Kiev Gezilecek Yerler : En Güzel 25 Yer
O kadar detaylı bir Kiev Gezilecek Yerler listesi hazırladım ki Kievliler bile bu yazdığım yerleri bilmiyordur.😀 Kiev sokaklarını arşınlaya arşınlaya şehrin güzel havasını doyasıya hissettik. Anı defterimize güzel anılar ekleyip seyahatimizi oldukça tatmin olmuş şekilde tamamladık.
Kiev son zamanlarda Türkiye’den çok fazla turisti ağırlıyor. Bu artışta Ukrayna ile Türkiye arasında kimlikle yani pasaport olmadan seyahat edebilme imkanının olması oldukça etkili oldu. Yani Kiev’i pasaportsuz, vizesiz ziyaret edebiliyorsunuz. Bu durum seyahat masrafları açısından ciddi bir avantaj. Yeni çipli kimliğiniz varsa hop kendinizi Ukrayna’da bulabilirsiniz. Türk vatandaşlarının kimlikle gidebildiği diğer ülkeler için ⏩ https://bujuyollarda.com/pasaportsuz-gidilebilecek-ulkeler/ bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Ekstra olarak şunu da belirteyim, eğer yurt dışına ilk defa gidecekseniz Ukrayna’yı canı gönülden tavsiye ederim. Hem ilk yurt dışı deneyimi için hem de seyahat masrafları açısından Ukrayna tam bir biçilmiş kaftan. Yurt dışına ilk defa çıkacak olanlar Yurt Dışına İlk Kez Gideceklere 14 Önemli Tavsiye yazıma da göz atmayı unutmayın. Her şey sorunsuz ve planlanmış seyahatler için.😊
Kiev Gezilecek Yerler Haritası
Aşağıda Kiev gezilecek yerler listesini harita üzerinde bulabilirsiniz. Bu yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Yürüyerek ya da UBER kullanarak listedeki yerleri kolay bir şekilde gezebilirsiniz.
Gezi planı çıkartmak için harita üzerinde zoom yapabilirsiniz.
Kiev Gezilecek Yerler Haritası
Kiev’de Gezilecek Yerler
- Altın Kapı
- Aziz Sofya Katedrali
- St. Michael Altın Kubbeli Katedral
- Khreschatyk Street
- Independence Square
- Bessarabian market
- St. Volodymyr’s Cathedral
- A.V. Fomin Botanical Garden
- Taras Shevchenko Park
- Hidropark
- Kyiv National Botanical Garden
- Anavatan
- İkinci Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi
- Mağaralar Manastırı
- Arsenalna
- Ukrainian National Chornobyl Museum
- Podil
- Aziz Andreas Kilisesi
- Park Landscape Alley
- Mariyinsky Palace
- National Opera of Ukraine
- Oleg Antonov State Aviation Museum
- National Museum of Folk Architecture and Life of Ukraine
- Ocean Plaza
- Roshen
Kiev Gezilecek Yerler Listesi
Kiev gezmesi oldukça zevkli ve kolay bir şehir. Ucuz uçak bileti bulup kendinizi Kiev’e attığınızda gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Kiev’de gezilecek yerler genel olarak birbirine oldukça yakın konumda yer alıyor. Yani Kiev’de az vaktiniz olsa dahi bir çok yeri görme fırsatınız mevcut.
Kiev gezilecek yerler listeme geçmeden önce Ukrayna’nın diğer bir önemli şehri olan Lviv ile ilgili tecrübelerimizi de bu yazımda (https://bujuyollarda.com/lviv-gezilecek-yerler/) bulabilirsiniz. Kiev mi Lviv mi sorusunu soracaksanız bence Kiev bir adım daha önde diyebilirim. Tabi bu durum göreceli. en iyisi mi siz ikisini de deneyin tarafınızı seçin. 😃
Kiev gezilecek yerler listemizde bol bol kilise ve katedral var. Bu yerlerin giriş ücretleri de oldukça makul. Alternatif olarak Kiev’in güzel mi güzel parklarını da mutlaka gezin. Biz bir kilise bir park şeklinde sıralamayla gezmeye çalıştık. Listeme bizim gitmediğimiz ama vaktiniz varsa gidebileceğiniz yerleri de ekledim bilginiz olsun. Evet şimdi Kiev Gezilecek Yerler Listesine gelelim.
Altın Kapı (Golden Gate)
Seyahatlerimizde genelde ilk olarak konaklama yaptığımız yere yakın yerleri gezmekle başlıyoruz. Kiev’de de kaldığımız hostele yakın olmasından dolayı ilk durağımız Golden Gate (Altın Kapı) oldu.
11. yy’da şehri korumak için yapılan Golden Gate, taş ve tuğla yapılı girişten, güvenli bir geçide açılan bir kuleden, tepesinde muhafızlar için bir izleme platformundan ve küçük bir kiliseden oluşuyor. Tarih boyunca bir çok yıkıma uğrayan Golden Gate 20. yy’da son halini almaya başlamış.
Golden Gate adını altınla kaplı çatısı, geçitteki kapının bakır teçhizatları veya yaldızlarından almış. Bir zamanlar şehrin giriş kapısı olan Golden Gate, bence sadece dışarıdan ziyaret edip görebileceğiniz bir yer. Dilerseniz içeriyi de gezebilirsiniz.
Golden Gate Giriş Bilgileri:
- Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 60 UAH.
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü (Pazartesi hariç) 10.00 – 18.00 saatleri arası açık.
- Konum: Golden Gate
Aziz Sofya Katedrali
Golden Gate sonrası durağımız Aziz Sofya Katedrali oluyor. 1000 yıllık olduğu düşünülen Aziz Sofya Katedrali, 1990 yılında Dünya Mirasları Listesine girmiş ve 2007 yılında ise oylama ile Ukrayna’nın 7 harikasından biri olmuş.
Burası bir çok yapıdan oluşan bir katedral ve her yerin farklı giriş ücreti var. Mozaikler, işlemeler, resimler inanılmaz estetik. Bizim gittiğimiz dönemde (Ekim Ayı) katedralin açılış ve kapanış saati 10:00 – 17:30’du. Giriş ücretleri öğrenciyseniz fark ediyor. Buraya gelmek için ineceğiniz metro durağı Zoloti Vorota.
Aziz Sofya Katedrali Giriş Bilgileri:
- Giriş Ücretleri (Yetişkin-Öğrenci): Katedrale Kabul: 20 UAH – 10 UAH, Çan Kulesi: 60 UAH – 20 UAH, Katedrale Kabul + Sophia Katedrali + Yemekhane: 100 UAH – 40 UAH, Katedrale Kabul + Sophia Katedrali + Yemekhane + Fırın + Çan Kulesi + Metropolitans Residence = 200 UAH – 70 UAH
- Konum: Aziz Sofya Katedrali
Aziz Michael Altın Kubbeli Katedral
Kiev Gezilecek Yerler listesinin büyük bir kısmında kiliseler/ katedraller olduğundan bahsetmiştim. Bunların en önemlilerinden biri de Aziz Michael Altın Kubbeli Kathedral. Renginin mavi olmasından dolayı bana çok estetik ve fotoğrafik geldi.
11. yüzyıldan günümüze kadar yıkımlara uğrayarak gelebilen Altın Kubbeli Katedral Dinyeper Nehri’nin kıyısında bulunuyor. Mimarisi, resimleri oldukça etkileyici.
- Aziz Michael Altın Kubbeli Katedralin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
- Aziz Michael Altın Kubbeli Katedral konumu burada.
Kreschatik Caddesi
Burası Kiev’in kalbi. Şehirde hayat bu caddede akıyor. Kiev’in en önemli caddesi Kreschatik Caddesi 1,2 km uzunluğunda. Alışveriş açısından bir çok markayı burada bulabilirsiniz.
Caddenin sonunda (kuzey tarafı) Besarabsky Pazarı bulunuyor. Pazarda sebze, meyve, balık tezgahları var. Ayak üstü atıştırmak isterseniz bu pazarı tercih edebilirsiniz. Alışveriş için imkanlar iyi ama mağazaların ucuz olduğuna aldanmayın burası 2010 yılında Avrupa’nın en pahalı 20. caddesi seçilmiş.
Kreschatik Caddesi hafta sonları ve bayram günleri insanların rahat rahat gezmesi için araç trafiğine kapatılıyor. Ha bu arada bizim çikolatalarına, şekerlerine bağımlı olduğumuz Roshen’in bir şubesi de bu cadde üzerinde bulunuyor.
- Kreschatik Caddesi konumu burada.
Özgürlük Meydanı (Maidan Nezelazhnosti)
Kiev gezilecek yerler listesinin en popüler yeri olan Özgürlük Meydanı’na geldik. Özgürlük Meydanı, Kreschatik Caddesi üzerinde bulunan, bir çok siyasi çatışmaya sahne olmuş, Kiev’in sembolleri arasında olan bir meydan. 2004 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle başlayan Turuncu Devrim bu meydanda başlamış.
Bu meydanın altında Globus Avm bulunuyor. Buradan alışveriş yapabilirsiniz. Biz buradaki marketten alışveriş yapıp hostelimizde yemek yapıyorduk. 😊 Bir çok sokak sanatçısının da sahne aldığı Özgürlük Meydanında dikkat etmeniz gereken bir konu var. O da papağancılar, maymuncular. Burada size bir anda musallat olup hemen ciddi miktarda para isteyebiliyorlar. Dikkatli olun !
Özgürlük Meydanı konumu burada.
Bessarabsky Pazarı
Kiev’in geleneksel pazarlarını görmek ve lokal atmosferini hissetmek istiyorsanız Bessarabsky Pazarını mutlaka gezmelisiniz. Lokalliği hissedeyim derken kokudan da kaçabilirsiniz belirteyim.😀
Bu pazarda satıcılar genelde orta yaş Ukraynalı kadınlardan oluşuyor. Pazarda genel olarak et, balık, sebze, meyve ve kuruyemiş tarzında ürünler satılıyor. Fiyatlar makul seviyede.
Burası kapalı bir pazar. Lezzetler ve bazı görüntüler bize hitap etmediği için hemen gezinip çıktık. Pazar merkezde olduğu için fazla vakit kaybetmeden ziyaret edebilirsiniz.
- Bessarabsky Pazarı konumu burada.
Aziz Volodymyr’s Katedrali
Kiev’in katedralleri rengarenk. Buranın sarısı da çok güzel değil mi. Aziz Volodymyr’s Katedrali, 1852 yılında Moskova Büyükşehir Philaret’i, Kiev Prensi Vladimir I (St. Volodymyr) tarafından yapılmış bir ortodoks katedrali.
İşlemelerin, resimlerin, mimari yapının estetik açıdan mükemmel olduğu Aziz Volodymyr’s Katedralinin herhangi bir giriş ücreti yok. İçeride fotoğraf çekerseniz ücret ödeyebilirsiniz. Bu uygulama bize epey ilginç geldi.
Gözlemlediğimiz kadarıyla Ukraynalılar dinlerine son derece düşkün. Üstelik Avrupa ülkelerinde çok denk gelmediğimiz genç nüfusu da sıklıkla kiliselerde görebilirsiniz.
- Aziz Volodymyr’s Katedrali konumu burada.
A.V Fomin Botanik Bahçe
Kiev o kadar güzel parklara sahip ki insan gerçekten bu parklarda huzur buluyor. Her mevsimde güzel olduğunu düşündüğüm bu parklara biz son bahar döneminde gittik ve sonbaharın güzelliğini gördük. Etrafta uçuşan sarı sarı yapraklar, minik minik sincaplar gerçekten sonbaharı ruhunu doyasıya hissettiriyor.
A.V Fomin Botanik Bahçe, St. Volodymyr’s Katedraline oldukça yakın konumda. Zaten Kiev Gezilecek Yerler listesinde şimdiye kadar yazdığım yerleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Ama buraya metro ile gelmek isterseniz kırmızı hat üzerinde üniversite durağında inebilirsiniz.
A.V Fomin Botanik Bahçe konumu burada.
Taras Shevchenko Parkı
Bu park adını ünlü yazar, sanatçı ve ressam Taras Shevchenko’dan alıyor. Parkın içinde Taras Shevchenko’nun heykeli de bulunuyor. Burası üniversitenin hemen karşısında.
Öğrencilerin de sık sık geldiği bu park cennetten bir köşe. Yeşile, doğaya bizim gibi aşıksanız bu parka uğrayın ve ilginç tasarımlı banklarda keyif yapın. Sevdiğiniz detayları fotoğraflayın.
- Taras Shevchenko Parkı konumu burada.
Hidropark (Hydropark)
Dinyeper Nehri’nin üzerinde bulunan Hidropark’a biz metro ile geçtik. Sonbahar mevsiminde olduğumuz için pek sessiz sakindi. Biz de bu dinginliğin tadını çıkardık ve uzun bir doğa yürüyüşü yaptık.
Hidropark yazın plaj olarak kullanılıyormuş. Ama çok temiz olduğu söylenmiyor, bir de çıplakların favori mekanı. Burada insanlar bisiklete binip, su sporları gibi aktiviteler de yapıyorlar. Vaktiniz varsa sandal kiralama imkanı da var.
- Hidropark (Hydropark) konumu burada.
M.M. Hryshko Botanik Bahçe
Goethe, Kiev ile ilgili şöyle bir cümle kurmuş: “İçinde parklar olan şehirler gördüm ama parkın içinde şehri ilk kez görüyorum.” Kiev hakikaten tam bir parklar şehri. Bu parklardan bir tanesi de 1936 yılında kurulan M.M Hryshko Botanik bahçesi.
Bu parkta 1.3 km² (120 hektar) alanı olan ve dünyanın dört bir yanından 13.000 tür ağaç, çalı, çiçek ve diğer bitkiler bulunuyor. Eminim ilk baharda bu park çok daha göz alıcı oluyordur. Parka en yakın metro durağı Druzhby Narodiv. Parkın açılış-kapanış saatleri 08:30-21:00.
- Hryshko Botanik Bahçe Giriş Ücreti: 50 UAH
- M.M Hryshko Botanik bahçesi konumu burada.
Anavatan (The Motherland Monument)
Anavatan Heykeli, Nazi-Sovyet Savaşı anısına inşa edilen bir heykel. Heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç ve teknik ressam Vasyl Borodai tarafından yapılmış ve paslanmaz çelikten üretilmiş. Heykelin elindeki 16 metrelik kılıç ile birlikte toplam yüksekliği 102 metre, ağırlığı 560 ton.
Heykelin sağ elindeki kılıcın ağırlığı 9 ton. Kılıcın anlamı ülkeme saldıranlara karşı savaşırım demekmiş. Sol elde 13×8 metre genişliğinde, üzerinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği armasının yer aldığı bir kalkan yer alıyor. Kalkanın anlamı ise kalkanım ile milletimi korurum demekmiş. Yakından bakınca heykel oldukça heybetli duruyor.
Heykelin belli bir noktasına ücret karşılığı asansör ile çıkılabiliyor. Anıt ile ilgili son olarak bir rivayete göre ise, heykelin yakınındaki Pecherski Lavra Kilisesi boyundan daha yüksek olduğu için kılıç biraz tıraşlanmış.
Heykelin altında 2. Dünya Savaşında Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi bulunuyor. Buranın çıkış yolunda da 2.dünya savaşında kullanılan uçak,tank gibi araçların bulunduğu Savaş Müzesi yer alıyor. Bu müzeleri ve heykeli gezmek için Arsenalna Metro İstasyonunu kullanabilirsiniz.
- The Motherland Monument konumu burada.
2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi
Bir ülkenin tarihi ancak bu kadar güzel anlatılabilir. İnsanlara tarihi unutturmamak için yapılan bu müze gerçekten bizi oldukça etkiledi. Müze iki kattan oluşuyor. 1. katta Nazilerin Ukrayna’yı işgali betimlenmiş, ikinci katta ise işgalden kurtuluşu betimleyen bir çok eşya bulunuyor.
2. kattaki bir odanın duvarlarını askerlerin fotoğraflarıyla donatmışlar. Bu müzede Nazi soykırımından kalan insan parçalama makinesi var. İnsanları parçalayıp Almanya’ya gübre olarak gönderiyorlarmış. Çok değişik ve etkileyici bir müze. Kiev gezilecek yerler rotanıza mutlaka dahil edin.
2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi giriş ücreti kişi başı 30 Grivna. İçeride fotoğraf çekmek için ekstra ücret alınabilir. 9 Mayıs ve 14 Ekim’de müzeye girişler ücretsiz.
Müzenin Açılış ve Kapanış Saatleri:
Pazartesi – Cuma: 10:00 – 18:00 . Bilet ofisi saat 17’ye kadar açık.
Cumartesi – Pazar: 10:00 – 19:00 . Bilet ofisi saat 18’e kadar açık.
- 2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi konumu burada.
Mağaralar Manastırı (Kiev Pechersk Lavra)
Mağaralar Manastırı, Mother Motherland ile Arsenalna metro durağı arasında bulunuyor. 1051 yılında yapılmaya başlanan Pechersk Lavra, Ortodoksların kutsal hacı olma yeri ve UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Manastır içinde 18 adet kilise bulunuyor. Mağaralar manastırındaki mağaralarda eskiden rahipler inzivaya çekilirmiş.
Bu müzeye gelirseniz içerisinde yalnızca mikroskopla görülebilen sinek kanadına oturmuş kız figürü, toplu iğne başına yapılmış satranç takımı gibi eserleri görebileceğiniz Mikro Minyatür Müzesini de gezmeyi ihmal etmeyin.
Pechersk Lavra Manastırında gezeceğiniz her yer için ayrı ücret ödeniyor.
- Pechersk Lavra Manastırı konumu burada.
Arsenalna Metro İstasyonu
Arsenalna, Kiev Metrosu’nun Sviatoshynsko-Brovarska Hattı üzerindeki bir istasyon. Burayı görmeye değer kılan şu anda dünyanın en derin metro istasyonu oluşu. Tam tamına 106 metre.
O kadar ki yer altına inme fobisi falan olanlar 2 kere düşünmeden yeltenmesin. 😃 Ya da yürüyen merdivenin başına gelsin, dibini göremediğinde orada karar versin. Bana bile ‘ay fenalık geldi’ dedirtecek cinsten. 😁
Savaş döneminde sığınak amacıyla kullanılmak için bu kadar derin yapıldığı söyleniyor. Kim derdi ki bir metro istasyonu bir şehrin gezilecek yerler listesinde yer alsın. Bu tarihi metro istasyonunu da ziyaret edin derim.
- Arsenalna metro istasyonu konumu burada.
Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi
26 Nisan 1986’da Ukrayna Pripyat şehrinin yakınında yer alan Çernobil Nükleer Santralinde yapılan bir deney sırasında meydana gelen patlamanın ortaya çıkardığı vahim sonuçları sergileyen bu müze muhakkak görülmeli.
Kazada ölen kişilere çocuklara dair yüzlerce fotoğraf, mektup ve kişisel eşyalar, nükleer reaktörün maketi, çeşitli radyasyon aleti gibi bir çok şey sergileniyor bu müzede. Etkilenmemek mümkün değil.
Ayrıca patlamadan sonra zehirli gazın rüzgarla beraber Türkiye dahil birçok ülkeye nasıl yayıldığını gösteren videoya da bir bakın derim. Çernobil müzesinin en büyük eksiği İngilizce açıklamaların yetersiz oluşu.
Çernobil Müzesi giriş ücreti: 60 Grivna, sesli rehber ücreti ise 100 Grivna
Çernobil müzesi açılış ve kapanış saatleri:
Pazartesi – Cumartesi (10:00 – 18:00)
Her ayın son pazartesi ve pazar günleri müze kapalı.
- Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi konumu burada.
Podil Kontraktova Meydanı
Podil bölgesinde yer alan Kontraktova Meydanı Ukraynalıların eğlence ve kültür noktası. Burada özellikle alışveriş yapabileceğiniz bir çok küçük satıcı bulunuyor. Ukrayna’dan alınabilecek hediyelik eşyalar, Matruşka ya da magnet alacaksanız buradan alabilirsiniz.
Adı Sözleşme Meydanı olarak da geçen bu meydanda büyük bir dönme dolap bulunuyor. Ayrıca burası Andriyivskyy yokuşunun başlangıç noktası oluyor. Bu meydanda çok şirin kafeler var. Bu bir çay kahve molası verebilirsiniz.
- Kontraktova Meydanı konumu burada.
Aziz Andreas Kilisesi
Ukrayna gezilecek yerler listemizdeki kiliseler bitmiyor gördüğünüz üzere. 😃 Andriyivskyy Yokuşunun sonunda bulunan Aziz Andreas Kilisesi 1747-1754 tarihleri arası İtalyan mimar Bartolomeo Rastrelli’nin Barok tarzı tasarımıyla yapılmış.
İsmini Hz. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Andreas’tan alıyor. Buradan Dinyeper Nehrinin manzarasını izleyebilirsiniz. Kilisenin herhangi bir giriş ücreti yok.
- Aziz Andreas Kilisesi konumu burada.
Peyzaj Parkı (Park Landscape Alley)
Çocuklu aileler bu öneri size gelsin. 😃 Park Landscape Alley oldukça eğlenceli bir park. Podil bölgesinde yer alan ve sanatsal çalışmaların yer aldığı bu parka çocuklar bayılacak. Keyifli vakit geçirmek ve eğlenceli fotoğraflar çekmek isterseniz burayı da ziyaret edebilirsiniz.
- Park Landscape Alley konumu burada.
Mariyinsky Sarayı ve Parkı
Şu anda Ukrayna Devlet Başkanı’nın konutu olarak kullanılan Mariyinsky Sarayı, 1744 yılında Rus İmparatoriçesi Elizaveta Petrovna tarafından yaptırılması emredilmiş bir saray. Binanın tasarımı dönemin en ünlü mimarı Bartolomeo Rastrelli tarafından yapılmış.
Saray, 1917 Ekim olaylarının ve iç savaşın askeri karargah olarak kullanıldığı çalkantılı yıllara tanık olmuş. Daha sonra Mayıs 1941’de Shevchenko Müzesi’ne ev sahipliği yapmış. İkinci Dünya Savaşı’nda ağır hasar gören saray 80’lerin başında büyük bir restorasyon geçirmiş.
Günümüzde Mariyinsky Sarayı, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kiev’deki resmi tören ikametgahı olarak kullanılıyor. Barok mimari tarza sahip olan saraya ziyaretçi olarak giremiyorsunuz. Sarayın hemen önünde de Mariyinsky Parkı bulunuyor. Buradan Kiev manzarasını izleyebilirsiniz.
- Mariyinsky Sarayı ve Parkı konumu burada.
Ukrayna Ulusal Opera Binası
Bu operanın atmosferi, mimari yapısı muhteşem. Kiev seyahatiniz öncesi mutlaka gösterileri inceleyin ve ilginizi çeken birine bilet alın. Biz Kiev’de de Lviv’de de operaya gittik. Ve müthiş keyif aldık. Kiev’de Burhan Öçal konserine denk geldik ve müthiş bir atmosferde şovunu izledik.
Bilet ücretleri balkon kısmında daha uygun oluyor. Koltukların olduğu kısım oval olduğundan sahneye yakın kenar yerlerden de uygun koltuk alabilirsiniz. Kıyafet olarak resmi gitmenizi gerektiren bir durum yok ama atmosfer açısından şık olmak isteyebilirsiniz. 🙂
İçeri girdikten sonra girişte koltuk numaranızın ve bilgilerinizin yazılı olduğu giriş biletini aldıktan sonra varsa kıyafetinizi ya da çantanızı vestiyere verebilirsiniz. Daha sonra biletiniz ile gösteriyi izleyeceğiniz odayı bulup zilin çalmasını bekliyorsunuz ve gösteri başlıyor.
Fotoğraf çekerken flash kullanmamanız konusunda uyarayım. Bir de Pazartesi günleri hariç her gün gösteri oluyor burada.
- Operadaki gösterileri görebileceğiniz ve bilet satın alabileceğiniz site için buraya tıklayın.(https://opera.com.ua/en)
- Ukrayna Ulusal Opera Binası konumu burada.
Oleg Antonov Havacılık Müzesi
Savaş araçlarına merakınız varsa bu müze Kiev’de gezilecek alternatif yerlerden biri. 70’den fazla büyük ve görkemli Sovyet uçaklarının ve helikopterlerinin gösterildiği şahane bir açık hava müzesi burası. Zhulyany Havaalanı içerisinde yer alan havacılık müzesi kapılarını 30 Eylül 2003 tarihinde halka açmış.
Oleg Antonov Havacılık Müzesinin açılış saatleri:
Salı.-Pazar. (Nisan.- Ekim.): 10:00-19:00
Salı.- Pazar. (Kasım.-Mart): 10:00-18:00
(Bilet Satışı 17:00’a kadar) / Pazartesi müze kapalı.
Oleg Antonov Havacılık Müzesi Giriş Ücreti:
50 UAH , Fotoğraf çekmek için ekstra 10 UAH, video içinde 40 UAH ödüyorsunuz.
- Oleg Antonov Havacılık Müzesi konumu burada.
Pyrohiv/Pirogovo Köyü
Aslında bizim planlarımızda olmayan bir yerdi burası. Kiev’de gezerken Instagram’dan gelen bir öneri mesajıyla karar verdik gitmeye. Son günümüzde gittiğimiz Rusça adı Pirogovo olan bu açık hava müzesi belki de Kiev’de en sevdiğim yer oldu.
Eski değirmenler, Ukrayna evleri, tarihi bir kilisenin bulunduğu Pyrohiv Köyünde gezerken kendinizi bir masal kahramanı gibi hissediyorsunuz. Bakmayın açık hava müzesi dediğime köy içerisindeki bazı evlerde hala yaşayanlar var.
O nedenle her eve olmasa da bazı evlere girilebiliyor ve içi gezilebiliyor. Bizim gittiğimiz dönemde hava epeyce soğuktu ve yeme içme, alışveriş standları kapalıydı. Yazın giderseniz çok daha keyifli olacaktır.
Pirogovo Açık Hava Müzesi çarşamba günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. 18.00’den sonra müze içine girilemese de, 21.30’a kadar müze içinde kalabiliyorsunuz. Ve müzeye giriş ücreti kişi başı 50 Grivna.
Prigovo Köyüne nasıl gideriz Buju diye soracak olursanız Libidskaya metrosundan 11 no’lu troleybüs, Bessarabskaya Pazarı’nın önünden 156 no’lu dolmuş, Drujbı Narodov metro istasyonundan 172 no’lu dolmuş, Akademgorodok metro istasyonundan 576 no’lu dolmuş ve Lukyanovskaya metro istasyonundan 496 no’lu dolmuş ile bu şirin köye ulaşılabiliyor.
- Pyrohiv/Pirogovo Köyü konumu burada.
Ocean Plaza AVM
Kiev’i gezdiniz, kilise katedral, müze, park ne varsa talan ettiniz. 😃 Hala vaktiniz var e biraz da Ukrayna alışveriş merkezi gezelim derseniz adres Ocean Plaza. Burada bir çok marka bulunuyor. Avm’nin tasarımı oldukça güzel. İçinde kocaman bir akvaryum var. Görülebilir.
- Ocean Plaza konumu burada.
Roshen
Kiev’de çikolata fabrikası olan Roshen’de, hem ucuz hem de çeşit çeşit çikolata ve şekerleme satılıyor. Çikolatayı seviyorsanız burayı es geçmeyin. Fiyatlar oldukça makul.
Üstün’ün müptelası olduğu Blackberry ‘li Peppinezz şekeri de mutlaka tadın. Ukrayna’ya giden herkese sipariş verip getirtiyor öyle söyleyeyim. 😃 Hediye için çikolata alacaksanız da Roshen yine doğru adres.
Kiev’e Gitmeden Önce Bunları Bilmenizde Fayda Var !
Kiev Nerede ?
İçinden Dinyeper Nehri’nin geçtiği, yeşil mi yeşil, onlarca güzel parka sahip olan Kiev, Ukrayna’nın başkenti. Ukrayna’nın en büyük şehri olan Kiev tam bir öğrenci şehri. Fiyatlar açısından Avrupa şehirlerine nazaran oldukça ucuz bir şehir. Kiev’in haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
- Kiev – Lviv arası uzaklık: 6 sa. 20 dk. (540,9 km)
- Kiev – Odessa arası uzaklık: 5 sa. 24 dk. (475,4 km)
- Kiev – Harkov arası uzaklık: 6 sa. 9 dk. (481,3 km)
Kiev’e Nasıl Gidilir ?
İlk olarak Ukrayna ile ilgili pasaport-vize konusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Ukrayna bizden ne vize istiyor ne de pasaport. Vizesiz gidilen ülkeler yazımda da bahsettiğim gibi yeni çipli kimliğiniz olsun yeter. Nasıl bir güzelliktir bu. Seyahat aşığı biri olarak en sevdiğim durumlardan biri bu. Seyahatin önündeki engellerin kalkması bizim en arzuladığımız şey.
Gelelim Kiev’e nasıl gidilir sorusunun cevabına. Bunun en ideal cevabı tabi ki uçak ile. Biz Üstünle kişi başı gidiş dönüş 550 TL’ ye Ankara aktarmalı Bodrum’dan Kiev’e Pegasus ile uçtuk. Bu yazıyı yazdığım tarih için düşündüğümde çok iyi fiyata uçmuşuz. Ama daha ucuzlarına da denk gelmedik değil.
Türkiye’den Ukrayna’ya İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Dalaman’dan uçuş düzenleniyor. Bu şehirler yaz/kış dönemine göre değişebiliyor. Bununla beraber, Ukrayna içerisinde de, otobüs ve tren gibi diğer ulaşım araçları ile de Kiev’e gidebilirsiniz.
Ukrayna için tren yolculuğu da zamanınız varsa güzel bir seçenek. Kiev’de yukarıda belirttiğim gibi 2 tane Havaalanı bulunuyor. Ucuz uçak bileti ararken bu iki havaalanına bakarak araştırma yapabilirsiniz. Ama bunu yapmadan önce Ucuz Uçak Bileti Bulma Yöntemleri yazımı okumanız gerekir. 🙂
KIEV UÇAK BİLETİ
UKRAYNA HAVA YOLLARI (FLY UAI)
Ukrayna Hava Yolları (flyuai) zaman zaman oldukça düşük ücretlerle uçuş imkanı tanıyor. Firmanın yaptığı kampanyalarda 8 ay öncesinden bilet aldığınızda Türkiye’den Ukrayna’ya bilet fiyatları tek yön 21 Dolardan, 6 ay önce bilet aldığınızda 49 dolardan başlayan fiyatlarla bilet alabiliyorsunuz.
Not: Bilet fiyatlarına baktığım dönem 2019 Temmuz ayı. Bu biletler değiştirilemiyor, iptal edilemiyor ve sadece el bagajı götürme imkanı sağlıyor.
Ukrayna Hava Yolları zaman zaman ucuz olsa da bagaj kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. Tripadvisor yorumları bunu gösteriyor. Ucuzluk beraberinde kaliteden ödün vermeyi de getiriyor.
Son olarak FlyUai Ukrayna’dan Asya ve Amerika kıtasına çok uyguna kampanyalar düzenliyor. New York’a, Singapur’a vs uçacaksanız FlyUai ‘yi de kontrol etmeyi unutmayın.
Kiev Hakkında Genel Bilgiler
Gezi yazılarımda ansiklopedik bilgi vermeyi sevmiyorum ama yine de kısaca bilmeniz gerekenleri aşağıya yazıyorum.
Ukrayna’nın Başkenti: Kiev
Resmi Dil: Ukraynaca
Nüfusu: 47 milyon
Yüzölçümü: 603 bin km²
Büyük şehirler: Kiev, Harkov, Odessa, Lviv
Ukrayna Para Birimi: Grivna – 100 Grivna = 21,85 TL (2019 / Temmuz) Güncelleme : 100 Grivna = 36 TL Çok yazık !
Ukrayna Döviz Bozdurma: Bankalar para bozuyor. Tercihiniz bankalar olsun.
Telefon Kodu: +380
Kiev Saat Farkı: Bizle aynı
Ukrayna Telefon Operatörleri: Lifecell (Life), Vodafone (MTC) ve Kyivstar
Sim Kart Fiyatları: Vodafone sim kart 25-70 grivna , Lifecell sim kart 50-150 grivna ve Kiyvstar sim kart 25-50 grivna arasında.
Kiev Havaalanları: Kyiv Zhualiny Airport & Boryspil International Airport
Kiev Kaç Günde Gezilir ?
Kiev kaç günde gezilir sorusunun cevabı tamamen size bağlı. Çünkü Kiev gezilecek yerler listesi biraz kabarık. Ben bu yazımda 25 gezilecek yer belirttim. Kiev’de hiç bir yeri atlamak istemedim. Bu 25 yer sizi korkutmasın. Bunların tamamını ya da eksiğini-fazlasını gezmek size bağlı.
Kiev’deki gezilecek yerlerin konum olarak birbirine yakın olmasından dolayı bu sizi avantajlı duruma getiriyor. Benim belirttiğim 25 yerin 23’ü birbirine oldukça yakın. Bu yerleri sabah erken kalkmak şartıyla yorulmadan 3 günde gezebilirsiniz.
Şehir dışındaki yerleri de gezmek isterseniz ki bence Pyrohiv Köyünü gezmelisiniz bu üç güne 1 gün daha ekleyebilirsiniz. Toplamda 4 günde aşağıda belirttiğim yerleri gezip Kiev Gezilecek Yerler Listesinde bulunan bütün yerlere tik atabilirsiniz.
NOT: Kiev Gezilecek Yerleri bölge bölge haritadan işaretleyip, günlere ayırarak gezerseniz yorulmadan ve zaman artırarak gezinizi tamamlayabilirsiniz. Harita demişken çevrimdışı haritalar yazıma ve özellikle de Maps.me uygulamasına göz atın, işinize yarayacaktır.
Kiev Şehir İçi Ulaşım
Kiev’de şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş. Bizim de gezilecek yerler listemizdeki Pyrohiv köyüne gitmek ve halka karışmak için deneyimlediğimiz halk otobüslerinin ücreti oldukça uygun. Bir şehrin ruhunu yakalamak için halk otobüslerini deneyimleyin
Ayrıca Marshrutka isimli sarı minübüsleri de kullanabilirsiniz. Kiev otobüs hatları, rotaları ve saatleri için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. (https://www.eway.in.ua/en/cities/kyiv/routes)
Dünyanın en derin metrosuna (Arsenalna) sahip Kiev’in metro ağı da oldukça gelişmiş. Metro hattı Mavi-Sarı-Kırmızı-Yeşil olmak üzere 4 ana hattan oluşuyor. Aklınızda bulunsun gezilecek yerlerin çoğu Kırmızı Hat üzerinde bulunuyor. Metro sudan ucuz. Kişi başı ücret 8 Grivna yani yaklaşık 1,7 TL.
Gelelim bizim Kiev’de en çok kullandığımız ulaşım aracına. Cevap basit tabi ki UBER. UBER Kiev’de oldukça yaygın bir durumda. Gezilecek yerlere hızlıca ulaşmak, güvenilir ödeme yöntemi ve kalite için biz UBER’i tercih ettik.
UBER ile ilgili yazdığım ”UBER nasıl kullanılır” yazımı okuyarak UBER hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kiev’e gitmeden önce UBER’i indirmeyi unutmayın ! Son olarak UBER benzeri UKLON diye başka bir taksi uygulaması daha var, UKLON’u biz kullanmadık ama isterseniz indirip deneyimleyebilirsiniz.
Kiev’e Ne Zaman Gidilir ?
Biz Kiev’e 20 Ekim’de gittik. Kar yoktu, hava güneşliydi ama oldukça soğuktu. Gitmeden önce instagram konumlardan insanlar ne giymiş diye baktım. Mini eteklerle gezen kızları görünce deri ceketle üşümeyiz herhalde dedim. Ve donduk! Teşekkürler sıcak kanlı Ukraynalılar. 😂
Bizim gittiğimiz ekim ayında fotoğraflarımızdan da anlaşılacağı üzere sonbaharın muhteşem güzelliği vardı. Kat kat lahana bebek gibi giyinip gezmeyi göze alıyorsanız kışın bile gidebilirsiniz. Hatta noel pazarları döneminde her yer ışıl ışıl çok güzel oluyor.
Kiev parklar şehri olduğu için ilkbahar ve yaz mevsimleri de gitmek için çok güzel olur. Eğer soğukla aranız iyi değilse kış döneminde gitmeyin ayazı müthiş keskin. Yani Kiev’e gitmek için en iyi zaman dilimi Mayıs 15 ile Ekim 15 arası diyebilirim. Biraz daha sıcak olsun derseniz Temmuz-Ağustos dönemi ideal.
Kiev Otelleri & Kiev Konaklama
Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları yazısını yazmış biri olarak konaklamaları mümkün olduğu kadar düşük bütçe ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun içinde en hesaplı ve en mantıklı neresi olur diye seyahat öncesi detaylı bir araştırma yapıp gitmeden önce kesinlikle otel rezervasyonumuzu yaptırıyoruz.
Bizim için temel amaç seyahat için ayırdığımız bütçeden maksimum parayı artırmak çünkü hep bir sonraki seyahatimizi düşünüyoruz. Ukrayna seyahati öncesi yaptığımız araştırmalarda ”Hostel Factory”i bulduk.
Hosteller genelde karma ya da kadın erkek ayrı koğuşlardan oluşuyor. Bazılarında çift kişilik özel odalar da bulunuyor. Biz burada özel odada konakladık. Ortak mutfakta kendi yemeğimizi de yapabildiğimiz Hostel Factory’ de sıcak su, oda sıcaklığı, temizlik, ilgi alaka her şey çok güzeldi ve buradan oldukça memnun ayrıldık.
Ukrayna Gece Hayatı & Kiev’de En İyi 7 Gece Kulübü
Ukrayna deyince akla ilk gelen şeylerden biri Ukrayna Gece Hayatı. Fiyatların makul olması, kimlikle (pasaportsuz) giriş imkanı, Ukrayna kızları vs derken Batum’u Türk köyüne çevirdiğimiz gibi yakında Kiev’i de 82. ile ekleriz. 😀
Biz gezmekten bitap düşüp sabah erken kalktığımız için Kiev gece hayatına çok fazla akamadık ama sizin için Kiev’de edindiğimiz bilgiler dahilinde bazı gece kulüpleri önerilerinde bulunuyorum.
Kiev’de gidebileceğiniz en iyi 7 gece kulübünü aşağıya sıralıyorum. Bazılarının giriş ücreti, kıyafet kontrolü vs var. Gitmeden önce araştırıp ona göre hazırlık yaparsınız. Şimdiden iyi eğlenceler.
- CARIBBEAN CLUP
- SKY BAR
- SHOOTERS CLUP
- BUDDHA BAR
- FORSAGE CLUP
- INDIGO
Kiev Gezilecek Yerler listesi için benden bu kadar. Yorumlarınızı ve önerilerinizi aşağıya bekliyorum. Musmutlu gezmeler. 😊
yorumlar
Ebru Can
Şuan Kiev de üçüncü gününü geçiren biri olarak , o kadar blog araştırırken neden buraya denk gelmedim üzüldüm dedim. Kesinlikle her anlamda açıklayıcı bir yazı olmuş. Gezmek görmek , bilmediğin bir şehirde metrolarına binip ,yemeklerini yemek, dillerini anlamadan pazarlık etmek .. kısacası farklı deneyimler güzel anılar diyebilirim. Fakat bunları aktarmak da ayrı bir meziyettir . Emeğinize sağlık çok aydınlatıcı ve doğru bir yazı olmuş.
Bujuyollarda
Slm ne kadar güzel bir yorum yapmışsın gönlüne sağlık. Keşke gitmeden önce denk gelseymiş yazımız. Beğenmene çok sevindim. Çok teşekkür ederim tekrardan.:)