
Samos Adası Gezilecek Yerler | 4 Günlük Samos Rehberi
Yanınıza kalem ve kâğıt alın, çünkü sizi kalın bir Samos Adası gezilecek yerler dosyası bekliyor. 4 gün boyunca adım adım gezdiğimiz Samos namıdiğer Sisam, bugüne kadar gördüğümüz en güzel Yunan adası tahtına oturmayı başardı. Özellikle büyüleyici doğası ve masmavi koyları, Samos’u listenin zirvesine taşıyan en önemli etkenler oldu. “Samos Adası’na gitmeye değer mi?” ya da “Samos’ta tatil yapılır mı?” diye soruyorsanız, cevabımız: Kocaman bir EVET! Hatta bir adım öteye gidelim; Samos’a gitmezseniz gerçekten pişman olursunuz.💙
Samos’u neden tercih etmelisiniz? İlk olarak hedefiniz deniz, güneş ve güzel plajlar ise Samos diğer adalara göre 10-0 daha önde. İkinci olarak Samos’un doğası yemyeşil, biz bu kadarını hiç tahmin etmiyorduk. Adada yeşilin her tonu mevcut. Samos’a, Doğu Karadeniz’in Yunanistan şubesi desek yanılmış olmayız.😂 Son olarak da tabi ki Samos mekanları ve Yunan mutfağının lezzetleri olayı bitiren kısım oluyor.
Şimdi Samos Adası gezilecek yerler yazımızda sizi neler bekliyor ona gelelim. İlk olarak sade, öz ve anlaşılır bir yazı sizinle olacak. Yani bu yazımız sonrasında Samos’a gitmeden gitmiş gibi olacaksınız. Samos limana adım attığınızda ne yapacağınız belli olmuş olacak. Ayrıca size Samos’ta 1 günlük (günübirlik), 2 günlük ve 3 günlük gezi rotaları sunacağız. İyi bir gezi planı çıkarmanız için elimizden geleni yapacağız. Bu yazıyı ek olarak aşağıda bağlantıları yer alan Samos Adası’nda Ne Yenir ve Samos’ta Nerede Kalınır yazılarımıza da muhakkak göz atın.
- Samos Adası’nda Ne Yenir?
- Samos’ta Nerede Kalınır?
- Yunanistan Kapı Vizesi Rehberi
Samos Gezi Rehberi & Samos Öncesi Hazırlık
Samos Hakkında Kısa Bilgiler

Samos’a gitmeden önce sizi bu adaya hazırlamamız lazım. Bu kısımda yer alan başlıklar Samos öncesi bilmeniz gereken çerez bilgiler niteliğinde. Bunlar klasik standart bilgiler ama adaya gitmeden önce bu bilgileri bilmenizde fayda var. Samos konum olarak Yunanistan ana karasından ziyade Türkiye’ye çok daha yakın. Adanın temel geçim kaynağı turizm ve Türkler diyeyim siz anlayın.😊 Adada gördüğünüz her 10 turistten 8’i Türkiye’den onu belirtelim. Yani birine sinirlenip ağzınızdan bir şey çıkacaksa ben yabancı memleketteyim demeyin, etrafınızda Türk olma olasılığı %80 üstünde.😂
Samos Hakkında Ön Bilgiler
- Bağlı Olduğu Ülke: Yunanistan
- Yüzölçümü: Yaklaşık 477 km²
- Nüfus: Yaklaşık 33.000 (2021)
- Para Birimi: Euro (€)
- Konuşulan Dil: Yunanca (Turistik bölgelerde İngilizce yaygın şekilde konuşuluyor)
- Din: Çoğunlukla Hristiyan Ortodoks
- Telefon Kodu: +30 (Yunanistan)
- Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı yok
- Priz Tipi: C ve F tipi prizler (Türkiye ile birebir uyumlu, adaptör gerekmez)
Türkiye Samos’a Nasıl Gidilir?


Samos Adası’na gitmenin iki yolu var: havayolu ve denizyolu. Bu ulaşım yollarının detaylarını aşağıda tek tek vereceğim ama imkanınız varsa feribot ile ulaşımı tercih edin. İzmir ve Aydın illerimizden Samos’a Nisan-Ekim ayları arasında her gün düzenli feribot seferleri var. Feribot ile Samos’a ortalama 45-50 dakikada kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Samos’a Feribot ile Ulaşım
Samos Türkiye’ye çok yakın ve buraya günlük olarak düzenli feribot seferleri düzenleniyor. Türkiye’den Samos’a Aydın’ın Kuşadası ve İzmir’in Seferihisar ilçesinden seferler var. Samos’a feribot firması olarak İDO ve Meander Travel firmalarının feribotlarıyla gidiliyor. Türkiye’den Samos’a feribotla ortalama 50 dakikada ulaşılıyor. Feribotlar genelde Samos Vathy Limanı’na gidiyor ve burada pasaport kontrolü sonrası Samos’a giriş yapabiliyorsunuz.
- Kuşadası – Samos:
- Süre: Yaklaşık 50 dakika (Vathy veya Pythagorion limanlarına).
- Seferler: Nisan-Ekim ayları arasında Meander Travel ve İDO gibi firmalar her gün Samos’a düzenli seferler organize ediyor. Genellikle sabah 09:00’da kalkış, akşam 18:00’de dönüş şeklinde. Kış aylarında seferler haftada birkaç güne düşebiliyor.
- Fiyatlar: Aynı gün dönüş için yaklaşık 50 Euro, farklı gün dönüş için 60Euro.
- Limanlar: Samos’ta Vathy (ada merkezi) ve Pythagorion limanlarına seferler düzenleniyor. Pazartesi ve salı günleri Vathy, diğer günler Pythagorion’a gidiliyor. Bilet alırken bu duruma dikkat edin.
- Seferihisar – Samos:
- Süre: Yaklaşık 1 saat 20 dakika
- Seferler: 1 Mayıs-30 Eylül arasında Tursem (Samos Star) veya İDO ile haftanın 7 günü seferler var.
- Fiyatlar: Aynı gün dönüş için 50 Euro, farklı gün dönüş için 60 Euro.
Uçak ile Ulaşım
- Direkt Uçuş: Türkiye’den Samos’a direkt uçuş bulunmuyor. Ancak İstanbul’dan Atina veya Selanik’e uçup, oradan Samos Uluslararası Aristarchos Havalimanı’na aktarma yapılabilirsiniz.
- Süre: İstanbul-Atina 1 saat 25 dakika, Atina-Samos 45 dakika. Toplamda bekleme süreleriyle 4 saat süre ile Türkiye’den Samos’a uçak ile ulaşabilirsiniz.
- Havayolları: Aegean Airlines, Olympic Air, Pegasus veya Türk Hava Yolları ile aktarmalı uçuşlar mümkün.
Not: Samos’a uçak ile ulaşmak feribota kıyasla daha uzun ve maliyetli olduğu için genellikle tercih edilmiyor. Kuşadası ya da Seferihisar’dan feribotla Samos’a ulaşmak çok daha kolay.
Samos’a gitmek için ne gerekli & Samos Vize Durumu
- Kapıda Vize: Samos, Türk vatandaşları için kapıda vize uygulaması sunuyor (genellikle Mayıs ortası-Eylül sonu). Kapı vizesi alarak Schengen vizesi almadan Samos’u ziyaret edebilirsiniz. Kapı vizesi maksimum 7 gün, tek giriş şeklinde alınabiliyor. Başvuru, feribot firması aracılığıyla seyahatten en az 5 gün önce yapılmalı. Yunan Adaları Kapı Vizesi Rehberi başlıklı yazımda bu vize türü ile ilgili tüm detaylar var. Kapıda vize ile yüksek sezonda sınırlı sayıda giriş kabul ediliyor, dolayısıyla erken başvuru şart.
- Schengen Vizesi: Kapıda vize dönemi dışında veya daha uzun konaklamalar için Schengen vizesi ile Samos’a gidebilirsiniz. Schengen vizesi ile bir çok adaya gidebilirken, kapı vizesi ile sadece tek bir adaya gidilebiliyor.
- Yeşil Pasaport: Eğer yeşil pasaportunuz varsa Samos’a vizesiz şekilde giriş yapabilirsiniz. Bordo pasaporta vize şart.
Samos Kaç Günde Gezilir?


Samos’a ne kadar zaman ayıracağınız önemli bir mesele. Samos Adası’nın hakkını tam anlamıyla vermek istiyorsanız buraya 3 gün ayırmalısınız. Bu süre Samos için oldukça ideal ve dengeli bir süre. Bu 3 günlük sürede adada bir çok yeri görmüş olursunuz. Ada alan olarak çok büyük değil. Araç ile 2-3 saat içinde adayı tavaf edebiliyorsunuz.😂 Samos’a günübirlik de gidebilirsiniz ama çok fazla bir şey anlamazsınız. Dolayısıyla adaya en az 2, en fazla da 4 gün zaman ayırmanız gerekli. Aşağıda bu zaman dilimlerine göre görmeniz gereken yerleri ve gezi planını size en iyi şekilde sunacağız.
Adanın her tarafını detaylı gezmek, doğasıyla, koylarıyla ve köyleriyle adanın tadını çıkarmak istiyorsanız Samos’a 4 gün ayırmak da doğru bir tercih olabilir. Özellikle Kokkari, Pythagorion, Vathy ve adanın gizli kalmış plajlarını gezmek için biraz zaman gerekli. Hele adaya yazın gidecekseniz ve plaj plaj gezecekseniz 4 gün daha iyi bir süre olur. Plaj demişken yazımızda bize göre Samos’un en güzel plajını da bulabileceksiniz, size sürpriz olsun. Adada deniz anlamında efsane güzellikte yerler var.💙
Samos’a Ne Zaman Gidilir?


Geldik önemli bir kısma daha. Samos’a ne zaman gitmelisiniz? Bu durum kişiye bağlı olarak değişir ama Samos Adası’nı ziyaret etmek için en ideal dönem Mayıs ile Ekim ayları arası döneme denk geliyor. Bu dönemde hava sıcak, deniz keyifli, doğa ise yemyeşil ve capcanlı. Özellikle Haziran, Temmuz ve Eylül ayları deniz tatili için oldukça uygun. Eee Samos’ta plaj da bol olunca tüm plajları bu dönemde rahatça gezebilirsiniz. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıklar artsa da Samos’un ada olmasından mütevellit rüzgarlı yapısı insanı çok fazla bunaltmıyor.
Samos’ta daha sakin bir atmosfer arıyorsanız, Mayıs ve Eylül ayları tam size göre. Bu dönemler Samos kalabalık değil, fiyatlar makul ve adanın doğası daha göz alıcı şekilde ortada. Biz adaya tam 1 Mayıs tatilinde gittik ve 4 gün adada kaldık. İlk 2 gün hava soğuktu ama sonra güneş güzel yüzünü gösterdi ve denize girme fırsatı yakaladık. Bu arada 1 Mayıs’ta adada market vs her yer kapalı bilginiz olsun. Sadece bir kaç restaurant açıktı.
Özetle Samos’a Hangi Aylar Gidilmeli?
- Denize girmek için: Haziran – Eylül arası
- Kalabalıktan uzak durmak için: Mayıs & Eylül
- Festival ve hareket arıyorsanız: Temmuz & Ağustos
Samos Otel Önerilerimiz
Mouzakis Villas

Casa Cook Samos

Kalidon Panorama Hotel

Doryssa Theorem Hotel

Pathos Private Villas – Adults Only

Ino Hotel & Suites

Samos’ta Görmeniz Gereken En Önemli Yerler
Samos Adası’nda Nereler Görülmeli? (Haritada numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Samos’ta Görmeniz Gereken En Önemli Bölgeler
- Samos Vathi 💙
- Kokkari 💙
- Manolates 💙💙
- Agios Konstantinos
- Karlovasi
- Potami 💙
- Pythagorion 💙
- Psili Ammos
- Sisam Heraionu
- Kampos Marathokampou
Samos’ta görmeniz gereken bölgeler burası. Adanın temelde 3 önemli yeri var. Bunlar sırasıyla adanın başkenti ve limanın bulunduğu yer olan Vathy bölgesi diğerleri ise Kokkari ve Pythagorion bölgeleri. Gezinizi bu 3 bölge temelinde planlamanız daha güzel olur. Yanına kalp koyduğumuz yerlere daha çok önem vermenizi öneririz. Vaktiniz yoksa Kampos Marathokampou bölgesini pas geçebilirsiniz.
Samos’ta Araç Kiralamalı mısınız?

Kısa cevap: Evet, mutlaka! Samos arabasız gezilir mi?
Samos Adası’nı tam anlamıyla keşfetmek istiyorsanız araç kiralamanız şart. Çünkü adanın en güzel yerlerine toplu taşımayla ulaşmak oldukça zor. Taksiye bineyim derseniz sürekli taksilere ödeme yapmak zorundasınız. Ee bu da bütçeye ciddi yük demek. Taksi demişken Samos taksi ücretlerine kısaca değinelim. Samos Liman’dan Havalimanına 30 Euro, Liman’dan Kokkari’ye 17 Euro, yine limandan Pythagorion’a 22 Euro ödeyerek gidebilirsiniz. Limandaki taksi tarife ücretlerinin fotoğrafını çekmiştik, sizin için alıntılama yaptık.😊
Adada toplu taşıma sadece belli başlı güzergâhlarda çalışıyor ve sefer sayısı oldukça sınırlı. Taksi bulmak da hem zor hem de maliyetli olabilir. Bu yüzden özellikle Kokkari, Pythagorion, Manolates Köyü, Tsamadou Plajı, Megalo Seitani gibi yerlere rahatça ulaşmak için araç şart. Araç kiralamayı uygun fiyat teklifi veren Getrentacar.com‘dan kolayca yapabilirsiniz. ➡️➡️➡️ Samos Uygun Fiyatlı Araç Kiralama
Neden Araç Kiralamalısınız?
- 🌊 Gizli koylara özgürce ulaşım sağlar.
- 🗺️ Kendi rotanızı oluşturup dilediğiniz gibi Samos’u keşfedersiniz.
- ⏱️ Zamandan tasarruf edersiniz.
- 🚗 Adanın doğal güzelliklerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Eğer ben gezmeyeceğim sadece otelimde vakit geçireceğim diye düşünüyorsanız, araç kiralama zorunlu değil. Ama “ben Samos’un altını üstüne getireceğim” diyorsanız, direksiyon başına geçmenizi şiddetle tavsiye ederiz!

💶 Ortalama Araç Kiralama Fiyatları
- Ekonomik araçlar (Fiat Panda, Hyundai i10 vb.):
Günlük ortalama 30–45 € - SUV veya otomatik vites:
Günlük 50–70 € - Yüksek sezonda (Temmuz–Ağustos):
Fiyatlar %20–30 artabilir. Erken rezervasyon önemli!
📌 Önemli Bilgiler & Tüyolar
- 🚦 Ehliyet: Bizim ehliyetler adada geçerli. Araç kiralayacaksanız yanınıza ehliyetinizi almayı unutmayın.
- ⛽ Yakıt: Araçlar genellikle dolu depo ile veriliyor ve dolu teslim ediliyor. Benzinlik bir çok yerde var.
- 🛣️ Yollar: Samos’ta yollar dar. Muhakkak küçük araba kiralayın ve mümkünse otomatik vites olsun.
- 📱 Google Maps veya offline harita indirin, çünkü dağlık bölgelerde sinyal çekmeyebilir.
- 🚘 Otopark sorunu genel olarak yok, köylerde ve plajlarda ücretsiz park alanı bulunuyor.
Samos Adası Gezilecek Yerler Haritası
Samos Adası Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralara tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Samos Gezilecek Yerler Listesi
- Vathy (Samos Town)
- Samos Arkeoloji Müzesi
- Samos Şarap Müzesi
- Pisagor Heykeli
- Blue Street
- Pythagorion Kalesi
- Panagia Spiliani Manastırı
- Eupalinos Tüneli
- Heraion Tapınağı (Sisam Heraionu)
- Kokkari Köyü
- Vourliotes Köyü
- Manolates Köyü
- Potami Şelaleleri
- Kampos Marathokampou
- Livadaki Plajı
Samos Adası Gezi Planı
Şimdi yukarıda size Samos’ta görmeniz gereken 15 yer saydık. Bu yerler bize göre adada görülmesi gereken en önemli yerler. Listemde tarihi yerler de var doğal güzellikler de. Bunlara ek olarak bir de Samos’un köyleri var ki gerçekten buralar bambaşka. Şunu da belirtelim; Samos’ta tarihi yerler çok tatmin edici değil. Yani bizim müzelerimiz ve tarihi alanlarımız buralardan çok daha iyi. Bir de bu yerlerin giriş ücreti kişi başı genel olarak 10 Euro civarında. Yani fayda maliyet analizi yaptığınızda buralar çok çekici değil.
Samos’ta seyahatinizin odak noktası deniz, plaj, koy, yeme içme ve doğal köyler olmalı. Bu şekilde gezerseniz çok daha mutlu olursunuz. Aşağıda Samos gezi planınızı günlere göre bölmeye çalıştık. Örneğin 1 günlüğüne Samos’a geldiniz nereye gitmelisiniz gibi süre bazlı günlük planlar vereceğiz.
1 Günlük Samos Planı
- Samos Merkez (Max 2 Saat)
- Kokkari ya da Pythagorion
2 Günlük Samos Planı
- Samos Merkez
- Kokkari
- Manolates Köyü
- Pythagorion Bölgesi
3 Günlük Samos Planı
- Samos Merkez
- Pythagorion Bölgesi
- Kokkari
- Manolates Köyü
- Potami
Aşağıda detayları anlatacağız ama Samos merkezde yani Vathy’de çok fazla görülecek yer yok. Eğer Samos’a 1 günlüğüne yani günübirlik gidecekseniz Samos merkeze ek olarak listenize Kokkari ya da Pythagorion bölgelerini de ekleyin. Bunlardan hangisi derseniz bize göre Kokkari bir adım daha önde deriz. Yani Samos Adası bir günde gezilir mi sorusuna kısmen de olsa böyle cevap verebiliriz. Lafı çok daha uzatmayalım ve artık Samos gezilecek yerlerin detaylarına geçelim.
Samos’ta Gezilecek Yerler
Vathy (Samos Town)


Samos’a adım attığınızda muhtemelen feribotların indiği yer olan Vathy bölgesine yani adanın başkentine ulaşacaksınız. Vathy, Samos’un başkenti. Sanırım adanın en çok yerleşim yeri burada ve bu durumdan dolayı başkenti sayılmış. Bu durumdan başka inanın Vathy’nin çok fazla özelliği yok. Yani Samos Vathy gezilecek yerler arıyorsanız çok fazla bir şey bulamazsınız.
Vathy’de yapılacak çok fazla bir şey olmamasına rağmen klasik bir turistin yaptığı şeyleri yine de sıralayalım. Vathy’de yapılacaklar arasında burada ara sokaklarda yürümek en başta gelen aktiviteler arasında yer alıyor. Yalnız Yunanlılar’ın öğle saatlerinde dükkanları kapattığını bilerek gezmenizde fayda var. Adamlar uykuyu seviyor, dünya umurlarında değil.😂 Vathy sokakları çok cazip olmasa da görmeniz gereken yerler arasında.
Samos Vathy’de Ne Yapılır?
- Vathy Central Square’e gidip burada yer alan mekanlarda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Vathy ara sokaklarında gezebilirsiniz.
- Samos Arkeoloji Müzesi’ni gezebilirsiniz.
- Yine Samos Şarap Müzesi’ni görebilirsiniz.
- Vathy Limanı ve Sahil Yolu’nda akşam yürüyüş yapabilirsiniz.
Genel olarak Vathy bölgesinde bunları yapabilirsiniz. Vath’de denize girilecek yer arıyorsanız merkeze yakın Paralia Gaggou plajını ziyaret edebilirsiniz. Burada özel işletmeler de mevcut. Dilerseniz bu işletmelerden faydalanabilirsiniz. Son olarak Vathy bölgesinde aracınızı ücretsiz park edebileceğiniz bir yer var. Oranın konumu da burada. Araç kiralayacaksanız işinize yarayabilir.
Samos Arkeoloji Müzesi


Samos Adası’nın geçmişine şahit olmak için Vathy merkezde görmeniz gereken en önemli yer Samos Arkeoloji Müzesi‘dir. Burası 2 ana binadan oluşan oldukça mütevazi bir müze. Müzede Samos çevresinde yer alan antik kentlerden çıkarılan eserler sergileniyor. Özellikle antik Hera Tapınağı’ndan çıkarılan eserlerin sergilendiği bölümler oldukça ilgi çekici. Müzenin en dikkat çeken parçası, yaklaşık 5 metre uzunluğundaki Kouros heykeli. Heykelle birlikte seramikler, yazıtlar ve gündelik yaşama dair objeler de yine müzede sergilenen eserler arasında.
Samos Arkeoloji Müzesi merkeze oldukça yakın. Bahçesinde güzel de bir kafe bulunuyor. Müzesinin giriş ücreti kişi başı 10 Euro. Gitmeye değer mi derseniz eğer tarihe meraklıysanız müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müzenin kapanış saatine muhakkak dikkat edin çünkü müze erken kapanıyor. Konum burada.
Samos Şarap Müzesi

Samos’ta görmeniz gereken bir diğer yer: Samos Şarap Müzesi. Bu müze adanın şarapçılık geleneğini tanımak isteyenler için keyifli ve öğretici bir durak. Vathy merkeze yakın sayılabilecek konumda yer alan müze, 19. yüzyıldan kalma taş bir binada hizmet veriyor. Samos’un ünlü Muscat üzümlerinden elde edilen şarapların geçmişten günümüze uzanan hikâyesini anlatan müze, eski şarap üretim ekipmanları, fıçı yapım aletleri ve arşiv belgeleriyle dikkat çekiyor. Üzüm bağlarıyla özdeşleşen adanın, yıllar içinde kazandığı uluslararası şarap ödüllerini de burada görmek mümkün.
Şarap konusuna meraklıysanız bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müzeyi gezmek ortalama 20 dakika sürüyor. Müzede şarap tadımı da yapabiliyorsunuz ve bu giriş ücretine dahil. Tadımda toplamda 4 şarap var. Dilerseniz buradan şarap satın alabiliyorsunuz. Yani Samos’tan ne alınır sorusunun cevabını da bulmuş oluyorsunuz. Yalnız şunu belirtelim dışarıdan yani marketlerden Samos şarabı alırsanız daha uyguna geliyor.😊 Şarap Müzesi’nin giriş ücreti kişi başı 5 Euro. Konum burada.
Bu müze ile Samos Vathy gezilecek yerleri tamamlıyoruz. Başta dediğim gibi bu bölgede çok fazla bir şey yok. Bölgeyi gezmeniz 2-3 saatinizi alacaktır. Şimdi rotayı adanın en güzel noktalarından biri olan Pythagorion tarafına çeviriyoruz. İlk durağımız meşhur Pisagor Heykeli.
Pisagor Heykeli


Samos Adası, geometri biliminin öncülerinden biri olan Pisagor’un memleketi. Pisagor formülünü geometriyle arası iyi olan herkes bilir. Samos Pisgor’un memleketi olunca burada güzel bir Pisagor heykeli dikilmesi kaçınılmaz sonuç oluyor. Heykel Pisagor’un anısını yaşatmak amacıyla yapılmış. Bronzdan yapılmış olan heykel, Pisagor’u iki kolunu yukarı kaldırmış halde tasvir ediyor; bu duruş, onun bilgiye ve evrene yönelişini sembolize ediyor. Heykel Samos’un meşhur Pythagorion bölgesinde limana uzanan kısımda yer alıyor.
Genel kültür açısından Pisagor ve Samos hakkında kısaca bilgi verelim. M.Ö. 570 civarında adada doğan Pisagor, gençliğini burada geçirmiş ve ilk eğitimini Samos’ta almış. Daha sonra bilimsel bilgi edinmek için Mısır ve Mezopotamya gibi antik uygarlıklara seyahat etmiş. Özellikle matematik alanındaki katkılarıyla tanınan Pisagor, dik üçgenlerde kenar uzunlukları arasındaki ilişkiyi açıklayan meşhur Pisagor Teoremi ile biliniyor. Ayrıca yalnızca matematik değil, felsefe ve müzik alanlarında da derin etkiler bırakmış ve sayıların evrenin temelini oluşturduğunu savunan Pisagorcu düşünce sistemini kurmuş.
Pisagor Heykeli’nin haritadaki konumu burada. Samos anısı için burada fotoğraf çekmeyi unutmayın.
Blue Street


Pythagorion sahilinde kısa bir gezinti sonrası bu bölgeye oldukça yakın olan Blue Street’i gezebilirsiniz. Bu sokak adından da anlaşılacağı üzere maviye boyanmış ve her noktası mavi ile dekore edilmiş. Oldukça dar bir sokak ama bu sokakta güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Sokakta ikamet eden adanın yerlileri mevcut. Fotoğraf çekerken insanlara rahatsızlık vermemeye çalışın. Sokağın bir ucundan bir ucuna gezmek 2 dakika sürüyor. Pythagorion’a gelmişken burayı görmenizi tavsiye ederiz. Konum burada.
Pythagorion Kalesi


Samos’un tarihi bölgelerinin çoğu Pythagorion bölgesi ve çevresinde yer alıyor. Bu bölgede Panagia Spiliani Manastırı, Eupalinos Tüneli, Heraion Tapınağı (Sisam Heraionu) gibi önemli yerler var. Özellikle antik çağ tarihine meraklıysanız buraları görmenizi öneririz.
Bizim bahsettiğimiz Pythagorion Kalesi’nin orijinal adı Lykourgos Logothetis Kalesi. Kale, Pythagorion kasabasının tarihi limanına hakim bir tepede yer alıyor. 19. yüzyılda inşa edilen kale, adını Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın önemli figürlerinden biri olan Lykourgos Logothetis’ten alıyor. Bu adamın heykelini kalede görebilirsiniz. Kale yapı olarak Bizans ve antik dönem kalıntılarının taşları kullanılarak inşa edilmiş ve Osmanlılara karşı yürütülen direnişin merkezi olmuş. Kaleye yakın bir de kilise var. Dilerseniz orayı da ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.
Panagia Spiliani Manastırı

Artık Pythagorion sahil kısmından ayrılıyoruz ve yukarılara çıkıyoruz. İlk durak Panagia Spiliani Manastırı. Bu manastırın her şeyden önce çok güzel bir manzarası var. Pythagorion’u ve havalimanını kuş bakışı buradan izleyebilirsiniz. Manastır, Pythagorion’a 7-8 dakika uzaklıkta yer alıyor.
125 metre yüksekliğindeki bir tepede konumlanan Panagia Spiliani Manastırı, adını aldığı “mağaradaki Meryem Ana” anlamına gelen kutsal ikonuyla dikkat çekiyor. Doğal bir mağara içine inşa edilen bu ibadet yeri oldukça farklı bir yer. İçerisi biraz ürpertici onu belirtelim. Mağaranın içinde kutsal alana ek olarak bir de su kaynağı bulunuyor.
Manastırın herhangi bir giriş ücreti yok. Burayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle manzaraya bakan banklarda oturup keyif yapmak en güzeli. Konum burada.
Eupalinos Tüneli

Eupalinos Tüneli, yukarıda bahsettiğimiz Panagia Spiliani Manastırı’na oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Burası antik mühendisliğin harikalarından biri olarak kabul ediliyor. M.Ö. 6. yüzyılda, tiran Polykrates döneminde inşa edilen bu tünel, antik çağda su taşıma amacıyla dağın içinden kazılmış iki yönlü ilk tünel olarak biliniyor. 1 km’ye yakın uzunluğa sahip olan yapı, matematikçi ve mühendis Eupalinos tarafından tasarlanmış. Tünelin en dikkat çekici yönü ise iki ayrı ekip tarafından dağın zıt uçlarından aynı anda kazılmasına rağmen, tam orta noktada mükemmel bir şekilde buluşmuş olması. Bu, antik dönemin mühendislik bilgisinin ne kadar ileri seviyede olduğunu gösteren güzel bir çalışma.
Eupalinos Tüneli’nde yüzyıllar öncesine ait taş işçiliğini ve yer altı su yollarının nasıl inşa edildiğini yakından görebilirsiniz. Bugün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bu yapı, Samos Adası gezilecek tarihi yerler arasında görülmesi gereken noktalardan biri.
Not: Tünelin kapanış saati erken saatlerde bilginiz olsun. İçerisi oldukça dar ve alçak, içeri girerken kask veriyorlar. Tünelin giriş ücreti 10 Euro. Araç park yeri sorunu yok. Konum burada.
Heraion Tapınağı (Sisam Heraionu)

Heraion Tapınağı, Yunan mitolojisinin en önemli tanrıçalarından Hera’ya adanmış ve Samos Adası’nın güney kıyısında yer alan etkileyici bir kutsal alan. Antik dünyada Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak kabul edilen bu tapınak, M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren ibadet merkezi haline gelmiş. En dikkat çekici özelliği, zamanla farklı dönemlerde yeniden inşa edilerek boyutunun sürekli büyütülmesi. Özellikle M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilen versiyonu, devasa sütunlarıyla dikkat çekiyor. Tapınakta yer alan 155 sütun planı, dönemin mimari anlayışının ne kadar ileri olduğunu gösteriyor. Bu 155 sütünden günümüze tek bir tanesi ulaşmış.
Eğer tarihe ve arkeolojiye ilgi duyuyorsanız bu tapınağı ziyaret edebilirsiniz. Yalnız beklentiniz çok yüksek olmasın belirteyim. Bir de kişi başı giriş ücreti 10 Euro. Çok değmeyecek bir yer. Karar sizin. Konum burada.
Kokkari Köyü


Samos’un köyleri arasında en çok öne çıkan ve kartpostalları süsleyen Kokkari Köyü, adanın kuzey kıyısında yer alıyor. Burası bizim Samos Adası’nda en sevdiğimiz yerlerden biri oldu. Eski bir balıkçı köyü olan Kokkari, günümüzde turizmin de etkisiyle bir çok güzel mekana ev sahipliği yapıyor. Kokkari, renkli çiçeklerle süslenmiş dar taş sokakları, denize nazır beyaz badanalı evleri ve geleneksel tavernalarıyla tipik bir Yunan köyü atmosferi yaşatıyor. Özellikle burada gün batımında kıyı boyunca yürümek müthiş keyifli.
Şimdi Kokkari gezilecek yerlerden ve yapılacak aktivitelerden kısaca bahsedelim. İlk olarak bu köyün sahilini baştan aşağı akşam serinliğinde gezmenizi tavsiye ederiz. Kokkari sokakları, bolca fotoğrafı fazlasıyla hak ediyor. Köy çevresinde yer alan yürüyüş parkurları ve zeytinliklerle kaplı tepelerde, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu yapabilirsiniz. Ayrıca köyün oldukça yakınında bulunan Lemonakia ve Tsamadou gibi plajlar denize girmek için en iyi seçenekler arasında. Dilerseniz Kokkari merkezde de denize girebilirsiniz.
Kokkari’de bulunan mekanlar oldukça şık ve güzel. Burada muhakkak bir akşam yemeği keyfi yapmanızı öneririz. Samos’ta ne yenir yazımızda Kokkari’den bir kaç mekan önermiştik. O yazımıza göz atabilirsiniz. Bunun dışında bu köye giderken yanınıza şort, havlu, terlik almayı unutmayın çünkü kendinizi bir anda denizde bulabilirsiniz.😊 Kokkari’de ücretsiz araç park yerinin konumu burada. Aracınızı buraya park edip köyü gezebilirsiniz. Dediğimiz gibi köyü baştan aşağı gezin. Çok güzel manzaralar yakalayacaksınız.
Vourliotes Köyü


Samos’ta gezmeyi en çok sevdiğimiz noktalardan biri dağ köyleri oldu. Deniz havasından çıkıp yemyeşil bir doğanın içinden köylere ulaşmak çok güzel bir durum. Samos’ta 2 günden fazla vaktiniz varsa bu köylerden birini muhakkak görmenizi öneririz. Bizim favorimiz aşağıda anlatacağımız Manolates Köyü oldu onu da belirtelim.😍
Samos Adası’nın saklı kalmış cennetlerinden biri olan Vourliotes Köyü, adanın kuzey yamaçlarında deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre yüksekte kurulmuş geleneksel bir Yunan köyü. Çam ormanları ve üzüm bağlarıyla çevrili bu köy, hem doğaseverleri hem de kültür meraklılarını cezbeden huzurlu bir atmosfere sahip. Taş döşeli dar sokakları, asırlık evleri ve begonvillerle süslü avluları köyü otantik bir havaya sokuyor.
Vourliotes Köyü’nün merkezinde geleneksel köy meydanı bulunuyor. Köyün güzel sokaklarında gezerken hediyelik eşya satın alabilir, şarap tüketiyorsanız yöre halkının ev yapımı şaraplarından deneyebilirsiniz. Ayrıca köye çok yakın mesafedeki Panagia Vrontiani Manastırı var. Dilerseniz burayı da gezebilirsiniz.
Önemli Not: Samos’un köyleri her şeyi ile oldukça güzel lakin buraya giden yollar oldukça dar ve virajlı. Araba ile bu yollardan geçerken mümkün mertebe dikkatli olun. Tek şerit olan bu yollarda hızınız 50-60’ı kesinlikle geçmesin. Tecrübe ile sabittir.😊
Manolates Köyü


Hemen belirtelim; Samos’ta en sevdiğimiz köy Manolates Köyü oldu. Yukarıda anlattığımız Vourliotes köyüne oldukça yakın konumda yer alan Manolates, yemyeşil ormanların ve üzüm bağlarının arasında gizlenmiş, sanatı ve doğallığıyla öne çıkan eşsiz bir dağ köyü. Deniz seviyesinden yaklaşık 400 metre yükseklikte bulunan bu köy, hem panoramik Ege manzarası hem de bozulmamış otantik yapısıyla dikkat çekiyor. Rengârenk çiçeklerle süslenmiş taş evleri, el işi atölyeleri ve huzurlu sokakları ile Manolates, Samos’un en güzel yerleri arasında. Samos’ta doğallığı bozulmamış bir yer arıyorsanız burası ilk adresiniz olmalı.
Eğer doğa yürüyüşü seviyorsanız bu iki köy arasında trekking yapabilirsiniz. Tabi bunun için ciddi zaman lazım. İki köy arası yaklaşık 5 km. Manolates’te gezerken sanat galerilerinden hediyelik eşya satın alabilir, köydeki mekanlarda oturup güzel bir kahve eşliğinde soluklanabilirsiniz.
Gürültüden uzak, sakin ve estetik bir deneyim arayanlar için Manolates Köyü en ideal rota. Burada arabalar için ücretsiz park alanı var. Aracınızı buraya park edip köye gezebiliyorsanız. Köyün konumu burada.
Potami Şelaleleri

Samos’un doğal güzelliklerinde sıra Potami Şelaleleri’nde. Potami Şelaleleri, Samos Adası’nın kuzeybatısında, Karlovasi kasabasına yaklaşık 3 km uzaklıkta yer alıyor. Ormanla çevrili dar bir patika boyunca ilerledikten sonra ulaşılan bu şelaleler, hem yürüyüş hem de doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler oldukça güzel. Lakin ana şelalelere ulaşmak için kanyon içinden yürüyerek ve yüzerek geçmeniz gereken yerler var.
Bölgede ilk şelaleye ulaşmak oldukça kolay olsa da, ikinci ve daha büyük olan şelaleye ulaşmak için dere içinde yürümek, hatta kısa mesafelerde yüzmek şart. Yani bize göre ilk şelaleyi görmek oldukça yeterli bir durum.😂 Çünkü diğer şelaleler için oldukça dik tahta merdivenler çıkıp daha sonra bu merdivenleri indikten sonra kanyon içinden yüzmeniz lazım. Merdivenler özellikle çok sıcakta yorucu olabilir. Merdivenlerin yukarısında bir restoran var ama sıcakta yine zor. Hele çocuk varsa uzak durun. Burada aksiyona gerek yok diye düşünüyoruz. Tabi karar sizin.


Özetle burada yemyeşil doğa içinde merdivenlere kadar yürümeniz güzel olur. Sonrası geri dönüş.😂 Bunun dışında buraya oldukça yakın Agios Nikolaos Şapel’i bulunuyor. Buranın manzarası efsane. Özellikle gün batımında burası çok güzel oluyor. Biz şapelde drone uçurduk ve çok güzel görüntüler yakaladık. Şapel’in konumu burada.
Not: Potami Şelaleleri’ne geçerken Samos’un Karlovasi bölgesinden geçiyorsunuz. Karlovasi zamanında 20. yüzyılda tabakhaneleri (deri işleme atölyeleri) ile ünlü olmuş bir yer. Bugün hâlâ bu sanayi mirasını yansıtan tarihi binalar burada bulunuyor. Bir de Karlovasi, ünlü Samos şaraplarının üretildiği bölgelerden biri. Burada gezilecek çok fazla bir yer yok belirtelim. Bize çok cazip gelmedi.
Kampos Marathokampou

Kampos Marathokampou, Samos Adası’nın güneybatı kıyısında, Kerkis Dağı’nın eteklerinde yer alan ve denizle dağın eşsiz uyumunu sunan sakin bir tatil beldesi. Bu bölge, özellikle uzun sahiliyle bilinen Votsalakia Plajı ile biliniyor. Çakıl ve ince kum karışımına sahip bu plaj, berrak denizi ve huzurlu atmosferiyle hem aileler hem de doğa tutkunları için ideal. Kampos’un çevresindeki doğal ortam, yürüyüş ve bisiklet gibi açık hava aktiviteleri için oldukça ideal.
Bölge geleneksek bir Yunan Köyü havası yansıtıyor. Küçük tavernalar, taze deniz ürünleri ve ev yapımı şaraplarla zenginleşmiş menüler burada. Bölgede sanki bu dünyadan bağımsız konaklama tesisleri de bulunuyor. Kampos Marathokampou’nun bir diğer cazibe noktası ise, buraya oldukça yakın olan Pisagor Mağarası. Dilerseniz buraya da yürüyüş yapabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Kampos bölgesi sessizlik, doğa ve otantik Yunan köy yaşantısını bir arada yaşamak isteyenler için Samos Adası gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez duraklarından biri. Yalnız vaktiniz geniş değil ise burayı pas geçmenizi öneririz. Çünkü listemde merkez bölgelere en uzak yer burası.
Livadaki Plajı


Samos Adası’ndaki en son durağımız Livadaki Plajı. Bu plaj bizim Samos’ta gördüğümüz en güzel plajdı. Burayı listemize almamızın tam nedeni de bu. İnanılmaz güzel bir plaj. Deniz tek kelime ile efsane.
Livadaki, Samos Adası’nın kuzeydoğusunda, Vathy’ye yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan, tropik bir ada hissi veren gizli bir cennet köşesi. Doğal bir koyun içinde konumlanan bu plaj, sığ ve turkuaz rengi deniziyle özellikle yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için oldukça ideal. Etrafı kayalıklarla çevrili olan Livadaki, rüzgârlardan korunmuş yapısı sayesinde size sakin bir deniz keyfi sunuyor. İnce beyaz kumları ve berrak sularıyla bu plaj, Samos Adası plajları arasındaki en güzel yer. Bizim Samos’ta kaldığımız yere çok yakındı. Burayı görmeden Samos’tan dönmeyin.
Plajda şezlong, şemsiye ve modern beach bar hizmetleri gibi imkanlar mevcut. Dilerseniz kano ya da paddleboard kiralayarak koy çevresini keşfe çıkabilir, gün boyu deniz ve güneşin keyfini sürebilirsiniz.
Gelelim plaja nasıl gidilir kısmına. Livadaki’nin son birkaç kilometrelik yolu toprak ve biraz engebeli. Oldukça yavaş giderseniz sorun olmaz. Bizim arabamız küçüktü ve hiç sorun yaşamadık. Burası Samos’un gizli kalmış köşeleri arasında mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerden biri. Konum burada.
Yazımı tamamlamadan plaj demişken Samos’un en güzel plajlarını da bitirip sıkça sorulan sorular kısmına geçelim. Samos plaj ve koy açısından en güzel Yunan adası olmaya aday bir yer. Biz buranın denizine bayıldık. Bunun dışında koy ve plajlarda çok da güzel işletmeler var. Yani deniz açısından Samos’ta çok şanslısınız. Aşağıda Samos’un en güzel koy ve plajlarını bulabilirsiniz. Bu plajların genel olarak giriş ücreti yok bilginiz olsun.
Samos Adası’ndaki En Güzel 7 Plaj
- Livadaki Beach
🌴 Tropikal atmosfer, berrak su, ücretsiz şezlonglar, gençler ve çiftler arasında popüler. Bizim en sevdiğimiz plaj burası oldu. - Tsamadou Beach
🌲 Çam ormanları içinde, berrak yeşil deniz, temiz ve düzenli. - Kokkari Beach
🌊 Taşlı sahil, su sporları (özellikle sörf) için ideal, restoran ve kafe seçenekleri fazla. - Psili Ammos Beach (Güney)
🏖️ İnce altın kum, sığ deniz, çocuklu aileler için ideal, tavernalar mevcut. - Megalo Seitani Beach
🥾 Sadece yürüyerek ulaşılıyor (doğa yürüyüşü sonrası), doğayla baş başa, koruma altındaki bir alan. - Mikro Seitani Beach
🏝️ Daha küçük ve daha gizli, sessizlik ve sakinlik arayanlar için birebir. - Kerveli Beach
🛶 Küçük ve korunaklı koy, berrak deniz, birkaç taverna, romantik ve huzurlu atmosfer.
Sıkça Sorulan Sorular
Samos Adası 1 günde gezilir mi?
Samos alan olarak oldukça büyük bir ada. Bu adayı 1 günde gezmek oldukça zor. 1 günde adanın Vathy bölgesine ek olarak Kokari ya da Pythagorion bölgelerinden birini hızlıca gezebilirsiniz. Adayı iyi bir şekilde gezmek için en az 3 gün lazım.
Samosa gitmeye değer mi?
Samos doğasıyla, plajları ve koylarıyla kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Burası Bizim Yunan adaları içinde en sevdiğimiz yer oldu. Tarihi ve doğal güzellikleri ile Samos görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil arıyorsanız Samos tatil listenizin başında olmalı.
Samos’ta taksi ücretleri ne kadar?
Samos taksi ücretlerine kısaca değinelim. Samos Liman’dan Havalimanına 30 Euro, Liman’dan Kokkari’ye 17 Euro, yine limandan Pythagorion’a 22 Euro ödeyerek gidebilirsiniz.
Samos ve sisam aynı mı?
Evet, Samos ve Sisam aslında aynı yerler. Samos bu adanın Yunanca adı, Sisam ise aynı adanın Türkçede kullanılan adıdır.
Samosa araçla gidilir mi?
Yunan adalarının bazılarına araba ile feribot varken Samos Adası’na arabalı feribot seferleri düzenlenmiyor. Araba için limandaki araç kiralama firmalarına başvurabilirsiniz.
Samos Adası’ndan artık bu kadar. İnşallah faydalı ve yol gösterici bir yazı olmuştur. Sade, kafa karıştırmayan bir yazı ile işiniz kolaylaştı ise ne mutlu. Sorularınız olursa yorum kısmına muhakkak yazın. Keyifli seyahatler diliyoruz. Hoşça kalın.😊
Samosa gidiş ne kadar?
Samosa’ya ne zaman gidilir?
