iran gezi rehberi

19 Maddede İran Gezi Rehberi | İran Hakkında Her Şey

Ahhh İran ahhh bende öyle bir iz bıraktın ki hayatım boyunca unutmayacağım. İran Gezi Rehberini hazırlarken her şey aklımda canlanıyor. Her şeyini noktası noktasına hesapladığımız İran gezimiz tahmin edin nerede son buldu. Cevap veriyorum ne yazık ki İsfahan Amir Hospital’de.:D İsfahan’da gördüğüm tek yer ne yazık ki hastane oldu.

Size kusursuz bir İran rotası sunmak isterdim fakat gezimiz 4. şehrimiz olan İsfahan’a geldiğimiz dakikada ayağımın 2 yerden kırılmasıyla yarıda kaldı.

İran’da Başıma Gelenler

İran Gezimizin Son Bulması ve Ayağımın 2 Yerden Kırılması

İran’a Van ilimizden giriş yaptık ve ilk durağımız olan Tebriz’i gezdik. Sonrasında da Tahran ve Kashan şehirlerini detaylıca gezdik. Hedefimiz güneye kadar yani Shiraz’a kadar gidecektik. Şehirler de mimari de git gide daha da güzelleşiyor ve güneye indikçe heyecanımız katlanıyordu.

Kashan’da sabah erkenden uyandık ve hızlıca yola çıkıp İsfahan’a doğru yol almaya başladık. Aynı güne Varzaneh çöl turu ayarladık kaçırmamamız gerek. Neyse ki vakitlice İsfahan otobüs terminaline indik.

Ana caddeye çıktık, Üstün Snapp uygulamasından araç çağırdı ama araç yolun karşısında ve uzakta bizi bekliyordu. O sırada önümüzde başka bir taksi belirdi ve aynı fiyata anlaştık, Üstün aldı valizi taksiye doğru ilerledi. Ben de kaldırımdan yola doğru inerken yol kenarındaki toprağa bastım. Toprak görünümlü balçık desek daha doğru olur, üstü güneşten kurumuş ama altı vıcık vıcık çamur:( Ayağımın kaymasıyla beraber düştüm ve ayağımın yan dönüşü çatur çutur sesler gelişiyle bir anda şoka girdim. Sadece ayağım kırıldı diye bağırabiliyorum, Üstün inanmak istemiyor burkulmuştur diyor gel taksiye götüreyim seni hastaneye gidelim diyor. Ama ben biliyorum o ayak kırıldı !

Dakikalarca ambulans diye sayıkladım, şoktan dolayı ağlayamıyorum bile. Ambulans geldi ve acı içinde aldılar beni ve sonrasında acile giriş yaptık. Röntgen çekildi ve ayağım hem fibula hem tibia kemiklerinden parçalı şekilde kırıldığı sonucu çıktı. Ameliyat olması gerek dedi doktor. Al sana ikinci şok. İrandayız İran’da, bilmediğin ülkede ayağın kırılıyor, ameliyat olacaksın diyorlar. 

Üstünle düşünüp taşınıp ameliyat için Türkiye’ye dönme kararı verdik. Ama birkaç gün dinlen dedi İran’daki doktorumuz. 3 gün boyunca ayağım alçıda minimum bile oynatmadan, hemşirelerin ne söylediklerinden tek kelime anlamadan, hastanenin favori hastası olarak geçirdim günlerimi. Çöl turu yapacağımız firmanın sahipleri Rasool ve Hadi ilk andan hava alanına kadar sürekli destek oldular, kalacağımız otelin sahibi Narcis, eşi ve kızları ellerinde hediyelerle tatlılarla kaç kez ziyaretimize geldiler. Böyle güzel insanlar tanımanın mutluluğuyla kırık ayakla İsfahan’dan ayrıldık.

İran’dan Türkiye’ye Dönüş

Türkiye’den İran’a gidiş dönüş 2 kişi için harcadığımız rakamın 2 katını tek yön tek kişi uçak bileti için harcıyoruz .😃 Eee konu sağlık olunca yapacak bir şey yok, insanın gözü hiçbir şey görmüyor. İşin en zor kısımlarından birine geliyoruz benim için. Sorun şu ki düştüğüm andan itibaren hep yatar pozisyondaydım ve ayağımı hiç hareket ettirmedim.

Şimdi uçağa binmek için sedyeden inip tekerlekli sandalyeye oturmam gerek. Korka korka ağlaya ağlaya indim tekerlekli sandalyeye. THY temsilcisi halimi görünce sorun çıkardı, senin çok ağrın var bu şekilde seni uçağa alamam dedi. Yalvar yakar ikna ettik adamı. Sonrası İstanbul’da in, İzmir uçağına bin. İzmir’den Muğla’ya ambulansla gel derken kırık ayakla 3 aktarma yaptım.

Muğla’ya Dönüş

Muğla’ya ulaştığımızda da sorunlar bitmedi, ramazan bayramına denk geldik ve hastanede yalnızca tek bir ortopedist nöbetçiydi. Neyse ki şansımıza doktorumuz işinin ehli biri çıktı. 3 gün de Muğla’da yatış yaptım ve ayağım kırıldıktan 7 gün sonra ameliyata girdim. Ameliyattan sonra 2 gün bayağı ağrılı geçti ama röntgenleri kime gönderdiysek doktorun çok iyi iş çıkarmış dedi. Gerçi o kadar platini vidayı ben de çaksam taş gibi olurdu alimallah 😀  Şaka bir yana içime su serpildi.

1 hafta daha hastanede kaldıktan sonra taburcu oldum. 2 günde bir belediye sağlık hizmetlerinden gelip pansumanımı yaptı ve 15. günümde dikişlerimi aldılar. Ayağımın üstüne basmam yasak olduğu için evin içinde koltuk değnekleriyle geziyordum. Ameliyattan tam 45 gün sonra alçım çıkarıldı ve yavaş yavaş yürümeye başladım.  

Devammmm

Doktor ufak ufak vücut ağırlığının dörtte birini vererek üstüne basabilirsin dedi. İlk gün baya bi korksam da sonra alıştım ve yavaş yavaş yürümeye başladım. Ameliyatımın 10. haftasında küçük bir operasyon daha geçirdim ve doktorum vidalardan birini daha çıkardı. Aynı gün taburcu oldum. Anlık durumum daha iyi, 2. operasyon olalı bir kaç gün oldu.

Bundan sonrası iyileşme aşaması, kemik zamanla kaynayacak, ödemim azalacak, yürüyüşüm normalleşecek, koşma refleksimi tekrar kazanacağım. Ve muhakkak İran’a tekrar gidecek, kazandığım güzel dostlarımı ziyaret edeceğim 🙂

İran Gezi Rehberi

İşte İran maceramız böyle sonlandı. Neyse şimdi gelelim İran Gezi Rehberi kısmına. İran Gezi Rehberini yazarken tüm her şeyi yazmaya çalıştım ama sizin merak ettiğiniz benim yazmadığım ve bildiğim bir şey olursa yorum kısmına yazın yardımcı olmaya çalışırım.

İran Gezi Rehberi ‘nde (İran Nerede & Ne Zaman Kuruldu, İran Hakkında Genel Bilgiler, İran’a Nasıl Gidilir, İran’a Ne Zaman Gidilir, İran Gezilecek Şehirler, İran Kaç Günde Gezilir, İran Vizesi, İran Para Birimi ve Döviz İşlemleri, İran’da Araç Kiralama, İran’da Taksi ve Snaap App Kullanımı, İran’da Kredi Kartı Kullanımı, İran Sim Card Alımı, İran Şehir İçi Ulaşım, İran’da Şehirler Arası Otobüs ve Uçak ile Ulaşım, İran’da İnternete ve Sosyal Medyaya Ulaşım, İran’da Drone Kullanımı, İran’da Couchsurfing, İran’da Kadınların Giyimi, İran Gece Hayatı, İran’da Çiftlerin Dikkat Etmesi Gerekenler, İran’da Yapmamanız Gerekenler, İran’daki Otel Önerilerimiz, İran Çöl Turları) her şeyi ama her şeyi en detaylı şekilde yazdım.

İran’da görebildiğimiz 3 şehirde (Tebriz-Tahran ve Kaşhan) gezilecek yerleri detaylı şekilde yazdım, bağlantılarını aşağıya bırakıyorum. Umarım aradığınız her şeyi bulabildiğiniz bir gezi yazısı olur.

İran Nerede ?

iran gezi rehberi
İran Gezi Rehberi : Tahran Gülistan Sarayı

İran Nerede ?

İran, Orta Doğu ve Asya arasında kalan stratejik öneme sahip topraklara sahip bir ülke. İran’ın doğusunda Pakistan ve Afganistan, kuzeyinde Türkmenistan, Hazar Gölü, Azerbaycan ve Ermenistan, batısında Irak ve Türkiye, güneyinde de Basra Körfezi bulunuyor. Ülkenin toplam yüz ölçümü 1.648.000 kilometre kare.

İran’ın Eski Adı Nedir ?

İran’ın eski adı MÖ 6. yüzyıldan 1935’e kadar Pers İmparatorluğu, Acemistan gibi isimlerle bilinirken, 1935 sonrası Rıza Şah uluslararası alanda ülkenin isminin “İran” olarak kullanılmasını istemiştir.

İran’ın Kurucusu Kimdir ?

Uluslararası alanda ülkenin isminin İran olarak anılmasını sağlayan Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyetini kuran kişi Ruhullah Humeyni’dir. 

İran İslam Devrimi Nedir ?

İran İslam Devrimi, 1979 yılında İran’ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti’ne dönüşmesini sağlayan popüler hareketin adıdır.

İran Hakkında Genel Bilgiler

İran hakkında size lazım olabilecek kısa bilgiler aşağıda. İran’ı gezerken lazım olmasa da genel kültür açısından lazım olabilir:)

Resmi adı: İran İslâm Cumhuriyeti
Başkenti:
Tahran (Nüfusu: 8.500.000)
Yüzölçümü:
1.648.195 km
Nüfusu:
82.000.000
Etnik yapı:
% 66 Farisi (Pers), % 20 Türk, % 9.1 Kürt, % 3 Arap, % 0.3 Ermeni, % 0.3 Yahudi. Kalan nüfusu değişik etnik unsurlardan oluşuyor.
Dil:
Resmi dil Farsça’dır. Ayrıca azınlıkların dilleri de konuşulur.
Zaman dilimi: UTC+3:30 (IRST)
Para birimi: İran Riyali
Tanınan bölgesel diller: Azerice, Beluçça, Kürtçe, Arapça, Türkmence

İran’a Nasıl Gidilir ?

iran gezi notları

İran’a otobüs, uçak, tren bir çok yolla gidebilirsiniz. Bunlardan hangisi en çok bütçenize uygunsa onu tercih edebilirsiniz. Biz Bodrum’dan Van’a, Van’dan Tebriz’e otobüs ile geçmiştik.

İran’a Uçak İle Ulaşım

Bilet fiyatları ve seferler göz önünde bulundurulduğunda İran’a uçak ile ulaşımda en mantıklı şehirler Tahran ve İsfahan oluyor. Tahran ve İsfahan’a İstanbul’dan direkt uçuş var.

İran’a Ne Zaman Gidilir ?

İran’a bana göre yazın gitmeyin çünkü sıcaktan buharlaşabilirsiniz. İran’a gidilecek en iyi zaman dilimi Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım aylarıdır. İran’da güneye doğru sıcaklık arttığından gidiş tarihinizi iyi seçmenizde fayda var.

İran Kaç Günde Gezilir ?

İran yüz ölçümü açısından oldukça büyük bir ülke. İran’ı tam anlamıyla gezmek için en az 25 gün lazım. Bizim planımızda İran’ın 6 şehri vardı ve bu 6 şehre 17 gün ayırmıştık. Ama planlar tabi ki suya düştü.

İran kaç günde gezilir sorusunun cevabı tamamen İran’a ayıracağınız zaman dilimine bağlı. Son olarak İran’a gidecekseniz görmeden dönmeden diyeceğim şehirler : Kaşhan, İsfahan, Yazd ve Şiraz.

İran Gezilecek Şehirler

İran gerçekten kendine has kültürüyle, tarihiyle ihtişamlı bir ülke. Gezilecek şehirleri oldukça fazla. Bizim planımızda İran’ın 6 şehrini gezmek vardı ama ne yazık ki ayağımın kırılmasından dolayı 3 şehrini gezebildik.

Bizim planımızdaki şehirler kuzeyden güneye Tebriz – Tahran – Kashan – Isfahan – Yazd – Şiraz ‘dı. İran’a giderseniz bu şehirleri gezmeden dönmeyin bence tabi ki vaktiniz genişse. Şunu da unutmayın İran’ın güney şehirleri çok daha güzel. Gezmeye güneyden de başlayabilirsiniz.

İran’da Gezilecek En Güzel Şehirler

İran Gezi Rehberi ‘nde en can alıcı şehirleri kırmızı renkle işaretledim, bu şehirler benim favori şehirlerim. Diğerleri de vaktiniz varsa rotaya ekleyebileceğiniz şehirler olabilir.

  • Tebriz
  • Tahran
  • Kashan
  • İsfahan
  • Yazd
  • Şiraz
  • Qum
  • Meşhed
  • Nişabur

İran Vizesi

İran ile vize aynı cümlede olmamalı. Çünkü pasaportunuz varsa İran’a vizesiz şekilde seyahat edebilirsiniz. Yani İran’da vize derdiniz yok.

Peki ben İran’da vizesiz 6 ay kalabilir miyim ? Cevap tabi ki hayır. İran’da vizesiz 180 gün içinde 90 gün kalabiliyorsunuz. 90 günden fazla kalmak istiyorsanız ikamet izni almak zorundasınız.

Not: 90 gün vize muafiyeti tüm pasaport türleri için geçerli. Vizesiz gidilen diğer ülkeleri görmek isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz.

İran Para Birimi & İran’da Döviz İşlemleri

En iyi matematikçiler bile İran’da para birimi konusunda error vermiştir eminim. 🙂 İran para birimi gerçekten kafa karıştırıcı. Para birimini çözmeniz 3 günü alacaktır. Ama bu yazıyı okursanız ve biraz pratik yaparsanız 1 günde işi çözersiniz.

İran muhtemelen iki para birimi olan dünyadaki tek ülkelerden biri ! İran’a seyahat edenlere göre, para birimi en kafa karıştırıcı şeylerden biri, ilk olarak İran’ın para birimi Riyali mi Toman mı?

İran parasıyla ilgili akla gelen ilk soru, Rial ve Toman arasındaki fark nedir ? İran’ın resmi para birimi İran Riyali (IRR), ancak sohbetlerde ve insanların günlük yaşamlarında Toman kullanılıyor. Her Toman, On Rial’e eşittir (1 Toman = 10 Rial). Bu, Rial’dan bir sıfır attığınızda Toman’ ın eşdeğerini buluyorsunuz.

İran parası ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • Alışverişte fiyat etiketleri üzerinde yazılı olan rakamlar Rial’dır ancak konuşmalarda Toman’ı duyarsınız.
  • İran Riyali’nin en önemli banknotları 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 500.000 ve 1.000.000 Riyal’dir. (ayrıca 1.000, 2.000 ve 5.000 Riyal de var). 5.000 Rialiden küçük banknotlar yaygın olarak kullanılmamaktadır ve madeni para olarak da mevcuttur
  • Günlük kullanımda insanlar binleri fiyatlardan düşürüyor. Örneğin, bin toman yerine, sadece 1 toman diyorlar. Örneğin, bir kahvenin fiyatı 7 olarak yazılırsa, Toman’da (7.000 Tomans) o da 70.000 Rial’e eşittir.

İran’da döviz işlemleri

İran’a seyahat planladıysanız yanınızda yeterli paranız olduğundan emin olun, çünkü ülkenin her yerinde ATM’ler olmasına rağmen, ATM’ler uluslararası bankacılık sistemine bağlı değiller.

İran’daki çoğu para birimini takas edebilirsiniz, ancak daha yaygın kabul gördükleri için yanınızda ABD Doları veya Euro olmasını öneririz. Türk Lirası da son zamanlarda oldukça tercih edilen bir para. Yanınızda TL bulundurmanız bazen çok daha avantajlı olabiliyor. Yanınızda az da olsa TL bulundurun bence.

Döviz alışverişi söz konusu olduğunda, üç seçeneğiniz var,

  1. Resmi döviz büroları (Farsça’da “Sarrafi” olarak adlandırılır)
  2. Bankalar
  3. Sokak satıcıları (çoğunlukla turistik yerler çevresinde)

Bu seçeneklerden en iyisi resmi döviz büroları. Döviz büroları en iyi ve en güvenli seçenek. Paranızı “gerçek” oranla değiştireceklerdir.

Döviz kurlarının (Rial,Tomen) güncel miktarları için http://mex.ir/ adresini kullanabilirsiniz. Paranızı bir kerede değiştirirseniz, her yere yanınızda taşımanız gereken çok miktarda para ile gidecekseniz. Bunun yerine parça parça para bozdurmak daha mantıklı.

İran’da Araç Kiralama

Bu konuyla ilgili çok fazla bilgi sahibi değiliz. Çünkü İran’da ulaşım çok ucuz olduğundan ve trafik felaket olduğundan hep Snaap uygulamasını kullandık. Bence araç kiralamaktansa Snaap en ideal olanı.

Yine de araç kiralamak isterseniz ve İran’da 6 aydan az kalacaksanız uluslararası bir sürüş iznine ihtiyacınız yok. Araç kiralamak için yerel ehliyet, pasaport, kiralama sözleşmesinin bir kopyası (kiralama acentesi tarafından sağlanan) ve araç şartnamelerinin kopyası (kiralama acentesi tarafından sağlanan) dahil olmak üzere belgelerinizi her zaman yanınızda bulundurmanızda fayda var.

İran’da Şehir İçi Ulaşım

iran gezi rehberi notları

İran’da canınız sıkılırsa taksiye binin 🙂 Çağırın bir Snaap Taksi ve istediğiniz yere gidin. İran’da ulaşım çok ama çok ucuz. İran’ın UBER’i Snaap App ile ilgili detaylı bilgiyi yazdığım bu yazıda bulabilirsiniz.

İran’da Şehirler Arası Uçak İle Ulaşım

İran yüz ölçümü açısından büyük bir ülke olduğundan şehirler arası uçak yolculuğunuza ihtiyacınız olabilir. Bunun için iç hat uçuş firmaları (İran’da beş ana yurtiçi havayolu şirketi: İranair, Mahan, Aseman, Taban ve Zagros) var fakat iç hat uçuş firmalarının web sitelerinde iki sorun var:

  1. İngilizce çeviri tam anlamıyla yok.
  2. Ödeme yapmak için İran banka kartına sahip olmanız gerekiyor ve portalları kredi kartıyla uyumlu değil. Çözüm ise aşağıda sizi bekliyor.

İran turist kartınızı bu sayfadan satın alabilirsiniz. (https://www.tappersia.com/iran-tourist-card/)
Ödeme İran parasıyla yapılıyor. İran’da alışveriş için nakit para yerine, sadece bir turist kartınız olsun yeter. Uçak bileti almak için ise tickets.tappersia.com adresinde tüm yurt içi otobüs ve uçuş tarifelerini kontrol edebilir, online rezervasyon yapabilir veya bileti online olarak kredi kartınızla satın alabilirsiniz. Tappersia ekibi gerçekten çok profesyonel ve İran’da aklınıza gelen her noktada size yardımcı olabiliyorlar.

İran’ın farklı şehirlerindeki tüm uluslararası havaalanlarının listesi ise aşağıdaki gibi:

  1. İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı (Tahran’da, başkentte)
  2. İsfahan Uluslararası Havaalanı (Shahid Beheshti International)
  3. Şiraz Uluslararası Havaalanı (Shahid Dastghaib International)
  4. Mashhad Uluslararası Havaalanı (Shahid Hashemi Nejad Havaalanı)
  5. Qom Uluslararası Havaalanı
  6. Tebriz Uluslararası Havaalanı
  7. Birjand Uluslararası Havaalanı
  8. Bandar Abbas Uluslararası Havaalanı
  9. Ayatollah Jami Uluslararası Havaalanı (Abadan’da)
  10. Ahvaz Uluslararası Havaalanı
  11. Arak Uluslararası Havaalanı
  12. Kish Uluslararası Havaalanı
  13. Larestan Uluslararası Havaalanı
  14. Maku Uluslararası Havaalanı

İran’da Sim Kart Alımı

İran’da olmazsa olmazlardan sim karta geldik. Konuşmadan ziyade interneti kullanmak için sim kart kesinlikle almanız gerekiyor. İran’da internete erişmek zor değil ama internet hızı biraz yavaş. İran’daki birkaç mobil şebeke operatörü arasında Irancell geniş kapsama alanı ve internet hızıyla oldukça iyi bir sim kart.

İran’da 3 ana operatör var:

  1. Hamrah-e-aval (MCI)
  2. MTN Irancell
  3. RighTel

Turist SIM Kartları

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nın giriş katındaki kabinlerde turist SIM kartları satın alınabilir. Ne kadar veriye ve kredi bakiyesine sahip olmak istediğinize bağlı olarak üç tür paket mevcuttur:

Turist SIM 1

Fiyat: 200,000 Rials
Kredi bakiyesi: 20.000 Rials
Verileri: 1.5GB

Turist SIM 2

Fiyat: 350,000 Rials
Kredi bakiyesi: 140.000 Rials
Veri: 3GB

Turist SIM 3

Fiyat: 500,000 Rials
Kredi bakiyesi: 220.000 Rials
Veri: 5GB

Not: Turist SIM kartları 1 ay süre için geçerli. Yukarıda ücretler değişkenlik gösterebilir.

MyIrancell aldıysanız eğer bakiyenizi kontrol etmek ve mevcut tüm seçenekleri görüntülemek için, MyIrancell uygulamasını Google Play’de indirebilirsiniz. Apple, ülkenin App Store’a erişimini engellediğinden, iOS kullanıcılarının İran uygulama mağazasını SibApp’ı indirmesi ve ardından MyIrancell uygulamasını SibApp üzerinden indirmesi gerekir. Diğer bir alternatif de * 555 # numaralı telefonu çevirmek ve bir İranlı’dan Farsça’dan İngilizce’ye çeviri yardımı istemek.:) 

İran’da Kredi Kartı Kullanımı

İran’a uygulanan ambargo ve siyasi nedenlerle uluslararası bankacılık sistemine kapalı. Dolayısıyla İran’da kredi kartı kullanılmıyor. Tüm işlerinizi nakit halletmeniz gerekiyor.

İran’da İnternete ve Sosyal Medyaya Erişim

İran’da Facebook, YouTube ve Twitter gibi birçok sosyal medya ve web sitesi engelli olduğundan bu uygulamalara giriş yapamıyorsunuz. Bununla birlikte, Instagram ve WhatsApp gibi popüler servislere erişilebiliyorsunuz. Engelli uygulama ya da web sitelere girmek için VPN kullanabilirsiniz. Google Play ve App Store’da  VPN uygulaması indirerek VPN kullanabilirsiniz. 

İran’da Drone Kullanımı

İran’da Drone kullanmak isterseniz çöller, dağlar ve İran’ın doğasının yemyeşil toprakları sizi bekliyor. Bu alanlarda dronunuzu serbestçe uçurabilirsiniz. Şehirlerde de drone kullanabilirsiniz, ancak kullanmamanız daha iyi olur, gerçekten drone kullanmak istiyorsanız, yasal izne ihtiyacınız olacak ve askeri üslerin veya evlerin üstünde olmadığından emin olmalısınız. Son olarak dronunuzu Tahran’da kullanmaya izniniz yok. Risk alıp kullanırsanız drone elden gidebilir, dikkatli olun.

İran’da Couchsurfing

iran gezilecek yerler

Couchsurfing İran’da çok popüler olan bir konaklama seçeneği. İranlılar gerçekten misafir ağırlamayı çok seviyor. Biz de Tebriz’de Couchsurfing’i deneyimledik ve oldukça güzel bir deneyim oldu. Couchsurfing ile ilgili tüm detaylar için bu yazıma bakabilirsiniz.

İran’da Kadınların Giyimi

İran şeriatla yönetildiği için kadınlar kapanmak zorunda. Kapanmaktan kastım çarşaf vs değil. Kıyafetleriniz vücudunuzu kapatacak şekilde olmalı. Bir de başınızı kapatmanız gerekiyor. Bunun dışında çarşaf zorunlu değil. Bu konuda İranlılar son zamanlarda esnek olmaya başladı. 

İran’ın Neyi Meşhur & İran’dan Ne Alınır ?

İran’ın neyi meşhur ya da İran’dan alınması gerekenler listesi dolu dolu. İran köklü bir kültüre sahip olduğu bir çok şeyi meşhur. İran’ın meşhur şeylerini aşağıya sıralıyorum.

  • El Dokuması İran Halıları,
  • İran Cam ve Gümüş İşçiliği,
  • İsfahan, Şiraz, Yazd, Kum şehirleri,
  • Elbruz Dağı,
  • İran Pilavı,
  • Safran,
  • Gül ve Gül Suyu,
  • İran Şairleri,
  • İran Kedileri,
  • İran Çayı,
  • Zerdüştlük, Bahailik Dinleri,
  • Pehlevi Hanedanı ve Sarayları.

İran’da Yapmamanız Gerekenler

İran Gezi Rehberi ‘mizin sonuna doğru geliyoruz. İran malum şeriatla yönetilen bir ülke. Kurallar çok fazla esnek değil. Sorunsuz bir gezi için İran’da yapmamanız gereken bazı durumlar var onları aşağıya sıralıyorum. Dikkatli olmanızda fayda var.

  • İran toplum olarak hızla değişiyor. Eskiden bazı durumlara karşı direkt kapalı iken şu an bu sertlik daha kırılgan. Örneğin eşinizle el ele tutuşma büyük şehirlerde normal fakat bazı şehirlerde bu duruma sıcak bakılmıyor.
  • Karşı cinsiyetle el sıkışmak. Bu konuda mümkün olduğu kadar ilk hamleyi siz yapmayın.
  • Bir eve misafir olacaksanız ayakkabı ile içeri girmeyin.
  • İran’da araba kullanmak. Çünkü trafik gerçekten felaket.
  • İran’da arapça kelimeler kullanmak bazen hoş görünmeyebiliyor.
  • Hükümet binalarının fotoğrafını çekmek İran’da yapmamanız bir diğer şey.
  • Başparmak yukarıya hareketi İran’da hakaret sayılıyor. Batı ülkelerinde orta parmakla aynı anlama geliyor. Aklınızda bulunsun.

İran Gezi Rehberi ve İran hakkında bilgiler şimdilik bu kadar. Yarıda kalan İran Gezi Rehberi için sizi aşağıdaki bağlantılara alalım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.