Rabat Gezilecek Yerler : 1 Günde Rabat Turu (Haritalı)
Fas’ta modern bir şehir hayatına şahit olmak istiyorsanız adresiniz Rabat olmalı. Biz 9 günlük Fas seyahatimizin son günlerini Rabat’ta geçirdik. Rabat’a ilk giriş yaptığımızda tertemiz sokakları, kaymak gibi asfaltları görünce biz nereye geldik dedik. Köyden indim şehre modu oldu resmen.😂 Rabat başkent olmasının etkisiyle oldukça düzenli ve tertipli bir şehir. Atlas Okyanusu’na sınırı olan Rabat’ı Fas’a uğradığınızda görmenizi ama çok uzun zaman ayırmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü Rabat gezilecek yerler listesi çok uzun değil.
Biz Fas seyahatimizde Şafşavan sonrasında rotamızı Rabat’a kırdık ve bu şehirde toplamda 1,5 gün kaldık. Seyahatimizde 3000 km’ye yakın yol devirince biraz da Rabat’ta dinlenmek istedik. Ama bünye gezmeye alışınca dinlenmek bize iyi gelmedi ve Rabat için 1,5 gün biraz fazla geldi.😁 Dediğim gibi Rabat güzel ama çok vakit harcanmaması gereken bir şehir. Yarım günde şehrin önemli yerlerini görebilirsiniz. Dolayısıyla kısıtlı zamanınız varsa zaman planlamasını iyi yapmanız lazım.
Yazıma geçmeden önce aşağıda Fas ile ilgili gezi yazılarımızı bulabilirsiniz. Özellikle Fas gezi rehberi ve Fas gezilecek yerler yazılarımızda Fas’ın kayıp anahtarını bulabilirsiniz.😂 Şaka bir yana bu yazılarımız kilit yazılar. İyi bir gezi planı için tüm yazılarımıza göz atın.
- Fas Gezi Rehberi
- Fas Gezilecek Yerler
- Fas’ta Ne Yenir?
- Marakeş Gezilecek Yerler
- Fes Gezilecek Yerler
- Şafşavan Gezilecek Yerler
- Kazablanka Gezilecek Yerler
Rabat gezilecek yerler listeme geçmeden önce gezilecek yerleri harita üzerinde göstermemiz lazım. Rabat’ta görülmesi gereken yerler birbirine yakın konumda. İyi bir performansla buraları yürüyerek gezebilirsiniz. Detayları aşağıda tek tek yazacağım.
Rabat Gezilecek Yerler Haritası
Rabat Gezilecek Yerler Haritası (Haritadaki numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Rabat Gezilecek Yerler Haritası
- Kasbah des Oudayas ❤️
- Rabat Beach
- Andalusian Gardens ❤️
- Rabat Old Market ❤️
- Hassan Tower ❤️
- V. Muhammed Mozolesi ❤️
- St. Peter’s Cathedral
- Mohammed VI Museum of Modern
- Chellah ❤️
- Rabat Royal Palace
Rabat Gezilecek Yerler
Kasbah des Oudayas
Kasbah des Oudayas, Rabat’ta gezilecek yerlerin başında geliyor. 12. yüzyılda inşa edilen bu tarihi alan, Atlas Okyanusu manzarası ve dar sokaklarıyla ünlü. Beyaz ve mavi renklere boyalı evler, Rabat’a Akdeniz havası katmış. Sanırım bizim Rabat’ta en çok sevdiğimiz yer burası oldu. Hem manzara hem de fotoğrafik noktalar ile burayı görmeniz lazım.
Kasbah des Oudayas, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Eski kale duvarları ve ana kapı, bu bölgeye tarihi bir atmosfer katmış. Fas’ta bir çok yerde olduğu gibi size yol göstermeye çalışan rehberler burada da var. Lakin bunları çok takmamanızı tavsiye ediyoruz. Bu Kasbah’a girdikten sonra yolun sonuna kadar yürüyüp Atlas Okyanusu manzarasını görmeyi ihmal etmeyin. Konum burada.
Bilgi: Fas kültüründe “kasbah” genellikle surlarla çevrili bir kale veya hisar anlamına geliyor. Geleneksel olarak savunma ve yönetim merkezi olarak kullanılan kasbahlar genelde kerpiçten inşa ediliyor ve sıcak iklime dayanıklılar. Fas’ta bu kasbahları sık sık göreceksiniz.
Rabat Plajı
Kasbah’tan aşağıya baktığınızda hemen gördüğünüz yer Rabat Plajı. Burada Atlas Okyanusu’nun sıcak dalgalarını ve kumlarını hissedebilirsiniz. Yerel halkın ve turistlerin tercih ettiği bu sahil, hem dinlenmek hem de yüzmek için ideal. Plaj, özellikle yaz aylarında canlı. Biz biraz soğuklara kaldığımızdan denize girme fırsatımız olmadı. Yazın Rabat’ta fazla vaktiniz olacaksa ve sıcaklardan bunalırsanız burada denize girebilirsiniz. Son olarak plajda eğer seviyorsanız dalga sörfü yapma gibi imkanlar da var. Rabat Plajı’nın konumu burada.
Andalusian Gardens
Rabat’ın en güzel yerlerinden biri olan Andalusian Gardens (Endülüs Bahçeleri), şehirde huzur dolu bir kaçamak arayanlar için ideal bir durak. 20. yüzyılın başlarında Fransız mimarlar tarafından tasarlanan bu bahçeler, Kasbah des Oudayas‘a çok yakın konumda yer alıyor. Bahçeler, Akdeniz bitki örtüsüyle bezeli zeytin, portakal ve limon ağaçlarının yanı sıra rengârenk çiçekleriyle görsel açıdan çok güzel görüntü veriyor. Ayrıca burada, Fas’ın otantik mimari tarzını yansıtan geleneksel çeşmeler de var. Bu bahçeyi Rabat gezilecek yerler listenize eklemeniz şart. Endülüs Bahçeleri‘nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konum burada.
Rabat Old Market
Rabat’ta sevdiğimiz yerlerden biri de Old Market oldu. Buraları hep yürüyerek gezdik bilginiz olsun. Rabat’ta yerel yaşamı deneyimlemek, hediyelik eşya satın almak için burayı görmeniz lazım. Bu pazar yerinde baharatlar, taze sebze ve meyveler, el yapımı hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Dar sokaklar arasında kaybolarak Fas’ın otantik havasını hissedebilirsiniz. Rabat’ın Old Market’i Fas’ın diğer şehirlerine göre daha modern ve güzel bir yapıya sahip. Biz burayı sevdik, görmenizi tavsiye ederiz. Konum burada.
Hassan Tower
Rabat’ın en önemli yapısı Hassan Tower (Hassan Kulesi) desek yanılmış olmam sanırım. Burası tarihe ışık tutan bir yapı. Şehrin en etkileyici ve ikonik yapılarından biri. 12. yüzyılda, Almohad Sultanı Yakub el-Mansur tarafından bir caminin minaresi olarak inşa edilmeye başlanan kule, tamamlandığında dünyanın en büyük minaresi olmayı hedefliyordu. Ancak, sultanın ölümüyle yarım kalan proje, günümüzde 44 metre yüksekliğinde görkemli bir yapı olarak ayakta duruyor. Hassan Tower, kırmızı taşlardan oluşan ihtişamlı mimarisi ve çevresinde yer alan cami kalıntılarıyla Rabat gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir durak. Hasan Kulesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.
V. Muhammed Mozolesi
Hasan Kulesi ile V. Muhammed Mozolesi aynı alanın içerinden yer alıyor ve birbirlerine oldukça yakın konumdalar. V. Muhammed Mozolesi (Mausoleum of Mohammed V), hem mimarisiyle hem de tarihî önemiyle şehrin en güzel yapılarından biri. 1961 yılında vefat eden Fas Kralı V. Muhammed’in anısına inşa edilen bu anıt mezar, Fas’ın modernleşme sürecinde önemli bir role sahip olan liderin hatırasını yaşatıyor. Hassan Tower ile aynı kompleks içinde yer alan mozolede, Kral II. Hasan ve Prens Abdallah da defnedilmiş.
Mozole, sadece bir anıt değil, aynı zamanda Fas’ın zengin sanat ve mimari mirasını da gösteriyor. Yapının dört bir tarafında askerler bulunuyor. Askerler biraz disiplinden yoksun ama fotoğraf çekmenize bir şey demiyorlar. Mozolenin girişi ücretsiz. Konum Hasan Kulesi ile aynı yerde.
St. Peter’s Cathedral
Rabat’ın en önemli dini yapılarından biri olan St. Peter’s Cathedral (Aziz Petrus Katedrali), şehrin modern yüzünü yansıtan etkileyici bir mimariye sahip. 20. yüzyılın başında Fransız sömürge döneminde inşa edilen katedral, Art Deco tarzı ile inşa edilmiş ve Rabat’ın kozmopolit yapısının bir sembolü. Şehrin merkezindeki Muhammed V Meydanı’nda bulunan yapı, hem yerli halk hem de turistler için popüler bir durak. Katedralin iç mekânı oldukça etkileyici ve görkemli vitray pencerelerle dekore edilmiş. Vaktiniz yok ise burayı pas geçin. Konum burada.
Mohammed VI Museum of Modern
Fas’ın modern yüzünü yansıtan Mohammed VI Museum of Modern and Contemporary Art, Rabat’ın kültürel dokusunu zenginleştiren önemli bir sanat merkezi. 2014 yılında açılan müze, ülkenin modern ve çağdaş sanat sahnesini tanıtmayı hedeflerken, aynı zamanda uluslararası sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Binanın mimarisi oldukça güzel. Mohammed VI Museum Rabat ziyareti sırasında, Faslı sanatçıların resim, heykel ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerdeki eserlerini inceleyebilir ve Fas kültürünün yaratıcı yönüne yakından şahit olabilirsiniz. Konum burada.
Chellah
Şimdi Rabat gezilecek yerler listesinde yukarıda saydığım yerleri yürüyerek gezebilirsiniz. Fakat Chellah biraz uzakta kaldığı için taksi ile buraya giderseniz güzel olur. Vaktiniz yoksa burayı da pas geçebilirsiniz. Şimdi gelelim detaylara.
Chellah, Rabat’ın güneydoğusunda yer alıyor ve burası Fas’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen arkeolojik bir alan. Fenikeliler, Romalılar ve daha sonra Berberiler tarafından kullanılmış olan bu antik şehir, 14. yüzyılda Merenidler tarafından kutsal bir İslam mezarlığına dönüştürülmüş. Rabat’ta tarihi bir yer gezmek isterseniz burayı görün derim. Antik kalıntıları çevreleyen surlar oldukça görkemli ve etkileyici. Alana giriş ücretli. Konum burada.
Not: Rabatlılar bu surların etrafında dolanıp surların arkasında piknik yapmayı seviyorlar. Bahsettiğim konumun manzarası oldukça güzel. Vaktiniz varsa surların etrafını dolaşabilirsiniz.
Rabat Royal Palace
Rabat Royal Palace (Dar al-Makhzen), Fas’ın yönetim merkezi ve Kraliyet Ailesi’nin resmi ikametgâhı. 18. yüzyılda inşa edilen bu ihtişamlı saray, geleneksel Fas mimarisi ve modern tasarımı ile dikkat çekici. Saray, yalnızca Kraliyet Ailesi’nin değil, aynı zamanda Rabat’ın politik ve diplomatik hayatının da kalbi. Saraya giriş yapabilmek için pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor. O da sadece bahçe ve Kraliyet Sarayı’nı uzaktan görebiliyorsunuz. Vaktiniz kısıtlı ise burayı pas geçin.
Rabat gezilecek yerler listemin sonuna geldim. gördüğünüz üzere listem oldukça mütevazi. Şimdi Rabat gezi rehberi kısmında da bu şehir ile ilgili bilmeniz gereken detayları yazacağım. Okumaya devam.⬇️⬇️⬇️
Rabat Gezi Rehberi
Rabat’ta Nerede Kalınır?
Rabat’ta konaklama denince akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz ki riadlar. Medina’nın dar sokaklarında saklanmış bu geleneksel konaklama yerleri, Fas’a özgü misafirperverliği ve otantik atmosferiyle sizi büyüleyecek. Renkli çinilerle kaplanmış avlular, şırıl şırıl akan fıskiyeler ve ferah teraslar, riadların vazgeçilmez detaylarından. Burada konaklarken kendinizi Fas kültürünün kalbinde hissedecek, sabahları taze hazırlanmış yerel bir kahvaltıyla güne başlayacaksınız. Modern otellerin soğuk havasından uzak, sıcacık bir deneyim yaşamak isteyenler için riadlar kesinlikle harika bir tercih!
Bir diğer alternatif ise bizim de kaldığımız yer olan darlar. Darlar, hem geleneksel bir ortam sunuyor hem de biraz daha sade ve sakin bir konaklama arayanlar için ideal. Medina’nın hareketli atmosferine birkaç adım uzaklıktaki bu mekanlarda, yerel yaşamın içinde, huzurlu bir ortamda dinlenme fırsatı bulabilirsiniz.
Sadece Rabat değil Fas genelinde geleneksel yerlerde kalmanızı tavsiye ediyoruz. Rabat’ta kaldığımız Dar Shair’i canı gönülden tavsiye ederiz. Aşağıda Rabat’taki otel tavsiyelerimizi inceleyebilirsiniz. Detaylar ve rezervasyon için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.
Dar Shaeir
Fairmont Residences La Marina Rabat
Riad Dar Saidi
Rabat Marriott Hotel
Rabat Kaç Günde Gezilir?
Rabat kaç günde gezilir derseniz cevabı bizde. Biz buraya yarım gün ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Bilemedin 1 tam gün. Burada gezilecek yer sayısı oldukça kısıtlı. Yukarıdaki listemdeki kalpli yerleri gezmeniz yeterli olur diye düşünüyorum. Vaktiniz kısıtlıysa Rabat’ı pas geçebilirsiniz. Biz biliyorsunuz Rabat’a 1,5 gün ayırmıştık. Aslında biraz dinlenme amaçlı süreyi uzattık ama bunun yerine Fas’ın kuzeyine gitmek daha mantıklı olabilirdi. Özetle vaktiniz geniş ise 1 gün, az ise yarım gün Rabat’a zaman ayırabilirsiniz. Şunu da belirteyim; Rabat ile Kazablanka arasında kaldıysanız hakkınızı kesinlikle Rabat’tan yana kullanın. Fas gezi planı için 3-4 gün zaman ayıracaksanız Rabat’ı pas geçmenizi öneririm.
Rabat’ta Ne Yenir?
Rabat, Fas mutfağının lezzetlerini deneyimlemek için güzel bir şehir. İlk durağınız kesinlikle geleneksel tajin olmalı. Kil kaplarda pişirilen bu yemekte, yumuşacık etler, sebzeler ve baharatların uyumunu göreceksiniz. Eğer deniz ürünlerini seviyorsanız, Rabat’ın sahil restoranlarında taze balık ve karideslerle hazırlanan lezzetleri tatmadan dönmeyin. Şehirdeki Medina sokaklarında gezerken satıcıların sunduğu briouat adı verilen, bal ve bademle dolu çıtır hamur tatlılarını deneyebilirsiniz. Aşağıda Rabat mekan önerilerimi bulabilirsiniz.
Rabat Mekan Önerilerimiz
- Le Grill Robuchon
- Dar Zaki
- Sufra
- Golden Fish
- Marea
- Dar Naji
- Villa Mandarine
- Dar El Medina
Rabat Sıkça Sorulan Sorular
Rabat kaç günde gezilir?
Rabat, 1 gün boyunca rahatça gezilebilecek bir şehir. Kasbah des Oudaias, Hassan Kulesi ve Rabat Old Town gibi yerleri görüp, şehrin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca, yarım günde şehri keşfetmek isteyenler için Hassan II. Mozolesi ve Oudaias Bahçeleri gibi önemli alanlar yeterli olur.
Rabat hangi ülkenin başkenti?
Rabat, Fas’ın başkenti.
Fas’ta alkol serbest mi?
Fas’ta alkol yasal. Büyük şehirlerde, turistik bölgelerde, otellerde ve restoranlarda alkol satışı yapılıyor. Ancak, alkol tüketimi noktasında muhafazakar bölgelerde dikkatli olmakta fayda var.