Bangkok Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey
Koltuklarınıza kurulun, yanınıza kahvenizi ya da çayınızı alın tecrübelerimizle sabit Bangkok gezi rehberi dosyamızı açıyoruz. Tam 4 gün boyunca Bangkok’un sokaklarını arşınladık ve bu şehrin dokusunu, yaşam tarzını en iyi şekilde hissetmeye çalıştık. Biliyorsunuz biz bir yere gittiğimizde o yeri en detaylı şekilde gezmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hareket ediyoruz ki size şehir hakkında sağlam bir gezi rehberi çıkartalım. İnce detaylar için de Bangkok’un en ücra noktalarına kadar gitmeye çalıştık. Şehrin damarlarına o kadar girdik ki bu ince noktalarda Bangkok bize saklı yüzünü muhteşem bir şekilde gösterdi. Biz bu şehri çok sevdik.😊
15 günlük Tayland gezimizin 4 gününü Bangkok’a ayırdık ve bundan hiç de pişman olmadık. Herkes gibi biz de bir yere gitmeden önce yerli yabancı bir çok kaynağı tarıyoruz ve bir yol haritası çıkartıyoruz. Tabi bunu Bangkok için de yaptık. Fakat burada bir serzenişte bulunalım. Yerli kaynakların çoğunda Bangkok’un acımasızca gömüldüğünü gördük. Yok Bangkok’a çok zaman ayırmayın, burada görülecek bir yer yok, Bangkok’a 1 gün bile yeter gibi safsatalardan oluşan cümleler işittik. Şunu net bir şekilde söyleyelim, kulaklarınızı bu yorumlara kapatın! Bu yazılar şehrin ruhuna hakim olamayan kişi ya da firmalar tarafından yazılan boş yazılar.
Bangkok gezi rehberi yazımızda şehir ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazacağız. Yazımızda Bangkok gezilecek yerler listesi ve Bangkok’ta ne yapılır kısımları yok. Bu başlıklar ayrı bir yazıyı hak ettiği için bu konuları tabi ki farklı bir yazıda kaleme aldık. Bangkok ile ilgili yazdığımız tüm yazıları en iyi şekilde okuyun. Özellikle gezilecek yerler ve gezi rehberi yazılarımızda Bangkok’un saklı anahtarı var. Bu yazılar sayesinde Bangkok’un kalbine açılan kapıdan girebileceksiniz.❤️
Yazımda tecrübeyle sabit Bangkok ile ilgili tüm detaylar var. Sim kart alımından tutun priz tipine kadar her şeyi yazdık. Yani bu şehre gittiğinizde nasıl hareket etmelisiniz konusuna dair tüm cevaplar burada. Gönlünüz ve içiniz rahat olsun. Konulara girmeden bizi Instagram’da takip etmeyi unutmayın. Instada sabitlediğimiz Bangkok hikayelerinden maceralarımıza şahit olabilirsiniz.😊
- Bangkok Gezilecek Yerler & Bangkok’ta Ne Yapılır ?
- Bangkok’ta Nerede ve Hangi Bölgede Kalınır ?
- Bangkok’ta Ne Yenir ? Mekan Önerilerimiz
Bangkok gezilecek yerler yazımda Bangkok Gece Hayatı, Bangkok’un Neyi Meşhur ve Bangkok’da Alışveriş konularına da değindik bilginiz olsun. Kapsamlı bir yazı sizi bekler. Bangkok’u rahat ve güvenli bir kafa ile gezmenize garanti veriyoruz.😂 Okumaya devam.
Bangkok Gezi Rehberi
Çok kızgınız çok. Bangkok ile söyleyecek çok şeyimiz var. Bu şehre gitmeden önce bazı ön yargılarımız ve korkularımız oluştu. Bu korkuların nedeni Bangkok ile ilgili yazılan şeylerdi. Biri kaos demiş, diğeri buraya uğramanıza bile gerek yok demiş. Dedik ki bizi Bangkok’ta herhalde full time sıkıntı bekliyor. Bu yazılanlardan ötürü bizde de ister istemez bazı önyargılar oluştu. Sonra gittik gördük ki bu ön yargıların hepsi çöp. Bangkok’ta öyle aktiviteler yaptık ki bu şehir bizi çepeçevre sardı ve kuşattı.
Ben Tayland’a gideceğim Bangkok görülmeye değer mi sorusunun cevabı bizde peşinen kesinlikle evettir. Bu şehirde sadece tapınak gezecekseniz tabi ki bu şehir size cazip gelmeyebilir. Fakat burada yapılması gereken bir çok önemli aktivite var. Bunlara bu yazımızda girmeyeceğiz. Bangkok gezi rehberimizde şehir hakkında kilit bilgiler olacak. Sonrasında da Bangkok’ta gezilecek yerleri keşfetmek sizin için çok daha kolay olacak.
Bangkok Hakkında Kısa Bilgiler
Yazılarımızda ansiklopedik bilgi vermeyi sevmiyoruz ama yine de bir şehre gitmeden önce bilmeniz gereken temel şeyleri bilmenizde fayda var. Yani nereye gideceksiniz ne ile karşılaşacaksınız bunlar önemli. Bu bilgileri Bangkok’a giriş dersi olarak düşünebilirsiniz. Bangkok ile ilgili temel bilgiler aşağıda. Bu başlık sonrasında da yavaş yavaş Bangkok’a uygulamalı olarak giriş yapacağız.😊
Bangkok Hakkında Bilmeniz Gereken Kısa Bilgiler
- Bangkok: Tayland’ın Başkenti
- Bangkok uluslararası telefon kodu: + 66
- Para birimi: Tayland Bahtı (THB)
- Nüfus: 14 Milyon
- Din: %95 Budist, %5 Müslüman ve Hristiyan
- Yönetim Şekli: Krallık (Anayasal Monarşi)
- Konuşulan Dil: Tayca (Yerel halk genel olarak İngilizceyi az biliyor)
- Priz Tipi: Bangkok’ta kullanılan priz tipi A, B ve C (Bizim priz girişleri ile uyumlu, biz ekstra bir apart kullanmadık)
- Saat Farkı: Türkiye ile 4 saat zaman farkı var. Türkiye’de saat örneğin 16.00 iken Bangkok’ta saat 20.00.
Bu konularla ilgili bir kaç hususu belirtmemizde fayda var. Tayland’da kral demek her şey demek. Adamlar krallarına çok önem veriyor. Kralın resimlerini bir çok yerde göreceksiniz. Krallarına çok bağlılar ve her noktada saygı gösteriyorlar. Bu konuda siz de hassas olun ve saygısız bir davranış sergilemeyin.
Yerel halk genel olarak İngilizce bilmiyor fakat yine de temel olarak anlaşılabiliyor. Gerçi İngilizce bilenlerin aksanı da oldukça farklı.😂 Hiç anlaşamıyorsanız imdadınıza Google Translate yetişiyor. Saat farkı konusunda Bangkok saat olarak ileride olduğu için hem gidişte hem de dönüşte Jet Lag olma ihtimaliniz var. Bu konuda gerekli önlemleri almanızda fayda var. Diğer tüm detaylar aşağıda.
Bangkok Nerede?
Bangkok, Tayland’ın başkenti ve en büyük şehri. Şehrin tam ortasından Chao Phraya Nehri geçiyor ve bu nehir adeta şehri ikiye bölmüş durumda. Bangkok’u kısmen Venedik gibi düşünebilirsiniz. Çünkü Chao Phraya Nehri’ni besleyen kanallar Bangkok’u çepeçevre sarmış durumda. Bu şehir ve insanlar bu nehirle o kadar bütünleşmiş ki şehrin ruhu bu nehrin geçtiği yerlerde yatıyor. Bangkok gezilecek yerlerin çoğu bu nehir çevresine toplanmış durumda.
Bangkok, bu nehrin kattığı güzellik dışında başkent havasını da tam anlamıyla hissettiriyor. Ankara misali Bangkok da tam bir alışveriş merkezi cenneti. Adım attığınız her yerde bir AVM. AVM’ler de oldukça lüks markalara ev sahipliği yapıyor. Girdiğinizde resmen çıkmak istemiyorsunuz. Hele bir Iconsiam alışveriş merkezi var ki of da of.😍
Bangkok konum itibariyle Tayland’ın bir çok yerine yakın konumda. Aşağıda Bangkok ve Tayland’ın önemli yerleri arasındaki mesafeyi bulabilirsiniz. Bangkok’tan otobüs veya tren ile aşağıda saydığım yerlere gitmek isterseniz https://12go.asia/tr sitesini kullanabilirsiniz. Bu sitede tren, otobüs, feribot gibi ulaşım araçlarına dair ne ararsanız var. Tayland’ı çok geniş kapsamlı gezecekseniz bu site ve telefondaki uygulaması elinizin altında bulunsun.
Yukarıda Tayland’a nasıl gittiğimize dair kısa bir vlog var. Bangkok ile Tayland’ın diğer önemli yerleri arasındaki mesafeler ise aşağıda.
- Ayutthaya yaklaşık 80 km
- Kanchanaburi yaklaşık 130 km
- Pattaya yaklaşık 150 km
- Phuket yaklaşık 840 km
- Krabi yaklaşık 780 km
- Chiang Mai yaklaşık 750 km uzaklıkta yer alıyor.
Bangkok’a Nasıl Gidilir ?
İstanbul’dan Bangkok’a Uçak ile Ulaşım:
Türkiye’den Bangkok’a hem direkt uçuşlar bulunuyor hem de aktarmalı uçuşlar. Direkt uçuşlar aktarmalı uçuşlara göre daha pahalı. Bangkok’a ucuz uçak bileti için aktarmalı uçuşları tercih etmelisiniz. Aktarmalı uçuşlarda ucuz bilet buldunuz mu kaçırmayın ve Bangkok’a hemen bilet alın. Gerisi yazılarımızdan sonra çorap söküğü gibi gelecektir.
Bangkok’a aktarmalı uçuşlar için ilk olarak İstanbul basamağına gelmelisiniz. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkan uçaklar Bangkok’a aktarmalı ya da aktarmasız şekilde ulaşıyor. İstanbul’dan Bangkok’a Thai Airways, Air Arabia, THY, Etihad, Qatar Airways, Emirates gibi hava yolları sefer düzenliyor. Aktarmalı uçuşlarda genelde BAE ve Qatar aktarma noktası olarak kullanıyor. Ortalama aktarmalı bir uçuş 14-15 saat sürüyor. Uçuşlarda 1 ya da 2 kez yemek veriliyor ve geniş gövdeli uçaklar tarafından uçuş gerçekleştiriliyor. Bu havayollarından genel olarak en ucuzu Thai Airways. Ama diğerlerinden kampanyaya denk gelirseniz daha ucuza bilet yakalayabilirsiniz.
Bangkok’da da tıpkı İstanbul gibi 2 tane havalimanı bulunuyor. Genelde uluslararası uçuşlar BKK kodlu olan Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı’na yapılıyor. Diğer havalimanı ise DMK kodlu Don Meung Havalimanı. Bangkok’da bu iki havalimanı arasında ortalama 1 saat mesafe var. Bangkok’tan sonra ülke içi uçak bileti satın alacaksanız doğru havalimanından bilet almayı unutmayın.
Bizim Uçuş Deneyimimiz:
Biz Bangkok’a uçak biletini aktarmalı olarak Etihad Havayolları’ndan aldık. İstanbul-Bangkok, Bangkok – İstanbul uçuşumuzun biletini kişi başı gidiş dönüş 15.700 TL oldu. İlk olarak İstanbul’dan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abudabi’ye sonra da Abudabi’den Bangkok’a uçtuk. Normalde BAE bordo pasaport sahiplerinden vize isteyen bir ülke. Fakat yolcu sorumluluğunda aktarma olmadan, 8 saatten az aktarmalı uçuşlarda transit vizeye ihtiyacınız olmuyor. Biz direkt Abudabi Havalimanı’nın transfer bölümünden Bangkok uçağımıza geçtik ve İstanbul’dan verdiğimiz bagajlarımızı direkt Bangkok’tan aldık. Uçuş keyifli geçti ve hiç bir sorun yaşamadık. Bizim gibi bilet alırsanız check-in’i her iki uçuş için yapmayı unutmayın.
Not: Bagaj konusu uluslararası uçuşlarda çok sıkıntı olmuyor. Ama Tayland’da ülke içi uçuşlarda bagaj konusu sıkıntılı ve sadece 7 kg kabin bagajı hakkı veriliyor. Eğer bagajınız fazla ise muhakkak ekstra bagaj hakkı alın. Bu durumu göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Bangkok sonrası Tayland’ın diğer şehirlerine gidecekseniz biletinizi muhakkak erken alın. Son dakika biletler oldukça pahalı oluyor.
Bangkok İçin Vize Gerekli mi ?
Bangkok İçin Vize Gerekli mi ? Tayland’ın Türkiye için en güzel taraflarından biri buraya vizesiz giriş imkanının olması. Yani Tayland’a gitmek için sadece pasaportunuzun olması yeterli. Tayland’a yapacakları seyahatlerde, yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 günlük, bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 30 günlük süreyle vizeden muaf. Tayland ve civar ülkelere yapılacak olan seyahatlerde pasaport süresinin ülkeye giriş yapılacak tarihten itibaren en az 6 (altı) ay süreyle geçerli olması gerekmekte.
Bordo pasaport sahibi iseniz Tayland’da 30 gün vizesiz kalma hakkınız var. Ülkeye girişte sizden herhangi bir vize yada belge istenmiyor. Kapıda vize olayı da yok. Yani herhangi bir ödeme yapmadan Tayland’a giriş yapabiliyorsunuz. Bordo pasaport sahibi iseniz ve 30 günden fazla ülkede kalmak isterseniz ülkenin yetkili makamlarından izin almak zorundasınız.
Bangkok Pasaport Kontrol
Gelelim bizim Tayland’a giriş hikayemize. Her ülkede olduğu gibi Bangkok’a indiğimizde de bizi bekleyen bir pasaport kontrol noktası vardı. Havalimanında epeyce yürüdükten sonra pasaport kontrol kuyruğuna girdik. Bu noktada pasaport kontrolünde hiç bir sorun yaşamadık. Pasaport polisine bir evrak da göstermedik. Genelde dönüş bileti, otel rezervasyonu belgeleri istenilir ama Bangkok’da buna gerek yok. Kontrol noktasında görevli memur pasaportumuzu kontrol etti, biyometrik verilerimizi aldı ve sonrasında Welcome to Bangkok.
Pasaport kontrol kuyruğunda fotoğraf ve video çekmek yasak bilginiz olsun. Bir de sıranızı beklerken ve memurla muhatap olurken resmi ve ciddi davranın. Gayrı resmi davranış sergilemeyin. Ülkeye girişte sorun yaşamamanız seyahatinizin başlangıcı için iyi olur.
Pasaport kontrolü sonrasında da bagajlarınızı alıyorsunuz ve akabinde gümrük ile ilgili bir kontrol oluyor. Gümrük kontrolünü kolayca geçebiliyorsunuz. Burada herhangi bir durdurma ya da valiz kontrolü şüphe olmadığı sürece olmuyor. Gümrük noktasından sonra ise havalimanı çıkışına ilerliyorsunuz. Çıkışa ilerlerken exchange ofisleri, araç kiralama ve sim kart satan yerleri görüyorsunuz. Birazdan bu konuların hepsine el atacağız.👌
Bangkok Kaç Günde Gezilir ?
Bangkok için en tartışmalı konulardan biri Bangkok’un kaç günde gezileceği meselesidir. Bangkok için zaman ayırmayın, buraya 1 gün yeterli diyenlere aldırmadan bu şehre en az 3 en fazla 5 gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Yapılması gereken bir çok aktivite var. Şehri sadece tapınaklardan ibaret görürseniz Bangkok’a 2 gün bile yeter. Ama bu düşünceden sıyrılın ve Bangkok’un farklı yüzünü keşfedin. Avrupa’da her kiliseyi gezmeyi sevmediğimiz gibi Asya’da da tapınak tapınak gezmeyi sevmiyoruz.
Bangkok gezilecek yerler yazımızda Bangkok gezi planınızın nasıl olması gerektiğini anlattık. Dolayısıyla burada o meseleye çok girmeyeceğiz. Bangkok’ta katılmanız gereken turları da hesaba katarsak 3-5 gün yeterli olur. Daha fazla süre ayırmak çok zamanınız yoksa gereksiz olabilir. Fakat bu şehri keşfetmeden Tayland’ın diğer şehirlerine geçmeyin. Tayland seyahatinizin temelini Bangkok ve Phuket oluşturmalı.
Biz Bangkok’a 4 tam gün ayırdık ve bu 4 günü dolu dolu geçirdik. Tam ayarında Bangkok seyahatimizi tamamladık. Alışveriş de yaptık, bir çok şehir içi turu da deneyimledik. Bangkok sonrası ise uçakla Phuket’e geçtik ve kalan zamanımızı da Phuket’te geçirdik. 4 gün ayırdığımız Bangkok bizi her açıdan tatmin etti. Nokta atışı hareket etmemiz de tabi ki bunu sağlayan etmenlerden biri oldu.
Bangkok’a Ne Zaman Gidilir ?
Bir çok kaynakta Bangkok’a gitmek için en doğru zamanın ekim ve mayıs ayları arasının olduğu işaret ediliyor. Bu dönem Bangkok için yüksek sezon ve sıcaklıkların yüksek olduğu bir dönem. Fakat bu dönem arası en uygun zamanı seçmek Bangkok seyahatinizin sağlığı için çok daha önemli. Ekim- Mayıs arası Bangkok’ta sıcaklıklar yüksek ve hava genel olarak iyi. Fakat bu aylardan hangisini seçmelisiniz. Aşırı sıcaklarda Bangkok’da pişmemek için Ekim, Kasım ya da Nisan, Mayıs ayları en ideal aylar. Bu aylarda hem hava çok sıcak değil hem de otel fiyatları ve turist sayısı daha düşük.
Şubat ve Mart aylarında Bangkok oldukça sıcak. Bu dönemde Bangkok’a gidecekseniz sıcaklığı göze almalısınız. Yağmurlu sezon Haziran’da başlıyor Eylül’de bitiyor. Seyahat tarihlerinizi serin dönem için seçmeniz daha güzel olur. Ucuz uçak bileti bulursanız tabi sezonun önemi yok ama siz yine muson yağmurlarının göbeğinde Bangkok’a gitmeyin.😂
Gelelim bize. Biz 05 Ekim – 20 Ekim arası Tayland’ı ziyaret ettik. Bangkok’da 4 gün kaldık ve sadece küçük bir zaman diliminde yağmura yakalandık. İşin garip tarafı telefonumuzda sürekli aşırı yağış uyarısı varken havada genelde güneş vardı. Bangkok’ta hava sizi ters köşe yapabilir, telefonunuza güvenmeyin. Serin ya da yüksek sezonda yağmur yağdığında genel olarak çok kısa süreli oluyor.
Biz Tayland’a gitmeden önce hava durumuna baktık ve her gün yağış gördük. Yanımıza sıkıntı yaşamayalım diye şemsiyemizi de aldık. Ama inanın 15 günlük sürede yağmura 2-3 defa kısa süreli yakalandık. Yağışlı sezon için bunu asla diyemem ama serin sezonda yağmur kısa süreli yağıyor.
Hava durumu demişken kıyafet seçiminden de bahsedelim. Ekim-Mayıs dönemlerinde Bangkok için yanınıza bol bol tişört alın. Kalın bir şey almayın hamallık yapmış olursunuz. Hava Bangkok’da inanılmaz nemli. Bol bol tişört değişiyorsunuz. Uzun kollu tek bir şey alın o da uçak içi, havalimanı, restaurant gibi klimanın ayarını kaçıran yerlerde lazım oluyor. Kıyafet konusu ile ilgili uyarılarım Bangkok’ta dikkat etmeniz gerekenler kısmında daha detaylı olacak.
Özetle Bangkok’a hangi aylarda gitmeliyim sorusunun net cevabı Ekim, Kasım ya da Nisan, Mayıs aylarıdır. Bu aylarda hem yağış hem de sıcaklık dengesi iyi olduğu için seyahatiniz daha konforlu geçer. Yağışlı dönemde mümkünse Bangkok’a gitmemenizi tavsiye ederiz.
Bangkok’ta Döviz Bozdurma
Bangkok’da havalimanına adım attınız ve ihtiyacınız olan şey Tayland Bahtı yani THB. Bu noktada hemen şunu söyleyelim eskiden Tayland’da bizim paramız değerliyken şu an Baht ile Türk Lirası başa baş gidiyor. Ne kadar acı bir durum. Yıllar boyunca paramızın değersizleştiğini görmek çok üzücü. Tayland’a gittiğinizde örneğin 1000 TL’nizi Bahta çevirirseniz yine 1000 Baht alacaksınız. İleride bu gidişle bizim paramız daha da değersizleşirse şaşırmayın. Yani 1000 TL vereceksiniz 500 Baht alacaksınız. Evlerden uzak olsun.
Bangkok’a gitmeden önce yanınıza dolar ya euro alıp bunları orada bahta çevirmeniz lazım. Bu işi mümkün mertebe Bangkok Havalimanı’nda yapmayın. Ya da yapacaksanız 50 dolar gibi küçük bir miktar bozdurun. Malum havalimanlarında kur düşük hesaplanıyor. Kur hesaplama demişken XE Currency uygulamasını telefonunuza muhakkak indirin. Bu uyguma ile her türlü para birimini çoklu olarak birbirine çevirebiliyorsunuz. Kendisi en sevdiğimiz uygulamalardan biri.
Bu arada şunu da belirteyim Bangkok Havalimanı’nda döviz bozdurmanıza gerek yok. Otele ulaşım için aşağıda detaylı bahsedeceğim taksi uygulamalarından taksi çağırıp uygulama üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmanız yeterli olur. İnternet için de ya e-sim alabilirsiniz ya da havalimanının internetinden geçici olarak faydalanabilirsiniz. Bu şekilde şehir merkezinden daha yüksek kurdan döviz bozdurma işlemi yapabilirsiniz. Peki bu işlemi şehir merkezinde nerede yapmalısınız ?
SuperRich Döviz Büroları
Bangkok’ta en popüler döviz bürolarından biri olan SuperRich iyi döviz kurları ile biliniyor. Turuncu, yeşil ve mor olmak üzere birkaç farklı SuperRich şubesi var. Bu şubelerden kolayca döviz bozdurabilirsiniz. Bu arada elinizdeki tüm dövizi tek atışta bozdurmayın. Parça parça para bozdurmanızda fayda var. Sonuçta Bangkok gibi bir yerde neredeyse her yerde kredi kartı geçerli. Cebinizde bahtlarla Türkiye’ye dönmeyin.
Yerel Bankalar
Yerel bankalar da döviz bozdurma noktasında mantıklı bir seçenek. Normal Türkiye’deki gibi bankaya girip dövizinizi bahta çevirebilirsiniz. Bu oldukça güvenli bir seçenek.
Alışveriş Merkezlerindeki Döviz Büroları
Bangkok alışveriş merkezi cenneti. Terminal 21, Iconsiam, MBK Center ve Siam Paragon gibi büyük alışveriş merkezlerinde döviz bozdurma noktaları bulunuyor. Oranlar genellikle havalimanından daha iyi. Dilerseniz burada da döviz bozdurabilirsiniz.
💵💶💷 Döviz bozdurma ile ilgili uyarılarımız:
- Otellerde döviz bozdurmayın.
- Havalimanlarında da bozdurmayın. İhtiyacınız olursa çok az bir miktar döviz bozdurun.
- Kurumsal yerleri tercih edin.
- Paranızı muhakkak sayarak teslim alın.
- Yanınızda pasaport ya da kimliğiniz muhakkak olsun.
- Kuru önceden yukarıda verdiğim uygulamadan siz hesaplayın sonra görevlinin verdiği tutarla karşılaştırın.
- Döviz büroları bozuk para kabul etmiyor bilginiz olsun.
Bangkok’ta Sim Kart İşlemleri
Bangkok’ta internet olmazsa olmaz. Böyle bir şehirde internet her yerde lazım. Özellikle navigasyon ve ulaşım uygulamaları için telefonunuzda muhakkak internet olmalı. Bangkok’ta sim kart almak oldukça kolay ve turistler için çeşitli uygun seçenekler mevcut. Tayland’da turistlere yönelik ön ödemeli sim kartlar sunan birkaç büyük telekom şirketi var. Bu işlemleri havalimanında, alışveriş merkezlerinde ya da telekom bayilerinde yapabilirsiniz. İşte Bangkok’ta sim kart işlemleriyle ilgili detaylar.
Popüler Telekom Şirketleri
AIS, DTAC ve TrueMove H Tayland’daki en büyük üç telekomünikasyon şirketi. Üçü de turistler için kısa süreli veri paketleri ve konuşma süreleri sunuyor. Bu şirketlerin mağazalarını havalimanlarında ve şehir genelinde bulabilirsiniz. İnternet hızı genel olarak iyi.
Havalimanında Sim Kart Alma
Suvarnabhumi ve Don Mueang Havalimanları: Her iki havalimanında da gelen yolcu terminalinde telekom şirketlerinin standları bulunuyor. Buradan hemen bir turist sim kartı satın alabilirsiniz. Paketler genellikle 7, 15 ya da 30 günlük olup, sınırsız internet ya da belirli miktarda veri sunuyor. Fakat mümkünse şehir merkezinden bu işi halletmeniz daha mantıklı olur.
Şehir Merkezinden Sim Kart Alma
Şehirdeki büyük alışveriş merkezlerinde (MBK Center, Siam Paragon, Terminal 21) ya da telekom şirketlerinin bayilerinde sim kart satın alabilirsiniz. Bu seçenek fiyat açısından daha makul. Ayrıca 7-Eleven ve Family Mart gibi marketler de sim kart satışı yapıyor. Bu marketlerde genellikle ön ödemeli kartlar bulunuyor ve aktivasyon işlemi için mağaza çalışanlarından yardım alabilirsiniz. 7-Eleven konusuna ayrı bir başlık açacağım çünkü bu konu önemli.
Sim Kart Aktivasyonu ve Pasaport Gerekliliği
Sim kart satın alırken pasaport ibraz etmeniz gerekebilir. Dolayısıyla sim kart alırken yanınızda pasaport bulundurun. Aktivasyon için mağaza çalışanları tarafından yardım alın. 5G’yi görmeden mağazadan çıkmayın.😁
E-sim Alternatifi (Holafly)
Eğer e-sim destekleyen bir telefonunuz varsa internetten kolayca e-sim alıp Bangkok’a adım attığınızda internetinizi cep telefonunda bulabilirsiniz. Biz Tayland’da sim kart derdiyle uğraşmak istemedik. E-sim ile işimizi kolayca çözdük. Çözüm ortaklarımızdan Holafly’dan aldığımız sınırsız internet ile 15 gün boyunca sorunsuzca internetimizi Tayland’da kullandık. Holafly’dan e-sim almak ve indirim kodunu kullanmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Aktivasyon işlemi oldukça basit. Uçağın tekeri yere değdiğinde internet ile kavuşmanız çok pratik oluyor.
Bangkok Şehir İçi Ulaşım
Bangkok gezi rehberi yazımızın en kritik başlıklarından birine geldik. Bangkok kocaman bir metropol. Burada gezilecek yerler için mobilitenizin çok iyi olması lazım. Yani bir yerden bir yere kolayca gidip dönmeniz lazım. Bunu sadece Bangkok’da değil Tayland genelinde iyi bir şekilde sağlamış olmanız iyi olur. Dolayısıyla bu başlığı çok ama çok dikkatli okuyun.
Biz Bangkok’ta çok hareketliydik. Sürekli bir yerlere girip çıktık. Bir ara sanki yıllardır Bangkok’ta yaşıyor gibi hissettik. 😄 Bir ora bir bura derken Bangkok’un tozunu attırdık. Bangkok’ta şehir içi ulaşım için en iyi seçenek taksi ve motosiklet. Bunları kullanabilmek için de telefonunuzda Grab, Bolt ve Indrive uygulamaları olmalı. Bu uygulamalar Bangkok’ta sizin eliniz ayağınız oluyor. Gelelim bunların tek tek detayına.
Bu uygulamaları ilk olarak Bangkok’a gitmeden telefonunuza indirin ve aktive edin. Türkiye’deki hattınızdan aktive etmeniz önemli değil. Bu uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit. Sizin konumunuzu tespit ediyor ve size en yakın taksici ya da motosikletçiyi eşleştirerek ayağınıza hizmet getiriyor. Eşleştirmede aracın modelinden plakasına kadar her şeyi görebiliyorsunuz. İsterseniz şoförle de yazışabiliyorsunuz. Uygulamaların en güzel yanı size fiyatı önceden göstermesi ve sizin de bunu kabul etmeniz. Ayrıca kredi kartı ile ödeme de oldukça sizi rahatlatan bir durum. Nakit olayına isterseniz girmeyebilirsiniz.
Biz Bangkok’ta havalimanı transferi hariç genelde bu uygulamalardan motosiklet çağırdık. Motosiklet fiyat açısından çok daha uygun. 2 kişi olmamızdan dolayı bazen ayrı ayrı motosiklet çağırdık bazen de 2 kişi tek motosiklete bindik. Öyle olunca fiyatı genelde x2 alıyorlar. Hava yağışlı değilse ve yolunuz uzun değilse motosiklet oldukça keyifli ve pratik. Bangkok trafiğinden motosikletle çabucak kurtulabiliyorsunuz.
Bu uygulamalardan en çok Bangkok’ta Grab ve Indrive’ı kullandık. Indrive uygulaması teklif usülü çalışıyor. Siz rotanızı belirliyorsunuz şoförler size teklif veriyor. Tekliflerden birini seçiyorsunuz ve şoför sizi konumunuzdan alıyor. Bangkok için Grab ve Indrive sürekli kullanmanız gereken uygulamalar olmalı. Deneyimlerimize istinaden Bolt Bangkok’da daha pahalı geldi. Siz yine de 3’ünden de teklif alın. 1-2 kullanımdan sonra bu uygulamalara epeyce alışacaksınız.
Grab, Bolt, Indrive Kullanırken Bunlara Dikkat Edin:
- Şoförlerin sizi alması gereken konumu dikkatli seçin. Kalabalık yerlerde karışıklık olabiliyor. Dolayısıyla kendi konumunuz ile şoförün sizi alacağı konum (pick up location) aynı ya da çok yakın olmalı.
- Uygulamalar kredi kartı doğrulaması için en başta çok küçük bir miktar kartınızdan çekiyor bilginiz olsun.
- Araçlarda sigara içmeyin. Sigara konusunda Tayland’da çok hassasiyet var.
- Motosikletlerde kask genelde yok bilginiz olsun.
- Ödeme türünü kredi kartı seçtiğinizde ödeme seyahat sonrası kredi kartınızdan geçiyor bilginiz olsun.
- Bu uygulamalarda kazıklanma derdiniz yok.
- Yolculuk sonrası hizmetten memnun kalırsanız uygulama üzerinden şoföre bahşiş bırakabiliyorsunuz.
- Motosikletler oldukça hızlı, zaman açısından bu işinize çok fazla yarıyor. Mümkünse araba seçmeyin çünkü hem maliyetli hem de trafikte sıkışma durumu var.
- Yolculuğu iptal edecekseniz en başta edin çünkü eşleştirme sonrası şoför size yaklaştığında iptal ederseniz küçük bir miktar ceza ödüyorsunuz.
- Yoğun yerlerde taksiyi 5-10 dakika önceden çağırın. İşiniz bittiğinizde taksi pick up noktasında olsun. Böylece zaman kaybetmemiş olursunuz.
Dediğim gibi bu uygulamalar Bangkok’ta eliniz ayağınız olacak. Bazen bu uygulamalardan gideceğiniz yerin fiyatını öğrenip yerel taksicilerden de fiyat alabilirsiniz. Biz bir iki kere bunu yaptık ve gideceğimiz yere daha ucuza ulaşım sağladık.
Bunun dışında Bangkok’da çok gelişmiş bir metro ağı var. Bangkok’daki metro ağı, şehri keşfetmek için hızlı ve etkili bir seçenek. Şehirde iki ana sistem bulunuyor: BTS Skytrain ve MRT (Metro).
BTS Skytrain, genellikle köprü tarzı üst kısımlarda giden bir raylı sistem. Bu hat 60’dan fazla durak içeriyor. Şehir merkezine, alışveriş bölgelerine ve turistik yerlere BTS ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz BTS’yi 1 kere kullandık ve kişi başı tek kullanımlık karta 40 Baht verdik.
MRT ise yeraltında giden bir sistem. Mavi Hat ve pembe hat olmak üzere iki ana hat bulunuyor ve çeşitli önemli noktalara ulaşım imkanı sağlıyor. MRT ve BTS birbiriyle entegreler. Yoğun trafikte metro iyi bir seçenek fakat bize uygulamalardan motosiklet çağırmak çok daha rahat geldi.
Son olarak Bangkok şehir içi ulaşım demişken tuktuklardan bahsetmemek olmaz. Tuktuklar Bangkok ile özdeşleşmiş bir ulaşım aracı. Eskiden popülaritesi fazla iken şu an çok da popüler değil. Tuktuklar motosikletlere göre oldukça pahalı. Biz bir kaç kere deneyimledik ama çok da gerek yok. İlla tuktuka binecekseniz muhakkak pazarlık yapın. Şehir merkezindeki tapınakları tuktuk kiralayarak gün boyu gezebilirsiniz. Bu pratik olabilir lakin pazarlık yapmak koşuluyla.
Bangkok’ta Araç Kiralamalı mısınız?
Bangkok’ta araç kiralamaya gerek var mı sorusunun cevabı bize göre kocaman bir hayır. Yukarıdaki uygulamalar ulaşım noktasında işinizi fazlasıyla görecektir. Dolayısıyla araç kiraladığınızda hem kiralama maliyetiniz olmuş olacak hem de benzin ve park derdiyle uğraşacaksınız. Yani Bangkok gibi bir yerde bize göre araç kiralamaya gerek yok.
Gelelim Bangkok’ta trafik olayına. Burada öyle bir trafik var ki anlatamam. Bir yanda arabalar diğer yanda binlerce motosiklet. Tam bir kaos var ama düzenli bir kaos. Adamlarda korna olayı yok. Türkiye’de böyle bir trafik olsa durum ne olur düşünemiyoruz. 😯Ama Bangkok’ta o kadar trafikte hiç bir stresli durumla karşılaşmadık. Kaos içinde düzen dedikleri bu.
Bir de Bangkok’ta trafik Türkiye’nin aksine sol taraftan akıyor. Yani araçlar sol şeritte seyrediyor ve sollama işlemi sağ şeritten yapılıyor. Ayrıca sürücü koltuğu araçların sağ tarafında bulunuyor. Yani trafik düzeni Türkiye’nin tersi. Tüm bunları beraber değerlendirdiğimizde Bangkok’ta araç kiralamaya gerek yok. Motosiklet konusunda da çok çok iyi şoförlüğünüz varsa kiralama yapabilirsiniz. Kask olayına ve trafiği dikkat edin. Kiralamalarda depozito alınıyor aklınızda bulunsun. Fakat bize göre Grab, Bolt ve Indrive uygulamaları varken araç ya da motosiklet kiralamaya gerek yok.
Bangkok Pahalı mı?
Bangkok Pahalı mı ? Bangkok, Tayland’da ki bazı yerlere göre pahalı iken bazı yerlere göre daha uygun. Örneğin Phuket’e göre Bangkok şükürlük bir yer. Türkiye ile fiyatlar bazen aynı bazen ise daha uygun. Özellikle teknolojik aletler Bangkok’ta çok daha uygun. Iphone 16 pro 128 GB max 41 bin baht iken fotoğraf makineleri, kameralar daha uygun.
Konaklama noktasında da Bangkok Türkiye’ye göre çok daha ucuz diyebiliriz. Günlük 2000 – 2500 TL’ye 4 ya da 5 yıldızlı otellerde kalabiliyorsunuz. Restaurantlar Türkiye ile aynı seviyelerde. Ama yerel gece marketlerinde yeme içme çok daha uygun fiyatta. Hijyen koşulları açısından yerel marketlerde çok kötü bir tablo ile karşılaşmadık.
Ulaşım noktası Bangkok’ta Türkiye’ye göre çok daha uygun. Yukarıda bahsettiğim uygulamalardan her yere çok uygun fiyatlara ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Hele motosikletle ulaşım çok daha uygun.
Son olarak Bangkok’ta bazı tapınakların giriş ücreti biraz gereksiz fazla. Bu durum gezi maliyetinize biraz yük oluşturabilir. Dilerseniz bu tapınaklardan bazılarını pas geçebilirsiniz. Gezilecek yerler yazımda size stratejik tapınaklardan bahsettim. Bir de katılacağınız şehir içi tur maliyetleri var. Onu da belirtmiş olalım. Bu turlardan bazıları olmazsa olmaz belirteyim.
Özetle Bangkok pahalı mı sorusuna genel olarak değil diyebiliriz. Türkiye’ye göre daha uygun onu belirtmiş olalım. Fakat paramız değersizleştikçe Bangkok da bu gidişle pahalı olacak bilginiz olsun. 😔
Bangkok’ta Marketler
Bangkok’ta marketler konusunda 7-Eleven için ayrı bir başlık açmamız lazımdı. Bizim üç harfli marketler misali Bangkok’ta her yerde bu marketi görebilirsiniz. Tayland’da bu marketler bizim sığınağımız oldu. Sıcaktan kaçmak istediğimizde soluğu hep seven eleven’da aldık, hem serinledik hem de alışveriş yaptık.
Bu marketlerde soğuk içeceklerden tutun tost, sandviç çeşitlerine kadar her şey var. Kapalı pakette, soğun zincirde satılıyor tostlar. Kasada ödemesini yapıp, pişirtiyorsunuz. Bazı marketlerde oturma alanı var, orada da yiyebiliyorsunuz ya da take away yapıyorsunuz. 7 Eleven’ın tostları Tayland’da turistler arasında oldukça popüler. Eğer Thai yemekleri sizi zorluyorsa bu tostu denemenizi tavsiye ederiz.
Bangkok’ta 7-Eleven marketler en yakın dostunuz olacak. Her ihtiyacınızı bu marketten karşılayabilirsiniz. Su almak için markete girdiğinizde hangisinin tadı güzeldir diye kafanız karışanlardansanız bizdensiniz. E Buju’nuz bugünler için var. Chang marka suyu alın, afiyetle için, kulaklarımı da çınlatın. 😍 Bu marketlerde kişisel bakım ürünleri de satılıyor bilginiz olsun. Bir de 200 baht üzeri alışverişlerde kredi kartı geçerli, daha düşük ödemelerde nakit vermeniz gerekiyor. Ayrıca bu marketlerin bazılarında döviz bozdurma işlemi de yapılıyor.
Seven Eleven marketler 24 saat açık. Bu marketlerde fiyatlar genel olarak uygun seviyede. Turistler Bangkok’ta adım başı bulunan bu marketi çok seviyor. Eminim siz de seveceksiniz. Bir de alternatif Big C marketler var. Dilerseniz bu market zincirini de keşfedebilirsiniz.
Bangkok Priz Tipi ve WC Durumu
Bangkok’taki priz tipi Türkiye’den farklı olmasına rağmen bizim fiş ya da adaptörler bu prizlerle uyumlu. Yani herhangi bir dönüştürücü almanıza gerek yok. Biz Tayland’ın her yerinde dönüştürücü kullanmadan prizleri kullanabildik. WC ile ilgili olarak ise Tayland’da tuvaletlerde taharet musluğu ayrı şekilde var. Yani Avrupa tarzı musluksuz değil. Arap ülkelerinde gördüğümüz tarzda tuvalet ve musluk ayrı şekilde. Yani klozetin yanında duş başlığına benzeyen musluklar bulunuyor. Taylandlılar bize genel olarak oldukça titiz geldi. Adamlar plajlardaki tuvalet temizliğinden tutun en ince ayrıntılara kadar dikkat ediyor. Bu ülkede turizm neden en üst düzey gelir getiriyor bunu çok net şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.
Bangkok Güvenli mi?
Bangkok Güvenli mi ? 4 günlük Bangkok seyahatimizde hiç bir problem yaşamadık. Şehir, genel olarak turistler için güvenli bir yer tabi yine de bazı güvenlik konularına dikkat etmek şart. Her şehirde kötü niyetli insanlar vardır fakat Bangkok’ta biz bu tarz insanlarla karşılaşmadık.
Hani Türklere misafirperver derler ya bize göre Taylandlılar da gerçekten misafirperver. Genel olarak insanlar gülümsüyor ve her noktada size yardım ediyor. Son zamanlarda toplum olarak kaybettiğimiz ahlak anlayışı Bangkok’ta her zaman önde tutulan bir değer. Bu noktada bu insanlar toplumsal etik değerlere önem veriyor. Bu durumu canı gönülden takdir ettik.👌
Bangkok güvenilir fakat yine de kalabalık yerlerde ve turistik bölgelerde çantanıza ve değerli eşyalarınıza dikkat edin. Özellikle tuktuk ve taksi dolandırıcılığı gibi turistleri hedef alan bazı dolandırıcılık türleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, taksiye binmeden önce taksimetreyi açtırmak veya fiyat konusunda pazarlık yapmak, araç çağırma uygulamalarını kullanmak daha güvenli.
Bangkok’un gece hayatı oldukça canlı. Gece hayatının yoğun olduğu yerlerde dikkatli olun. Alkol alıyorsanız ayarı kaçırmayın. Ayrıca gece marketlerinde sokak yemeklerini denerken hijyenik koşullara dikkat edin. Titizlik noktasında da genel olarak Taylandlılar bize titiz geldi. Özetle güvenlik açısından Bangkok bizden geçer puan aldı.
Bangkok’ta Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yukarıda Bangkok ile ilgili ara ara uyarılarda bulundum. Bangkok bizim çok sevdiğimiz bir şehir oldu. Hem metropol hayatını hem de Tayland kültürünü Bangkok’ta çok rahat hissedebiliyorsunuz. Gezdiğimiz yerlerde bizim için en önemli durumlardan biri de insanların turistlere yaklaşımı. Bangkok bize göre çok iyi bir turist dostu şehir. Burada işiniz yukarıda anlattıklarımdan anladığınız üzere çok rahat. Fakat burada da dikkat etmeniz gereken hususlar var. Aşağıda hepsini tek tek sıralamaya çalıştım. Sizin de katkılarınızı ve tecrübelerinizi yorumlara bekliyorum.
Bangkok’ta Dikkat Etmeniz Gerekenler:
- Bangkok’da hava oldukça nemli. Yanınıza bol bol tişört alın. Su için Chang markasını tercih edin. Havalimanları buzdolabı gibi buralar için de uzun kollu bir şey alın. Yanınıza almanız gereken ilaçları almayı unutmayın.
- Musluk suyu içmekten kaçının, şişe su tercih edin.
- Market noktasında 7 Eleven ana karargahınız olsun.😂 Tayland yemekleri sizi açmazsa bu marketteki kaşarlı tost ilaç gibi gelir size.
- Domuz eti noktasında dikkatli olun çünkü Bangkok’da oldukça yaygın.
- Tayland yemekleri oldukça baharatlı. Bu konuda hassasiyetiniz varsa yemeklerde baharat istemeyin. Yanınıza mide koruyucu almayı unutmayın.
- Şehir içi tur satın alacaksınız kurumsal yerleri ya da GetYourGuide’ı tercih edin. Biz GetYourGuide’dan bir tur aldık ve çok memnun kaldık.
- Bangkok’da Tayland’ın diğer şehirlerine uçacaksanız uçak biletinizi erken alın. Son dakikaya bırakmayın, fiyatlar uçuşa geçiyor.
- Bangkok’ta trafik yoğun olabiliyor. Yukarıdaki ulaşım uygulamalarını detaylıca anlattım. Bu uygulamalara iyi hakim olun. Motosiklet en iyi seçenek.
- Tapınak ziyaretlerinde omuz ve dizlerinizi kapatın. Bu konuda hassasiyet var.
- Turistik bölgelerde bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz yerlerden alışveriş yapmayın. Muhakkak pazarlık yapın. Gerekirse blöf yapın. Çantada keklik olmayın.
- Sokak yemeklerine dikkat edin. Hijyenik olmayan yerlerden uzak durun.
- Tayland gece hayatı oldukça hareketli. Tehlikeli tiplerden uzak durun. Sokak satıcılarının tezgahına düşmeyin.
- Gece geç saatlerde tenha yerlerde gezmeyin.
- Sigara konusunda Tayland’da ciddi bir hassasiyet var. Ulu orta sigara içmeyin. Sigara içme alanları var, oraları kullanın.
- Bangkok’da İngilizce birçok yerde konuşulsa da, bazı temel Tayca ifadelerini öğrenmek işinizi kolaylaştırır. “Sawa dee” (merhaba) ve “Khop khun” (teşekkür ederim) gibi ifadeleri kullanarak yerel halkla daha iyi iletişim kurabilirsiniz.
- Taksicilerle ve tuktukcularla muhakkak pazarlık yapın. Yukarıda bahsettiğim uygulamalardan nereye ne kadar tutacağını zaten kestirebilirsiniz.
Bangkok Gezilecek Yerler Vlog
Bangkok Sıkça Sorulan Sorular
Bangkok’a hangi aylarda gidilir?
Bangkok’a hangi aylarda gitmeliyim sorusunun net cevabı Ekim, Kasım ya da Nisan, Mayıs aylarıdır. Bu aylarda hem yağış hem de sıcaklık dengesi iyi olduğu için seyahatiniz daha konforlu geçer. Yağışların yüksek olduğu sezon Bangkok’a gitmemenizi tavsiye ederiz.
Bangkok hangi dilleri konuşuyor?
Bangkok’ta başta Tayca olmak üzere birkaç dil konuşuluyor. Tayca, resmi dil ve günlük hayatta en yaygın olarak kullanılan dil. Turistik bölgelerde ve otellerde İngilizce de yaygın olarak konuşuluyor, ancak yerel halk arasında kullanımı sınırlı. Ayrıca, Bangkok’ta büyük bir Çin nüfusu bulunduğu için Mandarin veya Kantonca gibi Çince lehçeleri de konuşuluyor.
Bangkok gezi rehberi yazımızın sonuna geldik. Bangkok ile ilgili her şeyi anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan bir şey olursa yorum yazın 24 saat içinde dönüş yaparız. Son olarak sizin de Bangkok ile tecrübe ettiğiniz farklı şeyler olursa onları da bizimle paylaşın. Paylaşın ki yorum kısmına bakan okuyucularımız son gelişmelerden haberdar olsun. Keyifli seyahatleriniz olsun. Hoşça kalın.😊