Meksika Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey
Meksika her şeyi ile bambaşka bir kültür, bambaşka bir hazine. Fazla değil 1 yıl önce aklımızın ucundan geçmezdi ki Meksika’ya gideceğiz oraları keşfedeceğiz. Hayat işte insan kendini bir anda her yerde bulabiliyor.
Meksika bizim için sürpriz oldu. Fakat iyi ki de buraya gitmişiz diyoruz. Biz Meksika’nın Cancun, Tulum, Chichen Itza, Valladolid, Holbox, Isla Mujeres gezi noktalarına gittik. Bahsettiğim yerler Meksika’nın turizm açısından en önemli yerleri arasında. Toplamda 8 gün buralarda kaldık ve çok sağlam tecrübeler edindik.
Gerçekten bu 8 gün hiç boş durmadık. Dağ taş cenote mağara demeden her yeri gezmeye çalıştık. Bunun sonucunda da Meksika Gezi Rehberi başlıklı yazımızı oluşturalım dedik.
Bu yazıda Meksika’ya gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi yazmaya çalışacağım. Eğer sizin de Meksika ile ilgili tecrübeleriniz varsa bizimle yorum kısmında muhakkak paylaşın. Umarım faydalı bir yazı olur.😊
- Cancun Gezilecek Yerler
- Tulum Gezilecek Yerler
- Tulum’da Nerede Kalınır ?
- Chichen Itza : Mayaların Gizemli Kenti | Cenote Ik Kil & Valladolid
- Meksika’daki Cenoteler : Görmeniz Gereken En İyi 10 Cenote
Meksika Gezi Rehberi & Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Meksika gezi rehberi başlıklı yazımda Meksika Hakkında Genel Bilgiler, Meksika Vizesi, Meksika Nerede – Nasıl Gidilir, Döviz Bozdurma İşlemleri, Araç Kiralama, Otoban Kullanımı, Sim Kart Alımı, Meksika’ya Ne Zaman Gidilir, Meksika Pahalı mı, Meksika Güvenli mi gibi bir çok sorunun cevabını bulacaksınız.
Bu yazacağım her şey bizim kendi deneyimlerimiz. Biz Meksika’da başkente ve başka şehirlere gitmedik. Yazdıklarım gittiğimiz şehirler için. Ama diğer yerlerde de durumun çok farklı olacağını düşünmüyorum. Siz yine de farklı bir yere gidecekseniz daha spesifik bir araştırma yapın derim.
Meksika Hakkında Genel Bilgiler
Bu başlıkta Meksika hakkında kısa kısa bilgiler bulacaksınız. Bu bilgiler Meksika’da size lazım olacak hap bilgiler. Meksika gerçekten özel bir ülke. 10 bin km’den fazla kıyı şeridine sahip bu ülke için “Salsa gibi baharatlı, tekila gibi sarhoş edici, Frida Kahlo gibi sürreal bir ülke” tabiri kullanılıyor. Çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan bu ülke doğası, tarihi ve kültürü ile insanı büyülüyor.
Meksika, coğrafi olarak Kuzey Amerika’da yer alan bir ülke. Resmi adı Birleşik Meksika Devletleri. Meksika eyalet sistemiyle yönetiliyor. Komşuları ABD, Guatemala ve Beliz ülkeleridir.
Meksika Hakkında Hap Bilgiler:
- Başkenti: Mexico City (Başkent Nüfusu 22 milyon)
- Ülke telefon kodu: +52
- Para birimi: Meksika Pesosu
- Nüfus: 128,9 milyon (2020)
- Din: %89 Roma Katolikleri, %5 Protestan
- Konuşulan Dil: İspanyolca
- Priz Tipi: A ve B Amerika Tipi Priz (İki dişi oluyor)
- Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı 8 saat
Meksika toplamda 31 eyalet, 1 federal cumhuriyet olmak üzere 32 üst idareye ayrılmış. Meksika İspanya işgalinden önce Olmekler, Aztekler ve Maya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. İspanya işgalinden sonra her zaman kültürlerini korumaya çalışmışlar. Fakat resmi dilden de anlaşılacağı üzere bu işgalden oldukça etkilenmişler. 1800’lü yıllara gelince hem ABD ile hem de Fransa ile ciddi şekilde savaşmışlar. Ülkenin tarihinde hep bir savaş hep bir sömürü durumu olmuş.
Meksika her nedense bize biraz Türkiye’yi anımsattı. İnsanların yaşama tarzı, ülkenin ekonomik durumu, tarihinde yaşadığı savaşlar, insanlarının turizme bakış açıları bizim mantıkla uyuşuyor gibi geldi bize.
Meksika Nerede ?
Meksika Nerede ? Meksika, Kuzey Amerika kıtasında yer alıyor. Kuzeyinde Amerika, güneyinde Guatemala ve Beliz ülkeleri ile sınır komşusu. Ülkenin güney ve batı kıyılarında Pasifik Okyanusu , güneybatısında ise Karayip Denizi bulunuyor. Meksika tam anlamıyla bir okyanus ülkesi.
Meksika’nın toplam yüz ölçümü 1.970,000 km2. Yani oldukça büyük bir ülke. Tamamını adamakıllı gezmek için sanırım 2 ay gerekli. Meksika dünyanın 14. büyük ülkesi. Toplamda, 31 eyalet ve 1 federal bölge olmak üzere 32 üst idari birime ayrılmış. Bizim gezdiğimiz Tulum ve Cancun Quintana Roo eyaletinde yer alıyor. Meksika’nın haritadaki konumu burada.
Meksika’ya Nasıl Gidilir ?
Türkiye’den Meksika’ya Nasıl Gidilir ? Meksika’ya Türkiye’den tek ulaşım yolu havayolu. Deniz yolu da vardır ama nasıl açıkçası bilmiyorum. Biz havayolu ile ulaşımın detaylarından bahsedeceğiz.
Meksika’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunuyor. THY’nin Mexico City’ye direkt uçuşu var. Hatta son zamanlarda Cancun’a da direkt uçuş hattı koydu. Yani dilerseniz İstanbul’dan Cancun’a direkt uçabilirsiniz. Tabi bu biraz daha tuzlu olabilir.
Biz Meksika Cancun’a aktarmalı uçuş yaparak ulaştık. Bizim için oldukça uzun bir yolculuk oldu. Giderken Air France ile dönerken ise KLM Havayolları ile döndük. Cancun’a giderken İstanbul-Paris-Cancun dönerken ise Cancun-Amsterdam-İstanbul şeklinde döndük.
Uçaklar gayet konforluydu. Okyanus yolculuğunda hem gidişte hem de dönüşte 2 kere yemek servisi ve sınırsız atıştırmalıklar vardı. Koltuk arkası ekranlarda ise film, müzik, oyun gibi bir çok aktivite vardı.
Uçak biletlerimizi Eylül 2021’de tek kişi gidiş dönüş yaklaşık 3500 TL’ye aldık. Şu anki fiyatlara ve dolar kuruna göre uygun bir bilet oldu bizim için. Son olarak Meksika’ya ucuz uçak bileti için ucuz uçak biletinin adresi olan Skyscanner’a göz atmayı unutmayın.
Edit: Avrupa ülkeleri yavaş yavaş transit uçuşlar için türk vatandaşlarından vize istemeye başladı. Bu ülkelerden biri şu an Hollanda. Diğer ülkeler de bu duruma geçiş yapabilir. Yani Meksika’ya Avrupa aktarmalı gidecekseniz vize durumunu iyi araştırın !!!
Meksika Vize İşlemleri
Meksika vize istiyor mu ? Meksika, Türk vatandaşlarından vize isteyen bir ülke. Fakat bu vize o kadar kolay alınabilen bir vize ki neden bu vizeyi koymuşlar anlamak mümkün değil. Vizeyi bilgisayardan toplamda 2 dakika içinde alabiliyorsunuz. Bu bahsettiğim uygulama Bordo Pasaport sahipleri için geçerli. Yeşil pasaporta sahip olanlar için ise durum biraz daha zor. Sanırım ilk defa bordo pasaportluların vize konusunda yüzü güldü.😃
Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkeler için aşağıdaki bağlantıma göz atabilirsiniz.
https://bujuyollarda.com/vizesiz-gidilen-ulkeler/
Meksika Vizesi Nasıl Alınır ?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bordo pasaport sahiplerinin Meksika’ya giriş için online vize almaları gerekiyor. Yeşil pasaportlular ise online vize alamıyor. Yeşil pasaportluların vize alması için Meksika temsilciliklerine başvurması gerekiyor. Yeşil pasaport sahipleri için detaylar bu bağlantıda.
Bordo pasaportluların online vize alması için Meksika temsilciliğine ait (https://www.inm.gob.mx/sae/publico/tr/solicitud.html) bağlantısındaki formu doldurması gerekiyor. Bu form için bilgisayarda PDF açabileceğiniz bir uygulama olması şart. Bazı bilgisayarlarda bu form açılmıyor. Başka pc’lerden deneyebilirsiniz.
Formu eksiksiz ve doğru doldurmanız önemli. En son onaylamadan önce tekrar kontrolde fayda var. Onayladıktan sonra bilgisayarınıza pdf olarak form iniyor ve çıktısını alıyorsunuz. Hepsi bu kadar.
Bu formda kişinin dininin sorulması hoşumuza gitmedi onu da belirteyim ! Detaylı bilgi için Meksika makamlarının resmi sayfası olan (https://embamex.sre.gob.mx/turquia/index.php/consular-services/electronic-visa) bağlantıya göz atabilirsiniz.
Meksika Vizesi Ücretli mi ?
Bordo pasaportlular için Meksika elektronik vizesi ücretsizdir. Bu vize için herhangi bir firmaya ya da elçiliğe ödeme yapmanıza kesinlikle gerek yoktur. Sizden ücret isteyen olursa o firmadan uzak durun.
Meksika Vizesine Ne Zaman Başvurmak Gerek ?
Bordo pasaport sahiplerinin Meksika Elektronik Vizesi için seyahat tarihinden 30 gün öncesinden başlamak üzere başvuru hakkı başlıyor. 30 gün çünkü alacağınız vize alındığı tarihten itibaren 30 gün geçerli olup tek giriş hakkı tanıyor.
Örnekle açıklayalım. Meksika’ya 31 Temmuzda biletiniz var. Siz 1 Temmuzdan itibaren e-vize için başvuru yapabilirsiniz. Yani 25 Haziranda e-vizeye başvuramazsınız. Başvursanız 30 günlük süre geçeceğinden vize geçersiz olacaktır. En güzeli bizim yaptığımız gibi seyahatinize 15-20 gün kala vizeye başvurmanız olacaktır.
Meksika Vizesi İle Meksika’da Ne Kadar Kalabilirim ?
Meksika Elektronik vize (SAE), alındığı tarihten itibaren 30 gün geçerli ve tek giriş hakkı tanıyor. Bu vize ile 180 güne kadar Meksika’da kalınabilir.
Meksika Vizesinden Muaf Olanlar
Uyruk ne olursa olsun, pasaportunuzda geçerli bir çok girişli Schengen Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, İngiltere Birleşik Krallığı ya da Kuzey İrlanda vizesi sahipleri, Meksika’ya Meksika vizesi almadan seyahat edebilir.
Schengen Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, İngiltere Birleşik Krallığı ya da Kuzey İrlanda ülkelerinden herhangi birinin daimi ikamet iznine sahip olan vatandaşlar ile Pasifik Birliği üye ülkeleri (Kolombiya, Şili ve Peru), Meksika’ya Meksika vize almadan seyahat edebilir.
Meksika’ya Giriş (Pasaport Kontrolü)
İnanın Meksika’ya gitmeden önce bir çok yerde pasaport kontrolünde Türklere kötü davranıyorlar, kontrolde bekletiyorlar gibi bir sürü şey duyduk. Bu konu hakkında tabiki yorum yapamam çünkü kişiden kişiye değişen bir durum. Ben aşağıda kendi tecrübelerimizi adım adım anlatacağım.
Biz Meksika’ya girişte herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Yanımızda tabiki vize çıktımız, otel rezervasyonumuz, dönüş biletlerimiz, aşı sertifikamız ve uçakta doldurduğumuz form vardı. Pasaport kontrolünde sadece aşı sertifikamız soruldu. Sınır görevlisi gerekli işlemleri yaptıktan sonra pasaporta mührü vurdu ve hola Mexico dedik.😊
Meksika’ya girişte çok önemli bir durumu belirteyim. Meksika’ya girmeden uçakta size bir form veriyorlar. Bunu doldurmanız ve pasaport kontrolünde göstermeniz gerekiyor. Kontrolde formun bir kısmı koparılıyor ve size veriliyor. Verilen bu nüshayı ülkeden çıkana kadar da kaybetmemeniz gerekiyor. Pasaportunuzun arasında tutmanızı tavsiye ederim. Ülkeden çıkarken bu form sizden alınıyor.
Meksika’dan dönerken ise kuş gibi ülkeden basitçe çıkıyorsunuz. Havalimanı biraz kalabalık. Çünkü ABD’den bir sürü yolcu var. Ülkeden çıkarken pasaportunuza herhangi bir çıkış mührü vurulmuyor. Yani neden mühür yok demeyin. Değişik bir uygulama ama daha pratik olduğu kesin.
Meksika Turları
Biz Meksika’ya bireysel gittik ama siz tur ile de buraya gidebilirsiniz. Salsa sosu gibi baharatlı, tekila gibi sarhoş edici ve Frida Kahlo gibi sürreal bir ülke olarak tanımlanan Meksika tam bir turizm ülkesi.10 bin kilometreden uzun doğa harikası sahil şeridi, Cancun, Tulum, Mexico City, Merida gibi büyüleyici şehirleri ve bu şehirlerin ev sahipliği yaptığı Frida Kahlo Müzesi, Chichén Itzá, Bakire Guadalupe Bazilikası gibi etkileyici mekanları ile Meksika 7’den 70’e herkesin unutulmaz anlar biriktirmesini sağlıyor. Aşağıdaki bağlantıda Meksika turlarının detaylarını görebilirsiniz.
- Meksika Küba Turu
- Küba Meksika Ateşli Rotalar Ölüler Günü Festivali Turu 7 Gece
- Ramazan Bayramı Meksika Cancun Turu
Meksika’ya Hangi Mevsimde Gidilir ?
Meksika’ya Ne Zaman Gidilir ? Meksika oldukça büyük bir ülke. Aynı bizdeki gibi kış aylarında aşırı soğuk şehirleri de var daha ılık yerleri de. Ülkenin güney tarafında tropikal iklim mevcut. Yıllık ortalama sıcaklık 25-28 derecede seyrediyor. Buna ek olarak tropikal bölgelerde baya da nem var.
Ülkede altı ay yağışlı, altı ay kurak dönem yaşanıyor. Yağışlı sezon Mayıs’ta başlıyor Ekim’e kadar devam ediyor. Haziran-Kasım ayları arasında ülkede yağmur bereketi fazlasıyla yaşanıyor. Yağmur demişken bizim gittiğimiz ay olan mart ayında Cancun’da öyle bir yağmura yakalandık ki hayatımızda böyle bir yağmur görmedik. Kiraladığımız arabanın silecekleri yetişmiyor, yolda göz gözü görmüyordu. En son müsait bir yere arabamızı çekip beklemek zorunda kaldık. Çok farklı bir deneyimdi gerçekten.
Meksika’ya gitmek için en iyi dönem Kasım ile Nisan ayları arası. Bu sezonda güneşli havalarla ve yüksek fiyatlarla karşılaşmanız oldukça yüksek.😃 Bizim 8 günlük Cancun ve Tulum seyahatimizde sadece 2 gün yağmur yağdı, kalan günler gayet güneşli ve sıcaktı.
Meksika’ya Hangi Mevsimde Gidilir ? Özetle Kasım – Nisan ayları arası Meksika için en ideal zaman. Tabi söz konusu tabiat olunca tüm durumlar değişebilir. İnsanlar genelde tatil bölgesi olarak Meksika’nın güneyini tercih ettiği için siz de Kasım – Nisan arasını tercih edebilirsiniz.
Döviz Bozdurma İşlemleri
Meksika’da döviz işlemleri: Burada size çok farklı bir tüyo vereceğim. Normalde bir çok kişi gibi bir ülkeye gideceksek ilk olarak Türkiye’de TL’yi dolar ya da euro yapıp o ülke sınırlarına girdikten sonra Dolar ya da Euroları o ülkenin para birimine çeviririz. Sanırım bir çok kişi bunu yapıyor.
Biz de hep böyle hareket ederdik. Fakat Meksika için bu değişti. Meksika için ilk etapta Türkiye’de TL’yi dolara çevirdik ama sonrasında İstanbul Havalimanındaki kurların çok avantajlı olduğunu gördük. Sonrasında hemen elimizde kalan TL’leri İstanbul Havalimanındaki Global Exchange Ofislerinden Meksika Pesosuna çevirdik. Yani dolarlar elimizde kaldı. Çünkü TL’yi Pesoya çevirmek çok avantajlıydı. İnanırmısınız hem internetteki kurlara hem de Meksika’daki kurlara göre çok daha karlı çıktık. Elimizde yeterince TL olmadığından dolayı da hayıflandık.
Bu yol bizim için çok karlı oldu. Yani seyahate çıkmadan önce TL’leri dolara çevirmesek bile oluyordu. Eğer Meksika’ya gidecekseniz İstanbul Havalimanındaki Global Exchange ofislerinden (https://www.globalexchange.com.tr/) direk TL’nizi Pesoya çevirebilirsiniz.
Yukarıda anlattığım yolun bir dezavantajı var. O da Türkiye’ye elinizde peso ile dönerseniz bahsettiğim ofisler Pesoyu TL’ye çok düşük kurdan çeviriyor. Yani mümkünse dönüşte elinizde peso kalmasın. Pesoları dolara çevirerek gelmeniz çok mantıklı olacaktır.
Not: Kurlar sonuçta her gün değişebiliyor. Eğer kurlar farklılık gösterirse yine havalimanındaki bankalardan TL’nizi dolara çevirip yukarıda bahsettiğim klasik yolu izleyebilirsiniz. Bir de bu Exchange ofislerinde yeteri kadar peso olması da önemli. Bunu da ayrıca belirteyim.
Gelelim Meksika Pesosunun TL ve Dolar karşısındaki değerlerine. Aşağıda yazıyı yazdığım tarih (28.03.2022) itibariyle var olan kurlardan pesonun değerini görebilirsiniz.
- 1000 TL = 67.40 Dolar = 1350 Meksika Pesosu
- 100 Dolar = 2003 Meksika Pesosu
- 1000 TL = 1350 Meksika Pesosu
Gelelim Meksika’da döviz bozdurmaya. Biz elimizde peso ile Meksika’ya giriş yapınca çok rahat hareket edebildik. Pesoya ihtiyacımız olunca da elimizdeki dolarları bozdurduk. Meksika’da bir çok yerde döviz bozdurma büroları mevcut. Bu yerler pasaportunuzla dolar bozuyor bilginiz olsun. Oldukça kurumsallar. Meksika ABD’ye yakın olmasından sanırım doları daha çok seviyor. Ama bahsettiğim bürolar Euro da bozuyordu. Bürolar oldukça küçük ve içeri tek tek giriyorsunuz. Yani oldukça güvenli. 1 Amerikan Doları 19,5 Meksika Pesosuna eşitti.
Meksika’da Araç Kiralama
Araç kiralama başlığını ben Cancun’daki deneyimimizden yola çıkarak anlatacağım. Biz Cancun, Tulum ve Chichen Itza’ya toplamda 8 gün ayırdık. Bu 8 gün boyunca her yeri kiraladığımız araç ile gezdik. Aracımızı Türkiye’de iken ayarlamıştık. Cancun’a geldiğimizde firma yetkilileri bizi aldı ve havalimanına yakın ofislerine götürdüler. Burada kısa bir form doldurduktan sonra Suzuki Vitara marka aracımızı teslim aldık.
Araç kiralarken günlük ödemeye ek olarak 150 Dolar depozito verdik. Aracımızı teslim ettikten sonra 150 Doları tekrar geri aldık. Çok basit, çok kolay bir süreç oldu bizim için. Araç kiralama ile ilgili Sky Blue Rent a Car firmasını tercih ettik. Firma yetkilisi Daniel bize çok ama çok yardımcı oldu. Türkiye’deki ehliyetimizin burada da geçerli olduğunu söyledi. 8 gün boyunca herhangi bir polis kontrolüne denk gelmedik. Bu durum Cancun ve Tulum için geçerli bir kez daha belirteyim.
Araç kiralarken aşağıdaki hususlara dikkat etmenizde fayda var.
- Araç mümkünse yeni olsun. Eski bir araba sorun çıkartırsa hiç de güzel olmaz.
- Aracın ruhsatını sorun ve arabada olduğundan emin olun.
- Aracın her tarafını kontrol edin. Hem bir farklı eşya olması hem de vuruk, çizik varsa tespit edin ve kesinlikle bunların fotoğrafını çekin.
- Aracın yakıt durumuna bakın. Hangi seviyede aldıysanız o seviyede teslim edin.
- Araç kiralama formunun bir nüshası arabada bulunsun.
- Hız olayına dikkat edin. Radara yakalanmak istemezsiniz.
- Park yeri Tulum ve Cancun’da oldukça sıkıntı yarattı. Hatta Playa Del Carmen’de 570 Peso park cezası ödedik. Dolayısıyla aracınızı park ettiğiniz yere dikkat edin.
- Çevrimdışı haritanız her zaman telefonunuzda olsun.
- Eğer çok km yapacaksanız mümkünse az yakan bir araç tercih edin.
Meksika’da Otoban Kullanımı
Meksika’da araç kiraladıysanız ve uzak yerlere gidecekseniz ücretli yolları yani otobanları kullanma durumunuz olabilir. Biz Chichen Itza’ya giderken normal yol kullanalım dedik ama gerçekten atlatmalardan gına geldi. Bir yerde bu kadar atlatma olur mu ? Üstün sürekli yavaşlamaktan fenalık geçirdi.😃
Google harita size ücretli yol alternatifi de sunuyor. Holbox’a tur ile giderken otoban kullandılar. Mantık şu; ilk gişede düğmeye basıyorsunuz bir kart alıyorsunuz sonra gideceğiniz son noktada ödeme yapıyorsunuz.
Otoban ücretleri araba, otobüs, tır şeklinde değişiyor. Arabalar için ortalama ücret 180 – 300 Peso arasında değişiyor. Ödeyeceğiniz ücret gideceğiniz mesafeye göre hesaplanıyor.
Meksika’da Sim Kart Kullanımı
Meksika’da sim kart olayı biraz bizi delirtti. Çünkü aldığımız hat şehir dışında neredeyse hiç çekmedi. Dolayısıyla bahsedeceğim sim kartı alırken bir düşünün derim.
Meksika’da sim kart operatörü olarak 3 ana şirket var. Bunlar: Movistar, AT&T ve TELCEL. Biz Telcell tercih ettik ama çekim alanı olayından dolayı çok fazla memnun kalmadık. 200 Peso 3 gb internet, 30 Peso’da hat ücreti toplamda 230 peso ödedik. Siz bence AT&T alın. Onun daha iyi olacağını düşünüyorum.
Meksika’da bir çok yerde OXXO isimli market zincirini göreceksiniz. Ya bu mağazadan ya da Walmartlardan sim kart satın alabilirsiniz. Ya da sim karta acil ihtiyacınız varsa havalimanlarından da alabilirsiniz. Bu konuda kurumsal yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim.
Sim kart satın almak için herhangi bir belge sunmanıza gerek yok. Parayı ödeyin ve sim kartı alın. Sadece yanınızda sim kart yuvasını açmak için ataç ya da iğne bulundurmayı unutmayın.
Meksika Güvenli mi ?
Meksika güvenli mi ? Hemen hemen herkes Meksika’ya gitmeden önce mafyaya, uyuşturucu kartellerine dikkat edin dedi. Biz de tamam ederiz dedik.😃
Meksika Cancun’a adım attık uyuşturucu baronları bizi karşılamaya geldi. Dedik nereye düştük aman Allahım. Her yerde torbacı her yerde marihuana çekenler. Yolda gezerken direkt kafanız uçuşa geçiyor.😃
Şaka yapıyorum tabiki. Cancun ve Tulum için söyleyebilirim ki Meksika gerçekten güvenli bir yer. Herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Farklı bir bakış, tehdit algılama gibi hiç bir şey olmadı. Aksine insanlar bize oldukça sıcakkanlı geldi. Sadece biraz parayı çok seviyorlar onu gördük.😃
Meksika uyuşturucudan çok çekmiş. Bu zamana kadar yaklaşık 300.000 kişi uyuşturucu kartelleri tarafından öldürülmüş. Fakat sonrasında uyuşturucudan ölenlerin sayısı yıldan yıla azalmış.
Bu konuda size tavsiyem çok fazla ara sokaklara dalmamanız gerektiğidir. Biz Tulum’da ara sokaklarda bir yerel pazar gördük daldık sonrasında hemen çıktık. Ana caddeler, turistik yerler her zaman daha iyidir. Bir de kıyafetleriniz, görünüşünüz ben turistim diyorsa ara sokaklardan iyice uzak durun.
Gördüğümüz yer kadarıyla Meksika bize oldukça güvenli geldi. Sorun yaşamadık, umarım siz de sorun yaşamazsınız.😊
Meksika Pahalı mı ?
Meksika pahalı mı sorusunu biz Cancun ve Tulum’a giden bir çift olarak cevaplayacağız. Çünkü uçuşumuz direkt Cancun’a oldu. Yani Meksika’nın başkenti Mexico City’nin şartları bu yazacaklarımı bağlamıyor.
Cancun ve Tulum özelinde Meksika bize pahalı geldi. Özellikle Cancun bir tık daha pahalı. Fakat bu iki yeri bizim Bodrum ve Çeşme gibi düşünebilirsiniz. Biliyorsunuz tatil bölgeleri genelde pahalı olur. Bir de yabancı turistseniz size bir çok şey daha pahalı sunuluyor.
Marketini de gezdik bir çok yeri görme fırsatı da yakaladık. Meksika’da bir çok şey bize göre pahalı. Sadece ülkemizde son ayların enflasyon şampiyonu Ayçiçeği yağı bizle aynı. Süper marketlerde Meksika sosları 25 pesodan başlıyordu. Meyve sebze fiyatları bizden bir tık daha fazlaydı.
Meksika’da en çok bütçemizi zorlayan şey tarihi ve doğal yerlerin giriş ücretleri oldu. Özellikle Chichen Itza ve Gran Cenote’nin giriş ücreti almış başını gitmiş. Bu konuda Meksika vatandaşları ile turistlere uygulanan tarifeler de farklı. Yani bizde ki gibi aynı değil. Özellikle Tulum’da her cenoteye gitmeye kalksanız bütçeniz çöker.
Bunun dışında benzinin litresi 22 Peso civarında. Otoban kullanmak isterseniz bizdeki mantık otoban ücreti de var.
Özetle Meksika pahalı bir yer. Lakin Türkiye bu enflasyonla devam ederse Meksika ucuz kalabilir. Meksika’da para konusunda çok uyanık olmanız gerekiyor. Her zaman pazarlık yapın. İnanın magneti bile turistlere yüzde 500 karla satmaya çalışıyorlar. 150 Peso dedikleri magneti 20 Pesoya alma durumunuz var.
Meksika Gezimiz Ne Kadara Mal Oldu ?
Her seyahatin bir maliyeti var elbet. Bunu yukarıda ya da aşağıda tutmak sizin elinizde. Tabi beklenmedik bir olay olmazsa.
Meksika seyahatinin en büyük maliyetini uçak bileti ve bazı yerlerin giriş ücreti maliyeti oluşturuyor. Uçak bileti konusunda gidiş dönüş 3500 TL aşağısında bilet bulursanız hemen alın derim. Giriş ücretlerine bir şey diyemeyiz. Ya buralara gitmeyeceksiniz ya da seçici olacaksınız. Ama bazılarında seçici olmak olmaz. Chichen Itza bunların başında geliyor.
Bizim beklenmedik olarak ödediğimiz bir park cezası vardı bir de bir kaç mini kazıklanma olayı. Uçak biletlerimizi çok önceden aldığımız için ucuza kapatabildik.
Yeme içme, uçak bileti, konaklama, giriş ücretleri, araç kiralama ve benzin derken 8 günlük bir gezi için 2 kişi toplamda 18.000 TL’ye yakın para ödedik. Ucuza gezme yolları başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi otel ve yeme içme olayını kısarsanız bu maliyeti çok daha aşağı çekebilirsiniz. Biz sırt çantalı gezgin değiliz, dolayısıyla bu şekilde tatil planlıyoruz.
Meksika Neyi İle Meşhur?
Meksika Neyi İle Meşhur? Meksika denilince herkesin aklına bir kaç çağrışım düşüyordur. Alkolü sevenler tekila der, yemeyi seven tako ve sos der, alışverişi seven büyük şapkalar der. Meksika herkese hitap ediyor.
Aşağıda Meksika’nın neyi meşhur sorunun cevabını bulabilirsiniz.. Listemde Meksika’nın geleneksel yemekleri de var yöresel kıyafetleri de var.
Meksika’nın Neyi Meşhur ?
- Tako
- Nachos
- Tortilla Ekmeği
- Binbir Çeşit Acı Soslar
- Fajita
- Quesadilla
- Enchilada
- Burrito
- Empanada
- Tekila
- Sombrero (Meksika Şapkası)
Meksika’daki Temsilciliklerimiz
Meksika’daki Türk Büyükelçiliğimizin iletişim bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz. Gitmeden önce bir yere kaydedin lazım olabilir.
- Elçiliğimizin Orijinal İsmi: Embajada de Turquía en México
- Adres: Monte Libano 885, Lomas De Chapultepec, Delegacion Miguel Hidalgo, 11000, CDMX, MEXICO
- Telefon: +52 55 52 82 54 46 – +52 55 52 82 42 77 – +52 55 52 82 50 43
- Faks: +52 55 52 82 48 94
- Mail: [email protected]
- Çalışma Saatleri: 09.00-13.00 14.00-16.30
Meksika gezi rehberi başlıklı yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Seyahatte değilsem 24 saat içinde cevaplarım. Sorunsuz, musmutlu gezmeleriniz olsun.😊
yorumlar
Tuğçe şahin
Merhabalar,
İçerik harika çokm teşekkürler. Yaklasık 1 hafta sonra Cancun seyahatim var ancak o kadar çok ülkeye alınmama okudum ki korkmaya başladım. Önerebileceğiniz bir şey var mı ya da denk geldiniz mi herhangi negatif bir duruma?
Şimdiden teşekkür ederim
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Cancun oldukça turistik bir yer herhangi bir sorun yaşamazsınız. Evraklarınız tam olsun rahat olun yeter.:)
Yahya
Merhaba bende Meksika ya Arkadaşımn yanına gitmek istiyorum rezervasyon yapmadan gitmek mümkün mü herhangi
Bişey istiyorlar mı yardımcı olursanız sevinirim
Bujuyollarda
Merhaba, Meksika’ya girişte online aldığınız vize soruluyor. Bunun dışında başka bir şey sorulmuyor. Ama siz tedbiren yine rezervasyon belgelerinizi elinizde bulundurun.
Meltem
Merhaba,
Öncelikle çok güzel bir rehber olmuş, tebrik ediyoruz tüm detayları paylaşmışsınız. Cancun ve Tulum için tatil planlıyoruz. Sanırım mart 2022 tarihinde gitmiş ve tüm gezinizin toplam maliyeti 18 bin tl olmuş. Biraz bakındığımızda uçak bileti hariç(şu anda uçak biletleri git gel 2 kişi aktarmasız 100-140 bin tl) toplam 18 bin tl harcama ile benzer bir turu planlamamız mümkün değil gibi 🙂 4 ayda uçak bileti zaten inanılmaz artmış fakat dediğim gibi uçak biletini ayrı tutarak gezi, konaklama, yeme/içme konusunda meksika pesosu çok fazla artmamasına rağmen nasıl bu kadar fark ediyor onu anlamlandıramadık, üstelik bu ay yani sezon olmayan bir temmuz ayı olmasına rağmen aynı şeyleri yapsak tahminen uçak bileti olmadan 25-30 bin tl tutar gibi. Bu konudaki yorumunuzu merak ediyoruz ve şimdiden teşekkür ediyoruz.
İyi günler dileriz 🙂
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Merhabalar, yorumunuz için teşekkür ederim. Uçak bileti konusunu anlatmıştık. Biz aktarmalı gitmiştik. Şu anda bile aktarmalı gitmek inanılmaz pahalandı. Aktarmasız kısmını zaten biliyorsunuz.😊 Bunun dışında gittiğimiz dönem ile şimdiki dünya geneli enflasyon ve ülkemiz döviz kurları arasında uçurum var. Döviz bozdurma konusuna da zaten vurgu yapmıştım. Şu anki ekonomik göstergelere istinaden maliyetlerin 25k noktası olması normal olabilir.
Ayfer örer
Merhaba uçak bileti hakkında bilgi verebilirmisiniz. Aktarmalarda sıkıntı yaşanıyormu,Şengen vizesi gerekiyormu bilgi verirseniz sevinirim iyi günler
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Merhabalar, Amsterdam ve Paris aktarmalı gittik geldik. Hiç bir sorun yaşamadık. Gayet kolay oldu. Schenegen’e gerek yok transfer alanını kullanıyorsunuz.
Emine
Oğlum ve gelinim balayı için Meksika’yı düşünüyor,ikiside öğrenci (üniversite) Eylül sonu gibi nikah, Ekim sonu gibi balayı düşünüyorlar, ama benim şöyle bir korkum var, havaalanından direkt olarak geri gönderilenler oluyormuş, sonuçta kısıtlı imkanlarla gidecekler,bu ihtimal yüzünden başka bir yere gidin balayına diyorum ama illa Meksika diyorlar
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Evet son zamanlarda özellikle ülkenin başkentinde Türkler bu durumla karşılaşıyor gibi hikayeler var. Bu herkes için geçerli bir durum değil tabiki. Alınan da var alınmayan da. Alınmama ihtimali her zaman var. Bu noktada tavsiye daha turistik yer olan Cancun’a direkt gidilmesi yönünde olacaktır. Garanti mi değil tabiki ama oldukça turistik olduğundan böyle bir durumla karşılaşma olasılığı daha az.
Seçil
Merhabalar. Meksika’ya girişte yapılması zorunlu aşı var mı? Bir de aktarmalı uçuşlarda aktarma yapılan ülke vize istiyorsa bu vizeyi nasıl alacağız?
Bujuyollarda
Merhaba aşı zorunluluğu yok. En son bildiğim kadarıyla Belçika ve Hollanda transit vize zorunluluğu getirdi. Transit vize için bu ülkelerin elçiliği ile görüşebilirsiniz.
Bilge
Benim bir sorum olacak. Yucatan Yarımadasına gitmek istiyorum. Ülkeye girişte covid aşısı zorunlu mu?
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Merhaba hayır zorunlu değil.
Zeynep
Merhaba, proje ödevim 50.000 tl ile muhteşem bir yaz tatili olanlamak. Uçak bileti, otel önerebilir misiniz?
Yahya
Teşekkür ederim son olarak dil bilmiyorum sıkıntı çeker miyim
Bujuyollarda
Merhaba sorun yaşamazsınız. Orada da herkes dil bilmiyor.
Kemal
Merhaba, Mexico city’e kız arkadaşımı ziyarete gideceğim. Kendisi Meksikalı ve ailesi ile birlikte kalacağım. Otel rezervasyonum yok. Bana resmi olmayan ama orada kalacağıma dair bilgiler içeren bir yazı yazdı. Taratıp imzalayıp bana digital olarak yolladı. Birlikte ve ailesi ile de fotoğraflarım var. Bunun dışında Türkiye de çalışan birisiyim ve çalışma belgem İngilizceye çevrilmiş bir şekilde var. Gidiş dönüş uçak biletim var . Aşı sertifikası kısmını anlamadım. Bu zorunlu bir şey miydi acaba? Bir de kontrolde rezervasyonum olmadığı için sıkıntı yaşar mıyım?
Bujuyollarda
Merhaba aşı ile ilgili herhangi bir zorunluluk yok. Belge de istenmiyor. Formaliteden rezervasyon yaparsanız iyi olur diye düşünüyorum
benjamin
merhaba e-vize de girdigimiz bilgilerin dogrulugunu meksika kontrol edebiliyor mu? orn: adli sicilim bozuk ama geri turkiyeye gonderilirim endisesiyle suc kaydiniz var mi sorusuna hayir desem sorun olur mu?
nitekim sucsuz idim 🙂
Bujuyollarda
Merhaba Meksika e-vize olayı tamamen formaliteden ibaret. Sorun olacağını düşünmüyorum.
Srtc
Yazınızı okudum güzel bı anlatım yapmissiniz.
Fakat tur sitesi için bıraktığınız adreste ulaşılabilecek numara yanlış.
Sizde dikkat etmediniz sanırım.
Bujuyollarda
Merhaba şimdi rehberimizden kontrol etti . Numara + 52 998 404 5203
Eğer numara yanlış ise firma adı : Fantastictours. buradan ulaşmaya çalışın