manisa gezilecek yerler sardes

Manisa Gezilecek Yerler | En Güzel 21 Yer | Haritalı

Şehzadeler şehri Manisa epeydir aklımızda olan ama ha gittik ha gideceğiz derken bir türlü kısmet olmayan bir yerdi. En sonunda kar kış demedik, düştük yola ve nihayet Manisa’ya da bir tik atabildik. Manisa gezilecek yerler 2 güne rahatça sığdığından bu şehri hafta sonu kaçamağı yaparak kolayca keşfedebilirsiniz. Manisa tarihiyle, doğal güzellikleriyle, nefis lezzetleriyle Türkiye’de görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Özellikle İzmir, İstanbul ve Bursa tarafında yaşıyorsanız ve bu şehirlere yakın gezilecek yer arıyorsanız Manisa listenizin başında olması gereken ilk yer olmalı.

Lidya, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi eseri barındıran Manisa tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Parayı icat eden Lidyalıların başkenti olan ve dönemin en büyük ve zengin kentlerinden olan Sardes Amtik Kenti Manisa sınırlarında bulunuyor. Doğal güzellik desen bu şehirde yok yok. Tabiat parkları, şelaleler, kaplıcalar, peri bacaları bir çok güzelliği Manisa’da görebilirsiniz. Hadi gelin Manisa gezilecek yerler dosyamızı en güzel şekilde açalım. Ama ilk önce gezi haritamızı anlatmam lazım.

Manisa Gezilecek Yerler Haritası

Biz Manisa’ya Muğla‘dan gittiğimiz için önce merkezi, sonra da Akhisar ve Salihli tarafını gezdik. Siz hangi yönden Manisa’ya gidecekseniz ona göre rota oluşturabilirsiniz. Bu durum zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Örneğin Manisa’ya doğu tarafından gidecekseniz Kula ve Salihli taraflarını ilk etapta gezip sonra merkeze geçmenizi öneririm. Aşağıda Manisa gezilecek yerler haritasını görebilirsiniz. İyi bir gezi planı için harita üzerinde çalışma yapmanız önemli. Gün gün nereye gideceğinizi çıkartarak rahat ve planlı bir gezi yapabilirsiniz.

Manisa Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerindeki zoom yapabilir, sayılar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Manisa Gezilecek Yerler Listesi

  1. Spil Dağı
  2. Manisa Mevlevihanesi
  3. Niobe Ağlayan Kaya
  4. Manisa Kalesi
  5. Muradiye Camii
  6. Manisa Müzesi
  7. Sultan Cami
  8. Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi
  9. Yeni Han
  10. Mesir Tabiat Parkı
  1. Aigai Antik Kenti
  2. Thyateira Tepe Mezarları
  3. Akhisar Müzesi
  4. Marmara Gölü
  5. Sardes Antik Kenti
  6. Kurşunlu Şelalesi
  7. Kız Köprüsü
  8. Sandal Divlit Volkan Konisi
  9. Kula Peri Bacaları
  10. Tarihi Kula Evleri
  11. Philadelphia St. Jean Kilisesi

Not: Manisa gezilecek yerler haritasını direkt telefonunuzda görmek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Aşağıda Manisa gezi planınızın nasıl olması gerektiğini detaylıca anlatacağım. Manisa’yı merkez ve yakın çevre olarak 2 grup halinde gezmeniz işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

    Manisa Gezi Planı

    Manisa gezi planınız nasıl olmalı sorusunun cevabı için bu kısmı iyi okumanızda fayda var. Manisa gezilecek yerleri açısından zorlayıcı bir yer değil. Biz Manisa seyahati planlamadan önce buranın küçük bir şehir olduğunu düşünüyorduk ama Manisa’ya gidince buranın çevresiyle beraber azımsanmayacak kadar büyük bir şehir olduğunu anladık. Manisa’da merkez ve ilçelerde çok fazla görünecek yer var. Ben de tüm bu yerleri Manisa merkez gezilecek yerler ve Manisa’ya yakın gezilecek yerler olarak 2 gruba ayırdım. Listemde toplamda 21 yer bulunuyor. Bu yerlerin yarısı Manisa merkezde yer alıyorken yarısı da Manisa’ya yakın yerlerde bulunuyor.

    Manisa gezi planı için bu şehre 2 gün ayırmanız yeterli olur diye düşünüyorum. Manisa merkez çok zorlayıcı olmamakla birlikte Manisa’ya yakın gezilecek bir çok yer var. Ki bu noktalar hem tarihi hem de doğal güzellik açısından Manisa’nın en güzel yerleri. Bu noktada size tavsiyem Manisa’nın doğu tarafında kalan yerleri yani Salihli, Akhisar ve Kula ilçelerindeki yerlere öncelik vermeniz olacaktır. Özellikle Sardes Antik Kenti ve Kula Peri Bacaları radarınızda olması gereken ilk yerler arasında.

    Eğer Manisa için daha uzun tatil planınız varsa buraya yakın ilk etapta İzmir Merkez, Aydın ve Uşak tarafını görmenizi tavsiye ediyorum. Aşağıda bu yerlerle ilgili detaylı gezilecek yerler yazılarımı bulabilirsiniz.

    Manisa Gezilecek Yerler

    Muğla‘dan yola çıktık ve Manisa’da bizim ilk durağımız Manisa merkez oldu. Şehzadeler şehri Manisa, Osmanlı Devleti’nin izlerini en güzel koruyan şehirlerden biri. Şehir merkezinde görülmesi gereken bir çok tarihi yer var. Ayrıca merkeze yakın olan Spil Dağı da görülmesi gereken bir diğer yer. Manisa merkezde gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda yer alıyor. Sadece Spil Dağı Milli Parkı bu yerlere uzak kalıyor. Merkezdeki yerleri yürüyerek kolayca gezebilirsiniz.

    Biz kış şartlarından dolayı bu yerlere araçla gitmeye çalıştık. Sokaklar dar olduğundan park yeri konusunda sıkıntı yaşadık. Size tavsiyem hava sıcaksa aracınızı uygun bir yere park edip yürüyerek merkezdeki yerleri gezmeniz olacaktır. İşte şehzadeler şehri Manisa merkezde gezilecek yerler listesi.

    Manisa Merkez Gezilecek Yerler

    1. Spil Dağı
    2. Manisa Mevlevihanesi           
    3. Niobe Ağlayan Kaya      
    4. Manisa Kalesi   
    5. Muradiye Camii              
    6. Manisa Müzes
    7. Sultan Cami       
    8. Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi       
    9. Yeni Han             
    10. Mesir Tabiat Parkı

    Spil Dağı Milli Parkı

    manisa gezilecek yerler spil dağı

    Manisa, Spil Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir şehir. Listemizde yer alan bazı gezilecek yerler de Spil Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Dedim ya durduk durduk karda kışa gittik Manisa’ya diye. Hava muhalefeti nedeniyle Spil Dağı Milli Parkı göremediğimiz noktalardan biri oldu. Aslında gözümüzü karartıp yola da çıktık ama yolda jandarma zincirleri olmayanların çıkmasına izin vermediği için geri dönmek durumunda kaldık.

    Mitolojiye göre, Spil Dağı adını Anadolu’nun eski ana tanrıçası Kybele (Spilene) ve Frigya Kralı Menos’un kızı olan Sibel’den almış.

    Spil Dağı Milli Parkı’nın Atalanı Mevkii’nde dağ evleri, piknik alanları, kır kahvesi ve lokanta bulunuyor. Günübirlik kullanımın dışında, Atalanı’ndaki kamp yerinde kendi çadır ve karavanınızla kalabilir veya dağ evlerinde konaklayabilirsiniz. Manisa’da çocuklarla gezilecek yerlerden biri olan Spil Dağı genel olarak kış aylarında tercih ediliyor. İzmirliler kar görmek ve sucuk ekmek için kışın buraya akın ediyor.

    • Spil Dağı Milli Parkı’nın konumu burada.

    Manisa Mevlevihanesi

    manisa gezilecek yerler mevlevihane

    manisa mevlevihanesi

    Manisa merkezde gezilecek yerlerden biri de Mevlevihane. Buraya girmeden önce Üstün girişte ney dinletesi bizi karşılayacak dedi ve tam girdiğimizde ney’in o huzur veren sesi bizi karşıladı.😊

    Spil Dağı’nın eteklerinde, şehir merkezinden 3 km’lik bir yolla ulaşılan, milli park yolu üzerindeki Mevlevihane, Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından 1368-1369 yıllarında yaptırılmış. Burası 19. yüzyılda kent merkezinde yeni bir Mevlevihane açıldıktan sonra önemini kaybetmiş. Cumhuriyetin ilanının ardından mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmiş. 1960-1961, 1982 ve 1999-2001 yıllarında yeniden onarılan yapı, günümüzde Manisa Yöresi Türk Tarih ve Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından etnografya müzesi olarak kullanılıyor.

    Ayrıca bölgede günübirlik kullanıma yönelik büfe, ocak, piknik ve oyun alanlarına sahip bir piknik alanı yer alıyor. Bir de yakınlarında bulunan Trap-Skeet Atış alanında “Vali Parkı” adıyla anılan parkta restoran, piknik alanları, 2 atış poligonu ve bir tenis kortu bulunuyor.

    • Manisa Mevlevihanesi herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
    • Manisa Mevlevihanesi konumu burada.

    Niobe Ağlayan Kaya

    niobe ağlayan kaya
    Manisa Gezilecek Yerler – Niobe Ağlayan Kaya

    Manisa’nın tarihi ve turistik yerlerinin başında geliyor Niobe Ağlayan Kaya. Eğer öyküsünü bilmeden giderseniz göreceğiniz yer sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Burayı bu denli önemli kılan hikayesi.

    Niobe Ağlayan Kaya hikayesine göre; Tantalos’un kızı olan Niobe Manisa’da doğmuş ve Tanrıça Leto ile çocuklukları bu yörede geçmiş. Thebai Kralı Amphion ile evlenen Niobe’nin yedi kız, yedi erkek 14 çocuğu olmuş. Çocukluk arkadaşı ve Zeus’un eşi Leto’nun ise Apollon ve Artemis olmak üzere iki çocuğu varmış.

    Sürekli çocukları ile gururlanan Niobe’nin kendisinin çok çocuğu olduğunu, Leto’nun ise sadece iki çocuğunun olduğunu söylemesi Tanrıça Leto’yu kızdırmış ve çocuklarından Niobe’yi cezalandırmalarını istemiş.

    Niobe’nin bütün çocukları Apollon ve Artemis tarafından oklarla öldürülmüşler. Niobe çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlamış. Tanrı Zeus ise Niobe’nin haline acımış ve ızdırabına son vermek için onu Spil Dağı eteklerinde taş haline getirmiş.

    Kadın başı şeklindeki bu kayanın göz çukuru şeklindeki girintilerinden yakın zamana kadar sızan su damlaları Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlanıyor ve halk arasında burası “Ağlayan Kaya” adıyla da anılıyor.

    • Niobe Ağlayan Kaya’nın konumu burada.

    Manisa Kalesi

    manisa kalesi

    Manisa’da gezilecek tarihi yerler içinde bulunan Manisa Kalesi bir kaç kalıntıdan ibaret. Araçla belli bir yere kadar gidip sonrasında patikalardan biraz yürümek gerekiyor. Biz hava çok soğuk olduğu için yürüyemedik. Hava güzelken Manisa Kalesi’nin kalıntılarını görmek için yürüyerek kaleye çıkabilirsiniz.

    Spil Dağı’nın yamacında kalıntıları görülen Manisa Kalesi, “İç Kale” ve “Dış Kale” olarak iki bölümden oluşuyor. Kalenin inşa tarihi bilinmiyor ancak M.S. 17 depreminde kalenin yıkıma uğradığı düşünülüyor. Sonrasında da Saruhan oğulları kaleyi onarıp kullanmışlar. Dış kalenin içinde kalıntıları bulunan Hacet Mescidi Saruhan Bey tarafından yapılmış.

    Manisa Kalesi’nin Osmanlılar Dönemi’nde de onarımdan geçirildiği biliniyor. 15. yüzyılda surlar çok fazla tahrip olduğundan kalenin önemi kalmamış. Vaktiniz yoksa burayı pas geçebilirsiniz.

    Muradiye Cami

    manisa gezilecek yerler muradiye camii

    Muradiye Camii Manisa merkez gezilecek yerler içinde en önemli noktalardan biri. III. Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırılan külliye; cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşuyor.

    Projesi Mimar Sinan’a ait olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatılmış ve ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmış. Mimar Sinan’ın Ege’deki tek eseri burası. Sırf burayı görmek için bile Manisa’ya gidilir diye düşünüyorum.

    Manisa Müzesi

    Her seyahatimde muhakkak bir fire verir, listemde olan bazı yerleri göremeden dönerim. Manisa Müzesi taşınma aşamasında olduğu için ziyarete kapalıydı. Manisa seyahati planladığınızda müzenin açılıp açılmadığı teyit edin ve açılmışsa gezilecek yerler listenize burayı da dahil edin. Yeni yapılan Manisa Müzesi binası Polis Evi’nin hemen yanında yer alıyor. Manisa çevresindeki antik kentlerden çıkan eserleri görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Müze yeni yerine taşınıp açıldıysa ve burayı gören olursa yorum kısmında bizin aydınlatsın.😊

    Sultan Cami

    manisa sultan camii

    Sultan Camii Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1522’de yaptırılmış. Külliyede cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, dar-üş şifa ve çifte hamam bulunuyor.

    Bugün Sultan Cami her yıl düzenlenen Mesir Şenliklerine ev sahipliği yapıyor. 16.yüzyıl Osmanlı mimarisinin ildeki en önemli örneklerinden olan Sultan Camii Manisa gezilecek yerler listesinde baş sıralarda.

    • Sultan Cami’i’nin konumu burada.

    Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi

    manisa gezilecek yerler

    Hafsa Sultan Şifahanesi tarihte bizzat mesir macununun karıldığı yermiş. Burası adından da anlaşılacağı üzere eskiden hastane olarak kullanılıyormuş. Özellikle yolcu, işçi, tüccar, parasız herkesin ister Müslim ister gayri Müslim, ister erkek ister kadın hastaların derdine çare olan hastalıklarına derman olan Şifahane şu an müze olarak hizmet veriyor.

    Bugünkü hastaneler nasıl bir donanıma, zengin kadroya sahipse şifahane de zamanının en ileri sağlık merkezlerindenmiş. Bugün Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerine kapısı açık. Müzede dağlama sahnesi, göz cerrahi sahnesi, akıl ve ruh hastalığı ve musiki ile tedavi, Merkez Efendi ve yamak, Mesir karım sahnesi ve daha görmeye değer bir çok detay var.

    • Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi’nin konumu burada.

    Yeni Han

    manisa yeni han

    manisa gezilecek yerler yeni han

    Yeni Han Hacı Mehmet Sadık Bey tarafından 19. yy.’da yaptırılmış. Tarihte ticaret hanı olarak kullanılan yerin birinci katta depolar ve sonradan ilave edilmiş ahırlar yer alıyormuş. 2001-2004 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmaları yapının orijinaline uygun olarak yapılmış.

    Günümüzde Yeni Han içinde bazı dükkanlar ve oturup bir şeyler içebileceğiniz kafeler yer alıyor. Yaz aylarında bir yorgunluk molası verip bol köpüklü bir kahve içmek eminim çok keyifli olur.

    • Manisa Yeni Han’ın konumu burada.

    Mesir Tabiat Parkı

    manisa gezilecek yerler mesir tabiat parkı
    Manisa Gezilecek Yerler – Mesir Tabiat Parkı

    Manisa merkez içinde en sevdiğim yerlerden oldu Mesir Tabiat Parkı. Karlar altında pek hoştu gerçekten ama üşümeyi hiç sevmediğim için yazın gitseydim daha fazla keyif alırdım sanırım. 😃

    Günümüzde yaygın olarak bilinen mesir macunu geleneğinin sürmesine yardımcı olmak amacıyla, macun yapımında kullanılan bitkiler parkın belirli bir alanında yetiştiriliyor.

    Parkta yürüyüş alanları, gölet, kafe, restoran gibi vakit geçirebileceğiniz alanlar bulunuyor. Manisa için şehrin içinde şehirden kaçış noktası adeta. Vaktiniz genişse ziyaret edebilirsiniz. Buraya ulaşım için araç şart.

    Mesir Tabiat Parkı’na kadar olan kısım Manisa merkez gezilecek yerleri oluşturuyor. Şimdi Manisa’nın yakın çevresine açılıyoruz.

    Aigai Antik Kenti

    aigai antik kenti

    Manisa’da gezilecek yerler merkez ile sınırlı değil elbette. Manisa yakınlarında da mutlaka görülmesi gereken bir çok tarihi ve doğal yer bulunuyor. Bu yerlerden biri Aigai Antik Kenti. Biz kış şartlarından ve rotamıza ters kaldığından dolayı buraya gidemedik.

    Aigai, alışılmış Helen kentlerinden farklı olarak, Ege Denizi’ne uzak, dağlık bir coğrafyada kurulmuş. Kent MÖ 2. binyıl sonlarında Yunanistan’dan göçen Aioller tarafından inşa edilmiş.

    Aigai’da buluntularından kentin kuruluşunun MÖ 8. yüzyıl sonlarında olduğu anlaşılıyor. Aigai adı keçi ile bağlantılı. Kent sikkelerinde bulunan keçi sembolü Aigai’nin ekonomisinin MÖ 8. yüzyıldan itibaren hayvancılığa dayandığını gösteriyor. Keçi yetiştiriciliği ile ünlenen kent Hellenistik dönemde de deri, dokuma ve kemik ürünler satmış.

    Kentte görebileceğiniz yapılar arasında Bouleuterion (Meclis Binası), Macellum (balık pazarı), Athena Kutsal Alanı, Agora ve tiyatro yer alıyor.

    • Aigai Antik Kenti girişi ücretsiz.
    • Aigai Antik Kenti konumu burada.

    Thyateira Tepe Mezarları

    manisa gezilecek yerler thyateira tepe mezarları
    Akhisar Gezilecek Yerler : Thyateira Tepe Mezarları

    Manisa Akhisar gezilecek yerler kısmına geçiyoruz ve ilk durağımız Thyateira Tepe Mezarları oluyor. Akhisar İlçesi, antik Thyateira Kenti’nin üzerine kurulmuş. Kentin antik çağda bir dokumacılık merkezi olduğu biliniyor. Yolların kesiştiği bir noktada olması yönünden askeri ve ticari açıdan da önemliymiş.

    Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait yedi kiliseden Thyateira Kilisesi’nin bulunduğu yer olarak sıkça ziyaret edilen kent, Tepe Mezarlığı adıyla da biliniyor. Tepe mezarları tam Akhisar’ın kalbinin attığı yerde yani merkezde bulunuyor. Buraya geldiğinizde öyle büyük bir antik kent beklemeyin.

    • Thyateira Tepe Mezarları giriş ücretli. Müze kart geçerli.
    • Thyateira Tepe Mezarları konumu burada.

    Akhisar Müzesi

    akhisar arkeoloji müzesi
    Akhisar Gezilecek Yerler : Akhisar Müzesi

    Thyateira Tepe mezarlarına çok yakın konumda olan Akhisar Müzesi de mini mini, fazla vaktinizi almayacak ama gelmişken de görmeden dönmek olmaz müzesi.🙂 2012’den beri açık olan müzede arkeoloji ve etnografya bölümleri bulunuyor.

    Arkeoloji seksiyonunda fosiller, idoller, el aletleri, seramikler bulunuyor. Lir çalan Eros, aslan başlı küpe, Herakles mührü, altın yüzük, kolye, iğne, Hıristiyanlık Dönemi’ne ait günlük alet ve eşyalar da bu bölümde sergileniyor.

    Etnografya bölümünde de kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri ve dükkanları canlandırmışlar. Yöresel kıyafet ve halıları da bu bölümde görebilirsiniz.

    • Akhisar Müzesi’nin girişi ücretli. Müze kart burada geçerli.
    • Konumu burada.

    Marmara Gölü

    manisa marmara gölü

    Manisa’ya yakın gezilecek yerler listeme Marmara Gölü ile devam ediyorum. Burası Manisa’nın Gölmarmara ilçesinin güneyinde yer alan bir alüvyal set gölü. Çok fazla balık türüne ve su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü son yıllarda yaşadığı kuraklık nedeniyle suyu oldukça azalmış ve barındırdığı canlı türleri yok olmaya başlamış.

    Biz gittiğimizde de göl küçücük kalmıştı. Göl haritada yolun hemen kenarında gözükse de kuraklıktan dolayı neredeyse kaybolacak seviyeye gelmiş. Vaktiniz yoksa burayı pas geçebilirsiniz.

    • Marmara Gölü’nün konumu burada.

    Sardes Antik Kenti

    manisa gezilecek yerler sardes
    Manisa Gezilecek Yerler – Sardes Antik Kenti

    sardes antik kenti

    Manisa gezilecek yerler listesinin baş sırasına oturur benim için Sardes Antik Kenti. Günümüze kadar sağlam gelebilmeyi başarmış görkemli yapıları ve tarihiyle oldukça etkileyici bir yer. Hatta benim için başlı başına Manisa’ya gitme nedeni bile olabilir. 😊

    Tarihte parayı ilk bulan Lidya’nın başkentliğini yapmış Sardes. Sikke adı verilen ilk madeni para burada basılmış. Paktalos Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde kent önemli bir zenginliğe ulaşmış. Yapılan kazılar esnasında çayın kenarında altın arıtma atölyelere ortaya çıkarılmış.

    Ayrıca Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan 7 kiliseden birisi de buradaymış. O nedenle inanç turizmi yönünden de oldukça önemli bir yer Sardes Antik Kenti.

    sardes antik kenti

    Antik kentin en önemli ve görkemli yapısı Gymnasion’un karşısında yer alan ve “Bronzlu Ev” olarak adlandırılan ihtişamlı yapı. Buradaki işlemelere ve yazılara hayran kalmamak elde değil. Manisa Salihli’ye gelirseniz mutlaka yolunuzu düşürün ve bu antik kenti görün.

    Ha bir de Sardes Antik Kentine 1 km uzaklıkta Kutsal Artemis Tapınağı yer alıyor. Sardes’e gelmişken dünyada bulunan en büyük tapınaklardan biri olan bu yapıyı da ziyaret etmeyi unutmayın. Buranın giriş ücreti Sardes Antik Kenti’nin giriş ücretine dahil.

    • Sardes Antik Kenti girişi ücretli. Müze kart burada geçerli.
    • Sardes Antik Kenti’nin konumu burada.

    Kurşunlu Şelalesi

    manisa kurşunlu kaplıcaları

    manisa gezilecek yerler kurşunlu şelaleleri
    Manisa Salihli Gezilecek Yerler : Kurşunlu Şelaleleri

    Manisa Salihli gezilecek yerler içinde bulunan Kurşunlu Şelalesi doğanın içinde oksijen depolayabileceğiniz bir yer. Aslında burası Kurşunlu Kaplıcaları olarak da biliniyor. Konaklama ve günübirlik kullanım için kaplıcalara şifa bulmaya gelenlerin sayısı oldukça fazla. Biz kışın buraya gittik ama özellikle bahar aylarında buranın cennet gibi olacağından eminim.

    Salihli Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesi kapsamında yapılan şelaleler de buraya ayrı bir hava katmış. Burada keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Piknik masalarında ailenizle afiyetle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Burada market ve bir de pide fırını bulunuyor.

    Şelaleler, kaplıcanın arkasındaki dağa doğru ilerliyor ve en son şelale görsel açıdan çok daha güzel. Yani ilk şelaleyi görüp hemen geri dönmeyin. Yürümeye devam edin.

    • Manisa Kurşunlu Kaplıcaları konumu burada.

    Kız Köprüsü

    manisa gezilecek yerler kız köprüsü
    Manisa Salihli Gezilecek Yerler – Kız Köprüsü

    Manisa gezilecek yerler listesinin Salihli’de bulunan bir diğer tarihi değeri de Kız Köprüsü. Köprünün tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Tarihe meydan okuyup günümüze dek ulaşabilmeyi başarmış bu değer harika bir görsellik sunuyor. Biz burayı rotamıza dahil etmedik ama dilerseniz vaktiniz varsa burayı da rotanıza dahil edebilirsiniz. Kız Köprüsü’nün konumu burada.

    Sandal Divlit Volkan Konisi

    sandal divlit volkan konisi

    Eveeet, geldik Manisa Kula gezilecek yerlere ve Sandal Divlit Volkan Konisi’ne. Burası Türkiye’nin ilk ve tek Avrupa ve UNESCO Jeoparkı ilan edilen yeri. Volkan konisi konum olarak Kula Volkanik Jeoparkı’nda yer alıyor. Kula ilçesinde bulunan ve yaklaşık 15 bin yıl önce patladığı düşünülen Kula Volkanları ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip. Sönmüş küçük volkanların bulunduğu bu alanda, çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve lav akıntıları çevreye yayılmış. Bu özelliğinden dolayı tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke (Katakekaumene) denilmiş.

    Sandal Divlit Yanardağı ülkemizin en genç yanardağı. Ahşap merdivenler ile volkanın tepesine kadar çıkılabiliyor. Yürüyüş yolundan yaklaşık 900 metre kadar yürüyerek zirveye çıkabiliyorsunuz. Bol merdiven var. Kondisyonunuzun iyi olması gerekiyor. Tepeye çıktığınızda krater beklentisi içinde olmayın çünkü krater yok.

    Not: Parka Sandal Köyü’nden iki ayrı yoldan gidiliyor. Eğer girdiğiniz yol siyah tüflü yolsa geri dönün diğer yolu deneyin.

    • Sandal Divlit Volkan Konisi’nin konumu burada.

    Kula Peri Bacaları

    Kula Peri Bacaları bizim Uşak seyahatimizde Taşyaran Vadisi’ne yakın olması nedeniyle uğradığımız yerdi. O nedenle Manisa’ya seyahat ettiğimizde tekrar burayı ziyaret etmedik. Ama siz Manisa’ya yakın gezilecek yer arıyorsanız burayı muhakkak rotanıza alın.

    Kula ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip. Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon etkisiyle oluşmuş peri bacaları çok güzel bir görünüme sahip. Ülkemizin bir çok yerinde peri bacaları olduğunu biliyordum ama Kula’daki peri bacaları beni oldukça şaşırttı. Kapadokya’dan sonra gördüğüm ilk oluşum burasıydı.

    Aracınızla peri bacalarının yanına kadar gidebiliyor, dilerseniz alanı yürüyerek de keşfedebiliyorsunuz. Oluşumlar yolun sağında ve solunda yol boyunca ilerliyor. Ben oldukça beğendim Kula Peri Bacaları’nı. Manisa’da gezilecek doğa yerleri içinde en güzel nokta bence burası.

    • Kula Peri Bacaları’nın konumu burada.

    Tarihi Kula Evleri

    tarihi kula evleri
    Manisa Gezilecek Yerler – Kula Evleri

    18. yüzyıl Osmanlı kent mimarisinin Türkiye’de en iyi korunan alanlarından biri olan Kula, birbirinden güzel tarihi evlere ev sahipliği yapıyor. Eski Kula Şehri, Divlit Yanardağı’nın eteğinde bulunuyor. Yanardağın soğumuş bazaltlarının kullanımı Kula mimari yapılarını derinden etkilemiş.

    Tarihi Kula evleri camiler, kiliseler, çeşmeler ve ünlü konaklar dahil olmak üzere 3000 den fazla tarihi binadan oluşuyor. Bu evlerden 1200’ü Kula Kent Sitesi altında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunuyor. Kula’ya gittiğinizde bu evleri muhakkak görün.

    • Tarihi Kula Evleri’nin konumu burada.

    Philadelphia St. Jean Kilisesi

    philadelphia st jean kilisesi

    Manisa Alaşehir’de yer alan Philadelphia St. Jean Kilisesi Manisa gezilecek yerler listemizin son durağı. Pergamon Kralı II. Attalos Philadelphos tarafından kurulan Philadelphia, Roma Döneminde tapınaklarının ve kentte yapılan festivallerin çokluğundan dolayı “Küçük Atina” diye anılıyormuş. Kentin en görkemli anıtlarından birisi de St. Jean Kilisesi.

    İncil’de bahsedilen ve Hıristiyanlığın 7 kilisesi olarak kabul edilen kiliseden biri olan St. Jean Kilisesi’ne ait ayaklardan üç tanesi sağlam durumda. Havari freskleri, Meryem ana önünde ayin yapan bir grubun renkli tablosu ne yazık ki oldukça tahrip edilmiş durumda.

    • Philadelphia St. Jean Kilisesi’nin konumu burada.

    Manisa Hakkında Kısa Bilgiler

    Manisa Nerede ?

    manisa'da ne yapılır

    Manisa Nerede ? Manisa, Ege Bölgesi sınırları dahilinde bulunuyor. Türkiye’nin en kalabalık on dördüncü şehri. 17 ilçesi bulunan il İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin 2. büyük ili ve ticaret merkezi. 2012 yılında büyükşehir olan Manisa İzmir’e çok yakın konumda yer alıyor. İzmirliler burayı hafta sonu kolayca fethedebilir.

    Manisa antik çağlarda “Magnesia”, Roma İmparatorluğu döneminde “Magnesia ad Sipylum” ismiyle anılmış. Manisa, Spil Dağı’nın eteklerinde kurulmuş. Gediz Nehri’nin büyük bir bölümü il sınırları içerisinden geçiyor.

    • Manisa’nın haritadaki konumu burada.

    Manisa’ya Nasıl Gidilir ?

    Manisa’ya hava yolu, kara yolu ya da demir yolu ile ulaşım imkanı bulunuyor. Manisa’ya en yakın havalimanı 60 km mesafedeki İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Demiryolunu kullanmak isterseniz Balıkesir, İzmir, Aydın, Uşak, Denizli gibi illere giderken Manisa’ya ulaşabilirsiniz.

    Karayolu ile ulaşım için Manisa’ya sık sık otobüs seferleri var ya da kendi aracınızla buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Önemli şehirlerin Manisa’ya olan uzaklıkları aşağıda paylaşıyorum.

    • İzmir-Manisa arası yaklaşık 38 km,
    • Muğla-Manisa arası yaklaşık 234 km,
    • İstanbul-Manisa arası yaklaşık 428 km,
    • Ankara-Manisa arası yaklaşık 562 km.

    Manisa’ya Ne Zaman Gidilir ?

    manisa gezi rehberi

    Manisa’ya Ne Zaman Gidilir? Manisa her ne kadar Ege Bölgesi’nde olsa da kışları karlı ve soğuk geçen bir şehir. Ocak ayında titreye titreye gezmiş biri olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında Manisa’ya gitmenizi tavsiye ederim.😃 Gerçi üşümekle ilgili bir probleminiz yoksa karın da bu şehre ayrı bir yakıştığını söylemeden geçemeyeceğim. Yine de siz bahar aylarında özellikle ilkbaharda Manisa’ya gidin.

    Manisa Kaç Günde Gezilir ?

    Manisa Kaç Günde Gezilir? Manisa gezilecek yerler listesi çok kalabalık değil. Sade ama etkileyici yerlerin olduğu bu listedeki yerleri gezmek için 2 ya da 3 gün yeterli olacaktır. Manisa merkezde bulunan yerler birbirine yakın ve yürüyerek gezmeye müsait. Buraları gezmeniz 1 gününüzü bile almaz. Çevrede bulunan yerleri de biz 1 günde tamamlayabilirsiniz. Yani özetle Manisa tam bir hafta sonu rotası.

    Araç Kiralamak Gerekir mi ?

    manisa gezilecek yerler sardes

    Araç Kiralamak Gerekir mi? Manisa gezilecek yerler ilçelere dağılmış bir konumda bulunduğundan ve her yere toplu taşıma ile gitmek zaman yönetimi ve konfor açısından mümkün olmadığından bence Manisa mutlaka araçla gezilmeli. Kendi aracınızla gelmediyseniz araç kiralamanız sizi çok rahat ettirecek. Eğer sadece Manisa merkezde takılacaksanız araç kiralamaya çok da gerek yok. Fakat Manisa’nın en güzel tarihi ve doğal güzellikler yakın çevresinde yer alıyor. Dolayısıyla ben araç kiralama taraftarıyım. Manisa’da araç kiralama için bu bağlantıdan faydalanabilirsiniz.

    Manisa’da Ne Yenir ?

    manisada ne yenir manisa kebabı

    Manisa müthiş lezzetleri olan bir mutfağa sahip. Seyahatinizde tadı damağımda kaldı diyeceğiniz bu lezzetleri mutlaka tatmalısınız. En meşhur yemeklerinden olan Manisa kebabı benim oldukça beğendiğim bir lezzet oldu. Daha başka neler yiyelim, içelim derseniz cevaplar aşağıda.

    Manisa’da Ne Yenir ?

    1. Manisa Kebabı
    2. Kırkağaç Kavunu
    3. Mesir Macunu
    4. Sultaniye Üzümü
    5. Köfte
    6. Keşkek
    7. Akhisar katmeri
    8. Cilveli Kahve

    Manisa Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

    Manisa deniz var mı?

    Manisa, Türkiye’nin İç Ege Bölgesi’nde bulunan bir il ve iç kısımlarda yer alıyor, dolayısıyla denize kıyısı yok. Manisa’da deniz için en yakın İzmir iline gidilebilir.

    Manisa ucuz mu?

    Manisa Ege Bölgesi’ndeki kıyı illerine göre bir tık daha ucuz bir şehir. Tabi ucuzluk göreceli bir kavram olduğu için bu durum oldukça değişkenlik gösterebilir.

    Manisa doğal güzellikleri nelerdir?

    Manisa’nın doğal güzellikleri arasında ilk sırada Spil Dağı yer alıyor. Ardından, Kula Peri Bacaları bölgenin benzersiz doğal oluşumları arasında. Salihli’de bulunan Gölmarmara Gölü ise bölgenin doğal bir gölü olup, çevresindeki doğal yaşamıyla önemli. Ayrıca, Alaşehir’deki Kurşunlu Kaplıcaları hem doğal hem de şifalı özellikleriyle Manisa’nın doğal güzellikleri arasında.

    Manisa gezilecek yerler listem umarım faydalı olmuştur. Yolunuz buralara düşerse kulaklarımı çınlatırsınız artık. Eee burada aradığınızı bulduysanız Instagram’a sabitlediğim Manisa hikayelerine de beklerim.😊Keyifli gezmeler diliyorum. Hoşça kalın.

    Bir Cevap Bırakın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.