şarm el şeyh

Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey

Evet bomba gibi bir Şarm gezisi sonunda açtım bilgisayarımı ve deneyimlediğim her şeyi sizinle paylaşmaya geldim. Heybemde çok malzeme var. Bu malzemelerle sizi Şarm uzmanı yapabilirim. Buraya gitsek mi gitmesek mi sorusuna cevap bulabileceğiniz Şarm El Şeyh Gezi Rehberi tüm detaylarıyla sizi bekler. Hadi gelin direkt dalış yapalım ve rehberimin detaylarını tek tek anlatayım.

Türkiye’de son zamanlarda oldukça popüler bir destinasyon olan Şarm El Şeyh’in şöhretinin büyük olmasının bir çok faktörü var. İlk olarak Şarm’ın enfes güzellikte su altı dünyası bu faktörlerin en başında geliyor. Bunun dışında su altı dünyasından çöllere uzanan yollarda farklı deneyimler yaşamak Şarm’ı çok cazip yapıyor. Üçüncü faktör ise Şarm El Şeyh’e vizesiz seyahat imkanının olması. Türkiye’den Şarm’a vizesiz şekilde kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Sadece pasaportunuz olsun yeter. Son faktör ise Şarm El Şeyh, Türkiye’ye göre daha ucuz bir yer. Böyle bir yer kaldı mı diye düşünseniz de evet Şarm hala Türkiye’ye göre fiyatlar açısından uygun bir yer.😊

İki kere ertelemek zorunda kaldığımız Şarm tatilimizi nihayet gerçekleştirdik ve 5 gün boyunca bu güzel şehirde çok güzel anılar biriktirdik. Bu anıları biriktirmemizde Rixos Sharm‘ın büyük payı var belirteyim. Seyahat sonrası hemen kaleme almak istediğim Şarm El Şeyh Gezi Rehberi başlıklı bu yazımda yaşadığımız, duyduğumuz, gördüğümüz tüm deneyimlerimizi tek tek anlatacağım. Bu şehirde ne yapmanız lazım ya da ne yapmamanız lazımdan tutun, döviz işlemlerine, sim kart kullanımından tutun Şarm’da dikkat etmeniz gerekenlere kadar her şeyi bu yazımda bulabileceksiniz. Aşağıda Şarm ile ilgili detaylı yazılarım var. Özellikle gezilecek yerler yazısı önemli bilginiz olsun.

Şarm El Şeyh (Sharm El Sheikh) Gezi Rehberi

Son zamanlarda Mısır’ın en popüler destinasyonlarından biri olan Şarm El Şeyh’e (Sharm El Sheikh) gitmeyi düşünüyorsanız ya da buraya bir gezi planlıyorsanız bu planı en ince ayrıntısına kadar yapmanız lazım. İnce bir plan bu şehirde bir çok şeyi önceden bilmenizi sağlayacak seyahatinizi sorunsuz geçirmenizi sağlayacak. İnce planın yolu da bu rehberden geçiyor. Biz aşağıda saydığım bir çok başlığı tecrübe ettik ve güzel ipuçları yakaladık. İlk olarak Şarm ile ilgili temel bilgileri verip yavaş yavaş gezi rehberimdeki detayları anlatacağım. Hadi başlayalım. İlk başlığımız Şarm hakkında hap bilgiler.

Not: Şarm El Şeyh = Sharm El Sheikh (İkisi de aynı yer ve aynı kapıya çıkıyor.😊)

Şarm El Şeyh Hakkında Hap Bilgiler

şarm el şeyh gezi rehberi

Bu başlıkta Sharm El Sheikh hakkında kısa kısa bilgiler bulacaksınız. Bu bilgiler Sharm’da size lazım olacak hap bilgiler. Gezeceğiniz şehirde neyin ne olduğunu önden bilmek daha rahatlatıcı olur. Zaten bu bilgilere gittiğinizde tek tek şahit olacaksınız.

Sharm El Sheikh Hakkında Hap Bilgiler:

  • Şehrin Konumu: Mısır’ın Güney Sina kısmı
  • Telefon kodu: +20
  • Para birimi: Mısır Lirası
  • Vizesiz Giriş: Var
  • Pasaportsuz Giriş: Yok
  • Din: %99 Müslüman
  • Şarm El Şeyh Havalimanı Tel: +20 69 3601140
  • Polis: 122
  • Turist Polis: 126
  • Türkiye’den Direkt Uçuş: Var
  • Önemli Yerleri: Ras Muhammed Milli Parkı ve Sina Çölü
  • Konuşulan Dil: Arapça (Turistik yerlerde çoğu kişi İngilizce biliyor)
  • Priz Tipi: C Priz Tipi (Bizim priz girişleri ile uyumlu, biz ekstra bir aparat kullanmadık)
  • Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı yok. Saat ayarı yapmanız gerekli değil.

Şarm El Şeyh Nerede?

şarm el şeyh nerede

Şarm El Şeyh, Mısır ülkesi sınırlarında yer alan bir şehir. Yani burası bir ülke değil. Haritadan baktığınızda şehir konum olarak Süveyş Körfezi ile Akabe Körfezi’nin kesişim noktasında yer alıyor. Kızıldeniz kıyılarında yer alan Şarm bu deniz sayesinde dünyanın en güzel su altı dünyalarından birine sahip. Bir yanda su altı dünyası diğer yanda da Sina Çölü buraya eşsiz bir güzellik katıyor. Sharm’ın haritadaki konumu burada.

Tarihsel olarak liman kenti olarak kullanılan Şarm El Şeyh, UNESCO tarafından barış ve güzellik açısından “Dünyanın en iyi şehri” ilan edilmiş. Shark Bay, Naama ve Nabq bölgelerinden oluşan Şarm, “Barış Şehri” olarak da biliniyor. Kelime anlamı olarak Arapça’da “Şeyh’in Koyu” anlamına gelen Şarm El Şeyh, Mısır için tam bir turizm şehri. Bu şehrin en temel geçim kaynağı turizm. Şehri gezdiğiniz her noktada turistleri özellikle de Rusları görebilirsiniz.

Şarm El Şeyh ile ilgili şunu da belirteyim; Mısır, Türkiye gibi bir Ortadoğu ülkesi. Ortadoğu demek ne yazık ki istikrarsızlık, savaş ve darbe demek. Akıllara bu bölge ile ilgili bu olgular gelse de Şarm El Şeyh’de bu durumlardan eser yok. Burası kendi halinde bir turizm şehri. Yani savaş ya da farklı unsurlardan etkilenen bir yer değil. Şehrin İsrail – Filistin bölgesine uzaklığı 500 km civarında. Yani bu konuda endişeniz olmasın.

Not: Sharm’ın da yer aldığı Sina Yarımadası, 1960 Mısır – İsrail Savaşı’ndan sonra İsrail tarafından işgal edilmiş. İsrail daha önce çöl olan bu bölgeyi yeşillendirmiş ve çölü modern bir vaha haline getirmiş. 1979 yılında ABD’nin yardımıyla imzalanan Camp David Sözleşmesi sonrasında bu yarımada tekrar Mısır’a iade edilmiş. Bu bilgi de genel kültür bilgisi olarak burada kalsın.😊

Şarm El Şeyh’e Nasıl Gidilir?

şarm el şeyhe nasıl gidilir
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Şarm Havalimanı

Şarm nerede konusu tamamsa Şarm El Şeyh’e nasıl gidilir sorusunun cevabına geldik. Sharm’a ulaşmanın en pratik yolu buraya uçak ile ulaşmak. Uçak ile burası oldukça yakın. Şarm El Sheikh’e hem İstanbul’dan hem de Antalya illerinden direkt uçak seferleri bulunuyor. Antalya’dan Şarm El Şeyh uçuşu yaklaşık 2 saat sürerken, İstanbul’dan 3 saate yakın uçuş ile Sharm’a ulaşabilirsiniz. Antalya uçuşları her zaman olmuyor onu da belirteyim.

Peki biz Sharm’a nasıl ulaştık. Biz Sharm’a Antalya’dan uçtuk. Muğla’da yaşadığımızdan dolayı Antalya’ya kara yolu ile gittik. Aracımızı otoparka park ettikten sonra havaalanına geçtik ve sonra da Sharm’a uçtuk. Sadece Antalya’dan Sharm’a uçuş saati biraz sıkıntılı. Sabahın erken saatlerinde uçuş olunca uykunuzdan ödün vermek zorundasınız. Eğer Antalya’dan Sharm’a uçacaksanız ve uçak saatiniz sabahsa 1 gün önceden Antalya’da olmanızı tavsiye ederim.

sharm form
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Bahsettiğim Form (Yanınıza Kalem Alın)

Peki Sharm’a geldik, uçaktan indik ve havaalanındayız. Yapmanız gereken ne ? Uçakta size bir form veriyorlar, Sharm’a giriş için bunu doldurmanız lazım. Yanınıza kalem alırsanız güzel olur, etraftan kalem istemek zorunda kalmazsınız. Formu doldurduktan sonra bu formu pasaport polisine pasaportunuzla beraber veriyorsunuz ve Sharm’a giriş yapıyorsunuz. Biz kontrolden geçerken hiç bir sorun yaşamadık. Fotoğraf, parmak izi derken hemencecik kontrolden geçtik. Pasaport kontrolünden kolay geçmek için bu yazıma göz atabilirsiniz.😊

Pasaport kontrolü sonrası bagajınızı alıyorsunuz ve Welcome to Sharm. Havalimanından otelinize geçiş için taksi kullanacaksanız muhakkak pazarlık yapın. Pazarlık Sharm’da sünnet değil farz belirteyim.😂 Ha bu arada dilerseniz havalimanından çıkmadan önce burada sim kart alabilirsiniz. Sim kart konusuna aşağıda detaylı değineceğim.

şarm el şeyh gezi rehberi

Önemli Not: Sharm’dan Türkiye’ye dönüş yaparken havalimanına en az 2 saat erken gelin. Neden mi ? Çünkü en az 5-6 kez kontrolden geçiyorsunuz. Biz o kadar ülke gezdik böyle bir durum görmedik. Çok enteresan bir durum. X-ray manyağı oluyorsunuz. Tamam bitti diyorsunuz yine biri pasaportunuza bakıyor. Dönüşte herkesin elinde dönüş bileti vardı bizde yoktu. Dedik anormallik mi var ama telefondan biletimizi gösterip geçtik. Yani özetle kontrol fazla. Dolayısıyla erken gelin uçuşunuzda sorun yaşamayın.

Bir de dönüş uçuşunda kaptan Mısır Piramitlerini aşağıda görebilirsiniz dedi. Eğer şansınız varsa uçaktan piramitleri de görebilirsiniz.😊

Şarm El Şeyh İçin Vize Gerekli mi ?

şarm el şeyh vize gereklimi
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Havalimanında Vize Alınan Yer

Şarm El Şeyh için vize derdiniz yok hemen belirteyim. Sharm’a gitmek için elinizde sadece pasaportunuz olsun yeter. Fakat burada çok önemli bir ayrım yapalım. Eğer Sharm dışında piramitleri görmek için Kahire ya da başka bir şehre gidecekseniz vize gerekli bilginiz olsun. Fakat sadece Sharm’ı gezecekseniz vizeye ihtiyacınız yok. Pasaportunuz ve uçakta size verilen formu doldurun yeter. Yanınıza dönüş biletinizi ya da otel rezervasyonlarınızı da ekleyebilirsiniz. Biz eklemedik hiç de sorun yaşamadık. Aşı ile ilgili de bir zorunluluk yok bilginiz olsun. Şunu da belirteyim pasaportsuz şekilde yani sadece kimliğinizle de Sharm’a gidemiyorsunuz.

Sharm’a ek olarak Dahab, Taba, Nuwelba ve Sant Catherin için de vizeye ihtiyacınız yok. Vizesiz giriş yapabileceğiniz bu şehirlerde 15 gün vizesiz kalabiliyorsunuz bilginiz olsun.

Dediğim gibi Sharm’dan başka şehirlere (Kahire, Hurgada, Luxor, Aswan) geçmek isterseniz Sharm Havalimanı’ndan 25 Euro’ya vize almanız şart. Aldığınız bu vize 30 gün geçerli bilginiz olsun. Pasaport polisine gelmeden vize alabiliyorsunuz. Elinizde önceden dolar olursa güzel olur. Vizesiz başka şehirlere gitmeye kalkmayın çünkü bir çok yerde kontrol var ve sorun yaşama olasılığınız çok yüksek. Biz de Sharm’dan dönerken ufak bir atraksiyon yaşadık onu da aşağıda anlatacağım.😊

Sharm’a vize kalkması buranın gelişmesine bana göre ciddi katkı sağlamış. Burası oldukça turistik bir bölge olmuş ve son zamanlarda da Türkiye’den buraya ciddi anlamda turist gelmeye başlamış. Vize yok huzur var gerçeği burada da hayat bulmuş. Türkiye’den vizesiz gidilen diğer ülkeler için bu yazıma göz atabilirsiniz.

Şarm’da Nerede Kalınır?

Şarm El Şeyh Otel Önerisi

Şarm’da Nerede Kalınır ? Şarm El-Şeyh’te konaklama seçeneği olarak her bütçeye uygun bir çok alternatifiniz var. Burayı Mısır’ın Antalya’sı gibi düşünebilirsiniz. Üstelik fiyatlar Türkiye’ye göre oldukça uygun. Yani Türkiye’de tatil yapacağınıza Şarm’da tatil yapmak oldukça mantıklı. Üstüne muhteşem bir sualtı dünyası ve Sina Çölü sizi bekler. Aşağıda Şarm otel bölgelerini tek tek bulabilirsiniz. Bu bölgeler gezilecek yerlere oldukça yakın. Oteller de genel olarak bu bölgelerde kümelenmiş durumda.

Şarm El Şeyh Otel Bölgeleri

  • Naama Bay
  • Sharks Bay
  • Nabq Bay
  • Ras Um Sid
  • Old Market (Eski Şehir)

Şarm’da konaklama için bu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Biz Şarm’da Rixos’ta kaldık ve çok memnun ayrıldık. Burayı okkalı şekilde tavsiye edebilirim. Alakart restoranlarından gece eğlencelerine, plajından misafir ilişkilerine kadar her şey süperdi. Aşağıdaki Booking.com bağlantısından kolayca rezervasyon yapıp Rixos’un tadını çıkarabilirsiniz. Şarm’da alternatif konaklama yerleri için ise aşağıda yer alan Şarm’da nerede kalınır yazıma muhakkak göz atın.

Rixos Sharm El Sheikh Adults Only

şarm el şeyh gezilecek yerler

Şarm El Şeyh’e Ne Zaman Gidilir ?

şarm el şeyhe ne zaman gitmeli
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Rixos

İşte bu sorunun cevabı Sharm’ı oldukça popüler kılıyor. Neden mi ? Çünkü Sharm’a yılın her ayı gidebilirsiniz. Türkiye’de kış iken bence Sharm’a gitmek çok mantıklı. Kışın Sharm’da hem deniz keyfi yapabilir hem de sıcaklığın keyfini sürebilirsiniz. Kızıldeniz kışın bile sıcak olduğundan kışın da burada deniz keyfi yapmak çok güzel olacaktır. Yani Sharm’a ne zaman gitmek gerek noktasında en iyi zaman size kalmış durumda.

Şarm El-Şeyh, sıcaklığın azaldığı Kasım sonundan Şubat ayına kadar olan dönemler dışında, yılın büyük bir bölümünde sıcak ve güneşli havaya sahip. Yaz aylarında sıcaklık +40 dereceye kadar yükselebiliyor. Dolayısıyla özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında Sharm epey sıcak oluyor. Ama bu gitmemek için bir neden olmamalı bence, sonuçta Antalya da yazın çok sıcak ve tatile gidiyoruz. Mayıs ve Ekim ayları Sharm için en güzel zamanlar. Bu ayların dezavantajı ise rüzgardan dolayı denizin dalgalı olması. Deniz dalgalı olunca şnorkel yapmakta biraz zorlanıyorsunuz.

Özetle benim sıcaklık ile ilgili sorunum yok diyorsanız yazın ortasında Sharm’a gidebilirsiniz. Yok ben sıcağa gelemem diyorsanız o zaman kış ayları ya da bahar aylarının başlangıcı sizin için ideal olur. Biz 13-18 Ekim’de Sharm’da bulunduk. Hava enfes güzeldi. Akşam esen püfür püfür rüzgar çok keyifliydi. Sadece deniz dalgalıydı ama çok da sorun olmadı. Ben denizden çıkmayacağım diyorsanız yaz aylarında Sharm’a gitmenizi öneririm.

Şarm El Şeyh Kaç Günde Gezilir & Şarm Gezi Planı

Şarm El Şeyh Kaç Günde Gezilir ?

Şarm El Şeyh öyle haftalarca gezebileceğiniz bir yer değil. Sharm’ı gezmek için en ideal süre bana göre 3-4 gündür. Sharm için tatil planı yaparken kesinlikle dalış turunu da gezi planınıza dahil edin. Eğer plana dalış ekleyecekseniz 1 tam gün dalış için gidecek ona göre hesap yapın. Çölde safari turları ise 3-4 saat turlar oluyor. Safari için bir bölge var. Genelde bu bölgede safari yapılıyor. Hem dalış hem safari için sizi otelden alıyorlar otele bırakıyorlar. Tabi kendiniz araç kiralamayacaksanız.

Şarm’da gezilecek çok fazla yer yok. Gezilecek yerler listemde zaten tüm detaylar mevcut. Hafta sonunu bir kaç günle birleştirip değerlendirip Sharm’a 3 ya da 4 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Sharm’a otel tatili için gidecekseniz bu süreyi daha da artırabilirsiniz. Biz Sharm’da Rixos’ta konakladık ve kaldığımız süre bize yetmedi. Rixos’un havası, ortamı, aktiviteleri bizi çok etkiledi ve 1 hafta daha kalsak kesinlikle buna yok demezdik.😂

Şarm Gezi Planı

Sharm El Şeyh için 3 gün gezi planlayacaksanız 1 gün dalışa, yarım gün safari turuna kalan 1.5 günde gezilecek yerlere ayırmanızı öneririm. 3 günden fazla süreniz fazla zaten gezi planınızı daha rahat yaparsınız. Gezi planı yaparken uçuş saatlerinize dikkat edin. Sabah erkenden Sharm’da olacaksanız o günü de öldürmemeye çalışın.

Şarm El Şeyh Şehir İçi Ulaşım

şarm el şeyh şehir içi ulaşım
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Üstün ve Sameh

Şarm denilince aklımıza ilk gelen şeylerden biri 6 şeritli yolları olacak. Adamlar bir yol yapmış ki yayla gibi. Gerçekten Şarm’ın yolları çok güzel. Ha biraz atlatmaları fazla ama genişçe yol görünce ayrı bir mutlu oluyorsunuz.😂

Şarm’da şehir içi ulaşım için biz hep taksi kullandık. Yukarıda belirttiğim gibi Şarm’da gezilecek yer sayısı çok fazla değil. Dolayısıyla bana göre araç kiralamanız çok mantıklı bir seçenek değil. Zaten eğer dalış ya da çöl safarisi yapacaksanız sizi otelden alıp otele bırakıyorlar. Dolayısıyla burada da araç kiralama ihtiyacınız olmayacak. Eğer Şarm çevresine açılacaksanız ve taksi işiyle uğraşmak istemiyorsanız araç kiralayabilirsiniz.

Bana göre Şarm şehir içi ulaşım için en iyi yol taksi. Taksi konusunda yarım gün ya da 1 gün olacak şekilde gezi planı yapıp tek bir taksiyle gezi planı da yapabilirsiniz Yani özel şoförlü araç kiralama gibi düşünebilirsiniz. Bu yol bence daha mantıklı. Taksi noktasında bizim Sharm’da tanıştığımız Sameh bize her noktada çok yardımcı oldu ve bizim gezi planımızı güzel şekillendirdi. Telefon numarasını bırakıyorum gerek havalimanı gerekse de Sharm içi ulaşım için kendisiyle Whatsapp ya da Instagram üzerinden bağlantıya geçebilirsiniz. Selamımızı iletmeyi unutmayın.😊

  • Sameh Tel: +20 102 3068370
  • Instagram: roma_taxi_sharm

Güncelleme: Şarm El Şeyh’te şehir içi ulaşım için Indrive uygulamasını kullanabilirsiniz. Özellikle havalimanından otele gitmek için bu uygulamayı tercih edebilirsiniz. Uygulama çok basit. Gideceğiniz yerin konumunu giriyorsunuz, sürücüler size teklifte bulunuyor ve teklifi kabul edip taksinin gelmesini bekliyorsunuz. Şarm şehir içinde de bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Kredi kartı ile de ödeme seçeneği var. Gitmeden önce bu uygulamayı telefonunuza indirmeyi unutmayın.

Şarm El Şeyh’te Döviz İşlemleri

şarm el şeyh döviz bozdurma

Mısır’ın resmi para birimi Mısır Lirası. Yani Şarm’da Mısır Lirası kullanılıyor. Mısır parası üzerinde hem Arapça rakamları hem de bizim bildiğimiz rakamlar bulunuyor. Yani Arapça sayıları öğrenmenize gerek yok.

Şarm’da döviz bozdururken kurları iyi takip etmeniz lazım. Her zaman kuraldır. Havalimanlarında para bozdurmaktan kaçının. Dolayısıyla Sharm havalimanında dolar ya da eurolarınızın tamamını asla bozdurmayın. Sadece küçük bir miktar yani 10 Dolar ya da Euro bozdurun yeter. Sonra ihtiyacınız olursa şehir merkezinden para bozdurabilirsiniz.

Sharm’da yetkili yerlerden döviz bozdurun. Bankaları da tercih edebilirsiniz. Biz Sharm’da bir çok bankamatiğin para çevirmek için kullanıldığını gördük. Hatta biz de deneyimledik. İngilizce dil seçeneğini seçip kolayca dolar ya da euro bankamatikten bozdurabilirsiniz. Yalnız çok fazla dövizi Mısır Lirasına çevirmeyin. Çünkü sonra elinizde fazla Mısır Lirası olduğunda bunu dolara çevirmek oldukça zor.

Şarm El-Şeyh’te kredi kartı kullanımı oldukça yaygın. Bir çok yerde kredi kartı geçerli. Otel, restoran ve süpermarketlerde kredi kartı kullanabilirsiniz. Ancak küçük alışverişler ve küçük kiosklar için elinizde nakit bulundurmanızda fayda var.

Not: Döviz işlemleri için bizim her seyahatte kullandığımız Xe Döviz uygulaması gerçekten çok rahat hesap yapmanızı sağlıyor. İster dolar ister Euro isterseniz de başka ülkenin para birimi olsun bu uygulama döviz çevirme işlemi için kesinlikle telefonunuzda olsun.

Şarm El Şeyh’te Sim Kart Kullanımı

şarm el şeyh gezi rehberi

Şarm El Şeyh gezi rehberimde şimdi sim kart konusuna geldik. Şarm oldukça popüler turistik bir bölge ve mobil operatörler noktasında bir çok firma var. Sim kart konusunu dilerseniz hemen havalimanından halledebilirsiniz. İşte Şarm El Şeyh’te bulunan mobil operatörler:

  1. Vodafone Egypt: Vodafone, Mısır’da en büyük mobil operatörlerden biri ve Şarm El Şeyh gibi turistik bölgelerde geniş kapsama sahip.
  2. Orange Egypt: Orange, Mısır’ın bir diğer büyük mobil operatörü ve Şarm El Şeyh’de hizmet veriyor.
  3. Etisalat Misr: Etisalat Misr, Mısır’da hizmet veren bir diğer önemli mobil operatör. Şarm El Şeyh’de de kapsama alanı bulunuyor.
  4. WE (Telecom Egypt): WE, Mısır’ın devlet destekli bir mobil operatörü.

Bu operatörler arasında seçim yapabilirsiniz. Şarm El Şeyh’de SIM kartı almadan önce, özellikle turistlere yönelik olarak sunulan özel turist SIM kartlarını ve paketleri de seçebilirsiniz.

Sharm’da sim kart noktasında Orange firmasını tercih edebilirsiniz. Fiyat açısından daha uygun ve kapsama alanı geniş. Fiyatlar 20 gb üstü 8 dolardan başlıyor. Mısır’da çok fazla kalmayacaksanız düşük paketi seçebilirsiniz. Sim kart işlemlerini hattı aldığınız yerde yapın. Yani sim takma ve aktif etme noktasında çalışanlardan yardım alın.

Şarm El Şeyh Ucuz mu Pahalı mı ?

şarm el şeyh ucuz mu
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi

Türkiye’de son zamanlarda enflasyon tavan olduğu için her şey uçuşa geçmiş durumda. Dolayısıyla pahalılık noktasında Türkiye bir çok ülkeyi geride bıraktı. Yani teknolojiden tutun gıdaya aklınıza gelecek her şey Türkiye’de fiyat açısından uçtu. Sharm ile Türkiye’yi kıyasladığımızda Sharm’da bir çok şey Türkiye’ye göre daha ucuz. Otel fiyatları, yeme içme, gıda ve tekstil ürünleri Sharm’da gözlemlediğimiz kadarıyla daha uygun fiyatlı.

Ucuzluk bir tatil için önemli bir seçenek. Sharm hem ucuz, hem vizesiz bir yer. Üstüne su altı dünyası ve çöl keyfi de eklenince daha ne olsun. Bana göre Bodrum’da ya da Çeşme’de bir otele gecelik çok fazla para vereceğinize Sharm El Sheikh’e gidin daha güzel olur.

Sharm’da gerçek olan bir olgu var ki o da pazarlık konusu. Sharm esnafı turist görünce fiyatı çarpı 5 söylüyor. Sizi saf görürlerse çarpı 10 söylüyorlar hatta.😂 Yani Sharm’da pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Taksiye binerken, hediyelik eşya alırken her noktada pazarlık yapın. Yazımın başında dediğim gibi Şarm’da pazarlık sünnet değil farzdır. Özetle pazarlık hususunu da hesaba katınca bu şehir Türkiye’ye göre daha ucuz oluyor.

Şarm El Şeyh Güvenli mi ?

Sharm El Sheikh Gezi Rehberi

Söz konusu bir Arap ülkesi olunca insanların aklına direkt güvenlik sorusu geliyor. Mısır bölgesel olarak tıpkı bizim gibi sıkıntılı bir coğrafyada olsa da Sharm El Sheikh bu sıkıntılardan uzak Kızıldeniz’e komşu Güney Sina’da yer alıyor. Bu şehri Türkiye’nin Bodrum’u gibi düşünebilirsiniz. Yani sıkıntılı yerlerden uzak bir yer.

Biz Sharm’da kaldığımız süreç boyunca güvenlik açısından hiç bir sıkıntı gözlemlemedik. Burası turistler için kolay bir şehir. Sadece esnafı yapışkan o da her yerde olabilecek bir durum. Bir çok yerde güvenlik noktası ve polisler var. Şehir turizm bölgesi olunca Mısır hükümeti buraya ayrı önem veriyor.

Özetle Sharm oldukça güvenli bir yer. Bölgedeki ülkelerde yaşanan sorunlardan uzak bir şehir. Yazımda yazdığım hususlara dikkat ettiğiniz sürece sorun yaşamazsınız. Sharm ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için resmi kaynakları takip edin.

Şarm El Şeyh’te Ne Giyilir ?

Sharm El Sheikh gezi rehberi
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Sina Çölü’nde Safari

Sharm’a gitmeden önce kadınların ne giyeceği noktasında bazı tereddütler yaşasak da bu tereddütlerin ne kadar gereksiz olduğunu bizzat gözlemledik. Kadınlar burada oldukça rahat giyiniyor. Hatta Rus turistler maşallah Sharm sokaklarında defileye çıkmış gibi giyiniyor. Ruslar Sharm’da çok fazla ve bence Arap kültürünü bile etkilemiş. Kıyafet noktasında Sharm’da rahat olabilirsiniz. Şortla da takılabilirsiniz askılı elbiseyle de. Sadece çok fazla lokal yerlerde dikkat edin yeter. Bir de her yerde olduğu gibi ibadet yerlerinde kapanmanız lazım bilginiz olsun.

Kıyafet konusuna değinmişken alkol konusu hakkında da bilgi vereyim. Sharm’da alkol serbest. Restoranlarda, otellerde ve bir çok yerde alkol servisi ve satışı var. Arap ülkesi alkol yasak diye düşünebilirsiniz ama Sharm’da böyle bir durum yok. Sadece herkesin içinde uluorta alkol almamanızı tavsiye ederiz. Bu durum bir çok yerde olduğu gibi burada da hoş karşılanmaz.

Şarm El Şeyh’e Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Sharm El Sheikh gezi rehberi

Bir seyahatinizin sorunsuz geçmesi alacağınız tedbirlere bağlı. Sharm El Sheikh için de geçerli bu tabi ki. Bu kadar güzel bir yerde yaşayacağınız eşsiz tecrübelerin güzel geçmesi tabi ki önemli. Dolayısıyla yanınıza almanız gerekenleri unutmamaya çalışın. Biz bunların çoğunu tecrübe ettik ve gördük. İşte Şarm’da yanınıza almanız gerekenler listesi.

Şarm El Şeyh’e Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

  • Güneş kremi ve güneş gözlüğü
  • İlaçlar (Ağrı kesici, soğuk algınlığı vs.)
  • Mayo, şort, terlik
  • Su altı kamera ya da telefonlar için su altı kılıfı
  • Şnorkel
  • Pasaport, kimlik ve ehliyet
  • Kredi kartı
  • Puşi (Çölde safari için)
  • Sırt çantası (Dalış ve safaride eşyalarınızı yanınızda taşımak için)

Aklıma gelenler bunlar. Bunlar eminim lazım olacak. Olmasa da sorun yok oradan alabilirsiniz elbette. Sadece zaman kaybetmiş olursunuz.

Şarm El Şeyh Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sharm El Sheikh gezi rehberi
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi : Al Sahabe Cami

Sharm seyahatimiz 5 gün boyunca çok güzel ve sorunsuz geçti. Genel olarak herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Çok güzel tecrübeler edindik. Sharm gezmesi oldukça rahat ve kolay bir şehir. Fakat burada da dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Şehir turistlere yabancı olmadığı için çok sorun yaşamazsınız ama siz aşağıda saydığım hususlara dikkat edin.

Sharm El Sheikh’de Bunlara Dikkat Edin

  • Seyahatten öncesi son güvenlik durumlarını resmi kaynaklardan kontrol edin.
  • Yeme içme konusunda hijyenik olmayan yerlerde yemek yemeyin.
  • Güneş için gerekli tedbirleri alın.
  • Havaalanından çok az döviz bozdurun. Döviz bozdururken pasaportunuz yanınızda olsun.
  • İbadet yerlerinde kurallara riayet edin.
  • Dalış yapacaksanız talimatları iyi dinleyin. Panik yapmayın.
  • Safari yapacaksanız ATV’yi dikkatli kullanın.
  • Safari için uzun kollu kıyafet tercih edin.
  • Araç kiralayacaksanız trafiğe ve radar olayına dikkat edin.
  • Dışarıda pasaportunuzu mümkünse yanınızda taşıyın.
  • Ulu orta yerlerde alkol almayın.
  • Esnaftan bir şey alırken pazarlık muhakkak yapın. Dolandırıcı tiplerden uzak durun.
  • Yapışkan esnafa ya da abuk subuk insanlara dikkat edin, agresif tepkiler vermeyin ve hızlıca onlardan uzaklaşın.
  • Sharm’a drone götürmeyin. Biz götürdük ve ciddi uyarı aldık. Hatta dönüşte dronumuzu havalimanında gördüler ama kıl payı kurtulduk. Yani siz drone götürme riskini almayın.

Şarm El Şeyh’i ziyaret etmek çok güzel bir deneyim ancak dikkatli olmak ve yerel geleneklere saygı göstermek oldukça önemli. Yukarıda saydığım hususlara dikkat edin ve sorun yaşamayın.

Şarm El Şeyh’in Neyi Meşhur & Ne Alınır ?

Şarm El Şeyh'in Neyi Meşhur

Sharm’a gittiğinizde ben buradan ne alabilirim sorusunu soracaksınız. Hatta Sharm Türkiye’ye göre daha ucuz olduğu için ekstra şeyler de almak isteyebilirsiniz. Bu noktada aşağıda saydığım şeyleri satın alabilirsiniz. Fakat tek bir şartla. Pazarlık yapın. Sharm’da kurumsal olmayan yerler hariç diğer yerlerden bir şey almak isterseniz muhakkak pazarlık yapın. Çünkü turistlere fiyatlar en az çarpı 3 söyleniyor. Ha bir de ilk girdiğiniz yerden bir şey almayın. Detaylı piyasa araştırması yapın ve alacağınız şeyi o şekilde alın. Şimdi gelelim Sharm’ın Neyi Meşhur ve Sharm’dan Ne Alınır sorularının cevabına.

Şarm El Şeyh’in Neyi Meşhur ?

  • Kızıldeniz’in sualtı dünyası
  • Sina Dağı
  • Al Sahaba Cami
  • Kebap ve Kofta
  • Koshar
  • Molokhia
  • Shawarma
  • Mahsh
  • Basbousa
  • Falafel

Şarm El Şeyh’ten Ne Alınır ?

  • Deniz Kabukları ve Deniz Ürünleri
  • El Yapımı Takılar
  • El Dokuması Ürünler
  • Baharatlar ve Yerel Lezzetler
  • Geleneksel Mısır Kıyafetleri
  • Ahşap ve Seramik Ürünler
  • Nargile (Shisha)
  • Mısır’dan Elde Edilen Doğal Ürünler
  • Magnet
  • Parfüm

Şarm El Şeyh’de alışveriş yapabileceğiniz birkaç farklı yer bulunuyor. Buralardan hediyelik eşya satın alabilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Biz özellikle Soho Meydanı’nı daha çok beğendik. Bunun dışında Old Market ve Naama Bölgesi de diğer alışveriş yapabileceğiniz yerler arasında. Old Market diğer taraflara göre daha lokal ve daha ucuz. Ucuz bir şey almak isterseniz Old Market’i değerlendirebilirsiniz.

Instagram’da Sharm El Şey Seyahatimiz

Şarm El Şeyh gezi rehberimin son başlığına geldim. Instagram’da sabitlediğim Rixos Sharm hikayelerimde Sharm’da yaşadığımız tüm deneyimlerimizi görebilirsiniz. Sormak istediğiniz bir şey olursa takip etmek koşulu ile Instagram’dan ya da bu yazının altındaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Şarm El Şeyh Vlog

Şarm El Şeyh Gezi Rehberi Sıkça Sorulan Sorular

Sharm El Sheikh alkol yasak mı?

Sharm El Sheikh’de alkol yasak değil. Otel, restoran ve kafelerde alkol servisi var. Fakat sonuçta burası bir Arap şehri. Dolayısıyla alkol alırken toplumsal ve çevre kurallarına dikkat etmenizde fayda var.

Sharm El Sheikh ne giyilir?

Sharm El Sheikh’de kıyafet ile ilgili bir kısıtlama yok. Kadınlar ve erkekler istediğini giyebiliyor. Şehirde Rus turist sayısı çok fazla olduğundan Ruslar buranın modasını belirliyor. Denizde mayo ya da bikiniyle rahatça takılabiliyorsunuz. Sadece çok fazla lokal yerlere gidecekseniz dikkat çekmemek adına kıyafetlerinize dikkat etmeniz yeterli olur.

Sharm El Sheikh de piramit var mı?

Sharm El Sheikh’de piramit yok. Piramitleri görmek için Mısır’ın kuzeyine gitmeniz lazım. Sadece Şarm’da Sina Çölü yaparken yapay piramitler yapmışlar. Eğer illa piramit görmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Şarm El-Şeyh’e hangi ay gidilir?

Şarm El-Şeyh’e yılın her ayında gidebilirsiniz. Sadece yazın çok sıcak olduğundan dikkat etmeniz lazım. Sharm’da nem çok az. En güzel tarafı da bu. Yaz dışında Sharm’a gitmek için en güzel aylar bana göre Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları. Kışın hava serin, deniz dalgalı olacağından imkanınız varsa ya yaz ya da bahar aylarını tercih edin.

Sharm El Sheikh e gitmek için ne gerekli?

Sharm El Sheikh’e gitmek için pasaportunuz olsun yeter. Sharm için vizeye ihtiyacınız yok. Sadece pasaportunuzla 15 güne kadar Sharm’da kalabiliyorsunuz. Mısır’da diğer şehirlere gitmek için vize almanız lazım. Detayları yukarıda yazdım.

Sharm El Sheikh gitmeye değer mi?

Bu sorunun cevabına kesinlikle evet diyorum. 3-4 gün Sharm için yeterli olacaktır. Bu günlerde de Sharmın sualtı dünyasına ve çöl yaşamına tanıklık edebilirsiniz. Sharm’a gitmenin avantajlarını tek tek yazdım. Bana göre farklı bir deneyim ve farklı bir kültürü görmek için Sharm gidilmesi gereken bir yer.

Sharm El Sheikh hangi ülkenin sınırlarında ?

Sharm El Sheikh, Mısır’ın Güney Sina ilinde yer alan bir tatil kenti. Yani şehir Mısır ülkesi sınırlarında bulunuyor.

yorumlar

  • HASRET

    SİZE BAYILIYORUMMMMMMM .OKADAR GÜZEL VE DETAYLI ANLATMIŞSINIZ Kİ DİGER YAZILARINIZI DA BUNU DA COK SEVEREK OKUYORUMM BAŞARILARINIZ DAİM OLSUM İNSTAGRAMDAN DA TAKİPTEYİMM BOL GEZMELER,YENİ YERLER GÖRMELER.. 🙂

  • Çağla Aslıhan Eskioğlu

    Merhaba inanılmaz açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkür ederiz. Siz çok güzel yazmışsıniz ama ben bi kısmı anlayamadım. Biz vizesiz şekilde șarma gittikten sonra kapıda 25 euro vize ücreti ödeyip kahire kısmına direkt geçebiliyor muyuz. Yani öncesinde Türkiyeden alınmış bir vizeye ihtiyaç yok. Öyle midir? Gitmişken kafamıza eserse 25 euroyu verip kahireye de geçebiliriz yani değil mi?

  • Alekta Movik Movik

    Merhaba, öncelikle çok güzel bir yazı olmuş her şeyi açıklığa kavuşturmuşsunuz emeğinize sağlık. Sormak istediğim iki konu var birincisi dalıştan memnun kaldınız mı ? Kaldıysanız firmanın adı nedir? ikincisi otel rezervasyonunu nereden yaptınız ?

  • Zeynep

    Haftaya Şarm’da olacağım, yazınız gerçekten çok bilgilendirici oldu. Teşekkür ediyorum sizi ilgiyle takip edeceğim bundan sonra🫠❤️

  • Görkem

    Merhaba detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz. Biz geçmişte yaşanan köpekbalığı saldırılarından dolayı gidip gitmemek konusunda kararsızlık yaşıyoruz da yaşanan saldırıların önlenmesi için yetkililer tarafından alınan önlemlerin yeterli olduğunu gözlemlemiş miydiniz? Örneğin tehlikeli yerlerde uyarı bulunması veya sahillerde güvenlik personellerinin yer alması gibi.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.