marakeş gezilecek yerler

Marakeş Gezilecek Yerler : En Güzel 12 Yer (Haritalı)

Belki bir çok şehir gezmiş olabilirsiniz ama Marakeş’i gördükten sonra “ben hayatımda böyle bir yer görmedim” diyeceksiniz. Çünkü aynı durumu bizzat biz yaşadık. O kadar esrarengiz ve otantik bir şehir ki Marakeş, sokaklarında dolaşırken bu hisleri anbean yaşadık. Burası renklerin ve kokuların şehri Marakeş. 2 gün boyunca sokaklarını arşınladığımız bu şehirde bir çok yeri görme fırsatı bulduk. Sizi çok güzel bir Marakeş gezilecek yerler listesi bekliyor. Marakeş’i haritalı şekilde size nokta nokta anlatmaya çalışacağım. Bu şehrin ruhunu daha iyi hissetmenize ve iyi bir gezi planı çıkarmanıza katkıda bulunacağımdan şüphem yok.👌

Marakeş, Fas’ın en çok bilinen şehirleri arasında başı çekiyor. Hatta Fas’ın başkentinden ziyade Marakeş’in ismi çok daha fazla biliniyor. Bize Fas kültürünü en iyi şekilde nerede görebiliriz diye sorsanız size direkt Marakeş’i işaret ederiz. Sokakları ve dokusu oldukça otantik bir havaya sahip olan Marakeş çok da turistik bir şehir. Sokaklarının her köşesinde bir turist grubuna rastlayabilirsiniz.

Burası renklerin ve kokuların şehri. Şehrin kalbi, dünyanın en egzotik meydanlarından biri olan Jemaa el-Fna Meydanı’nda atıyor. Bu meydan hem gecesi hem de gündüzü ile şu dünyada görebileceğiniz en enteresan meydanlardan biri. Dostlar Marakeş çok özel bir yer. Özel olduğu kadar zorlu da. Burada dikkat etmeniz gereken bir çok husus var. Yazımızın içinde hem uyarılarımız hem de ince ipuçlarımız olacak. Hepsini anlatacağım ama ilk önce her zamanki gibi gezilecek yerler haritamız ve Fas gezi yazılarımızın bağlantıları.

Marakeş Gezilecek Yerler Haritası

Marakeş Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda. Favori yerlerim kalpli❤️.)

Marakeş Gezilecek Yerler Haritası

  1. Kutubiye Camii ❤️
  2. Jemaa el-Fna Meydanı ❤️❤️
  3. Saadian Tombs
  4. Badi Palace
  5. Tinsmiths Square ❤️
  6. Bahia Palace ❤️
  7. Le Jardin Secret
  8. Medina of Marrakesh ❤️
  9. Bin Yusuf Medresesi ❤️
  10. Jardin Majorelle Bahçesi ❤️❤️
  11. Yves Saint Laurent Müzesi
  12. Menara Gardens

Listeme geçmeden önce size Marakeş ile ilgili bir kaç kritik ipucu vermem lazım. Biz Fas’ı araba kiralayarak gezmiştik. Kazablanka’dan Marakeş’e geldiğimizde de altımızda araba vardı. Fas’ta araba olmazsa olmaz lakin burada en önemli sıkıntılardan biri de araç park yeri bulma konusu. Fas’taki şehirlerin bir çoğunda Kasbah denilen yerler var. Kasbahları Avrupa’daki Old Town’lar gibi düşünebilirsiniz. Bizdeki kale mantığı bu kasbahların çevresi büyük surlarla çevrili ve içerisindeki sokaklar oldukça dar. Araba ile Kasbahlar’ın içine girmemenizi tavsiye ederiz. Eğer aracınız varsa otoparka aracınızı bırakıp Marakeş’i gezmenizi tavsiye ediyoruz. Sokak sokak Marakeş’i arşınlamanız şehrin ruhunu yakalamanız için güzel olur. Biz 1 günde 30.000’e yakın adım attık diyelim siz anlayın.😊

Marakeş gezilecek yerlere yakın araç park yeri konumunu buraya bırakıyorum. Aracınızı buradaki konuma bırakıp yürüyerek şehri gezebilirsiniz. Bu konum bizim konakladığımız otele çok yakın olduğu için 2 günlük 100 Dirhem’e anlaştık ve aracımızı buraya park ettik. Fas genelinde ücretsiz park yeri gerçekten zor. Dolayısıyla ücretsiz yer için kendinizi zorlamayın derim. Kısa süreler için 10-20 Dirhem’e anlaşıp aracınızı saatlik de park edebilirsiniz.

Marakeş gezilecek yerler listem oldukça mütevazi. Buraları 2 tam günde kolayca gezebilirsiniz. Marakeş’e 2 günden fazla ayırmamanızı tavsiye ederim. Listemdeki yerleri 10,11,12 numaralar hariç yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Gezilecek yerler birbirine yakın. Marakeş’in labirent gibi daracık sokaklarını keşfederek buraları görebilirsiniz. Sokaklar biraz karışık gelebilir ama Google Harita her zaman telefonunuzda açık olsun.

Marakeş’te sokaklarda gezmek oldukça keyifli ama bu keyfi bozan bir şey var. O da motosikletler. Dar sokaklarda insan kalabalığına bir de motosiklet trafiği ekleniyor ki gerçekten bazen çekilmez oluyor. Bu kadar turistik ve kalabalık bir şehirde sadece insanların yürüyebildiği sokaklarda motosikletlerin ne işi var. Siz de bizim gibi Marakeş Belediyesi’ne şikayet oluşturun ya da bu durumu CİMER’e yazın.😂

Son olarak Marakeş’te gezilecek yerlerin giriş ücreti turistlere x10 şeklinde. Turisti bu kadar para olarak gören bir şehir görülmemiştir. Neredeyse Jardin Majorelle Bahçesi hariç her yerin giriş ücreti 100 Dirhem yani 350 TL. Dolayısıyla Marakeş’te her yere girmeye kalkarsanız cüzdanınızın dibini sıyırırsınız. Bütçenizi düşünüyorsanız stratejik hareket edip doğru yerleri tercih edin. Kilit yerleri yazımın içinde söyleyeceğim.😊

Girişi uzun tuttum ama bunlar kritik bilgiler. Biz bir çok şeyi tecrübe ettik. Gittiğinizde işiniz kolaylaşsın ve nasıl gezeceğinizi iyi bilin diye detay veriyorum. Alırım bir duanızı deyip 😊 listeme Marakeş’in en çok bilinen yeri olan Kutubiye Camii ile başlıyoruz.

Marakeş Gezilecek Yerler

Kutubiye Camii

marakeşte gezilecek yerler

Kutubiye Camii (Koutoubia Mosque), Marakeş’in en ikonik ve tarihi yapılarından biri. 12. yüzyılda, Almohad Halifesi Yakub el-Mansur döneminde inşa edilen cami adını, caminin çevresindeki kitapçılar çarşısından alıyor; “kutub” kelimesi Arapça’da “kitaplar” anlamına geliyor. Kutubiye Camii, Marakeş’in kalbinde Jemaa el-Fnaa Meydanı’nın hemen yakınında yer alıyor. Arada sadece bir cadde var. Caminin görkemli 77 metrelik minaresini bu meydandan çok rahat görebilirsiniz. Bu minare, Kuzey Afrika’daki Mağribî mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Bu minare sonrasında Sevilla’daki La Giralda ile Rabat’taki Hassan Kulesi’ne de ilham kaynağı olmuş.

Bugün Kutubiye Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve Marakeş’i ziyaret eden turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri. Cami, hâlâ aktif olarak ibadete açık. Fas’taki camileri ziyaret etmek için namaz vakitlerini beklemelisiniz. Genel olarak namaz vakitleri dışında camiler açık olmuyor. Camiye giriş Müslüman olmayanlara yasak. Palmiyeli güzel fotoğraflar için saat 10-12 güneşinde bu camiyi çekmenizi öneririz.😊 Konum burada.

Jemaa el-Fna Meydanı

marakeş gezi rehberi

Net söylüyorum Marakeş demek Jemaa el-Fna Meydanı demek. Şehrin kalbi tam bu meydanda atıyor. Burası bildiğiniz klasik bir şehir meydanı değil, adeta bir açık hava tiyatrosu ve kültürlerin buluşma noktası. UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kabul edilen meydanın gecesi başka gündüzü başka. Her iki anına da şahit olan biri olarak söylüyorum burası Fas’ın en egzotik ve en enteresan yeri. Meydanda 24 saat boyunca bir canlılık ve enerji var. Hele akşamları tamamen başka bir boyuta giriyor.

Jemaa el-Fna isminin anlamı “Kıyamet Toplantı Yeri” veya “Caminin Yıkımı” olarak çevriliyor. Bu isim meydanın tarihindeki bazı olaylara gönderme yapıyor. Tarihsel olarak ticaretin, eğlencenin ve ibadetin merkezi olan bu alan, Fas kültürünü en saf halde görebileceğiniz bir yer.

marakeş gezi rehberi

Şimdi gelelim bu meydanda neler oluyor kısmına. Bir yanda maymun oynatanlar mı dersiniz, diğer yanda kobra yılanlarla gösteri yapanlar mı dersiniz tüm gariplikler bu meydanda. Meydanın belli bir kısmında da meyve suyu satıcıları var ki hepsi müşteri gördüğünde sakız gibi yapışıyor. Akşamları ise kumar oynatanlardan tutun, kötü ruhları yok etmek için çalgı çalanlara kadar tüm Marakeş burada. Adamlar öyle şeylerle kumar oynatıyorlar ki aklınız durur. En kumarbaz adamın bile aklına bu yollar gelmez.😂 Youtube videomuzda var.❤️

Marakeş’in bir çok sokağı bu meydana çıkıyor. Gezilecek yerlerin bir kısmı meydanın bahsettiğim araç park yerine yakın kısmındayken diğer gezilecek yerler ise meydanın diğer kesiminde. Yani Marakeş’i gezerken her hâlükârda bu meydandan geçmeniz lazım. Marakeş’in bu eşsiz güzellikteki sokaklarından geçerken hediyelik bir şeyler satın alabilirsiniz. Biz Fas’ta bir çok şehir gördüğümüzden Marakeş’teki fiyatların daha pahalı olduğunu da belirteyim. İlla bir şeyler alacaksanız pazarlık yapmayı unutmayın. Meydanın konumu burada.

Saadian Tombs

marakeş gezi rehberi

Saadian Mezarları, 16. yüzyılda Marakeş’te hüküm sürmüş Saadi Hanedanlığı döneminde inşa edilen bir mezar kompleksi. Burası Sultan Ahmed el-Mansur döneminde ihtişamlı bir anıt haline gelmiş. Uzun yıllar boyunca unutulan bu mezarlar, 1917’de keşfedilmiş ve sonrasında restore edilmiş. Komplekste, Saadi Hanedanlığı üyelerinin ve onlara hizmet eden önemli şahsiyetlerin mezarları bulunuyor. Ahmet el-Mansur Salonu kompleksin en dikkat çekici yapılarından biri. Bu salonda İtalyan Carrara mermeri, altın yaldızlı tavan süslemeleri ve ince oymalarla bezenmiş mimari detaylar bulunuyor.

Mezarlıkta, İslam sanatının zarif detaylarını yansıtan bir bahçe de var. Mezarlarda kullanılan işlemeler ve süslemeler, dönemin sanat anlayışını ve estetik zevkini gösteriyor. Bu mezarları bizdeki türbe mantığında düşünebilirsiniz. Saadian Tombs’un giriş ücreti kişi başı 100 Dirhem. Marakeş’de her yerde olduğu gibi gezilecek yerlerin giriş ücreti turistlere yüksek tarifeli. Burayı gezmek oldukça kısa sürüyor. Konum burada.

Badi Palace

badi palace

İlk olarak şunu belirteyim; Marakeş’te görmeniz gereken bir kaç saray kompleksi var. Bunlardan ilki Badi Sarayı. Bu saray, Marakeş’in tarihî ve mimari zenginliğini simgeleyen etkileyici yapılardan biri. 16. yüzyılda Saadi hanedanlığından Sultan Ahmed el-Mansur tarafından inşa edilen saray, dönemin zenginliğini ve ihtişamını gözler önüne seren bir şaheser olarak tasarlanmış. Sarayın adı “Eşsiz” veya “Emsalsiz Saray” anlamına geliyor. Altın, mermer ve zengin süslemelerle bezeli saray, o dönemde bir güç ve prestij göstergesi olarak inşa edilmiş.

Saray, günümüzde harabe halinde olsa da güzel bir atmosfere sahip. Sarayda büyük bir avlu, turunç ağaçlarıyla dolu bahçeler ve geniş su havuzları bulunuyor. Sarayın duvarlarında ve kemerlerinde, dönemin Fas mimarisini yansıtan zarif işlemeler var. Ancak 17. yüzyılda Alavi Hanedanlığı döneminde bu zenginlikler başka yapılarda kullanılmak üzere sökülmüş ve saray yıkıma terk edilmiş.

Bugün Badi Sarayı, Marakeş’in kültürel mirasının önemli bir parçası olarak ziyaretçilere açık bir yer. Sarayın üst katına çıkarak Marakeş’in panoramik manzarasını seyredebilirsiniz. Badi Sarayı’nın giriş ücreti tahmin edebileceğiniz üzere kişi başı 100 Dirhem. Konum burada.

Not: Biz Marakeş’te 2 tarihi saraydan biri olan ve aşağıda anlatacağım Bahia Palace’ı ziyaret ettik. Badi Sarayı’nın harabe şeklinde olması bizi çok cezbetmedi. Mantıklı bir tercih yaptığımızı düşünüyorum. Siz de iki yer arasında seçim yapacaksanız Bahia Palace’ı tercih etmelisiniz.

Tinsmiths Square

marakeş meydan

Marakeş’in Jemaa el-Fna Meydanı’ndan sonraki en güzel noktalarından biri Tinsmiths Meydanı. Şehrin renkli ve hareketli atmosferinin bir yansıması olan Tinsmiths Square (Fasça adıyla Rahba Kedima), medinanın kalbinde yer alan, geleneksel zanaatların ve kültürel dokunun yaşatıldığı önemli bir meydan. Bu meydan özellikle el yapımı bakır, kalay ve metal işçilik ürünleriyle ünlü. Çeşitli dükkanlarda, geleneksel yöntemlerle yapılan tencere, tepsi, lambalar ve diğer el işçiliği ürünlerini burada bulabilirsiniz. Marakeş’ten hediyelik bir şeyler almak isterseniz buradaki dükkanları tercih edin. Özellikle renkli renkli baharat dükkanlarını burada görebilirsiniz.

Meydan, hem yerli halkın hem de turistlerin buluşma noktası. Tinsmiths Square, sadece alışveriş için değil, aynı zamanda Fas kültürünü deneyimlemek ve bu tarihi zanaatların nasıl yapıldığını görmek için güzel bir yer. Meydan çevresindeki kafelerde oturup insanları izlemek oldukça keyifli. Biz burada Kech Badi isimli mekanda oturduk ve yemeklerden oldukça memnun kaldık. Zaten Marakeş gezilecek yerleri gezerken buradan illa geçeceksiniz. Dolayısıyla burayı bir soluklanma yeri olarak kullanabilirsiniz. Konum burada.

Bahia Palace

bahia palaca

Marakeş’te bana göre görülmesi gereken en önemli yapılardan biri Bahia Sarayı’dır. 19. yüzyılda inşa edilen saray kelime anlamı olarak “Bahia” yani “Güzellik” veya “Parlaklık” anlamına geliyor. Yapının mimarı Si Moussa, bu sarayı oğlu Ba Ahmed için bir ihtişam simgesi olarak tasarlamış. Bahia Sarayı, Fas mimarisinin en güzel örneklerinden biri, hem estetik detayları hem de ihtişamlı tasarımıyla gerçekten etkileyici bir yer.

Saray, oldukça büyük bir alan üzerine kurulu. İçinde çeşitli avlular, lüks odalar, çiçeklerle dolu bahçeler ve zarif havuzlar bulunuyor. Mekânlarda kullanılan mozaikler, oyma ahşap detaylar ve alçı süslemeler, dönemin sanat anlayışını gösteriyor. Her oda ve avlu Fas’ın farklı bölgelerinden gelen zanaatkârların eserlerini yansıtıyor. Biz bu sarayı ziyaret ettiğimizde yakın zamanda olan depremden dolayı ana avlu başta olmak üzere bazı yerler tadilat altındaydı. Umarım siz gittiğinizde tadilat bitmiş olur.

Bahia Sarayı’nı imkanınız olursa öğleden önce ziyaret edin. Çünkü gelen turist gruplar ile öğleden sonra çok kalabalık oluyor. Giriş ücreti ne kadar tahmin edin? Tabi ki buranın giriş ücreti de turistlere 100 Dirhem. Sarayın konumu burada.

Le Jardin Secret

le jardin

Marakeş demek birbirinden güzel bahçeler demek. Kiremit rengi yapılar ile bu bahçeler o kadar güzel görüntüler veriyor ki gerçekten çok güzel fotoğraflar yakalıyorsunuz. Marakeş’te görmeniz gereken 3 önemli bahçe var. Bunlar; Le Jardin Secret, Jardin Majorelle ve Menara Gardens. Bu bahçelerden en ama en önemlisi Jardin Majorelle. Bana göre sadece burayı görün yeter derim. Nedenini aşağıda detayları ile anlatacağım. Bunlar arasında Menara Garden çok da önemli bir yer değil. Vaktiniz varsa ziyaret edebilirsiniz. Şimdi gelelim La Jardin Secret’ın detaylarına.

Le Jardin Secret, Marakeş’in medinasında saklı kalmış oldukça güzel bir bahçe. Daracık sokakların arasından açılan bir kapı sizi bu güzel bahçeye getiriyor. Bu tarihi alan, kökleri 16. yüzyıla kadar uzanan bir sarayın yeniden hayat bulmuş hali. Zamanla unutulmaya yüz tutan bahçe, 2016 yılında restore edilerek halka açılmış. Adından da anlaşılacağı gibi, “Gizli Bahçe” Marakeş’in kalabalık sokaklarından uzaklaşmak ve doğanın sakinliğini hissetmek isteyenler için ideal bir kaçış noktası.

Bahçenin iki ana bölümü var: İslami Bahçe ve Egzotik Bahçe. İslami Bahçe, geleneksel Fas bahçe tasarımını yansıtarak suyun ve simetrinin önemini vurguluyor. Portakal ve limon ağaçlarının yanı sıra renkli çiçeklerle bezenmiş bu alan oldukça etkileyici. Egzotik Bahçe ise dünyanın dört bir yanından getirilen bitkilerle dolu; bambular, kaktüsler ve palmiye ağaçları burada oldukça dikkat çekici.

Giriş ücreti ne kadar sanırım biliyorsunuz.😂 Tabi ki kişi başı giriş ücreti turistlere 100 Dirhem. Eğer hangi bahçeyi ziyaret etmeliyim derseniz burası yerine Jardin Majorelle çok çok daha mantıklı bir tercih. Yine de görmek isterseniz konum burada.

Medina of Marrakesh

medina marakeş

İlk olarak Fas’ta karşınıza çok çıkacak olan “medina” kelimesinin anlamı ile bu başlığa başlayalım. “Medina” kelimesi, Arapça kökenli ve genellikle bir şehir ya da kasabanın “eski şehir” anlamına gelir. Fas’ta ise “medina,” tarihi şehir merkezlerini tanımlamak için kullanılıyor. Bu bölgeler, genellikle surlarla çevrili olup, dar ve dolambaçlı sokakları, geleneksel pazarları (souk), camileri, hamamları ve zanaatkar atölyeleri ile ünlü.

Fas’taki medinalarda genelde Orta Çağ’dan kalma özgün yapılar bulunuyor. Marakeş, Fes, Meknes ve Rabat gibi büyük şehirlerin medinaları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu alanlar, sadece turistik değil, aynı zamanda yaşayan birer kültür ve ticaret merkezi. Fas kültürünü bu medinalarda tam olarak yaşayabilirsiniz.

Marakeş’te gezerken bu medinaları zaten gezeceksiniz. Buralar sizi zamanda bir yolculuğa çıkaracak. Kendinizi 1900’lü yıllardaki gibi hissedeceksiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Marakeş Medina 11. yüzyıldan günümüze kadar gelen zengin bir kültürel mirası barındırıyor. Yollar labirent gibi. Çok egzotik yollardan geçiyorsunuz ve Marakeş’e hayran kalıyorsunuz. Buranın net bir konumu olmamakla birlikte ben genel kullanılan konumu buraya bırakıyorum.

Marakeş Medina’da Bunlara Dikkat Edin:

  • Navigasyona iyi bakın. Bir sonraki dönüşünüzü, dönüşe gelmeden anlamaya çalışın.
  • Yolunuzu kaybederseniz yol tarifi için iyi huylu esnafla muhatap olun.
  • Yapışkan esnaf ile muhatap olmayın. Aranızda bir tersleşme olmasın. Teşekkür edin ve yolunuza devam edin.
  • Bir şey satın alacaksanız muhakkak pazarlık yapın.
  • Medinanın dar yollarında motosikletlere ve bisikletlere dikkat edin. Gerçekten bir saatten sonra kabak tadı veriyorlar.
  • Kişisel eşyalarınıza dikkat edin.
  • Birilerinin fotoğrafını çekmek isterseniz kesinlikle izin alın.

İpucu: Marakeş’i gezerken daha hızlı olmak adına buraları bisikletle gezmek isterseniz bu bağlantıdan tur satın alıp sokakları bisikletle turlayabilirsiniz. İyi bir bisiklet sürücüsü iseniz bunu yapın derim.

Bin Yusuf Medresesi

marakeşte görülmesi gerekenler

Marakeş’te sevdiğimiz yerlerden biri de Bin Yusuf Medresesi oldu. Burası Marakeş’in kalbinde yer alıyor. 14. yüzyılda Merini Hanedanı döneminde inşa edilen ve Fas’ın en büyük İslami eğitim kurumlarından biri olan Bin Yusuf Medresesi, İslam sanatı ve mimarisinin zarif örneklerini sergileyen bir yer.

Biliyorsunuz medrese demek okul demek. Burada zamanında öğrencilere dini eğitimler veriliyormuş ve kapasitesi yaklaşık 900 kişilikmiş. 16. yüzyılda Saadi Hanedanı tarafından genişletilen bu yapı, özellikle zarif zellige (çini), ahşap oymalar ve mermer detaylarıyla çok etkileyici. Buranın sadeliğini gerçekten çok sevdik. Öğleden sonra oldukça kalabalık oluyor. Bin Yusuf Medresesi’nin giriş ücreti kişi başı 50 Dirhem. Konum burada.

Not: Listeme almadım lakin bu medreseye yakın konumda yer alan Marakeş Müzesi’ni de dilerseniz gezebilirsiniz. Biz çok gerek görmediğimiz için rotamıza devam ettik.

Jardin Majorelle Bahçe Kompleksi

Marakeş gezilecek yerler listemizin en yıldızlı ve en popüler yeri kesinlikle Jardin Majorelle bahçesi. Burası Marakeş’in ününe ün katmış bir yer. Kapısının önünde her zaman kuyruk olan bu bahçe kompleksi Marakeş’te muhakkak görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Ve biliyor musunuz biz burayı az kalsın göremiyorduk.😶 Son anda büyük bir şans ile burayı ziyaret edebildik. Nedeni aşağıda.

Fransız ressam Jacques Majorelle tarafından 1924 yılında hem sığınak hem de laboratuvar olarak tasarlanan bu renkli bahçe, özellikle canlı mavi tonlarıyla ünlü. Marakeş ile ilgili fotoğraflar görürseniz kesinlikle bu bahçeden bir kare o fotoğraflar içinde vardır. Bahçe, botanik zenginliği ve benzersiz tasarımı ile çok ama çok popüler. Çok ciddi bir şekilde korunan bu alan tropikal bitkiler, nadir çiçekler ve palmiye ağaçlarıyla dolu. Bahçenin her köşesi muhteşem fotoğraflar yakalamanızı sağlıyor.

Jardin Majorelle, sadece bir bahçe olmanın ötesinde, bir sanat eseri. Bahçenin içindeki yollar, göz alıcı yeşillikler ve sakin göletler, hem dinlendirici bir atmosfer yaratıyor hem de fotoğrafçılar için mükemmel birer çekim alanı sunuyor. Bahçe 1966 yılında Jardin Majorelle, Yves Saint Laurent ve eşi Pierre Bergé tarafından satın alındıktan sonra büyük bir restorasyondan geçmiş. Buraya bir modacı eli değdiğinde durum tamamen değişmiş.

Jardin Majorelle Bahçe Kompleksi’nin içinde neler var:

  • Jardin Majorelle’nin Evi
  • Pierre Bergé Berberi Sanatları Müzesi
  • Yves Saint Laurent Müzesi
  • Butik (Alışveriş için)
  • Café Majorelle
  • Su Havuzları ve Göletler

Önemli İpucu: Buraya bizim gibi son dakika online bilet almadan giderseniz müzeye giremeyebilirsiniz. İnanılmaz bir talep var. Biletinizi en az 3 gün öncesinden almanızı tavsiye ediyoruz. Biz gidene kadar bilet almadık ve şans enseri gittiğimiz saatte son dakika online bilet bulduk. Gerçekten çok şanslıydık. Siz siz olun işinizi son dakikaya kesinlikle bırakmayın. Bahçe için giriş ücreti olayı ise biraz farklı. Ücretli olarak ya sadece Majorelle Bahçesi’ni tek gezebilirsiniz ya da kombine bilet alarak Majorelle Bahçesi, YSL ve Berberi Müzesi’ni gezebilirsiniz.

  • Majorelle Bahçesi Giriş Biletini satın almak için bu bağlantıya,
  • Majorelle Bahçesi, YSL ve Berberi Müzesi (3’lü yer) kombine bileti almak için bu bağlantıya tıklayın.

Ziyaret Saatleri: Majorelle Bahçesi her gün sabah 8.30’dan akşam 18.00’e kadar açık, son erişim 17.30’da. Pierre Bergé Berberi Sanatları Müzesi her gün sabah 9’dan akşam 5:30’a kadar açık, son erişim 17.00’de. En iyi fotoğraf zamanının 10.30 – 13.30 arası olduğunu düşünüyorum.

Yves Saint Laurent Museum

Yves Saint Laurent Müzesi, Marakeş’teki Jardin Majorelle’in hemen yakınında yer alan ve ünlü Fransız modacısı Yves Saint Laurent’in hayatı ve eserlerine adanmış bir müze. 2017 yılında açılmış olan müze, Pierre Bergé – Yves Saint Laurent Vakfı’nın koleksiyonundan seçilmiş 7,000’den fazla kıyafet ve 30,000’den fazla aksesuarı sergiliyor. Müzenin mimarisi, Studio KO tarafından tasarlanmış ve 4,000 m² alanında inşa edilmiş.

Müzenin içinde, Saint Laurent’ın fotoğrafları, videoları, eskizleri ve kişisel koleksiyonundan gelen kıyafetler sergilendiği bir sergi alanı bulunuyor. Ayrıca müze kitapçık, kafe-restoran ve araştırma kütüphanesi gibi diğer hizmetler de sunuyor. Müzede, ünlü tasarımlarının yanı sıra, kişisel eşyaları, eskizleri ve moda dünyasındaki izlerini gösteren pek çok eser bulunuyor. Ayrıca, Saint Laurent’in Fas’a olan tutkusunu ve Marakeş ile olan bağını yansıtan objeler de sergileniyor. Müze, yalnızca moda dünyasıyla ilgilenenler için değil, sanat ve tasarım meraklıları için de büyüleyici bir yer.

Burayı gezmektense Majorelle Bahçeleri’ni tek başına gezmeniz daha mantıklı bir seçenek. Modaya yakından ilgi duyuyorsanız burayı da muhakkak görün. Kombine bilet en iyi seçenek. Yves Saint Laurent Müzesi’nin konumu burada.

Not: Majorelle Bahçesi’nin konumu ile müzenin konumunu karıştırmayın. Dediğim gibi biletinizi yukarıdaki bağlantılardan en az 3-4 gün öncesinden almayı unutmayın.

Menara Gardens

fas marakeş

Menara Gardens, Marakeş şehir merkezinin biraz dışında kalan bir bahçe kompleksi. 12. yüzyılda Almoravidler döneminde inşa edilen bu bahçede palmiye, zeytin ağaçları ve bazı süs bitkileri bulunuyor. Bahçenin en dikkat çekici özelliği, içinde yer alan büyük bir su göleti. Bu gölet aynı zamanda tarihi sulama sistemlerinin güzel bir örneği. Ayrıca parkın içinde bir müze bulunuyor. Bahçeye giriş ücretsizken bu müzenin 50 dirhem giriş ücreti var. Marakeş Havaalanı bu bahçeye çok yakın konumda yer alıyor. Son olarak buraya yakın bir avm olan Menara Mall’ı da dilerseniz ziyaret edebilirsiniz. Menara Bahçeleri’nin konumu burada.

Marakeş Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bunları Bilin

Marakeş Nerede?

Marakeş gezilecek yerler tamamsa buraya gitmeden önce bilmeniz gerekenler hakkında bilgi verelim. Bu kısımları dikkatli okuyun. Şehri gezerken eminim işinize fazlasıyla yarayacak bilgiler bulacaksınız. Marakeş güzel olmasına güzel bir şehir fakat negatif yönleri de bir hayli fazla. Gözünüz korkmasın sadece dikkatli olun yeter. Biz bir çok şeyi yeteri kadar tecrübe ettik.😁

İlk olarak Marakeş nerede sorusuna cevap verelim. Marakeş, Fas’ın güneybatısında yer alan tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir. Şehir Atlas Dağları’nın kuzeyinde, ülkenin batı kısmında konumlanıyor. Marakeş, bize göre Fas’ın en turistik şehri. Hatta burası turizmden dolayı bazı şeylerde ayarı kaçırmış ve aşırı turistleşmenin negatifliğini yaşayan bir yer olmuş.

Marakeş’in yakın çevresindeki bazı şehirler ve arasındaki mesafeler ise şu şekilde:

  • Kazablanka: Marakeş, Kazablanka’ya yaklaşık 240 kilometre uzaklıkta ve araba ile yaklaşık 3 saatlik bir mesafe var. Arada hem ücretli hem de ücretsiz yol var.
  • Rabat: Fas’ın başkenti Rabat, Marakeş’e yaklaşık 330 kilometre mesafede ve bu mesafe araba ile yaklaşık 4-5 saat sürüyor.
  • Essaouira: Marakeş ile Essaouira arasındaki mesafe yaklaşık 170 kilometre. Araba ile yolculuk yapıldığında bu mesafe yaklaşık olarak 2,5 – 3 saat sürmekte.
  • Agadir: Marakeş’in güneyinde yer alan Agadir, şehre yaklaşık 250 kilometre mesafede yer alıyor.

Marakeş, coğrafi konumu sayesinde Fas’ın diğer büyük şehirlerine ulaşım açısından güzel ve merkezi bir noktada. Fas’a gelen herkesin bu şehri görmesi gerekli. Haritadaki konumu burada.

Türkiye’den Marakeş’e Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Marakeş'e Nasıl Gidilir

Türkiye’den Marakeş’e uçakla seyahat etmek en pratik yol. İstanbul’dan direkt uçuşlarla Marakeş Menara Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Royal Air Moroc’un, Marakeş’e direkt uçuşları bulunuyor. Lakin bu uçuşlar Kazablanka’ya göre daha pahalı. Kazablanka’ya giden havayolu firma sayısı daha fazla olduğundan bu şehre daha ucuz bilet bulabilirsiniz.

İstanbul – Marakeş uçuşu yaklaşık 4 saat 30 dakika sürüyor. Diğer büyük şehirlerden de (Ankara, İzmir gibi) aktarmalı uçuşlarla da Marakeş’e ulaşmanız mümkün. Havalimanından şehir merkezine taksi veya otobüsle kolayca ulaşabilirsiniz. Ucuz Marakeş uçak bileti almak için Skyscanner’ı tercih edebilirsiniz.

Gelelim biz Marakeş’e nasıl gittik kısmına. Biz İstanbul’dan Kazablanka Havalimanı’na indikten sonra kiraladığımız araba ile direkt Marakeş’e geçtik. Kazablanka ile Marakeş arası yollar gayet iyiydi ve hiç sorun yaşamadık. Ücretli otobanı kullandık ve yol ortalama 3 saat sürdü. Uçağımız gece Fas’a vardığı için bir petrol istasyonunda dinlenip Marakeş’e öyle geçtik. Bizim gibi rota çizecekseniz dinlenmeyi ihmal etmeyin. Bir de otoban için havalimanında küçük bir miktar döviz bozdurun.

Marakeş Kaç Günde Gezilir?

marakeş kaç günde gezilir

Marakeş’i gezmek için ne kadar süre lazım sorusunun cevabı tam olarak bizde. Bize göre bu şehre 2 tam gün ayırmanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Marakeş’te gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda yer alıyor. Marakeş sokaklarını arşınlayarak bu yerleri kolayca gezebilirsiniz. Biz 1 günde 30.000 adımla rekor kırdık. Marakeş’e 1 gün ayıracaksanız yukarıda gezilecek yerler listemdeki kalpli yerleri görmeniz yeterli olur. Bu şehre 2 günden fazla zaman ayırmayın. Fas gezilecek yerler listesi dolu dolu olduğu için 2 günden fazlası zaman israfı olur.

Marakeş’e Ne Zaman Gidilir?

Marakeş, yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir şehir. Fakat en ideal zaman dilimini arıyorsanız mart ile mayıs arasındaki bahar ayları ile eylül ve kasım arasındaki sonbahar dönemini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu aylarda sıcaklık ve nem az olduğu için Marakeş’i gezmek daha keyifli olur. Şehirde yaz aylarında, özellikle temmuz ve ağustos ayında sıcaklıklar 40°C’yi aşabiliyor, bu da dış mekan aktiviteleri için oldukça zorlayıcı. Kış aylarında ise, gündüzleri hava genellikle 15-20°C civarında olmakla birlikte, akşamları soğuk olabiliyor. Özetle Marakeş’e gitmek için bahar aylarını tercih etmenizde fayda var. Biz kasım ayında gittik ve hava durumu açısından çok çok rahat ettik.

Marakeş’te Nerede Kalınır?

Marakeş’te nerede kalınır sorusuna geçmeden önce bir kaç kavramı anlatmam gerekiyor. Fas’ta bu zamana kadar kaldığınız standart oteller dışında bilmeniz gereken 2 kavram var. Bunlar Riad ve Dar kavramları. Fas’ta bulunan oteller genelde Riad ve Dar şeklinde oluyor. Şimdi gelelim bunların tanımlarına ve farklarına.

Riad, Fas’a özgü geleneksel bir ev tipi ve “bahçe” anlamına geliyor. Riadların, genellikle ortasında avlu veya küçük bir bahçe, bir de küçük bir havuz bulunmakta. Riadların avlusu genel olarak ferah bir açık alan sunarken üstü açık oluyor. Bu avlunun etrafında odalar yer alırken, dış cephede ise sade bir tasarım var. Dar, yine geleneksel bir Fas ev tipi olmakla birlikte, riaddan farklı olarak avlusu daha küçük veya tamamen kapalı olan yapılara deniliyor. “Dar” kelimesi, “ev” anlamına geliyor ve riadlara kıyasla daha sade ve işlevsel bir tasarıma sahip. Yani, riadlar genellikle daha büyük, avlulu ve lüks bir deneyim sunarken, darlar daha sade, küçük ve mütevazı bir konaklama deneyimi sunuyor.

Marakeş’te konaklama seçeneği olarak bu riad ve darlardan çok fazla var. Bu tarz yerlerde kalmak, Fas’ın ruhunu yakalamak için daha iyi olur. Riad mı dar mı derseniz, riad tercih etmenizi tavsiye ederim. Fas’ta çok ama çok güzel riadlar var.

Şimdi gelelim Marakeş konaklama yerlerine. Riad’lar Marakeş’te Medina’nın (Old Town) dar sokaklarına gizlenmiş şekilde size otantik bir deneyim sunuyor. Özellikle Jemaa el-Fna Meydanı ve çevresinde konumlanan riadlar, şehrin en hareketli bölgelerine yürüme mesafesinde. Riadlarda konaklarken sabahları taze Fas usulü kahvaltının tadını çıkarabilir, akşamları ise avluda bulunan küçük havuzlarda veya teraslarda dinlenebilirsiniz. Medina’ya alternatif olarak Kasbah bölgesini de tercih edebilirsiniz. Kasbah bölgesi, Marakeş’in tarihî ve turistik cazibe merkezlerine yakın olmakla birlikte daha sakin bir ortam sunuyor. Marakeş’te kalacaksanız Kasbah bölgesini tavsiye ederim. Medina’nın dar sokaklarına kıyasla buradaki oteller daha geniş alanlarda konumlandığı için otel ve ulaşım imkanları daha iyi oluyor.

Önemli Not: Marakeş’te kalacağınız otelin otoparkı yoksa ki Medina ve Kasbahlardaki otellerin genelde olmuyor, rezervasyon sonrası otelle bağlantıya geçip araç park yeri için konum almayı unutmayın. Bu bölgelere araç girmiyor, sokaklar çok ama çok dar. Navigasyona direkt otelin konumunu almayın. Yani arabanız varsa kendi kendinize park yeri bulacağınızı düşünmeyin, otel yetkililerinden yardım alın.

Otellerle ilgili kritik bilgiler verdikten sonra şimdi Marakeş otel önerilerime geldim. Her bütçeye hitap eden otelleri önerilerimde bulabilirsiniz. Bütçe sorununuz yoksa ilk 2 oteli şiddetle tavsiye ederim. Efsane oteller gerçekten.😍

Almaha Marrakech Restaurant & SPA

marakeş otelleri

Savoy Le Grand Hotel Marrakech

marakeş otelleri

Riad Oasis Du Désert Boutique Hotel & SPA

marakeş otelleri

Bu 6 otel için Marakeş’te kalabileceğiniz en iyi oteller diyebilirim. Booking’den rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Rezervasyon bağlantılarını bıraktım. Tercihlerinizi yaparken otellerin Google yada Tripadvisor yorumlarını okumayı unutmayın.😊 Bir de otellerin konumuna göre yukarıdaki haritadan gezi planı çıkarmayı unutmayın.

Marakeş’te Ne Yenir?

fas'ta ne yenir

Marakeş, Fas mutfağının zenginliğini keşfetmek için gayet güzel bir şehir. Şehirdeki restoranlar ve sokak satıcılarından Fas yemeklerini deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz. Fas mutfağı, Türk mutfağına göre baharat olayını çok daha fazla kullanıyor. Özellikle kimyon, safran, tarçın, zencefil, zerdeçal ve karanfil gibi baharatlar sıkça tercih ediliyor. Bir de bizden farklı olarak buralarda tatlı tuzlu sıralaması yok. Aynı anda tatlı ve tuzlular masanıza hatta aynı tabakta gelirse şaşırmayın.😁 Şimdi aşağıda Marakeş’de ne yenir sorusuna cevap verip mekan önerilerini sunacağım. Bu mekanlara gitmeden önce Google’dan yorumları okumayı unutmayın.😊

Marakeş’de Ne Yenir?

  • Tajine
  • Couscous
  • Harira (Fas çorbası)
  • Pastilla
  • Mechoui (Kuzu tandır)
  • Kebaplar
  • Kısra (Fas dürümü)
  • Briouats (Fas böreği)
  • Ghriba (Fas kurabiyesi)
  • Kaab el Ghazal (Gelincik şekeri)
  • Baklava
  • Zaalouk (Patlıcan salatası)
  • B’stilla (Tavuklu börek)
  • Faslı Zeytinler
  • Naneli Çay

Marakeş Mekan Önerilerimiz

  • Cafe Restaurant Dar L’hssira
  • Café Des Épices
  • Le Bistro Arabe
  • Turkish Steakhouse Restaurant Marrakech
  • Le Jardin Restaurant Marrakech Medina
  • Kech Badi
  • Medina Burger
  • Le Tobsil
  • Dar Moha
  • Café de France
  • Chez Lamine
  • Le Foundouk
  • Restaurant Al Fassia
  • Café Arabe
  • Nomad

Marakeş’te Alışveriş

Marakeş demek alışveriş demek. Burada Fas’a özgü şeyleri en iyi şekilde bulabilirsiniz. Marakeş medinada birbirinden güzel dükkanlar var. Bu yerlerden aşağıda sayacağım hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz. Fakat kesinlikle pazarlık yapmanız lazım. Çünkü turistlere ne yazık ki x2 fiyat çeken yer sayısı oldukça fazla. İlk girdiğiniz yerden bir şey almayın. Dükkan sayısı çok olduğu için her yere fiyat sorun. Piyasa şartlarını anladıktan sonra hedef noktadan istediğiniz şeyi satın alabilirsiniz.

Marakeş’te alışveriş için dediğim gibi medina tarafı ve Jemaa el-Fna Meydanı çevresindeki yerleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca bizim keşfettiğimiz Medina Mall’ı da gezmenizi tavsiye ederiz. Burada çok güzel şeyler var. Gelmişken açsanız Medina Burger’da bir hamburger gümletmenizi de tavsiye ederiz.😊 Biz test ettik onayladık.👌 Alışveriş merkezi isterseniz Marakeş’te Menara Mall ve M Avenue Marrakech’ı tercih edebilirsiniz. Şimdi gelelim Marakeş’ten ne alınır sorusunun cevabına.

Marakeş’ten Ne Alınır? & Hediyelik Eşya Önerileri

  1. Argan Yağı
  2. Baharatlar
  3. Berberi Halıları
  4. Babuş Terlikler
  5. Desenli Bardak veya Fincanlar
  6. Desenli Bardak Altlıkları
  7. Geleneksel Lambalar ve Fas Fenerleri
  8. Hasır Ürünler
  9. Marakeş Ruju
  10. Antika Ürünler
  11. Tajin Kapları ve Seramik Ürünler
  12. Misk ve Baharatlı Parfümler
  13. Fas Naneli Çayı ve Çay Setleri
  14. Doğal Taşlar
  15. Geleneksel Takı Kutuları

Not: Marakeş’te alışveriş için BİM’i de tercih edebilirsiniz. Evet yanlış duymadınız. Burada da BİM var. BİM’e alternatif olarak market alışverişi için Carrefour’u da tercih edebilirsiniz.

Marakeş’in Olumsuz Yanları

marakeş dikkat edilmesi gerekenler

Hep Marakeş güzellemesi yapmayacağız tabi ki. Bu şehrin olumsuz yanları ne yazık ki biraz fazla. Şehirde dibine kadar otantiklik var ama bazı olumsuzluklar şehri ziyaret edenleri rahatsız edebiliyor. Siz bu yazdıklarımı dikkate alın ve sorun yaşamayın. Biz hiç bir olumsuzluk yaşamadık. Faslılar Türkleri ve Türk dizilerini çok seviyor. Merhaba ve gardaş kelimelerini banko biliyorlar. Satıcılar zaten bu noktalardan direkt girmeye çalışıyor.😂 Neyse ben olumsuzlukları yazayım siz bunları göz önünde bulundurun.

Marakeş’in Olumsuz Yanları ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Medina tarafında insanların yürüdüğü yollar dar. Bunda sorun yok. Fakat bu yollardan bir de motosikletliler geçiyor ki gerçekten can sıkıcı bir durum. Trafiğe dikkat edin.
  2. Araç park yeri konusu Fas’ın genelinde sıkıntı. Bu durum Marakeş’te de var. Değnekçi dediğimiz adamlar bu ülkede çok fazla. Aracınızı güvenli yerlere park edin. Otoparklarda ücret tarifesini parka girmeden öğrenin. Pazarlık yapın. Otoparkın konumunu unutmayın.
  3. Marakeş trafiği zaman zaman yoğun ama genel olarak sorun yok. Hız limitlerine dikkat edin.
  4. Jemaa el-Fna Meydanı’nda ortalık karışık. Gösteri yapanların fotoğrafını çekerseniz direkt para istiyorlar bilginiz olsun. Gece burada takılacaksanız etrafınıza dikkat edin.
  5. Marakeş’in pazarlarında (souks) alışveriş yaparken satıcıların yoğun ilgisi rahatsız edici olabilir. Bu kişilerle tersleşmeyin.
  6. Marakeş’in dar sokaklarında yönünüzü bulmak zor olabiliyor. Bu durum bazı yerel insanların sizden para istemesine neden oluyor. Bu kişilerle muhatap olmayın. Telefonunuzda haritanızı iyi takip edin. Kaybolursanız adres için temiz yüzlü esnafa danışın.😂
  7. Ücretsiz verilen bir şeyi kabul etmeyin. Sonrasında emin olun para istiyorlar.
  8. Gezilecek yerlerin giriş ücreti turistlere x10 tarife. Bu durum oldukça can sıkıcı.
  9. Fas’ın en pahalı şehri bize göre Marakeş bilginiz olsun. Alışveriş için diğer şehirlere gidecekseniz buralardan satın almanız maliyet açısından mantıklı olur.
  10. Temiz olmayan yerlerde yemek yemeyin. Bazı mekanların temizliği çok kötü.
  11. Birilerinin fotoğrafını izinsiz çekmeyin.
  12. Kıyafet seçiminizi doğru yapın. Çok açık şeyler giyinmeyin. Camilere giriş kurallarına dikkat edin.

Marakeş Sıkça Sorulan Sorular

Marakeş ne ile meşhur?

Marakeş, Fas’ın en ünlü ve en eski şehirlerinden biri ve geleneksel Fas kültürünün merkezi. Şehir tarihi medinası, rengarenk pazarları, etkileyici sarayları ve bahçeleriyle ünlü. Jardin Majorelle ve Bahia Sarayı gibi büyüleyici mekanlar, Marakeş’i ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında. Marakeş aynı zamanda, geleneksel tajine yemekleri, naneli çay ve Fas tatlıları ile de biliniyor. Şehir, ayrıca Jemaa el-Fna Meydanı gibi canlı ve hareketli meydanlarıyla da meşhur.

Marakeşte kaç gün kalınır?

Marakeş’te 2 gün geçirmek, şehri keşfetmek için yeterli bir süre. İlk gün, tarihi medina, Jemaa el-Fna Meydanı ve Bahia Sarayı gibi ikonik yerleri gezebilirsiniz. İkinci gün ise Jardin Majorelle, Yves Saint Laurent Müzesi ve Marakeş Müzesi gibi kültürel zenginlikleri keşfedebilirsiniz. 2 gün, Marakeş’in en önemli noktalarını görmek ve atmosferini hissetmek için yeterli olur.

Marakeş’e hangi mevsimde gidilir?

Marakeş’e gitmek için en ideal mevsim sonbahar (Eylül-Kasım) ve ilkbahar (Mart-Mayıs) aylarıdır. Bu dönemlerde hava aşırı sıcak değil. Yaz aylarında ise sıcaklıklar oldukça yüksek olabileceğinden, sıcak havalardan etkilenmemek için bu dönemden kaçının. Kış aylarında da Marakeş ziyaret edilebilir, ancak akşamları soğuk olacağı için hazırlıklı olmanız lazım.

Marakeş gece hayatı hangi bölgededir?

Marakeş’in merkezi gece hayatı, özellikle Jemaa el-Fna Meydanı çevresinde yoğunlaşıyor. Bu meydan, akşam saatlerinde sokak sanatçıları, canlı müzik performansları ve geleneksel Fas yemekleri sunan tezgahlarla dolup taşıyor. Gueliz bölgesi de modern barlar ve restoranlarla, Marakeş’in genç ve turist odaklı gece hayatının kalbi.

Marakeş gezilecek yerler ve Marakeş gezi rehberi yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Efsane bir yazı olmadı mı? Kendim yazdım diye demiyorum ama ben çok beğendim.😁 Umarım yolunuzu aydınlatan bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı ve Marakeş deneyimlerinizi aşağıya bekliyorum. Sevgiyle kalın, hoşça kalın.😊

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.