Gümüşhane Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer
Yaklaşık 20 günlük tatil rotamızı çizerken Sivas – Erzurum – Gümüşhane – Trabzon illerini görmeyi planladık. Bu planlamayı yaparken detaylı şekilde bir çok şeyi ayarlamayı çalıştık. Bu sürede gezebildiğimiz kadar gezmeyi, görebildiğimiz kadar çok yeri görmeyi hedefledik. Tam da hedefimize ulaşarak çok güzel bir seyahati mutlu ve huzurlu bir sonla tamamladık. Gümüşhane de görmeyi hedeflediğimiz yerlerden biriydi.
Erzurum’dan Trabzon’a geçerken yolumuz üstünde kalan Gümüşhane oldukça küçük bir şehir. Dolayısıyla Gümüşhane gezilecek yerler listesini gezmek oldukça kolay. Tabi yayları ve tabiat parklarını hesaba katmazsınız. Aşağıda yer alan güzergahımıza oldukça uzak kalan bazı yerleri (Tomara Şelalesi – Artabel Gölleri Tabiat Parkı – Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı) gezemedik. Yine de genel olarak Gümüşhane’de gidilecek bir çok yeri görme fırsatımız oldu. Hadi gelin konaklarıyla ve pestili ile ünlü Gümüşhane’yi beraber gezelim.
Gümüşhane Gezilecek Yerler Haritası
Gümüşhane Gezilecek Yerler Haritası (Haritada numaraların üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Yukarıda Gümüşhane gezilecek yerler listesini harita üzerinde görebilirsiniz. Gümüşhane için vaktiniz kısıtlıysa 8,9 ve 10 numaralı yerler olan Tomara Şelalesi, Artabel ve Örümcek Tabiat Parklarını pas geçebilirsiniz. Bunun dışındaki yerleri 1 günde kolayca gezebilirsiniz. Listemin en güzel yeri kesinlikle Karaca Mağaraları’dır. Burayı muhakkak gezin derim. İşte karşınızda Gümüşhane’de gezilecek yerler listesi.
Gümüşhane Gezilecek Yerler
- Kov Kalesi
- İkizevler Kent Müzesi
- Gümüşhane Konakları
- Karaca Mağarası
- Torul Kalesi Seyir Terası
- Limni Gölü Tabiat Parkı
- Zigana Dağı
- Artabel Gölleri Tabiat Parkı
- Tomara Şelalesi
- Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
Not: Biz listemizde ilk sıraya Kov Kalesi’ni koyduk. Erzurum’dan Trabzon’a gittiğimiz için yol üstündeki duraklara öncelik vererek Gümüşhane’yi gezdik. Siz farklı bir ilden Gümüşhane’ye geçecekseniz sıralamayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Gümüşhane Gezilecek Yerler
Gümüşhane’de resmen doğa şov var. Buranın coğrafyası yüksek dağlardan ve sarp uçurumlardan oluşuyor. Birbirinden güzel tabiat parkları gördükçe ruhunuz huzur bulacak. Şimdiden belirteyim bu yerleri sorunsuz gezmek için aracınızın bakımlarının yapılmış olması ve lastiklerinin iyi olması gerekiyor.
Yazımın sonunda başlıklar halinde Gümüşhane Merkezde Gezilecek Yerler, Torul Gezilecek Yerler, Kelkit Gezilecek Yerler ve Şiran Gezilecek Yerleri liste şeklinde görebilirsiniz. Gümüşhane’nin ilçelerini gezecekseniz bu listelerden faydalanabilirsiniz.
Kov (Esenyurt) Kalesi
Gümüşhane’de gezilecek yerler listemizin ilk durağı Kov Kalesi oldu. Kov Kalesi Gümüşhane’nin Esenyurt Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Kale dağların tepesinde olunca araba ile yukarı çıktıkça çıktık. Kaleye 1-2 km kala toprak yoldan ilerledik ama çok sıkıntılı bir yol değildi.
Dağlar, tepeler, köyler geçtikten sonra kaleye ulaştık. Aracımızı park ettikten sonra çıkması zor, inmesi kolay merdivenleri kullanarak kaleye ulaştık. Burada sizi enfes bir manzara bekliyor. Gerçekten insanın aklı almıyor bu kaleler nasıl buralara inşa edilmiş ve bu zamana kadar nasıl ayakta durmuş diye.
Kov Kalesi’nin Tarihi
Kov Kalesi 2008 yılında restorasyonu tamamlanmış ve turizme açılmış. Gümüşhane’de bulunan 16 kaleden biri olan Kov Kalesi’nin tarihi ortaçağ dönemine kadar dayanıyor. 1361 yılında III. Aleksios tarafından yapıldığı tahmin edilen kale zamanında Selçuklular tarafından da kullanılmış.
Bulunduğu bölgeye hakim bir konumda bulunan Kov Kalesi’nin iç kısmında sarnıç, mutfak gibi mekânlar yer alıyor. Kov Kalesi’nin girişinde bir kulübe var ama buranın herhangi bir giriş ücreti yok. Kov Kalesi’nin konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
İkizevler Kent Müzesi
Kov Kalesi sonrası tekrar Gümüşhane yoluna döndük ve Gümüşhane merkeze geçtik. Eskiden Erzurum’dan Trabzon’a geçerken Gümüşhane merkezden geçerken şimdi tüneller sayesinde Gümüşhane merkeze uğramadan hızlıca uçup Trabzon’a gidiyorsunuz. Yollar gayet iyi.
Gümüşhane merkezde İkizevler Kent Müzesini gezelim dedik ama bi geldik müze kapalı (Ekim 2020). Restorasyon var dediler ve müzenin kapısından geri döndük.
Gümüşhane merkezde gezilecek yerler arasında olan İkizevler Kent Müzesi, öncesinde Gümüşhane’ye özgü 2 konağın birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir müze. Müzede eski silahlar, eski paralara ve yöresel kıyafetler sergileniyormuş. İkizevler Kent Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.
Gümüşhane Konakları
Gümüşhane Konakları kendine özgün mimarisiyle turistik açıdan oldukça ilgi çekici. Şimdinin apartman dairelerini görünce bu evlerin insana çok daha fazla huzur verdiğini anlıyorsunuz. Gümüşhane konakları geniş bahçe içerisinde, iki ve üç katlı olarak inşa edilmiş. Odalarda sedir, yüklük, ocak gibi Türk geleneklerine ait uygulamalar mevcut. Evlerin hemen hemen hepsinde taşkın ve saçak düzenlemeleri var.
Evlerin iç kısmında, oda kapılarında ve tavanlarında geleneksel ahşap süslemeleri, dış cephelerde ise bitkisel ve geometriksel karakterli süslemeler mevcut. Gümüşhane’de gezilecek tarihi yerler arasında olan Gümüşhane konakları arasında Abdi Bey Konağını ya da Abdül Aziz Evini ziyaret edebilirsiniz.
Karaca Mağarası
Gümüşhane gezilecek yerler listesinde en sevdiğimiz yer olan Karaca Mağarası’na geldik. Burası gerçekten inanılmaz güzellikte bir doğa harikası. Tüm detayları aşağıda vermeye çalışacağım ama en son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim; Gümüşhane’ye gelirseniz Karaca Mağarasını ziyaret etmeden sakın dönmeyin.
Karaca Mağarası Nasıl Oluşmuş ?
Doğa, Karaca Mağarasını yapmak için yüzyıllar boyu uğraşmış. Muhteşem bir işçilik kalitesi ile de bize sunmuş. Karaca Mağarası’nın oluşumu yaklaşık 15 milyon yılı bulmuş. Evet şaşırmayın tam 15 milyon yıl. Karaca mağarasına sızan kireçli sular, mağara tavanından yavaş yavaş sızarken içindeki kirecin bir kısmı çökelip sarkıtları oluşturmuş. Suyun damladığı yerde kalan kirecin birikmesiyle de dikitler oluşmuş. Sarkıt ve dikitler zamanla birleşerek sütun biçimini almış. Burada bulunan travertenler ve sarkıt-dikitlerin kimyasal yapısına bakıldığında burada demir ve magnezyum gibi erimiş minerallerin bulunduğu görülüyor.
Karaca Mağarası’nda sarkıtlar, dikitler, sütunlar, damlataşı havuzları, perde damlataşları, mağara iğneleri, mağara gülleri, mağara incileri, mağara çiçekleri, bayrak şekilleri, filkulakları, traverten basamakları, traverten havuzları aklına gelebilecek tüm karstik oluşumlar mevcut. İşin ilginç yanı mağaradaki oluşum halen devam etmekte olup her 12 yılda bir sarkıt ve dikitler 1 cm uzuyormuş. Yaz-kış buranın hava sıcaklığı 15 derece. Karaca Mağarası’nın havasının astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Tek kelime ile inanılmaz güzellikte bir doğa harikası burası.
Karaca Mağarası’nın Hikayesi
Ülkemizde her yerin bir hikayesi vardır. Eeee Karaca Mağarası da bundan eksik kalır mı ?:) Karaca Mağarası’nın hikayesi bir aşk hikayesi. Birbirine deli gibi sevdalı ama bir türlü kavuşamayan iki gencin aşk hikayesi. Kavuşamama nedenleri biri Müslüman, diğeri Hristiyan. Bu iki aşık sadece onların bildiği bu mağarada gizlice buluşuyorlarmış. Onlar mağarayı saklı tutmuş, mağara da onların aşkını. Aileleri bu iki gencin evlenmesine karşı çıkmış ve bunun üzerine iki genç, kavuşamayan bütün sevgililer için kendilerini feda etmiş. Bu iki gencin aşkına sadece bir çoban köpeği tanık olmuş ve bu aşka tanık olan köpek de hiç geri dönmemiş. Bu hikayeye istinaden de mağaranın kara sevdaya istinaden ‘Karaca’ ismini aldığı rivayet ediliyor.
Karaca Mağarası Nasıl Bulundu ?
Yukarıdaki hikayeye ek olarak yöre halkı arasındaki rivayetlere göre Karaca Mağarası zamanında bölgede gezen bir çobanın koyunlarından birinin buraya girmesiyle keşfedilmiş. Bilimsel olarak Jeoloji Mühendisi Şükrü Eroz’ün 1990 yılında yapmış olduğu çalışmalar ile popüler olmuş Karaca Mağarası ve 1996 yılında turizme açılmış. İyi ki burayı turizme kazandırmışlar.
Karaca Mağarası Yol Tarifi
Karaca Mağarası Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırlarında bulunuyor. Yolu biraz virajlı ama asfalt yol. Araç park yeri mevcut. Buradan Gümüşhane gezilecek yerler listemizde olan Limni Gölüne giden virajlı bir yol bulunuyor. Fakat bizim rotamızda Torul cam seyir terası olduğundan bu yolu tercih etmedik. Karaca Mağarası’nın konumu burada.
Karaca Mağarası’nın girişi ücretli. Müze kart burada geçerli değil.
Not: Karaca Mağarası yılın her dönemi açık bir yer değil. 15 Kasım ve 15 Nisan arası Karaca Mağarası kapalı. Bu sürelere çok dikkat edin. Gitmeden önce (0456) 626 50 70 bu numaradan kesinlikle bilgi alın.
Torul Kalesi Seyir Terası
Karaca Mağaraları sonrası durağımız Gümüşhane’nin Torul ilçesi oldu. Gümüşhane Torul gezilecek yerler listesinin başında olan Torul Kalesini ve burada bulunan cam seyir terasını ziyaret edip Torul’u yukarıdan kuşbakışı izleyebilirsiniz. Torul Kalesi, ortaçağda savunma ve gözetleme amaçlı yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılmış.
Kalenin olduğu yerde Torul merkeze 2 km mesafede yer alan Torul cam seyir terası yer alıyor. Torul cam terasın yerden yüksekliği 240 metre. Manzara efsane ve Torul ayaklarınızın altında. Buranın turizme kazandırılması gerçekten güzel olmuş. Torul cam terasın bulunduğu yerde otopark, wc, mescit, oturma alanları ve kafeler bulunuyor.
Torul Cam Teras Nerede ve Yol Tarifi
Cam teras Torul’a 2 km uzaklıkta yer alıyor. Torul’u kuşbakışı görebileceğiniz Torul cam terasın konumu burada. Torul cam terasın girişi ücretli. Öğrencilerden yarım ücret alınıyor. Cam seyir terası sabah saat 08.30 da açılıyor, akşam 23.00 kapanıyor.
Limni Gölü Tabiat Parkı
Torul’dan sonra durağımız Limni Gölü Tabiat Parkı oldu. Zigana eteklerinden Limni Gölü tarafına dönüp bu yöne baya ilerledikten sonra Zigana Köyü’nden geçip göle ulaşıyorsunuz. Yol genel itibariyle iyi fakat uzun ve virajlı. Burası tabiat parkı olduğu için giriş ücretli. İnsan doğal güzellikleri gezdiğinde görsel olarak tatmin olmak ister ama burada biz çok fazla tatmin olamadık. Neden diye soracak olursanız burada bir göl var ama göl denilen yer su birikintisi şeklinde küçücük bir yapay alan gibi geldi bize. Belki de su çekilmişti.
Limni Gölü tabiat parkında doğaya diyecek söz yok tabiat gerçekten çok güzel. Oturabileceğiniz çardaklar mevcut. Burada ateş yakmak kesinlikle yasak. Limni Gölü’nde yeme-içme ve konaklama için bir işletme de var, biz işletmeden faydalanmadık.
Limni Gölü Nerede ve Yol Tarifi
Zigana’nın doruklarında olan Limni Gölü’nün haritadaki konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Araç park yeri konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Giriş için araç başı ücret ödüyorsunuz.
Zigana Dağı
Gümüşhane’den Trabzon’a giderken geçeceğiniz Zigana Dağı sanki iklim değişikliğine neden oluyor. Zigana öncesi karasal iklim varken Zigana sonrası Karadeniz iklimine kavuşuyorsunuz. Yılların eskitemediği Zigana Tüneli sonrasında doğa cömertliğini sunuyor size. Tünel sonrasında isterseniz Zigana Yaylasına çıkabilir hatta burada bulunan kayak merkezinde kışın kayak yapabilirsiniz.
Biz Zigana sonrası Trabzon Hamsiköy’e doğru yol aldık ve Gümüşhane sınırları dışına çıktık. Aşağıda bahsettiğim yerler rotamızın baya uzağında olduğu için buralara gidemedik. Vaktimiz olsaydı Gümüşhane’de gezmedik yer bırakmazdık ama başka zamana artık. Sizin geniş vaktiniz olursa Gümüşhane’de aşağıdaki yerleri de gezebilirsiniz.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Gümüşhane planımızı yaparken buraya aşırı aşırı aşık olduk ama vakit sınırı olduğundan burayı listeden çıkarmak zorunda kaldık. Çünkü burası başlı başına 1 tam günü hak ediyor.
Artabel Gölleri Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunuyor. Burası 1998 yılında tabiat parkı olan ilan edilmiş. Buzul çağında oluştuğu düşünülen Artabel gölleri toplamda 5 gölden oluşuyor. Bunun dışında da buzul gölleri var. Artabel gölleri tabiat parkının en yüksek bölgesinin rakımı 3331 metre olan Abdal Musa Zirvesiymiş. Burada herhalde insan nefes almakta zorlanır. Ciğerler açıldıkça açılır.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı; peygamber çiçeği, kaplan otu, baylık otu, saman çiçeği, altın çiçeği, bodur mazı gibi çeşitli bitki türleri ile domuz, çakal, geyik, ayı, kartal gibi hayvan türlerini barındırıyor. Tabiat parkı 6 ay boyunca karla kaplı. Bölgeye en yakın yerleşim birimi 5 kilometre uzaklıkta. Buraya giderken her açıdan tedbirli gitmekte fayda var. Bir de bölgeyi iyi bilen biriyle gitmek de önemli diye düşünüyorum.
Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi, ismini bölgede yetişen Tomara bitkisinden alıyormuş. Burası da bizim güzergahımızda değildi ne yazık ki. Gümüşhane merkeze 105 km uzaklıkta bulunan Tomara Şelalesi, Gümüşhane’nin Şiran ilçesinin Seydibaba Köyü’nde bulunuyor.
Tomara Şelalesi dağlardan çıkan 40 kaynağın birleşmesiyle oluştuğu için bu şelaleye halk arasında “Kırk gözeler” de deniliyormuş. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Tomara Şelalesi’nin bulunduğu bölge, 1. Derece Doğal Sit alanı olarak korunuyor. 25 metre yükseklikten dökülen Tomara Şelalesi’nin suları da buz gibiymiş. Konum burada.
Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı
Örümcek Ormanı Tabiat Alanı, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Örümcek Ormanları, Avrupa ve Kafkasların en yüksek ve en geniş köknar ve ladin ağaçlarına sahip. Burada bulunan ağaçlar koruma altına alınmış ve ağaçların ortalama yaşı 417. Örümcek adı bünyesinde bulunan bir çok örümcekten geliyormuş. Bunu öğrendikten sonra gitmediğim iyi olmuş dedim.:)
Eğer sadece Gümüşhane merkeze ya da popüler ilçelerinden birine gidecekseniz aşağıda size kolaylık olsun diye gezilecek yerleri başlıklara ayırdım. Bana göre iyi bir gezi iyi planlanmış gezidir. Özellikle bilmediğiniz bir yere seyahat planlıyorsanız iyi araştırma yapmanız önemli.
Gümüşhane Merkezde Gezilecek Yerler
- İkizevler Kent Müzesi
- Tarihi Gümüşhane Konakları
- Süleymaniye Mahallesi
- Sultan Süleyman Han Camii
- Sarıçiçek Köy Odaları
- Halgent Şelalesi
Gümüşhane Torul Gezilecek Yerler
- Torul Kalesi
- Torul Cam Seyir Terası
- Karaca Mağarası
- Limni Gölü Tabiat Parkı
- Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Gümüşhane Kelkit Gezilecek Yerler
- Satala Antik Kenti
- Satala Kalesi
- Sadak Kervansarayı
- Sadak Köyü
Gümüşhane Şiran Gezilecek Yerler
- Tomara Şelalesi
- Çakırkaya Kaya Kilisesi
- Zimon Kilisesi
- Şiran Çarşısı
Yukarıda bahsettiğim gibi son 3 yer rotamızdan çok uzak olduğundan buralara gidemedik. Sizin Gümüşhane’de vaktiniz olursa bu yerleri de listenize alabilirsiniz.
Gümüşhane Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Gümüşhane’nin doğal güzellikleri nelerdir?
Gümüşhane, zengin doğal güzelliklere sahip bir şehir. Şehir ve çevresi dağlar, vadiler, şelaleler ve mağaralar gibi çeşitli doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. İşte Gümüşhane’nin doğal güzelliklerinden bazıları: Zigana Dağları, Karaca Mağarası,
Tomara Şelalesi, Kürtün Yarımburgaz Mağarası, Limni Gölü ve Karakale Kayalıkları Gümüşhane’nin doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Gümüşhane eski adı nedir?
Gümüşhane’nin eski adı “Arzen”dir. Arzen, tarihi kaynaklarda Gümüşhane’nin geçmiş ismi olarak kullanılmış.
Gümüşhane denize kıyısı var mı?
Gümüşhane Türkiye’nin iç kesimlerinde, Karadeniz’e kıyısı olmayan bir şehir. Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi’nde yer alsa da sahil şehirleri arasında yer almıyor. Karadeniz’e kıyısı olan şehirler genellikle Trabzon, Samsun, Ordu gibi kuzeyde bulunan şehirler. Gümüşhane ise iç kesimlerde, dağlık bir bölgede konumlanmış durumda.
Gümüşhane nasıl bir şehir?
Gümüşhane, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan bir şehir. Yüz ölçümü olarak şehir merkezi oldukça küçük. İmkanlar açısından çok fazla gelişmiş imkanlar yok. Şehirde üniversite var ama imkanlar dediğim gibi çok iyi değil. Doğal güzellik ve tabiat parkı arıyorsanız Gümüşhane bulabileceğiniz en iyi şehirler arasında yer alır.
Gümüşhane gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Instagram hesabıma sabitlediğim Gümüşhane hikayelerime bakmayı unutmayın. Değerli yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊
yorumlar
Evissa
Karaca mağarası harikaymış çok beğendim.
Funda
Harika yerler gezmişsizniz çok açıklamalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler.
mihriban yücesoy-dısburg
harika,türkiyemize müjde*inanç ziyareti*hz.ali.r.a.oğlu,nun türbesi ziyarete açılmıştır.balca-bayburt-türkiye.saygı ile.