Fas’ta Ne Yenir? Fas Mutfağından 11 Lezzet
Fas, baharatların ve tatların sihirli dünyasına açılan bir kapı gibi! Sokak tezgahlarından lüks restoranlara kadar uzanan bu mutfak yolculuğunda, kendinizi bir gastronomi festivalinin içinde bulacaksınız. Fas’a gidenlerin tatması gereken yemekler arasında baharatların eşsiz uyumuyla pişen tajineler, tatlı-tuzlu lezzetlerin yıldızı kuskus ve her köşede bulabileceğiniz çıtır briouatlar ilk sıralarda yer alıyor.
Fas’tan yeni döndük ve lezzet dolu bir maceradan sizlere harika önerilerle geldik! 🌍 Baharat kokularının baş döndürdüğü, her köşesinde bir lezzet sunan bu egzotik ülkede, damaklarımız da gözlerimiz gibi kültür şoku yaşadı! “Fas’ta Ne Yenir?” diye merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Çünkü her şeyi yerinde tattık ve sizler için harika bir liste hazırladık. Haydi, Fas mutfağının renkli dünyasına birlikte dalalım!🎉
Fas için bir gezi planı yapıyorsanız aşağıdaki Fas hakkında yazdığımız diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayın. Bu yazılarımız Fas’ta işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.👌
- Fas Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Fas Gezilecek Yerler : 9 Günlük Road Trip ve 3000 Km Yol
- Marakeş Gezilecek Yerler
- Kazablanka Gezilecek Yerler
En Meşhur Fas Yemekleri
Fas mutfağı, baharatların dans ettiği, her tabakta hem tarih hem de kültür taşıyan bir deneyim sunuyor! Bu mutfak öyle bir zenginliğe sahip ki, Arap, Berberi ve Fransız etkileri adeta birbirine sarılıp bir uyum yakalamış. Fas yemekleri Türk damak tadına çok uzak değil; sonuçta bizim de mutfağımızda baharat eksik olmaz. Ama ne yalan söyleyelim, bazı tatlar şaşırtıcı olabiliyor. Mesela etli ve tarçınlı bir yemeği yerken Tatlı mı, tuzlu mu? diye düşünüyorsunuz. Spoiler: İkisi birden! 😊 Ama merak etmeyin, Fas’ta aç kalmanız zor.
Bu mutfakta Arap, Berberi, Afrika ve hatta Endülüs etkilerini bir arada görmek mümkün. Baharatların başrolde olduğu Fas yemekleri, ülkenin tarihi İpek Yolu bağlantılarından ilham alıyor. Tarçın, zencefil, safran ve kimyon gibi baharatlar, hemen hemen her yemekte kendine bir yer buluyor. Türk mutfağıyla benzerlikleri ise özellikle et ve sebze kombinasyonlarında göze çarpıyor.
Zencefil, safran, kimyon, tarçın, kişniş, zerdeçal ve karabiber gibi aromatik baharatlar, Fas yemeklerinde kullanılan baharatlar listesinin demirbaşları arasında. Ancak asıl sihir, bu baharatların ustaca harmanlanmasında yatıyor. Örneğin, “ras el hanout” adı verilen ünlü Fas baharat karışımı, bazen 30’dan fazla baharatın birleşimiyle hazırlanıyor. Bu karışımın her bir kaşığı, yemeklere Fas’ın çarşılarından gelen otantik bir esinti katıyor.
Fas’ın ünlü tatlıları ve içecekleri, misafirperverliğin vazgeçilmez parçaları. Bu kadar tatlı seven bir millet daha önce görmemiş olabiliriz. Mesela bizim pastanelerimizde hem tatlılar hem tuzlular oluyor ama Fas’ta yalnızca tatlılar var. Hem de epey çok var, kimisi daha salaş tezgahlarda kimisi daha özenli pastanelerde satılıyor ama tatlı konusunda da bir geleneksellik var. Her yerde benzer şeyleri görüyorsunuz.
Meşhur nane çayı ise yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda sohbetlerin, dostlukların ve anlaşmaların baş aktörü gibi. Aslında bizim için çay neyse Faslılar için de nane çayı o! Misafirlere ikram ettikleri, kahvaltıda içtikleri milli içecekleri gibi. Ve bizdeki gibi yanında çay isteyen yiyecekler varsa yemekte de içiliyor. Fas kültüründe çayın tatlı sunuluyor, bazen soruyorlar şekerli mi istersiniz şekersiz mi diye. Yani şeker çayın yanında değil, direkt demliğin içinde geliyor. Nane çayını ben çok sevemedim. Siz de benim gibi çay tiryakisiyseniz mutlaka yanınızda çay götürün. Çünkü otellerde çoğunlukla english breakfast tea ya da earl grey olmuyor. Bu durum beni bi çıtır üzdü. 😔
Fas Mutfağının En Popüler Lezzetleri
- Tajin
- Pastilla
- Kuskus
- Harira
- Nane Çayı
- Baghrir (Fas Krep)
- Zaalouk
- Briouat
- Harsha
- Msemmen
- Meloui
Tajin
Tajine nedir, diye sorarsanız, size “Fas’ın en meşhur yemeği” deriz! Hem pişirme tekniği hem de içinde pişen yemeğin adı olan tajine, Fas mutfağının en ikonik temsilcilerinden biri. Tepesi sivri, seramik bir çömlek düşünün; yemeğin tüm aromalarını içinde saklayan, buharı lezzete dönüştüren adeta bir mutfak sihirbazı! İçinde ne mi pişiyor? Yumuşacık etler, taze sebzeler, mis kokulu baharatlar ve Fas mutfağının dokunuşları.
Biz de bu lezzet yolculuğuna birkaç kez dahil olduk. Ve itiraf edelim: Etli tajine, kalbimizi çaldı! Tavuklu versiyonu da güzel ama etlisi favorimiz. Çok farklı bir tadı yok açıkçası, sebze, et ve baharatların uyumlandığı bir sulu yemek düşünün. Bizim damak tadımıza uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer yolunuz Fas’a düşerse, mutlaka bir kez de olsa tajine deneyin derim.
Pastilla
Pastilla, tatlı ile tuzlu arasında gidip gelen bir Fas lezzeti deriz! İncecik hamur tabakalarının arasında baharatlı tavuk, badem ve tarçın gibi tatlı elementler saklı… Üstelik üzerine bolca pudra şekeri serpilerek servis ediliyor. Düşünün, tatlıyı ve ana yemeği aynı tabakta birleştiren bir Fas klasiği! Biz de bu cesur lezzeti denedik ama itiraf edelim, yemek adı altındaki bir tabakta bu kadar tatlı element bulunması bize pek hitap etmedi. Belki de bizim damaklarımız tatlıyla tuzluyu ayrı tutmayı seviyor, kim bilir! 😊 Ama sevenler için gerçekten sıra dışı bir deneyim olduğu kesin.
Evde yapmak isteyenlere ise bir Pastilla yemek tarifi bırakalım: Önce incecik yufkalar hazırlayın ya da hazır baklava yufkası kullanın. İç harcı için didiklenmiş tavuk, kavrulmuş badem, soğan, tarçın, bal, safran ve bolca tereyağı gerekiyor. Harcı yufkaların arasına kat kat yerleştirin ve üstüne pudra şekeri ile tarçın serpip fırında altın rengine ulaşana kadar pişirin. İşte bu kadar! 🍴
Kuskus
Fas’ta yemek dendi mi, sofrada kuskus görmeden kalkmanız imkânsız! Yalnız, hemen uyaralım: Bizim alıştığımız minik taneli kuskusla karıştırmayın. Buharda pişirilmiş incecik irmik taneleri, genelde et, sebze ve tatlımsı dokunuşlarla buluşuyor. Evet, karamelize soğan, kurutulmuş üzümler ve kuru erik gibi tatlı elementler devrede! Tatlı ve tuzlunun bu harmanı, Osmanlı mutfağını da anımsatmıyor değil. Biz de bu lezzeti deneyimledik ve açıkçası, o tatlı dokunuşlar bizi bir zaman makinesinde gibi hissettirdi. Tatlı mı yemek, yemek mi tatlı? İşte Fas’ın lezzet bilmecesi! 😊
Couscous nasıl yapılır? derseniz: Önce irmik kuskusunu hafif tereyağı ile harmanlayın ve buharda pişirin. Ayrı bir yerde kuzu ya da tavuk eti pişirin, içine bolca havuç, kabak gibi sebzeler ekleyin. Üzerine karamelize soğan, kuru üzüm ve kuru erikle son dokunuşu yapmayı unutmayın. Üstüne biraz tarçın serperseniz, kendinizi Marakeş sokaklarında hissedebilirsiniz! 😊
Harira
Harira, Fas’ta ne yenir sorusuna verilebilecek en lezzetli cevaplardan. Özellikle Ramazan aylarında sofraların yıldızı olan bu çorba, bir yandan doyurucu, bir yandan da tadıyla içleri ısıtıyor. Mercimek, nohut, domates ve baharatlarla hazırlanan Harira, adeta bir “lezzetli karmaşa.” İlk kaşıkta, “Bu sadece çorba mı, yoksa ana yemek mi?” diye düşünebilirsiniz.
Oldukça yoğun ve doyurucu bir çorba olduğunu söyleyebilirim. Zerdeçalla renklendirilmiş mis gibi sarı tonu ve baharatlardan gelen o şahane aroma, sizi Fas pazarlarında bir gezintiye çıkarıyor. Biz de bu çorbayı denedik ve açıkçası, her yudumda kendimizi biraz daha Fas’a yakın hissettik.
Nane Çayı
Fas mutfağının yıldızlarından biri, meşhur nane çayı! Faslılar için nane çayı sadece bir içecek değil, adeta bir yaşam biçimi. Bu çay, yeşil çay yapraklarının taze nane ve bolca şekerle dans ettiği bir seremoni gibi hazırlanıyor. Öyle ki, çayın üzerindeki köpüğün miktarı bile ustalık göstergesi! Faslılar çay servisini, gümüş işlemeli çaydanlıklar ve ince uzun bardaklarla yapıyor.
İster güneşin batışını izlerken, ister günün yorgunluğunu atarken… Nane çayı her anınıza eşlik etmeye hazır. Biz bu çayı Fas’tayken bol bol denedik ve açıkçası, şeker oranını ayarlayınca tadına daha çok vardık. Çoğu yerde sormadan direkt olarak şekerli getiriyorlar çayı. Türk çayını şekersiz içsek de nane çayı da tamamen şekersiz pek çekilmiyor açıkçası. Az şekerli olsun derseniz sevebileceğinizi düşünüyorum.
Bu lezzeti sevdiniz mi? O zaman size güzel bir haberimiz var: Fas pazarlarında (souk’larda) taze nane demetlerini ve aromalı yeşil çayları kolayca bulabilirsiniz. Evde yapmak isterseniz, bir tutam yeşil çayı kaynar suya ekleyin, üzerine taze nane yaprakları ve dilediğiniz kadar şeker ilave edin. Çayı birkaç kez yüksekten dökerek karıştırmayı da unutmayın, çünkü bu köpük meselesi ciddiye alınıyor! 😊
Baghrir (Fas Krep)
Fas’ta sokak yemekleri dendi mi, Baghrir kesinlikle göz ardı edilemez! “Bin delikli krep” olarak da bilinen Baghrir, hem kahvaltıların hem de akşamüstü çaylarının tatlı yıldızı. İncecik hamuruyla dikkat çeken bu krep, tek yüzü pişirilerek üzerinde minik minik delikler oluşturuluyor. Bu delikler, üzerine dökülen ballı ya da tereyağlı sosu içine çekip her lokmayı lezzetlendiriyor!
Tat olarak pancake’e benziyor ama kesinlikle daha hafif ve aromatik. Bizim konakladığımız birkaç yerde kahvaltıda ikram edildi. Ama sokaklardaki satıcılarda da bulabilirsiniz. Fas sokak yemekleri arasında bu lezzeti mutlaka deneyin.
Zaalouk
Patlıcanın başrolde olduğu Zaalouk, Fas’ın en lezzetli mezelerinden biri! Zaalouk, közlenmiş patlıcan, domates, zeytinyağı ve baharatların enfes uyumuyla hazırlanıyor. Fas’ta sokak yemekleri arasında da sıkça karşınıza çıkan bu lezzet, ekmeği banıp banıp yemeniz için tasarlanmış. Hafif isli tadı ve baharatlardan gelen aromasıyla, sofrada kalma süresi genelde oldukça kısa oluyor. Biz de Fas seyahatimizde bu mezeyi denedik ve “Biraz daha ekmek lütfen!” dedik. 😊
Briouat
Fas mutfağında hem göze hem damağa hitap eden bir şey var mı derseniz, cevabımız kesinlikle Briouat! Bu çıtır çıtır minik üçgenler, Fas’ta tatlılar dendiğinde ilk akla gelenlerden. Briouat, incecik yufka benzeri hamurun içinin badem ezmesiyle doldurulup kızartılması ve ardından balda banyo yaptırılmasıyla hazırlanıyor.
Tatlı severler için adeta bir rüya, ama diyet yapanlar için minik bir kabus olabilir. 😀 Biz Briouat’ı tattığımızda her lokmada “Bunu neden daha önce denemedik?” diye düşündük. Ama açık konuşalım: İki tane yedikten sonra çay molasına ihtiyaç duyduk; çünkü tatlılık seviyesi zirvede!
Harsha
Fas mutfağında sadeliğiyle öne çıkan Harsha, irmik kullanılarak hazırlanan bir tür ekmek. Her ne kadar ilk bakışta sade bir kahvaltılık gibi görünse de, kızartılmış yüzeyi ve ince kıtır dokusuyla, bir lokmada hem Fas mutfağının geleneksel dokusunu hem de çağrıştırdığı huzurlu çay saatlerini hissettiriyor. Faslılar için Harsha, bal ve tereyağı eşliğinde servis edilmesiyle kahvaltıların olmazsa olmazı. Fas sokaklarında ya da küçük pastanelerde, tezgâh üstünde katman katman dizilmiş Harsha’ları gördüğünüzde onlar için temel bir gıda olduğunu anlayacaksınız.
Msemmen
Fas mutfağının en sevilenlerinden biri olan Msemmen, kat kat açılmış hamuru ve tereyağlı dokusuyla kahvaltı sofralarının yıldızı! Bizim katmerin aynısı aslında ama biraz daha sert yapılıyor Fas’ta. Msemmen, hamurun incecik açılıp yağ ve un karışımıyla katlanması sayesinde katman katman bir lezzet sunuyor. Konakladığımız otellerin çoğunda kahvaltıda servis edildi. Msemmen’i yalnızca kahvaltıda değil, günün herhangi bir saatinde, sokak satıcılarının tezgâhlarında sıcak sıcak bulabilirsiniz. Özellikle Fes’te Bab Boujloud kapısından Medina’ya girdiğinizde azıcık ileride solda bir tezgah var. Orada mükemmel yapıyorlar. Biz çok beğenip dönüp tekrar aldık. 😋
Meloui
Meloui, Fas mutfağının en leziz hamur işlerinden biri. Sabah kahvaltılarının, çay saatlerinin ve hatta canınızın tatlı ya da tuzlu bir şeyler istediği her anın kurtarıcısı! İncecik açılan hamurun tereyağı ve irmikle harmanlanıp oluşturduğu bu şaheser, tavada nar gibi kızartılıyor. Sokak satıcılarının tezgâhlarında sıcacık bir Meloui gördüğünüzde “Bir tane alıp tadına bakayım” diyeceksiniz, ama birkaç dakika sonra ikincisini yerken bulmanız olası!
Fas Mekan Önerilerimiz
Fas mutfağı, baharatların dans ettiği, tatlı ve tuzlunun harmanlandığı bir lezzet şöleni! “Fas restoranlarında ne yenir?” diye merak ediyorsanız, sizi birbirinden ilginç tatlarla buluşturacak bir deneyime hazır olun. Zengin çorbalar, otantik tajineler, baharatlı kuskuslar ve tatlı çörekler… Fas’ın her köşesinde hem damağınızı hem ruhunuzu doyuracak yemekler var. Aşağıda önerdiğimiz mekanlarda, bu eşsiz mutfağın en güzel örneklerini bulabilirsiniz!
Fas Mekan Önerilerimiz
- Kech Badi (Marakeş): Tinsmiths Meydanı’nda popüler bir kafe/restoran burası. Yemekleri lezzetli ve fiyatları uygun. Biz öğle yemeği için tercih ettik.
- Nomad (Marakeş): Marakeş’in Medina bölgesinde yer alan Nomad, modern dokunuşlarla hazırlanmış Fas yemekleriyle tanınıyor. Kayısılı kuzu tagine ve safranlı kuskus gibi yerel lezzetlere yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. Çatı katı manzarası oldukça güzel. Fiyatlar yüksek.
- Le Jardin (Marakeş): Kadınlar tarafından işletilen ve geleneksel Fas yemeklerine odaklanan Al Fassia, kuzu etli tagine ve zeytinli tavuk gibi spesiyalleriyle ünlü. Marakeş’in Gueliz bölgesinde yer alan bu restoran, otantik bir Fas yemeği deneyimi için ideal.
- Ishq Restaurant (Fez): Ishq Restaurant, Fez’de hem Fas mutfağının egzotik lezzetlerini hem de dünya mutfağından lezzetleri sunan özel bir mekan. Zarif dekorasyonu ve özenle hazırlanan yemekleriyle hem yerel halkın hem de turistlerin gözdesi. Rahat ve samimi ambiyansıyla farklı bir gastronomi deneyimi sunuyor.
- Palais Amani (Fez): Romantik bir atmosfer arıyorsanız, Palais Amani tam size göre! Bahçesindeki portakal ağaçları ve zarif dekorasyonuyla hem gözlerinize hem damağınıza hitap ediyor. Yavaş pişirilmiş etli tajin ve erik soslu ördek gibi yaratıcı dokunuşlarla sunulan Fas yemeklerini deneyebilirsiniz.
- Café Clock (Fez): Medina’nın kalbinde yer alan bu popüler mekan, hem geleneksel hem de modern bir Fas deneyimi sunuyor. Özellikle deve burgeri ve Berber omletleri oldukça ünlü.
- Morisco Restaurant (Şafşavan): Burada pizza yiyip tarihi Şafşavan Meydanı’nın manzarasını izleyebilirsiniz.
- Dar Naji (Rabat): Rabat’ın tam merkezinde, Bab Al Had’ın yanında bulunan bu restoran, geleneksel Fas mutfağının tadını çıkarmak için harika bir yer. Otantik dekoru ve teras alanı, yerel halk ve turistlerin uğrak noktası.
- Dinarjat (Rabat): Rabat’ta geleneksel Fas mutfağını lüks bir ortamda deneyimlemek istiyorsanız, burası ideal bir seçim. Şehrin eski medinasında bulunan bu restoran, otantik bir yemek deneyimi sunuyor.
Fas Yemekleri Sıkça Sorulan Sorular
Fas’ın en meşhur yemeği nedir?
Fas mutfağının en meşhur yemeği tajindir. İsmini pişirildiği konik kapaklı toprak kaptan alan tajin, çeşit çeşit malzemelerle yapılır: tavuk, kuzu eti, sebzeler, zeytin, kuru meyveler ve aromatik baharatlar… Ayrıca couscous (kuskus) da Fas sofralarının vazgeçilmezidir. Baharatlarla tatlandırılan ve genelde sebzeler ya da etlerle servis edilen bu buğday bazlı yemek, özellikle cuma günleri gelenekselleşmiş bir öğündür.
Fas’ta ne içilir?
Fas’ta içecek denince akla ilk olarak nane çayı geliyor. Bu çayı her yerde içebilirsiniz. Bunun yanı sıra taze meyve suları da Fas’ta oldukça popüler; özellikle portakal suyu ülkede en çok sevilen içecekler arasında. Ayrıca, Argan ağacının meyvesinden yapılan argan sütü gibi özgün içecekler de Fas’ın zengin mutfak kültürünün bir parçası.
Fas’ta alkol serbest mi?
Fas’ta alkol serbest. Hem restaurantlarda hem de satış noktalarında alkol bulabilirsiniz.
Fas’ta ne yenir yazımın sonuna geldik. Dünyanın bambaşka yerlerinden, farklı kültürleri, yeni lezzetleri, en özel deneyimleri size aktarabileceğimiz yeni rotalarda, yeni yazılarda buluşmak üzere. 😊