Tebriz Gezi Rehberi : Tebriz’de Gezilecek 12 Yer
Tebriz gezi rehberi yazıma hoş geldiniz. İran’dan mecburi dönüş yapalı 5 ay oldu ve ben nihayet yazmaya başlayabildim. Bir hevesle çıktığımız ve kuzeyden güneye 6 şehir gezerek tamamlayacağımız İran turumuz 4. şehrimiz olacak İsfahan’a indiğimiz anda ayağımın kırılmasıyla son buldu. İnsanlar otogarda inip taksiye biner ben ambulansa bindim. 😂
Çamura basıp kayıp düşmem sonucu sağ ayak bileğimin biraz daha üst kısmında her iki kemiğimi de parçalı kırmışım. Oradaki doktor ameliyat olman şart dedi. Biz ülkemize dönüp kendi hastanemizde ameliyat olmayı tercih ettik. Orada bacağımı geçici alçıya alıp 3 gün hastanede yatırdılar. Hastanenin popüler hastası oldum. Doktorumuz dışında kimse İngilizce bilmiyordu ve hemşirelerle işaret diliyle anlaşmaya çalıştık. 😃
Çok da iyi insanlar tanıdık bu 3 günde. Ayağımın kırıldığı gün Tap Persia firmasıyla çöl turu yapacaktık. Üstün gelemeyeceğimizi hastanede olduğumuzu haber verince firma sahiplerinden Rasool ve Hadi uçağa bindiğimiz ana kadar ilgilerini ve yardımlarını esirgemediler. Her gün çiçeklerle ziyaretimize geldiler. Aynı şekilde konaklayacağımız otelin sahipleri Nargis ve eşi bize aile oldular. Müthiş insanlar tanıdık ve çok güzel arkadaşlar edindik. Hem güzel anılarla hem kırık ayakla ve kötü bir tecrübeyle ülkemize döndük.
İran hem tarihi hem doğa güzellikleriyle, kültürüyle, mutfağıyla müthiş bir ülke. Şiddetle gitmenizi öneririm. Gitmeye karar verirseniz ihtiyacınız olacak tüm bilgiler için Tebriz Gezi Rehberi huzurlarınızda.
Tebriz Gezilecek Yerler Haritası
Aşağıda Tebriz Gezilecek Yerler listesi harita üzerinde görebilirsiniz. 9 ve 12 numaralı yerler merkeze uzak olduğu için buralara +1 gün gerekebilir. Harita üzerinde kendi gezi planınızı çıkarmak için zoom yapabilirsiniz.
Tebriz Gezilecek Yerler Haritası
Tebriz Gezilecek Yerler
Tebriz’de gezilecek yerler genel olarak merkezde ve birbirine yakın konumda. O nedenle yürüyerek gezmeye oldukça müsait. Listemizdeki yerlerden bazılarını görme fırsatımız olmadı ancak gördüğümüz yerler, tattığımız yemekler, tanıştığımız insanlar Tebriz’i çok sevmemize fazlasıyla yetti.
Tebriz Gezilecek Yerler
- El Gölü (Şah Gölü)
- Arg-e Tebriz (Tebriz Kalesi)
- Tabriz Bazaar
- Belediye Binası
- Azerbaycan Müzesi
- Blue Mosque (Gök Cami)
- Eynali Dağı (Teleferik)
- Şairler Mezarlığı
- Kandovan Köyü
- Kaçar Müzesi (Amir Nezam Evi)
- Behnam Evi
- Aziz Stephanos Manastırı
El Gölü (Şah Gölü)
Eskiden Şah Gölü olan adı, İslam devriminden sonra El (Halk) Gölü olarak değiştirilmiş. Bu park şehrin gürültüsünden ve yoğunluğundan kaçmak isteyenlerin adresi. Girişte bir lunapark bulunuyor ve yaz akşamlarında epey kalabalık oluyor. Etrafı yürüyüş yolları, çay bahçeleri ve banklarla çevrili parkın ortasındaki göl aslında büyük bir havuz. Gölün ortasındaki bina ise bir Kaçar Sarayı imiş ve günümüzde restore edilerek restoran olarak kullanılıyor.
- El Gölü konumu burada.
Arg-e Tebriz (Tebriz Kalesi)
Tebriz Gezi Rehberi listesinde muhakkak görmeniz gereken Arg-e Tabriz yani Tebriz kalesi önemli bir tarihi eser. 500 yıl önce yıkılmış olan bir caminin yerine yapılmış.
Günümüze sağlam ulaşamamış olan kalede yıkık haldeki mihrap görülebilir. Yüksek surlar bir zamanlar idam cezalarının infaz edilmesinde kullanılıyormuş. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
- Arg-e Tabriz konumu burada.
Tabriz Bazaar (Kapalı Çarşı)
Tabriz Bazaar için görüp görebileceğiniz en büyük kapalı çarşı desem yanılmış olmam sanırım. Kaybola kaybola geziyorsunuz labirent gibi sokaklarında.
Kıyafetten halıya, baharattan altına kadar ne ararsanız var bu çarşının içinde. Safran almak isterseniz bu burada bir çok satıcı bulabilirsiniz. Önemli bir bölümü ise halıcılardan oluşuyor, meşhur İran halılarından almayı düşünüyorsanız yine adres burası.
- Tabriz Bazaar konumu burada.
Belediye Binası
Alman mimarisi olan bina günümüzde aktif olarak Belediye Binası olarak kullanılıyor. Saat kulesi olarak da anılıyor. Bir bölümü müze olarak düzenlenmiş. Müzede Tebriz’in eski fotoğrafları, şehirdeki değişiklikler, eski haritalar sergileniyor.
Şehirde kullanılmış ilk taksi, ilk yangın arabası gibi araçlar, büyük el dokuması halılar da bu müzede yer alıyor. Müzeye giriş ücretsiz.
- Tebriz Belediye Binası konumu burada.
Azerbaycan Müzesi
Azerbaycan Müzesi, Nisan 1958 tarihinde kurulmuş ve üç büyük salon, bahçe, ofis odaları ve kitaplık gibi bölümlerden oluşuyor. Çoğunlukla da İran Azerbaycan’ındaki kazılarda bulunmuş tarihi eserleri içeriyor.
Kütüphane kısmında ise tarih, arkeoloji, sanat ve İran kültürü hakkında yazılmış bazıları el yazması 2500’den fazla kitap bulunuyor. Azerbaycan Müzesi’ni her gün 8.00-18.30 arası ziyaret edebilirsiniz.
- Azerbaycan Müzesi giriş ücreti 200 bin riyal yani 20 bin toman.
- Azerbaycan Müzesi konumu burada.
Blue Mosque (Gök Cami)
Tebriz’de en beğendiğimiz yerlerden biri Gök Cami oluyor. Karakoyunlular döneminden günümüze ulaşan cami büyük bir depremde zarar görmüş. Kim bilir zamanında nasıl güzeldi diye düşünmeden edemiyor insan.
Dışındaki ve içindeki çiniler hala görülmeye değer. 1400’lerde camiyi yaptıran Cihan Şah ve ailesinin mezarları buradaki türbede bulunuyor. Cami bir hanedan mozolesi olarak sekizgen yapıda inşa edilmiş ve sonsuzluğu betimleyen mavi renkle bezenmiş.
- Gök Cami giriş ücreti 15 bin toman.
- Gök Cami konumu burada.
Eynali Dağı (Teleferik)
Biz gittiğimiz şehirlerdeki manzara noktalarına çıkmayı ve şehri panoramik görmeyi çok seviyoruz. Eynali Dağı da tüm Tebriz’i tepeden görebileceğiniz manzarası ve havası harika bir tepe.
Tepenin en yukarı noktasına teleferikle, yürüyüş yolunu kullanarak ya da dağcılıkla ilgilenenler için tırmanma parkuru ile çıkılabiliyor.
- Eynali Dağı teleferik ücreti gidiş dönüş 12bin500 toman.
- Eynali Dağı konumu burada.
Şairler Mezarlığı
Şairler Mezarlığı adından da anlaşılacağı gibi çok eski dönemlerden günümüze pek çok şairin mezarının bulunduğu bir anıt. En eski mezar 1072 yılında buraya gömülmüş olan Esad Tusi’ye ait. Daha sonraları pek çok şair, yazar, mistik ve filozof bu bölgede defnedilmiş.
Mezarlık 1970 yılında restore edilerek düzenlenmiş. Son dönem şairlerinden Şehriyar’ın buraya defnedilmesiyle mezarlığın ünü daha çok artmış. Şairleri için ayrı bir anıt yapmak ne güzel bir incelik.
- Şairler Mezarlığı giriş ücreti 10bin toman.
- Şairler Mezarlığı konumu burada.
Biz Tebriz’de 1 günde buraya kadar yazdığım yerleri görme fırsatı bulabildik. Aşağıdaki yerleri ziyaret etme şansımız olmadı. Ama Tebriz gezilecek yerler listelerinde yer alan bu noktaları siz görmek istersiniz diye bilgilerini paylaşıyorum. 😊
Kandovan Köyü
Tebriz gezi rehberimizin bonusu Kandovan Köyü. Zira biz gidemedik ama belki siz gitmek istersiniz diye listeye eklemeyi ihmal etmedim.
Kandovan Tebriz’in 50 km güneyinde bir köy. Bizim Kapadokya’nın küçük bir kopyası diyebiliriz burası için. Peri bacalarının içine kurulmuş evler, dükkanlar bulunuyor köyde. Tebriz’de gezilecek yerleri bitirdiyseniz ve vaktiniz kaldıysa burayı da görebilirsiniz.
- Kandovan Köyü konumu burada.
Kaçar Müzesi (Amir Nezam Evi)
1868 yılında inşa edilen binada sanatsal süslemeler ve el işçiliği detayları insanı büyülüyor. Amir Nezam Evi günümüzde Kaçar Müzesi olarak kullanılıyor.
Müzede bölgeden toplanan eserler sergileniyor. Azerbaycan liderlerinin toplantı amacıyla kullandıkları bu tarihi ev müzesini her gün 9.00-19.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
- Amir Nezam Evi konumu burada.
Behnam Evi
Tebriz gezi rehberimize Kaçkar Hanedanlığı’nın konutu olarak inşa edilen Behnam Evi ile devam edelim. Hem yazlık saray hem de kışlık saray olarak iki ayrı binadan oluşuyor Behnam Evi.
Göz alıcı vitraylı pencereleri, taş işlemeleri ve zarif mimarisiyle insanı kendine hayran bırakan yapı 3 bin metrekarelik bir alana kurulmuş. Günümüzde Tebriz Sanat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kentsel Gelişim Fakültesi’nin bir parçası olarak öğrencilere ilham kaynağı oluyor.
- Behnam Evi konumu burada.
Aziz Stephanos Manastırı
Tebriz’de önemli çoğunlukta Hristiyan Ermeni cemaati de yaşıyor. Bu cemaatin en eski ve en iyi korunmuş manastırlarından biri olan Aziz Stephanos Manastırı Tebriz gezi rehberinize eklemeniz gereken yerlerden.
2008’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan manastırın kubbesi, tahta oymalı kapısı, taş işlemeli duvarları görenleri kendine hayran bırakıyor. 9. yüzyıldan kalma önemli bir ibadethane olan manastır günümüzde pek çok ayine ev sahipliği yapıyor.
- Aziz Stephanos Manastırı konumu burada.
Tebriz Hakkında Hap Bilgiler
Tebriz Tarihi
Şehri daha iyi tanımak için Tebriz tarihine de göz atalım. Oldukça köklü bir tarihe sahip Tebriz. Kuruluşu günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Tebriz’de çoğunluğu Türklerin oluşturduğu pek çok devlet yönetimi kurulmuş. Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler, Afşarlar, Tebriz Hanlığı, Pehlevi Hanedanı, Azerbaycan Milli Hükümeti, Pehlevi Hanedanı ve ardından 1979’dan günümüze kadar İran İslam Cumhuriyeti yönetimi Tebriz’de hüküm sürmüş.
Tebriz, tarihi baharat yolu üzerinde kurulu bir şehir olduğu için de medeniyetlerin ve kültürün merkezi olmuş. İran’da anadil Farsça fakat Tebriz Doğu Azerbaycan kenti olduğu için çoğunluk Türkçe konuşuyor. Bu Türkçe elbette bizim konuştuğumuzdan farklı bir aksanda ama rahatlıkla anlaşılıyor. Yani Tebriz’de iletişim anlamında çok rahat edeceksiniz.
İran’ın eski ama günümüzde de karşılaşabileceğiniz bir âdeti var. Taaroof adı verilen bu adete göre bir dükkânda ya da pazarda alışveriş yapan müşteri, dükkan sahibine parayı uzattığında ‘kalsın, konuğumuz ol’ cevabını alıyor. Bu günlük hayatta nezaketen söylenen bir jesttir. Gerçek olarak algılayıp parayı vermemezlik yapmamak gerekiyor. Yani bizim anlayacağımız yağmıyorlar ama gürlüyorlar. 😃
Tebriz Nerede ?
Azerbaycan Cumhuriyeti Azerbaycan’ın kuzey bölgesidir. İran’daki Azeri bölgesi ise Güney Azerbaycan olarak anılıyor. Güney Azerbaycan ise Doğu ve Batı eyaletleri olarak ikiye ayrılıyor. Tebriz İran’da Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti oluyor.
- Tebriz haritadaki konumu burada.
Tebriz’e Nasıl Gidilir ?
Tebriz’e nasıl gidilir başlığı sanırım Tebriz Gezi Rehberi içinde en merak edilen, en çok araştırılan konulardan biri olsa gerek. Tebriz’e ülkemizden uçakla da gidilebiliyor olsa da bilet fiyatları yüksek olabiliyor. Haliyle kara yolu ile gitmek cazip bir seçenek oluyor. Van’dan Tebriz’e birkaç şekilde gidebilirsiniz.
1. Van-Tebriz Tren
*İlk seçenek tren ile gitmek. Süre olarak uzun olduğu için biz bu yolu tercih etmedik. İncelemek isterseniz bu bağlantıdan tren saatlerine, fiyatlarına bakabilirsiniz. (https://iranrail.net/)
2. Van-Tebriz Otobüs
*İkinci seçenek Van merkezden binip Tebriz’e direkt gidecek dolmuşlara binmek. Bu ulaşımı sağlayan çok fazla firma yok. Yorum yazar ya da mail atarsanız sizinle iletişim bilgilerini severek paylaşırım.
3. Sınır Kapısından Dolmuşa Binmek
*Üçüncü ve bizim de uyguladığımız seçenek ise şöyle, Van Havalimanından 351 nolu belediye otobüsü ile şehir merkezine geçiyoruz. Otobüsten Ezberciler durağında indiğinizde bir bey orada bekliyor ve sizi Kapıköy (Razi) sınır kapısına giden dolmuşa yönlendiriyor. Dolmuş ücreti 25 Tl. Sınır kapısından yürüyerek geçiyor ve pasaport kontrolünden sonra İran tarafına geçmiş oluyorsunuz.
Orada da Tebriz şehir merkezine giden dolmuşlar var. Yine onları kullanarak şehir merkezine geçebilirsiniz. İranlılar çok yardımsever insanlar oldukları için bizim sınıra giderken tanıştığımız bir kadın onu karşılamaya babasının geleceğini ve bizi merkeze götürebileceklerini söyledi ve severek kabul ettik. Sosyalleşmekten çekinmeyin. Muhtemelen size de gelin götürelim, evimize gelin konuğumuz olun diye teklif edenler olacaktır. 😊
Tebriz Kaç Günde Gezilir ?
Bizim Tebriz şehir merkezine varışımız öğleden sonrayı bulmuştu ve ertesi gece 00.00 da Tahran’a otobüs biletimiz vardı. Bir buçuk günde koşturmadan gayet rahat şekilde Tebriz gezilecek yerleri bir kaç fireyle gördük.
Tebriz dışında kalan Kandovan Köyü’nü de ziyaret edecekseniz 2 ya da 3 günde Tebriz’i baştan sona gezersiniz.
Tebriz Şehir İçi Ulaşım
Biz yurt dışı seyahatlerimizde bol bol yürümeyi seven bir çiftiz. Ancak gideceğimiz yerlerin arasındaki mesafe çok uzunsa elbette bir araca ihtiyaç duyuyoruz. Taksi kullanmak yerine de uber kullanmayı tercih ediyoruz.
İran’da Uber uygulaması yok. Onun yerine yerel bir uygulama olan Snaap uygulaması var. Taksilere göre daha uygun fiyatlı ve ödemenizi uygulama üzerinden kredi kartıyla yapabildiğiniz Snaap İran’da işinizi çok kolaylaştırıyor. Snaap uygulamasını nasıl indiririm nasıl kullanırım sorularının cevabı için bu yazımı mutlaka okuyun.
Tebriz’de Nerede Kalınır ?
İran insanları o kadar misafirperver ki taksiye bindiğinizde, birine adres sorduğunuzda turist olduğunuzu anladıkları anda hemen sizi evlerine davet ediyorlar. Gel konuğumuz ol, yemeğimizi ye diyorlar. 😍 Biz de gitmeden önce bunu bildiğimiz için neden ilk couchsurfing deneyimimizi Tebriz’de yapmayalım ki diye düşündük.
Uygulama üzerinden Mahdi ile tanıştık. Ailesi ile yaşadığı evinde bizi severek misafir edebileceklerini söyledi. 1 gece konakladık evlerinde. Beraber akşam yemeği yedik. İlk deneyimimizi de gayet güzel şekilde hafızalarımıza kazıdık.
Tebriz’de Ne Yenir ?
İran deyince akla gelen ilk şeylerden biri safran oluyor. İranlılar bu baharatı yemeklerinde severek kullanıyor. Tebriz’de ne yenir sorusunun en öne çıkan cevabı safranlı pilav diyebilirim.
Baharat kullanmaları dışında da pilavları bizimkinden daha farklı. Bizdeki gibi kavurarak pişirmiyorlar pirinci, haşlama yöntemiyle yapıyorlar. Kebap ise ana yemek olarak sıklıkla tercih edilen bir lezzet. Bizim kebaplarımızı andırıyor. Adana kebap, tavuk şiş tarzı yemekleri hemen her yerde görebilirsiniz.
Safranlı pilav pek bana göre olmasa da safranlı çorbanın tadını sevdim. Kebapları da gayet lezzetli. Tebriz’de nerede yemek yiyelim derseniz de önerim Shazdeh Restaurant. Burası Tebriz Bazaar’ın içinde yer alıyor. Mekanın atmosferi, çalan müzikler, yediğimiz yemekler bizde iz bıraktı. Sahipleri de çok şeker insanlar. Giderseniz selamımızı söyleyin. 😊
Tebriz Gezi Rehberi tüm detaylarıyla sitede yerini aldı. Umarım yol gösterici bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan bir detay olursa yorumlara yazabilirsiniz, severek yardımcı olurum. Diğer İran yazılarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- İran Gezi Rehberi | İran Hakkında Her Şey
- Kashan Gezi Rehberi : İran’ın Göz Bebeği
- Tahran Gezi Rehberi
8 Comments
Merve
Çok güzel anlatmışsınız çok faydalı oldu. Umarım biz de yardımsever insanlarla karşılaşırız 🙂
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Çok teşekkürler keyifli gezmeleriniz olsun.:)
Murat ARSLAN
İki gündür tebriz deyim tek sıkıntı tl bozdurun bolca tümeni fazla alın başka sıkıntı yok
Cüneyt Turan
Merhabalar. 2 çocuğumuzla birlikte tebriz gezisi planlıyoruz. Bir seyahate program yapmadan asla yola çıkmam ama Iran kapalı kutu. Bazi sorularim var cevaplarsaniz sevinirim, 1)Gece gec inecegiz havaalanina merkeze taksi imkani varmi gece 2 3 gibi? Fiyatlar nasıl? 2) Otel konusunda nette ne rezervasyon imkanı var ne de bilgi, rez. yapacağımız bir online platform varmı?Gidince coluk cocuk apışıp kalmayalım. 3) Bize orada sıkışırsak yardımcı olacak elcilik,konsolosluk, fahri konsolosluk vs varmı?Yoksa yerel halktan birisinin nosu varmı? 4)Biz bugune kadar ne aşı olduk ne pcr, olmak ta istemiyoruz, prosedur nedir? Hala pcr denen saçmalığı istiyorlar mi,gidiste veya dönüşte?
Bujuyollarda (Seyahat Yazarı)
Merhaba taksi imkanı var tabiki. Hatta uber tarzı kendi uygulamaları var. Pcr istemiyorlar. Tebrizde konsoloslugumuz var. Biz arkadaşın yanında konakladığımız için otel konusuna çok vakıf değilim.
http://tabriz.cg.mfa.gov.tr/Mission
necat ince
merhaba teşekkürler bilgiler için.Çöl turu , kaşhan ve isfahanda otel ile ilgili bilgi verebilirmisiniz otel ismleri ve ücretleri.Bu arada gecirdiğiniz kaza için geçmiş olsun
Bujuyollarda
Merhaba Isfahanda hastanede kalmıştık. 🙁 Kaşhan otel için Instagrama sabitlediğim hikayelere bakabilirsiniz.
Babak
bizim sehirede hos gelmis siniz yinede bekleriz
bizim turkceyi nasil buldunuz? kolayca anliya bildinizmi?