türkistan gezilecek yerler

Türkistan Gezilecek Yerler | Türkistan Gezi Rehberi

2018 yılından sonra muhteşem bir dönüşüm geçiren bir şehir ile karşı karşıyayız. Bu dönüşüm bir şehre nasıl vizyon ve muhteşemlik katar canlı örneği Türkistan. Şehri o kadar güzel yapmışlar ki sokaklarında gezerken gerçekten helal olsun diyorsunuz. Bu kadar güzel olan şey sadece dönüşüm değil, Kazakların tarihten gelen mimari gelenek ile modern mimariyi birleştirmeleri olmuş. Yani garip garip binalar yerine Türkistan’ın özünü yansıtan mimari yapılar inşa edilmiş. Türkistan gezilecek yerler listemde bu yapıların bazılarına değineceğim ve bu modern yapılar arasında yapmanız gerekenleri de sıralayacağım.

Türkistan modern bir dönüşüm geçirmiş ama içindeki o derin tarihi kaybetmemiş. Şehir, tarihin sayfalarını araladığınız bir açık hava müzesi gibi. Türkistan sınırlarında yer alan Hoca Ahmed Yesevi’nin Türbesi ve varlığı buraya o kadar güzel bir manevi hava katıyor ki şehir Kazakistan başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi çekiyor. Ayrıca, Aristan Bab Türbesi, Ak Mescit Mağarası gibi yerler de çok fazla ziyaret edilen yerler arasında.

Biz Türkistan’da 1,5 gün kadar zaman geçirdik ve şehri gerçekten çok sevdik. Şehrin yapılarının yanında insanları da çok misafirperver ve güler yüzlü. 1,5 gün boyunca neredeyse hiç durmadan şehrin en güzel yerlerine gitmeye çalıştık ve güzel deneyimler yaşadık. Aşağıda hem Türkistan gezilecek yerleri hem de Türkistan gezi rehberi gibi Türkistan ile ilgili tüm detayları görebileceğiniz başlıkları sıralayacağım. Listeme geçmeden önce tabi ki iyi bir gezi planı için gezilecek yerler haritamı aşağıya bırakıyorum.

Türkistan Gezilecek Yerler Haritası

Türkistan Gezilecek Yerler (Harita üzerinde zoom yapabilir ve numaraların üstüne tıklayabilirsiniz)

Türkistan Gezilecek Yerler Haritası

  1. Hoca Ahmet Yesevi Türbesi
  2. Rabia Sultan Türbesi
  3. Yer Altı Cami
  4. Kervansaray Türkistan
  5. Samruk Flying Theater (Altyn Samuryk)
  6. Fantan Karavansaray
  7. Park Zhibek Zholy
  8. Arystan Bab Türbesi
  9. Otrar Kalesi
  10. Ak Mescit Mağarası

Türkistan gezilecek yerler listem kısa ve öz. Daha fazlası olur muydu olurdu ama bu yerler en temel görmeniz gereken yerler arasında. Listemin son 3 yeri Türkistan merkeze uzak konumda. Özellikle Akmescit Mağarası merkeze en uzak yer. Eğer vaktiniz kısıtlıysa burayı pas geçebilirsiniz. Bunun dışında diğer yerleri görmenizi öneririm. Türkistan gezmesi oldukça kolay ve keyifli bir yer.

Türkistan Gezilecek Yerler

türkistan gezilecek yerler

İlk olarak Türkistan son yıllarda gelişimini neye borçlu ondan bahsetmem lazım. Türkistan 2021 yılında Türk dünyasının başkenti olarak seçilmiş. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararı ile Haziran 2018’de isim değiştirerek Türkistan eyaleti olarak anılan bu şehir bu yıldan sonra muhteşem bir dönüşüm geçirmiş. Ayrıca şehirde bulunan Hoca Ahmed Yesevi Türbesi de bu dönüşüme büyük katkı sağlamış. Yani Türkistan hem Türk dünyasının başkenti olması hem de manevi değerleriyle artık Kazakistan’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Biz Türkistan’a Türkistan Tanıtım Ofisi’nin davetlisi olarak gittik ve burada kaldığımız süreç boyunca bu ofisin yetkilileri bize hem eşlik etti hem de rehberlik yaptı. Rehberimiz İsmail Bey hem Türkçe bilmesi hem de tarih bölümünden mezun olmasından dolayı bize Türkistan’ı en ince detayına kadar anlattı. Buraları rehber ile gezmek gerçekten seyahatinizi daha güzel kılıyor. Türkistan Tanıtım Ofisi de bizi o kadar güzel ağırladı ki Türkistan gezimiz hafızalara kazındı. Türkistan’a 2. kez gitme düşüncemiz aklımızın bir köşesine yer etti bile.😊

Rehberimiz İsmail Bey’in telefon numarasını buraya bırakıyorum. Eğer Türkistan’a gitme durumunuz varsa İsmail Bey’e her türlü konuyu danışabilirsiniz. (Tel: +7 777 095 38 45) Danışırsanız ya da Türkistan’da İsmail Bey ile buluşursanız bizden selam iletmeyi unutmayın. Şimdi Türkistan gezilecek yerler listemize geçebiliriz. Listeme Türkistan’ın en önemli yeri olan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi ile başlıyorum.

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi

türkistan gezilecek yerler

Türkistan’da göreceğiniz en önemli yapı Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’dir. Sadece Kazakistan değil dünyanın her yerinden buraya ziyaretçi akını var. Hem Ahmet Yesevi’nin önemli bir zat olması hem de türbenin güzelliği burayı tam bir cazibe merkezi yapmış.

Bu görkemli yapı, 12. yüzyılda yaşamış Türk tasavvuf kolunun tanınmış zatı, düşünür ve şairi olan Hoca Ahmed Yesevi’nin onuruna inşa edilmiş. Hoca Ahmed Yesevi Orta Asya’ya Müslümanlığın yayılmasında başı çeken alimlerden biri. Gerçekten büyük bir zat. Türbeye girdiğinizde yaşadığınız manevi atmosferle bunu derinden hissediyorsunuz.

İnanılan düşünceye göre Ahmet Yesevi, Hz. Muhammed’in manevi öğrencisiymiş. Hz. Muhammed’in vefat ettiği yaş olan 63 yaşına gelen Yesevi, mescidin zindanında gönüllü olarak inzivaya çekilmiş ve hayatının geri kalanını orada ibadet ve vaazlarla geçirmiş. Ahmet Yesevi en önemli eseri olan Divanı Hikmeti bu zaman aralığında yazmış.

1166 yılında vefat eden Ahmet Yesevi küçük bir türbeye defnedilmiş. Bugün var olan türbe, ölümünden 233 yıl sonra Timur’un emriyle yaptırılmış. Komutan, Altın Ordu’ya karşı kazandığı zaferin şerefine o zamana kadar çok harap olmuş olan eski türbenin yerine yeni, görkemli bir anıt kompleksi inşa etmeye karar vermiş. Bazı tarihçiler, Timur’un gelecekteki türbenin projesinin hazırlanmasında bizzat yer aldığına ve inşaatçılarına talimatlar verdiğine inanıyor.

Hoca Ahmed Yesevi Anıt Kompleksi, portalları ve kubbeleri olan devasa, dikdörtgen bir binadan oluşuyor. Dış duvarların kalınlığı yaklaşık 2 metre, merkez salonun duvarları ise 3 metre kalınlığında. Binanın devasa bir giriş kapısı ve birçok kubbesi var. Merkez salonun çevresinde 35 oda bulunuyor. Bu odalarda 200 küsere yakın kişinin mezarı var. Bu mezarlardaki zatların isimlerini sunum ekranında görebiliyorsunuz. Ahmet Yesevi’nin mezar kapısı güzel fildişi oymalarla süslenmiş. Gerçekten çok etkileyici bir yapı. İçerisine girdiğinizde Kuran tilaveti dinliyorsunuz ve çok etkileniyorsunuz.

Türbe, Orta Asya’nın en büyük tuğla kubbelerinden birine sahip. Türkler için kubbe birliğin ve misafirperverliğin simgesi. Bu nedenle boyutuna ve görünümüne bu kadar önem verilmiş. Türbenin etrafında da altta sayacağım bir çok önemli yapı var. Kazak Hanlığı döneminde Hoca Ahmed Yesevi’nin türbe binası ve çevresindeki binalar Kazak hanlarının ikametgahı olarak kullanılmış. Ayrıca türbe savunma amaçlı ona kale statüsü veren güçlü bir duvar, sur ve höyükle çevrili.

Ahmet Yesevi’nin Türbesi Türkistan’da görülmesi gereken en önemli yapı. Burası çevre düzenlemesi ve her şeyi ile bizi çok etkiledi. Buraya tekrar gelmek için büyük bir neden olan türbenin konumu burada.

Rabia Sultan Begim Türbesi

Ahmet Yesevi Türbesi’nin hemen yakınında bir türbe daha bulunuyor. Bu türbe, ünlü bilim adamı-astronom Uluğbek’in kızını olan Rabia Sultan’ın Türbesi.

Uluğbek, 1451 yılında kızı Rabia ile Abulkhair Han’ı evlendirmiş. Rabia Abulkhair Han’ın dördüncü karısı olmuş. Rabia Hatun çok güzel, eğitimli ve siyasi iç görüye sahip biriymiş. Rabia, ölümüne kadar yaklaşık on beş yıl daha Türkistan’da yaşamış ve oğlu ve üç torunu daha sonra onun yanına gömülmüş.

Rabia Sultan Begim’in türbesindeki kitabe hiç değişmeden günümüze ulaşmış. Mezar taşı kitabesinin bir kısmında: “Burada şerefli, dürüst Rabia Sultan Begim, güçlü, büyük Sultan Uluğbek Güragan’ın kızı, güçlü emir Timur Güragan’ın oğlu yatıyor. Tanrı kıyamet gününden önce hepsinin mezarını aydınlatsın… “ ibaresi yazıyor.

Türbe, doğu mimarisinin güzel bir anıtı şeklinde yapılmış. Orta kısmı silindir şeklinde, üstü kubbelerle örtülmüş. Türbe 5 odadan oluşuyor. Anıt günümüze çok kötü ve tahrip olmuş bir durumda ulaşmış. 1980 yılında restorasyon çalışmaları sayesinde orijinal görünümüne kavuşmuş. Konum burada.

Yer Altı Cami

türkistan gezilecek yerler

Hoca Ahmet Yesevi’nin 63 yaşından sonra inzivaya çekildiği yer olan Yer Altı Cami türbeye hemen 300-400 metre uzaklıkta yer alıyor. Ahmet Yesevi burada kendini ilme adamış ve bu dünyadan ruhen ayrılmış. Sadece bedeni ihtiyaçlarını karşılayan hoca hazretleri yerin yaklaşık 2-3 metre altında bir oda da inzivaya çekilmiş. Yer Altı Cami’de bu odayı görebiliyorsunuz. Çok etkileyici gerçekten.

Yer Altı Cami’ye yakın bir hamam kompleksi de bulunuyor. Burası da oldukça güzel bir yapı. Ahmet Yesevi’nin türbesini bir kompleks olarak düşünebilirsiniz. Burada bir çok yapı var. Türbeye gelirseniz hem bu camiyi hem de hamamı ziyaret etmenizi öneririm.

Son olarak Türkistan Tanıtım Ofisi Hoca Ahmet Yesevi’nin inzivaya çekildiği yeri göstermek için çok güzel bir gösterim hazırlamış. İnziva noktasında bulunan QR kodu okuttuğunuzda her şey gözünüzde çok güzel canlanıyor. Burası da muhakkak görülmesi gereken bir yer. Eminim çok seveceksiniz. Konum burada.

Kervansaray Türkistan

kervansaray

türkistan kervansaray

Türkistan gezilecek yerler listemizde listemin modern anlamda en güzel yerine geldim. Kervansaray Türkistan gerçekten bu şehre çok yakışmış bir yer. Türkistan’ın her anlamda evrim geçirmesiyle burası inşa edilmiş ve çok da güzel olmuş. Türkistan’a gelince burayı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Kervansaray’da ne yok ki aklınıza gelebilecek her şey var. Alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar, eğlence merkezleri, gösteri alanları gibi bir çok şey var burada. Türkistan mimarisiyle uyumlu yapılmış olan Kervansaray özellikle Kazak ailelerin favori yeri. Çocukluğumuz Türkistan’da geçseydi biz buradan çıkmazdık dedik kendi kendimize.😊

Kervansaray’a geldiğinizde yapmanız gereken aşağıda detaylarını açıklayacağım 2 önemli şey var. Birincisi Flying Theatre’da akşamları düzenlenen gösteriye katılmak diğeri de 8 boyutlu sinemada 5-6 dakikalık gösteriyi izlemek. İkisi de çok ama çok güzel.

Burada ülkemizin markalarına ait mağazaları da görebilirsiniz. Hele çocuklar için bir oyun alanı yapmışlar ki valla helal olsun diyorsunuz. Bir yer bu kadar güzel yapılabilir diyorsunuz. Özetle Kervansaray Türkistan gezilecek yerler listesinin yıldız yeri. Burayı muhakkak ziyaret edin. Konum burada.

Samruk Flying Theater (Altyn Samuryk)

Samruk Flying Theater
Türkistan Gezilecek Yerler : 8 Boyutlu Sinema

İşte burası Kervansaray Türkistan’ın en önemli yeri. Neden mi ? Çünkü Altyn Samuryk’da 8 boyutlu sinema var ve bu aktivite tek kelime ile muhteşem. Türkistan’da böyle bir şey kesinlikle beklemiyorduk. Tek kelime ile muhteşemdi. Ağzımız açık kaldı ve resmen dibimiz düştü. Gelin şimdi biraz detayları anlatayım.

İlk olarak bilet alıyorsunuz ve gişelerden geçiyorsunuz. Sonra size biri rehberlik yapıp eski çağlardan günümüze Kazakistan’ı birbirinden güzel görsellerle anlatıyor. Burayı sinema öncesi sunum gibi düşünebilirsiniz. Daha sonra yavaş yavaş salona ilerliyorsunuz.

Biz hemen ortadaki koltukları kapıp koltuğumuza oturduk. Sonra kemerleri bağlıyorsunuz ve koltuklar ile ekrana yaklaşıyorsunuz ve her tarafınız bir anda ekran oluyor. Sonra sinema başlıyor ve muhteşem bir dünyanın içine giriyorsunuz. Kanyonlardan uzaya Kazakistan şehirlerinden en son Türkistan’a geliyorsunuz ve sinema bitiyor. Bizzat sinemanın içindesiniz ve ana kahraman sizsiniz. Kendinizi kuş gibi hissediyorsunuz. Gerçekten muhteşem bir aktivite. Türkistan’a gelirseniz bu aktiviteyi muhakkak ama muhakkak yapın.

8 boyutlu sinema yaklaşık 5-6 dakika sürüyor. Biraz kısa ama gerçekten muhteşem. Bilet fiyatı 6.500 Tenge, gösteri her 30 dakikada bir başlıyor ve saat 23:00’a kadar sürüyor. Özellikle sinema gösterisi ile Kazak kültürüne beraber harmanlamaları çok hoşumuza gitti. Türkistan’da burayı şiddetle tavsiye ediyorum. Konum burada.

Fantan Kervansaray

Fantan Karavansaray

Yukarıda bahsettiğim Kervansaray kompleksinde Fantan denilen alanda akşamları yarım saatliğine çok güzel bir gösteri yapılıyor. Rehberimiz İsmail Bey hadi sizi güzel bir gösteriye götüreceğim dedi ve bizi aldı Fantan Kervansaray’a götürdü. O kadar güzel bir gösteri ile karşı karşıya geldik ki valla organizatörlere helal olsun dedik. Türkistan’a geldiğinizde bu alanı ziyaret etmeli ve bu gösteriyi muhakkak izlemelisiniz.

Kazaklar çocuklarını toplayıp bu alana akın akın gidiyor. Alanda yüzlerce insan var. Kervansaraydaki yapılar arasında kalan kanallarda 4-5 tane renkli renkli tekneler çok güzel bir oyun sergiliyor. Oldukça beğenebileceğiniz bir gösteri. Gösteri yaklaşık yarım saat sürüyor ve herhangi bir ücreti yok. Çok seveceksiniz garanti ediyorum. Denk gelirse bu gösteriye muhakkak katılın. Konum burada.

Park Zhibek Zholy

Türkistan dedim ya neredeyse sıfırdan inşa ediliyor. Şehirde her yerde yeni yapılar ve parklar görebiliyorsunuz. Bu parkların peyzajı o kadar güzel yapılmış ki Türkistan yaşanılabilir modern bir kent olmuş.

Bu yapıların ya da alanların en güzel örneklerinden biri de Park Zhibek Zholy. Bu parkta hem yürüyüş yapabilir hem de bir çok aktiviteyi deneyimleyebilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bu parkın haritadaki konumu burada.

Arystan Bab Türbesi

arystan baba türbesi

Türkistan çevresindeki ilk durağımız 12.-14. yüzyıllara ait bir mimari yapı olan Arystan Bab Türbesi. Bu türbe hem mimari yapısı hem de manevi atmosferiyle bizi oldukça etkiledi. İyi ki ziyaret etmişiz.

Türbe, 12. yüzyılda yaşamış olan ünlü din adamı Arystan Bab’ın mezarı üzerine inşa edilmiş. Türbenin inşa talimatını Timur vermiş. Arystan Bab, Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretmeni ve manevi akıl hocası olarak biliniyor. Aynı zamanda efsanelere göre Arystan Bab Hz. Muhammed’in manevi yoldaşlarından biriymiş.

Türbenin dış cephesi oldukça sıra dışı. Ezanın okunduğu minareler (kuleler) gözetleme kulesine benziyor. Türbe, anıt camisi olan bir yer. Önünde beyaz bir deve heykeli bulunuyor. Rivayete göre zamanında Arystan Bab’ın ölümünden sonra vasiyeti üzerine beyaz bir deve serbest bırakılmış ve durduğu yere Arystan Bab’ın cenazesi toprağa verilmiş.

Türbenin alanı 35×12 metre boyutunda. Günümüze ulaşan bina 20. yüzyılın ilk on yılında inşa edilmiş. Türbedeki ilk odaya Arystan Bab’ın büyük bir mezar taşı yerleştirilmiş, ikincisine de öğrencilerinin ve takipçilerinin mezarları koyulmuş. Türbedeki eski kolan şeklindeki kütükler bizi çok etkiledi. 1982 yılından bu yana Arystan Bab’ın Türbesi devlet koruması altında. Konum burada.

Otrar Kalesi

türkistan gezi rehberi

Türkistan çevresindeki en güzel yerlerden biri de Otrar Kalesi. Bu kalede çok büyük bir tarih yatıyor. Gittiğimizde her yerden kemikler çıkıyordu. Burası bizi etkileyen bir yapı oldu. Sıcakta gezmek biraz zor olsa da kaleyi oldukça beğendik. Gezerken buggy kiralama imkanınız da var. Yazın burayı ziyaret edecekseniz yanınıza muhakkak su alın.

Otrar, zamanında Orta Asya’nın en eski şehirlerinden biriymiş. Arap kaynaklarında şehir Farab olarak biliniyor. Şehrin bulunduğu yerdeki ilk yerleşimler 8. yüzyılda ortaya çıkmış. Şehir, İpek Yolu’nun ana kollarından birinde yer aldığı için hızla gelişmiş. 12. yüzyıla gelindiğinde, sarayların, kervansarayların ve şehir bloklarının bulunduğu, el sanatları ve sanat için büyük bir ticaret merkezi halini almış.

Otrar’da doğup büyüyen Doğu’nun en ünlü ve seçkin filozoflarından biri olan Farabi’nin adı bu şehirle anılıyor. Otrar tam geçiş noktasında olduğundan burada mimari anlamda bir çok yapı yapılmış. Bu yapılardan en önemlisi de Otrar Kalesi. 1218 yılında Cengiz Han, 6 ay boyunca bu kaleyi fethetmeye çalışmış. Fethedilmesi oldukça zor olan kale mancınık tekniği ile 6 ay sonra Cengiz Han tarafından düşürülmüş.

Otrar Kalesi ve çevresi açık hava müzesi gibi. Her yerden bir kalıntı çıkıyor. Kale içinde bir çok oda ve hamam şeklinde bir yapı var. Şehir hala gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Türkistan’a gelirseniz burayı keşfedin ve hemen 2 km yakınında bulunan yukarıda bahsettiğim Arystan Bab Türbesi’ni de ziyaret edin. Otrar Kalesi’nin konumu burada.

Ak Mescit Mağarası

türkistan gezi rehberi
Türkistan Gezilecek Yerler : Ak Mescit Mağarası

Türksitan gezilecek yerler listemde son durağa geldik. Burası Türkistan’a en uzak yer olan Ak Mescit Mağarası. Biz buraya Çimkent’ten Türkistan’a giderken uğradık. Türkistan’da eğer vaktiniz geniş ise buraya uğrayabilirsiniz. Vaktiniz dar ise direkt pas geçin.

Ak Mescit Mağarası, milyonlarca yıl önce tektonik hareketler sonucu oluşmuş bir mağara. Mağaranın uzunluğu 150-160 m, genişliği 60-65 m, yüksekliği 25-30 metre. Mağaranın kubbesi kazak evlerinin çatısına benzetiliyormuş.

Mağaranın çevresinde bir tane ağaç yokken mağara içinde dut ağaçları var. Sanırım nem ve yağmur sularının etkisi. Zamanında bu mağara yerel halkın savaş sırasında sığınak olarak kullandığı bir yermiş. Başka bir efsaneye göre eski zamanlarda insanlara ve sığırlara saldıran bir ejderha varmış. Süleyman Peygamber bu topraklara gelmiş ve canavarı zincire vurmuş. Efsaneye göre ejderhanın bu mağarada uyuyup kaybolduğuna inanılıyor.

Mağaranın içinde bir din adamı da var. Gelenlerle sohbet muhabbet ediyor. Mağaranın mistik bir atmosferi var. İlginç bir yer. Konumu burada.

Türkistan Gezi Rehberi

Türkistan Nerede ?

türkistan nerede

Kazakistan ülkesi sınırlarında bulunan Türkistan coğrafi konum olarak ticaret yollarının kesişiminde bulunuyor. Şehir tarihsel ve kültürel bir öneme sahip olan bir yer. Türkistan şehri, Kazakistan’ın güneyinde, Türkistan Eyaleti’nde sınırlarında kalıyor. Türkistan’ın güneyinde ve batısında Özbekistan ülkesi, doğusunda Taraz ve Çimkent şehirleri yer alıyor. Türkistan’ın haritadaki konumu burada.

Yazımda bahsettiğim Türkistan bir bölgeden ziyade bir şehrin adı. Normalde Batı Türkistan ve Doğu Türkistan diye ayrım var ama benim bahsettiğim yer Kazakistan’ın güney tarafında bulunan bir şehir. Bu şehir daha çiçeği burnunda bir şehir.

Not: Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in imzaladığı kararname ile Güney Kazakistan eyalet merkezi Çimkent’ten Türkistan’a taşınmış ve eyaletin adı Türkistan Eyaleti olarak değiştirilmiş. Ayrıca 31 Mart 2021 tarihinde yapılan Türk Konseyi Devlet Başkanları Resmi Zirvesi’nde, Türkistan’a “Türk Dünyasının Manevi Başkenti” statüsü verilmiş.

Türkistan’a Nasıl Gidilir ?

türkistana nasıl gidilir

Türkiye’den Türkistan’a ulaşım için en kolay yol tabi ki uçak ile buraya ulaşmak. Biz Çimkent’e ulaşmak için ilk Türkistan’a geldik sonra da Çimkent’e geçtik. Bizim için keyifli bir yolculuk oldu. Şimdi gelelim Türkistan’a nasıl gidilir sorusunun cevabına.

Türkiye’de İstanbul’dan Türkistan’a direkt seferler bulunuyor. Havayolu firmaları olarak FlyArystan, THY, Air Astana Türkistan’a direkt uçak seferi düzenliyor. Direkt uçuşlar ortalama 5 saat sürüyor. Türkistan’a vizesiz sadece pasaport ile kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Biz pasaport kontrolünde hiç bir sorunla karşılaşmadık. Hatta bir kaç Türkçe kelime ile karşılandık ve pasaportumuza Kazakistan mührünü aldık.

Not: Türkistan’a ucuz uçak bileti bulmak için “ucuz uçak bileti bulma yöntemleri” başlıklı yazıma göz atmayı unutmayın.

Türkistan Kaç Günde Gezilir ?

türkistan gezi rehberi
Türkistan Gezilecek Yerler : Ahmed Yesevi Türbesi

Türkistan bana göre 2-3 gün içerisinde çok rahat bir şekilde gezilebilecek bir yer. Eğer Türkistan’ın çevresine açılmayacaksanız 2 gün fazlasıyla yetecek bir süre. Türkistan’da gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Normalde Türkistan merkez için 1 gün de yeter ama Türkistan’ın manevi atmosferini iyi hissedebilmek için 2 gün burası için yeterli olacaktır.

Türkistan Nasıl Bir Yer ?

türkistan nasıl bir yer

Türkistan modern anlamda gencecik bir şehir. Son 5 yıldır geçirdiği dönüşüm ile bambaşka bir kimliğe bürünmüş. Biz gezdiğimiz süreçte Türkistan’ın kazandığı bu kimliği hayranlıkla izledik. Modern yapılar ile tarihi yapılar her anlamda o kadar uyumlu olmuş ki sürekli bu tabloyu yapanları takdir ettik.

Türkistan’a gidilir mi sorusunun cevabı bana göre evet. Özellikle şehrin modern yapısının ötesinde çok güzel bir manevi atmosferi var. Hoca Ahmed Yesevi’nin türbesinin burada olması bu atmosferin oluşmasında en önemli faktör. Gezmeyi seviyorsanız, Orta Asya kültürüne yakından şahit olmak istiyorsanız bence Türkistan’ı ziyaret etmelisiniz. Sadece yukarıda yazıklarımı iyi okuyun yeter.😊

Türkistan Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Türkistan şehri hangi ülke sınırları içerisinde yer almaktadır?

Türkistan, Hazret-i Türkistan veya Yesi Kazakistan’ın güney tarafında yer alan bir şehir. Yani Kazakistan sınırları içerisinde yer alıyor. Türkistan 31 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen Türk Konseyi zirvesi sonrasında “Türk Dünyası’nın manevi başkenti” ilan edilmiştir.

Türkistan’ın resmi dili nedir?

Kazakistan’a bağlı Türkistan’da bir çok insanın dini İslam. Bunun dışında Hristiyanlar ya da Budistlerde var ama bunlar çok küçük bir azınlığı oluşturuyor.

Türkistan’ın dini nedir?

Türkistan Kazakistan ülkesine bağlı olduğu için buranın resmi dili Kazakça. Bunun dışında bu bölgede bir çok insan Rusça da biliyor.

Türkistan’da yetişen alim kimdir?

Türkistan’da İslamiyet’e geçiş sonrasında bir çok alim yetişmiş. Bu alimlerden en önemlisi Hoca Ahmet Yesevi’dir. Ayrıca Arystan Bab da bilinen alimler arasında.

Türkistan’da Ne Yenir ?

Türkistan’da kazak lezzetleri olan Beshbarmak, Manty, Shashlik, Kazy, Baursak, Kumis, Plov, Kımız, Deve Sütü, Balkaymak, Lagmangibi lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca bizim gittiğimiz Tandır diye bir mekan vardı. Bu mekanda da Türk mutfağı dahil olmak üzere bir çok seçeneği bulabilirsiniz.

Türkistan gezilecek yerler listemin sonuna geldim. Burası ile ilgili sizin de gezilecek yer öneriniz varsa yorum kısmında muhakkak bizimle paylaşın. Eğer yazımı beğendiyseniz yorum yazmayı ve Instagramdan yeni seyahatlerim için beni anlık takip etmeyi unutmayın. Keyifli seyahatler diliyorum. Hoşça kalın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.