Fes Gezilecek Yerler : Görmeniz Gereken 12 Yer (Haritalı)
Fas’ın kültürel başkenti Fes, bizi Fas’ta en çok etkileyen şehir oldu. Şunu net bir şekilde söylüyoruz; Fas’ta Fes şehrini görmeden asla bu ülkeden dönmeyin. Dünyada onlarca şehir gördük, burayı en egzotik şehirler arasında ilk 3’e net bir şekilde koyarız. Şehrin o kadar değişik bir havası var ki buraya adım attığınızda o hava sizi çepeçevre kuşatıyor. Fas’ın mistik dokusunu arıyorsanız, Fes size bunu rahat bir şekilde sunacaktır.
Fes, tarihi dokusunu modern yaşamla ustaca harmanlayan bir şehir. Zaman makinesi henüz icat edilmemiş olabilir lakin Fes sizi her adımda geçmişe götüren bir şehir. İslami mimarinin en görkemli örneklerini barındıran şehir, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eski şehir merkezi Fes el-Bali ile dünya çapında ün kazanmış bir yer. Labirenti andıran dar sokaklarında kaybolmak adeta bir ritüel, bu ritüelde karşınıza çıkan her detay ise bir sanat eseri. Fes’in tarihi medreseleri, birbirinden etkileyici çarşıları ve zamana meydan okuyan geleneksel dericilik atölyeleri muhteşem bir deneyim yaşamanızı sağlıyor.
Dostlar, size Fes gezilecek yerleri adım adım anlatacağım. Fakat bu şehir ile ilgili dikkat etmeniz gereken önemli hususlar gezilecek yerler kadar önemli. Başlıklar içinde size zaman zaman uyarılarda bulunacağım. Bunları dikkate almanızı şiddetle öneririm. Fes görülmesi gereken bir yer fakat gezmesi dar sokaklardan dolayı zor bir şehir. Uyarılarımı dikkate aldığınızda işiniz oldukça kolay olacaktır.
- Fas Gezi Rehberi
- Fas Gezilecek Yerler
- Fas’ta Ne Yenir?
- Marakeş Gezilecek Yerler
- Şafşavan Gezilecek Yerler
- Rabat Gezilecek Yerler
- Kazablanka Gezilecek Yerler
Fes Gezilecek Yerler Haritası
Fes Gezilecek Yerler Haritası (Haritadaki numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Fes Gezilecek Yerler Haritası
- Seffarine Meydanı
- Chouara Tabakhanesi ❤️
- Karaviyyin Üniversitesi Cami ❤️
- Al Attarine Medrese ❤️
- Nejjarine Museum of Wooden Arts
- Fes El Bali ❤️
- Ebu İnaniye Medresesi
- Dar Batha Museum
- Bab Boujloud & Bab Chorfa
- Jnan Sbil ❤️
- Fes Kraliyet Sarayı
- Borj Sud
Fes gezilecek yerler genel itibariyle bu şekilde. Kalacağınız otelin konumuna göre numaraları sıralı gezmenizi tavsiye ediyoruz. İyi performans ile yürüyerek bu yerlerin çoğunu gezebilirsiniz. Ayrıca bu yerlerin büyük bir kısmı Fes Medina (eski şehir) bölgesinde. Yani sokaklar dar ve araç yolu yok. Eğer araç kiraladıysanız rezervasyon yaptığınız otel ile önceden irtibata geçip araç park yerinin konumunu almayı unutmayın. Vaktiniz kısıtlıysa listemdeki 11 ve 12 numaralı yerleri pas geçebilirsiniz. Muhakkak gezmeniz gereken yerlerin yanına kalp (❤️) kondurdum bilginiz olsun. Ayrıca Fes otel önerilerime de muhakkak göz atın. Burada çok güzel tesisler var.
Fes Gezilecek Yerler
Fes demek labirent gibi sokaklar demek. Bu noktada bir kaç tüyo verip başlıklara öyle geçmek isteriz. Fes’te Google haritalar bazen çözüm olmuyor. İnanılmaz karışık sokaklar var. Bir de size yol göstermeye çalışan ve sizden para koparmaya çalışan uyanık geçinen elemanlar var. Bu noktada yapmanız gereken haritayı iyi takip etmek ve döneceğiniz yerleri dönemece gelmeden tahlil etmek. Bir de size yol gösteren elemanlarla muhatap olmayın ve bu kişilerle tersleşmeyin. Ayrıca yön konusunda takılırsanız temiz yüzlü esnafa soru sormanızı öneririz.😂
Biz ilk etapta Fes sokaklarını garipsedik ama sonradan şehrin karışıklığına gayet iyi uyum gösterdik. Şehri rehbersiz gezdik. Gezmeye başladığımızda ilk etapta bir çocuk peşimize takıldı ve bizi anlaşmalı olduğu bizim istemediğimiz bir tabakhanedeki deri dükkanına yönlendirdi. Sonrasında ondan ayrılıp olayı çözünce kendimiz her şeyi hallettik. Mümkün mertebe kendi rotanızı kendiniz çizin ve kendinizden emin şekilde gezin. Bunun dışında Fes’i daha rahat gezmek için rehber ayarlayabilirsiniz. Aşağıya Fes Medina bölgesini günübirlik gezmek için satın alabileceğiniz turun bağlantısı bırakıyorum. Rezervasyon yapıp Fes’i rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Bu durum sizin tercihinize bağlı. Ben sağla solla uğraşamam derseniz rehberle anlaşmak iyi bir çözüm.👌
Evet bir kaç taktik verdikten sonra artık Fes gezilecek yerler listemize giriş yapabiliriz. Başlıklar içinde de ipuçları vereceğim bilginiz olsun.
Seffarine Meydanı
Ortaçağ dönemine ışınlanmak istiyorsanız Fes’in kalbinde yer alan Seffarine Meydanı‘nı görmeniz lazım. Burası hem tarihin hem de zanaatkarlığın yaşatıldığı bir meydan. Bu meydanın hikayesi, yüzyıllar öncesine dayanıyor ve burada geleneksel bakır işleme sanatı hala canlı bir şekilde devam ediyor. Meydanı ziyaret ettiğinizde, ustaların bakırı işlerken çıkardığı ritmik sesler sizi zamanda bir yolculuğa çıkartıyor. Seffarine Meydanı’nda dolaşırken bakırcıların üretim sürecini görebilir, bu el emeği eserlerden satın alabilirsiniz.
Ziyaretiniz sırasında meydanın çevresindeki geleneksel kahve dükkânlarında oturarak yerel halkın yaşam tarzını da gözlemleyebilirsiniz. Gerçekten burada durup günlük yaşamda sağa sola koşturan insanların ritmini izlemek oldukça keyifli. Fes’in ruhunu yaşamak için Seffarine Meydanı’nı görmenizi öneririz. Konum burada.
Chouara Tabakhanesi (Chouara Tannery)
Fes’te görmeniz gereken en önemli yer kesinlikle Chouara Tabakhanesi. Hatta sadece burayı görün yeter bile diyebiliyorum. Burası sadece Fas’ın değil dünyanın en ikonik noktalarından biri olabilir. Orta Çağ’dan bir film kesitini andıran bu tarihi tabakhane, yüzlerce yıldır deri işlemenin merkezi olarak varlığını sürdürüyor. Ziyaret ettiğinizde, çeşitli renklerde boyama havuzlarını ve deri işçilerinin ustalıkla çalışmasını gözlemleyebilirsiniz. İnanılmaz etkileyici bir yer.
Adı üstünde burası tabakhane yani deri işleniyor. Derinin yıkanmasından tutun güvercin gübresinde bekletilmesine, boyanmasına kadar her aşamayı burada görüyorsunuz. Buradan elde edilen derileri Fas’ın her köşesindeki dükkanlarda çanta, ayakkabı olarak göreceksiniz.
Burası Fes’in en önemli yeri. Bu tabakhane gibi bir kaç tabakhane daha var. En büyük tabakhane Chouara Tabakhanesi. En başta dedim ya Fes sokaklarında size yol gösterip para koparmaya çalışan uyanıklar var diye. İşte onlara dikkat edin çünkü sizi anlaşmalı oldukları başka tabakhanelerdeki deri dükkanlarına götürebiliyorlar.
Chouara Tabakhanesi’ni en iyi çevre dükkanların terasından izliyorsunuz. Bu dükkanlardan da 10 numaralı dükkanın açısı daha iyi. Bu dükkanın en üst katına çıkıp bu farklı anın tadını çıkarabilirsiniz. Burada çalışan Said’e bizden selam iletin. Bu tabakhanenin herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada, dikkat etmeniz gerekenler aşağıda. Belirttiğim hususlara çok dikkat edin.
Chouara Tabakhanesi Ziyaretinde Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Tabakhaneyi sabah 10-12 saatleri arasında ziyaret edin. Hem güneşin açısı iyi hem de koku akşam saatlerine göre daha az.
- Tabakhanedeki işlemlerde kullanılan güvercin gübresi ve kireç yoğun bir koku yayıyor. Yanınıza nane yaprağı veya hoş kokulu bir mendil alabilirsiniz. Deri dükkanları da size nane sağlayabiliyor.
- Size yol gösterip farklı tabakhaneye götürenlere dikkat edin. Öncesinde buraya konum alın ve konuma göre hareket edin.
- Tabakhaneyi çevredeki dükkânların teraslarından izlemek en iyi seçenek. 10 numaralı deri dükkanı güzel manzara sunuyor.
- Alışveriş yapmayı düşünüyorsanız fiyatlar üzerinde pazarlık yapmayı unutmayın.
- İşçileri izlerken onların zorlu şartlarda emek verdiğini unutmayın ve fotoğraf çekerken dikkatli olun.
- Tabakhaneyi daha iyi anlamak için yerel rehberlerden bilgi alabilirsiniz.
Karaviyyin Üniversitesi Cami
Fes tarih açısından çok zengin bir geçmişe sahip. İşte bu yapılardan biri de dünyanın en eski üniversitesi olarak bilinen Karaviyyin Üniversitesi. Burası, Fes’in entelektüel ve kültürel zenginliğinin bir simgesi. 859 yılında Fatima al-Fihri tarafından kurulan bu tarihi yapı, hem mimarisi hem de öğrenim tarihçesiyle oldukça ilgi çekici.
Başlangıçta bir cami olarak inşa edilen yapı, zamanla eğitim merkezi haline gelmiş ve İslam hukuku, tefsir, dilbilim, mantık, matematik, astronomi, tıp ve felsefe gibi pek çok alanda eğitim imkanı sunmuş. Orta Çağ’da Avrupa ile Orta Doğu arasında bir köprü işlevi gören Al-Qarawiyyin, İbn Rüşd ve Maimonides gibi ünlü düşünürlerin yetişmesine katkıda bulunmuş. Üniversitenin zengin İslam mimarisine sahip yapıları arasında geniş avlular, mozaikler ve antik eserler barındıran bir kütüphane bulunuyor. Bu kütüphane, 2016 yılında restore edilerek halka açılmış ve 9. yüzyıldan kalma Kur’an nüshaları ile İbn Haldun’un Mukaddime adlı eserinin orijinal kopyalarına ev sahipliği yapıyor.
Burası üniversiteden ziyade bir cami. Cami olduğu için her zaman ziyaret edemiyorsunuz. Fas’ta her yerde olduğu gibi camiler için namaz vakitlerini beklemelisiniz. Konum burada.
İpucu: Biz burada bir tur operatörünün peşine takıldık ve bu rehber bizi bir dükkanın terasına çıkardı. Buradan Karaviyyin Cami’yi yukarıdaki fotoğraflardaki gibi kuşbakışı gördük. Siz de çevre dükkanların terasına çıkıp bu güzel manzaraya şahit olabilirsiniz.
Al Attarine Medrese
Al Attarine Medrese‘si, Karaviyyin Cami’ye çok yakın konumda yer alıyor. Burası oldukça zarif bir mimari tarzda ve Merinid Hanedanı döneminde inşa edilmiş. Bu medrese, hem öğrencilerin eğitim aldığı hem de mimarisiyle hayran bırakan bir yapı. Simetrik şekilde, ince ince işlenmiş desenler gerçekten etkileyici. Medresenin giriş bölgesinde yer alan havuz, yapıya ayrı bir huzur katıyor. Burası, sadece bir eğitim merkezi değil, aynı zamanda sanatsal bir baş yapıt. Buraya geldiğinizde üst kattaki odaları da tek tek gezmeyi ihmal etmeyin. Giriş ücreti kişi başı 20 Dirhem. Konum burada.
İpucu: Burada güzel fotoğraflar yakalamak için sabah saatlerinde burayı ziyaret etmenizi öneririz. Öğleye doğru oldukça kalabalık oluyor bilginiz olsun. Bir de yukarı kattaki bazı odalardan Fes manzarasını izleyebilirsiniz.
Nejjarine Museum of Wooden Arts
Nejjarine Ahşap Sanatları ve El Sanatları Müzesi, Fes’in tarih ve zanaatkârlık mirasını keşfetmek isteyenler güzel bir durak. Bu müze, ahşap işçiliğinin sanatını ve tarihini sergileyen güzel bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müze binası, başlı başına bir mimari şaheser. Zarif ahşap oymalar, geometrik desenlerle süslenmiş kapılar ve tarihi atmosfer yapıya oldukça güzel bir hava yaratıyor. Burada sergilenen eserler, Fas’ın geleneksel zanaatkârlığını ve ustalığını yansıtıyor. Giriş ücreti 20 Dirhem. Konum burada. Vaktiniz kısıtlıysa burayı pas geçebilirsiniz.
İpucu: Eğer Marakeş gezilecek yerler yazımızı okuduysanız Marakeş’te gezilecek yerlerin giriş ücretlerinin turistlere sabit 100 Dirhem olduğunu okumuşsunuzdur. Fes’te giriş ücretleri oldukça makul seviyelerde ve genelde 20 Dirhem. Alışveriş noktasında da Fes, Fas’ın diğer şehirlerine göre daha uygun aklınızda bulunsun. Yani alışveriş hakkınızı Fes’e saklayın derim.
Fes El Bali
Fes El Bali, Fes’in en eski ve en büyüleyici bölgelerinden biri. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu tarihi bölge, Orta Çağ’dan kalma labirent vari, dar sokakları ile ünlü. Fes gezilecek yerleri gezerken illa bu labirent gibi sokaklardan geçeceksiniz. Bu bölgede, geleneksel pazar yerlerinden (souk) el yapımı ürünler, baharatlar ve tekstil gibi hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Ayrıca, yerel restoranlarda otantik Fas mutfağının tadını çıkarabilir ve bölgenin otantik atmosferini hissedebilirsiniz. Fes El Bali bir bölgenin adı. Buranın spesifik bir konumu yok. Dediğim gibi gezilecek yerleri ziyaret ederken zaten bu güzel sokaklara şahit olacaksınız.
Ebu İnaniye Medresesi
Fes gezilecek yerleri 2 gruba ayırırsak ilk grup yukarıda saydığım yerlerken diğer grup Ebu İnaniye Medresesi ile başlayan ve aşağıdaki başlıkları kapsayan yerlerden oluşuyor. Yani ilk grubu tamamladıktan sonra yemek molası vererek 2. gruba başlayabilirsiniz. Ayrım noktasını haritadan yapmışsınızdır diye düşünüyorum.
Gelelim bu güzel medreseye. Ebu İnaniye Medresesi, Fes’teki en görkemli tarihi yapılardan biri. Diğer adı Bou Inania Madrasa olan medrese Endülüs mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Bina 14. yüzyılda, Merinî Sultanı Ebu İnaniye tarafından 1351-1357 yılları arasında inşa edilmiş. Burası sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda mimari ve sanatsal bir yapıt. Medresenin ihtişamlı kapıları, zarif çinileri ve ahşap işçilikleri oldukça etkileyici. Giriş ücreti kişi başı 20 Dirhem. Konum burada.
Dar Batha Museum
Fes gezilecek yerler listemize geçici olarak kapalı olan Dar Batha Müzesi ile devam ediyoruz. Burası eskiden kraliyet sarayı iken 1915 yılında tarihi sanat ve el sanatları müzesine dönüştürülmüş. Müzede 6.500’den fazla eserden oluşan bir koleksiyon bulunuyor. Fas’ın geleneksel sanat ve el sanatlarını keşfetmek isteyenler burayı ziyaret edebilir. Biz gittiğimizde geçici olarak kapalı olduğu söylendi. Siz listenize burayı alacaksanız açık olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Bab Boujloud & Bab Chorfa
Fes demek, tarihi kapılar demek. Özellikle Fes Medinası bu tarihi güzelliklerin merkezini oluşturuyor. Medina’ya girişler oldukça görkemli kapılardan yapılıyor. Bu kapılara Fes’te muhakkak denk geleceksiniz. Listemize Fes’teki bir kaç ünlü kapıyı yazmak istedik. Haritadaki sıralamaya göre giderseniz zaten bu kapıları göreceksiniz. Bu kapılardan ilki Bab Boujloud. Bu kapı Fes’in en ünlü kapılarından biri. “Mavi Kapı” olarak da bilinen bu yapı, şehrin girişinde yer alıyor. Kapının mavi tarafı Fes’in modern yüzünü, yeşil tarafı ise İslam’ı temsil ediyor. Bab Chorfa ise Fes’in bir diğer önemli kapısı. Bu iki kapı birbirine oldukça yakın konumda. Haritadaki konumları burada.
Jnan Sbil
Fes’in tarihi atmosferinden biraz çıkıp doğayla buluşmak isterseniz Jnan Sbil’i görmenizi öneririm. Jnan Sbil, Fes’in en güzel parklarından biri ve doğayla buluşmak isteyenler için bir vaha gibi. Biz burayı çok sevdik. Sanırım labirent gibi sokaklardan sonra yeşil ile buluşmak iyi geldi. Bu park sıra sıra Palmiye ağaçları ile süslü bir yer. Burada oturup insanları izlemek terapi gibi. Fes’te kafayı dinlemek isterseniz burayı ziyaret edin. Konum burada.
Fes Kraliyet Sarayı
Fes Kraliyet Sarayı, şehrin en etkileyici yapılarından biri. Bu görkemli saray, Fas kraliyet ailesinin resmi ikametgahlarından biri ve yalnızca dışarıdan izlenebiliyor. Sarayın devasa altın kapıları, zarif mozaikleri ve detaylı işlemeleriyle oldukça etkileyici. Bu sarayın toplamda 7 kapısı var. Lakin içeri giremiyorsunuz. Askerlerin fotoğrafını çekmek yasak bilginiz olsun. Vaktiniz yoksa burayı pas geçin. Konum burada.
İpucu: Vaktiniz geniş ise sarayın yakınındaki Yahudi Mahallesi olan Mellah’ı ziyaret edebilirsiniz.
Borj Sud
Fes şehrini kuşbakışı izlemek isterseniz adres Borj Sud. Bu tarihi kale, eski dönemde şehrin savunması için stratejik bir tepe üzerine inşa edilmiş. Fes’in büyüleyici manzarasını görebileceğiniz en iyi yer. Gün batımında buradan şehri izlemek, güzel bir deneyim olabilir. Kalenin etrafında bir şey yok. Sadece Fes Medina manzarası izlemek için buraya gidebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.
12 maddelik Fes gezilecek yerler başlıklarımı tamamladım. Fes’te bu yerleri gezmeniz yeterli olur diye düşünüyorum. Şehirde ekstra bir yer keşfederseniz yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Şimdi de Fes ile ilgili bilmeniz gereken diğer hususları belirtelim. Özellikle konaklama noktasında Fes’te çok güzel tesisler var. Biz de bunlardan birinde kaldık ve inanılmaz memnun kaldık. Okumaya devam.⬇️
Fes Gezi Rehberi
Fes’te Nerede Kalınır?
Fes’te konaklama için kesinlikle Fes Medina’da bulunan Riadlar’da kalmalısınız. Bu zamana kadar konaklama deneyimlerinizin ötesinde bir deneyim yaşayacağınıza eminim. Biz de Fes’te çok güzel bir riad otelde kaldık. İnanılmaz memnun kaldık. Burası Fes’te en okkalı tavsiyemdir.
Fes’te konakladığımız otelin adı Riad Mayfez. Otel hem lüks hem de Fas’ın kültürünü çok güzel yansıtan bir tesis. Biz bu otelde öyle bir odada kaldık ki kendimizi kral&kraliçe gibi hissettik. Havuzundan kahvaltısına, mimarisinden misafir ilişkilerine kadar oteli çok beğendik.
Otel, Fes Medina’da olduğu için kiraladığımız arabayı tesisin gönderdiği konuma park ettik. Sonrasında da otel çalışanları bizi aldı ve Fes’in ara sokaklarından otele ulaştırdı. Otelin kapısından zaten nasıl bir yere gireceğinizi anlıyorsunuz. Gerçekten muhteşem bir deneyim. Instagram hikayelerimi izleyin ne demek istediğimi anlarsınız.❤️ Rezervasyon bağlantısı ve detaylar bu bağlantıda. Diğer Fes otel tavsiyelerimizi de aşağıda bulabilirsiniz.
Bilgi: Riad, Fas mimarisine özgü, genellikle avlu etrafında düzenlenmiş, küçük bir havuzu olan geleneksel konaklama ve yaşam alanına deniliyor.
Riad Mayfez
Riad Fes – Relais & Châteaux
Riad Sidrat Fes
Riad Zamane Fès – Boutique & Spa
Fes Kaç Günde Gezilir?
İlk olarak şunu belirteyim; Fas’a gidecekseniz programınızda muhakkak Fes şehri yerini almalı. Burayı görmeden Fas’tan dönerseniz bu ülke çok eksik kalmış olur. Hatta şunu söyleyelim; Marakeş’ten ziyade Fes bizde çok daha güzel etki bıraktı. Marakeş’in aşırı turistik havası ve pahalılığı bize oldukça itici gelmişken, Fes’te bu durumlar daha minimal düzeyde. Dolayısıyla Fes gezi planınızda kesinlikle olsun.
Peki Fes kaç günde gezilir? Fas şehirleri için dediğim genel bir önerme var; bu ülkede bir şehre maksimum 2 gün ayırmalısınız. Fes için ise bize göre 1 tam gün yeter diye düşünüyoruz. Vaktiniz geniş ise bu şehre 2 gün de ayırabilirsiniz. Ya da tam tersi vaktiniz kısıtlıysa yukarıdaki yanına kalp koyduğum gezilecek yerleri görmeniz yeterli olur diye düşünüyorum. Biz 1 tam gün Fes’e zaman ayırdık ve sonrasında Şafşavan’a doğru yol aldık. Vaktimiz geniş olsaydı Fes’e 2 gün net ayırırdık. Fes sokakları ve havası 2 günü fazlasıyla hak ediyor.
Fes’te Ne Yenir?
Fes’te ne yenir sorusunun cevabı, Fas mutfağının eşsiz lezzetleriyle dolu! İlk olarak, tajin kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet. Kilden yapılmış özel bir kapta pişirilen bu yemek, et, tavuk veya sebzelerle hazırlanıyor. Özellikle erikli ve bademli kuzu tajin, Fes mutfağına özgü bir tat. Bunun yanında, mercimek ve nohut gibi malzemelerle yapılan harira çorbası, doyurucu ve geleneksel bir başlangıç.
Meze severler için zaalouk, patlıcan ve domatesin baharatlarla birleştiği hafif ve lezzetli bir seçenek. Daha tatlı bir şeyler arıyorsanız, tatlı ve tuzluyu bir araya getiren pastilla tercih edebilirsiniz! Tabii ki Fas’ın olmazsa olmazlarından couscous, sebzeler ve etle servis edilen bir klasik. Tatlı bir kapanış için ise tarçın, şeker ve bademle süslenen seffa güzel bir tercih olabilir. Yemeklerinizi mint çayı ile taçlandırmayı unutmayın; bol şekerli ve taptaze nane aromalı bu çay, Fas kültürünün bir simgesi. Aşağıda Fes mekan önerilerimizi bulabilirsiniz.
Fes Mekan Önerilerimiz
- Ishq Restaurant
- Dar Roumana
- The Ruined Garden
- Cafe Clock
- Restaurant Dar Hatim
- Nur Restaurant
- Chez Rachid
- Mezzanine
- Riad Fes Restaurant
Fes’te Bunlara Dikkat!
- Eski medinayı ziyaret ederken mütevazı ve yerel geleneklere uygun giyinmeniz iyi olur. Dekolteli elbiseler giyebilirsiniz lakin atmosfer buna uygun değil ve dikkat çekersiniz. Dikkat çekmeniz ise yürüyen para olarak görülme muamelesine neden olabilir.
- Turistlerin yoğun olduğu bölgelerde çantanıza dikkat edin.
- Çarşılarda alışveriş yaparken pazarlık yapmayı unutmayın.
- Eski Medinanın dar ve karmaşık sokaklarında kaybolmamak için navigasyonu iyi takip edin. Size her yol gösterene prim vermeyin. Bu kişilerin bir çoğu sizi anlaştığı yere götürmeye çalışacaktır. Dolayısıyla kendi rotanızı kendiniz çizin ya da rehber ayarlayın. Fes Medinası Rehberli Yürüyüş Turu
- Sokak yemeği yemeden önce hijyen şartlarına dikkat edin.
- Cami ve diğer dini mekanlara girerken saygılı olun ve ziyaret kurallarına uyun.
- İzin almadan kişilerin fotoğrafını çekmeyin.
- Yazın Fes’e gidecekseniz yanınızdan su ve güneş kremi ayırmayın.
- Mümkünse gece Medina’da tek başınıza dolaşmaktan kaçının.
- Fes’in dar sokaklarına araç ile girmeye çalışmayın. Araç park yeri noktasında kalacağınız otelden yardım alın.
Fes Sıkça Sorulan Sorular
Fes kaç günde gezilir?
Fes için 1 tam gün ayırmanız yeterli olur. Vaktiniz geniş ise bu süreyi 2 güne de çıkarabilirsiniz.
Fes-Şafşavan arası kaç km?
Fes’ten Şafşavan’a olan mesafe yaklaşık 130 kilometre. Fakat bu yol gerçekten Fas’taki en kötü yol olabilir. Çünkü her yerde bir çalışma var.
Fes şehri hangi ülkeye ait?
Fes, Fas ülkesine ait bir şehir. Fas’ın en eski ve en önemli şehirlerinden biri olan Fes, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü.
Fes’ten bu kadar. Bu şehir bizim Fas’ta en sevdiğimiz şehir oldu diyebilirim. Burayı muhakkak görmenizi öneririm. Şimdiden keyifli tatiller. Hoşça kalın.