Drone Bakımı Nasıl Yapılır | 8 Adımda Drone Temizliği
Drone’lar hayatımıza çok hızlı bir şekilde girdi ve bir çok alanda kullanılmaya başlandı. 10 yıl öncesinde belki hiç aklımızda yoktu drone’lar ama şu an her yerdeler. Bir çok alanda kullanılan drone’lar oldukça büyük bir sektör oluşturdu. Drone’ları fotoğraf ve video çekimlerinde, askeri ve tarımsal yerlerde, arama ve kurtarma alanlarında her yerde görebiliyoruz. Bujuyollarda olarak Biz ise drone’umuzu hobi amaçlı kullanıyoruz ve çekimlerimizde en iyi fotoğraf ve videoları yakalamaya çalışıyoruz.
Bu yazımda drone bakımı nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Drone’lar bir çok elektronik alete göre daha pahalı cihazlar. Orta standart drone’ların fiyatı yaklaşık 20.000 TL’den başlıyor. Yani küçük bir yatırım yapıyorsunuz gibi. Drone aldıysanız cihazı iyi kullanmanız ve cihaza iyi bakmanız şart. Drone bakımı ya da temizliği nasıl yapılır aşağıda tek tek yazdım. Bunlara dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız ve dronunuzu uzun ömürlü kullanırsınız.
Drone Bakımı Nasıl Yapılır ?
Temiz Tutmak Şart
Bir eşyayı temiz tutmak ya da temiz kullanmak sadece drone değil tüm elektronik eşyalar için geçerli bir durum. Elektronik eşyaları temiz tutarsanız bu eşyaları çok daha uzun ömürlü kullanırsınız. Temiz tutmak için ilk olarak cihazı iyi kullanmanız lazım. Yani sürekli temizleseniz de hoyrat kullanırsanız temizlik çok da işe yaramaz. Özenli kullandıktan sonra bu eşyaların yıllık bakımını da yaptırdığınızda temizlik açısından sorun yaşamazsınız.
Peki drone nasıl temiz tutulur ? İlk olarak dronelar çok hassas cihazlar. Bu cihazları hem dikkatli kullanmalısınız hem de bakımlarına özen göstermelisiniz. Özellikle droneların kamera, gimbal, sensör ve pervaneler temizlik açısından oldukça önemli. Bu parçaların bakımına dikkat ederseniz kaza yapma olasılığınız çok daha az olur.
Gelelim drone temizliğine. Dronunuzu temizlerken gözlük temizleme bezlerini ve spreylerini kullanabilirsiniz. Dronun dış yüzeyini bu bez ve spreyle temizleyebilirsiniz. Kamera, sensörler ve pervaneleri de aynı şekilde temizleyebilirsiniz. Suyu beze sıkıp öyle temizlemenizde fayda var. Kamera ve sensörlerde hassas davranın ve yüzeyde su bırakmadığınızdan emin olun. Havalandırma deliklerine kesinlikle su sıkmayın.
Drone’larda temizlik konusunda bizimde yaşadığımız en önemli sorun toz tutma. Drone havalanırken pervaneler tozu kaldırıyor ve drone oldukça toz tutuyor. Bu noktada tavsiyem dronu elden kaldırmak ve ele indirmek. Bu çok hassas bir iş, iyi öğrenmeniz lazım. Toz tutan dronu temizlerken yukarıda saydığım malzemeleri kullanabilirsiniz. Drone havalandırma yerlerine kaçan tozları temizlerken de iğne kullanmayın. Bez yardımı ile tozlu yerleri temizlemeye çalışın.
Not: Yaşadığımız bir tecrübeyi size aktarmak istiyorum. Drone uçuracaksanız asla kum plajda dronu yerden kaldırmayın ve yere indirmeyin. Biz bu hatayı yaptık ve drone içine geçen kumu çıkarmak için yarım gün feda ettik. Özetle kum ve topraklı alanlarda kaldır indir işini yapmayın !
Güncellemelere Dikkat
Günümüzde bir çok elektronik eşya gibi dronelar da bir yazılım sistemine sahip ve bu yazılım firmalar tarafından zaman zaman güncelleniyor. Tıpkı akıllı telefonlar gibi. Drone güncellemeleri zamanında yapmanız cihaz sağlığı açısından önemli. Çünkü bu güncellemeler genellikle performansı artırıyor ve yeni özellikler ekleyerek güvenlik sorunlarını düzeltiliyor.
Peki drone nasıl güncellenir? Bu sorunun cevabı oldukça basit. Drone güncellemesi için ihtiyacınız olan şey internet. İlk olarak dronunuzu açıyorsunuz, kumandayı telefona bağlıyorsunuz ve uygulamanın arayüzüne giriyorsunuz. Uygulamadan hakkında kısmına girip cihazı ve güvenlik veri tabanını güncelleme varsa güncelleyebiliyorsunuz. Drone yazılımı indiriyor ve güncellemeyi kendi kendine tamamlıyor. Güncelleme sırasında drone açılıp kapanabiliyor. Güncelleme işlemi oldukça basit.
Drone güncellerken internetin kopuk olmadığı yerlerde bu işi yapmaya çalışın. Kamera koruyucuyu da çıkarmayı unutmayın. Yani güncelleme yapacaksanız dronu uçuşa hazır hale getireceksiniz ve güncelleme yapacaksanız. Aman dikkat edin yanlışlıkla havaya kaldırmayın.😊
Not: Drone güncelleme işlemi için bataryaların genel olarak %50 seviyenin üstünde olması gerekiyor. Güncelleme sonrası dronu 1 kez daha açıp kapatmanızda fayda var.
Bataryalar Önemli
Drone bakımı nasıl yapılır sorusunda sıra bataryalarda. Droneların olmazsa olmaz parçası varsa o da bataryadır. Normal bir drone aldığınızda genelde 1 batarya gelir ama combo paket aldığınızda 3 bataryanız oluyor. Batarya bakımı, drone’unuzun performansını optimize etmek ve bataryanın ömrünü uzatmak için önemli.
Bataryaları doğru kullanırsanız ömürleri de uzar. Eğer combo yani fly more kit alırsanız bataryalarınıza numara verin şarj ederken işiniz daha kolaylaşır. Droneların uygulamalarında da bataryaların dolum durumları ve sağlığı hakkında genel bilgiler mevcut. 2. el drone alırken bataryaların durumunu yazılımdan kontrol edebilirsiniz. Şimdi bataryalara nasıl iyi bakılır sorusunun cevabına geçelim.
- İlk olarak bataryaları doğru şekilde şarj edin Drone bataryasını şarj etmek için sadece üreticinin önerdiği şarj cihazını kullanın ve batarya seviyesi %20’nin altına düşene kadar bekleyin.
- Bataryaları soğuk veya sıcak ortamlardan koruyun. Bataryalar, -10°C ila 50°C aralığında saklanmalı.
- Bataryaları düzenli olarak kullanın. Bataryayı uzun süre kullanmadıysanız, her üç ayda bir tamamen şarj edin ve boşaltın. Dronu uzun süre kullanmayacaksanız drone üzerinde batarya bırakmayın.
- Bataryaları düzenli aralıklarla temizleyin. Bataryanın üzerinde biriken toz ve kirler, bataryanın verimliliğini etkileyebilir.
- Bataryayı uzun süre kullanmayacaksanız, %50 ila %70 aralığında şarj edin ve serin ve kuru bir yerde saklayın.
Bataryaların bakımı önemli. Ama ne kadar iyi bakarsanız bakın her bataryanın bir ömrü var. Yine de bu ömrü uzatmak sizin elinizde. Son olarak batarya dolum sayılarını drone uygulamanızdan görebiliyorsunuz.
Pervane Bakımı
Dronları drone yapan pervanelerdir. Dolayısıyla bu parçaların bakımı oldukça hassas. Pervanelerin bakımı dronun verimli çalışması, uzun ömürlü olması için oldukça önemli. Aşağıdaki adımları takip ederek pervanelerin temizliğini yapabilirsiniz.
- İlk olarak pervaneleri yuvasından dikkatli çıkartın. Çıkartırken çıkarma yönüne doğru oklar vardır. O yöne doğru hassas şekilde çıkartın.
- Daha sonra pervaneleri temizleyin. Pervanelerin üzerinde biriken toz, kir ve diğer kalıntıları temizlemek için, hafif bir temizleyici veya nemli bir bez kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaparken, pervaneleri aşırı ıslatmayın.
- Temizlik sonrası pervanelerin kırık, çatlak veya hasarlı olup olmadığını kontrol edin. Pervanelerde herhangi bir hasar varsa, bunları değiştirmeniz gerekli. Combo paketlerde yedek pervane mevcut.
- Bu işlemlerden sonra pervaneleri yerine sağlam takın. Doğru kola doğru pervane takın aksi takdirde cihazın aero dinamik yapısı etkilenir.
- En son uçurmadan önce test edin. Sadece motorları çalıştırarak test edebilirsiniz.
Not: Pervanelerin kırılmaması için piyasada satılan pervane koruyucularından alabilirsiniz. Bu koruyucular sayesinde elden kaldırma ve ele indirme çok daha rahat oluyor. Sadece çıkarıp takması biraz zahmetli.
Motor Bakımı
Drone motorları, drone’un doğru ve stabil bir şekilde uçmasını sağlayan en önemli parçalar arasında yer alıyor. Drone motorları, yoğun kullanıma bağlı olarak aşınabilir ve zamanla performans kaybına uğrayabilir. Bu nedenle, drone motorlarına düzenli bakım yapmak şart. Drone motorlarını aşağıda saydığım adımlarla temizleyebilirsiniz. Drone motorundan kastım kollardaki pervaneleri çeviren motorlardır.
- Motorları temizleyin: Motorların, toz, kir ve diğer yabancı maddelerden arındırılması önemlidir. Motorları temizlemek için yumuşak bir fırça veya hava üfleyici kullanabilirsiniz. Motorun içine su veya diğer sıvı maddeler kaçmasını önlemek için, sadece kuru temizleme yöntemlerini kullanın.
- Motor vidalarını sıkın: Motor vidalarının gevşemesi, motorların doğru çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle, motor vidalarını düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde sıkın.
- Motorların dengesini kontrol edin: Dengesiz motorlar, drone’un stabilitesini etkileyebilir. Bu nedenle, motorların dengesini kontrol etmek önemli. Motorların dengesi bozulmuşsa, dengelemek için özel aletler veya motor koruyucu çerçeveler kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak, drone motorlarına düzenli bakım yapmak, drone’un performansını ve ömrünü artırır. Yukarıdaki adımları takip ederek, motorların temizliğini, vidalarının sıkılmasını, dengesini kontrol etmeyi ve yedek parça temin etmeyi ihmal etmeyin.
Drone Kalibrasyon Ayarları
İyi bir şekilde drone kullanmak için kalibrasyon şart. Drone kalibrasyon ayarları drone’un doğru ve stabil bir şekilde uçmasını sağlamak için yapılması gereken ayarlamadır. Bu ayarlamalar genellikle drone’un hassasiyetini, eğimini ve manyetik alanını kalibre etmek için yapılıyor. Kalibrasyon işlemi, drone’ların kullanım kılavuzunda detaylı olarak açıklanıyor.
Drone kalibrasyon ayarları aşağıdaki gibi:
- Gimbal Kalibrasyonu
- Kumanda Kalibrasyonu
- Pusula Kalibrasyonu
- IMU Kalibrasyonu
Yukarıdaki kalibrasyonları dronun telefon uygulamasından kolayca yapabilirsiniz. Uygulamanın ara yüzüne girin ve kalibre et seçeneği ile işleme başlayın. Sadece yapmanız gereken talimatları dikkatli şekilde uygulamak. Kalibrasyon tamamlandımı cihaz olay tamamdır uyarısını veriyor.
Doğru Saklama
Drone bakımı nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı drone’u doğru koşullarda saklamak olacak. Drone’lar hassas cihazlar. Dolayısıyla bir yerden bir yere taşırken sağlam şekilde saklamalısınız.
Drone saklamak için sağlam bir çanta şart. Biz bazen kolay olsun diye farklı şeylerde taşıyoruz fakat gerçekten düşürme riski daha da artıyor. Dolayısıyla drone’u drone çantasında saklamalı ve taşımalısınız.
Drone çantalarında sadece drone’u değil diğer yan parçaları da taşıyabiliyorsunuz. Bu özel çantalar bataryadan kumandaya her şeyi içine alabiliyor. Bu noktada dış kaplaması iyi olan çantaları tercih etmenizde fayda var.
Servis Yardımı
Yukarıdaki adımlara ek olarak dronunuza gözünüz gibi bakıyorsanız yıllık periyotlarla drone’nunuzu servise verebilirsiniz. Serviste genel bakımlarını yaptırıp drone’nun ömrünü uzatabilirsiniz.
Drone servisleri noktasında piyasada bir çok servis var. Ne yazık ki çoğu da dolandırıcı. Bu noktada doğru servisi seçmeniz hem kazıklanmamanız hem de iyi bir hizmet almanız açısından önemli. Yıllardır drone uçuruyoruz ve bu sektörde öyle şeyler duyduk ki Allah göstermesin. İster bakım olsun ister kaza ya da kırım servis konusuna çok dikkat etmelisiniz.
Drone’ların hem servisi hem de bakımı için DJI Elektronik Teknik Servis firmasından gönül rahatlığıyla destek alabilirsiniz. Bizim dronumuz düştüğünde bize her noktada çok yardımcı oldular. Firmanın sahibi Rahman çok iyi teknik destek sunuyor ve eli oldukça hünerli. Drone tamir ve bakım işi çok hassas. Servis olarak kesinlikle iyi bir yer seçmelisiniz. Drone’nuza bir şey olursa bu bahsettiğim firmayla iletişime geçebilirsiniz. Aşağıda iletişim bilgileri mevcut.
DJI Elektronik Teknik Servis İletişim Bilgileri:
- Firma Adı: Dji Elektronik Teknik Servis
- Adres: Hoca Paşa, Ankara Cd. Dede Han/NO-40, K-4, 34110 Fatih/İstanbul
- Website: https://www.djiservisi.com/
Drone Bakımı Sıkça Sorulan Sorular
Drone nasıl güncellenir ?
Drone güncelleme işlemi için, cihazın üreticisinin sağladığı uygulamayı telefondan kullanmanız lazım. Drone’unuzu wifi ile telefona bağlayın. Uygulamada “hakkında” kısmında güncellemeyi indirin ve cihazı otomatik güncelleyin. Güncelleme tamamlandığında, drone’unuzu güncellemelerin doğru bir şekilde yüklendiğini doğrulamak için test edin.
Drone suya dayanıklı mı ?
Drone’ların suya dayanıklılığı, cihazın modeline ve üreticisine göre değişiyor. Bazı drone modelleri suya dayanıklı ve su üzerinde veya altında uçabilirken, bazı modeller suya temas ettiğinde ciddi hasar görebilir. Fakat şunu belirteyim; genel olarak drone’lar suya dayanıklı değildir. Bence dronu her zaman sudan uzak tutmakta fayda var.
Bir drone en fazla ne kadar havada kalır?
Bir drone’un havada kalma süresi, cihazın modeline, batarya kapasitesine, uçuş koşullarına ve kullanım şekline göre değişiyor. Ancak, günümüzde birçok drone modeli en az 20 dakika havada kalabilecek şekilde tasarlanıyor.