2024 Pasaport Randevu İşlemleri

2025 Pasaport Randevu İşlemleri, Nasıl Alınır, Randevu İptali

Pasaport, gezgin ruhlu bir insanın sahip olması gereken en önemli belgeler arasında yer alıyor. Siz artık yurt içi beni açmıyor yurt dışına çıkmam gerekiyor diyorsanız pasaport alma zamanınız gelmiş demektir. Pasaport almak eskiden biraz zahmetli olsa da şu an oldukça kolay. Biraz maliyeti göze alıp pasaport çıkartarak farklı kültürlerle buluşabilirsiniz.😊

Hemen söyleyeyim. Pasaport alın hem de 10 yıllık ! Pasaport yurt dışı için ilk adımdır. İlk adımı attığınızda gerisi gelecektir. Gezmek cesaret ve merak işidir. Dolayısıyla ilk adımı yani pasaport almayı ertelemeyin. Aşağıdaki başlıkları okuyunca pasaport almakla ilgili tüm şeylere vakıf olacaksınız.

Bu yazımda en güncel şekilde Pasaport Nedir, Pasaport Nereden ve Nasıl Alınır, Pasaport Randevu Sistemi, Pasaport Yenileme, Pasaport Randevu İptali, 2025 Pasaport Harç ve Defter Bedeli, Türkiye Pasaport Index’i gibi bir çok konunun detaylarını vereceğim. Bu yazıyı ve Pasaport türleri ve tüm detayları başlıklı yazımı okuduktan sonra pasaport veren memurdan daha fazla bilgiye sahip olacaksınız.😃

Pasaport Randevu İşlemleri | Nasıl Alınır | Randevu İptali

Pasaport Nedir ?

Pasaport Randevu İşlemleri

Pasaport Nedir ?

Pasaport, Pasaport Kanunu’nda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgeyi ifade ediyor. Yani yurt dışına çıkmak istiyorsanız pasaportunuzun olması lazım.

Fakat pasaportsuz gidilen ülkeler başlıklı yazımda belirttiğim üzere günümüzde devletler kendi aralarında anlaşma yapıp karşılıklı olarak kendi ülke vatandaşlarının anlaşma yaptığı ülkeye pasaportsuz (sadece kimlikle) giriş çıkışına izin verebiliyor. Şu anda Türk vatandaşları 5 ülkeye pasaportsuz sadece kimlikle giriş yapabiliyor.

E-Pasaport / Çipli / Biyometrik Pasaport Nedir ?

E-pasaport, elektronik pasaport, biyometrik pasaport ya da çipli pasaport içinde parmak izi, fotoğraf ve imza gibi kişisel verilerinizin bulunduğu bir çipin yanı sıra üzerinde pasaport numarası, ad, soyad, uyruk ve doğum tarihi gibi kimlik bilgilerinizin bulunduğu uluslararası seyahat belgelerine deniliyor.

Çipli pasaportlar, özel cihazlar kullanılarak okutuluyor. E-pasaportlar, pasaportta sahteciliğe karşı eski tip pasaportlara göre çok daha etkili. Ayrıca çipli pasaportlar hudut kapı pasaport kontrol noktalarında ciddi anlamda zaman tasarrufuna imkan sağlıyor. Pasaport kontrol demişken bu kontrollerden kolayca geçebilmek için bu yazıma göz atmayı unutmayın.

Türkiye, 1 Haziran 2010’da Biyometrik, Elektronik, Çipli pasaport dönemine geçiş yapmıştır.

Pasaport Nereden Çıkartılır ?

Pasaport Nereden Alınır

Pasaport başvuruları 2 Nisan 2018 tarihine kadar İl-İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı Pasaport Şube Müdürlükleri tarafından veriliyordu. Fakat 2 Nisan 2018 itibarıyla pasaport işlemleri İl-İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından yürütülüyor. Yani şu an pasaport almak istiyorsunuz adres İl-İlçe Nüfus Müdürlükleri. Nüfus Müdürlükleri ayrıca yenilenen kimlik kartları ve sürücü belgeleri işlemlerini de yapıyor.

Pasaport Randevusu Nereden Alınır ?

Pasaport Randevusu nereden alınır

Pasaport randevu alma işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesi üzerinden online olarak alınıyor. Pasaport randevusu almak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu site üzerinden ilk olarak alabileceğiniz 3 pasaport türünden (bordo, yeşil, gri pasaport) birini seçerek randevu işlemlerine başlayabilirsiniz. 

Bunların dışında Nüfus Müdürlüğü’nün Çağrı Merkezi (Alo 199) üzerinden de randevu alabilirsiniz. 

Adım Adım Pasaport Randevusu Alma

Pasaport randevu alma işlemi gerçekten çok basit. Yapmanız gereken aşağıda belirtilen adımları takip etmek.

pasaport randevu alma 2021

Pasaport randevu alabilmeniz için bu bağlantıya tıklıyorsunuz ve yukarıda açılan sayfadaki gibi hangi tür pasaport alacaksınız onu seçip kişisel bilgilerinizi giriyorsunuz ve devam et diyorsunuz.

pasaport randevu alma 2024

Açılan sayfa üzerinden randevuya gideceğiniz il ve ilçeyi seçiyorsunuz. İleri diyorsunuz.

pasaport randevu alma 2024

Bu sayfada aile üyeleriniz çıkıyor. Siz sadece kendiniz için alacaksanız kendinizi seçip ileri diyorsunuz.

pasaport randevu işlemleri 2024

Bu sayfaya geliyorsunuz ve size uygun tarih ve saat seçiyorsunuz ve ileri diyorsunuz. Randevu tarih ve saatini, randevu aldıktan sonra da değiştirebilirsiniz.

Pasaport Randevu işlemleri 2024

Tarih ve saat seçtikten sonra telefonunuza doğrulama kodu geliyor.

Pasaport Randevu işlemleri 2024

Kodu giriyorsunuz ve pasaport randevu işleminiz başarıyla sonuçlanıyor. Bu sayfada seçtiğiniz pasaport için gerekli evrakları da görebiliyorsunuz. Referans numarası ve çıktıyı aldıktan sonra randevu tarihinde evraklarla beraber randevu aldığınız nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz. Gördüğünüz üzere pasaport randevusu alma toplamda 6 adım ve oldukça basit.

Pasaport Randevu İptal Nasıl Yapılır ?

Pasaport Randevu İptal Nasıl Yapılır ?

Pasaport randevusu aldınız fakat sonrasında olağan dışı bir işiniz çıktı ve pasaport randevusunu değiştirmek ya da iptal ettirmek istiyorsunuz. İptal işlem de pasaport randevusu almak kadar basit.

İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden bu bağlantıya tıklıyorsunuz. 

pasaport randevu iptali 2024
Pasaport Randevu İşlemleri : e devlet pasaport randevu

Karşınıza pasaport randevu sorgula sayfası geliyor. Buraya kimlik bilgilerinizi giriyorsunuz ve sorgula diyorsunuz.

pasaport randevu iptali 2024
Pasaport Randevu İptal

Çıkan sayfada size verilen randevuyu görüyorsunuz. Burada isterseniz randevu tarih ve saatini değiştirebilirsiniz ya da pasaport randevunuzu iptal edebilirsiniz. İptal et seçtiğiniz de onaylayıp randevunuzu iptal ediyorsunuz. Gördüğünüz gibi pasaport randevu iptal ya da değiştirme işlemi oldukça basit. Sadece 2 adımda bu işlemi yapabiliyorsunuz.

Pasaport Yenileme

Pasaport Randevusu nereden alınır
Pasaport Randevu İşlemleri : E-devlet Pasaport Randevu

Pasaportunuzun süresi (geçerlilik tarihi) dolacaksa, eski tip pasaportunuz varsa, pasaportunuz yıpranmış deforme olmuşsa ya da evlenme-boşanma, mahkeme kararı ile isim-soyisim değişikliği olmuşsa pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekiyor. Pasaport yenileme işlemi için sadece pasaport defter bedeli ödüyorsunuz eski pasaportunuzdaki süre yeni pasaportunuza harçsız olarak aktarılıyor. Bu işlemler için yukarıda belirttiğim şekilde randevu almanız yeterli.

Peki Pasaport Süresi Uzatılabilir mi ? Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup, her başvuruda randevu alarak yeni pasaport alabilirsiniz.

Pasaport İşlemleri Ne Kadar Sürer ?

Pasaport başvurusu yaptıktan sonra 2 iş günü içerisinde kişiselleştirilen pasaportlar en fazla; il merkezlerinde 3 iş günü, ilçe merkezlerinde 4 iş günü ve köylerde ise 7 iş günü içerisinde PTT ile teslim ediliyor. Aciliyet içeren bir durumunuz varsa ALO 199 Çağrı Merkezinden durumunuzu anlatıp süreci hızlandırabilirsiniz.

Pasaport Başvuru ve Teslim Süreci Nereden Takip Edilir?

Pasaport başvuru ve teslim sürecinizi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün websitesi, e-Devlet uygulaması veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edebilirsiniz.

Pasaport Kimlere teslim edilir ?

Ergin kişilerin pasaportları, kendisine ya da kendisi dışında başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim edilebiliyor. Ergin olmayan ve kısıtlıların pasaportları ise; veli, vasi, kayyum ya da bunların başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim ediliyor.      

Adrese Teslim Edilemeyen Pasaportlar Nereden Alınabilir ?

Pasaport basım aşamasından sonra PTT ile dağıtım aşamasına geçiliyor ve başvuruda belirttiğiniz telefonunuza pasaportun dağıtıma çıktığı ve barkod numarası mesaj yolu ile size bildiriliyor. Peki PTT görevlisi geldi ve sizi adresinizde bulamadı. Adrese teslim edilemeyen pasaport 10 gün PTT şubesinde bekliyor, pasaport 10 gün içinde de teslim alınmassa müracaat esnasında belirtilen başvuru merkezine teslim ediliyor.

2025 Pasaport Ücreti ve Defter Bedeli

Pasaport Randevusu nasıl alınır

Güncelleme: 01.01.2025 tarihinde yapılan son zamlar sonrasında yazım güncellenmiştir.

Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır. 2025 yılı pasaport harçları ve cüzdan bedelleri aşağıdaki gibi.

NOT: Eğer yeşil ve gri pasaport alacaksanız pasaport harç tutarını yatırmanıza gerek yok. Fakat pasaport defter bedelini her halükarda ödemeniz gerekiyor.

2025 Pasaport Ücreti ve Defter Bedeli

PASAPORT SÜRESİ2025 YILI PASAPORT
HARÇ TUTARI
2025 YILI
PASAPORT DEFTER BEDELİ
6 AYLIK2.359,401.135,00
1 YILLIK3.449,401.135,00
2 YILLIK5.631,401.135,00
3 YILLIK8.000,001.135,00
4-10 YILLIK11.274,001.135,00

NOT: Eğer bütçeniz uygunsa en mantıklı olan kesinlikle 10 yıllık pasaport almak. Çünkü pasaport harçlarına ve defter bedeline her yıl otomatik zam geliyor. Her defasında evrak işleri ile uğraşmamak ve maliyetlerden tasarruf etmek için 10 yıllık pasaport almak çok daha mantıklı.

2025 Pasaport Harçları ve Defter Bedeli Ödeme Yerleri

Pasaport harcı ve defter bedelini, başvurudan önce vergi dairesi ya da mal müdürlüklerine yatırabilirsiniz. İnternetten ödeme yapmak isterseniz https://ivd.gib.gov.tr web adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı ile T.C. Kimlik numaranızı girerek online ödeme yapabilirsiniz.

Pasaport Harcı ve Defter Bedelini Ödeyebileceğiniz Anlaşmalı Bankalar

Pasaport Harcını ve Defter Bedelini aşağıdaki bankalara yatırabilirsiniz.

  • PTT şubeleri,
  • Akbank T.A.Ş,
  • Aktif Yatırım Bankası A.Ş.,
  • Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.,
  • Alternatifbank A.Ş.,
  • Anadolubank A.Ş.,
  • Arap Türk Bankası A.Ş.,
  • Citibank A.Ş.,
  • Denizbank A.Ş.,
  • Burgan Bank A.Ş.,
  • Fibabanka A.Ş.,
  • Finansbank A.Ş.,
  • HSBC Bank A.Ş.,
  • ICBC Turkey Bank A.Ş.,
  • ING Bank A.Ş.,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.,
  • Odea Bank A.Ş.,
  • Şekerbank A.Ş.,
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.,
  • Turkishbank A.Ş.,
  • Turkland Bank A.Ş.,
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş.,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.,
  • Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.,
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.,
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş.,
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.,
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş. 

NOT: Pasaport harcını ve defter bedelini yatırdığınız yerden ücreti yatırdığınıza dair dekontu almayı unutmayın. Dekont üzerinde “tahsil edilmiştir” kaşesinin olması ve tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekiyor.

Pasaport Basım Merkezi Nerede ?

Hepimiz merak etmişizdir bu pasaportlar nerede basılıyor diye. Pasaport işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğü yürütürken basım merkezi Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeydi. Fakat pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne devrolduktan sonra pasaport basım işleri Ankara Yenimahalle’de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait basım merkezinde yapılıyor. Buranın konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Pasaportsuz Yurt Dışına Gidilebilen Ülkeler

Pasaport Randevusu nasıl alınır

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz yurt dışına çıkabilecekleri 5 ülke var: Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan.

Bu ülkelere pasaportsuz kimliğinizle giriş yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Pasaportsuz Gidilen Ülkeler başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Türkiye Pasaport ındexi

Pasaport index’i dünyada ülkeler arasında pasaport gücünü gösteren bir endeks. Her yıl bu index yenileniyor ve sonuçlar bu sitede yayınlanıyor. Bu sitede ülkeleri karşılaştırıp, Türkiye’den vize istemeyen ülkelere de bakabilirsiniz.

Pasaport Index’te 2025 yılında en güçlü pasaporta sahip ülkeler aşağıdaki gibi:

  1. BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (173 Vizesiz Ülke)
  2. FİNLANDİYA – LÜKSEMBURG – İSPANYA (168 Vizesiz Ülke)
  3. DANİMARKA – İTALYA – ALMANYA – HOLLANDA – AVUSTURYA – PORTEKİZ – İSVİÇRE – JAPONYA – GÜNEY KORE – İRLANDA – ABD (167 Vizesiz Ülke)
  4. İSVİÇRE – YUNANİSTAN – SİNGAPUR – FRANSA – BELÇİKA – MALTA- NORVEÇ – KANADA (166 Vizesiz Ülke)
  5. LİTVANYA – İZLANDA – BİRLEŞİK KRALLIK (165 Vizesiz Ülke)

Türkiye bu listede 117 vizesiz gidilebilen ülke ile 39. sırada yer alıyor. Umarım bu listede çok daha iyi yerlere gelebiliriz. Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler başlıklı yazım için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

2025 Yurt Dışı Çıkış Harcı

Yurt dışı çıkış harcı sadece bizim ülkemize özgü bir durum olmasa da benim aklımın mantığımın aldığı bir şey değil. Neden yurt dışına giderken para vereyim sorusu her zaman kafamda olan bir soru. Her verdiğimde de bu nasıl saçma bir şey demişimdir hep.

Not: Şu an yurt dışı çıkış harcı hala 710 TL.

Neyse bu konuda dertliyim ama gerçek şu ki Türkiye hudut kapılarından bir ülkeye çıkacaksanız şu an için 300 TL olan yurt dışı çıkış harcını hudut kapılarında bulunan Maliye’nin veznelerine ya da çıkış yapmadan önce bankalara T.C. Kimlik Numaranız ile yatırabilirsiniz.

Pasaport Randevu İşlemleri Sıkça Sorulan Sorular

2025 pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport randevuları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘nün sitesi olan  https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) üzerinden alınabiliyor.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Yurt içinde; Umuma mahsus pasaportlar başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüklerine,  Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar başvuruları il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere pasaport başvurusu yapılır. 

Bordo Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi, son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname, öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” , başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.), eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

Bir Kişi En Fazla Kaç Pasaport Alabilir?

Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabiliyor.

Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir?

Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebiliyor.

Pasaportlar Kimlere Teslim Edilir? 

Ergin kişilerin pasaportları kendisine ya da kendisi dışında başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim edilir. Ergin olmayan ve kısıtlıların pasaportları ise; veli, vasi, kayyum ya da bunların başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim edilir.

Adrese Teslim Edilemeyen Pasaportlar Nereden Alınabilir?

Adrese teslim edilemeyen pasaportlar 10 gün PTT şubesinde bekletilmekte olup  bu süre içerisinde de teslim alınmaması halinde, müracaat esnasında belirtilen başvuru merkezine teslim edilmektedir.

Pasaport Randevu İşlemleri başlıklı yazımın sonuna geldik. Pasaportla ilgili aklınıza takılan bir soru olursa aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

yorumlar

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.