi

tahran ulusal arkeoloji müzesi
Tahran Gezilecek Yerler : Ulusal Müze

İran ulusal müzesi 3 salondan oluşuyor. Bastan müzesi, İslam arkeoloji müzesi ve Hollanda müzesi. Biz yalnızca Bastan müzesini gezdik. İçeride Persepolis kazılarından çıkarılan tarihi eserler sergileniyor.

Müzenin en ilgi çekici detayı ise tuz madeninde ölen ve yıllar sonra bulunduğunda tuzun koruyuculuğu sayesinde tahribata uğramamış olan tuz adam mumyası. 

  • Bastan Museum Giriş Ücreti: 300bin riyal
  • İran Ulusal Müzesi konumu burada.

İran Ulusal Mücevher Müzesi

Tahran Gezilecek Yerler

Tahran gezi rehberinin olmazsa olmazı Ulusal Mücevher Müzesi. Dünyadaki en değerli mücevher koleksiyonlarından birinin bulunduğu bu müzede birbirinden özel eşyalar bulunuyor. Dünyanın en büyük pembe elması Derya-i Nur’u (ışığın denizi) burada görebilirsiniz. Bir çok savaşa neden olan mücevherler, tahtlar ve dahası için bu müze muhakkak görülmeli.

  • Ulusal mücevher müzesi Cumartesi-Pazar-Pazartesi-Salı günleri 14.00-17.00 saatleri arasında açık.
  • Mücevher Müzesi Giriş Ücreti: 500bin riyal
  • Ulusal mücevher müzesi konumu burada.

Azadi Kulesi

Tahran Gezilecek Yerler
Tahran Gezilecek Yerler – Azadi Kulesi

Azadi Kulesi Pers İmparatorluğu’nun 2500. kuruluş yıldönümü nedeniyle Şah Rıza Pehlevi tarafından 1971 yılında yaptırılmış. Önceki adı Şehyad olan kule, İran islam devriminden sonra Azadi yani özgürlük adını almış. Kulenin içi müze olarak kullanılıyor. Ve politik etkinlikler de bu kulede yapılıyor.

  • Kulenin içindeki müze her gün 10.00-16.00 saatleri arasında açık.
  • Azadi Kulesi giriş ücreti 150bin riyal.
  • Azadi Kulesi konumu burada.

İran Halı Müzesi

Tahran Gezilecek Yerler
Tahran Gezilecek Yerler – Halı Müzesi

İran Halı Müzesi‘nde İran’ın geleneksel halı sanatının örneklerini görebilirsiniz. 1976’da açılan müzede 18. yüzyıldan günümüze kadar gelen İran’ın farklı bölgelerinde el işçiliği ile dokunan halılar yer alıyor. Dünyaca ünlü birçok İran halısı ve ayrıca İran devlet büyüklerine hediye edilen halılar da müzede sergileniyor.

  • İran Halı Müzesi ziyaret saatleri 09.00-16.30.
  • Müze, çarşamba, perşembe ve cuma günleri hariç haftanın 4 günü açık.
  • İran Halı Müzesi giriş ücreti 120bin riyal.
  • İran Halı Müzesi konumu burada.

Milad Kulesi

Dünyanın en yüksek 6. gökdeleni olarak anılan Milad Kulesi 2008 yılında hizmete açılmış. Şehri panoramik oalrak görmeyi seviyorsanız Milad kulesinden tüm Tahran’ı seyredebilirsiniz. Kulenin içinde restaurant, sinema, zipline gibi alanlar da bulunuyor.

  • Milad Kulesi Giriş Ücreti: 250bin riyal
  • Milad Kulesi konumu burada.

Tabiat Köprüsü

Taleghani ve Aghaghia adındaki iki güzel parkı birbirine bağlayan İran’ın en büyük köprüsü Tabiat Köprüsü. Bu köprüye giriş ücretsiz. Gece 00.30’a kadar gidip görebilirsiniz. Akşam ışıklandırılmış haliyle de oldukça göz alıcı.

Köprüye metro kullanarak gitmek isterseniz kırmızı hat üzerinde Tecriş yönündeki Shahid Haghani durağında inmeniz gerek. Köprüde araç geçişi yok. Keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Tecriş Meydanı

tahran gezi rehberi tecriş meydanı
Tahran Gezilecek Yerler – Tecriş Meydanı

Tecriş Tahran’ın en eski meydanlarından biri. Trafiğin oldukça yoğun olduğu meydanda bir avm, restoranlar, mağazalar bulunuyor. Yerel halkı gözlemlemek, başkentin en önemli meydanını görmek isterseniz Tecriş’i ziyaret edebilirsiniz.

Zaman Müzesi

tahran gezi rehberi time museum

Zaman Müzesi yani Time Museum Tahran gezi rehberi listelerinde pek görebileceğiniz bir yer değil. Biz gitmeden önce araştırmalarımızda denk gelip rotamıza almıştık.

Saat 17.00 den sonra gittiğimiz için müze kapanmıştı maalesef içini gezemedik. Bahçesinde de zamanın ölçümü için kullanılan tarihi aletler bulunuyor. Ve binanın mimarisi o denli güzel, renkleri öyle iç açıcı ki dışarıdan görmek bile yetiyor.

Zaman Müzesi Giriş Ücretleri

  • Bahçeye giriş ücretsiz.
  • Müzenin içine giriş: 200bin riyal
  • Zaman Müzesi konumu burada.

Sadabad Sarayı

tahran gezi rehberi sadabad sarayı

İçinden nehir akan, devasa bahçelerin içinde harika bir saray düşünün. Pehlevi ailesinin yazlık saray olarak kullandıkları Sadabad Sarayı Kompleksi 3000 dönüm arazi üzerine kurulu. Alanın büyük bir bölümünü bahçe oluşturuyor. Kompleksin içinde ise 19 adet müze bulunuyor. Yine her birine ayrı ayrı bilet almak gerekiyor.

Biz Mellat(white) Palace, Royal Cars Museum ve Green Palace’ı gezdik. Özellikle royal cars müzesindeki araçlar dudak uçuklatan cinsten. Özel konukların saray bahçesinde gezdirildiği, saray bahçesinden dışarı hiç çıkarılmayan araçlar, Farah’ın dünyada yalnızca tek bir tane üretilen Mercedes’i ve daha neler neler.

Green Palace’ın içinde fotoğraf ve video çekmek yasak. Vaktiniz genişse ve hava güzelse yürüyerek gezmek harika oluyor. Ancak vaktiniz darsa alan içerisinde müzelere giden ringleri kullanabilirsiniz. Ring araçlar ücretli.

  • Sadabad Sarayı Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.30.
  • Saray, Cuma günleri kapalı.
  • Sadabad Sarayı Müzesi giriş ücreti 150bin riyal.
  • Sadabad Sarayı konumu burada.

Darband

Tahran Gezilecek Yerler
Tahran Gezilecek Yerler – Darband

Darband Tahran’da yerel halkın şehirden kaçış noktası. Trafikten, kalabalıktan kaçıp sosyalleşmeye geldikleri Darband, oldukça yüksek rakımda ve dağların arasında bulunuyor. Havası yazın bile epeyce serin. Darband’da telesiyej’e binebilir, şehri panoramik izleyebilirsiniz.

Burada şark köşesi tarzında döşenmiş salaş mekanlar da var, çok şık restoranlar da. Biz bir akşam burada bulunan bir mekanda çok lezzetli bir akşam yemeği yedik. Eğer Tahran’da geniş vaktiniz varsa burayı da görebilirsiniz. Ancak görmeseniz de çok bir şey kaybetmezsiniz.

Niavaran Saray Kompleksi

Tahran gezi rehberi niavaran sarayı

Niavaran Sarayı Muhammed Rıza Şah’ın egemenliğinin son 10 yılında ailesiyle birlikte yaşadığı saray. Halk için sarayın anlamı ve önemi derin. Bir kesim sarayın şah döneminde ne kadar modern ve gelişmiş olduğunu düşünürken diğer bir kesimse şahın halktan uzak bencilce bir lüks içinde yüzdüğünü düşünüyor. İran İslam devriminden sonra Humeyni’nin sarayı koruma altına almasıysa herkese ibret olsun düşüncesinden ileri geliyor.

İran’daki bir çok saray gibi burası da bir kompleks ve içerisinde ayrı ayrı binalar bulunuyor. Her birine giriş ayrı ücretlendiriliyor. Biz Niavaran Palace ve Ahmad Shahi Mension’ı gezdik. Niavaran Sarayı’nın içindeki mobilyaların bir çoğu Fransa’dan getirtilmiş ve sarayda göz kamaştırıcı halılar var. Çocukların odaları, özel banyoları, dadılarının kendine özel mutfağı, makyaj odası, kıyafet odaları derken insanın bu şatafat karşısında nutku tutuluyor.

Saraydaki aileye özel ressamın çizdiği Farah ve çocuklarının resmini gördüğümüzde devrimden sonra yaşananları kaldıramayıp intihar ettiklerini anımsıyor ve içimiz burkularak saraydan ayrılıyoruz.

  • Saray her gün 09.00-17.00 saatleri arasında açık.
  • Niavaran Saray Kompleksi Giriş Ücretleri
  • Saraya Giriş Ücreti: 150bin riyal
  • Ahmad Shahi Mension : 80bin riyal
  • Niavaran Palace: 150bin riyal
  • Niavaran Sarayı konumu burada.

Tahran Hakkında Hap Bilgiler

Tahran’da Para Birimi

İran’da para birimi olarak riyal kullanılıyor. Şehir de toman ya da tümen deniliyor. Gitmeden önce mutlaka dolara çevirin Türk Liranızı. Tahran’da karaborsada da para çevirenlerle karşılaşacaksınız.

Siz mutlaka change officelerde yapın işleminizi. Riyal bol sıfırlı bir para birimi olduğu için o günün kuruna bakın ve doğru miktarı aldığınızdan emin olun.

Tahran Nerede ?

Tahran İran’ın başkenti ve en büyük şehri. Fars kültürünü gözlemlemek, İran İslam devrimi öncesi ve sonrasını görebilmek için Tahran’ı muhakkak görmelisiniz.

Tahran’a Nasıl Gidilir ?

Tahran’a Türkiye’den hava yolu ile gidebileceğiniz gibi Tebriz’den karayoluyla da geçebilirsiniz. Tebriz otogardan Tahran’a sıklıkla otobüs kalkıyor. 25 kişilik lux otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Hem koltuk aralıkları çok geniş hem de koltuğun kaldırıp ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir kısmı bulunuyor yani oldukça konforlu. Yolculuk ortalama 7-8 saat sürüyor.

Tahran’a Kaç Gün Ayırmak Gerekir ?

Eğer güne erken başlayıp vaktinizi etkin kullanırsanız Tahran gezilecek yerleri 2 günde tamamlarsınız. Gitmeden önce müzelerin tatil günlerine ve açılış kapanış saatlerine bakarak gitmekte fayda var. Ben elimden geldiğince tüm detayları vermeye çalıştım Tahran Gezi Rehberi yazımda. Detaylıca okursanız güzel bir plan çıkarırsınız.

Tahran’da Nerede Kalınır ?

Tahran Gezi Rehberi listesindeki önemli bir başlık konaklama. Biz Tahran’da Taha Hostel’de konakladık. Taksici geldik dediğinde kafamızı kaldırıp baktığımızda binanın dışarıdan görüntüsü biraz tedirgin etse de içine girince tüm şüphemiz uçtu gitti. Burası bir hostel, kadınlar için ayrı erkekler için ayrı çoklu odaları ve ortak kullanım tuvalet banyoları bulunuyor. Ancak 2 tane yatak ve kendi tuvaleti banyosu bulunan özel odaları da var. Biz de o odalardan birinde kaldık. Tertemiz ve pırıl pırıl bir hostel burası.

Üstelik kahvaltı veren gördüğümüz tek hostel diyebilirim. 😊 Belki çok merkezi değil ama metroya yürüme mesafesinde olduğu ve İran’da taksi fiyatlarının uygun olduğu düşünülünce bu göz ardı edilebilir bence. Tahran’da uygun fiyatlı konaklama seçeneği arıyorsanız Taha Hostel kesinlikle tavsiyemdir. Ayrıca İsfahan, Yazd ve Shiraz’da da şubeleri bulunuyor.

Tahran’da Ne Yenir ?

tahran gezi rehberi darband
Darband

Biz Tahran’da 2 gece kaldığımız için ve ramazan ayında gündüz tüm mekanlar kapalı olduğu için yalnızca 2 kez akşam yemeği yiyebildik. İlk akşamımızda yine yöresel lezzetler deneyeceğimiz güzel bir mekana gidecektik güya ama navigasyon bizi çok alakasız bir yere götürüp ben de açlıktan bayılmak üzere olunca gördüğümüz ilk mekana oturduk. Sonuç Burgerland.😃

Ancak ikinci akşamımızda Darband’da bulunan Roast Restoran’da öyle şahane yemekler yedik ki değmeyin keyfimize. Masamızda dolmamız, zeytunimiz, gilaneh salatamız ana yemek olarak da teke masti yani bizim çöp şiş gibi ve roll kebabımız vardı. Yemekler, sunumlar, müzikler, manzara ve mekanın şıklığı inanılmazdı. Burayı da alın listeye. Tahran’a yolunuz düşerse Darband Roast restoranda kendinize bir ziyafet çekin. 😍

tahran darband roast restaurant

Instagram hesaplarına göz atmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

Tahran Gezi Rehberi yazısının sonuna geldik. Herşeyi yazmaya çalıştım ama belki atladığım detaylar vardır. Merak ettiğiniz bir şey olursa aşağıya yorum bırakırsanız seve seve yardımcı olurum. Dolu dolu 2 gün geçirdiğimiz Tahran’ı sevdik ama şimdi daha çok seveceğimiz bir şehre geçiyoruz; Kashan. ♥ Tahran vloglarımı da izlemeyi unutmayın. 😊

https://bujuyollarda.com/tebriz-gezi-rehberi/

https://bujuyollarda.com/kashan-gezi-rehberi/

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.