Amman Gezilecek Yerler : Görmeniz Gereken 13 Yer
7 günlük Ürdün gezimizin ilk durağı başkent Amman’dı. Ürdün’ü kuzeyden güneye doğru gezme planımız vardı. Bunun için Amman’a gidiş dönüş bilet aldık ve ilk olarak Ankara’dan Amman’a uçtuk. Uçtuk ama Pegasus 12 saat rötar yapınca yarım günümüz kafadan silindi. Biz de moral bozmak yok dedik ve gezi planımızı tekrar gözden geçirdik. Nihayetinde Amman gezilecek yerler listesinden bazı yerleri çıkarmak zorunda kaldık ve gezimize devam ettik.
Seyahatimize olumsuz bir durum ile başlasak da Ürdün bu olumsuzluğu tam anlamıyla tersine çevirdi. Hem gezilecek yerlerin güzelliği hem de insanının sıcaklığı bu ülkeyi çok sevmemizi sağladı. Ürdün’ü neredeyse baştan aşağı gezdik ve bir çok yerini görme fırsatı yakaladık. Tek cümle ile söylüyorum Ürdün’ü kesinlikle keşfetmelisiniz.
Ürdün’e gitmeden önce detaylı bilgi için çok ayrıntılı hazırladığım Ürdün Gezi Rehberi başlıklı yazıma muhakkak göz atın. Döviz bozdurmadan sim kart olayına kadar her şeyi anlattım. Ürdün’de gezdiğimiz diğer yerler ile ilgili yazılarımın bağlantıları ise aşağıda.
- Ürdün Gezilecek Yerler
- Ürdün’de Nerede Kalınır ?
- Petra Antik Kenti ve Petra Gezi Rehberi
- Wadi Rum Gezi Rehberi ve Wadi Rum Gezilecek Yerler
- Akabe Gezilecek Yerler & Akabe Gezi Rehberi
- Akabe’de Tüplü Dalış Maceramız
Amman Gezilecek Yerler
Amman tipik başkent havası taşıyan bir yer. Sanırım bir yer başkent olunca belli bir standarda kavuşuyor ve kasvetli bir hava alıyor. Amman’da da bunu biraz hissettik. Toprak rengi sıra sıra binlerce evler, hükümet binaları derken başkent havası buram buram geldi. Peki Amman gezilecek yerler keşfedilmeye değer mi derseniz ben evet derim. Okkalı bir evet demem belki ama Amman’ı yine de keşfetmelisiniz.
Amman biraz da Ürdün’ün diğer gezilecek yerlerinin gölgesinde kalıyor. Yani bir Petra ya da Wadi Rum varken kimsenin aklına Amman gelmiyor. Haklı bir düşünce ama yine de burada da keşfedilmesi gereken güzel yerler var. Biz Amman’ın bazı yerlerini çok sevdik. Amman’da gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Sadece listemdeki son 4 yer (Jerash Antik Kenti, Ajloun Kalesi, Baptism Site – Bethany Beyond the Jordan, Nebo Dağı) Amman merkeze uzak konumda.
Şunu baştan belirteyim Ürdün’de vaktiniz çok azsa Amman merkeze zaman ayırmamanızı, vaktiniz kısıtlıysa 1 ya da yarım gün ayırmanızı, vaktiniz genişse 2 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Peki zaman ayırdığınızda Amman’ı nasıl gezmelisiniz ? Listemdeki ilk dokuz yeri ayrı 1 gün, diğer kalan dört yeri ise ayrı 1 gün gezmenizi tavsiye ederim. Biz de tam böyle yaptık. Amman’daki 2. günümüzde Jerash tarafını sonra da Nebo Dağını gezip direksiyonu Ölü Deniz’e kırdık.
Not: Yukarıda bahsettiğim gibi rötar durumundan dolayı var olan planımızda bazı yerleri çıkarmak zorunda kaldık. Ajloun Kalesi ve The Baptismal Site of Jesus Christ listemizden elenen yerler oldu.😥
Amman Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerindeki numaralara tıklayabilir, zoom yapabilirsiniz)
Amman Gezilecek Yerler Haritası:
- Amman Kalesi (Citadel)
- Amman Roma Tiyatrosu
- Roman Nymphaeum
- Rainbow Caddesi
- Ürdün Müzesi
- Kral I. Abdullah Camii
- Kraliyet Otomobil Müzesi
- Kral Hüseyin Cami
- Kraliyet Tank Müzesi
- Jerash Antik Kenti
- Ajloun Kalesi
- Baptism Site – Bethany Beyond the Jordan
- Nebo Dağı
Amman’ı gezmeye otel konumunuza en yakın yerden başlayabilirsiniz. Bu noktada yukarıdaki haritadan yardım alın. Amman merkez için araba lazım mı derseniz bence şart değil ama olursa daha güzel olur. Biz Ürdün geneli için araba kiraladığımız için Amman’ı da araba ile gezdik. Amman trafiği biraz çile oldu ama yine de sorun yaşamadık. Gezilecek yerleri haritada yakınlık durumuna göre sıraladım bilginiz olsun.
Amman Kalesi (Citadel)
Amman Kalesi, başkent Amman’ın en başta görülmesi gereken yerlerinden biri. Burası tahmin edeceğiniz üzere kale olmasından mütevellit Amman’ın tepe noktasında yer alıyor. Yürüyerek çıkmak isterseniz baya yorulabilirsiniz. Biz yokuşlarda ve dar yollarda araba sürerek kaleye ulaştık ve arabamızı ücretsiz park alanına park ettik.
Burası güzel bir Amman manzarası sunuyor. Manzarada toprak rengi evler olsa da sonuçta bu da buranın mimarisi. Bence güzel ve kendine özgü. Giriş ücretini ödedikten sonra kaleye giriş yaptık. Şimdi gelelim kalenin detaylarına ve içeride ne var kısmına.
Amman Kalesi’nde Görmeniz Gereken Yapılar:
- Herkül Tapınağı
- Ürdün Arkeoloji Müzesi
- Bizans Kilisesi
- Emevi Sarayı (Ummayad Sarayı)
Amman Kalesi, Amman’ın en yüksek tepesinde, Jebel Al Qala’a’da (deniz seviyesinden yaklaşık 850 m yükseklikte) yer alıyor. Kale Roma, Bizans ve Emevi dönemlerinde birçok kez yeniden inşa edilen 1700 m uzunluğunda bir duvarla çevrili. Kalenin içinde görülmesi gereken bir çok yapı var. Bunların en başında Herkül Tapınağı ve Ummayad Sarayı var. Ayrıca Ürdün Arkeoloji Müzesi de bu kalenin içinde yer alıyor.
Kalenin en dikkat çekici yapılarından olan Herkül Tapınağı, Roma İmparatoru Marcus Aurelius (MS 161-80) döneminde inşa edilmiş. Tapınaktan geriye podyum parçaları ve çevresinde görülen sütunlar kalmış. Burada bulunan büyük bir Roma Herkül heykelinin eli olduğuna inanılan görkemli elden dolayı burası Herkül Tapınağı olarak anılmış. Romalılar buralara kadar gelmiş ve gerçekten güzel eserler bırakmışlar. Herkül Tapınağı’ndan sonra hemen çaprazındaki Arkeoloji Müzesine geçtik.
Ürdün Arkeoloji Müzesi’nde kale ve çevre bölgelerde çıkarılan eserler sergileniyor. Burası oldukça küçük ve mütevazi bir müze. Müzede tunç çağından günümüze kadar çıkarılan eserleri görebilirsiniz. Buranın herhangi bir giriş ücreti yok.
Buradan çıktıktan sonra müzenin hemen yakınında yer alan Bizans Kilisesi’ni gördük. Kilisenin yapılış tarihinin 6. yüzyıl olduğu tahmin ediliyor. Bugün kiliseden geriye sadece sütunlar, kat planı ve bazı mozaikler kalmış.
Kiliseden sonraki durağımız ise kalenin içindeki bir diğer önemli yapı olan Emevi Sarayı’ydı (Umayyad Palace). Emevi Sarayı’nın parçasını oluşturan binalar, Amman Kalesi’ndeki en iyi korunmuş yapılar. Sarayın 7. ve 8. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük bir kısmı depremlerde yıkılmış. Ayakta kalan yapının kubbesi ve odaları oldukça ilgi çekici. Sarayın içinde, konut binalarının kalıntılarını içeren bir avlu ve saraya su taşımak için kullanılan sarnıç yer alıyor.
- Amman Kalesi’nin giriş ücreti kişi başı 3 JOD. Jordan Pass varsa burayı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
- Konum burada.
Amman Roma Tiyatrosu
Romalıların Amman’a bıraktığı en güzel eserlerden biri de Roma Tiyatrosu ve Odeon. Tiyatronun 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kapasitesi 6000 kişilik. Amman eskiden Philadelphia olarak biliniyormuş ve burasıda Philadelphia’nın en önemli yapıları arasında yer alıyormuş. Sütunlardan birinin üzerindeki Yunanca bir yazıt tiyatronun İmparator Antoninus Pius (MS 138-161) onuruna inşa edildiğini gösteriyor.
Tiyatro seyirciyi güneşten korumak için kuzey yönlü inşa edilmiş. Oturma yerleri sosyal rütbelere göre yapılmış. Tiyatronun büyükçe bir sahnesi var. Roma Tiyatrosu günümüzde performanslar, konserler ve etkinlikler için hala kullanılıyormuş. Tiyatronun doğusunda, müzik performansları için daha küçük bir Roma oditoryumu olan Odeon var. Buraya geldiğinizde Odeon’u da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca tiyatronun arkasındaki odalar Ürdün Popüler Gelenek Müzesi’ne ve Ürdün Folklor Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
- Amman Roma Tiyatrosu’nun giriş ücreti kişi başı 3 JOD. Jordan Pass hem tiyatroda hem de içerideki müzelerde geçerli.
- Amman Roma Tiyatrosu’nun konumu burada.
Roman Nymphaeum (Çeşmesi)
Amman gezilecek yerler listesine tarihi bir yerle daha devam ediyoruz. Burası Roman Nymphaeum. Roma Tiyatrosu’na oldukça yakın konumda yer alıyor. Eğer Amman’da tarihi yerlerden çok sıkılırsanız burayı pas geçebilirsiniz.
Nymphaeum veya eski Philadelphia’nın ana halk çeşmesinin tarihi MS 2. yüzyılın sonuna dayanıyormuş. Nymphaealar, mitolojik periler için kutsal olduğuna inanılan, akan suyu olan mağaraların üzerine inşa edilirmiş. Burası halkın toplanma alanıymış ve bir şehrin zenginliğinin işareti olarak görülüyormuş.
Oymalar, mozaikler ve heykellerle zengin bir şekilde dekore edilmiş anıtsal yapısıyla Amman Nymphaeum, 68 metre uzunluğunda simetrik tasarımlı yarım sekizgen bir yapıya sahip. Tarihte bir çok depremde ne yazık ki zarar görmüş. En son 3 yıllık restorasyonun ardından Nymphaeum Arkeoloji Parkı olarak Ekim 2018’de yeniden açılmış.
- Roman Çeşmesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok.
- Konum burada.
Rainbow Caddesi
Amman’ın en popüler caddelerinden biri olan Rainbow Street özellikle sokak lezzetlerini tatmak için gelmeniz gereken bir yer. Amman 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Dolayısıyla caddelerde hem yürümek hem de araba sürmek biraz zorlayıcı. Amman sokaklarında yürümek isterseniz en mantıklı yer Rainbow Street yani Gökkuşağı Caddesi olabilir.
Rainbow Street yukarıda anlattığım yerlere yakın konumda yer alıyor. Buralara yürüyecekseniz yokuşlar sizi bekler. Buraya geldiğinizde birbirinden güzel kafelerde oturabilir nargile tüttürebilir ya da Ürdün lezzetlerini tadabilirsiniz. Biz buraya araba ile geldik ve uygun bir yere aracımızı park edip caddeyi baştan aşağı yürüdük. Bu cadde Amman’a ayrı bir hava katmış. Güzel bir şehirde olduğunuz hissini veriyor.
Rainbow Street’e geldiğinizde aşağıdaki mekanları ve lezzetlerini deneyimlebilirsiniz.
Rainbow Street Mekan Tavsiyeleri:
Rainbow Street’te vaktiniz genişse Rainbow Caddesi’nin sonuna yakın bir yerde olan Souq Jara ‘ı gezebilirsiniz. Burası açık hava bit pazarı ve hediyelik eşyalar satın almak için oldukça ideal. Haftanın her günü açık değil. Buraya ek olarak Wild Jordan Center‘ı da ziyaret edebilirsiniz. Burada şık restaurantlar, barlar ve lüks bir butik otel var. Türk kahvesi içmek için burayı değerlendirebilirsiniz.😊
Ürdün Müzesi
Ürdün tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Ürdün Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Ürdünlü mimar Jafar Tukan tarafından tasarlanan müze 2013 yılında açılmış. Ürdün Müzesi, Ürdün tarihini hem kronolojik hem de tematik olarak 2.000’den fazla eser ve özel olarak tasarlanmış malzemeler kullanarak anlatıyor. Koleksiyonun bir kısmı Amman’ın kalesindeki eski Arkeoloji Müzesi’nden geliyormuş.
Ürdün Müzesi, Ürdün’ün en büyük müzesi ve ülkenin en önemli arkeolojik buluntularına ev sahipliği yapan yer konumunda. Müzede çeşitli antik dilleri içeren taş yazıtlar sergileniyor. Ölü Deniz’in meşhur parşömenlerini de burada görebilirsiniz. Gizli efsanevi hazinenin yazıtlarını içeren bakır bir parşömen de burada. Ayrıca ikinci katta, çoğunlukla çocuklara yönelik çok ilgi çekici ve etkileşimli bilimsel sergiler mevcut.
Müzenin en dikkat çekici eserleri arasında insanlık tarafından yapılmış en eski heykellerden biri olan Ain Ghazal heykeli de burada sergileniyor.
- Ürdün Müzesi’nin giriş ücreti kişi başı 5 JOD. Jordan Pass burada geçerli değil.
- Konum burada.
Kral I. Abdullah Cami
Amman gezilecek yerler listesinin ilk camisi olan Kral I. Abdullah Cami otelimize yakın olmasından dolayı Amman’daki ilk durağımızdı. Cami manevi atmosfer açısından oldukça güzel bir yer. Kubbesi mavi mozaiklerle kaplı. Caminin içerideki kocaman avizesi, kırmızı renkteki halısı oldukça etkileyici görünüyor.
3000 kişilik kapasitesi olan cami 1982-1989 yılları arasında inşa edilmiş. İsmini de tahmin edeceğiniz üzere Ürdün Kralı I. Abdullah’tan alıyor.
Kral I. Abdullah Cami’yi gezerken örtünmeyi unutmayın. Girişte örtünmek için size ferace veriyorlar. Bir de caminin altında İslam Müzesi bulunuyor. Dilerseniz burayı da gezebilirsiniz.
Caminin herhangi bir giriş ücreti yok. Alt kattaki girişte hediyelik eşya satan yerler var. Araç park sorunu da yok. Konum burada.
Kraliyet Otomobil Müzesi
Amman’da bizi etkileyen ve Amman’daki en güzel yerlerden biri olan Kraliyet Otomobil Müzesi’ne geldik. Burayı ağzımız açık gezdik. Resmen dibimiz düştü. Müzede Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Mercedes ne ararsanız var. Var ama hepsi gıpgıcır ve en az 40 yıllık arabalar.
Kraliyet Otomobil Müzesi, Arap bölgesindeki ilk kamuya açık otomotiv müzesiymiş. Müze Kral I. Abdullah, Kral Talal ve Ürdün Kralı Hüseyin’e ait otomobil ve motosikletlere ev sahipliği yapıyor. 2003 yılında Kral II. Abdullah tarafından açılışı yapılan bu müzede, arabalara ek olarak Ürdün tarihinin bir kesiti de betimleniyor. Müzede bazı araçların tarihi 100 yılı bile geçiyor. Müzede tüm araçları çok sevdik ama turuncu üstü açık spor Mercedes bir başkaydı. Bence Amman’a gelirseniz burayı muhakkak gezin.
Müzede, Wadi Rum’da çekimleri yapılan “The Martian” filminde kullanılan araç da sergileniyor. Bu araç müzenin içinde değil dışında bilginiz olsun.
- Kraliyet Otomobil Müzesi’nin giriş ücreti kişi başı 5 JOD. Bence kesinlikle bu ücrete değer. Jordan Pass geçerli değil.
- Müze, Al Hussein Public Park’ın içinde yer alıyor. Bu parkta bu müzeye ek olarak Çocuk Müzesi ve King Hussein Cami de bulunuyor. Konum burada.
Kral Hüseyin Cami
Otomobil Müzesi’nden hemen sonraki durağımız Kral Hüseyin Cami’ydi. Konum olarak birbirlerine çok yakınlar. Bu caminin mermer zemini ve ve atmosferi çok güzel. Avlusundan gerçekten etkileneceksiniz. Biz gün batımına buraya geldik ve gerçekten çok etkilendik. Yalnız caminin içini göremedik çünkü içi sadece vakit namazlarında açıkmış.
Kral Hüseyin Cami, 7. yüzyılın ortalarında İslam’ın ikinci halifesi Hz. Ömer tarafından yaptırılmış; ancak mevcut beyaz ve pembe taşlarla 1932’de Kral I.Abdullah (Abdullah bin el Hüseyin) tarafından yeniden inşa edilmiş. Cami ismini Kral Hüseyin’den alıyor. Bununla birlikte cami, daha modern bir görünüm kazandırma amacıyla 1987’de büyük bir restorasyon geçirmiş. Bahçesindeki çınar ağaçları da ülkemizden getirilmiş.
Bence Kraliyet Otomobil Müzesi’ne gelmişken burayı da ziyaret edin. Konum burada.
Kraliyet Tank Müzesi
Kraliyet Tank Müzesi, Kral 2. Abdullah’ın talimatı üzerine 2007 yılında kurulmuş, 2018 yılında ise hizmete açılmış. Müze binası, Zaid Daoud Mimarlık tarafından “Gizlilik dilinden ödünç alınan fütüristik bir kumdan kale” olarak tasarlanmış.
Müzede toplamda 13 oda bulunuyor. 20.000 metrekareye yakın alana sahip müzede yüzlerce hafif ve ağır askeri eşya sergileniyor. Tank olarak müzede 110 civarında tank var. Bu tanklar soğuk Savaş dönemi ve 2. Dünya Savaşı’ndan kalma tanklar. Müzenin bir kafesi var üst katta World of Tank oynayabilirsiniz.
- Kraliyet Tank Müzesi’nin giriş ücreti 5 JOD. 12 yaşından küçük çocuklara giriş ücretsiz. Jordan Pass geçmiyor.
- Konum burada.
Kraliyet Tank Müzesi sonrası haritada gördüğüm hiç bir blogda olmayan Ashabul Kehf 7 Uyuyanlar Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Konum olarak yakın sayılır. Biz gidemedik ama yine de sizinle paylaşayım dedim. Vaktiniz geniş ise burayı da Amman gezilecek yerler listesine alabilirsiniz. Konum burada.
Kraliyet Otomobil Müzesi mi Tank Müzesi mi ? Eğer ikisinden birini tercih etmek zorunda kalacaksanız Otomobil Müzesi’ni tavsiye ederim. İkisine gidecekseniz zaten cevaba gerek yok. Ürdün hoş güzeldi de turistlere giriş ücretini x10 yapmasalar daha da güzel olurdu.😒
Evet Amman merkez gezilecek yerler listesini tamamladık. Aşağıda Amman merkezde gezilecek yerleri bulabilirsiniz. Haritadan da göreceğiniz üzere ilk 5 yer birbirine yürüme mesafesinde. Diğer yerler için araba olsa iyi olur.
Amman Merkez Gezilecek Yerler:
- Amman Kalesi (Citadel)
- Amman Roma Tiyatrosu
- Roman Nymphaeum
- Rainbow Caddesi
- Ürdün Müzesi
- Kral I. Abdullah Camii
- Kraliyet Otomobil Müzesi
- Kral Hüseyin Cami
- Kraliyet Tank Müzesi
Amman gezilecek yerler listemde yer alan son 4 yer Amman çevresinde yer alıyor. Bu yerlerin hepsini gezecekseniz sabah erken kalkmanızda fayda var. Dediğim gibi araç şart. Biz uçak rötarından dolayı Ajloun Kalesini ve The Baptismal Site’yi listemizden çıkardık. Kalan yerleri gezdikten sonra Ölü Deniz’e doğru yol aldık. Şimdi gelelim bu yerlerin detaylarına.
Jerash Antik Kenti
Amman gezilecek yerler listesinin en önemli yeri bence Jerash Antik Kenti. Hatta bu durumu Ürdün diye genelleyebilirim ama tabi ki Petra gerçeği varken Jerash Petra’nın gölgesinde kalıyor. Bu güzel antik kent, Amman’a 52 km uzaklıkta bulunan büyüleyici bir antik Roma şehri. Roma döneminde, Gerasa diye biliniyor. Ayakta kalan yapıları oldukça iyi korunmuş durumda. Yani bir Roma şehri nasıl olur derseler Jerash buna çok güzel örnek olur.
Jerash (Eski Gerasa) Helenistik dönemde kurulmuş bir antik kent. Şehir en parlak dönemini, Romalıların MÖ 64’te buranın kontrolünü ele geçirmesiyle yaşamış ve Jerash şehir olarak Roma Dekapolis’in bir parçası olmuş. Kent ticaret yollarının üzerinde olmasından dolayı oldukça gelişmiş. Kentteki yapıların çoğu 1. ve 2. yüzyıllar arasından kalma yapılar. Ceraş’ın refahı Bizans dönemine kadar devam etmiş. Şehir 8. yüzyılda yaşanan büyük bir depremin etkisiyle büyük zarar almış.
Jerash’da aşağıdaki yapıları göreceksiniz. Bu yapıların çok oldukça iyi durumda. Hepsinin detaylarını yazsam yazı çok uzayacak ama ben kısa tutayım.
Jerash Antik Kenti’nde bulunan yapılar:
- Hadrian Kemeri (Benzeri Antalya’da var)
- Jerash Hipodromu (500 kişi kapasiteli)
- Zeus Tapınağı
- Oval Plaza (Orijinalinde 160 sütun var)
- Güney Tiyatrosu
- Cardo Maximus (Ana Yol)
- Katedral Kompleksi
- Three Church Ruins
- Nymphaeum (Çeşme)
- Artemis Tapınağı
- Kuzey Tetrapylon
- Kuzey Tiyatrosu
Jerash’taki bu yapılar günümüze kadar iyi korunarak gelmiş. Burayı gezmek için 2-3 saat ayırmanız lazım. Söz konusu biz olunca bu süre 4 saate çıkıyor tabi.😂Amman’daki en iyi tarihi yer burası. Listenizde kesinlikle olsun.
- Jerash Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 10 JOD. Jordan Pass burada geçerli. İçeride hipodrom sonrası bilet kontrolü var.
- Konum burada. Ücretsiz park alanı var.
Ajloun Kalesi
Ajloun Kalesi, 1184-1188 yılları arasında sultan ve askeri lider Selahaddin Eyyübi’nin yönetimi altında inşa edilmiş. Selahaddin, 12. yüzyılda Haçlı Seferleri’ne karşı koymak için Ürdün Vadisi’ne hakim stratejik bir noktaya kaleyi inşa ettirmiş.
Burası 12. yüzyıldan kalma bir kale. Kale, Auf Dağı’nın tepesinde yer alıyor. Kaleden Filistin, İsrail ve Suriye toprakları görülebiliyor. Yıllar geçtikçe kale birçok kez yeniden inşa edilmiş ve orijinal yapısına bir çok kule ve oda eklenmiş.
Ajloun Kalesi, Amman şehrine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Jerash ile burası yakın konumda. Aralarında yarım saatlik bir yol var.
Ajloun Kalesi’ne geldiğinizde buradaki müzeyi ziyaret edebilir, Ürdün Vadisi manzarasını izleyebilir, çevresindeki zeytinlikler arasında yürüyüş yapabilirsiniz.
- Ajloun Kalesi’nin giriş ücreti kişi başı 3 JOD. Jordan Pass burada geçerli.
- Konum burada.
Baptism Site – Bethany Beyond the Jordan (El-Mağtas)
Hıristiyanlar için oldukça önemli bir yere geldik. Burası Arapça “vaftiz” veya “batırma” anlamına gelen El-Mağtas olarak biliniyor. Ürdün – İsrail sınırında yer alan ve Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Baptism Site, İsa’nın Vaftizi’nin ve Vaftizci Yahya’nın makamı olarak kabul ediliyor.
El-Mağtas iki ana arkeolojik alanı kapsamaktadır. Jabal Mar-Elias (İlyas Tepesi) olarak bilinen bir höyükteki bir manastırın kalıntıları ve nehre yakın bir bölge olan kiliseler, vaftiz havuzları, hac ve höyük yerleşimleri. İki bölge, Wadi Kharrar adlı bir akarsu ile birbirine bağlanmaktadır. Jabal Mar-Elias geleneksel olarak peygamber İlyas’ın cennete yükseldiği yer olarak anılıyor.
Site son yıllarda papaların ziyareti ile oldukça turistik bir nokta olmuş. Binlerce Hristiyan kutsal günleri kutlamak için siteye akın ediyormuş.
Biz burayı pas geçmek zorunda kaldık. Çünkü vaktimiz kısıtlıydı. Bu bölgede sadece Nebo Dağı’na gittik. Buraya gitmeye değer mi bilemiyorum. Bir de giriş ücreti 12 dinar bilginiz olsun.😂 Jordan Pass burada geçerli. Ama Jordan Pass satın alırken sepete Bethany Beyond the Jordan’ı (Vaftiz Sitesi) eklemeniz lazım. Konum burada.
Nebo Dağı
Biz Baptism Site yerine Nebo Dağı’nı ziyaret ettik. Ürdün’ün Medeba ilinde yer alan Nebo Dağı, Hz. Musa’nın girmesinin yasak olduğu “Vaat Edilmiş Toprakları” gördüğü söylenen dağmış. Papanın ziyaret etmesi ile dağ oldukça popüler olmuş. Musa’nın burada öldüğü ve yine bu dağa gömüldüğü kutsal kitaplarda yer alıyor.
Nebo Dağı, M.S. 4. yüzyılda, dini geçmişinden dolayı bir hac merkezi haline gelirken o dönemde dağa Musa’yı onurlandırmak için bir kilise ve ibadetlerin gerçekleşebileceği bir kutsal alan inşa edilmiş. M.S. 6. yüzyıla gelindiğinde ise keşişler bölgede yaklaşık altı yüz yıl ayakta kalan bir Bizans manastırı inşa etmiş. Yapı artık orada olmasa da o döneme ait mozaikler hala görülebiliyor.
Nebo Dağı’nın manzarası çok güzel. Dağın zirvesinden bakıldığında, Kudüs’ün bazı kısımları görülebiliyor. Bu dağı ziyaret edenler birbirinden güzel mozaikleri ve tarihi eserleri de görebiliyor. Mozaiklerde, avcı ve hayvanların görüntülerinin yanı sıra şarap yapım süreci de anlatılıyor.
Manzara noktasında, Musa tarafından yaratıldığı düşünülen bronz yılan ile İsa’nın hacının sembolik bir birleşimi olan Yılanlı Haç heykeli yer alıyor. Alanın girişinde, Nebo Dağı ve çevresinin dini tarihi hakkında bilgiler barındıran müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.
- Nebo Dağı’nın giriş ücreti kişi başı 3 JOD. Jordan Pass burada geçerli değil.
- Konum burada.
Nebo Dağı’ndan sonra Ölü Deniz’e doğru yol aldık. Ölü Deniz, Amman’a uzak olduğu için burayı Amman gezilecek yerler listeme almadım. Bunun dışında vaktiniz kalırsa Nebo Dağı’nın da bağlı olduğu Madaba şehrini de ziyaret edebilirsiniz. Madaba dünyadaki orijinal konumlarında keşfedilen en fazla sayıda mozaiğe ev sahipliği yapan bir yer. Aşağıda Madaba Gezilecek Yerler listesini bulabilirsiniz.
Madaba Gezilecek Yerler:
- St George Kilisesi ve Madaba Haritası
- Nebo Dağı
- Madaba Arkeoloji Parkı
- St. John The Baptist Roman Catholic Kilisesi
- Memorial Church Of Moses.
Amman Gezilecek Yerler Vlog
Amman’a Gitmeden Önce Bunları Bilmenizde Fayda Var
Amman’a Nerede ?
Amman, Ürdün’ün başkenti ve ülkenin kuzey tarafında bulunuyor. Yedi tepe üzerine kurulan Amman, Ürdün’ün kalabalık şehri. Dünyanın en eski şehirleri arasında yer Amman’ın 4 milyona yakın nüfusu var. Tipik bir Ortadoğu şehri olan Amman en çok toprak rengi evleriyle biliniyor. Bir çok tarihi güzelliğe sahip Amman’ın haritadaki konumu burada.
- Amman – Petra Antik Kenti arası 232 kilometre 3 saat,
- Amman – Akabe arası 324 kilometre 4 saat,
- Amman – Medeba arası 36 kilometre 50 dakika,
- Amman – Jerash arası 52 kilometre 1 saat sürüyor.
Amman’a Ne Zaman Gidilir ?
Amman’a yılın her ayı gidebilirsiniz. Çünkü gezilecek yerler açısından Amman’da genelde tarihi yerler var. Tabi sıcak ya da soğuk olmasın derseniz mevsim olarak bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bu dediğim durum sadece Amman için geçerli. Yani siz Amman’la yetinmeyecekseniz Ürdün’ü komple gezecekseniz bence bahar ayları en ideal aylar.
Biz Eylül ayının 2. yarısında Amman’a gittik. Hava gayet güzeldi. Ne bunalttı ne de üşüttü. Hatta biraz sıcaktı bile. Dolayısıyla mevsim olarak bahar mevsimlerini, ay olarak Nisan – Mayıs ve Eylül – Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.
Amman Kaç Günde Gezilir ?
Amman merkez gezilecek yerleri 1 günde çok rahat gezersiniz. Yukarıdaki haritada zaten yakınlık durumlarını rahatça görebilirsiniz. Amman çevresine de 1 gün ayırıp geceyi başka yerde geçirebilirsiniz. Yani Amman’a 2 günden fazla vakit harcamayın bence.
Vaktiniz genişse 3 gün de ayırabilirsiniz ama dar ise 1 gün yeter. Amman’da görülmesi gereken en önemli yerler Amman Kalesi, Jerash Antik Kenti ve Kraliyet Otomobil Müzesi. Bu yerler sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Diğer yerler tamamen gezi planınıza bağlı.
Ürdün için şunu diyebilirim; kuzeyden güneye gittikçe güzelleşen bir ülke burası. Dolayısıyla vaktinizi iyi planlayın ve Ürdün Gezi Rehberi yazımı iyi okuyun.
Amman Tehlikeli mi ?
Amman tehlikeli mi sorusuna net bir cevabım var o da HAYIR. Ürdün genel olarak güvenli bir ülke. Amman’da başkent olmasından dolayı daha da güvenli. İnsanlar saygılı ve misafirperver. Dolayısıyla herhangi bir tehlike sorunu yok. Bir çok yerde polis var ve güvenlik üst düzeyde sağlanıyor.
İnsanlar Ortadoğu ülkesi burada terör eylemi var, şeriat var gibi önyargılara sahip olsa da Ürdün bunları hep boşa çıkartan bir ülke. Emin olun bu ülkeyi çok seveceksiniz.
Amman Trafiği
Amman’da sevmediğimiz nokta trafik oldu. Hatta Arap ülkesi araba kiralamasak mı diye düşündük ama sonra da Ürdün arabasız olmaz ki dedik ve araba kiraladık. Araba ve yollarla ilgili hiç bir sorun yaşamadık. Sadece Amman trafiğinde biraz zorlandık. Zaman zaman trafiğe yakalandık ve yarım saate anca çıkabildik. Bu durum bizim büyük şehirlerde de var dedik ve dert etmedik. Ama gerçekten insanlar trafikte saygılılar ya da bize mi denk geldi bilmiyorum ama kaç kere ters yöne girdik bizi gülümseyerek kibarca uyardılar.😂
Yani iyi sürücüyseniz trafikten çekinmeyin. Sadece otomatik vites araç kiralamanızı tavsiye ederim. Bu durum çok rahatlatıcı.
Amman’da Nerede Kalınır ?
The Boulevard Arjaan By Rotana
Amman Ürdün’ün başkenti olduğu için her anlamda gelişmiş ve modern bir şehir. Konaklama anlamında da çok sayıda seçeneğiniz mevcut. Lüks suite dairelerden, klasik şehir otellerine her bütçeye uygun seçenekler var. Biz Ürdün seyahatimize Amman’dan başladık. Sırada Petra gibi yorucu bir parkur ve Wadi Rum’da çölde bedevi çadırı deneyimlerimiz olduğu için Amman’da kendimizi biraz şımartalım istedik ve oldukça güzel bir otelde konakladık.
The Boulevard Arjaan By Rotana Amman’da oldukça merkezi konumda bir otel. Otel dediğime bakmayın biz bile burası otelse bizim daha önce konakladıklarımız neydi dedik.😁 Suite dairelerden oluşan bir konaklama tesisi burası. Uzun dönem kiralayarak kalanlar da varmış. Dairelerin içinde mutfak, oturma alanı, yatak odası, balkon ve tuvalet banyo var.
Biz kahvaltı dahil konakladık. Oldukça zengin bir kahvaltısı olduğunu söyleyebilirim. Asla yabancılık çekmezsiniz. Türk kahvaltısında olan çoğu ürünü burada da göreceksiniz zaten. Çalışanlar da ilgili ve güler yüzlüydü. Buradaki konaklamamızdan son derece memnun kaldık. Şiddetle tavsiye edebilirim. Siz de bu oteli tercih etmek isterseniz tüm iletişim bilgileri aşağıda.
The Boulevard Arjaan By Rotana İletişim Bilgileri:
- Adres: Rafiq Al Hariri Avenue The Boulevard Abdali Area JO، Ürdün
- Konum: The Boulevard Arjaan By Rotana
Amman’da Ne Yenir & Amman’ın Neyi Meşhur ?
Ürdün mutfağı kendine has yöresel yemekleriyle birlikte Lübnan mutfağından da çok sayıda lezzeti bünyesinde barındırıyor. Eğer Lübnan’a gittiyseniz ya da Lübnan yemeklerini biliyorsanız Amman restoranlarında menülerde bir çoğuyla karşılaşacaksınız. Humus, mütebbel, falafel ve daha nice yiyecek Ürdün’de de var. Mansaf, şavurma, künefe de Amman’da ne yenir sorusuna verilecek en spesifik cevaplar. Peki neyi nerede yiyelim Buju derseniz detaylı önerilerimi anlatayım.
Amman’da Ne Yenir & Amman’ın Neyi Meşhur ?
- Shawarma
- Mansaf
- Humus
- Falafel
- Mutebel
- Maklube
- Künefe
- Şiş Kebap
Shanab Shawarma
Shawarma yani şavurma Ürdün’e geldiğinizde mutlaka yemeniz gereken yöresel bir yemek. Türkiye’de de yapan yerler olduğunu biliyorum. Hatta Ankara’da yiyorduk biz Üstün’le. Ana vatanı Ürdün’müş meğer. 😊 Biz mekan olarak Shanab Shawarma’yı tercih ettik.
Hem tavuk hem et seçeneği var. Normalde döner şeklinde yapılırken burada etleri ızgarada pişiriyorlarmış. 1porsiyonu bile epey büyük. Yanında patates cipsi ve salatasıyla geliyor. Envai çeşit sosları da unutmamak gerek tabi. Oldukça lezzetliydi.
Ay bi de size adını anlatayım mekanın. Shanab Arapça’da bıyık demekmiş. Çok beğendikleri yemeklerden sonra parmaklarıyla bıyıklarının üstünden öpücük yapıp shanab derlermiş. Yani çok lezzetli bulduklarını vurgulamak için yaptıkları geleneksel bir hareketmiş bu. 😍 Amman’a yolunuz düştüğünde burada shawarma yemeden dönmeyin.
Shanab Shawarma İletişim Bilgileri:
- Adres: Saed Abdo Shammout St., Amman, Ürdün
- Konum: Shanab Shawarma
Ammani Restaurant
Şöyle keyifli bir mekanda yöresel yemeklerin tadına varayım derseniz çok beğendiğim Ammani Restaurant’ı öneririm. Öncelikle mekan çok hoş. Ambiyansını çok beğendim. Dekorasyon, çalan müzikler, çalışanların ilgisi muazzam.
Yemeklere gelecek olursam menü son derece zengin. O kadar ki seçim yapmakta zorlandık. Ortaya humus, falafel, mütebbel, fattoush söyledik. Lübnan’dan bildiğimiz ve sevdiğimiz lezzetler her biri. Tatları daha farklı geldi bana.
Ana yemek olarak da sohbet ettiğimiz herkesin ısrarla önerdiği Mansaf söyledik. Mansaf altta pilavı üstte kuzu eti, kavrulmuş fıstık ve bademler ve yanında pişmiş sıcak yoğurdu ile geldi. Kuzu eti seviyorsanız yemeği beğenirsiniz. Bana biraz ağır geldi açıkçası. Bir de yoğurdu direkt yemeğin üstüne değil de tabağınıza biraz dökün.
Ammani Restaurant İletişim Bilgileri:
- Adres: Kindi St 18, Amman, Ürdün
- Konum: Ammani Restaurant
Nafeesah Sweets
Künefe sadece bizde mi var sanıyorsunuz ? Sizi bir de Amman’da yemeye davet ediyorum. Okuduğum bazı olumsuz yorumlar yüzünden önyargılı olsam da bir künefe aşığı olarak en fazla ne kadar kötü olabilir ki diye düşündüm. Bir de Türkiye’de olduğu gibi neyi nerde yediğin önemli. Hemen araştırdım, belli başlı birkaç mekan adının öne çıktığını gördüm. Nafeesah’ın yorumlarını daha çok beğendim ve Jerash dönüşü enerji depolamak için uğradık.
Bizdeki gibi kişiye özel porsiyonluk hazırlanmıyor. Büyük bir tepsi hazırda bekliyor ve küçük ya da büyük dilim satın alıyorsunuz. Küçük dilimi bile bize yetti. 2 çeşidi var. Crispi ve normal. Biz crispi seçtik, üzerine kaju ve fıstık ister misiniz diye soruyorlar bizden farklı olarak. Bol bol koyuyorlar. Bir de şurup ister misin diye sordu. Evet dedim. Yani zaten tepsideki tatlı şerbetli değil miydi acaba ? Bir de küçük kadayıf rulolarından ikram ettiler birer tane. Bu dolu dolu tabağa 0,75 jod ödedik. Ürdün’de Türkiye’den daha ucuz bir şey olduğunu görmek gözlerimizi yaşarttı. 😂
Gelelim tadıma. Bence kadayıfı ve peyniri muazzamdı. Kaju da acayip yakışmıştı. Şerbeti bizimkine göre epey koyu ve yoğundu. Şurup istemeseydim daha iyi olabilirdi belki. Ama genel olarak çok beğendim. Amman’da künefe yiyin ve Nafeesah’ta yiyin.
Nafeesah Sweets İletişim:
- Adres: Al Bilbesi Complex Al Madinah Al Munawarah St 234 Tilaa Al Ali, Khalda & Um Al Summaq، Amman, Ürdün
- Konum: Nafeesah Sweets
Umarım keyifli ve işinize yarar bir yazı olmuştur. Ürdün’e gitmek konusunda kararsız olan varsa bizden tam destek. Hiç düşünmeyin, bu özel ülkeyi keşfedin. Sormak istediğiniz bir şey olursa aşağıda yorum yazabilirsiniz. Instagram’a sabitlediğim Ürdün hikayelerime beklerim. 😊 Yeni rotalarda görüşmek üzere.