iran gezi rehberi iran hakkındaki herşey kashan gezi rehberi

Kashan Gezi Rehberi : Kashan’da Gezilecek 8 Yer

İtiraf etmeliyim ki Kashan Gezi Rehberi yazımı daha bir içten daha bir gülümseyerek yazmaya başlıyorum. Tebriz ve Tahran’dan çok daha farklı bir havası var bu şehrin. İran seyahatimizi planlarken hangi şehirleri görelim, nereye kaç gün ayıralım diye düşünürken Türkiye çıkışlı İran turu yapan firmaların tur programlarına göz attık. Bir çoğunda Kashan yoktu. Gidip görmüş biri olarak söyleyebilirim ki Kashan’sız bir İran turu benim için düşünülemez. Muhakkak görmeniz gerektiği konusunda ısrar ediyorum. 😊

Tahran ve Isfahan arasında bulunan bu küçük şehri rotanıza neden mi eklemelisiniz ? Çünkü bu şehir Kevir Çölü’ndeki bir vaha gibi. Orijinalliğini koruyan dokusunda tarihin izlerine dokunmak muazzam hissettiriyor. Ayrıca şehir eski kervan yolu üzerinde bulunduğu için müthiş tarihi ve otantik yapıları görme, konaklama şansınız bulunuyor. Kashan için sayfalar dolusu methiyeler düzebilirim. İyisi mi ben Kashan (Kaşan) gezilecek yerler listemi anlatmaya başlayayım da şehrin kendisi sizi büyülesin.

Kashan Gezilecek Yerler Haritası

Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Bu yerleri dilerseniz yürüyerek gezebilirsiniz. Eğer yorulursanız da Snaap Uygulamasından taksi çağırabilirsiniz.

Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler

Kashan gezi rehberimiz sade ama etkili bir liste içeriyor. Bu yerler gitmeden önce yaptığım araştırmalarda beni çok heyecanlandırmıştı, gidip gördüğümde büyülendim ve sımsıcak hissiyatla yazıyorum. Umarım siz de okurken aynı heyecanı hissediyorsunuzdur.

Kashan 7000 yıllık tarihi Sasani tapınakları, binlerce yıllık tarihi evleri ile gören herkesi kendine hayran bırakan bir şehir. Burada eski hamamları, Fars mimarisine özgü bahçeleri, tarihi ev ve camileri dolaşabilir, tarihi pazarın mistik atmosferini hissedebilirsiniz.

Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler

  • Kashan Bazaar
  • Agha Bozorg Cami
  • Sultan Amir Ahmad Hamamı
  • Borujerdi Konağı
  • Tabatabei Konağı
  • Abbasian Konağı
  • Fin Garden
  • Tepe Sialk Antik Kenti

Kashan Bazaar

Kashan Gezilecek Yerler

Kashan Bazaar’ın atmosferi diğer İran şehirlerinin tarihi pazar alanları gibi oldukça büyüleyici. Kaşan Pazarı Selçuklu Döneminde inşa edilmiş ve Safeviler Döneminde restore edilmiş. Pazarın içindeki pencereli kubbeler öğle saatlerinde güneş yansımaları ile harika bir görünüme kavuşuyor.

Pazar alanı çok sayıda yerel esnafa ait dükkânlara ev sahipliği yapıyor. Gıdadan giyime, elektronik eşyadan antikalara kadar geniş bir yelpazede ürün çeşitliliği bulunuyor. Bu atmosferi mutlaka hissetmelisiniz.

Tebriz, Tahran ve Kashan gezi rehberi yazılarında hep güzel şeylerden bahsettim ama İran’da bizi rahatsız eden bir konudan bahsetmek isterim. Tanıştığımız İranlı insanlar oldukça misafirperver ve sıcakkanlı insanlardı. Hatta çok da iyi bağlar kurduk, tekrar görüşeceğimiz arkadaşlıklar kazandık. Ancak sokaklarda gezerken sürekli bir göz hapsindeydik. İran şehirlerindeki en kalabalık yerler de bazaarlar olduğu için biz bu kapalı çarşılarda gezerken pek rahat edemedik.

Agha Bozorg Cami ve Medresesi

Kashan gezi rehberi agha bozorg camii

Kashan gezilecek yerler listemizin en güzel yapılarından birinde Agha Bozorg Cami’deyiz. Cami ünlü İranlı mimar Haj Sa’ban-ali tarafından yaptırılmış. Farsça’da büyük ve muhteşem anlamına geliyormuş Bozorg. Adının hakkını veren bu cami Kashan’a gelindiğinde muhakkak görülmeli.

İçerisinde hem camii hem medrese bulunuyor. Kadınlara kapalı olmalarına rağmen bir çarşaf veriyorlar girişte, onu giymek ve başınızı onunla örtmek zorunlu. Çarşaf açılırsa gelip uyaracak kadar da ciddi gözlemliyorlar. Tecrübeyle sabit. 😀

Sultan Amir Ahmad Hamamı

sultan amir ahmad hamamı

500 yıllık bir İran hamamı olan bu tarihi yer görülmeye fazlasıyla değer. Sultan Amir Ahmad Hamamı’nın son restorasyonunda alçısı 17 kat soyulmuş ve en orijinal katmanda yumurta, süt, soya unu ve limondan yapılan bir harca ulaşılmış. Kulağa kek tarifi gibi gelse de bu karışım çimentodan bile daha sağlammış. 😀 Hamamın içi kadar çatısı da ilgi çekici. Burada güzel kareler yakalayabilirsiniz.

kashan sultan amir ahmad bathhouse
Kashan Gezi Rehberi – Sultan Amir Ahmad Hamamı
  • Sultan Amir Ahmad Hamamı konumu burada.

Borujerdi Konağı

kashan gezi rehberi borujerdi konağı
kashan borujerdi house
Kashan Gezilecek Yerler : Borujerdi Konağı

Kashan Gezi Rehberi yazısının en ilgi çekici noktalarından biri bence Borujerdi Konağı. Hem mimarisiyle, hem hikayesiyle ziyaretçilerini etkileyen Borujerdi Evi tarihi bir ev müzesi olarak hizmet veriyor.

Çok güzel bir hikayesi var buranın. Bir halı tüccarı olan Borujerdi, kendi gibi tüccar olan Tabatabei’nin kızıyla evlenmek istemiş. Tabatabei ise Borujerdi’ye tek şart koşmuş, kızım en az baba evi kadar güzel bir evde yaşamalı diye. Bunun üzerine hemen çalışmaları başlatmış Borujerdi. Ve Tabatabei’yi ikna edecek kadar güzel bir ev yapmak tam 18 yıl sürmüş. Eee şu hikayeyi dinleyince nerede o eski aşklar diyor tabi insan. 😂 Geç de olsa kavuştuklarını bilmek güzel elbette.

  • Borujerdi Konağı Giriş Ücreti: 150bin riyal.
  • Borujerdi Konağı konumu burada.

Tabatabai Konağı

kashan gezi rehberi tabatabei house
Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler
Kashan Gezi Rehberi – Tabatabei Konağı

İşte meşhur gelinimizin baba evi Tabatabai Konağı. Ya dalga geçmeyecekseniz bir şey söyleyeceğim, bu konağın adını her gördüğümde içimden yabadabadu diyorum. 😂 Bu görkemli konağı da muhakkak görmeniz gerek.

Kashan’daki en ünlü konaklardan birisi burası. Tebrizli bir halı tüccarının eşi için yaptırdığı bu görkemli konaktaki cam ve ayna işlemeleri oldukça etkileyici. Dış dizaynıyla da içiyle de göz kamaştırıyor. Kombine biletiniz burayı kapsıyor.

Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler

Abbasian Konağı

kashan abbasian house
Kashan Gezilecek Yerler : Abbasian Konağı

Kashan gezi rehberimizde sıradaki durağımız Abbasian Konağı. Burası da sanki bir ev değil de saray yavrusu gibi hissettiriyor. Terasları, vitray süslemeleri, birbirine açılan küçüklü büyüklü odaları ile eminim sizi kendine hayran bırakacak.

Zengin bir cam tüccarına ait bu tarihi ev müzesi ayrıca restaurant ve çay evi olarak da hizmet veriyor. Gezdikten sonra bir yorgunluk molası verebilirsiniz.

Fin Garden

Ah Fin Garden vah Fin Garden ! Vallahi içimizde kaldın. Bu kafiyeli girişimin nedeni şudur; internette kapanış saati 18.45 yazan saat 17.00 de kapandı diye kapıdan çevrildiğimiz yerdir kendisi. Askerler öyle sert ve anlayışsız ki ne yapsak ikna edemedik gezmek için. Ki kapandı diye dışarıdakileri almazken içeride gezenler vardı. Tam yarım saat yalvardık ve asker eşliğinde sadece tek bir fotoğraf çekip hemen çıktık.

Fin Bahçesi, İran’ın Kaşan şehrinde bulunan bir Safevi dönemi bahçesi. Kaçar Devletinin Sadrazamı Mirza Taki Han’ın 1852’de Şahenşah Nasıreddin Şah tarafından gönderilen bir suikastçı tarafından öldürüldüğü Kaşan Fin Hamamı’na ev sahipliği yapıyor. 1590’da tamamlanan Fin Bahçesi, İran’daki en eski bahçe. Unesco Dünya kültür mirası listesinde yer alan bahçeyi biz gezemedik. Siz ne yapın edin görün.

  • Fin Garden Giriş Ücreti: 200bin riyal
  • Fin Garden konumu burada.

Tepe Sialk Antik Kenti

Kashan (Kaşan) Gezilecek Yerler

Bu antik kentin tarihi m.ö 5500lere dayanıyor. Tepe Sialk’den çıkarılan arkeolojik buluntular Paris Louvre, New York Metropolitan Müzesi ve Tahran İran Ulusal Müzesi’nde görebiliyorsunuz. Tepe Sialk antik kentini Fin Garden’a gidişte ya da dönüşte ziyaret edebilirsiniz. Saat 16.00 da kapanıyor bilginize.

Kashan Hakkında Hap Bilgiler

Kashan Gezilecek Yerler : Youtube Videomuz

Kashan (Kaşan) Nerede ?

Geleneksel gülsuyu festivali, gül bahçeleri ve enfes tarihi evleriyle ünlü Kashan, Tahran ve İsfahan şehirlerinin arasında, oldukça merkezi konumda olan bir İran şehri. Kashan’ın haritadaki konumu burada.

  • Tahran – Kashan arası 257 km
  • İsfahan – Kashan arası 210 km

Kashan’a Nasıl Gidilir ?

Biz Tahran’dan Kashan’a lüks otobüs denilen 25 kişilik otobüslerle ulaştık. Bilet için kişi başı 250bin riyal ödedik ve yine Kashan’ı gezdikten sonra İsfahan’a da aynı otobüslerle gittik.

Türkiye’den Kashan’a direkt uçuş olmayabilir o nedenle Tahran’a ya da İsfahan’a uçup Kashan’a kara yolu ile geçebilirsiniz.

Kashan Kaç Günde Gezilir ?

Kashan’da gezilecek yerler az ve öz. Biz 1 günde Kashan gezi rehberi için gereken tüm yerleri gördük. Sadece Fin Garden’ın erken saatte kapanacağını hesaba katmadığımız için orayı gezemedik.

Vakit etkin kullanılırsa Kashan 1 günde gezilir. Ama tipik İran evi otellerinden birinde konaklamadan da buradan ayrılmamak gerek. Siz iyisi mi 1 gece 2 gün şeklinde yapın planınızı. 😊

Kashan’da Nerede Kalınır ?

kashan mahinestan raheb hotel
kashan nerede kalınır mahinestan raheb hotel

Geleneksel bir İran evi’nde konaklamadan İran’dan dönmeyin derim. Kashan’da bu atmosferi yaşayabileceğiniz çok güzel bir tavsiyem var; Mahinestan Raheb Hotel. Burası Kashan’da nerede kalınır sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan.

Gündüzü ayrı akşamı ayrı güzel otelimiz hem geleneksel hem modern mimariyi buluşturmuş ve müthiş keyifli bir atmosfer yaratmış. Odaları oldukça konforlu. Açık büfe kahvaltısı oldukça tatmin edici. Akşamları avluda güzel müzikler eşliğinde çay keyfi yapmaksa bizi ayrıca mest etti. Bujuyollarda’dan okkalı tavsiyedir.

kashan otelleri
  • Website: http://msrhotel.ir/
  • Mahinestan Raheb Otel konumu için tıklayın.

Kashan’da Ne Yenir ?

kashan yemekleri
kashan gezi rehberi geleneksel iran yemekleri

Biz güzel otelimize doyamadığımız için akşam yemeğimizi de otelimizin restoranında yedik. Çorbalar, ana yemekler, salatalar, mezeler, tatlılar meyvelerle dolu dolu bir açık büfesi var. Biz ne önerirsiniz diye sorduğumuzda daha geleneksel olan 2 yemek önerdiler; Goosht Loubia ve Tah Dig. Goosht Loubia bizim kuru fasulyenin daha yoğun kıvamlısı. Ben lezzetini çok beğendim. Üzerine serptikleri tarçın pek bize uymuyor, opsiyonel olabilirdi.

Tah Dig ise altında patatesleri ile birlikte pişen sebzeli ve safranlı bir pilav. İkisi beraber oldukça iyi gidiyor. Kashan’a geldiğimizde ne yiyelim derseniz bu iki yemeği kesinlikle öneririm. Mahinestan Raheb Hotel’i de konaklama için tercih etmediyseniz bile restoran için muhakkak gidin. Zaten ambiyansı bile yeter.

Gönül isterdi ki Kashan Gezi Rehberi yazımı bitirdikten sonra İsfahan gezilecek yerleri de yazayım. Gönül isterdi ki İsfahan’a indiğim ilk dakikadan düşüp bacak kemiğimi kırmayayım ve seyahatimizi güzelce tamamlayalım. Güle güle sözü nasıl anlamlı halbuki değil mi ? Ben gülerek gittim ağlayarak döndüm. 😂 Bir gün mutlaka bu rotayı tamamlayacağız. Üstelik artık gittiğimizde görüşeceğimiz dostlarımız da var. 😊 İran’la ilgili diğer yazılarımın bağlantıları aşağıda.

https://bujuyollarda.com/tahran-gezi-rehberi/

https://bujuyollarda.com/tebriz-gezi-rehberi/

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.