En İyi Seyahat Uygulamaları : 15 Tavsiyem
Hep aklımdaydı bu yazıyı yazmak, sizlerle sevdiğim uygulamaları paylaşmak ama hep başka bir yazı ya da seyahat engel oldu. Ama artık oturdum bilgisayar başına ve en iyi seyahat uygulamalarından 15 favori uygulamamı tek tek yazmaya başladım. Bu uygulamalar özellikle yurtdışında hayat kurtarıcı. Sağlam bir gezi planı yapmak istiyorsanız yazacağım bu uygulamaların telefonunuzda olması şart.
Steve Jobs her şeyi bir telefona sığdırmak istiyordu ve bunda fazlasıyla başarılı oldu. Hayatımızı her noktada kolaylaştıran ve bize kolaylık sağlayan akıllı telefonlar ile seyahat etmek çok daha kolay oldu. Elinizin bir tık altında her şeyin olması oldukça konforlu bir deneyim sunuyor.
Şunu da belirteyim; telefonlarda her şey var ama bazen birilerine sora sora bir yerleri bulmak da çok keyifli. Gezdiğiniz her yerde illa teknoloji olması şart değil. Biz de çok planlı programlı gezmeye çalışıyoruz ama spontane gezmek başka keyifli. Neyse konuyu derinleştirmeden ben en iyi seyahat uygulamaları listeme geçeyim.
En İyi Seyahat Uygulamaları
Google Maps
Listeme Google Maps ile başlıyorum. Navigasyon, rota planlama denilince akla ilk gelen Google Maps seyahatlerimizin vazgeçilmez bir parçası. Uygulama üzerinde gideceğiniz yeri favoriye ekleme, rotanıza birden fazla durak ekleme gibi özellikler en sevdiğimiz yanları.
Google Maps’i çevrim dışı harita olarak da kullanabiliyorsunuz. Gideceğiniz yerde internet yoksa internet olan yerde bu yerin haritasını indiriyorsunuz ve orada iken bu haritayı offline kullanabiliyorsunuz.
Google Maps güzel ama eksi yanları da yok değil. Bazen sizi güzel rotadan çıkartıp dağa, ormana götürebiliyor. Bu da olmadık şeylerle karşılaşmanızı sağlayabiliyor. Bu noktada size tavsiyem rotaya tamam derken genel güzergaha genel olarak bakmanız olacaktır. Bir de bazen güzergâhı kendi değiştirmeye kalkıyor bu konuda da yanlışlıkla evet deyip farklı bir rotaya girmeyin.
Son olarak uygulama üzerinde gideceğiniz yerlerin fotoğraflarına ve yorumlarına bakabiliyorsunuz. Özellikle yorumlarda çok faydalı şeyler karşınıza çıkabiliyor. Yorumları tarihe göre sıralama da yapabiliyorsunuz.
Google Maps bir telefonda olması gereken en önemli uygulama. Apple ve Yandex haritalar da diğer alternatifler. Dediğim gibi uygulama güzel ama özellikle rota konusunda kontrolü tamamen uygulamaya bırakmamanız gerekiyor.
Maps Me
Maps Me uygulaması yurt dışında en yakın arkadaşınız olabilecek potansiyelde bir uygulama. Peki nedir bu Maps Me ? Bu uygulama bir çevrimdışı harita uygulaması. Yani internet olmadan size haritaya ulaşım imkanı sağlıyor. Maps me gerçekten çok kullanışlı bir rota planlama uygulaması. İyi bir seyahat planı için telefonunuzda olmalı. Sadece bu konuda bir kaç taktiğe ihtiyacınız var.
Maps me uygulamasını indirdiniz diyelim ve yakın zamanda yurt dışı seyahatiniz olacak. Eğer yurt dışında sim kart almayacaksanız yani internet kullanmayacaksanız Maps me telefonunuzda önceden olması gerekiyor. Sadece yapmanız gereken internet olan ortamda Maps me uygulaması üzerinden gideceğiniz yerin haritasını indirmek. Haritayı indirdikten sonra gezeceğiniz yerleri favoriye atın ve offline haritanın tadını çıkartın. Yurt dışında bu uygulamayı çok seveceksiniz.
Çevrimdışı haritalar ile ilgili detayları bu yazımda bulabilirsiniz. Bir de Yurtdışına İlk Kez Gideceklere Tavsiyeler başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz. Her şey sizin seyahatlerde işinizi kolaylaştırmak için.😊
Google Translate
En iyi seyahat uygulamaları listemin en önemli uygulaması olan Google Translate’e geldik. Yurt dışında çok fazla işinize yarayacak olan bu uygulamanın bir çok artısı var. Yurt dışına çıkacaksanız Google Translate muhakkak telefonunuzda olsun.
Bu uygulama çevrimiçi çalışıyor. Yani internet şart. Uygulamada istediğiniz şeyi yazıyorsunuz ve anında karşınıza istediğiniz dilde çeviri geliyor.
Uygulamada en sevdiğim nokta kamera uygulaması. Kameradan herhangi bir yazılı görseli çekiyorsunuz ve anında uygulama fotoğraf üzerinde kendi dilinize çeviri yapabiliyor. Bu özellik müzelerde oldukça işe yarıyor.
Turna
Bir seyahatin olmazsa olmazı elbette uçak bileti. Uçak bileti bulmak için de benim en çok kullandığım uygulamalardan biri Turna uygulaması. Bu uygulama üzerinden hızlıca uçak biletlerini tarayabiliyorsunuz. Kullanıcı dostu ara yüzü oldukça pratik. Uçak biletine ek olarak otobüs bileti de bakabilirsiniz bu uygulama üzerinden.
Turna’nın en sevdiğim yanları şunlar: Ücretsiz canlı destek, vize işlemlerinde danışmanlık, online iptal ve değişiklik imkanı, koşulsuz bilet iptal imkanı gibi özellikleri Turna’yı çok cazip kılıyor. Yakın zamanda mobile gelen otel rezervasyonu özelliği de var. Bu uygulama telefonunuzda olmalı nokta net. 😍
Uçak bileti alırken mümkün mertebe hızlı olmalısınız. Hele ucuz uçak bileti bulduysanız bu hızınız 2 kat artmalı. Dolayısıyla sağlıklı güzel bir uygulama noktasında Turna iyi bir şekilde ihtiyacınızı görecektir.
Bla Bla Car
Bla Bla Car uygulamasını, yolculukları paylaşma platformu olarak tarif edebilirim. Bu uygulamada hem sürücü tarafında olabilirsiniz hem de yolcu. Bla Bla Car’ı kullanmak oldukça basit. Uygulamayı yüklüyorsunuz gideceğiniz yönü belirliyorsunuz ve sizle aynı yere giden kişilerle yolculuğu paylaşıyorsunuz.
Sürücü tarafında iseniz rotanızı uygulamaya ekliyor ve yolcuların size ulaşmasını bekliyorsunuz. Yolcu tarafında iseniz tam tersi mantık. Tabi bu yolculuk ücretli şekilde oluyor. Yolcu iseniz sürücü ile anlaştığınız ücreti yolculuk sonunda sürücüye ödüyorsunuz. Ücretler oldukça makul seviyelerde.
Uygulama Avrupa’da oldukça yaygın kullanılıyor, Türkiye’de ise yavaş yavaş gelişiyor. Biz Bla Bla Car’ı sürücü olarak çok fazla kullanıyoruz. Hem maliyetlerimizi azaltıyoruz hem de yeni insanlarla tanışıyoruz. Bu uygulamada amaç kar etmek değil sadece yolculuğu paylaşmak ve maliyeti azaltmak. Uygulamada fiyat belirlerken limitler bulunuyor. Yani yüksek rakamlar yazma durumunuz yok.
Uygulamada en çok yaşadığımız sorun rezervasyon iptal sorunu. Habersizce yapılan iptaller biraz can sıkıcı olabiliyor. Bunun dışında biz onlarca yolcu ile yolculuğumuzu paylaştık güven açısından hiç bir sorun yaşamadık. Yine de değerlendirme puanı almış sürücüleri ya da yolcuları seçmeniz güzel olacaktır. Detayları uygulamanın web sitesinde bulabilirsiniz.
Uber
Bir zamanlar ülkemizde olan ama daha sonra ne yazık ki ülkemizden çekilen UBER gerçekten güzel bir taksi uygulaması. Özellikle İstanbul’da taksicilik sektörüne kalite katan UBER bir çok ülkede aktif olarak kullanılıyor.
Yurt dışında Uber çok faydalı bir uygulama. Uygulamanın en güzel artısı gideceğiniz yerin maliyetini hemen göstermesi ve uygulama üzerinden online ödeme yapabilmeniz. Parayla, taksici ile uğraşmıyorsunuz. Rota belli, maliyet belli. Kafanız oldukça rahat. Biz bu zamana kadar Uber ile onlarca yolculuk yaptık hiç sorun yaşamadık. Hatta Ukrayna Lviv’de Uber takside telefonumu unuttum sağolsun sürücü telefonumu getirdi.😊
Uber her ülkede kullanılan bir uygulama değil. Bazı ülkeler kendileri Uber benzeri uygulamalar geliştirmiş. Gitmeden önce bu tarz uygulamaları bulup telefonunuza indirmenizde fayda var. Yurt dışında araç kiralamayacaksanız bu uygulamalar en sağlıklısı.
XE Currency
XE Currency uygulaması özellikle yurt dışında çok iyi iş görüyor. Uygulamada her türlü parayı çok rahatça çeviri yapabiliyorsunuz. Buna ek olarak istediğiniz sayıda döviz kuru ekliyorsunuz ve uygulama hemencecik girdiğiniz tutarı istediğiniz kura çevirebiliyor. Örneğin uygulama ana sayfasına Dolar, Türk Lirası ve Ürdün Dinarı ekliyorsunuz. Siz TL kısmına 100 yazınca diğer kurlarda hemen 100 TL’nin karşılığını veriyor.
Uygulamanın en güzel yanı çok pratik olması. Siz yurt dışında dövizcide para bozdururken bu uygulama ile dövizciden daha hızlı olacaksınız. XE Currency uygulamasını, internete bağlı olmadığında offline olarak da kullanabiliyorsunuz.
Alpenglow
Alpenglow aslında fotoğrafçılar için bir destek uygulaması. Yani seyahatle çok alakalı olmasa da ben listeme eklemek istedim. Çünkü fotoğraf da seyahatin vazgeçilmez bir parçası. Bu uygulamada size en iyi fotoğraf çekme zamanı noktasında sağlam destek veriyor.
Alpenglow uygulaması ile fotoğraf çekmek için en iyi zaman dilimini yakalayabilirsiniz. Özellikle bizim tercih ettiğimiz Golden Hour saatini uygulama gittiğiniz her yerde size sunabiliyor. Bunun dışında Güneşin doğuşu, batışı, blue hour gibi zaman dilimlerini de size gösteriyor. Bu zaman dilimlerini yakalamak için alarm da kurabiliyorsunuz. Golden hour geldiğinde telefonunuza bildirim düşüyor.
Bence fotoğraf çekme noktasında güzel zaman dilimlerini yakalamak isterseniz bu uygulama telefonunuzda muhakkak olmalı. İyi bir influencer golden hour’u kaçırmayandır. 😂
AccuWeather
Bir seyahate çıkmadan önce ilk baktığımız şeylerden biri hava durumu. Havanın kötü olması demek planların aksaması demek. Dolayısıyla hava durumunu yakından takip etmek önemli.
Ios ve Android’in kendi hava durumu uygulamaları var. Fakat alternatif için AccuWeather uygulamasını deneyebilirsiniz. Bu uygulama oldukça pratik. Seyahat edeceğiniz yeri yazın ve karşınızda hemen hava durumunu görün.
Uygulamada aylık hava durumunu da görebiliyorsunuz. Bilmediğiniz bir yere uzun vade bilet alacaksanız aylık hava durumuna bakmayı unutmayın.
Booking
Konaklama bir seyahatin en önemli parçası. Bu noktada da bir çok otel uygulaması var. Bunlardan en önemlisi de Booking. Dünya çapında olan bu uygulama ile dünyanın her yerinden kolayca rezervasyon yapabilirsiniz. Ara yüzü oldukça sade ve şık.
Biz bu uygulamayı fazlasıyla kullanıyoruz. Tesislerin yorumları oldukça dürüstçe yazılıyor. Bunun dışında filtreme yaparak kahvaltı dahil ya da ücretsiz iptal seçenekleriyle de arama yapabiliyorsunuz.
Booking şu anda Türkiye’de yurt içi oteller için hizmet vermiyor. Fakat yurt dışı otellerini booking üzerinden ayarlayabilirsiniz. Uygulamanın müşteri destek kısmı da var. Bir kaç kere lazım oldu gayet verim almıştık. Bir de uygulama üzerinde zaman zaman indirim kampanyaları yapılıyor bilginiz olsun.
Airbnb
Airbnb son yılların en popüler konaklama uygulaması. Uygulama ile başkasının evinde kalabilir, birbirinden farklı evlerde konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Airbnb’de otel yok ev var. Burada tamamen size ait olan evi başkalarının konaklamasına açıyorsunuz. Biz bu uygulamayı oldukça fazla deneyimledik. Otellere göre çok daha uyguna ev bulma imkanınız var. Özellikle Meksika’da bu uygulama çok işimize yaradı.
Uygulama üzerinden kiralayacağınız evin tüm detaylarını görebiliyorsunuz. Filtreleme yapıp ev sahibi ile kolayca iletişime geçebiliyorsunuz. Uygulamada hem kullanıcı hem de dilerseniz evinizi kiralayan kısmında olabiliyorsunuz. Bence özellikle yurt dışında farklı bir konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız Airbnb’den bir ev kiralayıp bu deneyimi yaşamalısınız.
Bu uygulama ile ilgili yazdığım detaylı rehber burada.
Couchsurfing
Couchsurfing, dünya genelinde insanların birbirlerinin evinde ücretsiz konaklamasını sağlayan bir website ya da uygulama. Kulağa biraz garip geliyor değil mi ”Tanımadığın birinin evinde konaklama.” Couchsurfing bunu en iyi ve en kolay şekilde yapmanızı sağladığı için bu gariplik hissi normal bir duruma dönüşüyor.
Couchsurfing’in en temel fonksiyonu konaklama olsa da size farklı insanlarla tanışma ve onlarla etkinlik düzenleme imkanı da sağlıyor. Bunun yanında Couchsurfing’in söyle bir güzelliği de var. O da evinde kalacağınız kişinin programı müsaitse gittiğiniz yeri onla gezme imkanı. Düşünsenize bir şehri oranın yerlisi ile gezdiğinizi. Sizin 1 haftada kazanacağınız deneyimi sizi misafir eden kişi sayesinde belki 2 günde öğreneceksiniz.
Not: Uygulama pandemiden sonra bütçeyi düzeltmek için kullanıcılarından ücret talep ediyor.
Tripadvisor
En iyi seyahat uygulamaları yazıma yılların kök salmış uygulaması olan Tripadvisor ile devam ediyorum. Adı üzerinde tam da tavsiye ve öneri arıyorsanız bir Tripadvisor’a bir de Bujuyollarda.com’a ihtiyacınız var.😁
Tripadvisor dünya çapında çok önemli bir site. Özellikle yabancılar bu siteye bakmadan neredeyse hiç bir yere gitmiyor. Sitede gezeceğiniz yerler, yapacağınız aktiviteler, konaklayacağınız oteller ile ilgili ince nüansları yakalayabileceğiniz bir çok detay var. Kullanıcı yorumları oldukça tarafsız.
Çok fazla seyahat eden biriyseniz bu uygulama telefonunuzda olmalı. Özellikle otel ve restaurant tercih etmeden önce bu uygulamaya göz atmanızda fayda var.
Skyscanner
Uçak bileti arama noktasında kullandığım en önemli uygulamalardan biri Skyscanner. Uygulamanın kullanıcı ara yüzü oldukça sade ve güzel. Benim sevdiğim en güzel yanlarından biri de oldukça kapsamlı arama yapması. Bu da en ucuz bileti yakalamanızı sağlayabiliyor.
Uygulama güzel fakat ucuz uçak bileti alırken firmanın kendi sayfasına göz atmayı unutmayın. Aramayı yaparken dünyayı keşfet kısmı var. Bu kısımda sadece kalkış yerini seçin varış kısmına her yere, seyahat tarihi kısmına herhangi bir tarih seçiliyken aratın. Uygulama size seçiminize göre gidiş dönüş ya da tek yön biletleri listeliyor.
Bilet alırken sizi başka firmaların sitesine de yönlendirme yapabiliyor bu konuda dikkatli olun ve detayları okuyun.
Moovit
Toplu taşıma bir seyahatte şehir içi ulaşım noktasında olmazsa olmaz. Moovit uygulaması size şehir içi ulaşım noktasında tüm toplu taşıma araçlarının bilgisini veriyor. Bu durumda aracınız yoksa işinizi oldukça kolaylaştırıyor.
Uygulama üzerinde siz nereden nereye gitmek istediğinizi yazıyorsunuz, o da size toplu taşıma hatlarını hemen sunuyor. Başlangıç noktasından yürümeniz gerekiyorsa bunu da belirtiyor. Birden fazla otobüs kullanacaksanız onu da kombine ediyor. Yolculuk sırasında uygulama size eşlik ediyor. Sadece güzergah tamamsa Start’a basın ve yol alın.
Not: Bu uygulama İstanbul’da oldukça fazla kullanılıyor bilginiz olsun.
En İyi Seyahat Uygulamaları listemde toplam 15 uygulama bulunuyor. Tabi daha niceleri var ama bunlar en önemlileri. Listemi 50 tane yapıp sıkmak istemedim sizi. Bunlar zaten barındırdıkları özellikleriyle hepsini kapsayıcı uygulamalar. Bu uygulamalar telefonunuzda olsun yeter. Umarım faydalı bir liste olmuştur. Listede bu da olmalı dediğiniz uygulama varsa yorumlarda muhakkak paylaşın hemen değerlendirmeye alalım.😊