İran Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey
Çok detaylı hazırladığım İran gezi rehberi yazım ile buluşmaya hazır mısınız? Bu ülkeye seyahat planlıyorsanız kalem kağıt çıkartıp tüm detayları not alın. Aklınıza gelebilecek her türlü soruya cevap vereceğim. İran için gezi planı yapıyorsanız endişelerinizi bir kenara bırakın ve hazırlıklarınızı hızlandırın. İran, seyahatimizin başlangıcında çok güzel anılar biriktirmemizi sağladı fakat sonrasında da burada çok acı bir an yaşadık. İsfahan’da yaşadığımız bu üzücü durumdan kısa da olsa bahsedip gezi rehberime hemen döneceğim.
İran’da 3 tane şehir gezdikten sonra İsfahan’a adım atar atmaz düşüp ayağımı 2 kemikten kırdım ve seyahatimizi yarıda bırakmak zorunda kaldık. Bu noktada İsfahan’da gördüğüm tek yer Amir Hospital oldu.😂 İran’da ameliyat olmayı zaman kısıtından dolayı göze almayıp kırık ayakla Türkiye’ye döndük ve ameliyat sonrası yaklaşık 3 ayda tekrar normal hayatıma geri dönebildim. Bizim için çok kötü bir andı ama hayat bu, bir şekilde akmaya devam ediyor.
Dediğim gibi İran seyahatimiz beklenmedik şekilde sonlandı. Fakat bu seyahat etme aşkımızı hiç bir şekilde törpülemedi. İran gitmeye değer bir ülke mi? Bu soruya cevabım kesinlikle evet. Hatta yarıda kalan İran seyahatimizi bir gün mutlaka tamamlayacağız. 😊 Bu ülkeyi tüm ön yargılarınızı bırakıp gezmenizi tavsiye ediyorum. İran gezi rehberi yazım sizin reçeteniz olacak ve İran’da yolunuzu aydınlatacak.
İran’a Gitmeden Bilmeniz Gereken Her Şey
Yazımda İran’da para bozdurmadan tutun sim kart alımına, iyi bir İran rota planlaması nasıl olmalı sorusundan İran’a nasıl gidilir sorusunun cevabına kadar tek tek her şeye değinmeye çalışacağım. Bu noktada İran gezi planı, yazımın en önemli kısmı. Bu ülkeye ne kadar zaman ayırmanız gerektiği de buna bağlı olarak önemli. Her şeyi tek tek anlatacağım. Sizden ricam en aşağıda yorum kısmına İran ile ilgili güncel gelişmeleri yazmanız. Sorunuz olursa da yorum kısmına yazın seyahatte değilsem 24 saat içinde cevap veririm.
Ayağımın kırılması nedeniyle biz İran’da sadece 3 şehir görebildik. Bunlar sırasıyla Tebriz, Tahran ve Kaşhan’dı. İsfahan’ı da gördük ama sadece hastanesini.😂 Normalde rotamız İsfahan, Yezd ve Şiraz‘dı lakin İsfahan’dan Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldık. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim; İran konum olarak güneye gittikçe güzelleşen bir ülke. Rota planı çıkartırken bu duruma dikkat etmeniz lazım. Aşağıda gittiğimiz şehirler ile ilgili yazıları bulabilirsiniz.
- Tebriz Gezi Rehberi & Tebriz Gezilecek Yerler
- Tahran Gezi Rehberi & Tahran Gezilecek Yerler
- Kaşhan Gezi Rehberi & Kaşhan Gezilecek Yerler
İran Hakkında Kısa Bilgiler
İran hakkında size lazım olabilecek kısa bilgileri aşağıda tek tek yazıyorum. Bu bilgiler biraz ansiklopedik ama size İran hakkında kısa da olsa bilgi verecektir. Detaylara geçmeden İran’da şeriat konusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Çünkü bir çoğumuz için İran denilince akla endişe verici bir tablo geliyor. Bu durumu aydınlatmam lazım.
İran bir İslam Cumhuriyeti ve şeriatla yönetiliyor. Ülkede şeriat yasalarının etkisi yerel halkın yaşam biçiminde daha belirgin olsa da turistler için de uyulması gereken kurallar bulunuyor. Ülkede özellikle giyim tarzına, kadınlar için halka açık alanlarda örtünme zorunluluğuna ve sosyal davranış kurallarına dikkat etmek lazım. Bu tarz durumlar İran’ı ziyaret etmek için engel mi? Benim cevabım kesinlikle HAYIR.
İran’ı gezerken kültürel ve dini konulara saygı gösterdiğiniz sürece sorun yaşamazsınız. İran, zengin bir tarihe ve kültürel geçmişe sahip. Yani bu ülkeyi önyargılarla dar bir kalıba sıkıştırıp gezmemezlik yapmayın derim. İran’ı gördüğünüzde de bu ülkenin ne denli farklı olduğuna eminim şahit olacaksınız. Özetle ön yargınız varsa bunu görmezden gelin ve İran’a seyahat planlayın. Şimdi gelelim İran hakkında hap bilgilere.
- Resmi adı: İran İslâm Cumhuriyeti
- Başkenti: Tahran
- Ülke telefon kodu: +98
- Para birimi: İran Riyali (IRR)
- Nüfusu: 85 milyon (2020)
- Din: %99 Şii Müslüman, %1 Diğerleri
- Etnik yapı: % 66 Farisi (Pers), % 20 Türk, % 9.1 Kürt, % 3 Arap, % 0.3 Ermeni, % 0.3 Yahudi
- Yönetim Şekli: İslam Cumhuriyeti
- Konuşulan Dil: Farsça (İran’da turistik yerlerde İngilizce genel olarak biliniyor.)
- Priz Tipi: C / F (Bizim priz girişleri ile uyumlu)
- Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı +1 saat (İran, Türkiye’den 1 saat geride)
- İran’ın Eski Adı: Persiya, Acemistan
- İran’ın Kurucusu Kim? Uluslararası alanda ülkenin isminin İran olarak anılmasını sağlayan Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyetini kuran kişi Ruhullah Humeyni’dir.
İran Nerede ?
İran Nerede? İran, Orta Doğu ve Asya arasında kalan stratejik önemde topraklara sahip bir ülke. Batıda Arap Yarımadası’na, doğuda ise Afganistan ve Pakistan’a komşu. İran, aynı zamanda Kafkasya, Orta Asya ve Hazar Denizi’ne de yakın bir konumda yer alıyor. Türkiye ile uzunca bir kara sınırına sahip İran’ın yüz ölçümü Türkiye’nin yaklaşık 2.1 katı büyüklüğünde. İran ve Türkiye arasında iki ana kara sınır kapısı var. Bunlar sırasıyla:
- Esendere Sınır Kapısı (Hakkari ilinin Şemdinli ilçesinde bulunuyor)
- Kapıköy Sınır Kapısı (Van ilinin Çaldıran ilçesinde yer alıyor ve İran’a açılan ana kapımız)
Türkiye’den İran’a Nasıl Gidilir?
Türkiye ile İran komşu ülkeler olunca her iki ülke arasındaki ulaşım yolları oldukça gelişmiş durumda. İran’a otobüs, uçak gibi bir çok ulaşım aracı ile gidebilirsiniz. Bu yollardan hangisi bütçenize uygunsa onu tercih edebilirsiniz. İran’a en uygun ulaşım yolunu arıyorsanız Van üzerinden karayolu ile İran’a geçmek güzel bir alternatif olabilir. Şimdi gelelim ulaşım yollarının detaylarına…
İran’a Uçak İle Ulaşım:
İran’a ulaşmanın en hızlı yolu uçak ile ulaşım olsa gerek. Türkiye’den İran’ın bir çok şehrine aktarmasız uçuş bulunuyor. Aktarmasız uçuşlar genelde İstanbul ve Ankara üzerinden yapılıyor. İran’ın Tebriz, Tahran, İsfahan, Meşhed ve Şiraz şehirlerine Türkiye’den uçuşlar var. Bana göre 5 ülkeye direkt uçuşun olması büyük avantaj. Gezi planınıza ve sürenize göre bu şehirlere uçup İran’ı kolayca gezebilirsiniz. Aşağıda en çok kullandığım uçak bileti arama motorundan İran’a ucuz uçak bileti bakabilirsiniz.
İran’a Kara Yolu İle Ulaşım:
Türkiye ile İran arasında kara yolu ile seyahat etmek isteyenler için iki ana sınır kapısı mevcut. Bunlar sırasıyla; Kapıköy Sınır Kapısı (Van) ve Esendere Sınır Kapısı (Hakkari). Biz İran’a Kapıköy sınır kapısından geçiş yaparak ulaşmıştık. İlk olarak Van’a uçak ile sonra da Van merkezden dolmuş tarzı araç ile sınır kapısına kadar gitmiştik. İran’da ilk durağımız Tebriz olduğu için bu yolu tercih ettik. Sınır kapısından da Tebriz’e dolmuşlar var ama biz yolda tanıştığımız ve beraber gitmeyi teklif eden İranlı bir ailenin arabasıyla Tebriz’e yol aldık. Hakkari Esendere’den İran’a ulaşım noktasında çok fazla bilgim yok açıkçası. Deneyimleyen olursa bizi de aydınlatırsa sevinirim.😊
Ayrıca İran’a otobüsle gitmek istiyorsanız İstanbul – Tahran otobüs bileti ve İstanbul – Tebriz otobüs bileti bulmanız mümkün. Bu otobüs yolculuğu tahmin edeceğiniz üzere oldukça uzun. Yol ortalama otobüs ile 1 gün sürüyor. Tahran’a gidecekseniz 1 güne ekstra 10 saat daha eklemeniz lazım.
İran Vize İstiyor mu?
İran seyahatinin en güzel yanlarından biri de bu ülke için vize derdinizin olmaması. Türk vatandaşları İran’da 90 güne kadar vizesiz şekilde kalabiliyor. 90 günü aşmaları halinde para cezası ödemeleri ve Emniyet makamlarından çıkış vizesi almaları gerekmekte. Yani İran’da 90 güne kadar vizesiz şekilde kalabilirsiniz. İran’a sadece kimlik ile giriş yok. Bordo pasaportunuzun olması yeterli.
Önemli Not: İran’a giriş yapan daha doğrusu pasaportuna İran giriş mührü alanlar İsrail’e girişte sorun yaşayabilir. ABD konusunda ise ABD temsilcilikleri İran’a neden gittiğinize dair ek bilgiler isteyebilir.
İran’a Hangi Ay Gidilir?
İran’a Ne Zaman Gidilir? İran sıcak bir ülke. Dolayısıyla buraya en doğru zamanda gitmeniz seyahatinizin sağlığı açısından oldukça önemli. İran’a seyahat için en uygun zaman ilkbahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) ayları. Bu dönemde İran’da hava sıcaklıkları ılıman. Dolayısıyla hava sizi bunaltmaz ve seyahatiniz konforlu geçer. Özellikle Tahran, İsfahan ve Şiraz gibi turistik bölgeler genel olarak sıcak olduğundan bahsettiğim aylarda buraları gezmek mantıklı olur.
Kış ayları (Aralık-Şubat) ise İran’ın dağlık bölgelerinde kar yağışı ve soğuk hava var, ancak İran’ın güneyi, özellikle Kuş Adası gibi bölgeler, kışın daha ılıman. Eğer sadece İran’ın güney tarafına seyahat planlayacaksanız kış aylarını da tercih edebilirsiniz. Yaz ayları (Haziran-Ağustos) ise sıcaklıkların özellikle iç bölgelerde çok yüksek olabileceği bir dönem. Yazın İran’a seyahat etmemenizi tavsiye ederim.
İran Kaç Günde Gezilir?
İran yüz ölçümü açısından oldukça büyük bir ülke. Tam tamına Türkiye’nin 2.1 katı büyüklüğe sahip. Dolayısıyla bu ülkeyi gezmek ciddi zaman istiyor. İran’ı tam anlamıyla gezmek için en az 1 ay lazım diye düşünüyorum. Yani geniş vaktiniz varsa İran’da bir çok önemli yeri görüp Türkiye’ye geri dönebilirsiniz. Dar vaktiniz varsa da iyi bir plan yapmanız şart. Bizim İran gezi planımızda toplamda 6 şehri vardı ve bu 6 şehre 17 gün ayırmıştık. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı biliyorsunuz. 😏
İran gerçekten kendine has kültürüyle, tarihiyle ihtişamlı bir ülke. Gezilecek şehirleri oldukça fazla. Dediğim gibi bizim planımızda İran’ın 6 şehrini gezmek vardı. Bu şehirler kuzeyden güneye Tebriz – Tahran – Kashan – Isfahan – Yazd – Şiraz ‘dı. İran’a giderseniz ve vaktiniz geniş ise bu şehirleri görmeden dönmeyin bence. Şunu da unutmayın İran’ın güney şehirleri çok daha güzel. Gezmeye güneyden de başlayabilirsiniz. Tamamen sizin gezi planınıza bağlı.
İran’da Görülmesi Gereken Şehirler (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
İran’da Gezilecek Şehirler
- Tebriz
- Tahran
- Kum
- Kaşan
- İsfahan
- Yezd
- Şiraz
- Nişabur
- Meşhed
İran Gezi Planı
İran’a seyahat planı yaparken hangi şehirde ne kadar kalacağınızı belirlemeniz ve ona göre bir gezi planı çıkartmanız iyi olur. Gezi planı çıkartırken bütçeniz ve seyahat süreniz en önemli faktörler. İran büyük bir ülke olduğu için ve Türkiye’den İran’ın bir çok şehrine aktarmasız uçuşlar bulunduğu için seyahat planını aşağıda verdiğim sürelere göre planlayabilirsiniz.
7 Günlük İran Planı
- Tahran (2 gün)
- Kashan (1 gün)
- İsfahan (2 gün)
- Şiraz (2 gün)
10 Günlük İran Planı
- Tahran (2 gün)
- İsfahan (2 gün)
- Şiraz (2 gün)
- Tebriz (2 gün)
- Kum (1 gün)
- Kaşan (1 gün)
17 Günlük İran Planı
- Tahran (2 gün)
- İsfahan (3 gün)
- Şiraz (3 gün)
- Tebriz (2 gün)
- Meşhed (2 gün)
- Kum (1 gün)
- Kaşan (1 gün)
- Yezd (2 gün)
Not: İran haritasından da anlayacağınız üzere Meşhed ve Nişabur şehirleri İran’ın en doğusunda bulunuyor. Dolayısıyla vaktiniz kısıtlıysa ve İran’ın her şehrini gezeceğim demiyorsanız bu şehirleri pas geçebilirsiniz. İran’da bana en önemli 3 yer neresi diye sorarsanız Tahran, İsfahan ve Şiraz şehirlerini söylerdim. İran’ın en güzel şehri hangisi derseniz de cevabı İlber Ortaylı hocamız vermiş, İsfahan ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken şehirlerden birisi demiş.
İran Para Birimi & İran’da Döviz İşlemleri
En iyi matematikçiler bile İran’da para birimi konusunda error vermiştir eminim.😂 İran para birimi gerçekten kafa karıştırıcı. Para birimini çözmeniz 3 günü alacaktır. Ama bu yazıyı okursanız ve biraz pratik yaparsanız 1 günde işi çözersiniz. İran muhtemelen iki para birimi olan dünyadaki nadir ülkelerden biri! İran’a seyahat edenlere göre, para birimi en kafa karıştırıcı şeylerden biri, ilk olarak İran’ın para birimi Riyal mi Toman mı?
İran parasıyla ilgili akla gelen ilk soru, Rial ve Toman arasındaki fark nedir? İran’ın resmi para birimi İran Riyali (IRR), ancak sohbetlerde ve insanların günlük yaşamlarında Toman kullanılıyor. Her Toman, On Rial’e eşittir (1 Toman = 10 Rial). Yani Rial’den bir sıfır attığınızda Toman’ın eşdeğerini buluyorsunuz.
İran parası ile ilgili bilmeniz gerekenler:
- Alışverişte fiyat etiketleri üzerinde yazılı olan rakamlar Rial ancak konuşmalarda Toman’ı duyarsınız.
- İran Riyali’nin en önemli banknotları 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 500.000 ve 1.000.000 Riyal’dir. (ayrıca 1.000, 2.000 ve 5.000 Riyal de var). 5.000 Rialiden küçük banknotlar yaygın olarak kullanılmamaktadır ve madeni para olarak da mevcuttur
- Günlük kullanımda insanlar binleri fiyatlardan düşürüyor. Örneğin, bin toman yerine, sadece 1 toman diyorlar. Örneğin, bir kahvenin fiyatı 7 olarak yazılırsa, Toman’da (7.000 Tomans) o da 70.000 Rial’e eşittir.
İran’da döviz işlemleri
İran’a seyahat planladıysanız yanınızda yeterli paranız olduğundan emin olun, çünkü ülkenin her yerinde ATM’ler olmasına rağmen, ATM’ler uluslararası bankacılık sistemine bağlı değiller. İran’daki çoğu para birimini takas edebilirsiniz, ancak daha yaygın kabul gördükleri için yanınızda ABD Doları veya Euro olmasını öneririz. Türk Lirası da son zamanlarda oldukça tercih edilen bir para. Yanınızda TL bulundurmanız bazen çok daha avantajlı olabiliyor. Yanınızda az da olsa TL bulundurun bence.
Döviz alışverişi söz konusu olduğunda, üç seçeneğiniz var,
- Resmi döviz büroları (Farsça’da “Sarrafi” olarak adlandırılır)
- Bankalar
- Sokak satıcıları (çoğunlukla turistik yerler çevresinde)
Bu seçeneklerden en iyisi resmi döviz büroları. Döviz büroları en iyi ve en güvenli seçenek. Paranızı “gerçek” oranla değiştireceklerdir. Döviz kurlarının (Rial,Tomen) güncel miktarları için telefonunuzda XE Currency uygulamasını kullanabilirsiniz. Paranızı bir kerede değiştirirseniz, her yere yanınızda taşımanız gereken çok miktarda para ile gidecekseniz. Bunun yerine parça parça para bozdurmak daha mantıklı.
İran’da Araç Kiralama
Bu konuyla ilgili çok fazla bilgi sahibi değiliz. Çünkü İran’da ulaşım çok ucuz olduğundan ve trafik felaket olduğundan hep Snaap uygulamasını kullandık. Bence araç kiralamaktansa Snaap en ideal olanı.
Yine de araç kiralamak isterseniz ve İran’da 6 aydan az kalacaksanız uluslararası bir sürüş iznine ihtiyacınız yok. Araç kiralamak için yerel ehliyet, pasaport, kiralama sözleşmesinin bir kopyası (kiralama acentesi tarafından sağlanan) ve araç şartnamelerinin kopyası (kiralama acentesi tarafından sağlanan) dahil olmak üzere belgelerinizi her zaman yanınızda bulundurmanızda fayda var.
İran’da Şehir İçi Ulaşım: İran’da canınız sıkılırsa taksiye binin 🙂 Çağırın bir Snaap Taksi ve istediğiniz yere gidin. İran’da ulaşım çok ucuz. İran’ın UBER’i Snaap App ile ilgili detaylı bilgiyi yazdığım bu yazımda bulabilirsiniz.
İran’da Şehirler Arası Uçak İle Ulaşım
İran yüz ölçümü açısından büyük bir ülke olduğundan şehirler arası uçak yolculuğuna ihtiyacınız olabilir. Bunun için iç hat uçuş firmaları (İran’da beş ana yurtiçi havayolu şirketi: İranair, Mahan, Aseman, Taban ve Zagros var fakat iç hat uçuş firmalarının web sitelerinde iki sorun var:
- İngilizce çeviri tam anlamıyla yok.
- Ödeme yapmak için İran banka kartına sahip olmanız gerekiyor ve portalları kredi kartıyla uyumlu değil. Çözüm ise aşağıda sizi bekliyor.
İran turist kartınızı bu sayfadan satın alabilirsiniz. (https://www.tappersia.com/iran-tourist-card/)
Ödeme İran parasıyla yapılıyor. İran’da alışveriş için nakit para yerine, sadece bir turist kartınız olsun yeter. Uçak bileti almak için ise tickets.tappersia.com adresinde tüm yurt içi otobüs ve uçuş tarifelerini kontrol edebilir, online rezervasyon yapabilir veya bileti online olarak kredi kartınızla satın alabilirsiniz. Tappersia ekibi gerçekten çok profesyonel ve İran’da aklınıza gelen her noktada size yardımcı olabiliyorlar.
İran’da Sim Kart Alımı
İran’da olmazsa olmazlardan sim karta geldik. Konuşmadan ziyade interneti kullanmak için kesinlikle sim kart almanız gerekiyor. İran’da internete erişmek zor değil ama internet hızı biraz yavaş. İran’daki birkaç mobil şebeke operatörü arasında Irancell geniş kapsama alanı ve internet hızıyla oldukça iyi bir sim kart.
İran’da 3 ana operatör var:
- Hamrah-e-aval (MCI)
- MTN Irancell
- RighTel
Turist SIM Kartları
İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nın giriş katındaki kabinlerde turist SIM kartları satın alınabilir. Ne kadar veriye ve kredi bakiyesine sahip olmak istediğinize bağlı olarak üç tür paket mevcuttur:
Turist SIM 1
- Fiyat: 200,000 Rials
- Kredi bakiyesi: 20.000 Rials
- Verileri: 1.5GB
Turist SIM 2
- Fiyat: 350,000 Rials
- Kredi bakiyesi: 140.000 Rials
- Veri: 3GB
Turist SIM 3
- Fiyat: 500,000 Rials
- Kredi bakiyesi: 220.000 Rials
- Veri: 5GB
Not: Turist SIM kartları 1 ay süre için geçerli. Yukarıda ücretler değişkenlik gösterebilir.
MyIrancell aldıysanız eğer bakiyenizi kontrol etmek ve mevcut tüm seçenekleri görüntülemek için, MyIrancell uygulamasını Google Play’de indirebilirsiniz. Apple, ülkenin App Store’a erişimini engellediğinden, iOS kullanıcılarının İran uygulama mağazasını SibApp’ı indirmesi ve ardından MyIrancell uygulamasını SibApp üzerinden indirmesi gerekir. Diğer bir alternatif de * 555 # numaralı telefonu çevirmek ve bir İranlı’dan Farsça’dan İngilizce’ye çeviri yardımı istemek.:)
İran’da Kredi Kartı Kullanımı: İran’a uygulanan ambargo ve siyasi nedenlerle uluslararası bankacılık sistemine kapalı. Dolayısıyla İran’da kredi kartı kullanılmıyor. Tüm işlerinizi nakit halletmeniz gerekiyor.
İran’da İnternete ve Sosyal Medyaya Erişim: İran’da Facebook, YouTube ve Twitter gibi birçok sosyal medya ve web sitesi engelli olduğundan bu uygulamalara giriş yapamıyorsunuz. Bununla birlikte, Instagram ve WhatsApp gibi popüler servislere erişebiliyorsunuz. Engelli uygulama ya da web sitelere girmek için VPN kullanabilirsiniz.
İran’da Drone Kullanımı: İran’da Drone kullanmak isterseniz çöller, dağlar ve İran’ın doğasının yemyeşil toprakları sizi bekliyor. Bu alanlarda dronunuzu serbestçe uçurabilirsiniz. Şehirlerde kullanmamanız daha iyi olur. Drone kullanmak istiyorsanız, yasal izne ihtiyacınız olacak ve askeri üslerin veya evlerin üstünde olmadığından emin olmalısınız. Son olarak dronunuzu Tahran’da kullanmaya izniniz yok. Risk alıp kullanırsanız drone elden gidebilir, dikkatli olun.
İran’da Turist Kadınlar Nasıl Giyinmeli?
İran’da kadınların giyim tarzı, hem kültürel hem de dini normlara uygun olmalı, çünkü ülkede şeriat yasaları geçerli. İran’a seyahat eden kadın turistlerin, başlarını örtmeleri ve vücutlarını tamamen kapatan kıyafetler giymeleri bekleniyor. Başörtüsü, İran’da zorunlu bir uygulama ve tüm kadınların, hatta yabancı turistlerin de saçlarını örtmeleri gerekiyor. Rahatça takılabilen ve başı kısmen örten bir eşarp veya şal kullanabilirsiniz. Yani normal bir tesettürlü gibi başınızı tamamen kapatarak bağlamanız gerekmiyor, saçlarınız görünebilir, önemli olan bir örtü atmış olmanız.
Ayrıca, vücudu saran kıyafetler yerine bol ve uzun giysiler tercih edin. Uzun pantolonlar ya da etekler alın yanınıza. Mesela uzun elbise giymeme rağmen ayak bileklerim göründüğü için beni uyarmışlardı. Ayaklar için ise, parmak arası terlikler veya açık ayakkabılar yerine kapalı ayakkabılar giymeniz daha risksiz olur. Ben terlikle de gezdim, sorun olmadı ama kapalı ayakkabı daha garanti. Özellikle büyük şehirlerde, turistler bu kurallara dikkat ettiği sürece rahatça gezebilir.
İran’ın Neyi Meşhur & İran’dan Ne Alınır ?
İran, tarih ve kültür açısından son derece zengin bir ülke. Dünyanın en eski medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapmış olan İran, özellikle Persepolis gibi antik kalıntılarıyla ünlü. Şiraz’ın ünlü Hafez ve Sadi türbeleri, İran edebiyatının en değerli hazinelerinden. Ayrıca, İsfahan’ın göz alıcı Nakş-ı Cihan Meydanı ve tarihi camileri, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden. İran halıları ise, el dokuma geleneğinin en zarif örneklerini sunuyor. İran mutfağı da oldukça zengin, özellikle kebap ve fesenjan gibi geleneksel yemekleri tatmak, bu kültürü anlamanın en lezzetli yollarından biri.
İran’dan alabileceğiniz bir çok hediyelik eşya var. İran halıları, bu toprakların en ünlü ve değerli hediyeliklerinden biri. Ayrıca, Kaşmir şalları ve geleneksel takılar, İran’ın zarif el işçiliğini sergileyen hediyeliklerden. Gül suyu ve şiraz gülleri de popüler. İran’ın baharatları, mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçası, özellikle safran oldukça meşhur.
İran’ın Neyi Meşhur?
- El Dokuması İran Halıları,
- İran Cam ve Gümüş İşçiliği,
- İsfahan, Şiraz, Yazd, Kum şehirleri,
- Elbruz Dağı,
- İran Pilavı,
- Safran,
- Gül ve Gül Suyu,
- İran Şairleri,
- İran Kedileri,
- İran Çayı,
- Zerdüştlük, Bahailik Dinleri,
- Pehlevi Hanedanı ve Sarayları
- Persepolis
- Hafez ve Sadi Şiirleri
İran’dan Ne Alınır?
- İran Halıları
- Saffron (Zerdeçal)
- İran Çayı
- Geleneksel Takılar
- Kaşmir Şallar
- Seramik ve El Yapımı Çömlekler
- Şiraz Gülleri ve Gül Suyu
- Fars Miniatür Sanatı
- İran Baharatları
- Lalezari (İran İğne İşleri)
İran’da Yapmamanız Gerekenler
İran Gezi Rehberimizin sonuna doğru geliyoruz. İran malum şeriatla yönetilen bir ülke. Kurallar çok fazla esnek değil. Sorunsuz bir gezi için İran’da yapmamanız gereken bazı durumlar var onları aşağıya sıralıyorum. Dikkatli olmanızda fayda var.
- İran toplum olarak hızla değişiyor. Eskiden bazı durumlara karşı direkt kapalı iken şu an bu sertlik daha kırılgan. Örneğin eşinizle el ele tutuşma büyük şehirlerde normal fakat bazı şehirlerde bu duruma sıcak bakılmıyor.
- İran’a giriş yaparken yanınızda kesinlikle alkollü içecekler ve türevleri olmamalı.
- Karşı cinsiyetle el sıkışmak. Bu konuda mümkün olduğu kadar ilk hamleyi siz yapmayın.
- Bir eve misafir olacaksanız ayakkabı ile içeri girmeyin.
- İran’da araba kullanmak. Çünkü trafik gerçekten felaket.
- İran’da arapça kelimeler kullanmak bazen hoş görünmeyebiliyor.
- Hükümet binalarının fotoğrafını çekmek İran’da yapmamanız bir diğer şey.
- Başparmak yukarıya hareketi İran’da hakaret sayılıyor. Batı ülkelerinde orta parmakla aynı anlama geliyor. Aklınızda bulunsun.
Sıkça Sorulan Sorular
İran’da kredi kartı geçerli mi?
İran’da, uluslararası kredi kartları (Visa, MasterCard, vs.) genellikle geçerli değil çünkü İran, küresel finans sisteminden dışlanmış durumda. Bu nedenle, turistler genellikle nakit para kullanmak zorunda. İran’a seyahat edenler, döviz bürolarında veya havaalanlarında yerel para birimi olan İran Riyali (IRR) alabilirler.
İran’da WhatsApp yerine ne kullanılır?
İran’da WhatsApp yerine en çok Telegram kullanılıyor, ancak yerel uygulamalar Soroush ve Gap da popüler. İnternet sansürü nedeniyle, insanlar genellikle VPN kullanarak engellenmiş uygulamalara erişim sağlıyor.
İran’da gece hayatı var mı?
İran’da gece hayatı, Batı’daki gibi açık ve serbest değil. Şeriat yasaları nedeniyle alkol yasağı ve sıkı sosyal kurallar var. Ancak, büyük şehirlerde bazı restoranlar, kafeler ve kültürel etkinlikler akşam saatlerinde açık. İnsanlar arkadaşlarıyla buluşup sohbet edebilir, müzik dinleyebilir veya tiyatro gibi sanatsal etkinliklere katılabilir.
İran turistler için güvenli mi?
İran, genellikle turistler için güvenli bir destinasyon olarak kabul edilebiliyor, ancak yerel kurallara ve kültürel normlara saygı göstermek önemli. Büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde suç oranı düşük, ancak İran’ın bazı bölgesinde politik veya bölgesel gerilimler yaşanabiliyor. İran’a seyahat etmeyi planlıyorsanız güncel güvenlik durumu hakkında bilgi edinmeniz şart.
İran Gezi Rehberi ve İran hakkında bilgiler şimdilik bu kadar. Diğer İran yazıları için sizi aşağıdaki bağlantılara alalım.