Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler : En Güzel 14 Yer
5 günlük Şarm El Şeyh gezimiz bitti ve evimize bir çok bilgi ve tecrübeyle döndük. Asıl işimiz seyahat sonrası başladığı için şimdi sıra tüm tecrübelerimizi sizinle paylaşmakta. İnternette eğer Şarm El Şeyh gezilecek yerleri arıyorsanız doğru yerdesiniz çünkü size haritalı, güzel, kısa ve öz bir liste sunacağım. Şarm’a gidilir mi sorusuna cevap arıyorsanız ve bu noktada kuşkunuz varsa bence kuşkunuzu bir kenara bırakın ve hemen buraya uçak bileti alın. Çünkü Şarm bizim müthiş anılar biriktirmemizi sağladı. Özellikle Şarm’da kaldığımız otel olan Rixos Sharm bu anıların birikmesinde en büyük katkı sahibi oldu.
Şarm El Şeyh, bir yanda çöl diğer yanda eşsiz bir su altı dünyasına sahip. Burada kurak toprakların altına gizlenmiş harikulade doğal güzellikler var. Denizden çıkıp çöl atmosferine girmek çok farklı ve güzel bir duygu. Kızıldeniz’in güzelliği gerçekten bizim Ege kıyılarının güzelliğinin çok ötesinde. Özellikle burada bulunan mercan resifleri çok etkileyici. Rengarenk balıklar insanın aklını başından alıyor. Şarm dünyanın en iyi dalış noktalarına sahip diyeyim siz anlayın. Dalış konusunda tecrübeniz olsun ya da olmasın bence burada su altı dünyasına kesinlikle şahit olmalısınız. Şarm’da dalış turu ile ilgili tüm detayları aşağıda yazacağım. Bu yazım Şarm gezilecek yerlerin yanında Sharm’da ne yapılır sorusuna da cevabı niteliğindedir.
Şarm El Şeyh, Mısır’ın turizm noktasında en önemli lokomotiflerinden biri. Buraya geldiğinizde kendinizi bir Rus kasabasında gibi hissedebilirsiniz. Rusların sıcak denizlere inme politikası burada resmen hayat bulmuş.😂 Şarm’a gelen turistlerin %70’i Rus’muş. Yani turist olarak bu şehirde sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşük. Yerel halk da genel olarak turistlere uyum sağlamış. Şarm’a gitmeden önce burayla ilgili tüm detaylarıyla yazdığım Şarm El Şeyh Gezi rehberini muhakkak okuyun. Eminim faydasını göreceksiniz. Şarm ile ilgili yazılarımın bağlantısı aşağıda.
Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler Haritası
Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler Haritası (Sayılar üzerine tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz. Sıralama aşağıda)
Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler
- Soho Square
- Shark Bay
- Naama Bay
- King Tut Museum
- Mustafa Mosque
- The Heavenly Cathedral
- Sahaba Mosque
- Old Market Sharm el Sheikh
- Sharm Papyrus Museum
- Farsha Cafe
- Ras Um El Sid (Fener Bölgesi)
- Ras Muhammed Millî Parkı (Dalış Noktası)
- Sina Dağı (Çöl Safarisi)
- Azize Katerina Manastırı
Şarm gezilecek yerler listeme geçmeden önce bu yerlerin haritadaki konumları yukarıda. Şarm gezmesi oldukça kolay bir yer. Sadece sistemli olun yeter. Bana göre Şarm El Şeyh için 3 ya da 4 gün ayırmanız yeterli olur. Eğer bizim gibi otel keyfi yapacaksanız ve rahat rahat gezmek isterseniz bu süreyi 1 haftaya da çıkarabilirsiniz.
Şarm El Şeyh’e geldiğinizde muhakkak dalış turuna katılmalısınız. Kızıldeniz’in su altı dünyasını görmeden dönerseniz Şarm çok eksik kalmış olur. Tüplü dalış yapmasanız bile şnorkel ile yüzseniz yeter. İster otelinizin kıyısından isterseniz dalış noktalarından bu aktiviteyi muhakkak deneyimleyin. Yazımda Sharm’da denize nerede girilir sorusuna da cevap vereceğim.
Şarm’da dalış turuna katılmak isterseniz 1 tam gün dalışa gidiyor. Çöl safarisi de yarım gün desek toplamda 1.5 gün aktivitelere zaman ayırıyorsunuz. Diğer kalan gezilecek yerleri bana göre 2 günde kolayca gezebilirsiniz. Yukarıdaki haritada Şarm’da görmeniz gereken tüm yerler var. Otelinizin konumuna göre gezilecek yerlerin sıralamasını kendiniz yapabilirsiniz. Ulaşım konusunu gezi rehberimde detaylı açıklamıştım. O yazıma göz atabilirsiniz.
Not: Gezilecek yerler listesinde olan Azize Katerina Manastırı’na biz gitmedik. Eğer buraya gitmek isterseniz 1 tam gün de buraya ayırmanız lazım. Yani enfes bir su altı dünyası varken buraya gitmek çok mantıklı gelmedi bize. Bir de bol yürümeli, yüksek performans isteyen bir nokta. Dolayısıyla biz burayı elemek durumunda kaldık.
Şarm El Şey Öncesi Kısa Öneriler
Şarm El Şeyh, Türk vatandaşları için vizesiz bir rota. Türkiye’de kış aylarında gidilecek sıcak bir yer arıyorsanız burayı muhakkak değerlendirmelisiniz. Antalya ve İstanbul’dan Şarm’a direkt seferler bulunuyor. Şarm’da çok güzel oteller de var. Hem de Türkiye’ye göre oldukça uygun. Hem Kızıldeniz’in güzelliğine hem de Sina Çölü’nün büyüleyici atmosferine şahit olmak için Şarm güzel bir tercih olabilir. Ayrıca sadece Şarm ile yetinmeyin Luxor ya da Kahire’ye de Şarm’dan otobüs ya da uçak ile geçebilirsiniz.
Şarm El Şeyh’te araç kiralama yapmanıza gerek yok. Gezilecek yerler sayısı çok olmadığı için ve turlarda genel olarak otelden alınıp otele bırakıldığınız için araç kiralama gereksiz bir maliyet kalemi olabilir. Şehir içi ulaşım seçeneği olarak Indrive uygulamasını kullanabilirsiniz. Son olarak Şarm’da muhteşem güzellikte oteller var. Balayı için bile bu otelleri tercih edebilirsiniz. Favori Şarm otel önerilerim ve Booking.com rezervasyon bağlantıları aşağıda. Tüm otel önerilerimle ilgili detaylar ise bu yazımda.
Rixos Sharm El Sheikh Adults Only
Swissôtel Sharm El Sheikh
White Hills Resort
Jaz Belvedere Resort
Meraki Resort Sharm El Sheikh Adults Only
Pickalbatros Palace Sharm – “Aqua Park”
Sharm El-Sheikh Gezilecek Yerler
Soho Square
Artık Şarm gezilecek yerler listemize başlayabiliriz. Yukarıda haritada işaretlediğim yerleri kalacağınız otelin konumuna göre gezebilirsiniz. Gezilecek yerleri de ya günlük taksi kiralayarak ya da Indrive uygulamasından taksi çağırarak gezebilirsiniz. Şarm’da ilk durağımız Soho Square.
Şarm’ın en güzel meydanlarından biri olan Soho Square, ışıl ışıl atmosferiyle bizim hoşumuza gitti. Birbirinden güzel yapılar, yerel mağazalar buraya oldukça güzel bir atmosfer katmış. Meydanda öyle bilindik markalar yok. Genel olarak Mısır’a ait yerel mağazalar var. Burası bence hem ışıklardan hem de havanın serinliğinden dolayı tam akşam vakti gezilmesi gereken bir yer. Meydanda AVM tarzı küçük bir yer de var.
Soho’ya geldiğinizde buradan hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Mısır’a özgü alınabilecek her şeyi Soho’da bulabilirsiniz. Fiyatlarda pazarlık yapmadan alışveriş yapmayın. Adamlar her şeyi en az çarpı 3 söylüyorlar. Dolayısıyla muhakkak pazarlık yapın ve dükkandan çıkma blöfünü muhakkak yapın. Bunların dışında Arapların özel parfümlerini satan bir kaç mağaza görmüştük. Parfüme düşkünlüğünüz varsa bu mağazaları ziyaret edebilirsiniz.
Soho Meydanı, havalimanına oldukça yakın konumda aklınızda bulunsun. Meydanda döviz bozdurmak için ATM’ler fazlasıyla bulunuyor. Araç park yerinde sorun yok. Çevrede bolca taksi de bulunuyor. Soho Meydanı’nın haritadaki konumu burada.
Shark Bay
Soho Meydanı’na yakın konumda yer alan Shark Bay, Şarm El-Şeyh’in yeni yeni gelişen tatil alanlarından biri. Shark’s Bay, Naama Körfezi’nin 11 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Şarm’ın en lüks beş yıldızlı tatil köylerinden ve otellerinden bazıları Shark Bay’in kumlu alanı çevresinde bulunuyor.
Shark Bay tarafında dediğim gibi bir çok otel var. Bunun dışında bölgede bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve kafeler de bulunuyor. Burayı yazmamın asıl nedeni burada denize girme imkanınınız olması. Eğer deniz kıyısında bir otelde kalmıyorsanız ve Sharm’da denize girilebilecek bir yer arıyorsanız burayı değerlendirebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye kiralama imkanı mevcut ve fiyatlar Türkiye’ye göre daha makul.
Burada işletmeler de var fakat kendiniz bireysel de takılabilirsiniz. Sadece tedarikli gelin yeter. Bir de yanınıza deniz ayakkabısı ve şnorkel almayı unutmayın. Buradan çıkıp akşam Soho’ya da uğrayabilirsiniz. Shark Bay’ın konumu burada.
Naama Bay
Sharm’ın en canlı yerlerinden biri Naama Bay’a gedik şimdi. Burada hem uzunca bir yürüyüş yolu var hem de Naama Koyu. Yani bu bölgede hem denize girebilirsiniz hem de akşam Sharm gecelerine akabilirsiniz. Yalnız burada esnaf biraz yapışkan. Fiyatlar diğer bölgelere göre bir tık daha fazla. Yine pazarlık yapmanız şart.
Plaj tarafında dilerseniz otellere ayrılan plajları kullanabilirsiniz. Eğer bu alanlardan faydalanmak istemezseniz kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz. Eğer burada alışveriş yapacaksanız Fix Price isimli yeri tavsiye edebilirim. Burada fiyatlar diğer yerlere göre daha uygun.
Akşam vakti Naama Bay oldukça canlı. Kfc, Pizzahut, Mcdonalds gibi zincir restoranları burada bulabilirsiniz. Ayrıca Sharm gece hayatında eğlencesiyle nam yapmış Hard Rock Cafe de bu bölgede yer alıyor. Yani Şarm’da akşamları eğlenmek ve mekanlarda takılmak isterseniz Naama Bay’ı ziyaret edebilirsiniz. Şarm’da nargile keyfi yapmak isterseniz de buraya gelin. Konum burada.
King Tut Museum
Sharm’a geldiğinizde Mısır kültürünü yaşamak istiyorsanız King Tut Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Bu müzeye Naema Bay’den yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Müze, Genena MALL alışveriş merkezinin zemin katında yer alıyor. King Tut Müzesi tahmin edebileceğiniz üzere adını son Mısır hükümdar Tutankhamun’dan almış.
King Tut Müzesi 4 ana salondan oluşuyor. Müzeyi detaylı gezmek isterseniz 2 saat ayırmalısınız. Müzede hangi eserlerin orijinal hangi eserlerin kopya olduğu levhalar üzerinde açıklanıyor.
Mısır Firavunu Tutankhamun, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin son lideri. MÖ 1332-MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaten’miş. Annesi ise DNA testi yoluyla Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşiymiş.
Müzede 135 parça Mısır medeniyetine ait eser bulunuyor. Ayrıca müzede sergilenen ve 1922 yılında Howard Carter tarafından araştırmalara konu olan bir mezar da var. King Tut Müzesi içerisinde arabalar, mumyalar, figürler, maskeler, papirüsler, mücevherler ve silahlar sergileniyor. Müzenin girişi kişi başı 15 Dolar. Konumu burada.
Mustafa Cami
Şarm El Şeyh gezilecek yerler listesinde 2 tane görülmesi gereken cami var. Bunlardan biri Mustafa Cami diğeri ise Sahaba Cami. Şunu belirteyim; Mustafa Cami’nin şöhreti Sahaba Cami’ye göre daha sönük. Yine de vaktiniz varsa burayı da görebilirsiniz. Şimdi gelelim caminin detaylarına.
Mısırlı mimar Fouad Tawfik Hafez tarafından tasarlanan cami, Osmanlı ve Memluk mimarisinin karışımı şeklinde inşa edilmiş. 2008 yılında 31 milyon pound maliyetle tamamlanan yapı yaklaşık 3000 kişilik kapasiteye sahip. İki adet 76 metre uzunluğunda minareye sahip olan cami başlangıçta bir külliye, bir türbe, bir şadırvan, bir minare ve bir medreseden oluşuyorken zamanla kapsamlı bir camiye dönüştürülmüş.
Mustafa Cami’nin gece aydınlatması oldukça güzel. Bunun dışında namaz vakitlerinde camiyi ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.
The Heavenly Katedrali
The Heavenly Katedrali, Şarm’ın en yeni ve en büyük Kıpti kilisesi konumunda. Eski Mısır halklarından biri olan Kıptiler, Hristiyanlığı benimsemişler ama zamanla diğer mezhepler tarafından dışlanmışlar.
2010 yılında inşa edilen bu katedral dünyanın en güzel 10 kilisesinden biri seçilmiş. Kilisenin duvarları İncil’den ve azizlerin hayatları anlatan resimlerle kaplı. Kilise sadece 2 yıl gibi kısa bir sürede inşa edilmiş.
Bu katedral, Mustafa Cami’ye yakın konumda. Vaktiniz varsa burayı da ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.
Sahaba Cami
Al Sahaba Cami, Şarm’ın simgesi olma yolunda hızla ilerliyor. Sosyal medyada Şarm’a gidip de Sahaba Cami’ye gitmeyen görmedim. Ama herkesin görmek istediği kadar var gerçekten. Muhteşem bir yapı. Tarihi çok eski bir cami değil. Henüz 2017’de açılmış olan bu cami gün batımında ayrı güzel, hava kararınca ışıklandırılmış hali ile başka güzel.
Kadınlar için kıyafet kuralı var camide. Yalnızca içeri girerken değil, merdivenlerinde fotoğraf çekinmek isteseniz dahi oradaki görevli sizi uyarıyor. Caminin kendi kıyafetleri ve başörtüleri var. Buradan ücretsiz şekilde kıyafet alabilir sonra da geri verebilirsiniz.
Biz fotoğraf çekilirken kimse yoktu. Kontrol eden falan da olmadı. Ama içeri girerken kıyafetlere dikkat ettik tabi ki. Şarm’a gelirseniz Al Sahaba Cami listenizde muhakkak olsun. Konum burada.
Old Market Sharm El Sheikh
Old Market, Al Sahabe Cami’yi de içine alan eski bir Mısır bölgesi. Burada yapacağınız başlıca şeyler Sahaba Cami’yi görmek ve meydan etrafındaki yerlerde alışveriş yapmak olacak. Burası tamamen turistik bir bölge olarak kullanılıyor. Alabildiğine hediyelik eşyalar alabileceğiniz, replika çantalar satan dükkanlar var. Yorulursanız da yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz kafe restoranlar da bulunuyor. Bizim burada çok vaktimizi almadı açıkçası. Zaten aracı park edip camiye yürürken ve dönerken gezmiş olduk hızlıca.😊 Konum burada.
Not: Old Markette baharat, parfüm, tropik meyve, minyatür piramit gibi hediyelik eşya alabileceğiniz bir çok yer var. Esnaf yapışkan. Bir şey alacaksanız pazarlık yapın. Son olarak burada acıkırsanız deniz mahsulü yiyebileceğiniz Şarm’ın meşhur restoranlarından biri olan Fares Seafood Restaurant bu meydanda yer alıyor. Fiyatlar uygun. Dilerseniz burayı deneyimleyebilirsiniz.
Sharm Papyrus Museum
İlk olarak papirüs ne demek onu açıklayayım. Papirüs, eski zamanlarda daha çok Afrika’da Nil Nehri kıyılarında yetişen, boyu 4 metreye varan bit bitki çeşidi. Bu bitkinin yüzeyi kağıt benzeri bir yapıya sahip ve Eski Mısırda bu malzeme kağıt olarak kullanılırmış. Yani bitki oldukça önemli bir değere sahip. Eski Mısır’ın tarihine dair bir çok şey papirüsler üzerine yazılan yazılardan öğrenilmiş.
Şarm Papirüs Müzesi, Şarm El Şeyh’te geniş bir papirüs koleksiyonuna ev sahipliği yapan ve kopyalarını ziyaretçilere hediyelik eşya olarak satan güzel bir müze. Firavunların gelenek ve göreneklerini anlatan, firavun dönemlerine dayanan davetiyeler ve mektupların yanı sıra kral ve kraliçelerin resimlerinin de yer aldığı müzede ayrıca papirüs yapımının tarihi de anlatılıyor.
Old Market’i ziyaret ederseniz burası da aklınızda bulunsun. Sahibi yorumlara göre oldukça iyi biri ve mekanda Türkler oldukça seviliyormuş. Müzenin herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.
Farsha Cafe
Herhalde ilk defa gezilecek yerler listeme bir cafe ekliyorum.😀Ama zaten Sharm’da çok fazla gezilecek yer olmadığını düşünürsek ve Farsha Cafe’nin atmosferini de göz önünde bulundurursak bu listenin olmazsa olmazlarından kendisi. Zaten kalabalıklığından da anlayacaksınız nasıl popüler bir mekan olduğunu. Dik merdivenlerle iniyorsunuz mekana ve çok enteresan bir atmosfere giriş yapıyorsunuz.
Dağın yamacına kurulmuş, birkaç katlı, deniz kenarında otantik bir Mısır Kafe’si. Yer döşeklerinde oturuluyor. Öyle her çifte bir loca gibi düşünmeyin. Herkes dip dibe oturuyor, hatta oturabilmek için sıra bile bekleyebilirsiniz. Denize yakın tarafta oturabilmek büyük şans olabilir.😁Bu otantik ortama uyumlu, keyifli Arap müzikleri çalıyor. Bu da modunuzu güzel yükseltiyor.
Uzun vaktimiz olmadığı için söyleyemedik ama şurada bir nargile tüttürmek isterdik. Bir hibiscus çayı ve kahve içtik. Fiyatlar Türkiye bandında. Güzel fotoğraflar ve videolar çekip, içeceklerimizi yudumlayıp Farsha’yı hafızamıza kazıyarak kalktık. Ha bir de Mısır’da nasıl ilginç bir hesap isteme şekli olduğunu öğrendik.😂 Yazarak anlatmama imkan yok, Youtube vlogumuzu muhakkak izleyin.
Not: Farsha Cafe’nin hemen altında Şarm’ın ünlü kafelerinden biri olan Santorini Cafe de bulunuyor. Dilerseniz burada da takılıp bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Ras Um El Sid (Fener Bölgesi)
Şarm El-Şeyh’in en iyi şnorkelli yüzme destinasyonlarından biri olan Ras Um El Sid yani Fener bölgesi kıyıdan hemen mercan ve resifleri görebileceğiniz bir yer. Eğer Şarm’da kaldığınız otel deniz kenarında değilse ve Şarm’da denize bireysel girebileceğiniz bir yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.
Burada deniz altını görmek için dalgıç olmanıza gerek yok. Sadece şnorkeliniz olsun yeter. Bir de deniz ayakkabısı. Fener Bölgesi, Farsha Kafe’nin altında kalıyor. İster kendi imkanlarınızla isterseniz de buradaki işletmelerde takılabilirsiniz. İşletme tercih edecekseniz yorumlara bakmayı unutmayın. Konum burada.
Şarm El Şeyh’te Ne Yapılır?
Ras Muhammed Milli Parkı : Tüplü Dalış Turu
Şarm El Şeyh gezilecek yerler listemin en can alıcı tarafına geldik. Ras Muhammed Milli Parkı sadece Mısır’ın değil dünyanın en iyi dalış noktalarından biri. Bu park alanında birbirinden güzel dalış noktaları var. Bu dalış noktalarında da yüzlerce balık türü yaşıyor. Burada denize girdiğinizde kendinizi akvaryumda sanıyorsunuz. İnanılmaz güzel bir deneyim.
Ras Muhammed kelime anlamı olarak “Muhammed’in Kafası” anlamına geliyor. Adını bölgenin sakallı bir adamın profiline benzeyen kıyı kesiminden alıyor. 135 km²’si kara, 345 km²’si sudan oluşan park, toplamda 480 km²’lik bir alanı kapsıyor. Bu parkta bir yanda Kızıldeniz var diğer yanda bir tane ağacın olmadığı çölümsü topraklar. Ulusal Parkın kara tarafı göçmen kuşlara, balıkçıl ve martı gibi kuş türlerine ve dağlık bölgelerde yaşayan Nubian dağ keçisi gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
Ras Muhammed’e gitmenin en güzel yolu tekne turuna katılmak. Tekne turu ile hem bir çok yeri görebiliyorsunuz hem de işiniz daha kolay oluyor. Tur şirketleri sabah sizi otelden alıyor tur sonunda tekrar otele bırakıyor. Tura katılmak için tur firması sizi limana getiriyor ve oradaki işlemlerden sonra teknelere biniyorsunuz. Tekneler genelde birbirinin aynısı. Daha sonra yaklaşık 1 saatlik yolculuktan sonra dalış alanına ulaşıyorsunuz.
Tüplü dalış için 2 nokta var. Bu noktalardan bir tanesini seçiyorsunuz. İkinci noktada da dalmak isterseniz ekstra ücret istiyorlar sizden. Dalıştan korkarsanız yapmanız gereken şnorkel ile yüzmek olsun. Şnorkel de gayet güzel iş çıkartıyor. Bizim katıldığımız dalış turunda her şey güzeldi. Ekip profesyoneldi ve bizle gayet güzel ilgilendiler. Dalış turundan sonra tekne sizi White Island’a götürüyor ve burada deniz üzerinde yürüyebiliyorsunuz. Dalış turlarına öğlen yemeği dahilken fotoğrafçının çektiği fotoğraflar dahil değil. Fotoğraf için muhakkak pazarlık yapın. Yanınıza şnorkel ve telefon için su geçirmez kaliteli bir kap almayı unutmayın.
Ras Muhammed’de görülmesi ve bilinmesi gereken en önemli yerler aşağıda.
- Köpekbalığı Resifi
- Jolanda Resifi: 1980 yılında resifte karaya oturduğunda banyo porseleni taşıyan eski bir Kıbrıs yük gemisi olan Jolanda’nın enkazına ev sahipliği yapıyor.
- White Island
- Seven Pools Coral Reef
Ras Muhammed’de dalış turu yaklaşık 1 gününüzü alıyor. Tekne turu için yanınıza güneş kremi, güneş gözlüğü, havlu, şnorkel, deniz ayakkabısı ve atıştırmalık bir şeyler almayı unutmayın. Tur bağlantıları aşağıda.
Not: Kızıldeniz’de dalış noktasında köpek balığı gibi korkularınız olmasın. Bu korkudan dolayı burada dalış yapmazsanız bence Şarm’dan büyük bir eksik ile ayrılmış olursunuz. Dalış noktasında herkes profesyonel ve bir çok insan burada dalış yapıyor. Özetle endişe etmeyin ve dalın !
Sina Dağı : Çölde Safari Turu
Şarm muhteşem deneyim yaşatıyor dedim ya işte denizin altından çıkıyorsunuz kendinizi çöllerde buluyorsunuz. Burası çok enteresan bir coğrafya. 1 tane ağaç yok hatta Mısırlılar yol kenarlarına palmiye dikmiş onlar bile tutmamış.😄 Sina Dağı’na baktıkça resmen büyüleniyorsunuz.
Şimdi gelelim Sina Dağı çöl safarisine. İlk olarak bu tur sizin yaklaşık yarım gününüzü alıyor. Tur firmaları genel olarak aynı hizmet standartlarında hizmet sunuyorlar. Sizi otelden alıyorlar ve sizi otele bırakıyorlar. Tur firmaları sizi otelden alıp safari alanına götürüyor. Şarm’da safari alanının tek bir girişi var. Bu girişten sonra her firmanın alanı var. Bu alanlarda atv’ler var bu buradan tura start veriliyor. Çöl safarisi yaklaşık 2 saat sürüyor. Bol bol toz yutuyorsunuz. Yanınıza puşi tarzı bir şey muhakkak alın. Güneş kremi ve gözlük de olmazsa olmaz. Çölde başlıyorsunuz tura. Bir çok yere gidiyorsunuz ve en son sizi bedevi çadırlarına götürüyorlar. Bu çadırlarda kısa bir çay molasından sonra geri dönüyorsunuz.
Sina Çölü’nde Safari yapacaksanız aşağıdaki hususlara dikkat edin.
- Yanınıza puşi alın.
- Kıyafet konusunda uzun kollu ince bir şey almanız güzel olur
- Güneş gözlüğü ve güneş kremi şart.
- ATV ilk defa kullanacaksanız dikkat edin. Kontrolü kaybetmeyin. Kolları sağlam tutun ve ani manevralardan kaçının.
- Fotoğraf çekerken dikkatli olun.
- Akşam karanlığa kalmamaya çalışın. Başlangıcı saat 15-16 olan turları tercih edin.
Azize Katerina Manastırı Turu
Azize Katerina Manastırı (St. Catherine), Mısır’da Sina Yarımadası’nın güneyinde yer alan 2,285 metre yükseklikteki Sina Dağı bölgesinde yer alıyor. Dinler tarihinde önemli bir yeri olan Sina Dağı, Tevrat’a göre Hz. Musa’nın öncülüğündeki İsrailoğulları’nın Mısır’dan çıkarken durdukları ve Musa’nın On Emir’i aldığı yer olarak biliniyor. UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Azize Katerina Manastırı, özellikle Hristiyanların Şarm’da en çok ziyaret ettiği yer arasında.
Aziz Catherine Manastırı ziyaretinin en önemli noktalarından biri, manastır kütüphanesinin dini ikonalar ve eski el yazmalarından oluşan koleksiyonun sergilendiği müze. Kütüphane (ziyaretçilere açık değil), dünyadaki en önemli erken Hıristiyan el yazması koleksiyonlarından birini içermesiyle ünlü.
Bu manastıra gitmek için Şarm’dan günlük tur ayarlamalısınız. Bu turlar hem gün doğumu için gece vaktinde hem de sabah erkenden kalkış şeklinde sunuluyor. Yani burası için hem vaktiniz olmalı hem de yüksek bir yürüyüş performansı sergilemelisiniz.
Not: Manastırın pazar ve cuma günleri ziyaretçilere kapalı olduğunu unutmayın. İbadete katılmak için Ortodoks olmanız gerekiyor. Kıyafet kurallarına dikkat edin ve şort giyinmeyin. Manastırın herhangi bir giriş ücreti yok. Konumu burada. Şarm’da vaktiniz kısıtlıysa burayı pas geçin.
Şarm El Şeyh Bonus Yerler
Biz Şarm’da otel tatili odaklı bir seyahat planladık. Yani her zamanki gibi oradan oraya koşturmadık. Biraz da kendimize vakit ayıralım dedik. Yine de Şarm’da görülmesi gereken önemli yerleri gördük. Fakat bu yerler dışında Şarm’da vaktiniz uzun ise ve başka yerleri de görmek isterseniz aşağıda saydığım bonus yerleri ziyaret edebilirsiniz. Ya da Mısır’a gelmişken piramitte göreyim derseniz Şarm’dan günübirlik piramit turlarına katılabilirsiniz. Tabi yorulmayı göze alacaksanız. Aşağıda Şarm çevresindeki bonus yerleri yazıyorum. Zamanınız varsa buraları da değerlendirebilirsiniz.
Şarm El Şeyh Bonus Gezilecek Yerler
- Dahab (Şarm El-Şeyh: Mavi Delik, Kanyon ve Dahab’a Jeep Macerası)
- Tiran Adası (Tiran Adası Turu)
- Blue Hole
- Nabq Nature Reserve
- Luksor (Şarm El Şeyh’ten Uçakla Luksor ve Tutankamon Mezarı Gezisi)
- Kahire (Şarm El-Şeyh’ten Kahire Piramitleri Uçuşlu Tam Günlük Tur)
Şarm’da Nerede Kalınır ?
Şarm’da Nerede Kalınır ? Şarm El-Şeyh’te konaklama seçeneği olarak her bütçeye uygun bir çok alternatifiniz var. Burayı Mısır’ın Antalya’sı gibi düşünebilirsiniz. Üstelik fiyatlar Türkiye’ye göre oldukça uygun. Yani Türkiye’de tatil yapacağınıza Şarm’da tatil yapmak oldukça mantıklı. Üstüne muhteşem bir sualtı dünyası ve Sina Çölü sizi bekler. Aşağıda Şarm otel bölgelerini tek tek bulabilirsiniz. Bu bölgeler gezilecek yerlere oldukça yakın. Oteller de genel olarak bu bölgelerde kümelenmiş durumda.
Şarm El Şeyh Otel Bölgeleri
- Naama Bay
- Sharks Bay
- Nabq Bay
- Ras Um Sid
- Old Market (Eski Şehir)
Şarm’da konaklama için bu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Biz Şarm’da Rixos’ta kaldık ve çok memnun ayrıldık. Burayı okkalı şekilde tavsiye edebilirim. Alakart restoranlarından gece eğlencelerine, plajından misafir ilişkilerine kadar her şey süperdi. Aşağıdaki Booking.com bağlantısından kolayca rezervasyon yapıp Rixos’un tadını çıkarabilirsiniz. Şarm’da alternatif konaklama yerleri için ise aşağıda yer alan Şarm’da nerede kalınır yazıma muhakkak göz atın.
- Rixos Şarm Detayları ve Rezervasyon İçin Buraya Göz Atın.
- Şarm El Şeyh Otel Önerileri| Şarm El Şeyh’te Nerede Kalınır ?
Şarm El Şeyh Vlog
Instagram’da Sharm El Şeyh Seyahatimiz
Şarm El Şeyh gezilecek yerler yazımın son başlığına geldim. Instagram’da sabitlediğim Rixos Sharm hikayelerimde Sharm’da yaşadığımız tüm deneyimlerimizi görebilirsiniz. Sormak istediğiniz bir şey olursa takip etmek koşulu ile Instagram’dan ya da bu yazının altındaki yorum kısmından sorabilirsiniz.😊
Sıkça Sorulan Sorular
Şarm El Şeyh için vize gerekli mi?
Türkiye’den Şarm El Şeyh’e gitmek için vize gerekmiyor. Sadece pasaportunuz olsun yeter. Şarm’dan piramitleri görmek için Kahire’ye gitmek isterseniz Şarm Havalimanı’ndan vize almanız gerekiyor.
Şarm El-Şeyh kaç gün gezilir?
Şarm El Şeyh öyle haftalarca gezebileceğiniz bir yer değil. Sharm’ı gezmek için en ideal süre bana göre 3-4 gündür. Sharm için tatil planı yaparken kesinlikle dalış turunu da gezi planınıza dahil edin. Eğer plana dalış ekleyecekseniz 1 tam gün dalış için gidecek ona göre hesap yapın. Çölde safari turları ise 3-4 saat turlar oluyor. Safari için bir bölge var. Genelde bu bölgede safari yapılıyor. Hem dalış hem safari için sizi otelden alıyorlar otele bırakıyorlar. Tabi kendiniz araç kiralamayacaksanız.
Sharm El Sheikh gitmeye değer mi?
Bana göre Sharm görülmeyi hak eden bir yer. Sadece su altı dünyasını şahit olmak için bile Sarm’a gidilir. Bunun dışında Sina Dağı ve Çölü, otantik kafeleri, birbirinden güzel camileri keşfetmek için de Şarm’a gidilir. Şarm’ın hem ucuz hem vizesiz olması büyük avantaj. Şarm’a gitme noktasında endişeleriniz varsa bence bunu kenarı bırakın ve uçak biletinizi alıp Sarm’ı keşfedin.
Şarm El Şeyh’de piramit var mı ?
Şarm El Şeyh’te piramit yok. Sadece Sina Çölü tarafına yapay piramitler yapmışlar. Çöl safarisi yaparken dilerseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.
Sharm el Sheikh Piramitler arası kaç km?
Şarm El-Şeyh ile Piramitler arasındaki mesafe yaklaşık olarak 500 kilometre civarında. Şarm El-Şeyh, Mısır’ın güneydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında yer alırken, Piramitler ise Kahire’nin batısında, Giza’da bulunuyor. Eğer kara yolu ile seyahat edilirse bu mesafe genellikle 5-6 saat sürebiliyor.
Şarm El Şeyh’de denize nerede girilir ?
Şarm’da denize girmek için Shark Bay, Naama Bay, Fener Bölgesi ve Ras Muhammed Milli Parkı’nı tercih edebilirsiniz.
Şarm El Şeyh gezilecek yerler işte bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Şarm’da sizin keşfettiğiniz listemde olmayan yer varsa yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Sorunsuz, keyifli gezileriniz olsun. Hoşça kalın.😊
yorumlar
Alekta Movik Movik
Merhabalar tekrardan, sanırım bu gidişle bütün Şarm videolarınıza yorum yapacağım:) Deniz altında kullandığınız kılıfın markası nedir?
Bujuyollarda
Merhaba tekrardan, Gerçekten naylon kılıflar bizi çok zorladı. Telefonu direkt suyun içine soktuk. Çekimleri öyle yaptık. Ya da su altı kamera şart.