chichen itza

Chichen Itza : Mayaların Gizemli Kenti | Cenote Ik Kil & Valladolid

8 günlük Meksika gezimizin en önemli duraklarından biri şüphesiz Chichen Itza’ydı. Cancun gezi planımızın 1 tam gününü bu güzel piramitleri görmek için ayırmıştık. Tabi sadece Chichen Itza ile yetinmeyecektik. Aynı gün gezi programımıza Cenote Ik Kil ve Valladolid’i de ekledik. Hatta Cenote Suytun’u da ekleyecektik fakat Ik Kil’e gitme kararı aldığımızdan burayı pas geçtik.

Bizim için bu 1 gün dolu dolu, 5 dakikası boş geçmeyen bir gündü. Kısıtlı zamanda iyi iş çıkarmamız gerekiyordu ve bunu başardık. 1 gün öncesinde gidemediğimiz Coba Harabelerine bile aynı gün gitmeyi başardık. Gittik ama son dakika bizi içeriye kabul ettiler. Gerçekten tam anlamıyla çok güzel bir iş çıkardık ve hedeflerimize bir bir tik attık.

Not: Biz Tulum’da yaşadığımız küçük bir aksaklıktan dolayı Coba’ya gidememiştik. Bu yazıma Coba’yı dahil etmedim. Çünkü Coba, Tulum gezilecek yerler listesinde olan bir yer. Coba ile ilgili detayları Tulum yazımda bulabilirsiniz.

Chichen Itza : Mayaların Gizemli Kenti

Chichen Itza bizi tepeden tırnağa büyüleyen bir yer oldu. Piramitlerin görkemli yapısı, gizemli hikayeleri ve tarihi gerçekten çok etkileyici. Burası ile ilgili her şeyi adım adım size anlatmaya çalışacağım.

2007 yılında küresel bir ankette Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen Chichen Itza bu topraklarda hüküm süren Mayalar’a ait bir kent. Mayalar zamanında bu tarz önemli kentleri cenoteler etrafında inşa ediyorlarmış. Chichen Itza’nın etrafında da Cenote Ik Kil gibi çok güzel cenoteler var. Yazımda bu cenotelerden de bahsetmeye çalışacağım. Cenoteler hakkında daha detaylı bilgi için (https://bujuyollarda.com/meksikadaki-cenoteler/) bu bağlantıma göz atabilirsiniz.

Yucatan Yarımadası’nın derin ormanlarının içinde yer alan bu güzel piramitlerin detayları aşağıda. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına yazın seyahatte değilsem 24 saat içinde dönerim.

Chichen Itza Nerede & Hangi Ülkede ?

Chichen Itza Nerede & Hangi Ülkede ?

Chichen Itza (ya da okunuşuyla Çiçen İtza), Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda, Valladolid ve Merida şehirleri arasında yer alıyor. Yani Chichen Itza Meksika ülkesinin sınırları içinde kalıyor.

Bu güzel kent Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kenti. Bizim antik kentlerimizle karşılaştırdığımızda aslında geçmişinin çok da eski olduğu söylenemez. Aşağıda Chichen Itza ile Meksika’nın önemli şehirleri arasındaki mesafeyi bulabilirsiniz. Piramitlerin Google haritadaki konumu burada.

  • Chichen Itza – Cancun arası 197 km,
  • Chichen Itza – Merida arası 145 km,
  • Chichen Itza – Tulum arası 151 km,
  • Chichen Itza – Valladolid arası 45 km,
  • Chichen Itza – Coba Harabeleri arası 116 km,
  • Chichen Itza – Mexico City arası 1425 km,

Chichen Itza’ya Nasıl Gidilir ?

Chichen Itza’ya Meksika’nın bir çok şehrinden ister araba ile ister otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz Cancun şehrinden kiraladığımız araç ile buraya ulaştık. Yolculuk biraz uzun sürüyor. Dolayısıyla Chichen Itza’ya nereden gidecek olursanız olun size en büyük tavsiyem sabah erken kalkıp yola düşmek olacaktır. Ne kadar erken o kadar iyi. Saat sabah 7’den sonraya kalmamaya çalışın. Saat 5 gibi çıkarsanız tebriği hak etmiş olursunuz.🤗

Cancun’dan Chichen Itza’ya Araba İle Ulaşım

Biz Cancun’dan Chichen Itza’ya kiraladığımız araç ile gittik. Yol 197 km ve yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Bu noktada tecrübe ettiğimiz bir konuyu anlatmak istiyorum.

Cancun’dan Chichen Itza’ya giderken Google Harita size alternatif yollar sunuyor. Bu yollar aynı bizdeki gibi ücretli ve ücretsiz yol diye ayrılıyor. Ücretli yoldan kastım tabi ki otoban. Biz otobanı tercih etmedik ve normal yoldan gittik. Çünkü km ve saat olarak aralarında çok fark yoktu. Fakat normal yol bizi zorladı. Çünkü Cancun merkezden sonra yollar tek şerit oluyor ve bu da yavaş gitmenize neden oluyor. Ayrıca köylerin içinden geçtiğiniz için yollarda ben diyim 100 siz diyin 200 atlatmadan geçtik herhalde. Gerçekten atlatmalar bizi çok zorladı. Bazılarında levha da olmayınca ani fren yapmak durumunda kaldık. Yani normal yol hem zahmetli hem de zaman kaybına neden oluyor.

Otoban bu yola göre bir nebze daha iyi. Holbox’a giderken tur şirketinin aracı otobanı kullanmıştı. Bizdeki gibi geniş ferah yollar olmasa da hiç yoktan iyidir. Meksika’daki yollar ve araç kiralama ile ilgili detayları Meksika Gezi Rehberi‘mde bulabilirsiniz.

Cancun’dan Chichen Itza’ya Otobüs İle Ulaşım

Cancun’dan Chichen Itza’ya otobüs ile gitmek için Meksika’nın otobüs şirketi olan ADO’yu tercih etmek durumundasınız. Cancun’daki ADO istasyonlarından bu otobüslere binerek Chichen Itza’ya ulaşabilirsiniz.

ADO otobüsler her gün 08:45’te hareket ediyor. Dönüş ise Chichen Itza’dan 16:30’da kalkan otobüs ile oluyor. Otobüs yolculuğu yaklaşık üç saat sürüyor. Bilet tek yön 50 Meksika Pesosu. Otobüsle gitmenin dezavantajı arkeolojik alanda yaklaşık 5 saat kalmanız olacaktır.

Genelde insanlar Chichen Itza’ya daha yakın konumda olan Valladolid’e gelip burada 1 gün konakladıktan sonra Itza’ya sabah erken saatlerde gidiyor. Valladolid’ten Itza’ya gitmenin avantajı otobüs sefer sayısının fazla olması ve tabi ki erken ulaşım.

ADO otobüs biletlerini, online olarak ADO web sitesinden veya herhangi bir ADO otobüs istasyonundan şahsen satın alabilirsiniz. Cancun’daki ADO Terminali’nin konumu burada.

Chichen Itza Ne Demek ?

Maya döneminde şehirler tatlı su kaynağına ulaşım ve kutsal amaçlardan dolayı cenotelerin etrafında kuruluyormuş. Chichen Itza ismi de bu cenotelerden yani kuyulardan geliyor. Chichen Itza’nın adı, Maya dilinde “Itza kuyusunun ağzında” anlamına geliyor. Kuyu, bölgenin altından geçen ve muhtemelen şehrin su kaynağı olarak hizmet eden bir dizi yeraltı nehrini ifade ediyormuş.

Chichen Itza isminin kökeni: Chi (ağızlar), Chen (kuyular), VeItzá ise oraya yerleşen Maya kabilesinin adı.

Chichen Itza Ne Zaman Yapıldı ?

Arkeologlar, Chichen Itza’nın inşasının tam olarak ne zaman başladığından emin değiller. Yapılan araştırmalara göre şehrin M.S. 600-750 civarında inşa edilmeye başlandığını gösteriyor.

Chichen Itza’nın büyümesi ve gelişmesi birkaç yüzyıla yayılmış. Şehrin 1500 yaşından büyük olduğu tahmin ediliyor. Tarihsel kayıtlar, Chichen Itza’nın Kuzey Maya Ovalarında M.S. 600-1200 yılları arasında Mayaların önemli bir odak noktası olduğunu gösteriyor.

Chichen Itza’yı Kim İnşa Etti ?

Chichen Itza, Yucatan Yarımadası’nda yıllarca hüküm sürmüş bir halk olan Mayalar tarafından kuruldu. Mayalar arasında da farklı gruplar vardı. Bu gruplar arasından Veltza isimli grup tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.

9. yüzyılda Chichen Itza, yöneticilerinin orta ve kuzey Yucatan Yarımadasının çoğunu kontrol ettiği fiili bir bölgesel başkentmiş. Kuzey kıyısındaki Isla Cerritos’taki limanı aracılığıyla Chichen Itza, Amerika kıtasındaki diğer şehirlerle altın ve diğer hazineler dahil olmak üzere mal ticareti yapan önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş. Bu dönemde Itza şehrinde 50.000 kadar insanın yaşadığına inanılıyor.

Chichen Itza Neden Yapıldı ?

Chichen Itza, Yucatan Yarımadası’nın tüm bölgelerine yayılan Maya halkına ev sahipliği yapan bir şehirmiş. Mayalara ev sahipliği yapan bu şehir özellikle ticari faaliyetler, dini ayinler ve kentte yaşayan insanların sosyal ve kültürel yaşamı için inşa edilmiş.

Diğer bir düşünceye göre ise Mayalar tamamen lojistik nedenlerle Chichen Itza’yı inşa etmiş. Site, şehre taze yeraltı suyu sağlayan, aynı zamanda kutsal cenote olarak da adlandırılan büyük bir mezarlığa yakın olmasından dolayı kurulmuş. Yani taze içme suyuna yakınlık şehrin kurulmasında önemli bir faktör olarak kabul ediliyor.

Chichen Itza’daki En Önemli Yapılar

Chichen Itza’da birbirinden güzel yapılar var. Burada sağınız solunuz tarih ile dolu. Buradaki yapılardan en önemlisi El Catillo yani Kukulcan Piramiti. Bu yapılar ile ilgili tüm detaylar aşağıda.

  • El Castillo | Kukulcan Piramidi: Maya mimarisinin en uzun ve en dikkat çekici örneklerinden biri olan bu yapı, Mayapan’ın çöküşü sırasında Itza-Cocom kültürünün en yüksek noktasında inşa edilmiş. Kukulcan Piramidi üstte dikdörtgen bir tapınak olan dört taraflı bir piramit.
    Bu tapınağın ana cephesi, açık çeneli yılanları temsil eden iki sütuna sahip. Bunlar, tanrı Chaac’ın büyük bir maskesiyle süslenmiş ana girişi oluşturur. Ayrıca ana giriş, kısmalarla süslenmiş iki kare sütun tarafından desteklenen bir mimari bloka sahip.
    Arkeologlara göre Kukulcan Piramiti daha eski daha küçük bir yapının üzerine inşa edilmiş. Kazılar sırasında arkeologlar, 16 metre yüksekliğinde daha küçük tapınak keşfetmişler.
  • Tzompantli: Chichen Itza hükümdarları tarafından dini-askeri amaçlarla yürütülen insan kurban etme uygulamasına en açık tanıklığı veren anıt. Tzompantli’nin platform duvarları, dört farklı konunun güzel kabartmaları ile oyulmuş. Birincil konu, kafatası rafının kendisidir, diğerleri insan kurban edilmiş bir sahne gösterir tüm insan kalplerini yiyen kartallar ve okları ve kalkanları olan iskeletleştirilmiş savaşçılar betimleniyor.
  • The Great Ball Court: El Castillo’nun hemen kuzeybatısındaki bu yapı, spor için kullanılıyordu. Öncelikle bir top kullanan bir takım oyunu. Bu top oyunu Mayalılar için hem sosyal hem de dini ritüeller açısından oldukça önemliymiş.
  • Kuzey Tapınağı: Sakallı Adam Tapınağı olarak da adlandırılan bu küçük bina, Büyük Balo Mahkemesi’nin bitişiğinde ve iç duvarlarında çenesinin altında sakalı andıran bir oymaya sahip bir erkek figürü ile anılıyor.
  • Buhar Banyosu: Bu yapıda, ısıtılmış taşlarla çalıştırılan bir su banyosu ve buhar odası yer alıyor.
  • Savaşçıların Tapınağı: Bir başka büyük, basamaklı piramit. Savaşçılar Tapınağı’na, her iki tarafında düz, basamaklı bir rampa bulunan geniş bir merdivenle yaklaşılır ve her rampa bayrakları tutmak için sancaktar figürlerine sahip. Ana girişten önce bir chacmool heykeli bulunuyor..
  • El Mercado: Arkeologların şehrin pazar yeri olarak hizmet ettiğine inandıkları, Savaşçılar Tapınağı’nın güney ucundaki kare bir yapı.
  • El Osario: Zirvesinde bir tapınak bulunan başka bir basamaklı piramit yapı.
  • Akab Dzib: Adı Maya dilinde “esrarlı yazıların evi” anlamına gelen yapı.

Chichen Itza’nın Gizemi

chichen itza

Dünya’nın yeni 7 harikası arasında sayılan Chichen Itza oldukça gizemli özelliklere sahip. Piramitlerin yapımında döneminin ileri teknolojisi kullanılmış. Her ne kadar piramitlerin bazı gizemli noktaları çözülse de bir çok noktasında hala çözülemeyen sırlar bulunuyor. İşte Chichen Itza’nın bilinen gizemleri.

  • Chichen Itza Piramitleri’nin konumundan da anlaşılacağı üzere Mayalar astronomide oldukça ileri seviyeye gelmişler. Bunun için özellikle gezegenlerin ve güneşin konumlarını ölçmek için kullanılan yuvarlak şekilli bir gözlemevi olan El Caracol’u kullanmışlar.
  • Mayalar Kukulkan’ı inşa ederken de önemli hesaplamalar yapmışlar. Kukulkan Piramidi, her iki tarafta 91 ve en üstte birer tane olmak üzere toplam 365 basamağa sahip. Bu bir yıldaki gün sayısına eşit. Her iki taraf da bir mevsimi temsil ediyor. Mayalar, tohum ekmek ve mahsul hasadı için en iyi zamanları bulmak amacıyla bu piramitten faydalanmış. Yani büyük piramit aslında büyük bir takvim işlevi görüyormuş.
  • Kukulkan Tapınağı öyle tasarlanmış ki; her yıl güneş, ilkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında piramit üzerinde bir yılanın gölgesini oluşturuyor. Ekinokslarda bir yılan gövdesini andıran dalgalı gölge, güneş batarken yavaşça aşağı iner ve merdivenlerin altındaki yılan başı ile birleşir.
  • Ekinokslar Maya halkı için dini ve törensel anlamda da oldukça önemliymiş. Bu tarihler Tanrının canlandığını görmek gibiymiş.
  • Chichen Itza’da garip sesler duyma olasılığınız oldukça yüksek. El Castillo’nun merdivenlerinin dibinde ellerinizi çırparsanız, başka hiçbir şeye benzemeyen bir yankı duyabilirsiniz. Bu yankı, Maya kültüründe kutsal kabul edilen ve bir kuş olan Meksikalı quetzal’in cıvıltısıymış.
  • Chichen Itza’daki top oyunu alanı, Amerika’nın en büyüğüymüş. Mesoamerica’nın ölümcül ama popüler top oyunu burada oynanmış. Maçın sonunda kaybedenlerin kafaları kesilirmiş. Top sahasını keşfederken, sahanın duvarlarındaki taş halkaları görmek için yukarıya bakın. Oyuncuların yerden 8 m yükseklikte bulunan bu halkalardan ağır lastik topları geçirmeleri istenirmiş.
  • Mayaların ülkesi sadece eğlence ve şenliklerden ibaret değilmiş. Korkunç fedakarlıklar ve acımasız ölüm cezaları hakkında çok şey yaşanmış bu şehirde. Chichen Itza’daki birçok yapı bu uygulamaların birer kanıtı. Kafatasları Platformu veya Kafatası Rafı en uğursuz olanıymış. İnsanları kontrol etmek ve düşmanları korkutmak için platformun duvarlarına yüzlerce kurban ve asker kafası oyulmuş.
  • Mayalar, bilim adamları tarafından kapsamlı bir şekilde analiz edilen alışılmadık bir mavi renk icat etmişler. Nedenleri olağanüstü kimyasal kararlılığı ve kalıcı rengi. Maya tapınaklarının duvar resimlerinde bu renk görülebilir.
  • Maya mavisinin en önemli kullanımı kurbanlarda olmuş. İnsanlar genellikle tamamen mavi renkte örtülür ve Chichen Itza’nın Kutsal Cenote’sine atılırmış.
  • 2018’de bir arkeolog ekibi, El Castillo’nun altındaki varsayılan cenote ile bir bağlantı bulmak amacıyla Chichén Itzá’nın altındaki yeraltı su sistemini keşfetmeye başlamış. Arkeologlar El Castillo’nun o zamanlar sadece rahipleri cennetin tanrılarına yaklaştıran bir merdiven değil, aynı zamanda yeraltı dünyasının şeytanlarına açılan bir kapı görevi gördüğünü tahmin ediyor.

Chichen Itza’nın Çöküş Dönemi

Chichen Itza’nın çöküş dönemi genel olarak Kristof Kolomb’un 1492 yılında buraya gelişine ve sonrasında Kolomb’un peşinden gelen Avrupalı ​​sömürgecilere bağlanıyor. Fakat Chichen Itza’nın çöküş döneminin bu tarihten daha önce başladığına inanılıyor.

Tarihçiler, şehrin siyasi ve ekonomik faaliyetlerinin çoğunun, 1200’lerin ortalarında Chichen Itza’nın güney batısında inşa edilen daha yeni bir topluluk olan Mayapan’a kaydığını tahmin ediyor.

Bir tahmine göre de Chichen Itza ani bir baskına uğramış ve şehrin her tarafı işgalciler tarafından yağmalanmış. Bu duruma dair kanıtlar var fakat bu kanıtlar hala tartışmaya açık.

Chichen Itza Gece Gösterisi

Chichen Itza’da her gece El Castillo Büyük Piramidi üzerinde ışık efektleriyle heyecan verici gösteriler yapılıyor. Antik Maya kompleksi ışık gösterileri ve seslerle resmen hayat buluyor.

Gece harabelerin çoğu renk değiştiren ışıklarla aydınlatılıyor. Gösteri başlamadan önce, insanlara fotoğraflar çekmek için zaman tanınıyor. Gerçek ışık ve ses gösterisi 30 dakika sürüyor. Gösteri sırasında Mayaların tarihi ve Maya uygarlığının ne kadar etkileyici olduğu anlatılıyor.

Gece gösterisi bileti almak için Chichen Itza’nın bilet gişesine gitmeli ve girişinizi orada yapmalısınız. Gece gösterisi için piramitlerin giriş ücreti 600 Meksika Pesosu.

Chichen Itza Giriş Ücreti

chichen itza

Chichen Itza Giriş Ücreti: Gelelim en önemli konulardan biri olan Chichen Itza’nın giriş ücretine. Buranın giriş ücreti sürekli yükseliyor. Biz gittiğimizde kişi başı 570 Peso ödeyerek giriş yaptık. Muhtemelen siz gittiğinizde 600 Peso olur.😀 Park ücreti de 80 Peso onu da belirteyim.

Chichen Itza’da dilerseniz tur paketi de satın alabilirsiniz. Detayları https://www.chichenitza.com/ bu bağlantısında görebilirsiniz.

Chichen Itza Ziyaret Saatleri: Chichen Itza, haftanın her günü sabah 8’den akşam 5’e kadar açık. Son giriş kabul saati 16.00’da. Sabah erken gelmek çok daha mantıklı belirteyim.

Chichen Itza’da Bunlara Dikkat Edin !

Chichen Itza’ya gitmeden önce aşağıda saydığım maddelere dikkat edin. Biz sorunsuz bir gezi yaşadık ve siz de sorun yaşamayın.

  • Mümkün olduğu kadar en erken saatlerde buraya gitmeye çalışın.
  • Yanınıza su almayı unutmayın.
  • Güneş kreminiz de yanınızda bulunsun.
  • Yanınızda giriş ücreti ve park ücreti için nakit para bulundurun.
  • Burada rehber oldukça fazla. İngilizce biliyorsanız birilerinin peşine takılabilirsiniz.

Cenote Ik Kil Maceramız

cenote ik kil
cenote ik kil

Chichen Itza’ya oldukça yakın konumda yer alan Cenote Ik Kil cennetin yeryüzündeki şubesi gibi bir yer. Chichen Itza’dan çıkan buraya geliyor. Gerçekten her şeyi ile efsane bir yer. Biz tam anlamıyla buraya bayıldık.

Cenote Ik Kil bir açık hava mağara cenotesi. Cenoteye doğru sarkan sarkıt bitkiler buraya çok güzel bir hava katmış. Merdivenlerle iniyorsunuz ve karşınızda cennet. Yukarıdan ayrı aşağıdan ayrı güzel.

Cenote’nin bulunduğu kompleks çok düzenli. Her yer tertemiz. Cenoteye girmek için can yeleği zorunlu. Girişte bir şeyler alabileceğiniz büfe gibi bir yer de mevcut.

Eğer Chichen Itza’ya gezi planı yapacaksanız muhakkak burayı listenize alın. Eminim hiç pişman olmayacaksınız. Son olarak Ik Kil için online bilet de alabilirsiniz.

  • Web Site: https://cenoteikkil.com/
  • Cenote Ik Kil Giriş Ücreti: Kişi başı 150 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Konum: Cenote Ik Kil

Cenote Suytun

Cenote Suytun, Instagramın herhalde en popüler cenotesidir. Bence fotografik olmasının dışında da çok büyük bir özelliği yok. Burada iyi fotoğraf için sağlam kamera lazım. Yukarıda bahsettiğim gibi biz buraya gitmek yerine Cenote Ik kil’i tercih ettik ve çok doğru bir karar aldık diye düşünüyorum.

Cenote Suytun, büyük yuvarlak havuzunun ortasında dairesel bir platforma çıkan taş bir yola sahip. Valladolid yakınlarında Suytun oldukça popüler bir yer. Burası yer altı cenotesi. Merdivenlerden inerek cenoteye ulaşıyorsunuz.

Cenoteye girmeden önce duş almanız gerekiyor. Yüzmek için can yeleği giymeniz şart. Fotoğraf için sabırla sıranızı beklemeniz gerekiyor. En iyi fotoğraflar öğleden sonra güneş ışığı cenotenin içinde sızdığı saatlerde çıkıyor.

Cenote Suytun’un giriş bileti online olarak da alınabiliyor. Bu biraz daha ucuz. Siteyi alta bırakıyorum.

  • Web site: https://cenotessuytun.com/
  • Cenote Suytun Giriş Ücreti: Kişi başı 150 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
  • Konum: Cenote Suytun

Valladolid Gezimiz

valladolid

Cancun’dan Chichen Itza’ya gidiyorsanız yolunuz Valladolid’den geçer. Buraya piramitlerden önce de sonra da gidebilirsiniz. Genelde insanlar Itza’ya gitmek için bu güzel küçük şehri konaklama noktası olarak kullanıyor.

Birbirinden renkli binalara sahip olan Valladolid oldukça küçük bir yer. Valladolid deyince akliniza Ispanya’daki Valladolid gelmesin burası Meksika’da.

Kent merkezinde gezilecek yer sayısı oldukça kısıtlı. Merkezde bulunan kilise ve büyükçe bir park en önemli gezilecek yerler arasında. Bu dediğim yer bir meydan gibi. Etrafında yemek yiyebileceğiniz ya da alışveriş yapabileceğiniz işletmeler mevcut. Bunun dışında Valladolid çevresinde birbirinden güzel cenoteler var. Burada vaktiniz bolsa be cenoteleri değerlendirebilirsiniz. Aşağıda Meksika Valladolid gezilecek yerler listesini bulabilirsiniz.

Valladolid Gezilecek Yerler Listesi

  • Monument to the Mestiza (Meydandaki Anıt)
  • Iglesia de San Servacio
  • Parroquia de San Bernardino de Siena
  • Cenote Saamal
  • Cenote Oxman
  • Cenote Suytun
  • Cenote Xkeken
  • Cenote Zaci
  • Cenote Xkeken

Chichen Itza Sıkça Sorulan Sorular

Chichen Itza Hangi Ülkededir ?

Chichen Itza Meksika sınırları içerinde bulunuyor.

Chichen Itza Nasıl Okunur ? (Türkçesi)

Chichen Itza’nın Türkçe okunuşu Çiçen İtza’dır.

Chichen Itza Hangi Medeniyete Ait ?

Yucatan Yarımadasına hakimiyet kuran Maya uygarlığına ait bir kent.

Chichen Itza Piramitlerine Çıkılabiliyor mu ?

2006 yılına kadar turistlerin El Castillo’ya tırmanmasına izin veriliyordu. Piramit, Ocak 2006’da basamaklardan inerken bir kadının yuvarlanarak ölmesi üzerine piramitlere tırmanma yasaklandı. 

Chichen Itza’nın İçinde Ne Var ?

Chichen Itza, El Castillo, Great Ball Court, Warriors Tapınağı, Kutsal Cenote ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi mimari ve doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.