cropped uber ne demek

Uber Ne Demek & Nasıl Kullanılır

Hani eskiden apartmanların girişinde ya da sokakların belli yerlerinde düğmeler olurdu ona basınca mahallenin taksi durağından taksici gelirdi ya hatırladınız mı 🙂 İşte UBER bunun akıllı telefonlarımıza girmiş ve daha gelişmiş hali. Modern ve teknolojik dünyanın getirdiği bir yenilik olan UBER Türkiye pazarına girdikten sonra ciddi bir potansiyelle karşılaştı ve insanlarımız UBER’e oldukça yoğun bir ilgi gösterdi. UBER’e olan yoğun ilgi nedeniyle ve bizim de İstanbul ve bir kaç ülkede kullandığımız UBER ile ilgili UBER ne demek & UBER nasıl kullanılır hakkında detaylı bir şeyler yazmak istedim.

Uber Ne Demek ? Uber’in Açılımı Nedir ?

UBER ne demek & UBER nasıl kullanılır?
UBER en kısa tanımla bir ulaşım uygulamasıdır. Herhangi bir araca ve sürücüye sahip olmadan arz ve talebi buluşturan UBER, San Francisco menşeili Amerikan uluslararası ulaşım şirketidir. UBER’in uzun uzadıya herhangi bir açılımı yoktur. Oxford sözlüğünde üstün,daha iyi,olağanüstü anlamlarına gelmektedir.

Uber Ne Zaman Kuruldu ?

UBER geçmişi çok eskilere dayanan bir şirket değil. UBER 2009 yılında San Francisco’da Travis Kalanick ve Garret Camp tarafından kurulmuştur. Yatırım toplama, yazılım geliştirme v.s aşamaları derken şirket 2011 yılında faaliyete başlamış ve şu an 80’den fazla ülkede ve 650 şehirde faaliyet gösteriyor. Rivayete göre kurucuları Paris’te akşam yemeği sonrası taksi çağırmışlar ve bulamamışlar akabinde bu fikir zihinlerde uyanmış ve projeyi geliştirmeye başlamışlar. Bu hikaye doğru mudur bilmem ama her yeni icat ya bir zor durumda olmaktan ya da acil bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkıyor.

Uber Nasıl Kullanılır ?

uber nasıl kullanılır uber kullanım rehberi

UBER kullanma oldukça basit bir olay, belli bir saatten sonra bağımlılık yapıyor 🙂 Gideceğiniz ülkede UBER varsa şehir içi ulaşım maliyetini o yere gitmeden çıkarabilirsiniz. Bazen de UBER gerçekten çok ucuz olabiliyor. Ucuz demişken ekonomik seyahat etmenin yolları yazıma da göz atabilirsiniz.  Şimdi UBER ne demek & UBER nasıl kullanılır başlığının 2.kısmına geçebiliriz.
    ♦ UBER’i kullanmak için ilk olarak uygulamayı telefonunuza indirmeniz gerekiyor. App store’dan uygulamayı indirmek için buraya, Play Store’dan indirmek için ise buraya tıklayabilirsiniz. Bir çok sayfada sadece mobil telefonlardan UBER çağırabilirsiniz ifadeleri olsa da bilgisayarınızdaki tarayıcınızdan da UBER çağırabilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra sisteme mail ve şifreniz ile kaydoluyorsunuz.

    ♦ Uygulamaya kayıt yaptırdıktan sonra uygulama sizin konumunuzu belirliyor ve nereye gideceğinizi soruyor. Gideceğiniz yeri net biliyorsanız Nereye kısmına burayı yazıyorsunuz ya da gideceğiniz yer adres olak net değilse harita üzerinden de seçiyorsunuz. Aktarmalı bir yere gidecekseniz (+) ya basıp yer ekleme yapabiliyorsunuz. Bu durumda UBER sürücüyü 3 dk’dan fazla bekletmemeniz gerektiğini söylüyor. Sürekli gittiğiniz bir yer varsa burayı favorilere de kaydedebiliyorsunuz.

    ♦ Gideceğiniz yeri belirledikten sonra UBER size güzergahı, seçeceğiniz araç tipini,ödeyeceğiniz ücreti ve ödeme şeklini (nakit,UBER’e kayıtlı kredi kartı) sunuyor. Açılan güzergahta UBER araçlarını harita üzerinde görebiliyorsunuz. Araç tipi ve ödeme şeklini (ki ben kayıtlı kredi kartımı kullanıyorum) seçtikten sonra UBER en uygun sürücü ile eşleşme yapıyor. Eşleşme yaparken yani sürücü bulmaya çalışırken talebinizi ücretsiz iptal edebiliyorsunuz. Eşleşme yaptıktan sonra eşleşmede araç plakası ve sürücünün profili ortaya çıkıyor. Sürücü sizin konuma geliyor ve hedef noktanıza sizi götürüyor. Araç eşleşmesinden sonra sürücü ile gerek konuşarak gerekse de mesajlaşarak iletişime geçebiliyorsunuz.

    ♦ Hedefe ulaştıktan sonra sürücü ile yaşadığınız deneyimi puanlayabiliyorsunuz. Puanlamadan sonra isteğe bağlı olarak sürücüye bahşiş de bırakabiliyorsunuz. UBER bahşişlerden hizmet ücreti almamaktadır.     

Uber Kullanımına Dair Diğer Hususlar

UBER sürücü ile eşleşme yaptıktan sonra bazen eşleşme müşteriden dolayı iptal ediliyor ve bunun cezası ortaya çıkıyor. Eğer bilmeyerek ya da farklı bir durumdan dolayı iptal etmek zorunda kaldıysanız bu duruma itiraz edebilirsiniz. Uygulamadan ya da bilgisayardan yaptığınız seyahat içeriğine giriyorsunuz ve ”Hesabıma yansıtılan iptal ücretinin incelenmesi” bölümüne girip itirazda bulunabiliyorsunuz. Seyahatinizin üzerinden 30 gün geçtiyse herhangi bir itiraz hakkınız olmuyor.

UBER uygulamasını kullanmak oldukça basit. Önceden yaptığınız tüm yolculukları geçmişe dönük rahatlıkla görebilir ve maliyet analizi yapabilirsiniz.

Uber Ücret Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılıyor ?

UBER tarifeyi (araba teslim fiyatı + 1 dk fiyat + 1 km fiyat) şeklinde ayarlıyor.
Mesela İstanbul’daki UBER fiyatlarına bakarsak:
Taksi açılış ücreti (Taban Ücret): 4 TL,
1 dak. başına maliyet: 0.385 TL,
1 км başına maliyet: 2.5 TL,
Minimum ücret: 10 TL,
Iptal ücreti: 5 TL.
‘dir. Ücretler zamanla değişebilir.

Uber Yasal mı ? Uber Güvenilir mi ?

uber fiyat uber taksi uber yasal mı

UBER’i 3 ülkede deneyimlemiş biri olarak söylüyorum UBER oldukça güvenli bir deneyim sunuyor. Normal taksilerle karşılaştırdığımızda bu deneyim lüks bile olabiliyor. Türkiye şartlarını düşündüğümüzde başka yoldan götürme, kazıklanma, kısa mesafe kabul etmeme, nezaketsizlik gibi sorunlarla karşılaşma oranlarınız minimum. Dolayısıyla UBER kullanmak güvenilir mi sorusunun cevabı bana göre kesinlikle EVET.

UBER yasal mı sorusunun cevabına gelince; 2018 yılında UBER Türkiye’de gündem maddelerinden biriydi. Taksiciler ve UBER’cilerin kavgaları her gün ekranlardaydı. UBER ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyordu. Ülkemize özgü bir durum olmalı ki şu an için UBER Türkiye’de hem yasak hem de değil. Neden yasak Cumhurbaşkanı UBER MUBER tanımam diyor taksiciler alkışlıyor neden yasak değil ortada bu konu ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yok. UBER bir ara vergi vermiyor denildi akabinde 2018 yılında UBER attığı twitle XL araçlar için e-faturaya geçtiğini duyurdu.

Gelelim işin aslına, Binali Yıldırım’ın 2018 yılında talimatıyla Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme uyarınca, korsan taşımacılık yapan araç sahipleri, yolcu taşımacılığı için aldıkları belgeyi 2 yıl boyunca kullanamayacak. Yönetmelikteki değişiklik, D2 yetki belgesiyle çalışan UBER’i de kapsıyor.  Konu ile ilgili UBER’DEN gelen açıklamada: Kanunun içeriğine ilişkin bir ifade kullanılmayıp açıklamada şu ifadeler yer aldı: Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’ye sonuna kadar bağlıyız. UBER açıklamasında yeni karayolu taşımacılığı düzenlemesinin ayrıntılarına ilişkin bir ifade kullanmadı.

UBER şu an Türkiye’de mahkemelik. Bu konuda bir çok taraf için kesinlikle yasal düzenleme şart. UBER yasal mı sorusunun net cevabı yok ama zaman bu konuyu da açıklığa kavuşturacak.

Uber Hangi Ülkelerde Kullanılıyor ?

UBER 80’den fazla ülkede ve yaklaşık 750 şehirde hizmet veriyor. UBER’in hizmet verdiği şehirler listesi için ise buraya tıklayabilirsiniz. UBER’in kullanıldığı havalimanları için ise sizi buraya alalım.

Uber’den Para Kazanmak (Uber Driver)

UBER’in başta dediğim gibi kendi araç portföyü yok. Sürücüler siz biz gibi gerekli yeterliliklere sahip kişiler oluyor. UBER sürücü ile müşteriyi buluşturan ulaşım sistemi aslında. Dolayısıyla UBER’in kabul ettiği yeterliliğe sahip kişiler UBER’de sürücü olup para kazanabiliyor.

UBER sürücü/driver olarak para kazanma şu şekilde oluyor:

Sürücü olarak gerekli belgeleri sağlayıp sisteme kayıt olduktan sonra UBER  sizin bulunduğunuz noktaya yakın bir noktada müşteri talebi olduğunda bu talebi size yönlendiriyor. Siz de UBER’in verdiği adrese gidip müşteriyi alıyor ve istediği noktaya ulaştırıyorsunuz. Müşteri ücreti UBER’e ödüyor, UBER’de ücreti %25’lik bir komisyon keserek size ödüyor.

Müşteri sizden aldığı hizmeti memnunsa ya da değilse bunu seyahat sonrası puanlayabiliyor. Puanlamada şoförün bilgisi, sohbeti, kibarlığı, profesyonelliği, sürüş hizmeti, aracın temizliği,konforu, araçta dinlediğiniz müziğe kadar bir çok puanlama kriteri var. Müşterinin verdiği puan ne kadar yüksek olursa, sürücünün yeni müşteri bulma potansiyeli o kadar yüksek oluyor. Puanlar belli bir oranın altına düştüğünde UBER sizinle olan iş birliğine son verebiliyor. 

UBER iş ilanları ile ilgili Facebook’ta bir grup var. Bu işi ciddi anlamda düşünüyorsanız oraya da bakabilirsiniz. App store’daki UBER Driver uygulaması için buraya, Android uygulaması için buraya tıklayabilirsiniz.

Uber Sürücü Ortağı Olmak İçin İstenilen Evraklar

     UBER Sürücü Olmak İçin Minimum Gereklilikler:
     Asgari çalışma yaşında olmak
     Türkiye’de yasal olarak araç kullanma iznine sahip olmak

     Sürücü Gereklikleri:
     Sürücü Belgesi
     Adli Sicil Kaydı
     Araç Ruhsatı
     Sürücü Profil Fotoğrafı

Sürücü ortağının yüzünün tamamı ve omuzlarının üst kısmı fotoğrafta ortalanmış olmalı, başın konumu dik ve karşıya dönük olmalı ve güneş gözlüğü kullanılmamalıdır.

Fotoğrafta sürücüden başka herhangi bir obje olmamalı, fotoğraf aydınlık ve net olmalıdır. Sürücü belgesinin fotoğrafı veya basılmış herhangi bir fotoğraf olmamalıdır.

      UberXL için gerekli ek belgeler:
      D2 Belgesi
      Güzergâh İzni
      Araç Ruhsatı
      Şirket Tescil Belgeleri
      Araç Sigorta Belgeleri
      Trafik Kaydı Kontrolü

      Sarı Taksi için gereken ek belgeler:   
      SRC
      Psikoteknik raporu

UBER için kullanacağınız aracınızın da belli standartlarda olması gerekiyor. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu gereklilikleri tamamladıktan sonra UBER’de yolcu çağrılarını kabul etmeniz için kayıtlı olduğunuz UBER ofisinde eğitime tabi tutuluyorsunuz. Eğitimi tamamladıktan sonra artık UBER’in lisanslı şoförüsünüz.

UBER şu an için sadece İstanbul, Bodrum ve Çeşme’de kullanılıyor ve ciddi anlamda Türkiye genelinde yaygınlaşıyor. Ciddi oranda müşteri sayısına ve potansiyeline sahip UBER ile iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Ama ilk olarak yasal düzenlemeler şart !

Uber Taksi

UBER Taksi, taksicilerin UBER sistemine dahil olmasını ifade ediyor. Bu yazıyı yazdığım tarihte İstanbul’da Sarı ve Turkuaz taksiler UBER sistemi içinde çalışıyor. Yani şuan için sıradan bir kişi tüm gereklilikleri sağlasa dahi Uber sürücüsü olamıyor. UBER taksiler fiyatlamayı taksimetre ile yapıyor, aracı çağırırken fiyatı göremiyorsunuz. Siz ödemeyi UBER üzerinden kredi kartı veya nakit yapabiliyorsunuz.

Uber Promosyon Kodu

UBER zaman zaman promosyon kod vererek kullanıcılarının indirimli yolculuk yapmasını sağlıyor. Bunu bazen arkadaşınızı davet yöntemiyle bazen de özel günlerde promosyon yolu ile gerçekleştiriyor. Aşağıda UBER promosyon kod bağlantılarını bulabilirsiniz. Benim promosyon kodum da burada kalsın:)
PROMOSYON KODUM: ubqkvfvmue

*** UBER’i kullanmamış arkadaşlarınızı davet etme 10 TL indirim
*** Yolculuğunuzu paylaşın toplamda 100 TL indirim
       (UBER Promosyon Kodu: PAYLAS) 

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.