2022 Yurt Dışı Çıkış Harcı

Yurt Dışı Çıkış Harcı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Bizim gibi seyahat tutkunlarının çok sevmediği bir konuya Yurt Dışı Çıkış Harcı konusuna değinmek istiyorum. Gerçekten anlam veremediğim ve yurt dışına çıkarken her defasında ödediğimiz bu harç seyahat maliyetlerimizin anlamsız bir kalemini oluşturuyor.

Bu harç ile ilgili detaylı bir araştırma yaptım ve çok farklı şeylere ulaştım. Hazır bu kadar da araştırmışken yurt dışı çıkış harcı ile ilgili tüm detayları sizlerle de paylaşmak istedim. Bu arada yurt dışı çıkış harcı bazı yerlerde yurt dışı çıkış pulu olarak da biliniyor bilginiz olsun. Ha harç ha pul fark etmez her hâlükârda yurt dışına çıkmak için para ödemesi yapmanız lazım.😥

Bu yazımda Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir, Yılı Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar, Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir, Yurt Dışı Çıkış Harcı Online Ödeme Var mı, Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf, Yurt Dışı Çıkış Harcı Geçerlilik Süresi, Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Fon Olarak Gidiyor gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sonrasında da yurt dışı çıkış harcı ile ilgili sıkça sorulan soruların yanıtını vereceğim. Şimdiden söyleyeyim yazım para ödemeli yazı olduğu için çok iç açıcı bir yazı değil.😅

Güncelleme: Son yapılan zamma rağmen 2023 yılı yurt dışı çıkış harcı halen 150 TL. 10.11.2023

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir ?

Yurt dışı Çıkış Harcı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkarken ödemesi gereken bir harçtır. Yani yurt dışına çıkmadan önce bu harcı ödemek zorundasınız. Bir nevi yurt dışı çıkış izni gibi. 1 pul tek çıkış için geçerli. Yani 1 pulu birden fazla kullanamazsınız.

Eskiden pasaporta yapıştırılan bu pul pasaporta ilkelce bir hava katıyordu. Şu an ödeme sonrası küçük ödendi kartı gibi bir şey verilerek ödendiği ispatlanıyor. Pasaport kontrolünde ödenen harç bir daha kullanılmasın diye kontrol polisi tarafından bir köşesi kesilip size veriliyor. Sonrasında da hudut kapıdan çıkış yapabiliyorsunuz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar ?

2022 Yurt Dışı Çıkış Harcı

Yurt dışı harcının tanımını yaptık, gelelim ücretine. 2022 yılı yurt dışı çıkış harcı kişi başı 150 TL ‘idi. 2023 yılı için ise yurt dışı çıkış harcı kişi başı halen 150 TL. Yurt dışına çıkmadan önce online, anlaşmalı bankalardan ya da havaalanlarındaki bankomatlardan ödeme yaparak yurt dışına çıkabiliyorsunuz. Ödeme yapmazsanız ne oluyor derseniz sınırdan yani pasaport kontrolünden geçemiyorsunuz.

2019 yılı öncesi 15 TL olan bu harç çok ciddi bir artışla 50 TL oldu. Bu gerçekten çok fazla bir artış. 20 TL olsa anlarım ama 50 TL olması çok fazla. Zaten gezginler olarak döviz kurları ile boğuşurken bir de karşımıza yurt dışı çıkış harcı çıkıyor. Daha seyahatin başında insanların önüne bu tarz engellerin çıkartılması ne yazık ki insanları yurtdışı seyahatinden soğutuyor.

Yurt dışı çıkış harcının yıllara göre değişimi

  • 2018 yılı 15 TL,
  • 2019 yılı 15 TL,
  • 2020 yılı 50 TL,
  • 2021 yılı 50 TL,
  • 2022 yılı 150 TL,
  • 2023 yılı 150 TL

Edit: Son artışla beraber 2023 yılı yurt dışı çıkış pulu halen 150 TL oldu. Evet şaka değil gerçek. Tam 2 kat artış oldu. Yurt dışına çıkmamamız için herkes canla başla mücadele ediyor. Gerçekten çok yazık.

YURT DIŞI ÇIKIŞ PULUNUN ARTIRILMASINA DAİR KANUN MADDESİ

2019 yılında yurt dışı çıkış harcı 50 TL’ye “MADDE 1 – (1) (Değişik: 28/3/2013-6455/52 md.) Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına 50 Türk lirası harç alınır. Cumhurbaşkanı, bu miktarı üç katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.” bu madde ile yükseltildi.

Bu maddeden anlaşılacağı üzere yurt dışı harcını artırma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilmiş. Yani 2022’de bu harca zam gelir mi bilinmez ama her an 3 katı oranda bir artış da olabilir. Ama bence olmasın çünkü zaten 15’den 50’ye uçuş yapmış ! Edit: 2022 yılı için yurt dışı çıkış harcına şu an için bir zam yok. Edit: Zam geldi bile. Yurt dışı çıkış pulu 2023 yılında yurt dışı çıkış pulu halen 150 TL.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Zaman Alınır ?

Yurt dışı çıkış pulunu sınır kapılarında pasaport kontrolüne girmeden önce almanız gerekiyor. Pasaport kontrolünde polis memurları bu harcı ödeyip ödemediğinizi soruyor. Eğer ödediyseniz geçişinize izin veriliyor. Ödemediyseniz ödeme noktalarına yönlendiriliyorsunuz.

Pasaport kontrolünde ödenen harç bir daha kullanılmasın diye kontrol polisi tarafından bir köşesi kesilip size veriliyor. Yani uyanıklık yapma durumunuz yok.

Yurt dışı çıkış pulunu önceden ödemenizde fayda var. Hele ki pasaport kuyruğu varken ve bu sırayı bekleyip harcı ödememişseniz tekrar geriye sarıyorsunuz ve bir sürü zaman kaybı yaşıyorsunuz. Yani pasaport kontrol sırasına girmeden bu harcı ödeyin !

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir ?

2022 Yurt Dışı Çıkış Harcı
2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı – Ödeme Otomatları

Yurt dışı çıkış harcı ödeme: 2019 yılı itibariyle yurt dışı çıkış pulunu İnteraktif Vergi Dairesi WEB ve MOBİL (Android ve IOS) uygulamaları aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığına ödeyebiliyorsunuz. 

https://dijital.gib.gov.tr/ sayfasından Gelir İdaresi’nin sayfasına erişip ana sayfada yer alan “Hızlı Ödeme” bölümünde “Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme” menüsü aracılığıyla yurt dışı çıkış harcınızı online olarak ödeyebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun GİB ile bankaların yaptığı mutabakat nedeniyle 22:00 ile 02:00 saatleri arasında İnteraktif Vergi Dairesi uygulamaları üzerinden ödeme yapılamıyor.

Online ödeme dışında vergi daireleri ve yetkili banka şubelerinden de yurt dışı çıkış pulunu yatırabilirsiniz. Ayrıca Maliye Bakanlığına ait harç bürolarından, havalimanlarının dış hatlar gidiş terminallerindeki ödeme noktalarından da ödeme yapılabiliyor. Örneğin biz Lviv seyahatimizde Sabiha Gökçen Havaalanındaki bankomattan 1 dk içinde ödememizi yapmıştık.

Yurt dışı harcını aşağıda sıraladığım anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsiniz.

  • Ziraat Bankası 
  • Halk Bankası 
  • İş Bankası 
  • Yapı ve Kredi Bankası 
  • Akbank 
  • Vakıflar Bankası 
  • Garanti Bankası 
  • Şekerbank 
  • Finansbank 
  • Denizbank 
  • Albaraka Türk Katılım

NOT: Yurt dışı çıkış pulunu bankadan yatırdığınızda size verilen dekont pul yerine geçiyor. Pasaport kontrolüne kadar bu dekontu kaybetmeyin. Online ödemelerde elinizde dekont olmasa da olur. Polisler kendi sistemlerinden ödemeyi görebiliyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Online Ödeme

yurt dışı çıkış harcı ne kadar

Yurt dışı çıkış harcı online ödeme: Yurt dışı çıkış pulunu online ödeme için yukarıda da bahsettiğim gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesine girmeniz gerekiyor. Siteye girdikten sonra Hızlı Ödeme kısmından Harç ve Değerli Kağıt kısmına tıklayıp oradan açılan kutudan “yurt dışı çıkış harcı ödeme” kısmını seçip bilgilerinizi giriyorsunuz ve ödemenizi banka kartı yada kredi kartınızla yapıyorsunuz.

Seyahatiniz iptal olursa yurt dışına çıkış harç bedelinin iadesini ikametgahınıza en yakın vergi dairesinden geri alabiliyorsunuz.

GİB’in Ios ve Android uygulamalarını kullanarak da ödemenizi yapabilirsiniz.
App Store için tıklayın, Google Play Store için tıklayın.

Yurt dışı çıkış pulu ödeme işleminizi dijital ortamda kolayca yaptıktan sonra pasaportunuza yüklenen ödeme bilgisi ile havalimanında pasaport kontrol işlemlerinden hızlıca geçebiliyorsunuz. 

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf

Yurt dışı çıkış pulunu yurt dışına çıkan hemen hemen herkesin ödemesi gerekiyor. Parayı vereceksin öyle çıkacaksın yani kaçış yok. Ama bu harçtan muaf olanlar da var. Aşağıda yurt dışı harcından muaf olanları bulabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf

  • Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar,
  • 7 yaşını doldurmamış olanlar,
  • Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgeleriyle çıkış yapanlar,
  • Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler,
  • Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar, 
  • Yurtdışında oturma izni bulunan vatandaşlar Türkiye’den çıkışlarında oturma izin belgelerini ibraz ettikleri takdirde başkaca bir işleme gerek kalmadan harçtan muaf tutulacaklardır.
  • Çifte vatandaşlar yabancı ülke pasaportu ile seyahat edebildiklerinden harç ödemek zorunda değildirler.
  • Resmi görevle yurtdışına çıkan kamu görevlileri harç muafiyetinden faydalanamazlar.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Geçerlilik Süresi

2022 yurt disi cikis harci

Yurt dışı çıkış harcının belli bir geçerlilik süresi yok. Zaten bu pulları toptan almanın hiç bir mantığı yok. Online ödeme ya da otomatlardan kolayca halledebileceğiniz bir ödeme yolu var. Seyahatinizden 1 hafta hatta 1 gün önce ödemeyi halledin yeter.

Tabi zam olacak biraz toplasak derseniz o zaman iş değişir. Normalde bu pulların şekli değişmediği sürece geçerlilik süresi yok yani dilediğiniz kadar satın alabilirsiniz. Siz yine de fazla almayın söz konusu karşınızda Maliye var sağı solu belli olmaz.😊

Bankalardan bizzat gidip ya da online ödeme yaptığınızda pul yerine geçen dekontlar bir ay geçerli oluyor. Pasaport kontrolünde dekontu inceleyen görevli dekontu damgalayarak size geri veriyor. Zam gelecek diye online ödeme kasmayın yani !

Öğrenciler İçin Yurt Dışı Çıkış Harcı

Çok kıymetli öğrenci arkadaşlarım gönül isterdi ki öğrenci kimliğinizi gösterip pasaport noktalarından bu harcı ödemeden geçin ama ne yazık ki bu ödeme şartı sizler için de geçerli. Yani öğrenci arkadaşlarım da yurt dışına çıkarken bu 150 TL’yi ödemek zorunda. Sonra da neden gençler yurt dışına gidemiyor ! Adım atmadan para alınıyor da ondan !

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Fon Olarak Gidiyor ?

2024 pasaport harçları

Gelelim bu ödediğimiz harçların nereye gittiğine. Yurt dışı çıkış pulu olarak ödediğim para 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 2. Maddesinin (f) bendine göre Toplu Konut İdaresine aktarılıyor, kalan miktar genel bütçeye gelir kaydediliyor.

Yani ödediğimiz bu harç toplumda daha çok TOKİ olarak bildiğimiz kurumun bütçesine gelir olarak gidiyor. Anlamı ödediğimiz para inşaata gidiyor.😀

Yurt Dışı Çıkış Harcı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yurt dışı çıkış harcı uygulaması sadece Türkiye’de mi var ?

Hayır bu uygulama sadece Türkiye’de yok. Kamboçya, Çin, Hong Kong, Kosta Rika, Küba, Suudi Arabistan, Tayland gibi ülkelerde de benzer bir uygulama var.

Yurt dışı çıkış harcından kimler muaf ?

Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar, Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgeleriyle çıkış yapanlar, Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler, Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar, Yurtdışında oturma izni bulunan vatandaşlar Türkiye’den çıkışlarında oturma izin belgelerini ibraz ettikleri takdirde başkaca bir işleme gerek kalmadan harçtan muaf tutulacaklardır. Çifte vatandaşlar yabancı ülke pasaportu ile seyahat edebildiklerinden harç ödemek zorunda değiller. Resmi görevle yurtdışına çıkan kamu görevlileri harç muafiyetinden faydalanamazlar.

Yurt dışı çıkış pulu kaç TL ?

2023 yılı için yurt dışı çıkış pulu kişi başı 150 TL. 2019’da 15 TL, 2022’de 50 TL olan bu harç bir anda uçarak 2022 yılı için 150 TL olmuştu. 2023 yılı için 150 TL oldu.

Yurt dışı çıkış harç pulu ne işe yarar ?

Valla bana göre mantıken hiç bir işe yaramasa da ne yazık ki şu koşullar altında yurt dışına çıkmamıza yarıyor.

Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi ?

Yurt dışı çıkış pulunu yeşil pasaport dahil tüm pasaport sahibi kişilerin ödemesi gerekiyor. Yeşilim var bundan da yırtarım diyemezsiniz yani.:) 

Gri pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi ?

Gri pasaport sahibi kişiler de bu harcı ödemek zorunda. Fakat ödemeyi sonrasında harcırah olarak devletten geri alabiliyorlar.

Yurt dışı çıkış harcı ödenmezse ne olur ?

Yurt dışı çıkış harcını ödemezseniz pasaport kontrol noktasından geçemezsiniz. Başka bir deyişle yurt dışına çıkışınıza izin verilmez.

Yurt dışı çıkış harcı havalimanında ödenir mi ?

Tabiki ödeyebilirsiniz. Hatta bunun için otomatlar var. Parayı veriyorsunuz otomata o da size pulunuzu veriyor.😊

Kıbrıs’a giderken harç pulu alınıyor mu ?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlikleriyle çıkanlar yurt dışı çıkış harcı/pulu ödemezler.

Yurt dışı çıkış harcı internetten ödenir mi?

İnternet vergi dairesinden herhangi bir banka şubesine gitmeden yurt dışı çıkış harcını kolayca ödeyebilirsiniz. Ödedikten sonra dekontunuzu sistemden indirmeyi unutmayın. Kontrolde lazım değil ama elinizde bulunsun.

E devletten yurt dışı çıkış harcı nasıl ödenir?

E devletten yurt dışı çıkış harcını ödemek için İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine girmeniz gerekiyor. Burada hızlı ödemeler kısmından “Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme” kısmını seçip bilgilerinizi girdikten sonra ödeme yapabiliyorsunuz. Bilgilerinizi doğru girmeye dikkat edin.

Yurt dışı çıkış harcı dekont yeterli mi?

Ödeme yaptıktan sonra dekont elinizde olmasa da olur. Pasaport polisi online ödemeleri sistemlerinden görüyor.

92 Yorum

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.