lviv gezi rehberi

Lviv Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 26 Yer (Haritalı)

Lviv hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazımda. Sıcağı sıcağına yazdığım bu yazı Lviv’e giderseniz işinize çok ama çok yarayacak. 02-06 Ekim 2021 tarihlerinde ziyaret ettiğimiz Lviv her şeyi ile bizi oldukça memnun eden bir şehir oldu.

Özellikle doğasına ve tarihsel dokusuna hayran kaldığımız Lviv, pasaportsuz ve vizesiz gidilmesi (yeni kimlikle gidilebiliyor) ile de ülkemizde oldukça fazla tercih edilen bir şehir konumunda yer alıyor. Bizim de hep aklımızda olan ve nihayetinde gitme fırsatı yakaladığımız Lviv bana göre yurt dışına ilk defa çıkacakların tercih edebileceği isabetli bir şehir durumunda. Eğer yurt dışına ilk defa çıkacaksanız ve Lviv’i tercih edecekseniz tavsiyelerim işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Yazımda ana başlık olarak Lviv Gezilecek Yerler listesini göreceksiniz. Listeme ek olarak gezilecek yerler listesinin sonunda Lviv merkezde ve çevresinde gezilecek yerler, Lviv gezilecek yerler haritası ve Lviv’e gitmeden önce bilmeniz gereken 17 maddeyi detaylı bir şekilde yazdım. Aklınıza takılan her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz !

Aklıma gelmişken Lviv’de gezilecek yerler listesinde bir yerde öyle bir olay yaşadık ki tüm gezimiz bu olay sonucunda kocaman bir hüsranla sonuçlanabilecekti. Bu olayda elimiz ayağımız bağlandı, düşünme yetimiz error verdi. Gerçekten adrenalin açısından tavan yaşadık. Her gezimizde bir atraksiyon yaşıyorduk, Lviv gezimiz de buna eklendi.😂 Bu yaşadığımız herkesin başına gelebilir. Lviv’de yaşadığımız bu olay Lviv’de geçirdiğimiz 2 saatin yok hükmünde sayılmasına neden oldu.😀 Detaylar gezilecek yerler listesinde bir yerde.

Lviv Gezilecek Yerler Listesi

Lviv Gezilecek Yerler Listemizdeki yerler birbirine çok yakın konumda yer alıyor. Eğer Lviv merkezde otel ayarladıysanız bu yerleri yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Listemin sonunda merkeze sadece 2-3 km uzaklıkta olan yerler var, oralara da UBER ya da UKLON kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğer Lviv’de geniş vaktiniz varsa Lviv çevresinde doğayla iç içe olan muhteşem güzellikteki yerleri görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Biz yapamadık siz yapın. Lviv’e yakın gördüğüm, duyduğum yerleri de başlıklara yazdım artık gezmesi size kalmış. Güzel yer keşfederseniz yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.😊

Lviv Gezilecek Yerler Listesi:

  1. Potocki Sarayı
  2. Lviv Ulusal Sanat Galerisi
  3. Ivan Franko Parkı
  4. St. George Katedrali
  5. Bilim Adamları Evi
  6. Lviv Citadel Inn
  7. Taras Shevchenka Bulvarı
  8. Kral Danylo Anıtı
  9. Lviv Opera ve Bale Evi
  10. Rynok Meydanı
  11. Lviv Belediye Binası ve Ratusha Kulesi
  12. Boim Ailesi Şapeli
  13. Ermeni Katedrali
  14. Eczacılık Müzesi
  15. Koriniakt Sarayı (Italian Courtyard)
  16. Lviv Siyah Ev
  17. Lviv Çikolata Fabrikası
  18. Lviv Kahve Üreticisi
  19. Virmenska Caddesi
  20. Dominikan Katedrali
  21. Lviv Silah Müzesi
  22. Efsaneler Evi
  23. Lviv Kayıp Oyuncaklar Müzesi
  24. Lychakiv Mezarlığı
  25. Shevcenkivskyi Hai Park (Yerel Yaşam Müzesi)
  26. Lviv Yüksek Kale

Potocki Sarayı

lviv gezilecek yerler

Lviv gezilecek yerler listemizdeki ilk durağımız Potocki Sarayı oldu. Otelimize yakın konumda olan ve yürüyerek ulaştığımız Fransız mimarisine sahip bu güzel saray ihtişamlı bir görünüme sahip.

Sarayın süslü giriş kapısının arkasında görkemli, zarif bir yapı görüyorsunuz. İhtişamlı saray kabartmalar, pervazlar, duvar resimleri ve vitray pencerelerle dekore edilmiş. 

Potocki Sarayı, Fransız mimar Louis d’Overnu tarafından Halychyna valisi ve Lodomeria Kontu Alfred II Joseph Potocki’nin (1817-1889) emriyle tasarlanmış. Sarayın inşaat, bazı küçük değişiklikler de getiren mimar Julian Tsybulski’nin gözetiminde 1888’den 1890’a kadar sürmüş.

Saray 2000’li yıllarda Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından devlet konutu olarak kullanılmaya başlanmış.

Potocki Sarayı’nın birinci katında salonlar (Kırmızı Salon, Aynalı Salon, Mavi Salon ve Ordinat Ofisi) bulunuyor ve salonlar suni mermer, yaldız, pervaz ve aynalarla dekore edilmiş.

Sarayın birinci katında Meryem Ana’nın mucizevi simgesi olan bir şapel var. İkinci katta ise, Antik Sanatlar Salonu tarafına açılan Lviv Sanat Galerisi sergisi bulunuyor.

Potocki Sarayı Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 90 UAH. Bahçeye giriş ücretsiz.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü (Pazartesi hariç) 11.00 – 17.00 saatleri arası açık.
  • Konum: Potocki Sarayı
  • Telefon: +380 322 613 799
  • Mimari tarzları: Klasik Mimari
  • Mimarı: Juliusz Cybulski

Lviv Ulusal Sanat Galerisi

Lviv tam anlamıyla bir sanat şehri. Bu şehirde sanata ve kültüre ayrı bir önem veriliyor. Şehrin her bir tarafında müzeler, sanat galerileri ve sergiler var. Bu sanat galerilerinden biri de Lviv Ulusal Sanat Galerisi.

Lviv Ulusal Sanat Galerisi bünyesinde Polonya, İtalyan, Fransız, Alman, Hollandalı ve Flaman eserleri de dahil olmak üzere 60.000’den fazla sanat eseri bulunduruyor.

Galerinin koleksiyonlarında Flaman ve Hollanda okullarının 150’den fazla tablosu var. Özellikle sanat tutkunlarının bu galeriyi gezmesini tavsiye ediyorum. Galerinin web sitesinden sergi programına göz atabilirsiniz.

Lviv Ulusal Sanat Galerisi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 150 UAH.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü (Pazartesi hariç) 11.00 – 17.00 saatleri arası açık.
  • Konum: Lviv Ulusal Sanat Galerisi
  • Web Site: http://lvivgallery.org.ua/
  • Telefon: +380 322 614 448

Ivan Franko Parkı

lvivde gezilecek yerler

Tıpkı Kiev’de olduğu gibi Lviv’de de çok güzel parklar bulunuyor. Bu parklar öyle bizim sokaklarımızın arasına sıkıştırılmış küçük parklara benzemiyor. Bu parkları ziyaret ettiğinizde şehrin içinde park değil de parkın içinde şehir var havasını hissediyorsunuz. Lviv için oldukça geniş ve bakımlı olan Ivan Franko Parkı bizim ruhumuzu açtı, içimize ferah bir esinti yolladı.

Meşe, ıhlamur ve kestane gibi ağaçlara ev sahipliği yapan Ivan Franko Parkı ismini Ukrayna’nın batısındaki sosyalist ve milliyetçi hareketin kurucuları arasında ve ilk polisiye romanların, modern şiirin kurucularından şair Ivan Franko’dan alıyor.

Park dediğim gibi oldukça büyük ve parkın bir çok girişi var. Burada kahvenizi yudumlarken doğaya kendinizi bırakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Parkta bir de sincaplara denk gelirseniz keyfiniz daha bi güzelleşiyor. Çocuklu aileler için bu parkı tavsiye edeceğim ama sonrasında parktan ayrılamazsanız bir şey diyemem.😊

Ivan Franko Parkı Giriş Bilgileri:

St. George Katedrali

ukrayna lviv gezilecek yerler

Ivan Franko Parkından sonra biraz yokuş çıkarak Aziz George Katedrali‘ne ulaştık. Katedral Lviv’de inşa edilen, Avrupa’daki rokoko kilise mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Katedral haç şeklinde inşa edilmiş.

Bir tepe üzerine kurulu olan George Katedrali 13. yüzyılda yapılan manastırın temelleri üzerine yapılmış ve son olarak 18. yüzyılda şu anki görünümüne kavuşmuş.

Kilisenin iç dekorasyonu ancak 1790 yılında tamamlanmış. Resimler Yurii Radylovsky (Başrahip ve Havarilerden Önce Görünme), M. Smuhlevych (Mesih’in Vaazı , sunağın arkasında ve Pantokrator İsa) gibi ustalar tarafından yapılmış. Katedralin bodrum katında din görevlilerinin mezarları bulunuyor.

Biz katedrale girdiğimizde şansımıza düğüne denk geldik. Biraz izleyelim dedik düğünü ama papaz bir konuştu pir konuştu. Konuşma uzun sürünce yarım saat anca dayanabildik ve sonra çıktık. 

Katedralin girişinde çok güzel bir park var dilerseniz ziyaret sonrasında burada soluklanabilirsiniz.

Aziz George Katedrali Evi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Giriş Ücretsiz
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 07.30 – 20.00 saatleri arası açık.
  • Konum: Aziz George Katedrali
  • Telefon: +380 322 611 386
  • Mimari tarzları: Barok, Barok Mimari, Rokoko
  • Mimarı: Bernard Meretyn

Bilim Adamları Evi

lviv gezilecek yerler listesi

Lviv’deki en çarpıcı mimari yapılardan biri olan Bilim Adamları Evi zamanında kumarhane olarak kullanılan bir binaymış. Neo-barok mimari tarzda yapılan bina, 1898 yılında ünlü Avusturyalı Fellner ve Helmer şirketi tarafından tasarlanmış. Bina zaman zaman film seti olarak da kullanılıyormuş.

Bilim Adamları Evi bize çok garip geldi. Çünkü evin toplamda 7 odası var ve bu odalar bomboş şekilde duruyor. İnsan bir kaç tane eşya koyar şuraya diye düşünmedik değil. Odalarda öyle boş boş gezdik durduk.

Evin en popüler yeri spiral şeklindeki merdivenleri ve binanın kubbesi. Herkes buraya bu merdivenlerde fotoğraf çekilmek için geliyor. Resmen merdivenlerde fotoğraf çekilmek için sıra bekliyorsunuz. Merdivenler gerçekten güzel tasarlanmış. Biz de hakkını verdik, bol bol fotoğraf çekildik.😁

Bu saydıklarımın dışında Bilim Adamları Evi’nin herhangi bir çarpıcı tarafı yok. Fotoğraf için gelinir mi derseniz bence gelinir derim. Giriş bilgileri aşağıda yer alıyor.

Bilim Adamları Evi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 40 UAH
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09.00 – 18.00 saatleri arası açık.
  • Konum: Bilim Adamları Evi
  • Telefon: +380 322 616 317

Lviv Citadel Inn

lviv gezilecek yerler

Lviv’de otel olarak tercih ettiğimiz Citadel Inn Hotel, Lviv Gezilecek Yerler listesinde de yer alıyor. Bir otel neden bu listede yer alsın ki diye düşünmeyin çünkü burası restore edilmiş ve otele çevrilmiş eski bir kale.

Kale, çok uluslu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun iç isyanlar nedeniyle parçalanma tehdidi altında olduğu bir zamanda Avusturya hükümeti tarafından inşa edilmiş. 2. Dünya Savaşında kale Nazi güçleri tarafından ele geçirilmiş ve çoğunlukla Sovyet mahkumlarını burada tutmak için kullanılmış.

Bence Lviv gezilecek yerler listenize burayı kesinlikle ekleyin çünkü otelin çevre düzenlemesi gerçekten çok güzel. Şahane fotoğraflar yakalamak isterseniz buraya gelmelisiniz. Otelin içinden şehir merkezine giden bir merdivenli yol var. Taksiyle otele kadar geldikten sonra bu yoldan şehir merkezine inebilirsiniz. Taksiyle gelin çünkü otelin yolu baya yokuş.

Son olarak otelin manzarası gerçekten güzel. Gelmişken otelde konaklamasanız da restaurantını değerlendirebilirsiniz. Otel ile ilgili tüm detayları Lviv’de Nerede Kalınır yazımda fazlasıyla verdim. Lviv’de konaklama için burayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Citadel Inn Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Herhangi bir giriş ücreti yok.
  • Ziyaret Saatleri: Gündüz saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Burası otel olduğu için giriş için izin almalısınız.
  • Konum: Citadel Inn
  • Telefon: +380504311054

Taras Shevchenka Bulvarı

Lviv’de geçiş güzergâhı üzerinde olmasından dolayı illa göreceğiniz bir yer olan Shevchenka Bulvarı gerçekten çok güzel bir meydan. Hep derim bir şehri şehir yapan o şehrin geniş meydanlarıdır.

Taras Shevchenka Bulvarı, Lviv Opera Evi’nin olduğu konumda yer alıyor. Bir çok etkinliğinde düzenlendiği bu güzel meydanda bir de Shevchenka Anıtı bulunuyor.

Shevchenka Anıtı, 24 Ağustos 1992’de açılmış. 1996’da, ulusal canlanma dalgasını simgelemesi beklenen 12 metrelik kabartmalı dekoratif bir stel ile de tamamlanmış. Anıttaki heykelde Ukraynalı hümanist şair ve ressam olan Taras Grigoroviç Şevçenko (1841-1861) tasvir edilmiş.

Lviv Opera ve Bale evinde bir gösteriye gidecekseniz biraz erken gelip bu meydanda vakit geçirebilirsiniz. Shevchenka Anıtı’nın konumu bu bağlantıda.

Kral Danylo Halytskyi Anıtı

Ne hikmetse hep önünden taksiye bindiğimiz Kral Danylo Anıtı Lviv şehir merkezinde yer alıyor. Danylo Romanoviç, eski Ukrayna devletinin en büyük ve en ünlü hükümdarlarından birisiymiş.

Kral Danylo, Polonya’nın mevcut topraklarından Kiev’e ve Karadeniz kıyılarına kadar uzanan bir devlet yaratmış. Lviv’den ilk kez 1256’da onun saltanatı sırasında bahsedilmiş. Lviv halkı bu yüzden krala ayrı önem veriyor.

29 Ekim 2001’de, Kral’ın doğumunun 800. yıldönümünü kutlamak için Danylo Halytskyi’ye hitaben bu anıt yapılmış. Atın üstüne Kral’ın anlatıldığı anıt bayağı görkemli duruyor.

Kral Danylo Halytskyi Anıtı’nın konumu burada.

Lviv Opera ve Bale Evi

lviv gezilecek yerler
lviv gezilecek yerler

Lviv’e gelince Lviv Opera ve Bale Evine kesinlikle gelmeli hatta burada bir gösteriye katılmalısınız. Bunu şiddetle tavsiye ediyorum. Biz Lviv’e gitmeden önce Siyah Kuğu bale gösterisine 2 bilet aldık ve Lviv’deki ilk günümüzde gösteriye katıldık. İyi ki de katıldık çünkü tam anlamıyla büyülendik. Hem binanın mimarisi hem de gösterinin efsaneliği bizi her şeyi ile etkiledi.

Lviv Opera ve Bale Evi mimari olarak oldukça görkemli bir binaya sahip. Tiyatro, lobisindeki kitabeye göre bina 1897 ile 1900 yılları arasında inşa edilmiş ve tarihte birçok değişikliğe uğrayarak günümüze ulaşmış.

Lviv Opera ve Bale Binası & Bilet Alımı:

Şimdi binayı falan bi kenara bırakalım Lviv Opera ve Bale Binasında gösteriye katılmak için nasıl bilet alınır konusuna gelelim. İlk olarak (https://opera.lviv.ua/en/) bu siteye giriyorsunuz ve Calendar yani takvime tıklıyorsunuz. Sonrasında buradan istediğiniz tarihe ve istediğiniz gösteriye bilet alabiliyorsunuz. Bilet alırken koltuk seçmeniz gerekiyor. Burası önemli çünkü yanlış koltuk sahneyi tam görmenizi engelleyebiliyor. Benim tavsiyem tam orta kısımdan 1-2-3. katlardan bilet almanız. Kat fark etmez. Bilet fiyatları sahneyi görme açısına göre değişiyor. Belirttiğim kısımdan uygun fiyata bilet alabilirsiniz. Fiyatlar ortalama olarak 30-200 TL arasında değişiyor. Bu arada kıyafet konusunda rahat takılabilirsiniz. Herhangi bir standart yok ama şık olmanız güzel olur.😊

lvivde gezilecek yerler

Bileti seyahate çıkmadan önce almanız erken rezervasyon açısından güzel olur. Bilet aldıktan sonra çıktısını almanızda fayda var. Bilet işi tamam sonrasında binaya geldikten sonra görevliler odaya kadar size eşlik ediyor ve gösteri saatini bekliyorsunuz. Çok daha fazla spoiler vermeyeyim gerisini siz deneyimleyin.

Lviv Opera ve Bale Evi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Giriş ve gösteri için bilet şart !
  • Konum: Lviv Opera ve Bale Evi
  • Web Site: https://opera.lviv.ua/en/
  • Mimarı: Zygmunt Gorgolewski
  • Mimari tarzı: Neo-Rönesans Mimarisi
  • Açılış tarihi: 4 Ekim 1900
  • Telefon: +380 322 554 960

Rynok Meydanı

lviv gezilecek yerler

İşte burası Lviv’in kalbinin attığı yer. Lviv gezilecek yerler listesinin en önemli yeri. Rynok Meydanı restoranları, kafeleri ve tarihi yerleriyle capcanlı bir meydan. Meydanlar bir şehir için o kadar önemli ki siyasi olsun politik olsun bir çok kıvılcım bu meydanlardan çıkıyor. Yani meydanlar tarihin gizli tanıkları. Lviv Rynok Meydanı da bir çok siyasi olaya şahit olmuş bir yer.

Rynok Meydanı’nın tasarımı 13. yüzyılın ikinci yarısında, Galiçya Prensi I. Leo’nun hükümdarlığı sırasında planlanmış. Meydan, 142 metreye 129 metre ölçülerinde ve her köşesinden yayılan iki cadde ile dikdörtgen bir yapıya sahip. Meydanın tam ortasında Belediye Binası ve sıra sıra dizilmiş evler bulunuyor.

Pazar meydanı olarak bilinen Rynok Square ile bir şekilde yolunuz kesişecek. Çünkü Lviv gezilecek yerlerin ve Lviv yeme içme mekanlarının bir çoğu Rynok Meydanı’nda ve çevresinde bulunuyor. Dolayısıyla Lviv’e geldiğinizde bu meydanın sağını solunu iyi ezberlemelisiniz.

Meydanın sembollerinden Fountain of Neptune ve Fountain of Amphitrite heykelini de görmeyi unutmayın.

Rynok Meydanında Lviv şehir turu atan mini trenler de var. Dilerseniz bu turlara da katılabilirsiniz. Meydanın konumu burada.

Lviv Belediye Binası ve Ratusha Kulesi

lviv belediye binası

Rynok Meydanı’na renk katan iç içe geçmiş iki yapı olan Lviv Belediye Binası ve Ratusha Kulesine Lviv’in en bilindik yeri diyebiliriz. Şehrin saat kulesi, orijinal adıyla Ratusha, Neo-Rönesans stilinde ve 65 metre yüksekliğinde şehrin merkezinde Lviv Belediye Binası’nın üzerinden yükseliyor.

İlk olarak 1357 yılında ahşap olarak inşa edilen Lviv Belediye Binası (Town Hall) bir çok yangın geçirmiş. Orta Çağda taştan yapılan bina 1800’lü yıllarda günümüzdeki halini almaya başlamış.

1848’de Lviv şehir merkezindeki devrimci olaylar sırasında orijinal saat kulesi yıkılmış. 1851’de bina tekrardan onarım geçirmiş. Bina 1939’dan beri Lviv belediye meclisine ev sahipliği yapıyor. 2000 yılından bu yana, Belediye Binası ve kulesi halkın girişine açılmış. Lviv Kent Konseyi’nin ikametgahı olarak kullanılan bina UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Rynok Meydanı’nın merkezindeki belediye binası sadece görsel olarak ilginizi çekebilir ancak turistik olarak Ratusha Kulesi daha değerli çünkü şehri bu kuleden kuşbakışı görebilirsiniz. Kuleye çıkmak için 4. kattan 40 grivnaya bilet almalısınız. Kulenin merdivenlerinin oldukça dar olduğunu öğrendik ve biz kuleye çıkmadık. Zaten kaldığımız otel Lviv’i tepeden görüyor dedik.

Eğer siz kuleye çıkacaksanız kalabalığa çok denk gelmemenizi tavsiye ederim. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak ziyaret saatinizi ayarlamalısınız.

Lviv Belediye Binası ve Ratusha Kulesi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Ratusha Kulesi’ne çıkmak için kişi başı 40 UAH ödemelisiniz.
  • Konum: Lviv Belediye Binası
  • Mimari tarzı: Klasik Mimari
  • Açılış tarihi: 1835

Boim Ailesi Şapeli

lviv gezilecek yerler

Lviv Rynok Meydanına çok yakın konumda olan Boim Ailesi Şapeli ne yazık ki biz gittiğimizde tadilattaydı. Dolayısıyla şapelin içini gezemedik. Şapel için geniş çaplı bir tadilat başlatılmıştı.

Boim Ailesi Şapeli, 17. yüzyılın başlarında şehir mezarlığı gerekçesiyle inşa edilmiş. Bina mimari olarak farklı bir görünüme sahip. Şapelin tasarımı Boim ailesi tarafından yapılmış. Lviv’li bir tüccar ve Macar kökenli tefeci olan George Boim projeye başlamış ve oğlu Paul-George son rötuşları yaparak şapelin yapımını tamamlamış.

Şapelin yan tarafı, tüm yapının içten dışa çevrildiği izlenimini veren oymalarla süslenmiş. Şapelde George Boim ve eşi Jadwiga’nın fresk portreleri bulunuyor. Şapel 1970’lerden beri UNESCO tarafından korunuyormuş.

NOT: Biz tadilat nedeniyle şapelin içine giremedik. Ama şapelin içinin dışından çok daha güzel bir mimariye sahip olduğunu gördük. Tadilata denk gelmezseniz şapelin içini gezin derim.

Boim Ailesi Şapeli Giriş Bilgileri:

Lviv Ermeni Katedrali

lvivde nereye gidilir

Özellikle bizim Artvin ve Erzurum taraflarında bulunan kiliselere çok benzettiğimiz Lviv Ermeni Katedrali haç şeklinde inşa edilmiş bir mimariye sahip. Lviv’in dar sokaklarından geçerek ulaştığınız bu katedral 14. yüzyılda şehre yerleşmeye başlayan Ermeniler tarafından yapılmış.

1370’te tamamlanan katedral 1527 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüş. Bugün ayakta kalan yapı, Eski Rus ve Gotik gibi birkaç mimari stilini yansıtıyor.

Katedral 1945’e kadar Lviv Ermeni Katolik Başpiskoposluğu’nun katedrali iken, 2000’den beri Ermeni Apostolik Kilisesi’nin Ukrayna Piskoposluğu’nun bir katedrali olarak hizmet veriyor.

Biz gittiğimizde ne yazık ki katedral kapalıydı ve dışarıdan fotoğraf çekinmekle yetindik. Siz gittiğinizde açık olursa içini de gezin derim. Bir de Ermeni Katedrali’ne giden yolda çok güzel restaurantlar ve kafeler de var. Bu mekanları da değerlendirebilirsiniz.

NOT: Gördüğünüz üzere Lviv’de bazı yerler gittiğimizde kapalıydı. Gezi planı çıkartırken bu faktörlere dikkat etmenizde fayda var.

Lviv Ermeni Katedrali Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Katedralin herhangi bir giriş ücreti yok.
  • Konum: Lviv Ermeni Katedrali
  • Mimari tarzı: Ermeni Mimarisi

Eczacılık Müzesi

lvivde nereye gidilir

Lviv Rynok Meydanı’nda bulunan Eczacılık Müzesi eski bir sürü ilaç ve tıbbi cihazların sergilendiği bir yer. Buraya eczanenin içinden giriş ücreti ödeyerek giriyorsunuz. Giriş yaptığınız eczanenin 3 asırlık olduğu söyleniyor.

Eczane 1732 yılında askeri eczacı Notorpom tarafından açılmış. 1966 yılında bu eski eczanenin temelleri üzerine tarihi eczane müzesi kurulmuş. 1972 yılında da buraya ulusal müze rütbesi verilmiş.

Müzede tablolar, kimyagerlerin terazileri, antik yazar kasalar, farklı ilaç ve ilaçları saklamak için benzersiz bir eczane tabakları koleksiyonu görebilirsiniz. ХV-ХVI yüzyıldan kalma seramik amforaları porselen, çömlek, cam ve ahşaptan yapılmış camlar, taştan, dökme demirden yapılmış çeşitli eczane harçları, porselen, bakır, mermer ve akik gibi eserler de sergileniyor.

Müzede çok değerli belgesel sergileri var. Bunlar arasında makbuz kayıtları, 1868’de kurulan Halutske eczacılar cemiyetinin faaliyetleri hakkında belgesel materyaller, kurucularının fotoğrafları, XIX-XX yüzyılların doktor ve eczacılarının orijinal diplomaları bulunuyor.

Özellikle eczacılık ya da tıp okuyorsanız bence bu müzeyi gezmelisiniz. İlham verici eserleri ve bunların geçmişini görmek ve hissetmek etkileyici.

Müzede eksik olarak çok gereksiz şeyler var. Ya biz anlamadık ya da gerçekten ne var ne yok düzensiz şekilde müzeye koymuşlar. Bir de açıklayıcı bilgiler çok çok azdı !

Eczacılık Müzesi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 40 UAH ödeyerek müzeye eczanenin içinden girebilirsiniz.
  • Konum: Eczacılık Müzesi
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arası.

Koriniakt Sarayı (Italian Courtyard)

lvivde nereye gidilir

Rynok Meydanı’nda bulunan Koriniakt Sarayı, İtalyan Avlusu olarak da biliniyor. Gerçekten burası avlusu ayrı balkonları ayrı güzel olan bir yer. Tam fotoğraf çekilmelik yani. Eee böyle olunca Burcu kaçırır mı burayı.

Saray, aslen Polonyalı mimar Piotr Barbon tarafından, Yunan Ortodoksluğunun şampiyonu ve Lviv Dormition Kardeşliği’nin kurucu ortağı olan tüccar Konstanty Korniakt için inşa edilmiş. İnşaat 1580 yılında tamamlanmış.

Mimari olarak üç katlı açık galerilerle çevrili olan iç avlu, açık alan hissi veriyor. Akustik anlamda da özel tasarlanmış avlu sesi yansıtma konusunda da gayet başarılı. Binanın en büyük şansı ne olmuş biliyor musunuz bu bina 2. Dünya Savaşı’nda hiç ama hiç zarar almamış.

Burada tavsiyem kırmızı çiçekli balkonlarda bol bol fotoğraf çekilin ve avluda bulunan kafede bir şeyler için. Ha bir de içeride bulunan Lviv Tarih Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Koriniakt Sarayı Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 10 UAH ödeyerek saraya girebilirsiniz. Diğer odaları görmek için 50 UAH ödemelisiniz.
  • Konum: Koriniakt Sarayı
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10.00 – 22.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Mimari tarzı: Rönesans Mimarisi
  • Mimarı: Piotr Barbon

Lviv Siyah Ev

lvivde nereye gidilir

Lviv Siyah Ev (Lʹvivsʹke Byuro Ekspertiv-Otsinyuvachiv), Rynok Meydanı’nda bulunan ve renginden dolayı oldukça dikkat çeken bir yapı. Bu ev Koriniakt Sarayı’nın hemen yanında yer alıyor. Rönesans mimarisi tarzında yapılan bina İtalyan vergi tahsildarı Tomaso Alberti için 1577 yılında inşa edilmiş. Binanın mimarının Piotr Krasowski olduğu düşünülüyor. Binanın içinde Lviv Tarih Müzesi de bulunuyor.

Lviv Tarih Müzesi, ABD Büyükelçiliği Kültürel Mirasın Korunması Fonu’ndan 275.000 $’a hibe alınarak bina da onarımlar yapılmış ve günümüzdeki halini almış.

Gelelim binanın rengine. Binanın dış cephesi, yıllar içinde siyahımsı kahverengiye kararan kumtaşı ile kaplanmış ve siyah rengini almış. Ön cephede bazı ince dekoratif süslemeler de mevcut.

1596’da evi alan Jan Lorencowicz, eve bir kat daha eklemiş ve Lviv’in ilk eczanelerinden birini zemin katta açmış. En üst kat ise 1884 yılında eve eklenmiş.

Lviv Siyah Ev Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 50 UAH, öğrenciler için 40 UAH.
  • Konum: Lviv Siyah Ev (Black House)
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü (Pazar hariç) 09.00 – 16.00 saatleri arası açık.
  • Mimarı: Piotr Barbon
  • Mimari tarzı: Rönesans Mimarisi

Lviv Çikolata Fabrikası

lvivde ne yapılır

Çok garip bir binası bulunan ve bir türlü oturacak masa bulamadığımız Lviv Çikolata Fabrikası 3 katlı bir yapıdan oluşuyor. Burası hafta sonu baya kalabalık. Her köşesi dolu. Garip merdivenlerinden terasa kadar çıktık her yer dolu arkadaş. Biz de oturmadan ve şükür merdivenlerden düşmeden mekandan çıkabildik.

Burada hem oturabiliyor hem de çikolata satış bölümünden bin bir çeşit çikolata alabiliyorsunuz. Burada bir Türkle karşılaşma olasılığınız yüzde 500.😀 Çikolata fiyatlarına kimse ucuz demesin çünkü bence ucuz değil !

Mekanın sıcak çikolatası meşhur. Sıcak çikolatayı ister oturarak, yer yoksa da elinizde dışarda tadabilirsiniz. Çikolata almak isterseniz 1. katta sıra uzun bilginiz olsun.

Mekanda çikolataya dair eğitim veriliyor. Ayrıca çikolatanın yapım şeklini de görebilirsiniz. Bana sorarsanız Lviv çikolatası mı Brugge çikolatası mı. Ben kesinlikle Belçika çikolatası derim. Neyse siz yine de Lviv çikolatasını deneyin.

Mekan hafta içi daha rahat bilginiz olsun.

Lviv Çikolata Fabrikası Giriş Bilgileri:

  • Konum: Lviv Çikolata Fabrikası
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09.00 – 22.00 saatleri arası açık.
  • Web Site: https://www.chocolate.lviv.ua/

Lviv Kahve Üreticisi

Lviv gezilecek yerler listemize Lviv’in popüler Kahve Üretici ile devam ediyoruz. Buraya adım atıyorsunuz hemen burnunuza buram buram kahve kokusu geliyor.

Çeşit Çeşit kahvelerin tadına varabileceğiniz Lviv Coffee Manufacture kahvenin yanında tatlı da yiyebileceğiniz bir mekan.

Mekanın konsepti güzel, alt kata inip ateşli kahveden denemelisiniz. Ayrıca akşamları bahçe kısmında canlı müzik eşliğinde keyifli vakit de geçirebilirsiniz.

Mekanda perakende olarak küçük küçük paketler halinde kahvelerde satılıyor. Ortalama 100 Gram kahve 30 TL civarında.

Son iki gezilecek yer Lviv gezilecek yerlerden ziyade yeme içme önerisi gibi oldu ama buralar da Lviv’in önemli yerleri. Zaten Rynok Meydanı’nda siz istemeseniz de bu mekanları göreceksiniz.😀 Eeee görmüşken de içeri gidip takılırsınız.

Lviv Kahve Üreticisi Giriş Bilgileri:

  • Konum: Lviv Kahve Üreticisi
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08.00 – 24.00 saatleri arası açık.
  • Menü: mani.fest.lviv.ua

Virmenska Caddesi

lvivde ne yapılır

Lviv’de en sevdiğimiz caddelerden biri olmayı başaran Virmenska Caddesi çeşit çeşit kafelerin olduğu bir cadde. Tarihsel olarak her noktasında bir anı yatan bu güzel cadde Rynok Meydanı’na çok yakın bir konumda yer alıyor.

Virmenska Caddesi, Ermeni Caddesi olarak da biliniyor. Caddede birbirinden güzel eski evler, kafeler, Ermeni Katedrali ve Ermeni Avlusu gibi yapılar bulunuyor.

Virmenska Caddesi üzerinde bulunan Gas Lamb, Bread and Wine Lviv’de oldukça popüler olan mekanlar arasında yer alıyor. Ayrıca bu caddeyi kesen Drukarska Caddesi de oldukça popüler. Bu caddeyi ziyaret ettiğinizde bu kafelerde oturup Lviv’in canlı yaşamını gözlemleyebilirsiniz. Virmenska Caddesi’nin haritadaki konumu bu bağlantıda.

Dominikan Katedrali

lvivde ne yapılır

Lviv merkezde yer alan Dominican Katedrali gerçekten görkemli bir yapıya sahip. Biz buradan ziyade girişin yanındaki kocaman yeşil kapıyı çok daha fazla sevdik ve tam tamına bu kapı önünde 1538 kez fotoğraf çekildik.😂

Kilise, tarihi merkezde bulunan Dominik Manastır kompleksinin bir parçası olarak yer alıyor. 1745-1764’te Gotik bir kilisenin yerine inşa edilmiş. Geç Barok tarzında askeri mühendis J. de Witte tarafından tasarlanmış. Katedralin tasarımının yanında inşaatçı Martin Urbanik’in çalışkanlığı, heykeltıraş Seastian Fessinger’ın becerisi ve Ukraynalı dahi sanatçı Petro Viitovych de kilisenin dekorasyonuna damgasını vurmuş.

Katedralin çan kulesi 1865 yılında inşa edilmiş. Sovyet döneminde site bölgesel bir arşiv ve matbaa işçileri için bir okul olarak kullanılmış. 1972’deki restorasyondan sonra Dominik Manastırı, din ve ateizm tarihine adanmış bir müze olarak açılmış ve din hizmetleri burada tekrar yürütülmeye başlanmış.

Son olarak katedralin hemen yanındaki parkta (Ivan Fedorov’un heykelinin bulunduğu park) Lvivlilerin eski eşyalarını ve kitaplarını sattığı bir antika pazarı bulunuyor. Dilerseniz burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Dominikan Katedrali Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Herhangi bir giriş ücreti ödemedik.
  • Konum: Dominikan Katedrali
  • Mimarı: Jan de Witte
  • Mimari tarzı: Barok Mimarisi

Lviv Silah Müzesi

lviv gezilecek yerler
lvivde ne yapılır

Lviv’in tozunu attırmaya son sürat devam ediyoruz. Maşallah her yeri çılgınlar gibi geziyoruz. Şimdiki durağımız da Lviv Silah Müzesi. Yani Lviv Arsenal Museum.

Müze 16. yüzyılda inşa edilmiş eski şehir silah fabrikasının binasında yer alıyor. Bina eskiden şehrin savunma sisteminin bir parçasıymış.

Müzede çeşit çeşit ateşli silah koleksiyonları ve kılıçlar bulunuyor. Silahların Avrupa örneklerine ek olarak, Asya ve Afrika’dan da silahlar var. Bu arada ilginç bir bilgi müze 90’ların başında ilginç bir şekilde silahlı bir soyguncu tarafından soyulmuş.

Sergiyi gezerken, ünlü Polonya Kanatlı Süvarilerine ait zırh koleksiyonuna özellikle dikkat edin.

Lviv Silah Müzesi Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 50 UAH.
  • Konum: Lviv Silah Müzesi
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü (Çarşamba hariç) 09.00 – 16.00 saatleri arası açık.
  • Açılış tarihi: 1706

Efsaneler Evi (Dim Legend)

Özellikle terası için ziyaret edilen Efsaneler Evi gittiğimizde hüsranla karşılaştığımız bir yer oldu çünkü burası kalıcı olarak kapatılmıştı. Burası cücelerin çalıştığı yer olarak olarak da biliniyor. Neyse yapacak bir şey yok deyip yolumuza devam ediyoruz.

Lviv’de şansımızın yaver gitmediği yerler oldu. Ben aşağıya sıralayayım siz ona göre gezi planı çıkartın.

Lviv’de Kapalı Olan Yerler:

  • Efsaneler Evi
  • Kayıp Oyuncaklar Müzesi
  • Posta Kafe

Lviv Kayıp Oyuncaklar Müzesi

lviv gezilecek yerler

Bir çok gezi blogunda gördüğümüz ve hadi buraya da gidelim dediğimiz Kayıp Oyuncaklar Müzesi Lviv’de gerçek anlamda kaybolmuş.

Gittiğimizde yerinde yeller esen Kayıp Oyuncaklar Müzesi (müze demek ne kadar doğru) açık havada sergilenen kaybolan oyuncaklardan oluşuyormuş. Açık hava olunca hava şartlarından etkilenen müze selden dolayı zarar görmüş ve kaldırılmış.

Çevredeki temizlik işçilerine sorduğumuzda müze yeni bir yere taşınacak dediler ama ne kadar doğru bilmiyorum. Yani Lviv’e geldiğinizde böyle bir müze aramayın bulamazsınız.

Biz yerine gittiğimizde müzeden kalan eski bir salıncakta fotoğraf çekildik ve olmayan müzeyi de anılarımızda ölümsüz kıldık. Yeni yerine taşınırsa ve ziyaret ederseniz lütfen yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Lychakiv Mezarlığı

lviv gezilecek yerler
lviv gezilecek yerler

Lviv’de kaldığımız son gün de Lychakiv Mezarlığı’nı ve aşağıdaki yerleri gezdik. Bu yerlere ilaveten yeme içme önerisi toplamak için bir kaç mekanı da ziyaret ettik. Bu 3 yer (Lychakiv Mezarlığı, Shevcenkivskyi Hai Park ve Yüksek Kale) Lviv merkeze 3-4 km uzaklıkta yer alıyor. Buralara yüksek performans yürüyerek de ulaşabilirsiniz ama biz UBER’i tercih ettik.

Gelelim son günün ilk durağına yani Lychakiv Mezarlığı’na. Mezarlıkta gezilir mi demeyin evet söz konusu Lychakiv Mezarlığı olunca gezilir diyorum. Burayı görünce biz de bu mezarlık daha doğrusu açık hava müzesi gezilmeli dedik.

Lychakiv Mezarlığı 1786’da resmi olarak açılmış ve Lviv’deki en eski mezarlıkmış. Çok fazla sanatsal anıt içeren bu mezarlık, ulusal öneme sahip tarihi, arkeolojik ve sanatsal bir anıt olarak ilan edilmiş. İkinci Dünya Savaşı’nda mezarlıkta bulunan bir çok eser ne yazık ki çok fazla zarar görmüş.

Mezarlıkta bir çok önemli şahsın ve Birinci – İkinci Dünya Savaşları zamanlarına ait askeri mezarlıklar bulunuyor. Askeri mezarlıklar mezarlığın üst kesimlerinde yer alıyor. Mezarlığın girişinde çok daha görkemli ve mimarisi güzel mezarlıkları göreceksiniz.

Mezarlıkta toplamda 9 alan bulunuyor. Bu alanlar Mars Alanı, Nazi kurbanlarının mezarlığı, Üstün Polonyalılar Panteonu, En Yaşlı Mezarlar, Lviv Ulusal Ordu Anıtı gibi alan isimleri mevcut.

Lychakiv Mezarlığı’nda 500,000’e yakın mezar, 24 şapel, 500’den fazla heykel ve kabartma mevcut. Yani burası tam bir açık hava müzesi. Mezarlıkta bulunan en ünlü mezar Ivan Franko’ya ait. Mezarlıktaki en eski mezar taşı ise 1675 yılına ait.

Lychakiv Mezarlığı Giriş Bilgileri:

Shevcenkivskyi Hai Park (Yerel Yaşam Müzesi)

lviv gezilecek yerler
lviv gezilecek yerler

İşte Lviv gezilecek yerler listesinden çok ama çok sevdiğimiz bir yere geldik. Baştan söyleyeyim bizim gibi doğa aşığıysanız Lviv Shevcenkivskyi Hai Park’ı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Ulusal Mimarlık ve Kırsal Yaşam Müzesi, 1971 yılında hizmete açılmış. Burada 124 mimari yapı sergileniyor. O kadar şirin evler var ki bu güzel müzede kendinizi sanki masal evlerinde hissedeceksiniz.

Shevcenkivskyi Hai Park’ı Ukrayna köy yaşamının sergilendiği bir açık hava müzesi. Bu parkta içinde debelenip durduğumuz modern hayatın esamesi yok. Müzede ahşap kulübelerin içerisinde yöresel ev eşyaları, kıyafetler, el aletleri, el sanatları ve tarım aletlerini görebilirsiniz. 

Müzede ayrıca bir çok etkinlik düzenleniyor. Müzenin internet sitesinden etkinlik takvimine bakabilirsiniz. Ayrıca burada imkanınız ve vaktiniz varsa piknik yapmanızı da tavsiye ederim.

Shevcenkivskyi Hai Park’ın en güzel tarafı içinde bulunan mini şirin mi şirin bir göl. Burası gerçekten çok güzel. Biz sonbaharda gittiğimizden bu gölde tam kartpostallık fotoğraflar yakaladık. Bu güzel parka kesin ama kesin gidin derim.

Lviv Shevcenkivskyi Hai Parkı Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Kişi başı 70 UAH ödeyerek müzeye girebilirsiniz. Öğrenci iseniz 50 UAH ödüyorsunuz.
  • Konum: Shevchenkivskyi Hai Park Museum
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10.00 – 20.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Web Site: https://lvivskansen.org/

Lviv Yüksek Kale (High Castle)

Lviv gezilecek yerler listesinde son durağımıza ve bizim için korku ve heyecan yaratan kısma geldik. İşte burası Lviv’i bizim için unutulmaz kıldı. Gerçekten Lviv her şeyi ile güzeldi fakat Lviv Yüksek Kale’de yaşadığımız heyecan ve korku dolu anlar bizi bizden aldı.

Yüksek Kale’de ne mi oldu ? UBER ile buraya geldiğimizde takside çiçeği burnunda Iphone 12 Pro ‘mu unuttum.😥 Bu kötü ama daha da kötüsü Yüksek Kale’ye çıktıktan sonra telefonumun yanımda olmadığını fark etmem oldu. Tam korku dolu anlar burada başladı. Üstün ile yarım saatte çıktığımız High Castle’ı süper bir hızla indik. İndik ama tabiki taksi falan ortada yok. UBER’in kayıp eşya kısmından taksiciye ulaşmaya çalıştık fakat taksici cevap vermedi. Bir kaç kere aradık yine ulaşamadık. Bizi asıl endişelendiren şey taksiciden ziyade bizden sonra taksiye binenlerin telefonu alma olasılığının korkunçluğuydu.

Ukrayna hattını Üstün’ün telefonuna takmıştık, benim telefonun üzerinde Türk hattı vardı. Yani uçak modundaki telefonuma ulaşmak imkansızdı. Tek umudumuz taksiciye ulaşmaktı. High Castle’a çıkan yerde Üstün gözüne Ukraynalı aklı başında bir çift kestirdi ve onlardan yardım istedi. Çünkü UBER’den direkt taksiciyi arayamıyorduk ve araya Ukraynaca bir şeyler söyleyen çağrı merkezi gibi bir şey giriyordu. Bu çift bize çok yardım etti.

Üstün bir yandan bize yardımcı olan çift ile taksiciye ulaşmaya çalışıyordu ki 5-6 aramadan sonra taksi şoförü cevap verdi. Adam orada taksiciye durumu anlattı ve taksici arabada telefon görmediğini, arabadan uzak olduğunu söyledi. Biz o anda bittik gitti telefon dedik. Telefon tamam önemli ama Lviv’deki tüm fotoğraflar da telefonun içinde. Yani yazımda gördüğünüz bu fotoğraflar da tuz buz olacaktı.

Yaklaşık yarım saat geçtikten sonra taksiciden ses çıkmayınca biz aradık ve taksici telefonu arabanın arkasında bulduğunu söyledi. Tabi ben hüngür hüngür ağladım.

Taksicinin konuşmadaki tavırları biraz zoraki söyleme gibi geldi bize ama bize yardım eden çift Lviv’in yerlisiydi ve sanırım taksiciye güzel bir ayar verdi.

Bize yardım eden çiftle bir alışveriş merkezine gittik ve taksiciyle orada buluştuk. Ve nihayet telefonuma kavuştum. Allah sevdiği kuluna ilk önce eşyasını kaybettirir sonra buldurur ya o misal benim de nasıl mutlu olduğumu tahmin edebilirsiniz sanırım 😀

Yani anlayacağınız High Castle’a çıktık ama yaşadığımız stresten dolayı ne Lviv manzarası izleyebildik ne de keyif yapabildik. Neyse telefonumu bulduk ya gerisi önemli değil.

Yüksek Kale’ye gelirsek, eskiden sur ile çevrili olan kale şimdi sadece bir tepeden ibaret kalmış. Yani anlayacağınız kale tarih boyunca bir çok yıkıma uğramış. Eğer Lviv manzarası izlemek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Lviv Yüksek Kale Giriş Bilgileri:

  • Giriş Ücreti: Yüksek Kale’nin herhangi bir giriş ücreti yok.
  • Konum: Lviv Yüksek Kale
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10.00 – 20.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Lviv Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Lviv Gezilecek Yerler haritasını bulabilirsiniz. Bahsettiğim gibi Lviv’de gezilecek yerler birbirine oldukça yakın konumda. Lviv gezmesi oldukça rahat ve kolay bir şehir. Sadece Citadel Inn, Lychakiv Mezarlığı, Shevcenkivskyi Hai Park ve Yüksek Kale‘ye taksi ile gitmenizi tavsiye ederim.

Lviv Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Lviv Merkezde Gezilecek Yerler Listesi

Lviv’de gezilecek yerin çoğu merkezde yer alıyor. Bu yerler özellikle Rynok Meydanı çevresinde toplanıyor. Dolayısıyla Rynok Meydanı’nın sağını solunu iyi ezberlemelisiniz.

Lviv Merkezde Gezilecek Yerler Listesi:

  1. Potocki Sarayı
  2. Lviv Ulusal Sanat Galerisi
  3. Ivan Franko Parkı
  4. St. George Katedrali
  5. Bilim Adamları Evi
  6. Lviv Citadel Inn
  7. Taras Shevchenka Bulvarı
  8. Lviv Opera ve Bale Evi
  9. Rynok Meydanı
  10. Lviv Belediye Binası
  11. Boim Ailesi Şapeli
  12. Ermeni Katedrali
  13. Eczacılık Müzesi
  14. Koriniakt Sarayı (Italian Courtyard)
  15. Lviv Siyah Ev
  16. Lviv Çikolata Fabrikası
  17. Lviv Kahve Üreticisi
  18. Virmenska Caddesi
  19. Dominikan Katedrali
  20. Lviv Silah Müzesi

Lviv’e Yakın Gezilecek Yerler Listesi

İlk olarak şunu belirteyim; bizim zaman kısıtımızdan dolayı ne yazık ki Lviv çevresine açılamadık. Keşke daha geniş vaktimiz olsaydı da açılsaydık dedik. Çünkü Lviv’in doğal bitki örtüsü cennet gibi ormanlarla kaplı olunca buraya hayran kaldık. Lviv’in doğası insana tam anlamıyla ilaç gibi geliyor.

Lviv’e yakın yerleri biz merkezde gezerken bir tur şirketinde gördük. Bu gezilecek yerlere belirttiğim firma günlük turlar düzenliyordu. Lviv’de +1 günümüz kalsaydı bu turlara katılacaktık. Lviv’e yakın yerleri biz deneyimleyemedik ama siz umarım deneyimlersiniz. Güzel yerler keşfederseniz bize yorum kısmında dönüş yapın hepimiz faydalanalım.😊

Lviv’e Yakın Gezilecek Yerler Listesi:

  • Tustan Kalesi ve Kamianka Şelalesi
  • Lviv Ternopil Köyü
  • Zolochivsky, Pidhoretsky ve Olesky Kaleleri
  • Aşk Tüneli
  • Krekhiv Manastırı
  • Zakarpatya Oblastı

17 Maddede Lviv’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

lviv gezilecek yerler

Lviv gezilecek yerleri tamamladık. Şimdi gezilecek yerler kadar önemli olan Lviv’e gitmeden önce bilmeniz gereken her şey kısmına geldik. Bu kısımda yok yok diyebilirim. Lviv ile ilgili tüm ince detayları işiniz kolaylaşsın diye teker teker yazdım. Atladığım bir nokta yoktur diye düşünüyorum.

Bu kısımda Lviv kaç günde gezilir, Lviv’e hangi ayda gidilir, Lviv’de döviz bozdurma ve sim kart işlemleri, Lviv’de şehir içi ulaşım, Lviv için vize gerekir mi, Lviv’e girişte Covid 19 şartları gibi bir çok sorunun detaylarını görebilirsiniz. Aklınıza takılan bir konu olursa aşağıda yorum kısmına yazın 24 saat içinde dönüş yaparım.😊

Lviv’e gitmeden önce bilmeniz gereken her şey kısmına en temel konu olan Lviv Nerede ve Lviv’e Nasıl Gidilir soruları ile başlıyorum.

Lviv Nerede ?

Lviv, Ukrayna sınırları içerisinde yer alan bir şehir. Konum olarak Ukrayna’nın kuzeybatı kısmında yani Avrupa’ya taraf kısmında yer alıyor. Lviv’in Avrupa’ya yakın olması haliyle şehre Avrupai bir hava katmış. Polonya’ya sadece 80 km uzaklıkta yer alan Lviv, Ukrayna’nın 7. büyük şehri konumunda yer alıyor.

Lviv’e geldiğinizde bir çok yerde aslan sembolü ve heykeli ile karşılaşacaksınız çünkü Lviv’in sembolü aslan. Ukraynacada “Lion” yani aslan anlamına gelen Lviv konsept kafeleri, tarihi dokusu ve canlılığıyla Ukrayna’da kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

Lviv’in nüfusu yaklaşık olarak 750 bin civarında. Burada bizim dikkatimizi genç nüfus çekti. Gerçekten Lviv’de genç nüfus oldukça fazla.

Ukrayna’nın başkenti Kiev ile Lviv arası mesafe yaklaşık 540 km. Özel araç ile bu yolculuk yaklaşık 6,5 saat sürüyor. Lviv’in google haritadaki konumu burada.

Lviv’e Nasıl Gidilir ?

lvivde gezilecek yerler

Lviv’e ulaşım için en çok tercih edilen yol havayolu ile ulaşım. Lviv Uluslararası Havaalanının adı Lviv Danylo Halytskyi International Airport. İstanbul, İzmir, Bodrum gibi şehirlerimizden Lviv’e aktarmasız uçuşlar bulunuyor. İstanbul’dan Lviv’e uçuş yaklaşık 2 saat sürüyor.

Biz Lviv seyahatimizde Bodrum-İstanbul-Lviv şeklinde İstanbul aktarmalı olarak Lviv’e uçmuşken, dönüş yolunda direkt Lviv’den Bodrum’a geldik. Dönüş çok rahat geçti bizim için.

Lviv Havaalanına ulaştıktan sonra şehir içi ulaşım için UBER, UKLON ve BOLT gibi uygulamaları kullanmanızı tavsiye ederim. Bu uygulamalar ile taksi çağırıp uygun fiyata Lviv merkeze ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında Lviv Havalimanı’ndan şehir merkezine 10.30-20.30 saatleri arasında hizmet veren tramvaylar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz 48 ve 95 numaralı otobüslerle veya 9 numaralı troleybüs ile de şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.  

Lviv’de Nerede Kalınır ?

Biz Lviv’de biz Citadell Inn Resort otelinde konakladık. Otelimiz isminden de anlaşılacağı üzere kale tarzı bir mimariye sahip. Misafir ilişkilerinin çok iyi olduğu bu güzel otel ayrıca Lviv Gezilecek Yerler listesinde de yer alıyor.

Otelin temizliği, restaurantı, kahvaltısı ve özellikle dış çevresi harikuladeydi. Fotoğraf çekmelere doymadık. Mevsimlerden sonbahar olunca her fotoğrafımız ayrı güzel çıktı.

Lviv’de otel dışında seyahat maliyetlerini düşürmek için hostellerde de kalabilirsiniz. Biz Kiev’de hostelde kalmıştık ve oldukça güzel bir deneyim yaşamıştık. Hostellerin günlük ortalama maliyeti iki kişi çift kişilik oda da yaklaşık 70-120 TL arasında değişiyor.

Bizim katıldığımız otel olan Citadell Inn Resort ve Lviv’de başka nerede kalınır sorusunun tüm detaylı cevaplarını bu bağlantımda (https://bujuyollarda.com/lvivde-nerede-kalinir/) bulabilirsiniz.

Lviv Yeme İçme Mekan Önerileri

Biliyor musunuz Lviv’e sadece yeme içme mekanlarını deneyimlemek ve Lviv’in konsept kafelerini gezmek için gidenleri duyduk. Gerçekten buradaki konsept kafeler ve mekanlar insanlara çok farklı bir deneyim yaşatıyor. Yani hiç aklınıza gelmeyecek şeyler Lviv mekanlarında.😀

Biz de seyahatimiz boyunca her güne 3-4 mekan sığdırmayı başardık. İnternetten araştırmalarımız neticesinde gittiğimiz mekanlara ek olarak kendi keşfettiğimiz mekanlar da oldu. Hatta önceden planladığımız bazı mekanların da kapalı olduğunu gördük.

Özetle en güncel Lviv yeme içme rehberini şu an için bizde bulabilirsiniz. Burada çok fazla detay vermek istemiyorum. Sizi Lviv’de Ne Yenir başlıklı yazıma (https://bujuyollarda.com/lvivde-ne-yenir/) bekliyorum.

Lviv Gezi Programımız

lvivde gezilecek yerler
Lviv Gezilecek Yerler : Yerel Yaşam Müzesindeki Göl

Lviv bir çok gezi rehberinde küçük bir şehir olarak belirtilse de bana göre o kadar da küçük bir şehir değil. High Castle’a çıkınca Lviv’in ne kadar büyük bir şehir olduğunu iyi gördük.

Biz uçak biletini ucuza getirelim diye Lviv’de 4 güne yakın kaldık. Yakın diyorum çünkü Lviv’e akşam geldik, Lviv’den gece döndük. Bu günleri saymazsak Lviv’de dolu dolu 3 günümüz oldu. Bu üç günü de dolu dolu geçirdik. Önceden çıkardığımız programımıza oldukça sadık kaldık. Hatta boş vakitlerimizi de sizlere ekstra yeme içme önerileri toplayarak geçirdik.

Lviv gezi programımızı otelin konumuna göre ayarladık. 1. gün otele yakın yerleri, 2. gün Lviv Merkezi, 3 gün ise Lviv’in yakın çevresini gezdik. Tüm bunları yaparken en sevdiğimiz çevrimdışı harita uygulaması olan MapsMe ‘yi kullandık. Çevrimdışı haritalar ile ilgili detayları https://bujuyollarda.com/cevrimdisi-harita/ yazımda bulabilirsiniz.

Lviv’de geçirdiğimiz 3 günümüz ve bu günlerde gezdiğimiz yerler sırayla aşağıdaki gibi.

1.GÜN2.GÜN3.GÜN
  • Potocki Sarayı
  • Lviv Ulusal Sanat Galerisi
  • Ivan Franko Parkı
  • St. George Katedrali
  • Bilim Adamları Evi
  • Lviv Citadel Inn
  • Taras Shevchenka Bulvarı
  • Lviv Opera ve Bale Evi
  • Rynok Meydanı
  • Lviv Belediye Binası
  • Boim Ailesi Şapeli
  • Ermeni Katedrali
  • Eczacılık Müzesi
  • Koriniakt Sarayı (Italian Courtyard)
  • Lviv Siyah Ev
  • Lviv Çikolata Fabrikası
  • Lviv Kahve Üreticisi
  • Virmenska Caddesi
  • Dominikan Katedrali
  • Lviv Silah Müzesi
  • Lychakiv Mezarlığı
  • Shevcenkivskyi Hai Park
  • Lviv Yüksek Kale
  • Lviv Kaç Günde Gezilir ?

    Gelelim Lviv kaç günde gezilir sorusunun cevabına. Lviv’de yukarıda bahsettiğim gibi biz 3 tam gün geçirdik. 3 gün Lviv’e fazlasıyla yetebilecek bir süre. Çok hızlı olursanız 2 tam günde de Lviv’i hızlıca gezebilirsiniz.

    Eğer Lviv’de 1 gün vaktiniz varsa Lviv Rynok Meydanında yani Lviv’in kalbinin attığı yerdeki gezilecek yerleri gezmenizi tavsiye ederim.

    Sonuç olarak Lviv’de rahat rahat gezmeniz için 3 gün en ideal süre diyebilirim. Yani Lviv 3 günde gezilir. 3 günden fazla vaktiniz varsa Lviv çevresindeki yerleri keşfetmenizi tavsiye ederim. Biz yapamadık siz yapın.😊

    Lviv’e Ne Zaman Gitmeli ?

    Bana göre Lviv’e kesinlikle bahar aylarında gidilmeli. Biz Lviv’e sonbaharda gittiğimiz için Lviv’in yeşil doğasına, ağaçlardan yaprakların yere süzülüşüne aşık olduk. Bir yanda yaprakların dökülmesi diğer yanda sonbaharın hüznü Lviv’e çok yakışmıştı.

    Bunun dışında eminim ki Lviv’in ilkbaharı ve yaz ayları da çok güzeldir. Çünkü Lviv ormanlık bir bitki örtüsüne sahip dolayısıyla bu aylarda Lviv ayrı güzel olacaktır.

    Lviv’e kışın gitmeyin bence. Çünkü soğukta ne yapacaksınız. Gezsen gezilmez bir yere gitmek istesen gidilmez. Dolayısıyla Lviv’e kışın gitmeyin. Ha ben Ucuz Uçak Bileti Bulma Yolları yazını okudum ve kışın ucuz uçak bileti buldum derseniz ona da bir şey diyemem.😂

    Bizim gittiğimiz tarih olan 2-5 Ekim’de Lviv’de hava sıcaklığı 18 derece civarıydı. Kışlık montumuzla gittik iyi ki de gittik çünkü sabah ve akşamları hava soğuktu. Özetle Lviv’e ne zaman gidilir derseniz bahar aylarını tercih edin derim.

    Lviv İçin Vize Gerekli mi ?

    lviv gezilecek yerler
    Lviv Gezilecek Yerler : Rynok Meydanı

    Lviv için vize mi ne vizesi ! Vizeyi bırakın Lviv için pasaporta bile gerek yok. Çipli yeni kimlik kartınız varsa Lviv’e kimliğinizle bile giriş yapabilirsiniz.

    Lviv yani Ukrayna için durum böyle. Ukrayna ile yapılan anlaşma ile karşılıklı olarak ülke vatandaşları ulusal kimlik ile ülkelere giriş yapabiliyor. Dolayısıyla vize ve pasaport derdiniz olmadığından yurt dışına ilk kez çıkacaklar için Lviv ve Kiev gerçekten çok makul seçenekler olabiliyor. Yurt dışına ilk kez çıkacaksanız tavsiyelerimi okumadan çıkmayın derim.

    Kimlikle Ukrayna’da Kaç Gün Kalabilirsiniz ?

    Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları karşılıklı olarak yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak pasaportsuz seyahat ediyor ve diğerinin ülkesinde her 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz kalabiliyor.

    Pasaportsuz sadece kimlik ile gidilen ülkeler yazım burada. Ukrayna dışında diğer ülkeler için göz atabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/pasaportsuz-gidilen-ulkeler/)

    Ukrayna’ya Girişte Covid-19 Şartları

    Eee malum Covid hayatımızı çepeçevre sardı ve her noktada hayatımızı etkiledi. Yine de Covid-19’un tüm olumsuzluklarına rağmen aşı faktörü bizi bu savaşta güçlü kılmayı başardı.

    Ukrayna’da çift doz aşı olan Türk vatandaşlarını aşı sertifikası olması koşuluyla ülkeye kabul ediyor. Buna ek olarak Ukrayna’ya girişte basit bir sağlık sigortası aranıyor. Sağlık sigortasını (https://www.flyuia.com/tr/tr/services/travel-insurance) bu bağlantıdan kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Fiyat olarak 5 günlük sağlık sigortamıza kişi başı 18 UAH yani 6 TL verdik ki bu fiyat oldukça makul bir fiyat. Bu sitede seyahat edeceğiniz ülke kısmını Ukrayna seçmelisiniz belirteyim.

    Özetle Türk vatandaşları için Ukrayna’ya giriş şartlarını aşağıya bırakıyorum.

    • Sınır geçişinden önceki 72 saat içinde yapılmış Covid-19 PCR negatif test sonucu,
    • Sınır geçişinden önceki 72 saat içinde yapılmış SARS-CoV-2 antijen negatif test sonucu,
    • Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durumlarda kullanılması uygun görülen Covid-19 aşısının tamamlandığını teyit eden uluslararası, ulusal veya yabancı aşı sertifikası/belgesi olanlar,
    • Vatandaşlarımızın girişte, yukarıda sayılan belgelerden birine ek olarak, sağlık sigortası poliçesi de ibraz etmeleri sahibi olanlar.

    NOT: Çift doz aşı sertifikanız varsa PCR testine gerek yok belirteyim. E-devlet ya da e-nabızdan QR kodlu aşı sertifikanızı indirmeyi unutmayın.

    Lviv Güvenli mi ?

    Lviv güvenli mi ? Lviv, Ukrayna’nın kuzeybatısında bulunuyor. Yani Lviv’in Ukrayna’nın Rusya ile sorun yaşadığı güney tarafları ile alakası yok. Dolayısıyla Lviv’e oldukça güvenilir ve sorunsuz bir şehir diyebilirim. Sadece 1 durum hariç !

    Bu durumda şu ki Lviv’de alkol tüketimi oldukça fazla. Gençler alkolü fazla kaçırınca biraz sapıtabiliyorlar ve çevrede sağda solda millete sarabiliyorlar. Bu durum bizim başımıza geldi ama Üstün’ün soğukkanlılığı ile olay çözüldü. Sarhoş adamı muhatap almazsanız ya da üstüne gitmezseniz sorun yok. Siz yine de bu tarz kişileri fark ederseniz uzak durun !

    Güvenlik açısından bir de pandemi dönemi malum. Fakat Lviv’de sokaklarda maske takan yok. Herkes aşısını vurulmuş relax relax takılıyor. Bazı mekanlara girince maske tak diyorlar o da formalite icabı olmuş. Yani pandemi açısından da bu şehirde sorun yok.

    Lviv Pahalı mı Ucuz mu ?

    lviv gezilecek yerler
    Lviv Gezilecek Yerler : Lychakiv Cemetry

    Lviv ucuz mu pahalı mı sorusunun cevabı bence çok önemli. Aslında bu soruya Lviv’den ziyade Ukrayna pahalı mı demek daha doğru olur. Hemen kısadan cevap vereyim bence Ukrayna artık pahalı bir yer ! Neden mi çünkü döviz kurları ve TL’nin değersizleşmesi Ukrayna’da da kendini fazlasıyla gösteriyor.

    Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle söylüyorum 100 Grivna (UAH) = 33 TL yapıyor. Lviv seyahatimizde bir çok mekana ve markete girmiş biri olarak söylüyorum Ukrayna’da yaşam pahalı. Genel olarak marketlerde gözlemlediğimiz itibariyle mesela küçük su 12 UAH ya da bir makarna 35 UAH idi. Özellikle kuruyemişler bize fazlasıyla pahalı geldi. Mekanlardaki yemek ücretleri 150 UAH’dan aşağı değildi. Ukrayna’daki asgari ücretin 6500 – 7000 UAH olduğunu düşününce Ukraynalıların da refah içinde yaşamadığını söyleyebiliriz.

    Yine de bir çok Avrupa şehri ile Ukrayna’yı kıyasladığımızda Ukrayna hala Türkiye için favori bir destinasyon. Dolayısıyla Ukrayna’ya gidilir mi sorusunun cevabı bizim için hala EVET. Tabiki para birimimiz TL iyice değersizleşmezse !

    Hazır ucuz pahalı konusuna değinmişken Türk Lirasının Değerli Olduğu Ülkeler başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Bu arada yazıma ben de göz attım ve gördüm ki yazıyı yazdığım tarihte 1 Dolar = 7.77 TL ‘imiş ve şu an dolar 9,2 TL olmak üzere 😥 Söylenecekleri size bırakıyorum !

    Lviv Gezi Maliyetimiz

    Gelelim maddi konulara. Bir seyahatte maliyetler bizim için çok önemli. Çünkü bir sonraki seyahatimizi de düşünmek ve oraya da bütçe ayırmak zorundayız. Lviv maliyet açısından bizi zorlamadı. Türkiye standartlarına yakın olduğu için zorlanmadık. Sadece Yeme İçme Rehberi oluşturalım diye bir çok mekana gittik ve buraya bütçe ayırdık.

    Bir de uçak bileti fiyatları uçtuğu için Lviv için eskiden denk gelen uçak biletlerine hiç denk gelemedik. Dolayısıyla bilete de eskiye nazaran daha fazla bütçe ayırdık.

    Özetle Lviv Seyahat Masraflarımızı aşağıya bırakıyorum.

    • Uçak Bileti: Kişi başı 1100 TL (Gidiş Dönüş)
    • Yeme İçme Masrafları: 850 TL
    • Lviv Şehir İçi Ulaşım: 380 TL
    • Otel Konaklama: 2600 TL
    • Müze Giriş Ücretleri: 240 TL
    • Opera Bileti: 30 TL (Kişi Başı)
    • Lifecell Sim Kart Alımı: 80 TL
    • Ukrayna Seyahat Sigortası: 9 TL (Kişi Başı)

    Bu masraflardan yeme içme ve otel masrafını çok daha uyguna getirebilirsiniz ! Seyahat masrafları demişken maliyetleri en uyguna getirmek için ilaç gibi olan https://bujuyollarda.com/ucuza-gezme-yontemleri/ bağlantısındaki Ucuza Gezme Yöntemleri başlıklı yazıma da göz atın derim.

    Lviv’de Döviz Bozdurma ve Sim Kart İşlemleri

    LVİV’DE DÖVİZ BOZDURMA:

    Her ülkede olduğu gibi Lviv’de de havaalanında döviz bozdurmak, daha düşük kurdan dövizinizi bozmanıza neden oluyor. Burada tavsiyem 20 dolar ya da Euro gibi küçük bir miktarı havaalanında bozdurmak olacaktır. Kalan miktarı da şehir merkezinden bozdurabilirsiniz.

    Havaalanında döviz bozdurmanın temel nedeni sim kart almak ve taksi çağırmak faktörleri oluyor. Biz de sim kartımızı ki aşağıda detayları belirteceğim havaalanından aldık. Taksi için ise de Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna bazen lazım olabiliyor. Bize nakit taksilerde lazım olmadı niye mi detaylar şehir içi ulaşım başlığında.😊

    Son olarak şunu belirteyim; Lviv’de havaalanı ile şehir merkezi arasında çok fazla kur farkına şahit olmadık. Dolayısıyla havaalanında kazıklanırım korkunuz olmasın. Şehir merkezinde döviz bozdurmak için bankaları ya da marketleri tercih edebilirsiniz. Marketlerde döviz kurları tabelası görürseniz buralardan rahatlıkla dövizinizi bozdurabilirsiniz.

    Biz gitmeden önce bankadan 240 dolar yaptırdık ama dönüşte cebimizde 200 dolar vardı.😂 Çünkü tüm harcamaları kayıt altına alalım diye kredi kartından yaptık.

    LVİV’DE SİM KART İŞLEMLERİ:

    Lviv’de sim kart konusu bizim oldukça hızlı çözümlediğimiz bir konu oldu. Lviv Havaalanına iner inmez çıkışta bulunan döviz bürolarından Lifecell hat alarak internet sorunumuzu çözdük. Aldığımız hatta sınırsız internet vardı ve bu hat için 240 UAH (80 TL) ödedik. Sınırsız internet olsun kafamız rahat olsun dedik.

    Bunun dışında Lviv merkezden de hat alabilirsiniz. Sınırsız internet değil de kotalı internet paketleri hattı ile birlikte daha uygun fiyata satılıyor. Bu durum tamamen sizin ihtiyacınıza ve seyahat sürenize bağlı. Hiç bunlarla uğraşmak istemezseniz Türk hattınıza yurtdışı paketi de satın alabilirsiniz.

    NOT: Sim kart değişimi için yanınızda ataç ya da iğne bulundurun. Pin kodu sim kartın bulunduğu kart üzerinde. Kazımayı unutmayın.😊

    Lviv’de Şehir İçi Ulaşım

    Lviv’de şehir içi ulaşım için biz 2 uygulamayı kullandık. Bunlar UBER ve UKLON uygulamaları. Bu iki uygulama arasında çok ciddi bir fark yok. Sadece UKLON biraz daha uygun fiyatlar verebiliyor. Bu uygulamalar sayesinde Lviv’de çok rahat ve ucuza gezebildik. UBER ile ilgili rehberim burada. (https://bujuyollarda.com/uber-ne-demek-uber-nasil-kullanilir/)

    Lviv küçük ve gezilecek yerleri birbirine yakın olan bir şehir olduğu için ulaşım noktasında oldukça rahat bir şehir. Bahsettiğim uygulamaları kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Her iki uygulamaya kredi kartınızı tanımlayarak taksici ile para muhabbetinden kurtuluyorsunuz. Bunu kesin yapın derim. Taksiciye seyahat sonrası yıldız ve bahşiş de verebildiğiniz bu uygulamalar gayet işinizi kolaylaştırıyor.

    Lviv’de trafik akşam saatlerinde çok yoğun oluyor. Bir de yollar asfalt yerine arnavut kaldırımı. Kaldırımlarda gerçekten bazen sinir bozuyor çünkü araba titreyen bir zeminde ilerliyor gibi oluyor. Dolayısıyla organlarınız seyahat süresince yer değiştirebiliyor.

    NOT: Yukarıdaki uygulamalara ek olarak BOLT diye bir uygulama daha var. Bunu Lviv yerlilerinden öğrendim. Biz kullanmadık bu uygulamayı ama dilerseniz siz telefonunuza indirip kullanabilirsiniz.

    Lviv’in Neyi Meşhur ?

    lvivin neyi meşhur
    Lviv Gezilecek Yerler : Yerel Yaşam Müzesi

    Lviv’in Neyi Meşhur sorusunun cevabının temelinde yeme içme önerileri yatıyor. Biz de Lviv’e gitmişken bu önerilerin çoğunu deneyimledik. Aşağıda Lviv’in Neyi Meşhur sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

    Lviv’in Neyi Meşhur:

    • Borsch Çorbası
    • Ukrayna Biraları
    • Lviv’in konsept kafeleri
    • Kiev Tavuğu
    • Vareniki
    • Vişne Likörü
    • Lviv Kruvasanları (Biz bayıldık)
    • Kahve ve Çikolata Dükkanları
    • Lviv’in Yemyeşil Parkları
    • Rynok Meydanı
    • Lviv Opera Binası ve Gösterileri

    Lviv Hakkında Bunları Bilin !

    Ülke:Ukrayna
    Bölge:Doğu Avrupa
    Yüz ölçümü:182 km2
    Dil:Ukraynaca
    Ortalama sıcaklık:8.9 C
    İklimi:Yarı Tropikal
    Bitki örtüsü:Savan
    GMT ile arasındaki fark:GMT+3 (Türkiye ile saat farkı yok)
    Telefon Kodu:+380
    Para Birimi:Ukrayna Grivnası
    Ülke Kodu – Şehir Kodu:380 – 32
    Polis:102
    Priz Tipi:Bizim prizlerle aynı

    Instagram’da Lviv Hikayelerimize Bekleriz

    O kadar Lviv’i anlattık gelelim bizim deneyimlerimize. Canlı canlı Lviv deneyimlerimi Instagram’a sabitlediğim Lviv hikayelerinde görebilirsiniz. Hikayelerimi izlemişken diğer seyahatlerim için beni takip etmeyi unutmayın.😊

    Lviv gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı ve güzel bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan ne varsa yorum kısmında sorabilirsiniz. Huzurlu ve musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

    Bir Cevap Bırakın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.