Petra Ancient City Travel Guide

Petra Antik Kenti Gezi Rehberi | Petra Gezilecek Yerler

Ürdün gezimizin şüphesiz en büyük hedefi Petra Antik Kenti’ni gezmekti. Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan bu güzel antik kent bir çok insanın rüyasını süsleyen bir yer. Bizim de ölmeden önce görmek istediğimiz yerler arasında olan Petra’yı dünya gözü ile görmek müthiş bir duyguydu. Bu zamana kadar gezdiğimiz antik kentler bir yana Petra bir yana. O kadar görkemli bir yer ki, buraya tam 2 gün ayırdık, her noktasını karış karış keşfetmeye çalıştık ama doymadık.

Antik kenti oldukça detaylı gezdik ve çok güzel tecrübeler edindik. Petra’da nasıl bir yol izlemeliyim diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Burası oldukça büyük bir antik kent. Her noktasını gezmeye kalksanız sanırım 5 güne ihtiyacınız olur.

Biz 2 günde toplamda 60 bine yakın adım atıp yüzlerce merdiven çıktık ve çok güzel ipuçları yakaladık. Burayı bilinçli bir şekilde gezmek, El-Hazne (Treasury) manzaralı güzel fotoğraflar yakalamak ve Petra ile ilgili her şeyi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam.

Yazımı bizim 2 günlük Petra tecrübemiz & Petra gezilecek yerler ve Petra’ya gitmeden önce bilmeniz gereken her şey olarak 2 kısma ayıracağım. İlk kısımda Petra’nın girişi ve içerisindeki detayları göreceksiniz. Petra gezilecek yerler kısmı bu bölümde olacak. Diğer kısımda yani Petra’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler kısmında Petra giriş ücreti ve detayları, Petra’nın hikayesi ve gizemi, Petra’da en iyi fotoğraf noktaları gibi kritik ipuçlarını göreceksiniz. Hazır olun dolu dolu bir Petra yazısı sizi bekler.

Not: Petra öncesi Ürdün Gezi Rehberime muhakkak göz atın. Ürdün’e gitmeden bu yazımı okumanız çok faydalı olacaktır. (https://bujuyollarda.com/urdun-gezi-rehberi/). Yazımın 2. kısmında da Petra Vlogumuzu izleyebilirsiniz. İzlerken de abone olmayı unutmayın.😊

Petra Antik Kenti | 2 Günlük Petra Gezimiz

Petra gezimiz

Petra, konum olarak Wadi Musa bölgesinde yer alıyor. Biz Amman’dan kalkıp yol üstünde bazı yerleri görerek akşam üstü Petra’ya ulaştık. Her yer karanlık olduğundan nereye geldiğimiz konusunda çok fazla fikir edinemedik. Ama ışıklardan tepeler arasında bir yerde olduğumuzu anladık. Modern Petra tepeler üzerine inşa edilmiş oldukça küçük bir yerleşim yeri. Antik kentin burada olması ve tabi ki turizmden dolayı bölge son zamanlarda oldukça gelişmiş. Petra’nın giriş yeri olan Petra Visitor Centre’a yakın yerlerde bir çok otel yapılmış. Biz de bu bölgeye 2 km uzaklıkta bulunan Petra Desert Dream otele giriş yaparak Petra’nın ilk havasını soluduk.

Petra’nın havası Ürdün’deki diğer yerlere göre daha serin. Özellikle akşamları püfür püfür esen ve üşüten bir rüzgar var. Baştan söyleyeyim dikkatli olun üşütmeyin. Akşamları giymek için yanınıza muhakkak kalın bir şeyler alın.

Otelimizde güzelce dinlendikten sonra sabah kalabalığa yakalanmayalım diye erken saatte kalktık ve Petra’nın yolunu tuttuk. Aracımızı ücretsiz park alanına park ettik ve Petra Visitor Centre’a geldik. Bu alanda bir çok hediyelik eşya satan yer var. Bilet satış ofisi de burada. Bilet satış ofisinden, önceden de planladığımız üzere 2 günlük Petra giriş bileti satın aldık ve yola koyulduk.

Bileti alırken küçük çaplı bir kalp krizi yaşama olasılığınız yüksek. 😂 Neden mi çünkü Petra Antik Kenti’nin giriş ücreti günlük 50 JOD. Yani bugünkü kur ile TL karşılığı 1300 TL. Biz iki günlük giriş bilet aldığımızdan kişi başı 55 JOD ödedik ve soğuk bir duş aldık. Sanırım bu zamana kadar giriş ücreti olarak en çok ödeme yaptığımız yer burası oldu. Değdi mi derseniz fazlasıyla değdi ama yine de çok fazla. Eğer Jordan Pass’iniz varsa biletle işiniz yok doğru yürüyüş yoluna ve bilet kontrol noktasına.

2 Günlük Petra Gezi Planımız

petra antik kenti haritası

Petra Gezi Haritası (Kırmızı çizgi ana hat, bizim 2. gün takip ettiğimiz yol. Bu yola girmek için Treasury’ye yüzünüz dönük olacak şekilde El-Hazne’nin sağ tarafından ilerlemelisiniz. Buradaki numaralar ile benim numaralarım aynı değil. Gereksiz yerleri listeme almadım)

Petra Gezilecek Yerler 1. Gün Rotamız

  1. Djinn Blocks & Obelisk Tomb
  2. As-Siq
  3. The Treasury (El-Hazne)
  4. Tomb of Unayshu
  5. Antik Tiyatro
  6. Royal Tombs
  7. The Treasury (En Tepeden Gören Nokta)

Petra Gezilecek Yerler 2. Gün Rotamız

  1. Djinn Blocks & Obelisk Tomb
  2. As-Siq
  3. The Treasury (El-Hazne)
  4. Tomb of Unayshu
  5. Antik Tiyatro
  6. Royal Tombs
  7. Nymphaeum
  8. Bizans Kilisesi
  9. Great Temple
  10. Qasr al-Bint
  11. Lion Triclinium
  12. The Monastery (Ad-Deir)

Petra’da 2 günümüzü bu yerleri görerek değerlendirdik. İlk 3 yer giriş noktasında olduğu için her hâlükârda göreceğiniz yerler. Biz ilk gün The Treasury yani El-Hazne’yi tüm açılardan görmek istedik ve bunun için tüm tepelere çıktık. Neredeyse tüm fotoğraf noktalarını keşfedip El-Hazne ile aşk yaşadık. El-Hazne’yi en tepeden gören noktaya çıkmak için 4,5 ve 6 numaralı yerlerin önünden geçtik ve buraları da gördük. En tepeye çıkmak için Royal Tombs’un sağından baya bir merdiven çıkıp en tepeye çıkmanız lazım. Bu yol oldukça zorlu. Sonra tekrar aynı yoldan dönerek El-Hazne’nin önünden As-Siq yolunu kullanarak 1. günü tamamladık.

2. günümüze ise yine aynı yoldan başladık ve Monastery’e (Ad Deir – Haritada 12 numaralı yer) kadar yürüdük. Petra gezilecek yerlerin çoğu bu yol üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla bu yolu bence her hâlükârda yürümelisiniz. 2. güne geç başladık ve dönerken karanlığa kaldık. Muhteşem bir deneyimdi. Zifiri karanlıkta Petra’da yürümek çok etkileyiciydi. Bir de dönüşte Petra By Night etkinliğinin hazırlığına denk geldik. Oradaki bir görevli izleyecek misiniz diye sordu, hayır dediğimiz için bizi apar topar hemen girişe yönlendirdiler. Ucundan da olsa Petra By Night’ı gördük.😂 Bu arada Petra’nın normalde bedevilere göre bir çok girişi var fakat ana giriş belli. Bir de Monastery (son durak) tarafından giriş var ama orayı kullanmak istemedik çünkü 2. gün yol üzerinde görmemiz gereken çok yer vardı.

2. gün Petra gezilecek yerler listesinde olan High Place of Sacrifice tarafına gitmedik çünkü buraya gitmeseniz de olur dediler. Bir de kiliselerden gına geldiği için Bizans Kilisesi’ni de pas geçtik.

Bizim 2 günlük Petra gezimiz genel hatlarıyla böyleydi. Kişi başı 55 Jod’un acısını çıkarmaya çalıştık biraz da.😂 Giriş ücreti bir yana Petra’yı görünce her şeyi unutuyorsunuz. Aklınıza para falan gelmiyor. Vaktiniz varsa ve ilk defa Petra’yı görecekseniz buraya muhakkak 2 gün ayırın derim. Gelelim Petra gezilecek yerler listesinin detaylarına.

Not: Biz Petra’yı bireysel olarak gezdik. Eğer ben bireysel gezemem turla gezmek istiyorum derseniz Amman kalkışlı bir çok tur var. Aşağıda bağlantılarını paylaştığım turları günlük planınıza göre tercih edebilirsiniz.

Petra Gezilecek Yerler & Petra Antik Kenti’nin İçi

Petra Antik Kenti Gezilecek Yerler Haritası (Numaralara tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Petra Gezilecek Yerler Listesi

  1. Djinn Blocks & Obelisk Tomb
  2. As-Siq
  3. The Treasury (Hazine)
  4. High Place of Sacrifice
  5. Tomb of Unayshu
  6. Antik Tiyatro
  7. Royal Tombs
  8. Nymphaeum
  9. Bizans Kilisesi
  10. Great Temple
  11. Qasr al-Bint
  12. Lion Triclinium
  13. The Monastery (Ad-Deir)

Evet bilet işlemleri tamamsa artık Petra’ya yürüme vakti gelmiş demektir. Petra oldukça büyük bir antik kent. Yukarıdaki antik kent haritasından da göreceğiniz üzere baya yürümeli bir gün sizi bekliyor. Biz Petra’ya neden 2 günlük bilet aldık onu açıklayayım. Birinci nedenimiz hayatımızda ilk defa göreceğimiz bir yere tek gün ayırmamızın yeterli olmayacağını düşünmemiz. İkinci nedenimizin 1 günlük giriş ücreti ile 2 günlük fiyat arasında oldukça küçük bir fark olması. İyi ki de 2 günlük bilet almışız. İnanın 2. gün sanki ilk defa görüyor hissi ile gezdik. Vaktiniz varsa 2 günlük giriş bileti almanız çok çok iyi olacaktır.

Not: Eğer vaktiniz kısıtlı ise ve Petra’ya 1 gün zaman ayırdıysanız yapmanız gerekenleri de yazacağım. Sadece yüksek performans harcamanız lazım.

Djinn Blocks & Obelisk Tomb

jordan petra
Petra Antik Kenti : Obelisk Tomb ve Bedeviler

Petra Visitor Center’da bilet işlemlerini hallettikten sonra yürümeye başlıyoruz. Hemen karşımıza bilet kontrol noktası çıkıyor. Biletleri gösterip bu noktadan geçtikten sonra yürümeye devam. Bu yol üzerinde at taşıyıcıları var. At ulaşımını Petra’nın günümüzdeki yerlileri olan bedeviler yapıyor. Hepsi ısrarcı ama hayırdan da anlıyorlar. Bedevilerle tersleşmeyin sadece Thank You ya da No deyin ve geçin. Biz bazılarıyla kanka bile olduk. Bedevilerle ilgili detayları anlatacağım.😊

Yürümeye devam ettiğinizde kayaların yavaştan yavaştan şekillendiğini göreceksiniz. Bu yol üzerinde göreceğiniz ilk yer Djinn Blocks ve Obelisk Tomb. Burası giriş noktası ile As-Siq yolu arasında kalıyor. Bu zamana kadar Petra’da farklı yerlerde 26 tane Djinn Bloğu keşfedilmiş. Bedeviler bu yerlerin cinlerin meskeni olduğuna inanıyor. Cin Blokları, katı kumtaşından oyulmuş devasa taş bloklar. Duvarları karmaşık oymalarla kaplı kare şekillere sahip. Ne zaman ve ne amaçla yapıldığı bilinmese de zamanında Arapların bu kayaları Kabe olarak kullandıkları tahmin ediliyor. Blokların, Petra’nın zengin ve nüfuzlu vatandaşlarının mezarları olarak tasarlanmış olma ihtimali de var. Djinn Blocks, daha sonraki Arap yerleşimciler tarafından verilen bir isimmiş. Bloklar cinlerin mekanı olduğu inanışından dolayı sonraki nesiller tarafından zarar görmemiş.

Yine Djinn Blokları’nın olduğu yerde göreceğiniz bir diğer yapı Obelisk Tomb. Bu mezarlar MÖ 1. yüzyılda Nebatiler tarafından cenaze sembolleri olarak inşa edilmiş. Yapıdaki dört piramidal dikilitaş, muhtemelen mezarda gömülü olan beş kişiyi temsil adına yapılmış. Dikilitaşlar eski bir yapının üzerine inşa edilmiş. Bu bina triclinium (yemek odası) olarak biliniyor. yemek odası, ölüleri anmak için yıllık ziyafetlerin düzenlendiği yermiş. Obelisk Tomb’un konumu burada.

As – Siq

petra antik kenti

Evet Petra’nın en etkileyici yoluna giriyoruz hazır mısınız. Burası As-Siq. Kayaların arasından dar koridorlarla bu yolu takip ederek The Treasury’e ulaşıyorsunuz. Bu yol çok etkileyici. Siq doğal yollardan bir dağın yarılmasıyla oluşmuş. Gizemli bir yere girdiğiniz hissini çok güzel veriyor.

Kıvrımlı kayalar ardına devam eden bu dar yol yaklaşık 1.2 km’lik bir yol. Yolun her iki tarafında bulunan su kemerleri ile kente içme suyu taşınıyormuş. Bu kanallar MÖ 1. yüzyılın son on yıllarında, ani sel baskınlarına ve asfalt yollara karşı koruma sistemi ile birlikte inşa edilmiş. Petra Antik Kenti’nin kurucuları olan Nebatiler As-Siq yolunda sel baskınlarını önlemek için bir çok baraj inşa etmiş. Yolda ilerlerken bu barajları göreceksiniz. Aynı zamanda yol üzerinde bir çok kabartma heykel yapılmış. Çoğunlukla tanrıları temsil eden bu Nebati heykelleri suyun kutsal olduğu inancından dolayı kanallara çok yakın yapıldığına inanılıyor. Kayalara işlenmiş heykeller oldukça ilgi çekici.

1998 yılında, As-Siq yolunu bir metreden fazla alçaltmak için bazı kazılar yapılmış ve bu kazılarda bir grup heykel ortaya çıkarılmış. Aynı zamanda Siq boyunca, işlevi henüz açıklığa kavuşturulmamış bazı yeraltı odaları var. Arkeologlara göre bu odalar Petra’nın ana girişini koruyan muhafızların barınmaları için yapılmış.

As-Siq yolunda ilerlerken buranın havasını derin bir şekilde hissedin. Kayaların getirdiği gölge ve esen rüzgar insanı etkiliyor. Yolun sonunda bekleyen yapı ise ekstra heyecanlandırıyor. Bu yol biraz yokuş aşağı. Giderken kolay ama dönerken zorlaşabiliyor. Dönüşte gölgelerde mola vermeyi unutmayın ya da dönüş yolunda golf arabalarını tercih edebilirsiniz. As-Siq yolunun konumu burada.

The Treasury (El Hazne)

petra antik kenti
the treasury

Evet işte Petra Antik Kenti’nin en çarpıcı noktasına geldik. Petra denilince fotoğraflarda gördüğünüz muhteşem bir mimariye sahip The Treasury yani El-Hazne’ye geldik. Siq koridorlarının arasından gün ışığı gibi doğan şaheser gibi bir eser. Anlatmaya methiyeler yetmez. Durup durup bakıyorsunuz, baktıkça da aşık oluyorsunuz.

Biz bu manzara ile karşılaşacağımızı biliyorduk ama dünya gözü ile burayı görmek bizi derinden etkiledi. Oturduk bir banka ve uzun uzun Treasury’i inceledik. Desenler, motifler, heykeller muazzam güzellikte. Zaman durdu ve tam anlamıyla büyülendik. Gerçekten içine çekiyor ve dünyadan kopuş yaşıyorsunuz. Abarttığımı düşünmeyin buranın havası bambaşka.

The Treasury (Al-Khazneh) büyüsünden çıktıktan sonra fotoğraf noktalarını aramaya başladık. El-Hazne manzaralı tüm açılardan fotoğraf çekildik. Hatta en tepeden gören noktaya upuzun bir yoldan çıktık ve buradan da seyrine doyamadık. Fotoğraf noktaları ile ilgili detayları aşağıda vereceğim.😊

The Treasury’nin Özellikleri:

Gelelim güzeller güzeli The Treasury’nin özelliklerine ve tarihine. Bu güzel kaya mezarı 25 m genişliğinde, 39 m yüksekliğinde. Tahminlere göre Kral IV. Aretas’ın (MÖ 9 – MS 40) saltanatının ikinci yarısında inşa edilmiş ancak yapının kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Al Khazneh’in çiçek ve figüratif unsurlarla zengin bir şekilde dekore edilmiş cephesi, İskenderiye’nin Ptolemaios saray mimarisine oldukça benziyor. İskenderiyeli taş ustaları ve heykeltıraşlar tarafından yapıldığı düşünülebilir.

Arapça adı Khazneh al-Fira’un” (Firavun’un Hazinesi, kısa: al-Khazneh), yerel Bedevilerin Mısır firavununun tepedeki semaverde bir hazine sakladığına dair inancından gelir. Bu nedenle, altın parçalarının ve değerli taşların düşeceği umuduyla bu taş vazoya bir çok kez ateş edilmiş. Yapı üzerindeki figürler bu gibi nedenlerden dolayı zaman içinde tahrip edilmiş.

El-Hazne’nin ön cephesi, Nebati, Yunan ve Mısır kültürünün tanrısal figürleri, hayvanlar ve çiçekleri ile süslü. El-Hazne Mısır tanrıçası İsis’ten, Zeus’un oğullarına kadar çok sayıda heykel ve figüre sahip. Antik dönemde Nebatiler tanrılarını dikdörtgen bloklar olarak ifade ediyorlarmış. Fakat El Hazne’deki figürler Nebatilerin geleneksel mimarisinden çok farklı. Ticaret nedeniyle başka kültürlerden etkilenen Nebatiler tüm bu kültür birleşimini El-Hazne’de göstermişler.

Yunan havası taşıyan mezarın sütunları Korint stilinde ve girişinde Yunan ve Romalı mitolojisinde yer edinen ikiz kardeşler Castor ve Pollux kabartmaları bulunuyor. Yukarıda ortada ise, kumaşlara sarılı, muhtemelen Mısır tanrıçası İsis olan bir kadın tasvir edilmiş. Ayrıca yine tepede balta taşıyan altı adet Amazon tasviri bulunuyor, Amazonlar tarih öncesi zamanda saygıdeğer atfedilen efsanevi savaşçı kadınlar olarak biliniyor.

Bunların yanı sıra grifonler, kartallar ve “victoriler” olarak bilinen iki kanatlı yaratıklar ile birlikte üzüm ve nar gibi bitkiler de tasvire dahil. Aynı zamanda kraliyet sembolü olarak bilinen rozetler de içeren mezar tasviri, mezarın bir krala ait olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

el-hazne
Petra Antik Kenti : En Üst Manzara Noktası

Eskiden, Nebati krallarının servetlerini Petra’nın mücevher olarak adlandırılan bu tapınağının en tepesindeki kürenin içinde sakladığına inanılıyormuş. 2000 yıldan bu yana heykellerin bir çoğu zamanın ve define avcılarının gazabına uğramış olsa da hala güzelliğini korumaya devam ediyor. Çarpıcı güzelliğe sahip olan El-Hazne, Indiana Jones and the Last Crusade gibi film sahnelerinde de kullanılmış. El-Hazne’nin kim tarafından ve neden inşa edildiğine dair net bir bilgi yok.

The Treasury’nin Yapımı:

Nebatilerin tüm kayaya oyulmuş yapılarında olduğu gibi, Al-Khazneh’in yapımına da yukarıdan başlanılmış. İlk olarak, taş ustaları tüm genişlik boyunca dar bir çıkıntı oluşturup daha sonra, ustaların ön çizimlerini takip ederek, mimariyi, süslemeleri ve iç mekanları, seviye seviye duvarı yontarak yapıyı inşa etmişler.

Cephenin her iki yanında bulunan iki dikey yuva sırası, tırmanma çentikleri olarak ve binanın dışında çalışmak için iskele yapılarının destekleri olarak hizmet etmiş. Khazneh’in geniş ön avlusunu asfaltlanmadan önce düzlemek için kırma taş ve kum kullanılmış. Sel baskınlarını önlemek için Khazneh’in üzerindeki kayalık sırtta, düşen suyu boşaltmak için kanal yapılmış. Hesaplara göre, Al-Khazneh yaklaşık üç yılda inşa edilebilirmiş.

Bizi tırnağımıza kadar etkileyen bu yeri görmek efsane bir duyguydu. Şöyle ki 2. gün bile burayı gördüğümüzde aynı hislere kapıldık. Yazıyı kaleme alırken bile yaşadığım heyecanı hissediyorum. Gerçekten muazzam güzellikte bir yer burası.

High Place of Sacrifice

petra gezi rehberi

Yüzünüzü El Hazne’ye döndüğünüzde sol tarafta fotoğraf noktalarına çıkan yerler var, başka bir yer yok. Sağ tarafta ise Monastery’e giden yol. Siz bu yolu takip edeceksiniz ve sağa doğru ilerleyip Petra’nın derinliklerine ineceksiniz.

Petra gezi planımda bahsettiğim üzere Monastery’i biz 2. güne bıraktık. Güne de erken başlamadık. Yavaş yavaş sindire sindire gezdik. Yol üzerinde olmaması ve aldığımız tavsiyeler neticesinde High Place of Sacrifice’a gitmedik. İyi mi yaptık bilmiyorum ama Wadi Rum’da tanıştığımız ve buraya giden İspanyol bir çift çok doğru bir karar aldığımızı söyledi. Zaten Monastery’e gidecektik ve yolumuz uzundu. Dolayısıyla vakit kaybetmek istemedik. İyi ki de böyle yaptık çünkü günü Monastery’de batırma fırsatını yakaladık.

Gelelim High Place of Sacrifice’a. Buraya Monastery yolunda tiyatroya gelmeden soldan çıkıyorsunuz. Yol 2 km ve Wadi Farasa’ya doğru gidiyor. Burada baya yukarılara çıkıyorsunuz. İyi performans şart. Yol yaklaşık 45 dakika sürüyor. Yukarıda 6 m uzunluğunda dikili taşlar, sunak alanı ve figürler bulunuyor. Sunak alanında, kurban törenini kutlayanların ortak bir akşam yemeğini paylaştığı büyük bir dikdörtgen triclinium isimli yer var.

Dediğim gibi buranın yol üzerinde olmaması ve yükseklerde yer almasından dolayı burayı pas geçtik. Konum burada.

Tomb of Unayshu

petra gezilecek yerler
Petra Antik Kenti : Her noktada mağaralar var

Biz yine Monastery yoluna devam ediyoruz. Yolun hemen sağ tarafında Tomb of Unayshu mezarını göreceksiniz. Bu yol üzerinde bir çok kaya mezarı ve mağara bulunuyor. Bu mağaralarda bedeviler hala yaşamlarını devam ettiriyorlar.

Mezarın üzerindeki bir yazıt nedeniyle Unayshu olarak adlandırılıyor. Mezar 20 m yükseklik ve 12 m genişliğe sahip. İçeride bir cenaze odası var. Buralara girdiğinizde farklı duygular hissediyorsunuz. Bir de deve çişinin kokusundan dolayı hemen çıkıyorsunuz.😂

Burası yol üzerinde görebileceğiniz bir yer. Monastery’e giderken sağ tarafta kalıyor. Buradan devam ettiğinizde Royal Tombs’ları göreceksiniz.

Konum burada.

Nabatean Antik Tiyatro

ancient theatre

Her antik kentte olur da Petra’da Antik Tiyatro olmaz mı. Genelde antik çağda rastladığımız tiyatroyu Nebatilerin kenti Petra’da görmemiz bizi oldukça şaşırttı. Tiyatronun yarım daire biçimli oditoryumu doğrudan Jabal al-Madhbah’ın kayasından yontulmuş ve sekiz bin seyirciyi ağırlayabiliyormuş.

Tiyatronun Nebati Kralı Aretas IV döneminde MS 1. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülüyor. MS 106’da Roma’nın ilhakından sonra tiyatro kalıntıları tekrar onarılmış ve kullanılmaya başlanmış.

Tiyatronun konumu burada.

Royal Tombs

petra royal tombs

Evet sıra geldi Royal Tombs’lara. Yani Kraliyet Mezarlarına. Antik Tiyatro’ya bakan dağların cephesine yontulmuş Kraliyet Mezarları oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Arkeolojik kanıtların olmaması nedeniyle mezarları Nebati hükümdarlarıyla ilişkilendirmek çok da mantıklı değil. Yine de son araştırmalara göre mezarların kraliyet ailesi için yapıldığı sonuçları çıkmış.

Toplamda 4 tane mezar bulunuyor. Bu mezarlar sırasıyla Urn Mezarı, İpek Mezarı, Saray Mezarı ve Korint Mezarı. Mezarların dıştan görünüşü kadar içleri de çok etkileyici. Korint Mezarları’nın durumu diğerlerine göre daha kötü. Biz merdivenlerden çıkarak Urn Mezarı’nın içine girdik. Gerçekten görülmeye değer.

Not: İlk günkü rotamızda Treasury yani El-Hazne’yi en yukarıdan görme hedefimiz vardı. Bunun için Royal Tombs’un sağından giden uzun yolu takip etmeniz lazım. 2. gün hedefte Monastery (son durak) olduğu için buraları geçip yolumuza devam ettik.

Nymphaeum

Nymphaeum, Petra’nın Sütunlu Caddesi (Colonnaded Street) boyunca uzanan büyük bir halk çeşmesiymiş. Nymphaeum’un kalıntıları su perilerine adanmış iki su yolunun birleştiği yerde bulunuyormuş ve muhtemelen Roma ilhakından sonra şehre yapılan iyileştirmelerden biriymiş. Bugün sadece bir ağacın gölgesinde duran temelleri kalmış. Yani buranın çeşme olduğu varsayılıyor.

Buradan çok fazla bir şey beklemeyin çünkü dediğim gibi küçük bodur bir ağaç ve bir kaç taştan başka bir şey yok. Dolayısıyla hemen burayı geçip yola devam edin.

Konum burada.

Byzantine Church

petra church

Petra, Nebatilerin kurduğu bir şehir ama sonrasında bir çok medeniyet de burada hüküm sürmüş. Bu medeniyetlerden biri de Romalılar. Romalıların buraya bıraktığı eserlerden biri Bizans Kilisesi.

Kilise, MS 450’den başlayarak birkaç aşamada inşa edilmiş. MS 363 depreminde yıkılmış ve 600 yıl civarında onarılmamış.

Kilisenin en cazip tarafı mozaikler. Bu mozaikler kilisenin yan koridorlarının her birinde var ve tarihinin 6. yy’a kadar dayandığı düşünülüyor. Mozaiklerde gündelik nesneleri, egzotik ve mitolojik hayvanları ve ayrıca mevsimlerin, okyanusun, dünyanın ve bilgeliğin kişileştirilmesini görebilirsiniz. Ayrıca kilise içinde bir de vaftizhane bulunuyor.

Kilisenin konumu burada.

Great Temple

great temple

Petra antik kentinde Monastery yolunda bir diğer durağımız Great Temple yani büyük tapınak. Son araştırmalara göre burası dini ibadet yerinden ziyade temsili bir kraliyet kabul salonu olarak yapıldığı tahmin ediliyor. Hemen yanında bulunan yerleşim yerinde mutfak ahır gibi yerler tespit edilmiş.

Büyük Tapınağı, Nebatiler MÖ 1. yüzyılın son çeyreğinde Katute Tepesi’nin ana kayasına derin teraslar açarak yapmışlar. Toplam alan olarak 7560 m2’lik bir alana sahip.

Yapı, MS 1. yüzyılın ortalarında önemli ölçüde genişletilmiş ve kabartmalar, freskler, mozaik zeminler ve alçı süslemelerle döşenmiş. Bizim de dikkatimizi çeken eşsiz fil başlıklarına sahip devasa sütunlu avlu oldukça ilgi çekici. Petra’daki anıtların çoğu gibi Büyük Tapınak da alçı elemanlarla süslenmiş ve rengarenk boyanmış.

MS 1. yüzyılın sonlarında Roma Devleti’nin Nebati Krallığı’na son vermesinden sonra bu alana küçük bir tiyatro ve bouleuterion (şehir meclis üyelerinin buluşma yeri) inşa edilmiş.

Great Temple’ın konumu burada.

Qasr al-Bint

petra gezi rehberi

Büyük Tapınağın hemen yakınında Qasr Al-Bint’i görebilirsiniz. Petra’daki yapılardan günümüze en iyi ulaşan yapılardan biri burası. Qasr al-Bint Far’un bedeviler tarafından “Firavun’un Kızının Kalesi” olarak anılıyor. Hikayeye göre kötü bir Firavun erdemli kızının taliplerine saraya su sağlama görevi vermiş. İki talip, sarayı çevreleyen tepelerdeki farklı kaynaklardan su yönlendirerek görevi eş zamanlı olarak tamamlamış. Prenses, başarısını Tanrı’ya bağlayan iki talipten daha mütevazı olanı kabul etmiş.

Tapınağın hangi tanrı için inşa edildiğine dair herhangi bir yazıt veya başka açık kanıt yok. Muhtemelen ana Nebati tanrısı Dushara için yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Yapı, Nebatiler tapınağı ünlü Al-Khazneh (Hazine) ile aynı zamanda, yani Kral IV. Aretas’ın (MÖ 9 – MS 40) saltanatının ikinci yarısında inşa edilmiş. Bu yapılar benzer süslemelere sahip. Roma döneminde bu yapıya eklemeler yapılmış.

Lion Triclinium

petra gezilecek yerler

Petra’da yapı bitmiyor. Bunlar bilinenler bir de bilinmeyenler vardır ki of. Monastery’e en yakın yapılardan biri olan Lion Triclinium’un MS 1. yüzyılın ortalarında yapıldığı tahmin ediliyor.

Adı, giriş kapısının her iki yanında yer alan fakat çok yıpranmış iki aslandan geliyor. Anahtar deliğine benzeyen yüksek kapı açıklığı, üst kısımdaki yuvarlak bir pencerenin aşınması ile oluşmuş.

Hemen yukarıdaki frizinin dış alanlarındaki kadın başları dikkat çekici. Bunlar Medusa kafalarına fazlasıyla benziyor. Fakat Medusa olduğuna dair net kanıt yok.

Konum burada.

The Monastery (Ad-Deir)

monastery

Petra Antik Kenti’nin 2. en etkileyici yeri şüphesiz Monastery’dir. Namı diğer Ad-Deir‘a ulaşmak zor ama büyüleyici havasını hissetmek paha biçilemez. Yukarıda haritada kırmızı hattın sonu Monastery’e çıkıyor. Buraya kadar giderken neredeyse Petra’daki tüm yerleri görüyorsunuz. Dar kıvrımlı yollardan, bedevilerin tezgahlarının önünden geçerek ulaşıyorsunuz. Bu yolu çıkacaksanız güneşin tepede olmadığı zamanları seçin. Biz ikindi sonrası buraya çıktık ve oldukça rahat oldu. Dönerken karanlığa kaldık ama o da bizim için ayrı bir maceraydı. Geç gitmemizin güzel yanı Monastery’de kimsenin olmayışıydı.

Petra’ya ve Monastery’e gidecekseniz iyi bir yürüme performansı sergilemelisiniz. Merdivenler, tepeler, kayalar, kumlar gibi farklı parkurlar sizi bekliyor.

Arapça “Ad Deir” (Manastır) ismi, Bizans döneminde Hıristiyan kullanımı sırasında iç arka duvarda yazılı haçlar nedeniyle yerli Bedeviler tarafından buraya verilmiş. Anıtın 47 m genişliğinde ve 48 m yüksekliğindeki cephesi ve arkasındaki büyük salon MS 1. yy ortalarında dağ içine oyularak yapılmış. Yapının tam üstüne taçlandırılmış konik bir çatı El-Hazne tarzında yapılmış.

ad deir
Petra Antik Kenti : Ad Deir Gün Batımı

Ad-Deir’in mezar amaçlı yapılmadığı tahmin ediliyor. Yakınlarında bulunan bir kitabede buranın zengin bir kardeşler topluluğunun Nebati Kralı II. Obodas’a (MÖ 30-9’da hüküm sürdü) saygı duruşunda bulunarak sempozyumlar (ritüel ziyafetler) düzenlemesi ve ölümünden sonra tanrılaştırılması amacıyla yapıldığı yazıyormuş. Aynı zamanda, Deir’in karşısındaki tepedeki yapılarla birlikte halka açık büyük dini etkinliklerin yapıldığı yer olabileceği tahmin ediliyor.

Bizans döneminde manastır olarak kullanılan Ad-Deir 2009 yılında çekilen Transformers filminde sahne olarak kullanılmış. Burası gerçekten etkileyici bir yer. Biz gün batımına kaldık ve çok güzeldi. Biraz güneşin veli nimetlerinden faydalanamasak da Monastery ile baş başa kalmak bizim için paha biçilemezdi.

Monastery’den dönerken karanlığa kaldık. Dönüş yolunda bizden başka 1 tane turist yoktu. Telefonların flaşı sayesinde önümüzü görüp yürüyebildik. Yol üstündeki hediyelik eşya satan bedevi tezgahlarının hepsi kapanmıştı. Bir tezgahta ışıkların yandığını gördük. Geceyi burada geçirmeye karar veren bedevilerle beraber oturup naneli şekerli çay içip muhabbetin dibine vurduk. Gerçekten çok sıcakkanlı insanlar. Çok enteresan bir gündü. Tüm detaylarıyla hafızamıza kazındı. Dönüşte El-Hazne’ye yaklaştığımızda Petra by Night başlamak üzereydi. Bizi gören görevliler hemen girişe yönlendirdi bizi. Mumların ışığında As-Siq yolundan çıkarak Petra’ya veda ettik. Muhteşem bir deneyimdi. Ömrü hayatınızda bir kere de olsa Petra Antik Kenti’ni kesinlikle görmelisiniz.

Petra Antik Kenti’ne Gitmeden Önce Bunları Bilin

Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Petra upuzun kayaların arasında taşlara oyularak inşa edilmiş bir antik kent. Petra bölgesindeki kayalar oldukça yumuşak yapıya sahip ve hemen ufalanabiliyor. Bu şehre kayaların kızıllığından dolayı Gül Şehri, Kızıl Şehir gibi isimler de veriliyor.

Petra muhteşem bir antik kent. 1985 yılında Unesco Dünya Miras listesine girmiş, 2007 yılında ise fazlasıyla hak ettiği Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri seçilmiş. Yapımı etap etap yaklaşık 500 yıl süren antik kent oldukça büyük bir alana yayılmış. Burada hala keşfedilmemiş yerler mevcut. Uydu görüntülerinden yeni yeni keşifler yapılmaya çalışılıyor.

Petra enfes manzaralarıyla pek çok filmin sahnesi olmuş. Petra’da Indiana Jones Son Macera, Mortal Kombat, Mumya Geri Döndü, Transformers Revenge of The Fallen, Spiritual Warriors gibi popüler filmler çekilmiş. Burayı gezerken o güzel mistik havayı fazlasıyla hissediyorsunuz.

Evet aşağıda tecrübelerimize istinaden yazdığımız Petra Antik Kenti’ne Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenleri yazdık. Kıymetli bilgileri var. Petra gezi planı yapıyorsanız işiniz oldukça kolaylaşacaktır.

Petra Antik Kenti Vlog

Petra Antik Kenti Nerede?

petra nerede

Petra Antik Kenti, Ortadoğu ülkesi olan Ürdün sınırlarında bulunuyor. Bölge olarak ise Wadi Musa’da yer alıyor. Petra Antik Kenti’nin girişinde modern Petra bulunuyor. Bu bölge yeni yeni gelişen bir yer ve bu alanda bir çok otel var. Tepelerin arasında yer alan Petra Antik Kenti Ürdün’ün önemli şehirlerinden Amman’a 250 km, Akabe şehrine 130 km uzaklıkta. Petra Antik Kenti’nin girişinin haritadaki konumu burada.

Petra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

petraya nasıl gidilir

Petra Antik Kenti’ne ulaşım için tabiki Ürdün’e gitmelisiniz. Ürdün Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Pasaportunuzla buraya kolayca giriş yapabilirsiniz. Ürdün’e gitmek için ise en kolay yol uçak ile ulaşım. Ucuz uçak bileti için bu yazıma göz atın.

Türkiye’den direkt uçuş ile gidebileceğiniz 2 şehir bulunuyor. Bunlardan biri başkent Amman diğeri Akabe. Biz hemen hemen tüm Ürdün’ü gezeceğimiz için Amman’a bilet almıştık. Yani mesafe bizim için önemli değildi. Normalde Akabe Petra’ya daha yakın ama Akabe bileti mi Amman bileti mi tamamen size ve seyahat planınıza bağlı. Akabe biletleri daha pahalı oluyor bilginiz olsun.

Akabe ya da Amman sonrası Petra’ya ulaşmak için araç kiralarsanız çok rahat edersiniz. Araç dışında otobüs seçeneği için Jett firmasının otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Petra Antik Kenti’ne Ne Zaman Gidilir?

Petra’ya ne zaman gidilir derseniz yaz ve bahar ayları en uygun zaman diyebilirim. Hatta en güzel aylar Mayıs ve Eylül ayları. Yazın çok sıcakta yürümek sağlıklı olmayabilir. Petra dağlar arasında bir yer olduğu için gölge yerler fazlasıyla var ama yine de kurak iklim sıcağı etkili olabilir. Dolayısıyla bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Petra için çok yağışlı dönemleri tercih etmeyin. Aşırı yağışlarda Petra’da su birikintileri tehlikeli olabilir. Kışın ise malum hava soğuk. Biz sorduğumuzda Petra’ya en son 6-7 yıl önce kar yağdığı söylendi. Özetle bahar ayları Petra için en ideali. Tabi ucuz uçak biletinin zamanı olmaz buldun mu alacaksın. Dolayısıyla ucuz bileti bulursanız gideceğiniz zamanın önemi yok.

Petra Antik Kenti Hikayesi

petraya nasıl gidilir

Petra Antik Kenti kızıl kayalara oyulmuş bir şehir. Kayalar sanatla buluşmuş ve görsel şölen ortaya çıkmış. Indiana Jones gibi filmlerin burada çekilmesi Petra’yı daha da popüler hale getirmiş. Petra 1036 metrekarelik alana yayılmış kocaman bir antik kent ve hala gizemini koruyan ve yeni yeni keşfedilen yerleri var.

MS 106 yılında Roma tarafından fethedilmeden önce Petra, bölgede geçimini ticaretten sağlayan ve Aramice konuşan Nebatilerin kentiydi. Şehir MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebati Krallığı’nın başkenti olarak var olmuş. Nebatilerin adı MÖ 312 yılında Büyük İskender’in varislerinden Antigonus’un yaptığı aşağılamaya karşı çıkan millet olarak anılmasıyla biliniyor. Nebatiler su teknolojisinde oldukça üst seviyedelermiş. Bunun sayesinde Petra kervanların ve göçebelerin uğrak noktası olmuş.

Petra Arabistan, Mısır ve Doğu Akdeniz bölgelerinin kesişiminde yer almasından dolayı Nebatiler ticaret konusunda oldukça gelişmişler. Şehir tam 2000 yıl öncesi en parlak dönemini yaşamış. Roma istilası sonrası Petra’da ticaret durma noktasına gelmiş. Yine bölgede yaşanan depremler sonrasında kent tamamen terk edilmiş.

Terk edildikten sonra Petra’da bedeviler yaşamış ve bedeviler bu şehrin tahrip olmaması için sessiz sakin burada yaşamışlar. 1812 yılında Johann Ludwig Burckhardt tarafından yeniden keşfedilen Petra dünya çapında bir popülerliğe kavuşmuş ve her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor.

Petra Antik Kenti : İslam’ın Kayıp Şehri

petra antik kentinin hikayesi

Petra hakkında birçok bilinmeyen gizem var. Hatta bazı iddialar oldukça çarpıcı. Petra zamanında Pagan Arapların haç merkeziymiş. Kabe kültürü İslam öncesinde Araplar arasında oldukça yaygınmış. Arabistan’da İslam öncesine ait 26 adet kabe varmış. Tahmin edeceğiniz üzere bu kabelerden biri de Petra’daymış. Şaşırtıcı şekilde bir çok eski caminin kıblesi Mekke’ye değil Petra’ya bakıyormuş. Camiler yanında kilise ve sinagoglar da Petra’ya dönük yapılmış.

Araplar Petra’ya Bekka diyormuş. Mekke ile oldukça yakın. Ayrıca Kuran’da geçen ayette Fil sahiplerinin kabeye saldırdıklarına dair bir ibare var. Arap yarımadasında su sıkıntısından dolayı fillerin yaşaması imkansızdı. Petra’nın su açısından zengin olması ve fil motiflerinin kentin bir çok yerinde işlenmesi Kuran’da anlatılan durumun Petra’da geçtiğine inanılmasına neden oluyor.

Bu anlatılanlar tabi ki var sayım. Gizemini koruyan hala bir çok şey var. Petra’nın İslam’ın Kayıp Şehri olduğuna dair rivayetler her zaman olacak. Sadece İslam değil bir çok din için Petra gizemli bir kent.

Petra Antik Kenti ve Bedeviler

petra ve bedeviler
Petra Antik Kenti : Bedevilerle Dans Keyfi

Petra ve bedeviler ayrılmaz ikili gibi. Petra’ya giriş yaptıktan sonra her noktada onları göreceksiniz. Burası onların mekanı. Bu insanlar Petra Antik Kenti’nde yaşıyor ve hayat mücadelesini burada veriyorlar. How are you dediğimiz de still alive (hala yaşıyoruz) hepsinin ağzında.😊Baktığınızda simalarında Karayip Korsanlarındaki Jonny Deep edası var. Sürme çekilmiş gözler, uzun saçlar, esmer tenler…

Bu insanlar buradan geçimlerini sağlıyorlar. Kimisi at, eşek servisi kimisi tezgahlarda takı toka satıyor, kimisi güzel fotoğraflar için sizi iyi noktalara götürmeye çalışıyor, kimisi de tepelerde soğuk içecekler satıyor. Bedevileri en tepelerde hiç olmadık yerde göreceksiniz. Petra’nın asıl sahibi bedeviler. Bu adamlar burayı herkesten daha iyi biliyor.

petra bedeuins

Bedevilere nasıl davranmalısınız ? Bu kişiler dediğim gibi geçimlerini Petra’daki turistlerden sağlıyor. Bazen ısrarcı olabiliyorlar ama hayırdan anlıyorlar. Dolayısıyla sert tepkiler vermekten kaçının. Hayır, teşekkür ederiz deyin ve geçin.

Biz hem fotoğraf noktaları alanlarında hem de Monastery’den dönerken bedevilerle kanka olduk. Gerçekten bu adamların görüntüsünün arkasında farklı bir dünya var. Bazılarının Türkiye’ye geldiğine şahit olduk. Hepsi naneli şekerli çay ikram etmek istiyor. Geçimlerini buradan sağladıklarını ve son enflasyon sıkıntısından baya etkilendiklerini söylediler. Kimi çok eşli kimi de evlenme arifesinde. Hepsi birbirini tanıyor ve akrabalar.😊 Her noktada yardım severler. Ürdün insani ilişkiler açısından en güzel ülke oldu bizim için. Bedevilere Türkçe’deki bahtsız bedevi kavramını anlattık. Aksine kendilerini şanslı gördüklerini söylediler. Bu insanlar yaşamdan zevk alıyorlar. Biz bedevileri çok sevdik.

Petra Antik Kenti Giriş Ücreti

petra antik kenti giriş ücreti
Petra Antik Kenti : Üstün Haşlanırken 😂

Evet bu yazının en dramatik başlığı Petra Antik Kenti’nin giriş ücreti olabilir. Gitmeden önce bu ücreti biliyorduk ama ödeme yaparken bu acıyı fazlasıyla hissettik. Üstün’ü gişenin önünde ne kadar üzgün gördüğümü anlatamam.😂 Evet pahalı bir ören yeri ama yukarıda da anlattığım üzere fazlasıyla buna değecek bir ücret. Bu ücret tamamen devlete gelir kaydedilen bir ücretmiş. Ne yazık ki Petra’da yaşayan bedeviler bu ücretten herhangi bir pay almıyorlarmış.

Petra Antik Kenti’nin giriş ücretini ya gişede bilet alarak halledebilirsiniz ya da Jordan Pass ile. Petra Antik Kenti’nin bilet gişesinde 1 günlük giriş ücreti 50 JOD. 2 günlük giriş ücreti ise 55 JOD, 3 günlük giriş ücreti 60 JOD. Anladığınız üzere Petra dünyanın en pahalı giriş ücretine sahip ören yerlerinden biri.

Gişede bilet alma dışında yukarıda bahsettiğim gibi Jordan Pass ile Petra Antik Kenti’ne giriş yapabilirsiniz. Jordan Pass ile 2 ya da 3 günlük giriş almak için Jordan Explorer ya da Jordan Expert tarifelerini almalısınız. Ürdün gezi rehberi yazımda Jordan Pass ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Petra Antik Kenti Giriş Ücreti İle İlgili Bunları Bilin

  • Bilet alırken pasaportunuz yanınızda olsun.
  • Biletler nakit veya kredi kartı ile alınabiliyor. Uyanıklar kredi kartına %2 komisyon alıyorlar.
  • 12 yaşından küçük çocuklara giriş ücretsiz.
  • Jordan Pass “Petra by Night” etkinliğini içermiyor.
  • Petra by night’a katılmak için ayrıca giriş bileti almak şart. Uyanıklık yapabileceğinizi sanmayın. 😂
  • 2 günlük ya da 3 günlük bilet art arda oluyor. Arada boş gün olmuyor.
  • Jordan Pass ile sadece Petra’nın Ziyaretçi kapısından giriş yapabilirsiniz.

Bilet gişesinde Petra’yı golf arabaları ile gezmek isterseniz bunların da fiyatını görebilirsiniz. Biz tabana kuvvet yolu tercih ettik. Ben çok yürüyemem derseniz golf arabalarının fiyatları aşağıda.

YolMesafeMaliyet / Kişi Başı
Ziyaretçi merkezi – Hazine  4 KM15 JD
Ziyaretçi merkezi – Hazine / gidiş dönüş8 KM25 JD
Hazine  – Qasr Al-Bint / tek yön  2 KM10 JD

Petra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

petra antik kenti

Petra Antik Kenti ve Ziyaretçi Merkezi, yaz aylarında her gün 06:00 – 18:00, kış aylarında ise 06:00 – 16:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kent gün batımı civarında kapanıyor. Biz 2. gün Monastery’den dönerken karanlığa kaldık ama sorun olmadı. Petra mağaralarında konaklama yapmayacaksanız zaten her halukarda çıkış yapacaksınız.😂

Peki Petra’yı sabah açılışta çok erken ziyaret etmek kalabalığa kalmamak açısından iyi mi ? Bir çok blogger kalabalığa kalmamak için sabah erken gelmelisiniz dese de ben bizim gittiğimiz dönem itibariyle söylüyorum sabah çok erken saatler Petra iyi olmuyor. Evet kalabalık açısından iyi ama fotoğrafa hayat veren ışık açısından kötü. Petra dağlar arasında bir yer olduğundan El-Hazne’ye saat 11 sonrası güneş geliyor. Dolayısıyla erken gitmenin çok anlamı yok. Biz erken gittik aşırı kalabalık değildi ama güneş El-Hazne’ye vurmamıştı. Ama yine de karar sizin. Sabah 5’te kalkmayı göze alıyorsanız Petra sizi bekler. Petra’ya 1 gün vakit ayırdıysanız erken kalkın.

Petra by Night

petra gecesi

petra by night

Petra ve El-Hazne gündüz ayrı güzel gece ayrı güzel. Gece derken ışıklandırılmış hali tabi ki. Treasury yani El Hazne haftanın bazı günlerinde ışıklandırılıyor ve enfes bir görüntü ortaya çıkıyor. Sadece El-Hazne değil As-Siq yolu da yüzlerce mum ile ışıklandırılıyor. Toplamda yakılan mum sayısı 1500.

Biz de 2. gün Monastery yolundan dönerken Petra Night’ı ucundan gördük. Ama görevli bizim Monastery yolundan geldiğimizi görünce etkinliğe katılıp katılmayacağımızı sordu. Katılmayacağız dediğimizde bizi girişe yönlendirdi ve bize baya eşlik etti. Yani kaynama yapamadık. Neyse en azından biraz da olsa gördük dedik ve çıktık. Zaten etkinlik hakkında tripadvisor yorumlarını görünce etkinlikten baya bir soğuduk.

Petra by Night’a giriş ücreti 17 JOD. 10 yaşından küçük çocuklar ücretsiz olarak kabul ediliyor. Biletler Ziyaretçi Merkezindeki bilet gişesinden satın alınabiliyor. İçerdeyseniz bilet için ya gişeye gitmelisiniz ya da içeriden bir şekilde bilet almalısınız.

Petra By Night günleriHer hafta Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri
Başlangıç ​​noktası ve zamanıPetra ziyaretçi merkezi – 20.30
Bitiş noktası ve zamanPetra ziyaretçi merkezi – 22.30

Petra By Night İle İlgili Detaylar:

  • Gece için önceden rezervasyon yapılmıyor.
  • Petra by Night için geçerli normal giriş biletiniz olmalı.
  • Petra by Night biletini Visitor Center’dan 19.30-20.30 saatleri arasında alabilirsiniz. Antik kent içinde iseniz birileri bir şekilde bilet ayarlıyor.
  • Gece fotoğrafı için sağlam makine şart. Uzun pozlama yapmanız lazım.

Petra Antik Kenti’nde 1 Gün Vaktiniz Var İse

Evet Petra’ya 1 gün ayırdıysanız ne yapmalısınız sorunun cevabına gelelim. Biz 2 günlük giriş bileti aldığımızdan Petra’yı sere serpile rahatça gezdik. Eğer vaktiniz kısıtlıysa ve Petra için 1 gün ayırdıysanız yapmanız gereken El-Hazne’nin bir kaç noktasında fotoğraf çekinmek ve sonra Monastery’e doğru yol almak.

Yukarıda da detaylı anlattığım gibi Monastery yolunda bir çok yapıyı zaten göreceksiniz. Dolayısıyla bu yola bence kesinlikle girmelisiniz. El Hazne’yi en yukarıdan gören fotoğraf noktasına uğramayın çok yorulursunuz. Bence gerek yok. Ben 40 bin adım atarım diyorsanız bir şey diyemem. Fotoğraf noktası olarak yüzünüz Petra’ya dönük olarak sağ taraftaki noktayı seçmelisiniz. Bu nokta fotoğraf açısından daha başarılı.

1 gün vaktiniz varsa güne erken başlamanız avantajlı olur. Monastery yolu git gel yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Mola, dinlenme, izleme, okuma derken zaman akıp gidiyor. En zoru da dönüş yolu oluyor. As-Siq biraz yokuş olduğu için dönüşte baya zorlanıyorsunuz. Zaman tasarrufu için eşek ya da at hizmetinden faydalanabilirsiniz.😂

Petra Antik Kenti The Treasury (El-Hazne) Fotoğraf Noktaları

Evet Petra Antik Kenti’nin en can alıcı tarafı El-Hazne ya da Al-Khazna. Bu güzel yeri görünce insan hemen önünde fotoğraf çekineyim diyor ama bir bakıyor onlarca insan. Sonra bekliyor ki insanlar azalsın ama nerdeeeee ? Sonra bedeviler geliyor ve size yukarı cepheden güzel güzel fotoğraflar gösteriyor, siz de evet yukarı çıkmalıyım diyorsunuz. Şimdi gelelim bu fotoğraf noktalarının detaylarına.

Baştan söyleyeyim sağ sol karışmasın diye yüzünüz El-Hazne’ye dönük şekilde konumları anlatacağım bilginiz olsun. El-Hazne manzaralı bir çok manzara noktası var. Biz de bu noktalardan 3 tanesini deneyimledik. İkisine para vererek bedeviler eşliğinde çıkıyorsunuz ve 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaşıyorsunuz, diğerine ücretsiz şekilde kendiniz uzun yoldan gidiyorsunuz. Bu ücretsiz yol en tepedeki konumda yer alıyor. İlk olarak ücretli ve kısa yol olan konumlardan sağ taraf mı sol taraf mı derseniz ben sağ taraftaki açının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Soldaki açı hem çok güzel değil hem de gidiş yolu daha sıkıntılı. Vaktiniz kısıtlıysa bence sağ cepheyi seçin ve buradan fotoğraf çekilin. Vaktiniz genişse ve tüm açılardan fotoğrafım olsun derseniz sorun yok zaten.

Şimdi El Hazne’yi yukarıdan gören noktalara nasıl çıkacaksanız onu anlatayım. Bu noktada olaya bedeviler giriyor. Biz kendimiz çıkmak istedik ama bu durumun yasak olduğunu söylediler. Hadi canım dedik para koparmaya çalışıyorlar diye düşündük. Ancak sonrasında sohbet ettiğimizde bu durumun gerçek olduğunu anladık. Bu manzara noktalarına kayalardan tırmanarak ulaşılıyor, herhangi bir düzgün basamak ya da yol yok. O nedenle devlet buralara ancak rehber eşliğinde çıkılmasına izin vermiş. Eğer El Hazne’nin önünde bekleyen polisler rehbersiz çıkan birini görürlerse bedevilere ceza kesiyorlarmış. 15 gün hapis yatan bile olmuş.

Buralara çıkmak için Bedeviler size eşlik ediyor ve bu kişilere para ödüyorsunuz. Ağızlarını 10’dan 5’ten açsalar da pazarlık yapmayı unutmayın. El-Hazne’nin olduğu yerden yukarı çıkmak için hem bedevilere hem de yukarıda yaşayan bedevi ailelere Jod ateşliyorsunuz. Biz pazarlık yaptık Türküz dedik 2 Jod’a çıktık. Yukarıda da 1 Jod’a naneli çay içtik ve bol bol fotoğraf çekildik. Bu noktada Qassap isimli bedeviyi bulun ve Türkiye’den Burcu gönderdi bizi deyin indirimi kapın. Orada bile sizi düşündüm yani.😂

Gelelim en tepe noktaya. Buraya Petra gezilecek yerler başlığında açıkladığım gibi Royal Tombs’un oradan gidiyorsunuz. Bu yol oldukça uzun ve bol merdiven çıkmalı. Bir rehbere gerek olmadan kendi başınıza düzgün basamaklarla çıkıyorsunuz. Para da vermiyorsunuz tabi. Oldukça yorucu bir parkur ama manzara efsane, kesinlikle değiyor. Manzara noktasına ulaşmanıza 10 dk kala bir bedevi çadırı göreceksiniz. Burada soluklanıp yola devam ettik. Manzara noktasında da bir bedevi çadırı var. Zaten manzarayı tam çadırın içinden görebiliyorsunuz. O an tüm yorgunluk uçuyor gidiyor. O kadar yürüdüğünüze değdiğini hissediyorsunuz. Diğer manzara noktalarında El Hazne’yi epey yakından görüyor, buradan oldukça yüksekten görüyorsunuz. Çadırda bir şey içmek zorunda değilsiniz. Petra’ya 1 gün girdiyseniz ve vaktiniz dar ise burayı pas geçebilirsiniz. Tercih sizin.

petra
Petra Antik Kenti : En Üst Fotoğraf Noktasına Giden Yoldan Manzaralar

Bu yerler dışında da El-Hazne manzaralı fotoğraf çekilme noktaları var ama biz çok da abartmayalım dedik. Mesela sol taraftan bedeviler eşliğinde daha tepeye çıkanlar vardı ama sol taraf daha tehlikeli bilginiz olsun. Güzel fotoğraf için çok da abartmaya gerek yok. Bunlar bizim tecrübelerimiz. Qassap’ı bulursanız selam söyleyin. Numarasını almıştım ama kaybettim. Bizi görürse eminim hatırlar.😊

Petra’yı Gezerken Yanınızda Olması Gerekenler

petra gezisinde dikkat edilmesi gerekenler

Petra Antik Kenti’ni gezerken her noktada hazırlıklı olmalısınız. Sizi bekleyen uzunca bir yürüyüş parkuru var. Dolayısıyla buraya hazırlıklı gelmeniz oldukça önemli. Aşağıda Petra’yı gezerken yanınızda olması gerekenler listesi var.

Petra’yı Gezerken Yanınızda Olması Gerekenler:

  • Kişi başı 2 lt su. Gece buzluğa atıp gün boyu soğuk su içme ipucusunu da vermiş olayım. Aman hasta olmayın da.
  • Atıştırmalık şeyler (Biz Tr’den aburcubur almıştık, onları aldık yanımıza)
  • Güneş kremi
  • Yanınızda bozuk para olsun
  • Şal, şapka, gözlük
  • Sırt çantası
  • Sağlam bir yürüyüş ayakkabınız olsun
  • Powerbank ve telefonunuz (Telefon bazen çekmese de genel olarak çekiyor)
  • Bilet gişesinden Petra haritasını alın
  • Öncesinde telefonunuza VisitPetra uygulamasını indirin (Çok sağlıklı çalışmasa da iş görüyor)
  • WC imkanı var endişe etmeyin

Petra Antik Kenti’nde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tecrübelerimize istinaden Petra’da dikkat etmeniz gerekenleri yazmak istedim. Bu noktalara dikkat edin sorunsuz bir gezi yaşayın.

petra antik kenti gezi rehberi
  • Petra’da hayvan taşımacılığı fazlasıyla olduğu için yoldaki dışkılara dikkat edin. Bizim El-Hazne’de deve sidiği ve havadaki amonyak kokusu yüzünden burnumuzun direği düştü. Dolayısıyla yolda yürürken dikkatli olun.
  • El-Hazne’nin içine girmek yasak.
  • Petra’da mağaralarda hala yaşayanlar var. Dolayısıyla her mağaraya girmeyin.
  • Petra’nın Monastery tarafından da girişi var ama bu konuda deneyimimiz yok. Monastery’e girmek isterseniz bu yolu da kullanabilirsiniz. Tecrübe ederseniz yorum kısmına tecrübelerinizi bekleriz.
  • WC imkanı bir çok yerde var dert etmeyin. Yüksek yerlerde her yer WC.😂
  • Bedevilerle sürtüşmeyin. Fotoğraf çekilme noktaları ile ilgili yukarıda yazdıklarıma dikkat edin yeter. Israrcı olurlarsa hayır deyin geçin. Petra’da normal polisler de var bilginiz olsun.
  • Güne erken başlama olayı tamamen size bağlı. Geç kalsanız da sorun olmaz. Yukarıda her şeyi yazmaya çalıştım. Fotoğraf için erken kalkacaksanız güneşi de hesaba katmayı unutmayın.
  • Yukarıda yazdıklarımı yanınıza alın.

Petra Antik Kenti İle İlgili Önemli Kaynaklar

  • https://zamaniproject.org/site-jordan-petra.html (Bu sitede Petra ile ilgili bir çok şey var. Hatta yapıların 3D çizimini bile görebilirsiniz.
  • https://www.visitpetra.jo/ (Petra ile ilgili güncel bilgiler burada)
  • https://whc.unesco.org/en/list/326/ (Unesco’nun sayfası)
  • https://universes.art/en/art-destinations/jordan/petra/ (Petra ve yapılar ile ilgili çok detaylı bilgiler mevcut)

Petra’da Nerede Kalınır ?

Petra hakkında yazdıkça yazdım. Sağlam bir Petra gezi rehberi oldu sanırım. Şimdi gelelim Petra’da nerede kalınır sorusunun cevabına. Biz Petra’da Petra Desert Dream otelde kaldık. Burası antik kentin girişine sadece 2 km uzaklıkta yer alıyor. Tertemiz mis gibi bir otel burası. Her şey yeni ve oldukça özenli. Otelin sahibi Hael tam anlamıyla kafa bir adam. Size her türlü bilgiyi çok rahat sunuyor. Bizi bir de Petra manzaralı fotoğraf noktasına götürdü ki efsaneydi.😊

Hael’in kardeşi Baker de çok kraldı. Çok misafirperver, çok ilgili insanlardı. Otelin rahatlığı, konforu her şeyi mükemmeldi. Açık büfe kahvaltısı ve akşam yemeği de var. Her şey çok lezzetliydi. Otel modern Petra manzaralı ve çok güzel.

Petra’ya gelirseniz bu oteli gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Bizden Hael’e çok selam söyleyin.😊

Petra Desert Dream Otel İletişim Bilgileri:

Not: Ürdün’de konaklama planı için size çok faydalı olacak olan “Ürdün’de Nerede Kalınır” başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz.

Petra Antik Kenti Sıkça Sorulan Sorular

petra ürdün
Petra Antik Kenti : Petra Manzarası

Petra antik şehri hangi ülkede?

Petra Antik Kenti, Ortadoğu ülkesi olan Ürdün sınırlarında yer alıyor. Konum olarak Ürdün’ün Wadi Musa bölgesinde kalıyor.

Petra antik kenti hangi uygarlığa aittir?

Petra Antik Kenti, Nebatiler uygarlığına ait. Kent, MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebati Krallığı’nın başkenti olmuş. Nebatiler Arap asıllı bir topluluk. Petra’da yaşamışlar ve bu kente şaheser eserler bırakmışlar. Özellikle su teknolojisinde baya ilerlemişler ve çölde su ile Petra’ya hayat vermişler.

Petra’da kimler yaşamış?

Petra’nın tarihi çok geçmiş dönemlere kadar gidiyor. Kentin asıl sahipleri Nebatiler. Romalıların istilası sonra kent terk edilmiş ve bedeviler bu kentte yaşamaya başlamış daha sonra kent kayıp şehir olarak anılmaya başlanmış.

Petra kaç yıllık?

Petra tarihinin 10000 yıl öncesine kadar gittiği varsayılsa da kent en parlak dönemini 2000 yıl öncesi yaşamış.

Petra by night nedir nerede yapılır?

Petra by night, Petra’nın en görkemli binası olan El-Hazne’nin ışıklandırılması ile yapılan bir gece gösterisi. Haftanın belli günleri yapılıyor. El-Hazne’ye ek olarak As-Siq yolu da mumlarla aydınlatılıyor. Toplamda 1500 mum kullanılıyor.

Petra Kuran’da geçiyor mu?

Petra ile ilgili bir çok teori var. Petra için İslam’ın kayıp şehri deniliyor. Fakat Petra Kuran’da geçmiyor.

yorumlar

    • Bujuyollarda

      Petra by night için Tripadvisor’da çok fazla kötü yorum var. Kalitesiz bir gösteri yorumunu çok gördük. Açıkçası biz de bunlardan etkilenerek katılmadık. Hele fotoğraf çekmek için hevesiniz varsa ama profesyonel kameranız yoksa bence çok da gerek yok. Anı yaşamak istiyorsanız 1 kere de olsun görelim diyorsanız ve vaktiniz geniş ise bence deneyimleyebilirsiniz.

  • Esra

    Merhaba bizde 5 arkadaş ürdüne gideceğiz kasım ayında. Araç kiralarak gezeceğiz. Ama biraz tedirginiz. Güvenlik anlamında sıkıntı yaşar mıyız sizce?

  • Nihat

    Harikasınız. Çok güzel anlatmışsınız. Emek vermişsiniz. Yazdıklarınızı rehber edeceğim. İnşallah bir sorun olmazsa 2 Kasım’da gideceğim. Umarım İsrail-Filistin Savaşı oraya sıçramaz! Sorun çıkmaz.
    Benimde bir sorum olsun. Jett otobüsleri amman-LutGölü-Petra-Akabe arasında düzenli seferler yapıyor mu? Yoksa yolcu olursa mı? Ayrıca çalışan başka toplu ulaşım araçları var mı? Ben tek geziyorum. Taksi tutmayacağım.Teşekkürler.

    • Bujuyollarda

      Merhaba,
      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Yol gösterici olduysa ne mutlu.

      Savaşın etki edeceğini düşünmüyorum. Ürdün bu ülkelerden farklı yapıya sahip.

      Jett otobüsleri hakkında çok fikrim yok. Biz araç ile gezdik hep. Ama düzenli seferler vardır diye düşünüyorum.

    • Şükran onuk

      sevgili Burcu hanım çok detaylı bilgilendirici yazınız için teşekkürler ve tebrikler. Nihat bey umarım mesajım gelir size. Ben de aralık 22 de gideceğim ve sizin gibi taksi tutmayacağım. Tecrübenizi aktarırsasnız sevinirim. instgaram hesabım da pustoodunya adında belki ordan daha kolay ulaşırsınız. şimdiden teşekkğrler

  • BAŞAK GÜÇLÜ

    Merhaba ,

    Paylaşımlarınız için teşekkür ederiz. Biz de 14 Mayıs da Petra da olacağız. Merak ettiğim konu şu; Petra girişinde rehber ayarlamak zorunlu mu ? Ve ücretlerine dair bilginiz var mı ? Teşekkür ederim.

  • BAŞAK GÜÇLÜ

    Teşekkür ederim Burcu Hanım. Yazınızda iletmiş olduğunuz Petra ilk gün turunuz takribi ne kadar sürede tamamlandı? Bir de 2. gün Petra geziniz için de bir süre belirtmeniz mümkün mü? Destekleriniz için yeniden teşekkür ederim.

    • Bujuyollarda

      Tam planlamayı net hatırlamıyorum. Fakat ilk gün El hazne odaklı gezmiştik sanırım. Manzara noktalarından fotoğraf yakalamak için sağlı sollu çoğu yere tırmanmıştık. 2. gün ise Monasteryi’e kadar tüm noktaları gezmeye çalışarak yürüdük. Süre olarak hızlı olursanız her iki kısım yarım gün sürebilir. Ama yüksek yürüyüş performansı sergilemelisiniz. Bir de son zamanlarda fotoğraf noktalarına çıkmanın yasaklandığını duymuştuk ama ne kadar doğru bilmiyorum. Teyit etmek lazım.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.