Phuket Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Phuket’ten döner dönmez hemen kolları sıvadık ve Phuket gezi rehberini sizin için oluşturalım dedik. Dostlar Tayland denilince akla ilk gelen yer başkent Bangkok‘dan ziyade Phuket Adası’dır. Türkiye’de Muğla ne ise Tayland’da da Phuket odur. Deniz, kum, güneş üçlüsünü Tayland’da bir arada arıyorsanız adresiniz tatil cenneti Phuket olmalı. Birbirinden güzel plajlar mı dersiniz, Hollywood filmlerinin çekildiği adalar mı hepsi Phuket tarafında yer alıyor. Tayland’a yolunuz düşerse Phuket muhakkak rotanızda olmalı. Eğer 2. ya da 3. kez Tayland’a gidecekseniz burayı pas geçebilirsiniz ama ilk gidişinizde Phuket’i muhakkak keşfetmelisiniz. Bizim de Tayland’a ilk gidişimiz olduğu için Phuket rotamızın en başındaydı.
Yaklaşık 9 gün Phuket’te kuş misali bir oraya bir buraya gittik. Adada toplamda 4 farklı tura katıldık. Oldukça yorulmuş şekilde Türkiye’ye dönsek de Phuket’te muhteşem anılar biriktirdik. Bu ada her noktası ile güzel anılar biriktirmenizi sağlayacak ama doğru hareket etmeniz şartıyla. Ben bu yazımda Phuket gezilecek yerler ya da Phuket’te ne yapılır konularına girmeyeceğim. Çünkü bu 2 konu çok derin. Bu yazımda sağlam bir Phuket gezi planı için size tüm doneleri vereceğim. Gittik, gördük, tecrübe ettik ve sizle paylaşıyoruz.
Phuket her ne kadar turizm açısından çok hızlı bir şekilde dönüşüm geçirse de yine de bu ada özellikle balayı rotası için oldukça ideal bir yer. Biz burada 4 farklı otelde kaldık ve otellerde aldığımız hizmet kalitesi çok iyiydi. Size tavsiyem Phuket için sağlam bir gezi planı çıkarmanız. Bu adada her dakikanız kıymetli olacak. Çünkü yapılması gereken çok ama çok şey var. Phuket ile ilgili gezi yazılarımızın bağlantısı aşağıda. Hepsini pür dikkat okuyun sonra bize dua edin.😂
- Phuket Gezilecek Yerler & Phuket’te Ne Yapılır?
- Phuket’te Nerede Kalınır? Balayı Otel Önerileri
Bu yazımda Phuket’te nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunu anlatmaya çalışacağım. Phuket ile ilgili temel bilgiler bu yazımda. Sonrasında da gezilecek yerler başlıklı yazımı okuyup Phuket’i aklınızda tam olarak şekillendirmeniz lazım. Yazıma geçmeden önce beni Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın. Instagram’a sabitlediğim Phuket hikayelerinde maceralarımıza şahit olabilirsiniz. Unutmayın rotam rotanız olacak. Hadi şimdi en temelden başlayalım.
Phuket Gezi Rehberi
Phuket Nerede?
Güneydoğu Asya’nın en çok turist çeken yerlerinden biri olan Phuket, Tayland’ın yüz ölçümü olarak en büyük adası konumunda. Ada yaklaşık 570 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Andaman Denizi ile çevrili olan Phuket’te yüzlerce ada bulunuyor. Phuket, Tayland’ın başkenti Bangkok’a 845 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Phuket’in aslında kara ile bağlantısı var. Adanın kuzey uç tarafında yer alan 600 metrelik Sarasin Köprüsü ile Phuket Tayland karasına bağlanıyor.
“Phuket” ismi, Tay dilinde “dağlık” veya “tepe” anlamına geliyor. Adanın yemyeşil tepeleri ve ormanlık alanları adanın isminin hakkını fazlasıyla veriyor. Burada yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Dağ, tepe demişken Phuket’te bol bol yokuş aşağı ve yukarı yollar var. Bu durum trafik için önemli. Şehir içi ulaşım kısmında bu konuya detaylı değineceğiz.
Phuket’in Google haritadaki konumu burada.
Phuket’e Nasıl Gidilir?
Gelelim Phuket’e nasıl gidilir sorusuna. İstanbul’dan Phuket’e doğrudan yani aktarmasız uçuş bulunuyor. Türk Hava Yolları ve Thai Airways aktarmasız uçuşları yapan firmalar. Bu oldukça güzel bir haber fakat bu haberin kötü bir yanı var o da bu uçuşlar genel olarak oldukça pahalı uçuşlar. Bütçeniz geniş ise hiç aktarma yapmadan kendinizi İstanbul’dan Phuket’e hoppp atabilirsiniz. Aktarmasız bu uçuş İstanbul’dan Phuket’e gitmenin en pratik yolu.
Phuket Uluslararası Havalimanı’nın Uluslararası Kodu : HKT
Bunun dışında ucuza seyahat etmek istiyorsanız Phuket’e gitmek için aktarmalı uçuşları tercih etmeniz gerekiyor. Aktarmalı ile aktarmasız uçuşlar arasında en az 7-12 bin TL fark var. Aktarmalı uçuşları Qatar Airways, Air Arabia, Emirates, Indigo, Thai Airways, Etihad Havayolları tarafından gerçekleştiriyor. Aktarmalarda basamak olarak genelde Körfez ülkeleri oluyor.
İstanbul Phuket aktarmalı uçuşlar genel olarak geniş gövdeli uçaklar tarafından gerçekleştiriliyor. Uçuşlar ortalama 13-20 saat arasında oluyor. Phuket ile Türkiye arasında 4 saat zaman farkı var bilginiz olsun.
Aktarmalı uçuşlarda önemli bir duruma değinelim. Aktarma ülkelerinde transfer vize durumunu kontrol edip ona göre bilet almanız gerekir. Yani aktarma ülkesi transit vize istiyorsa transit vize almanız lazım. Biz Tayland’a giderken Phuket değil de Bangkok şehrine Abudabi aktarmalı gittik. İstanbul’dan verdiğimiz bagajları Bangkok’da aldık ve Abudabi’de direkt transfer alanından uçağımıza geçtik. Yani herhangi bir transit vize almadık. Normalde Birleşik Arap Emirlikleri bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istiyor fakat aktarma süresi kısa, bağlantılı uçuşlarda transit vizeye gerek yok. Yani özetle Phuket uçuşunu daha ucuza getirmek için muhakkak aktarmalı bilet almalısınız bilginiz olsun.
Şunu da belirteyim; Tayland’ın diğer şehirlerinden otobüs ile Phuket’e gitmek isterseniz https://12go.asia/tr sitesini kullanabilirsiniz. Bu sitede tren, otobüs, feribot gibi ulaşım araçlarına dair ne ararsanız var. Tayland’ı çok geniş kapsamlı gezecekseniz bu site ve telefondaki uygulaması elinizin altında bulunsun. Phuket adalarına feribot ile gitmek için de bu siteyi kullanmalısınız bilginiz olsun.👌
Phuket’e Vize Gerekli mi?
En çok merak edilen sorulardan biri Phuket’e gitmek için vize gerekli mi? Hemen söylüyorum Phuket için vize gerekmiyor. Adaya gitmek için sadece pasaportunuz olsun yeter. Bir de iyi bir gezi planı ve bütçe tabi ki. Türk vatandaşlarının Phuket’e yapacağı seyahatlerde, yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 gün, bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 30 gün süreyle vizeden muaf. Ayrıca pasaport sürenizin ülkeye giriş yapılacak tarihten itibaren en az 6 (altı) ay süreyle geçerli olması gerekmekte.
Şunu tekrar belirteyim Phuket için vizeye gerek yok. Yani ülkeye girerken herhangi bir ödeme yapıp kapıda vize de almıyorsunuz. Peki ben 30 günden fazla kalacağım ne yapmam lazım diyorsanız bu konuda bir kaç opsiyonunuz var.
İlk olarak Göçmenlik Ofisinden 2000 Baht civarı ödeme yaparak vize sürenizi 30 gün daha uzatabilirsiniz. Diğer bir opsiyonda komşu ülkeler gidip geri dönmek. Tayland’a komşu ülkelere (örneğin Laos, Myanmar, Kamboçya veya Malezya) kısa bir seyahat yaparak ve ardından Tayland’a geri dönerek yeni bir 30 günlük kalış hakkı alabilirsiniz. Bu ikinci durum teyite muhtaç bilginiz olsun.
Phuket Kaç Günde Gezilir?
Phuket’e ne kadar zaman ayırmalıyım sorusu direkt sizin bütçenize ve zamanınıza bağlı. Burası öyle bir ada ki yapılacak aktiviteler bitmez. Yani size net bir süre vermem çok doğru olmaz. Bana kalsa en az 20 günde buradaki tüm yerlere gitmiş olabilirsiniz. Fakat bu süre de bir çok kişiye göre çok fazla olur. Bir de Phuket’te yapılacak bir çok aktivite adanın çevresine toplanmış durumda. Haa ben adanın çevresine gitmeyeceğim sadece Phuket ana karayı gezeceğim derseniz o zaman 1 haftada Phuket’i gezmiş olursunuz. Peki ne anlarsınız bana göre hiç bir şey.
Detaylar Phuket gezilecek yerler yazımda olacak ama ben burada Phuket’te nereye ne kadar süre ayırmanız gerektiğini kısaca yazayım. Phuket’e giderseniz yapmanız gereken çok önemli şeyler var. Bunları yapmadan dönerseniz Phuket eksik kalmış olur.
Phuket’te Mutlaka Katılmanız Gereken Turlar
- James Bond Adası Turu (1 Tam Gün)
- Phi Phi Adası Turları (1 Tam Gün)
- Elephant Sanctuary Fil Besleme (Yarım Gün)
- Similan Adası Turu (1 Tam Gün)
- Coral Island ve Banana Beach Turu (1 Tam Gün)
Bu turlardan ilk 3’ünü bana göre Phuket’te muhakkak yapmalısınız. Son iki aktivite de zamanınız varsa yapmanız gerekenler arasında. Tam gün süren aktiviteler yorucu olduğu için bu aktiviteler arasına 1 gün koymanız vücut sağlığınız açısından güzel olur. Ara günlerde Phuket içi gezilecek yerleri aradan çıkartabilirsiniz. Phuket’te diğer gezilecek yerlere de ortalama 4 gün ayırdığınızı düşünürsek Phuket kaç günde gezilir sorusunun cevabına ulaşırız. Yani özetle Phuket’e ortalama 9-10 gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Phuket’e 7 ya da daha az gün ayıracaksanız bu turların arasına 1 gün koymayın.
Gelelim bize sevgili dostlar. Biz Phuket’e 9 gün ayırdık ve her gün adayı doya doya gezdik. Hatta biraz da kaldığımız otellerinin tadını çıkartalım dedik ve bazı günler otelde keyif yaptık. Adada o kadar güzel oteller var ki tabi ki bu otellerin de tadını çıkarmanız lazım. Hele balayı çifti iseniz otellerden hiç çıkmasanız da olur.😂 Biz yukarıda saydığım turlardan 4 tanesini yaptık. Similan Adaları içimizde kaldı ama bir daha ki planımıza bahane olur dedik. E bize gezmeye bahane lazım zaten. 😍 Turların detayı gezilecek yerler yazımda.
Phuket’e Ne Zaman Gidilir & Ne Zaman Gidilmez ?
Bir diğer önemli konu da Phuket’e hangi ayda gidilir konusu. Bu çok önemli bir soru. Hatta bu soruyu Phuket’e ne zaman gidilmez ile değiştirmek lazım. Doğru zamanda Phuket’e gitmezseniz seyahatinizden çok fazla bir şey anlamazsınız. Otelin odasından yağmurun geçmesini beklerken bir bakmışsınız seyahatin sonu gelmiş. Hatta hiç bir tura da katılmayabilirsiniz. Dolayısıyla Phuket için doğru zamanı seçmek oldukça önemli.
Phuket malum tropik iklimsel bir bölgede. Dolayısıyla bu bölgede muson yağmurları oldukça etkili. Yağmurlar bir başladımı bitmek bilmiyor. Peki Phuket’te muson yağmurları ne zaman? Phuket’te muson yağmurları Mayıs ile Ekim ayları arasında etkili oluyor. Bu dönemde sık sık muson yağmurları yaşanıyor ve deniz sürekli dalgalı. Özellikle Ağustos ve Eylül ayları yağışların en yoğun olduğu aylar. Yağışlı dönemde bazı tekne turları yapılamıyor bilginiz olsun. Gitmeden önce bu durumu araştırmanızda fayda var.
Şimdi gelelim Phuket’e gitmek için en iyi zaman dilimine. Phuket’e gitmek için en iyi zaman Kasım ile Mayıs ayları arası. Bu dönemde hava genellikle güneşli ve yağışsız, sıcaklıklar 24-32°C arasında. Özellikle Aralık ve Ocak aylarında turist yoğunluğu fazla ve bu nedenle otel ve tur fiyatları yüksek. En ideal aylar bana göre Ekim sonu, Kasım ve Mart, Nisan dönemi. Bu aylar turist yoğunluğu açısından bir tık daha düşük olacağı için daha iyi olur.
Biz Ekim ayının 3. haftası Phuket’teydik. 9 günlük dönemde 2-3 kere yağmura yakalandık. Ama öyle sürekli yağan bir yağmur değildi. Maksimum 2 saat yağıp güneş açan cinsten. Tayland’da hava çok değişken bir seyir izliyor. Telefonunuzda aşırı yağış uyarısı varken hava güneşli olabiliyor. Yani telefonun hava durumuna güvenmeyin. Hava demişken Phuket’te hava oldukça nemli. Biz Türkiye’ye döndüğümüzde direkt cilt kuruluğu sorunu ile karşılaştık diyeyim siz anlayın. Yanınıza hem güneş kremi hem de bolca tişört almayı unutmayın.
Phuket’te Nerede Kalınır ?
Phuket’te birbirinden güzel oteller bulunuyor. Ada, turizm merkezi olunca otellerde de lüksün sınırı tanınmamış. Buraya sadece otel tatili için bile gidilebilir. Biz Phuket’te 4 otelde kaldık ve tüm otellerden memnun kaldık. Asya ülkelerindeki hizmet kalitesi Phuket’te de var. Özellikle lüks otellerde çok şımartılıyorsunuz. Bizim kaldığımız 4 otelden ikisi efsaneydi. Bu otellerden biri Thavorn Beach Village Resort & Spa diğeri ise Hyatt Regency Phuket Resort. Bu 2 oteli hem konumları hem de standartları açısından şiddetle tavsiye ediyorum.
Phuket otel bölgeleri olarak Kamala, Surin, Bang Tao, Patong, Karon, Kata ve Old Town Phuket bölgelerini tercih edin. Bu bölgeler gezilecek yerlere daha yakın. Phuket’te nerede kalınır konusuna çok detaylı girmeyeceğim. Çünkü bu konuyla ilgili başka bir yazım var. Bu yazımda otel tavsiyelerim de bulunuyor. Yazımın bağlantısı aşağıda.
Phuket’te Balayı
Bu yazıyı okuyorsanız Phuket’te balayı yapılır mı belki sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. İlk olarak şunu söyleyeyim Phuket bana göre güzel bir balayı adası. Yani Balayı için burayı değerlendirebilirsiniz. Çünkü adada balayı çiftlerine hitap eden bir çok şey var. Hizmet kalitesi yüksek oteller, büyüleyici plajlar, etkileyici gün batımları, masaj ve spa merkezleri ve hareketli gece hayatı gibi genç çiftlere hitap eden bir çok şey Phuket’te var. Bu adada yeni evli çiftler unutulmaz anılar biriktirebilir.
Ayrıca Phuket’te romantik akşam yemekleri için mükemmel seçenekler var. Plaj kenarındaki lüks restoranlar, taze deniz ürünleri ve Tay mutfağının lezzetlerini bu mekanlarda tadabilirsiniz. Phuket’te romantizminizi artıracak birçok aktivite de var. Günübirlik tekne turlarıyla Phi Phi Adaları veya Phang Nga Körfezi’ni keşfetmek, sıcak sularda şnorkel yaparak rengarenk mercan resiflerini görmek muhteşem olmaz mı?
Balayı çiftleri için en önemli şey bana göre otel seçimi. Bu noktada bütçeyi çok düşünmeden doğru oteli seçmek çok önemli. Phuket’te balayı için yukarıda bağlantısını paylaştığım Phuket’te nerede kalınır yazımı muhakkak okumanızı tavsiye ederim.
Phuket Şehir İçi Ulaşım
Tayland genelinde ulaşım her açıdan gelişmiş durumda. Özellikle Bangkok’ta her türlü ulaşım aracını görme durumunuz var. Fakat Phuket’te böyle bir durum yok. Nihayetinde bir ada ve ulaşım koşulları diğer yerlere göre daha zor. Burada o kadar tepe var ki yollar oldukça virajlı. Döndükçe dönüyorsunuz ve arabada iken mideniz bulanabiliyor.
Phuket’te bir yerden bir yere gitmek için telefonunuzda muhakkak olması gereken uygulamalar var. Bu uygulamalar sırasıyla Grab, Bolt ve Indrive uygulamaları. Bu uygulamalar Phuket’te en iyi yol arkadaşınız olacak bilginiz olsun.
Bu uygulamaları ilk olarak Phuket’e gitmeden telefonunuza indirin ve aktive edin. Türkiye’deki hattınızdan aktive etmeniz önemli değil. Bu uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit. Sizin konumunuzu tespit ediyor ve size en yakın taksici ya da motosikletçiyi eşleştirerek ayağınıza hizmet getiriyor. Eşleştirmede aracın modelinden plakasına kadar her şeyi görebiliyorsunuz. İsterseniz şoförle de yazışabiliyorsunuz. Uygulamaların en güzel yanı size fiyatı önceden göstermesi ve sizin de bunu kabul etmeniz. Fiyat pahalı gelirse eşleştirmeyi iptal edebiliyorsunuz. Ayrıca kredi kartı ile ödeme de oldukça sizi rahatlatan bir durum. Nakit olayına isterseniz girmeyebilirsiniz.
Uygulamalarda motosiklet fiyat açısından çok daha uygun. Biz 2 kişi olmamızdan dolayı bazen ayrı ayrı motosiklet çağırdık bazen de 2 kişi tek motosiklete bindik. Öyle olunca fiyatı genelde x2 alıyorlar. Hava yağışlı değilse ve yolunuz uzun değilse motosiklet oldukça keyifli ve pratik. Phuket’te bu uygulamalardan en çok Bolt ve Indrive’ı kullandık. Bangkok’ta Grab çok uygunken, Phuket’de Grab oldukça pahalı teklifler sundu. Bolt ve Indrive Phuket için en iyi uygulamalar. Bu konuyla ilgili deneyimlerinizi yorumlara bekliyorum. Phuket genel olarak Tayland’ın diğer yerlerine göre pahalı, bu durum ulaşım uygulamalarına da yansımış.
Grab, Bolt, Indrive Kullanırken Bunlara Dikkat Edin:
- Şoförlerin sizi alması gereken konumu dikkatli seçin. Kalabalık yerlerde karışıklık olabiliyor. Dolayısıyla kendi konumunuz ile şoförün sizi alacağı konum (pick up location) aynı ya da çok yakın olmalı.
- Uygulamalar kredi kartı doğrulaması için en başta çok küçük bir miktar kartınızdan çekiyor bilginiz olsun.
- Araçlarda sigara içmeyin. Sigara konusunda Tayland’da çok fazla hassasiyet var.
- Motosikletlerde kask genelde yok bilginiz olsun. Biz hiç sorun yaşamadık.
- Ödeme türünü kredi kartı seçtiğinizde ödeme seyahat sonrası kredi kartınızdan geçiyor bilginiz olsun.
- Bu uygulamalarda kazıklanma derdiniz yok.
- Yolculuk sonrası hizmetten memnun kalırsanız uygulama üzerinden şoföre bahşiş bırakabiliyorsunuz.
- Motosikletler oldukça hızlı, zaman açısından bu işinize çok fazla yarıyor. Mümkünse araba seçmeyin çünkü hem maliyetli hem de trafikte sıkışma durumu var.
- Yolculuğu iptal edecekseniz en başta edin çünkü eşleştirme sonrası şoför size yaklaştığında iptal ederseniz küçük bir miktar ceza ödüyorsunuz.
- Yoğun yerlerde taksiyi 5-10 dakika önceden çağırın. İşiniz bittiğinizde taksi pick up noktasında olsun. Böylece zaman kaybetmemiş olursunuz.
Burada önemli bir hususu belirteyim. Phuket coğrafi durumundan dolayı gezmesi kolay bir yer değil. Yani bir yerden bir yere gitmek ulaşım açısından mesele ve maliyet. Gezilecek yerler yazımda da bahsedeceğim Phuket’te bana göre tek bir otelde kalmayın. Gezilecek yerler haritasına bakın ve mesela 10 günlük tatilinizde 2 ya da 3 otelde kalın ve bu otelleri farklı bölgelerde seçin. Her ne kadar bu uygulamalar size kolaylık sağlasa da Phuket’de gezilecek yerler dağınık olduğu için dediğim şekilde hareket etmeniz mantıklı olur.
Phuket’te Araç Kiralama
Phuket’te yukarıda bahsettiğim uygulamalardan dolayı işiniz oldukça kolay oluyor. Bana göre Phuket için araç kiralamaya hiç gerek yok. Araç demek bir noktada kolaylık ama bu Phuket’te kolaylık olmuyor. Adada ilk olarak trafik oldukça yoğun. İkinci olarak ise adada trafik Türkiye’dekinin tersine akıyor. Yani Phuket’te trafik sol taraftan akıyor. Araçlar sol şeritte seyrediyor ve sollama işlemi sağ şeritten yapılıyor. Ayrıca sürücü koltuğu araçların sağ tarafında bulunuyor. İster istemez bu durum da karışıklığa neden oluyor. Bir de adada park sorunu olunca bize göre araç kiralamaya hiç gerek yok.
Peki motosiklet kiralamalı mısınız ? Phuket’te motosiklet kiralamak mantıklı bir seçenek olabilir ama çok dikkatli olmanız lazım. İyi bir sürücü iseniz motosiklet kiralamak mantıklı. Motosiklet günlük kiralama bedeli 300 – 400 Baht arasında değişiyor. Eğer sürekli gezmeyi planlıyorsanız motosiklet kiralayabilirsiniz. Ama dediğim gibi çok dikkatli olmanız lazım. Hem trafikten hem de trafiğin akış yönünden.
Özetle bana sorarsanız Phuket’te araç kiralamaya gerek yok. Yukarıda bahsettiğim turlar genel olarak sizi otelden alıyor otele bırakıyor. Eee bir de zaten ulaşım uygulamaları işinizi fazlasıyla görüyor. Dolayısıyla hem maliyet hem de güvenlik açısından Phuket’te araç kiralamaya gerek yok. Motosiklet sizin kararınız. Kiralayacaksanız sorunsuz ve güçlü bir motor kiralayın.
Phuket’te Alışveriş
Phuket, alışveriş severler için pek çok seçenek sunan bir tatil destinasyonu. Adanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri Old Town Phuket’te yer alan Central Phuket, hem lüks markaları barındıran Central Floresta hem de daha geniş bir alışveriş yelpazesi sunan Central Festival ile Phuket’in en büyük alışveriş noktalarından biri. Burada moda, elektronik, kozmetik, restoranlar ve eğlence imkanları bir arada bulunuyor. Teknolojik alet satın almak isterseniz burayı değerlendirin. Özellikle Powerbuy güzel bir mağaza bilginiz olsun. Biz buradan aksiyon kamerası aldık ve çok uygun fiyata geldi. Eşya alırken tax free faturası almayı unutmayın. Dönüşümüz Bangkok olduğu için Bangkook Havalimanı’ndan ödediğimiz vergileri geri aldık.
Phuket’te diğer önemli alışveriş merkezleri:
- Jungceylon Shopping Mall (Patong bölgesi)
- Paradise Complex Shopping Mall (Patong bölgesi)
- King Power Phuket
- Boat Avenue Mall (Cherngtalay bölgesi)
- Premium Outlet Phuket
- Naka Market (Weekend Market)
Adada market olarak ise Tayland’ın olmazsa olmazı 7 Eleven her zaman imdadınıza koşacaktır. Bu market Tayland’da bizim zor durumlarda sığınağımız oldu. Her yerde aynı standartta bu marketi bulabilirsiniz. Bu markete ek olarak Big C gibi büyük süpermarket zincirleri de adada mevcut. Big C’de aklınıza gelebilecek her şey var. Hediyelik eşya için burayı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Detaylar Youtube videomuzda var.
Phuket Pahalı mı?
Phuket pahalı mı sorusunun cevabı direkt ‘evet’. Ada Tayland’ın diğer bölgelerine göre pahalı. Bizde de öyle değil mi? Yaz aylarında Antalya’da Muğla’da fiyatlar uçuşta. Evet Phuket, Tayland’ın diğer bölgelerine göre pahalı çünkü burası popüler bir turistik nokta ve adada talep oldukça yüksek. Ancak, bütçenize göre ekonomik ya da lüks bir tatil yapmanız mümkün. Özellikle konaklama açısından Phuket Türkiye’ye göre oldukça uygun. Genel olarak Phuket pahalılığını değerlendirelim.
- Konaklama: Phuket’te her bütçeye uygun konaklama seçeneği var. Sade hostellerde gecelik konaklama yaklaşık 10-20 USD civarındayken, orta sınıf otellerde fiyat 30-60 USD arasında değişiyor. Lüks oteller ve özel havuzlu villalar ise gecelik fiyatlar 100 USD ve üzerinde.
- Yeme İçme: Sokak yemekleri restoranlara göre oldukça ucuz. Sokak yemeklerinde bir öğün 1-3 USD civarında. Restoranlarda ise öğün başına yaklaşık 10-20 USD ödemeniz gerekebilir. Ada, Bangkok’a göre pahalı onu da belirteyim. Ucuzluk açısından Phuket gece pazarlarını gezilecek yerler yazımda bulabilirsiniz.
- Ulaşım: Phuket’te araç paylaşım uygulamalarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Uygulamalardan Bolt ve Indrive fiyat açısından en güzel teklifleri veren uygulamalar oldu. Dönemsel mi bilmiyorum ama Grab hep pahalıydı.
- Aktiviteler: Tekne turları, dalış ve su sporları gibi aktiviteler de maliyetli. Örneğin, günübirlik Phi Phi Adaları turu 30-100 USD arasında. Tapınak ve bazı doğal alanlara giriş ücretsiz. Fakat bazı yerlerden ücret alınabiliyor.
- Alışveriş ve Hediyelik Eşyalar: Gece pazarları ve yerel dükkanlarda uygun fiyatlı hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Pazarlık muhakkak yapın.
Phuket’te lüks ve pahalı bir tatil yapmak da mümkün, ekonomik bir seyahat planlamak da. Yani Phuket pahalı mı sorusu Bangkok’a göre evet ama Türkiye’ye göre kısmen daha ucuz. Son zamanlarda bizdeki enflasyon hiç bir yerde yok. Dolayısıyla Phuket’in pahalılık açısından bizi geçmesi şu an çok da kolay değil.
Phuket Güvenli mi? & Dikkat Etmeniz Gerekenler
Biz 9 günlük Phuket gezimizde hiç bir sorunla karşılaşmadık. Burası oldukça turist dostu bir şehir. Çünkü adanın temel geçim kaynağı turizm. Burada hem turizm oldukça önemli hem de insanların turistlere yaklaşımı. Yozlaşmış bir turizm anlayışı yok. Hizmet kalitesi ve insanların yaklaşımından gayet memnun kaldık. Taylandlıların da sıkıntılı tipleri vardır ama bu insanlar gerçekten samimi ve güler yüzlü insanlar. Tayland’da sürekli sawedeka (merhaba) kelimesini duyuyorsunuz. Bu kelime o kadar içinizi ısıtıyor ki bir saatten sonra siz de gelene gidene sawedekaaaa diyorsunuz.😂
Phuket güvenli mi?
- Phuket’te suç oranı oldukça düşük. Her yerde olduğu gibi burada da turistlere yönelik küçük çaplı hırsızlık ve dolandırıcılık olayları zaman zaman yaşanabiliyor. Bu nedenle değerli eşyalarınızı korumak için plajda, tekne turunda veya kalabalık alanlarda daha dikkatli olmanızda fayda var. Özellikle gece hayatına akacaksanız ekstra dikkatli olun. Phuket gece hayatı çok canlı. Satıcılara ve mekan önlerinde sizi içeri çekmek isteyenlere dikkat edin ve bu insanlarla zıtlaşmayın.
- Phuket’te doğal tehlikeler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle güneş konusuna çok dikkat edin. Phuket’in güneşi hiç çaktırmadan adamı birden yakıveriyor. Muhakkak güneş kremini yanınızda tutun. Adanın denizi zaman zaman dalgalı ve akıntılı olabiliyor. Dolayısıyla dalgalı denizde çok açılmayın. Burası tropik bir yer. Sivrisinek ister istemez var. Özellikle yeşil alanlarda koruyucu spreyiniz yanınızda muhakkak olsun.
- Phuket’e yağışlı sezonda gitmeyin. Yağmurdan gözünüzü açamayabilirsiniz.
- Sağlık hizmetleri Phuket’te oldukça iyi seviyede fakat seyahatten önce sağlık sigortası yaptırmak iyi bir seçenek. Sıkıntılı durumlarda hastanelere bir bilet parası bağışlamayın.
- Gelelim trafik konusuna. Phuket’te trafik çok yoğun ve sol şeritli akıyor. Türkiye’deki trafik durumunun tam tersi. Araba ya da motor kiralayacaksanız çok dikkatli olun. Hatta mümkünse kiralamayın ve yukarıda bahsettiğim araç uygulamalarını kullanın.
- Phuket pahalı bir yer. Normal taksi kullanacaksanız pazarlık şart.
- Tapınaklar Phuket’in olmazsa olmazı. Buraları ziyaret edecekseniz kıyafet kurallarına dikkat edin.
- Sokak yemeği deneyecekseniz hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durun. Phuket’de biz bir çok gece marketini gezdik ve genel olarak ada sakinlerinin temizliğe önem verdiğini gördük. Yine de siz temiz olmayan yerlerden uzak durun. Musluk suyu içmeyin.
- Phuket çevresindeki adalara tur alacaksanız firmanın yorumlarına muhakkak bakın.
- Vahşi hayvan ve fil gösterilerine katılmayın. Bu hayvanlara yapılan eziyetleri duyduktan sonra bu gösterilerin aslında arka planının ne kadar kötü olduğunu anlıyorsunuz. Bu gösteriler katılmanız demek bunlara prim vermeniz demek. Uzak durun.
Özetle Phuket güvenli bir yer. Biz buradan üzülerek ayrıldık. Çünkü bu güzel ada doğal güzelliklerinin ötesinde güler yüzlü insanların ev sahipliğini yaptığı bir yer. Biraz turizmin getirdiği yozlaşma var ama Phuket bizim güzel anılar biriktirmemizi sağladı. Eminim siz de burayı seveceksiniz.😊
Phuket Vlog
Phuket Vlog 1
Phuket Vlog 2
Phuket Sıkça Sorulan Sorular
Phuket’te priz tipi nasıl ?
Phuket’te ve genel olarak Tayland’da A, B ve C tipi prizler kullanılıyor. Herhangi bir apart almanıza gerek yok. Türkiye’deki adaptörleri bu prizlerde kullanabilirsiniz.
Phuket’te dolar mı euro mu geçerli?
Phuket’te döviz bozdurmak için her iki para birimini de kullanabilirsiniz. Döviz bozdururken kurumsal yerlerden bozmanızı öneririz.
Pattaya mı güzel Phuket mi?
Karşılaştırmaya bile gerek olmadan cevabın Phuket olduğunu düşünüyoruz. Phuket’in doğal güzellikleri her şeyin ötesinde.
Phuket gezi rehberi yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Yazımın yorum kısmında sizin de deneyimlerinizi görmek isterim. Deneyimlerinizi bizimle paylaşmanız yazımızın hem güncel kalmasını hem de diğer kullanıcıların da bundan faydalanmasını sağlayacaktır. Şimdiden mutlu seyahatler diliyorum. Hoşça kalın.😊