tiflis gezilecek yerler

Tiflis Gezilecek Yerler : En Güzel 25 Nokta (Haritalı)

Sokaklarında tam bir başkent havası taşıyan Tiflis, epeydir gitmek istediğimiz yerler arasındaydı. Nihayet Tiflis’e ucuz uçak bileti yakaladık ve kendimizi 4 gün süre ile buraya attık. Ne yalan söyleyelim bu şehir için çok büyük beklentilerimiz yoktu. Bizi bekleyen sürprizlerin olmadığını tahmin edebiliyorduk ve kısmen haklı da çıktık. Fakat yine de Tiflis’i sevmedik değil. Yine de Tiflis’e gidilmeli mi evet kesinlikle Tiflis’e gidilmeli. Neden mi?

Tiflis’e Neden Gitmelisiniz ?

  • Tiflis’e vize yok, hatta pasaportsuz sadece kimlikle giriş var,
  • Türkiye’ye oldukça yakın konumda ve uçakla 2 saat,
  • Kara yolu ile Tiflis’e gidilebiliyor,
  • Çok pahalı bir şehir değil,
  • Gezmesi oldukça kolay ve pratik,
  • Birbirinden şık mekanlara ve lezzetlere sahip.

İşte tam da bu nedenlerden dolayı Tiflis’e gitmelisiniz. Gürcistan’da görülecek yerlerin başında gelen başkent Tiflis, Kura Nehri’nin çevresine kurulu dar sokakları, rengârenk balkonlu evleri ve termal kaplıcalarıyla biliniyor. Şehirde antik dönemlerden kalma kaleler ve kiliseler arasında dolaşırken bir yandan da modern kafeler ve sokak sanatlarıyla karşılaşmanız mümkün. Tarihin dokusunu ve modern dünyanın enerjisini güzel harmanlamış bu şehir.

Şimdi gelelim Tiflis gezilecek yerler listeme. Listem oldukça mütevazi ve sade. Bu yerleri okuyunca aklınızda bir şablon oluşacak ve bu şablona göre Tiflis’i gezeceksiniz. Tiflis’te ne, nerede sorularına cevap bularak bu şehri kolay şekilde gezebileceksiniz ve aklınız karışmayacak.

Tiflis’te gezilecek yerleri ziyaret ederken yapmanız gereken bir şey daha var; o da Tiflis mekanlarını da rotaya dahil etmek. Bu şehirde birbirinden güzel restoranlar ve kafeler var. Tiflis mekanları bu şehri keşfetmek için başlı başına bir neden olabilir. Yani Tiflis’te hem gezilecek yerleri hem de Tiflis mekanlarını kombine etmeniz şart. Şunu itiraf edeyim ki; biz 3. günden sonra midemize daha çok öncelik verdik ve Tiflis mekanlarını ön plana aldık.😂 gerçekten burada çok güzel, çok şık mekanlar var.

Şimdi gelelim detaylara. Tiflis gezilecek yerler listemi, Tiflis merkez ve çevresi olarak ayıracağım. Aşağıda Tiflis gezi planınızın nasıl olması gerektiği konusunu ve Tiflis gezilecek yerler haritamı bulabilirsiniz. İyi bir gezi planı çıkarmanız için harita üzerinde iyi çalışmalısınız. Yani yazım stratejik bir yazı olacak. Alın çıktısını sonra doğru istikamet Tiflis’e.😊

Yazıma geçmeden önce Tiflis hakkında yazdığım diğer yazılara muhakkak göz atmalısınız. Özellikle Tiflis gezi rehberimde buraya gitmeden önce bilmeniz gereken her şey mevcut. Bir de Tiflis mekanları yazıma da mutlaka göz atın ve bu mekanlara tek tek gitmeye çalışın.

Tiflis Gezilecek Yerler Haritası

Tiflis Gezilecek Yerler Haritası (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Tiflis Gezilecek Yerler Haritası (Mavi Renkliler)

  1. Metekhi Virgin Mary Church
  2. Rike Park
  3. Bridge of Peace
  4. Sameba Katedrali
  5. Meidan Bazar
  6. Sülfür Hamamları
  7. Cuma Cami
  8. Botanik Bahçesi
  9. Narikala Kalesi
  10. Kartlis Deda
  11. Sion Katedral
  12. The Clock Tower
  1. Özgürlük Meydanı
  2. Gürcistan Ulusal Müzesi
  3. Rustaveli Caddesi
  4. Opera and Ballet Theater of Tbilisi
  5. Flea Market (Bit Pazarı)
  6. Tbilisi Funicular
  7. Mtatsminda Park
  8. Vake Park
  9. Tbilisi Open Air Museum of Ethnography
  10. Gardenia Shevardnadze
  11. Chronicle of Georgia

Tiflis’te Mekan Önerilerim (Turuncu Renkliler)

  1. See360 Restaurant
  2. Baba bakery
  3. Iasamani
  4. Lumier’s Chimney Cake
  5. Cafe Daphna
  6. Kvarts coffee
  7. Chernyi Cooperative Coffee Roasters
  1. Slink Café
  2. Fabrika Tbilisi
  3. Cafe Stamba
  4. Muse Restaurant
  5. Shushabandi
  6. Bruno

Not: Tiflis gezilecek yerler haritasını telefonunuza direkt indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Ekleme ya da çıkarma yaparsanız not almayı unutmayın.👌

Tiflis Gezi Planı

Tiflis gezmesi oldukça kolay bir şehir. Yürüyerek bir çok yeri görebilirsiniz. Bu açıdan avantajlı olmasının yanında Tiflis gezi rehberinde detaylarını verdiğim taksi çağırma uygulamaları ile de uzak noktalara kolayca gidebilirsiniz. Bu noktada ihtiyacınız iyi bir gezi planına sahip olmak. Haritada toplamda 25 gezilecek yer önerisinde bulundum. Bu yerlerden sadece 24 ve 25 numaralı yerler Tiflis’in biraz dışında kalıyor. Buralara da taksi ile kolayca gidebilirsiniz.

Tiflis’i kapsamlı bir şekilde görmek ve tadını çıkarmak için 3 ila 4 gün bize göre yeterli. Bu süre içinde şehrin tarihi bölgelerini, müzelerini, yerel yemeklerini deneyebilir, sokaklarını keşfedebilir ve yakın çevresindeki önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz. 4 günden fazlası eğer gerekçeniz yoksa çok da gerekli değil diye düşünüyoruz. Tiflis’te 1 gün vaktiniz varsa sadece Old Town bölgesi, Özgürlük Meydanı ve Rustaveli Caddesini gezmeniz yeterli olur.

Tiflis gezi planınızı şöyle tasarlamalısınız. Sabah kahvaltı sonrası bir kaç gezilecek yerden sonra öğlede bahsettiğim mekanlarda yemek molası, sonra yine gezilecek yerler ve akşamında yine yemek için mola. Yukarıda dediğim gibi biz Tiflis’te 3. günden sonra restaurant kısmına daha çok ağırlık verdik. Şehirde o kadar güzel ve otantik mekanlar var ki muhakkak siz de keşfetmelisiniz.

Tiflis Otel Önerilerimiz

Son olarak Tiflis’te kolay bir gezi planı için merkeze yakın otel tercih etmenizi öneriyoruz. Otelin gezilecek yerlere yakın olması işinizi oldukça kolaylaştırır. Bu noktada size yorumları gayet iyi olan ve Tiflis’in lokasyon olarak en iyi yerlerinden 4 otel sunacağım. Rezervasyon linkleri de aşağıda. Haritada otelin konumuna göre gezi planı çıkarmanızı şiddetle öneriyorum.

Tiflis Gezilecek Yerler

Metekhi Virgin Mary Church

tiflis tarihi yerler

Tiflis gezilecek yerler listesinde bol bol kilise var. Bu kiliselerin tarihi de epey geçmişe dayanıyor. Bu kiliselerden biri de Tiflis’in en eski yapılarından biri olan Metekhi Virgin Mary Church. Kilise, Kura Nehri’nin kıyısındaki kayalık bir tepeye üzerine konumlanmış. 13. yüzyılda Kral III. Demetre döneminde inşa edilen bu kilise, tarih boyunca birçok kez zarar görmesine rağmen orijinal güzelliğini korumayı başarmış. Mimari yapısı Gürcü Ortodoks geleneğini yansıtırken, konumu sayesinde şehri kuşbakışı izleyebilirsiniz. Bizim kaldığımız otele yakın olmasından dolayı ilk burayı ziyaret ettik.

Metekhi Kilisesi’nin hemen yanında, Gürcistan tarihinin kahramanı Kral Vahtang Gorgasali’nin heybetli bir heykeli bulunuyor. Buranın asıl olayı manzarası. Önünüzde akan nehir, karşınızda Narikala ve kaleye çıkan teleferikleri izlemek oldukça keyifli. Gezilecek yerlerin bazıları da bu manzaranın içinde yer alıyor. Hava bizim şansımıza kötüydü ama umarım güzel havada iyi fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Kilisenin konumu burada.

Rike Park

Metekhi Kilisesi’nden aşağı inince karşınıza Rike Park çıkıyor. Tiflis’in kalbinde yer alan Rike Park, hem dinlenmek hem de eğlenmek için ideal bir yer. Modern tasarımı ve geniş yeşil alanlarıyla dikkat çeken bu park, Kura Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında düzenlenen açık hava etkinlikleri, konserler ve ışık gösterileriyle daha güzel bir yer oluyor. Parkın içerisindeki yürüyüş yolları, rengârenk çiçek bahçeleri ve oturma alanları mevcut. Tiflis’te Barış Köprüsü’ne giderken de teleferiğe binerken de yolunuz buradan geçecek. Geniş bir alanı kaplayan parkta yürüyüş yapabilir, kahve molası verebilirsiniz. Ayrıca nehirde tekne turu yapmak isterseniz de yine buradan teknelere binebilirsiniz. Konum burada.

Barış Köprüsü (Bridge of Peace)

tiflis tarihi mekanlar

Adım adım gidiyoruz ve sırada Tiflis’in meşhur Barış Köprüsü var. Tiflis’in göz alıcı modern yapılarından biri olan Bridge of Peace (Barış Köprüsü), şehrin tarihini ve geleceğini zarif bir şekilde betimliyor. 2010 yılında ünlü İtalyan mimar Michele De Lucchi tarafından tasarlanan köprü, çelik ve camdan oluşan futuristik bir tasarıma sahip. Kura Nehri üzerinde konumlanan bu yapıt, Eski Tiflis ile Rike Park’ı birbirine bağlayarak hem estetik hem de işlevsellik açısından önemli bir rol oynuyor. Gürcistan’ın barışçıl geleceğini simgeleyen köprü, geceleri ışık oyunlarıyla süslenerek Tiflis’in gece manzarasına ayrı bir güzellik katıyor. Konum burada.

Sameba Katedrali

tiflis tarihi gezilecek yerler

Şimdi Barış Köprüsü sonrasında ilerseniz nehrin karşı tarafına geçip Old Town bölgesini keşfedersiniz dilerseniz yine aynı yakada kalan Sameba Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Bu katedralin bulunduğu alanda başka görülecek yer olmadığı için burayı aradan çıkarmanız lazım. Gelelim katedralin detaylarına. Sameba Katedrali, Tiflis’in gökyüzüne yükselen en büyük ve en etkileyici dini yapısı. Altın rengi kubbesi sayesinde şehrin bir çok yerinden görülebiliyor. 2004 yılında tamamlanan ve ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü simgeleyen bu yapı, modern Gürcü mimarisinin en önemli örneklerinden biri. Sameba Katedrali’nin içi, kutsal ikonlar ve mozaiklerle süslenmiş, göz kamaştırıcı bir güzellik sunuyor. Pazar günleri ayin için neredeyse tüm şehir bu katedrale geliyor. Ayini izlemek ilginç bir deneyim olabilir. Herhangi bir giriş ücreti yok, konum burada.

Meidan Bazar

tifliste alışveriş

tiflisten ne alınır

Tiflis’ten ne alınır diyenler burada mı? İşte karşınızda Meidan Bazar. Burası Old Town bölgesinde yer alıyor. Bir alt geçiti pazar olarak değerlendirmişler. Yöresel baharatlar, şaraplar, hediyelik eşyalar satan satıcılar var içinde. Burası çok otantik bir yer. Kimse ilk etapta fark etmiyor ama siz burayı muhakkak görün. Belki kendinize göre güzel bir şeyler bulabilirsiniz. Konum burada.

Sülfür Hamamları

tiflis doğal güzellikler

Tiflis’in en popüler yerlerinden biri Sülfür Hamamları’dır. Adını aldığı “sıcak su” anlamındaki doğal kaplıcaları, şehrin tarih boyunca önem kazanmasının başlıca nedenlerinden biri. Eski Tiflis bölgesinde yer alan sülfür hamamları, 17. yüzyıldan beri kullanılan, doğal kaynak suyundan beslenen tarihi bir yapı. Ancak bu hamamların tarihi çok daha eskiye dayanıyor. 5. yüzyılda Kral Vahtang Gorgasali, bu sıcak kaynakları keşfetmiş ve Tiflis’in burada kurulmasına karar vermiş. Böylece şehrin kaderi, doğal termal sularla şekillenmiş.

Hamamların dış mimarisi, kubbeli taş yapılarıyla dikkat çekerken, iç mekanları ise geleneksel Gürcü desenleri ve mozaikleriyle süslenmiş. En ünlü sülfür hamamı, 19. yüzyılda inşa edilen Orbeliani Hamamı. Mavi ve beyaz mozaikleriyle bir sanat eserini andıran bu hamam, şifa arayanların yanı sıra estetik bir deneyim yaşamak isteyenler için de eşsiz bir nokta. Geçmişte ünlü şair ve yazar Aleksandr Puşkin de bu hamamları ziyaret etmiş ve buranın güzelliğinden etkilenerek eserlerinde hamamlardan bahsetmiş.

Tiflis’te vaktiniz genişse kendinize bir hamam sefası hediye edebilirsiniz. Burada hamam hizmeti sunan bir işletme bulunuyor. Bir tanesinin bilgilerine baktık. 2 kişilik-6 kişilik arası özel odaları var. Saatlik kiralıyorsunuz ve size ait oluyor. İnternet sitelerinden de randevu oluşturabilirsiniz. Yok ben hamama giremem derseniz de o bölgeyi mutlaka ziyaret edin. Zaten sülfür kokusundan bölgeye geldiğinizi anlayacaksınız.😊 Konum burada.

Cuma Cami

cuma cami

Sülfür Hamamları’ndan sonra hemen yakınında bulunan Cuma Cami’yi ziyaret edebilirsiniz. Cuma Camii Tiflis’teki tek cami. 1724 yılında inşa edilen cami, 1864’te genişletilerek tekrar inşa edilmiş. Burada Sünni ve Şii’ler 152 yıldır bir arada ibadet ediyor. Tiflis’te Müslümanlara ait böyle bir yer görmek güzeldi. Burası gör geç yapacağınız bir yer. Konum burada.

Botanik Bahçesi

botanik bahçe

Yani çok nadir bir yeri hiç beğenmem ve gitmeyin derim. Tiflis Botanik Bahçesi de onlardan biri. Bizim gittiğimiz dönemde Türkiye’de Ege bölgesi bahara kavuşmuşken Tiflis sonbaharı yaşıyor gibiydi. Doğanın uyanışına dair tek bir emare yoktu. Belki de bu yüzden sevememiş olabilirim. Ama ne bir peyzaj çalışması, ne bir düzen vardı alanda. Aslında elden geçirilse, bakım yapılsa çok güzel olabilecek bir potansiyeli var ancak bu haliyle pek iç açıcı değil. Alanda bir şelale de var. Biz çok sıkılınca şelaleye kadar yürümedik. Vaktiniz varsa uğrayabilirsiniz. Giriş ücretli. Konum burada.

Narikala Kalesi

tiflis tarihi gezilecek yerler

Narikala Kalesi, Tiflis’in en ikonik yeri desem yanılmış olmam sanırım. Yoldan geçen birini çevirip Tiflis’te ne yapılır diye sorsanız teleferikle Narikala’ya çıkmak der. Sarp bir tepe üzerinde yer alan tarihi kale 4. yüzyılda kurulmuş. Zamanla Araplar, Moğollar ve Gürcüler tarafından genişletilerek bugünkü haline gelmiş. Moğol istilası sonrası “Narin Qala” (Küçük Kale) adını almış. Yapı 1827 yılında meydana gelen depremde büyük hasar görmüş. Burası Tiflis’in tarihi ve kültürel zenginliğini simgeleyen önemli bir eser.

Narikala Kalesi’ne çıktığınızda, Tiflis’in panoramik manzarası ayaklarınızın altında olacak. Şehrin dar sokaklarından sülfür hamamlarına, Kura Nehri’nden modern mimari eserlere kadar her detayı bir arada görebileceksiniz. Buraya yukarıda bahsettiğim Rike Park’ta yer alan teleferik ile çıkılıyor. Teleferik ücreti 7 Lari. Teleferikten Tiflis’in manzarasını izlemek oldukça keyifli. Kale çevresinde görülecek yerlerden sonra teleferikle tekrar aynı yere gelip gezinize devam edebilirsiniz. Kalenin konumu burada.

Kartlis Deda

tifliste nereler gezilir

Teleferikle kaleye çıktığınızda görebileceğiniz bir diğer yapı da dev Kartlis Deda heykeli. Bu heykel Tiflis’in en tanınmış simgelerinden biri ve şehri koruyan bir figür olarak kabul ediliyor. 1958 yılında, Gürcistan’ın Sovyetler Birliği’ne katılmasının 40. yıl dönümünü anmak amacıyla inşa edilmiş. Bu anıt Gürcistan’ın annesi olarak anılan figürü temsil ediyor. Kartlis Deda, geniş açık kollarıyla halkına kucak açıyor. Heykele giderken muhteşem bir panoramik Tiflis manzarası da size eşlik ediyor. Konum burada. Bu heykeli gördükten sonra tekrar teleferikle aşağı inip gezinize devam edebilirsiniz.

Sion Katedral

tifliste nereler gezilir

Sion Katedral ile birlikte Tiflis’in Old Town bölgesine tekrar iniyoruz. Kutsal topraklardaki belirli yerlerin isimlerini kiliselere vermek Orta Çağ’da bir Gürcü geleneğiymiş. Sioni Katedrali de adını Kudüs’teki Zion Dağı’ndan almış. Aynı adı taşıyan cadde üzerinde bulunan katedral 6 ve 7. yüzyıllarda inşa edilmiş. O zamandan beri yabancı işgalciler tarafından tahrip edilen yapı, birkaç defa yeniden yapılmış. Burayı gör geç yapmanız yeterli. Zaten bir saatten sonra Tiflis’te kilise görmekten fenalık gelecek.😂 Konum burada.

The Clock Tower

saat kulesi

Tiflis’in en sıra dışı ve göz alıcı yapılarından biri de Saat Kulesi. The Clock Tower eğri büğrü yapısıyla ve üstündeki motifleriyle tam bir mimari başyapıt! Her saat başı, küçük bir kapı açılıyor ve içinden çıkan kuklalar “Melek ve Hayat Çarkı” isimli bir minik gösteri sunuyor; bu görsel şöleni kaçırmayın derim. 2010 yılında tamamlanan Rezo Gabriadze’nin bu sanat eseri, şehre ayrı bir hava katıyor. Tiflis’te görülmesi gereken yerlerin başında gelen Saat Kulesi’nin konumu burada.

Özgürlük Meydanı

tifliste nereler gezilir

Özgürlük Meydanı (Freedom Square), Tiflis’in tam kalbinde, şehrin ruhunu soluyacağınız bir yer! Gürcistan’ın özgürlük mücadelesinin simgesi olan bu meydan, heybetli altın heykeliyle göz dolduruyor. St. George, kocaman bir ejderhayı yere sererken size de zaferin enerjisini hissettiriyor! Etrafı restoranlar, kafeler ve tarihi binalarla çevrili bu meydan, hem fotoğraf çekmeye hem de oturup şehrin atmosferini içinize çekmeye birebir! Meydanın gece ışıklandırması da harika; özellikle akşam yürüyüşleri için mükemmel bir nokta. Ankara’nın Kızılay’ı neyse Tiflis’in de Özgürlük Meydanı odur. Burada karşıdan karşıya geçerken alt geçitleri kullanmayı unutmayın. Konum burada.

Gürcistan Ulusal Müzesi

Gürcistan Ulusal Müzesi ile Tiflis’te zaman yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? Burası tam bir hazine sandığı! Antik dönemin büyüleyici altın takılarından, Sovyet döneminin soğuk izlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Müzenin özellikle insanlık tarihine dair sergileri, sizi bir anda binlerce yıl geriye götürecek! Paleolitik Çağ’dan modern Gürcistan’a kadar adım adım gezerken, her odada “Vay be!” demeniz garanti. Ayrıca Stalin dönemine ait ilginç belgeler ve eşyalar da sizi bekliyor. Giriş ücretli. Konum burada.

Rustaveli Caddesi

tiflis gezilecek yerler

Rustaveli Caddesi, Tiflis’in modern bölgesi ve en işlek caddesi. Epey uzun ve geniş bir cadde. Caddenin başında Galleria Avm bulunuyor. Devamında kafeler, mağazalar sıralanmış. Cadde üzerinde karşıdan karşıya geçmek yasak. Belli noktalarda alt geçit var, oralardan geçebiliyorsunuz ama o kocaman caddenin bir başında bir ortasında var. Alışveriş yapmak isterseniz de caddenin en sonunda Zara bulunuyor. Burası Tiflis’in en meşhur caddesi. Buraya yolunuz istemese de düşecektir.😊 Kendinize bir Iphone almak ya da teknolojik alışveriş yapmak isterseniz bu cadde üzerindeki yerleri değerlendirin. Tiflis gezilecek yerlerin bazıları da bu cadde üzerinde yer alıyor. Konum burada.

Opera and Ballet Theater of Tbilisi

opera

Tiflis Opera binası, şehrin zarafetini ve sanatsal ruhunu bir araya getiren muhteşem bir sahne! 1851 yılında açılan bu büyüleyici yapı, sadece dış mimarisiyle değil, içindeki sanat dolu atmosferiyle de kendine hayran bırakıyor. Ayrıca, tiyatronun zarif oryantal tasarımına hayran kalmamak elde değil. Bu mekanda, her adımda sanatın ruhunu hissedeceksiniz! Seyahat tarihleriniz yaklaştığında web sitesinden güncel gösterilere bakıp mutlaka birine bilet alın derim. Ön rezervasyon yapmanız çok çok mantıklı olur. İnternet sitelerinin adresi burada. http://www.opera.ge/eng . Konum burada.

Flea Market (Bit Pazarı)

bit pazarı

Tiflis gibi tarihini yansıtan bir şehirde Bit pazarı olmazsa olmaz. Bilmem acaba Bit pazarı sevenlerden misiniz? Gezmeyi çok seven ve gittiği şehirlerde mutlaka bit pazarlarını ziyaret edenler olduğunu biliyorum. Tiflis’te de yol kenarına kurulan, satıcıların elindeki ürünleri örtülerin üzerinde sergilediği Flea Market’i görmek isteyebilirsiniz. Nostaljik biblolardan kasetlere, takılardan kameralara kadar bir çok ürün var. Sovyet döneminden kalan eşya arıyorsanız buraya gidin. Pazarlık şart. Bu market Kura Nehri’nin kıyısında, Dry Bridge çevresinde kuruluyor. Konum burada.

Tbilisi Funicular

tiflis gezilecek yerler listesi

Tiflis Füniküler, Tiflis’in zirvesine çıkarken şehre kuşbakışı bakabileceğiniz keyifli bir deneyim! 1905 yılında inşa edilen ve 1938’de yeniden tasarlanan Sovyet döneminden kalma bu nostaljik raylı sistemle Mtatsminda Dağı’na doğru tırmanırken, ayaklarınızın altında uzanan Tiflis’in nefes kesici manzarası sizi büyüleyecek. Yukarıya ulaştığınızda ise sizi sadece manzara değil, Mtatsminda Park’ın eğlenceli atmosferi bekliyor. Eğer Tiflis’i gerçekten görmek istiyorsanız, bu yolculuğu yapılacaklar listenize dahil edebilirsiniz. Konum burada.

Mtatsminda Park

Mtatsminda Park, Tiflis’in tepesinde eğlencenin doruklarına çıkmak isteyenler için bir durak! Hem çocuklar hem de yetişkinler için bir oyun alanı olan bu parkta, dev dönme dolaptan şehre bakarken nefesiniz kesilecek. Adrenalin peşindeyseniz, roller coaster tam size göre! Yok, eğer huzur arıyorsanız, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğanın içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Parkın her köşesinde farklı bir sürpriz var; lunapark havası, restoranlar, kafe molaları ve muhteşem panoramik manzaralar. Füniküler buraya çıkmak ayrı bir keyif, hele bir de gün batımını yakalarsanız, Tiflis size başka bir açıdan göz kırpıyor! Konum burada.

Vake Park

Tiflis gibi şehirleri gezerken en sevdiğim şey şehrin içindeki şehirden kaçış noktaları yani parklar. Vake Park da Tiflis’in kalbinde bir yeşil vaha gibi geldi adeta. Tiflis’in o gotik havasından sıkılmışken bizim için ilaç gibiydi. Oldukça geniş bir yürüme alanı var. Siz de benim gibi yeşillik, park, bahçe seviyorsanız buraya uğrayın. Konum burada. Aklınızda bulunsun cadde süslemeleri çok iyi olan Ilia Chavchavadze Avenue
burada yer alıyor. Özellikle gece bu caddeden geçin, kendinizi uzayda sanabilirsiniz.

Tbilisi Open Air Museum of Ethnography

Açık hava müzelerini gezmeyi gerçekten çok seviyorum. Kiev’de ve Lviv’de gitmiş, aşırı beğenmiştim. Tiflis’te de olduğunu duyunca kaçırmadım tabii. Tiflis Etnografya Açık Hava Müzesi, adeta bir zaman makinesi! Burada, ülkenin farklı bölgelerinden getirilen geleneksel evler, kiliseler ve ahşap yapılar bir arada sergileniyor. Dağın eteklerinde, yemyeşil bir ortamda yürürken, evlerin içine girebilir, eski Gürcü yaşam tarzını bizzat deneyimleyebilirsiniz. Geleneksel Gürcü köy yaşamına tanıklık etmek için güzel bir durak. Giriş ücretli, konum burada.

Gardenia Shevardnadze

Gürcistan’ın ünlü bitki koleksiyoncularından Zura Shevardnadze tarafından kurulan bu botanik bahçe, çeşitli çiçekler ve bitkilerle dolu. Hem botanik meraklıları hem de bahçe düzenlemelerine ilgi duyanlar için harika bir ziyaret noktası. Bahçede dolaşırken bitkilerle ilgili bilgi alabilir, hatta sevdiklerinize hediye etmek için küçük çiçekler ve seramikler satın alabilirsiniz. Küçük bir kafesi de olan bu mekan, sakin bir mola vermek için ideal bir yer. Konum burada.

Chronicle of Georgia

Chronicle of Georgia, Tiflis gezilecek yerler listesinde en beğendiğim yerlerden biri oldu. Türkçesi Gürcistan Tarihi Kronoloji Abidesi olan yer Tiflis’in kuzeyinde, devasa sütunlarıyla şehrin tarihini adeta göğe kazıyan etkileyici bir anıt kompleksi. Gürcistan’ın tarihini ve Hristiyanlığın ülkeye gelişini betimleyen bu dev yapılar, 20. yüzyılın sonlarında ünlü sanatçı Zurab Tsereteli tarafından tasarlanmış.

Anıtın her bir sütunu, ülkenin kralları, önemli tarihi olaylar ve dini figürlerle süslü. Hem bu sanat eserine hayran kalırken hem de muhteşem Tiflis manzarasına tepeden bakmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Şehir merkezine biraz uzak ama şüphesiz buna değer bir yer; burası Gürcistan’ın hem tarihine hem de kültürüne dair etkileyici bir durak! Konum burada.

Tiflis Sıkça Sorulan Sorular

Tiflis’te nerede alışveriş yapılır?

Tiflis, alışveriş severler için hem modern hem de otantik seçenekler sunan bir şehir. Şehrin kalbinde yer alan Galleria Tbilisi ve East Point Mall, ünlü markalardan yerel tasarımcılara kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Daha geleneksel ve otantik bir deneyim arayanlar ise Meidan Bazar ve Dry Bridge Flea Market’te antika eşyalar, el yapımı ürünler ve Sovyet döneminden kalma hatıralar bulabilir

Tiflis’te hangi bölgede kalınmalı?

Tiflis’te konaklama için en popüler bölgelerden biri, tarihi dokusuyla ünlü Eski Şehir (Old Town) bölgesi. Bu bölgede, şehrin başlıca turistik yerlerine yürüme mesafesinde Daha modern bir ortam arayanlar için ise Rustaveli Bulvarı çevresini değerlendirebilir. Eğlence ve gece hayatına yakın olmak isteyenler Vera ve Mtatsminda bölgelerini tercih edebilir.

Tiflis Noel Pazarı ne zaman?

Tiflis Noel Pazarı genellikle Aralık ayının ortasından Ocak ayının ilk haftasına kadar açık oluyor. Gürcistan’da Ortodoks Hristiyan takvimine göre Noel, 7 Ocak’ta kutlandığı için pazar, yeni yılın ilk günlerini de kapsıyor. Tiflis’in Noel Pazarı, özellikle Rustaveli Bulvarı ve Orta Tabanı Parkı (Orbeliani Square) gibi merkezlerde kuruluyor.

Batum mu daha güzel Tiflis mi?

Batum ve Tiflis, birbirinden farklı atmosferler sunduğu için tercih tamamen size bağlı. Batum, Karadeniz kıyısında yer alan modern bir sahil şehri olup, deniz, plajlar ve subtropikal doğa ile huzurlu bir tatil arayanlar için ideal. Öte yandan, Tiflis tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ve canlı şehir atmosferiyle dikkat çekiyor. Eğer doğa ve deniz odaklı bir kaçamak arıyorsanız Batum’u, kültürel keşif ve şehir yaşamı istiyorsanız Tiflis’i tercih edebilirsiniz.

Tiflis’te deniz var mı?

Tiflis’te deniz yoktur. Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis, denize kıyısı olmayan bir şehir ve Kura Nehri çevresinde konumlanmış. Deniz için Batum’u tercih etmelisiniz.

Tiflis gezilecek yerler yazımdan bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tiflis’e gidecekseniz diğer yazılarımı da muhakkak okuyun. Hoşça kalın.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.