Fas Gezilecek Yerler : 9 Günde 3000 Km Yol (Haritalı)
Kemerlerinizi bağlayın, sizi Fas’ta muhteşem bir yolculuğa çıkaracağız. 9 gün boyunca şehir şehir gezdiğimiz Fas, muhteşem anılar biriktirmemizi sağlayan bir ülke oldu. Çöllerden okyanuslara, doğal güzelliklerden tarihi sokaklara Fas bize tüm güzelliğini en iyi şekilde gösterdi. Fas gezilecek yerler listem 9 günlük tecrübelerimiz ile dolu dolu. Size Fas’ın güzelliklerini en iyi ve en planlı şekilde anlatmaya çalışacağım. Fas’ta en önemli şey iyi bir gezi planına sahip olmak. Onu da size bujuyollarda farkıyla sunacağım.😊
Türkiye’de seyahat etmeyi seven herkesin kalbinin bir köşesinde Fas’a gitme tutkusu hep yatar. Fas’a gideceğimizi duyan yakın arkadaşlarımızdan “hayalimdeki ülke” kalıbını oldukça fazla duyduk. Fas’ın egzotik ve mistik havası insanları çekmeyi çok iyi başarıyor. Fas’a gittiğimizde gördüğümüz turist sayısı da bu durumu ispatlar niteliğindeydi. Dünyanın her noktasından insanları burada görmek bize şaşırtıcı geldi. Fas’ın bu denli popüler olduğunu ne yalan söyleyelim bilmiyorduk.😶
Peki bu Fas’ta ne var? İnsanlar neden Fas aşkıyla yanıp tutuşuyor? Fas, tarih kokan medinaları, esrarengiz sokakları, rengarenk çarşıları ve büyüleyici doğasıyla her adımda size farklı duygular yaşatabiliyor. Ülkede Atlas Dağlarını aşarak okyanuslardan çöllere ulaşıyorsunuz ve bambaşka bir dünyaya ışınlanıyorsunuz. Sahra Çölü’nü gördükten sonra resmen büyüleniyorsunuz. Gittik, yaşadık ve gördük. Biz burada 9 gün nasıl geçti hiç anlamadık. Anı defterimize yani okuduğunuz bu bloğumuza muhteşem an(ı)lar ekledik.
Dostlar Fas’ı gezmek için çok iyi bir gezi planına sahip olmanız lazım. Hemen söyleyeyim biz Fas’ı bireysel gezdik. Fas’a ister bireysel gidin, ister turla bu yazımı iyi okuyun. Fas için nereden başlayacaksınız, nasıl ilerleyeceksiniz adım adım program çıkartmanız lazım. Fas gezi planı ve Fas’a gitmeden önce bilmeniz gerekenleri tek tek anlattığımız “Fas Gezi Rehberi” başlıklı yazıma muhakkak göz atmalısınız. Bu yazımız Fas’a ön hazırlık yazısı. Gezi rehberini okuduktan sonra aklınızda gezi planı ile ilgili muhakkak bir şablon çizilecek diye düşünüyorum. Fas ile ilgili tüm yazılarımızın bağlantıları aşağıda.
- Fas Gez Rehberi
- Fas’ta Ne Yenir?
- Marakeş Gezilecek Yerler
- Fes Gezilecek Yerler
- Şafşavan Gezilecek Yerler
- Rabat Gezilecek Yerler
- Kazablanka Gezilecek Yerler
Not: Fas oldukça güzel bir destinasyon. Fakat burada sizi zorlayacak şeyler de yok değil. Yazımda her zaman Fas güzellemesi yapmayacağım. Biz burada sıkıntılı anlar da yaşadık. Tecrübelerimizi en iyi şekilde size aktarmaya çalışacağım ki siz bu ülkede zorluk yaşamayın. Bir de Fas maceralarımız için Instagram’a sabitlediğim hikayelere göz atmayı, göz atmışken de takip etmeyi unutmayın.❤️
Fas Turu İle İlgili Tüyolar
Şimdi Fas gezilecek yerler yazıma geçmeden önce bir kaç tüyo vermem lazım size. Gezilecek yerler listemde toplamda 16 yer var. Bu 16 yer tabi ki Fas için çok çok az. Ben çok ayrıntılı bir liste çıkartıp yazımı çok uzatmak istemedim. Zaten yukarıdaki yazılarda şehirlerdeki gezilecek yerlerin detaylarını bulabilirsiniz. Gezilecek yerlerin hepsini yazmaya kalksam listemde en az 100 tane yer olurdu. Dolayısıyla size kısa ve öz bir liste sunacağım.
Listemdeki bu 16 yer hem şehirlerden hem de şehirler arası yolculuk yaparken yol üstü görebileceğiniz yerlerden oluşuyor. Biz araç kiralayarak Fas’ı gezdiğimiz için bu yerlerin çoğunu görme fırsatı yakaladık. Aşağıda saydığım yerlerin tamamını gezmek isterseniz Fas’a tam 2 hafta ayırmanız lazım. Biz 9 günde bu listenin %80’ini tamamladık ki bize bu yerler oldukça yeterli geldi.
Fas’ta büyük şehirlere maksimum 2 gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. 2 günden fazlası bize göre zaman kaybı olur. Bir de şehirler arası yolculuğa ayıracağınız zamanı göz ardı etmeyin. Mesela biz 9 günlük Fas turumuzun 2 gününü yollarda geçirdik. Özellikle Sahra Çölü’ne giden yol oldukça uzun. Ortalama bu yol 7-8 saat sürüyor. Değer mi derseniz kesinlikle değer derim. Yollarda geçirdiğimiz süreyi de dolu dolu değerlendirdik. Yol üstünde görmemiz gereken yerleri 1-2 saatte hızlıca gezip yolumuza devam ettik. Bu yerleri tek tek yazacağım.
Fas gezi planının nasıl olması gerektiğini Fas gezi rehberi yazımda en iyi şekilde bulabilirsiniz. Yine de bir kaç şey belirtmemde fayda var. Aşağıdaki haritada gösterdiğim üzere Fas’ı yuvarlak çizerek gezmenizi tavsiye ediyoruz. Türkiye’den Fas’a giden uçaklar ya Marakeş ya da Kazablanka’ya iniyor. Siz de araç kiralayacaksanız aşağıdaki haritaya göre yuvarlak çizerek ilerleyebilirsiniz. Biz Kazablanka’ya indikten sonra saat yönünün tersine yuvarlak çizerek rota çizdik ve bu rotaya göre ilerledik. Dilerseniz siz sahil şeridinden yani saat yönüne göre ilerleyip yuvarlak çizebilirsiniz. Vaktiniz sınırlı ise bu yuvarlağın çapını daraltabilirsiniz.
Fas Gezilecek Yerler Haritası
Fas Gezilecek Yerler Haritası (Haritada numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Fas Gezilecek Yerler Haritası
- Kazablanka
- Marakeş ❤️
- Suvayr (Essaouira)
- Ait Benhaddou (Yol üstü durak) ❤️
- Atlas Studios (Yol üstü durak)
- Ouarzazate
- Merzouga ❤️
- Ziz Canyon (Yol üstü durak)
- Cedre Gouraud Monkey Forest (Yol üstü durak)
- İfran (Yol üstü durak)
- Fes ❤️
- Meknes
- Şafşavan ❤️
- Tanca
- Asilah (Yol üstü durak)
- Rabat ❤️
Fas gezilecek yerler haritamızda toplamda 16 yer var. Bu yerlerden yol üstünde görüp devam etmeniz gereken yerlere 1-2 saat ayırmanız yeterli olur. Onları zaten yukarıda belirttim. Fas gezi planınızın nasıl olması gerektiğini de Fas gezi rehberinde belirtmiştim. Eğer zaman sınırınız varsa listemdeki 3,14 ve 15 numaralı yerleri planınızdan çıkarabilirsiniz. Fas’ta muhakkak görmeniz gereken yerlerin yanına kalp kondurdum. Özellikle Sahra Çölü uzak olsa da favori yerimiz. Kalpli yerler (❤️) bence Fas’ın havasını çok güzel yansıtıyor. Hadi artık detaylara geçelim.
Fas Gezilecek Yerler
Kazablanka
Fas’ta bizim ilk ve son durağımız Kazablanka oldu. İstanbul’dan kalkan uçağımız Kazablanka’ya indi ve dönüşümüz de Kazablanka’dan İstanbul’a oldu. Biz sabah saat 05.00’te Kazablanka’ya inince direkt kiraladığımız araç ile Marakeş’e geçtik. Kazablanka’ya en son Fas’tan ayrılırken yarım gün ayırdık ve çok çok yeterli bir süre oldu.
Şimdi biraz Kazablanka hakkında bilgi verelim. Şehrin ismini duyduğunuzda aklınıza hemen Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz replikleriyle süslenmiş o efsanevi film geliyor değil mi? 1942 yapımı Casablanca yalnızca sinema tarihinin değil, romantizmin de altın çağını simgeliyor. Bir film bir şehre nasıl anlam katar canlı örneği Kazablanka. Şehir Atlas Okyanusu’na sırtını dayamış, Fas’ın ekonomi açısından lokomotifi olan bir şehri.
Peki Fas gezi planınızda Kazablanka’ya ne kadar zaman ayırmalısınız? Bize göre bu sorunun cevabı yarım gündür. Hatta vaktiniz yoksa buraya vakit ayırmanıza bile gerek yok. Çünkü Kazablanka Fas kültürünü, Fas’ın ruhunu gösterebilen bir yer değil. Burada hiç mi görülecek yer yok derseniz tabi ki var. Ama bu yerler bize çok bir anlam ifade etmedi. İlla gezeceğim derseniz yarım gün yeterli. Şimdi gelelim Kazablanka gezilecek yerlere.
Kazablanka Gezilecek Yerler
- Hassan II Camii (En önemli yer)❤️
- Kasbah of the Udayas
- Corniche
- Kazablanka Katedrali
- Arab League Park
- Royal Palace
- Mohammed V Meydanı
- Morocco Mall (Avm)
Kazablanka’da gezilecek en önemli yer Hassan II Cami. Burası Kazablanka’nın en ikonik yapısı ve dünyadaki en büyük camilerden biri. Deniz doldurularak inşa edilmiş ve yapım maliyeti ortalama 1 Milyar dolar tutmuş. Caminin minaresi tam 210 metre yüksekliğinde. Cami okyanus kıyısında yer alıyor ve muhteşem bir manzaraya sahip. Geleneksel Fas mimarisinin modern teknolojiyle harmanlandığı bu yapı, 25.000 kişiyi kapalı alan olmak üzere 80.000 kişiyi ağırlayabilen bir kapasiteye sahip. Lazerle Mekke’yi işaret eden minaresi, açılabilir çatısı, mermer işlemeleri ve sedir ağacından yapılan ahşap detayları Hassan II Camii’ni sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda mimari bir şaheser haline getirmiş.
Hassan II Cami iyi güzel hoş da giriş ücreti bize gerçekten abartılı geldi. Kişi başı 140 Dirhem giriş ücreti var. Bir Müslüman olarak bir camiye girişte bu kadar ücret vermek gerçekten manasız. Takdir ve karar sizin. Caminin konumu burada. Caminin ana girişi sahil tarafından değil. Lakin sahil tarafından güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz bilginiz olsun. Bu cami dışında Kazablanka’da görülmesi gereken önemli bir yer yok. Detaylı bilgileri Kazablanka gezilecek yerler yazımda bulabilirisiniz.
- Yüksek Bütçeli (Royal Mansour Casablanca)
- Orta Bütçeli (Radisson Blu Hotel Casablanca City Center)
- Düşük Bütçeli (LHOSTEL à Casablanca)
Not: Fas’ta camiler sadece namaz vakitleri açık oluyor bilginiz olsun. Namaz vakitleri dışında camilere giremiyorsunuz. Görevliler sizi direkt engelliyor. İbadet yerlerine girerken kılık kıyafete dikkat etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Marakeş
Gelelim Fas’ın en önemli yeri olan Marakeş’e. Biz Kazablanka’da uçaktan iner inmez kiraladığımız araç ile direkt Marakeş’e geldik ve bu şehirde 2 tam gün geçirdik. Marakeş’te gezebildiğimiz tüm yerleri gezdik. Fas’ın en turistik şehri Marakeş diyebilirim. Fas’ı Fas yapan, buraya egzotik hava katan yer kesinlikle Marakeş! Bu şehrin dokusu gerçekten çok farklı. Marakeş’i gördükten sonra ben Fas’a geldim diyebiliyorsunuz.❤️
Marakeş “Kızıl Şehir” olarak anılıyor ve Atlas Dağları’nın eteğinde yer alıyor. Şehirde neredeyse tüm binalar kiremit renginde. Buradaki en ünlü yerlerden biri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Jemaa el-Fna Meydanı. Burası şu dünya gözüyle görebileceğiniz en enteresan yerlerden. Gündüzleri kobra yılan oynatıcıları ve sokak satıcılarıyla hareketlenen meydan, geceleri lezzetli Fas yemekleri sunan açık hava satıcılarıyla dolup taşıyor. Ayrıca, Marakeş’in dar sokaklarında yer alan Souk Pazarları, Fas’a özgü el yapımı ürünler ve baharatlarla dolu. Şehrin en etkileyici yapılarından biri olan Bahia Sarayı, geleneksel Fas mimarisinin zarif detaylarını keşfetmek için mükemmel bir yer. Majorelle Bahçesi ise şehrin huzurlu kaçış noktası. Bu bahçe Fas’ın en fotojenik ve en popüler yeri. Kapısında en az 100 metre sıra oluyor diyeyim siz anlayın.
Marakeş’i gezmek tecrübe gerektiriyor. Bu şehrin dokusu çok güzel. Olumsuz yanları da yok değil. Şehrin aşırı turistikleşmesi, gezilecek yerlerin giriş ücretinin turistlere x10 olması, dar sokaklardan sürekli motosikletlerin geçmesi şehrin olumsuz yanları. Yani bu kadar egzotik bir yer ancak bu kadar kötü yönetilir diyorsunuz. Marakeş’e 2 günden fazla ayırmayın. 2 gün fazlası sıkıcı olur. Aşağıda görmeniz gereken yerleri sıralıyorum. Detaylar ve ince ipuçları Marakeş gezilecek yerler yazımda.
Marakeş’te Görülmesi Gereken Yerler
- Jemaa el-Fna Meydanı ❤️
- Bahia Sarayı
- Majorelle Bahçesi ❤️
- Koutoubia Camii ❤️
- Saadian Mezarları
- El Badi Sarayı
- Marakeş Müzesi
- Souk Pazarları ❤️
- Ben Youssef Medresesi ❤️
- Menara Bahçesi
Yazımın en başında da belirttim; şehirlerin detayına inmiyorum. İnersem yazı çok karışık olur. Bir de yazımı okurken not alın; yazarak ilerlemek işinizi kolaylaştırır.
- Yüksek Bütçeli (Almaha Marrakech Restaurant & SPA)
- Orta Bütçeli (Maison Dar Saada)
- Düşük Bütçeli (Riad El Hara)
Suvayr (Essaouira)
Fas gezilecek yerler yazımı okurken yukarıdaki haritayı iyi özümseyin. Haritadan da anlayacağınız üzere Suvayr (Essaouira), Fas’ın büyüleyici sahil şehirlerinden biri. Eğer burayı planınıza alacaksanız ve bizim çizdiğimiz rotayı çizecekseniz Kazablanka’ya indikten sonra direkt buraya geçip sonrasında Marakeş’e geçebilirsiniz. Eğer vaktiniz geniş ise bunu yapmanızı tavsiye ederim. Vaktiniz dar ise burayı pas geçip direkt Marakeş’e geçebilirsiniz.
Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Essaouira, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan surları, beyaz ve mavi renklerin hâkim olduğu dar sokakları ve geleneksel Fas mimarisi ile öne çıkıyor. Şehir, aynı zamanda Fas’ın en eski ve en iyi korunmuş sahil kentlerinden biri. Essaouira Limanı’nda bol bol mavi balıkçı teknelerini ve onlarca martı görebilirsiniz. Deniz ürünleri ile aranız iyi ise burada çok güzel restaurantlar var. Essaouira’nın rüzgarlı havası, su sporları ve sörf tutkunları için de oldukça ideal. Şehir aynı zamanda geleneksel el sanatları, özellikle ahşap işçiliği ve berber halılarıyla da ünlü.
Suvayr (Essaouira) Gezilecek Yerler
- Essaouira Medeniyeti Surları ❤️
- Skala de la Ville ❤️
- Essaouira Limanı ❤️
- Eski Medina
- Essaouira Plajı
İpucu: Fas’ta oteller genel olarak şehirlerin kasbah denilen kısımlarında yer alıyor. Kasbah’ı kale gibi düşünebilirsiniz. Yani surlarla çevrili eski şehirlere kasbah diyebiliriz. Bu kasbahlara araba ile girmek çok zor. Otel rezervasyonu yaptıktan sonra otelin park alanı yoksa otel ile irtibata geçip araç park yerinin konumunu almanızı tavsiye ederim.
Ait Benhaddou
Eğer bizim gibi Road Trip yapacaksanız Fas’ta seyahatinizin bir bölümü yollarda geçecek. Dolayısıyla yol üstü durakları iyi şekilde taramanız lazım. Biz Marakeş’ten Merzouga’ya (Sahra Çölü’ne) giderken yol üstünde 3 yer tespit ettik. Bu yerler sırasıyla Ait Benhaddou Kasabası, Atlas Stüdyoları ve Ouarzazate şehriydi.
Marakeş’ten Sahra Çölü’ne giderken muhteşem manzaralardan geçiyorsunuz. Atlas Dağlarını aşarak bu noktalara ilerliyorsunuz ve manzaralar karşısında nutkunuz tutuluyor. Marakeş ile Ouarzazate arası yol 3 saat sürüyorken, Ouarzazate ile Merzouga (Sahra Çölü) arası 4 saat sürüyor. Yani bizim gibi çöl planınız varsa Marakeş’ten sabah erken ayrılmanızı tavsiye ederim. Biz kahvaltı yapmadan yola 07.00 gibi çıktık ve bu yerleri tek tek görerek akşam üstü Sahra Çölü’ne ulaştık. Şimdi gelelim detaylara.
Yol üstü gezilecek yerlerde ilk durağımız Ait Benhaddou. Ait Benhaddou, Fas’ın güneydoğusunda, Atlas Dağları’nın eteklerinde yer alan tarihi bir kasaba ve kale kompleksi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ait Benhaddou, geleneksel Fas kervansaray mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Kasabada her yapı kızıl toprakla inşa edilmiş. Kasaba, özellikle film yapımcıları tarafından tercih ediliyor ve birçok ünlü filme ev sahipliği yapıyor.
Ait Benhaddou’nun en dikkat çeken özelliklerinden biri, Ksar adı verilen ve kaleden oluşan yapılar. Ksar, surlarla çevrilmiş bir yerleşim alanı ve içinde geleneksel Fas evleri, camiler, depolar ve savunma kuleleri bulunuyor. Kasabanın en yüksek noktasındaki Kassbah’dan alanın panoramik manzarasını izleyebilirsiniz.
Ait Benhaddou kasabasında çekilen bazı film ve diziler şunlar: Gladyatör, Game of Thrones, Prince of Persia. Burayı görünce film sahnesine girdiğinizi hissediyorsunuz. Yapımcı olsak biz de burayı sahneler için tercih ederiz dedik. Gerçekten etkileyici bir yer. Ait Benhaddou’nun herhangi bir giriş ücreti yok. Buraya ulaşmak için bir köprüden geçmeniz lazım. Çünkü arada uzunca bir dere var. Konum burada.
Atlas Stüdyoları
Film demişken Fas’ın bir çok filme konu olduğunu anlamışsınızdır. Bu iş Fas’ta büyük bir sektör ve bir çok film stüdyosu bulunuyor. Bu stüdyoların en bilineni ise Atlas Stüdyoları. Bu stüdyo Sahra Çölü’ne giderken yol üstü duraklardan biri.
Atlas Stüdyoları, Fas’ın güneyinde, Ouarzazate şehrine yakın bir konumda yer alıyor. Burası dünyanın en büyük açık hava film stüdyolarından biri. 1983 yılında kurulan bu stüdyo, özellikle tarihi ve doğa temalı büyük prodüksiyonlar için ideal bir yerleşim alanı sunuyor. Atlas Stüdyoları, geleneksel Fas mimarisini film yapımcılarına çok güzel bir şekilde yansıtıyor. Burada çekilen filmler, genellikle Fas’ın büyüleyici çöl arazisi, eski kasaba yapıları ve dağ manzaralarını içeren sahnelerden oluşuyor.
Stüdyo, çok sayıda ünlü film ve diziye ev sahipliği yapmış. Gladyatör, Game of Thrones, Prince of Persia, The Mummy, Asteriks ve Oburiks ve Lawrence of Arabia gibi büyük yapımların sahneleri burada çekilmiş. Hatta Hermes’in son reklam filmlerinden biri de burada filme alınmış. Özellikle Mısır stüdyosu ve yapay kasbah oldukça ilgi çekici.
Atlas Stüdyoları’nın giriş ücreti kişi başı 80 Dirhem. Burayı rehberle gezmek zorunlu. Rehber size tek tek sahnelerin çekildiği yeri anlatıyor. Hatta gruba özgü bir film de çekiyor. Instagramda bizim filmi görebilirsiniz. Sonrasında rehbere küçük bir bahşiş vermeniz güzel olur. Buraya ortalama 1-2 saat ayırıyorsunuz ve sonra yola devam ediyorsunuz. Atlas Stüdyolarının konumu burada. Otopark ücretsiz. Sizden para isteyen resmi görevli görünümlü uyanıklar olursa ücret ödemeyin.
Ouarzazate
Atlas Stüdyoları sonrası Ouarzazate şehrinden geçerek Sahra Çölü’ne ilerliyorsunuz. Bu şehirde yapacak bir şey yok. Yolumuz uzun olduğu için burayı gör geç yaparak ilerledik. Ouarzazate, Fas’ın güneydoğusunda, Atlas Dağları’nın eteklerinde yer alan tarihi bir şehir. Burası “Fas’ın Kapısı” olarak adlandırılıyor. Ouarzazate, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve özellikle Fas’ın eski tüccar yollarının kesişim noktalarından biri olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Şehirdeki en ünlü yapılar arasında yukarıda anlattığım Ait Benhaddou yer alıyor. Bu şehirden sonra sizi uçsuz bucaksız yollar bekliyor. Biz bu şehir sonrası 4 saat yolculukla Sahra Çölü’ne ulaştık. Bizim istikameti takip edecekseniz bu şehirde deponuzu fullemeyi ve ihtiyaçlarınızı almayı unutmayın. Konum burada.
Merzouga (Sahra Çölü)
Fas’ın en güzel yanlarından biri Sahra Çölü’nün küçük bir kısmına ev sahipliği yapması. Fas’ta görmeniz gereken en önemli yerlerden biri bana göre Sahra Çölü. Bu çöle gitmek biraz zahmetli ama vaktiniz varsa bu uzun süreyi kesinlikle ama kesinlikle göze almalısınız. Sahra Çölü muhteşem bir yer. 2 gece kaldığımız bu çölde o kadar huzurlu anlar geçirdik ki gerçekten çöle aşık olduk.
Sahra Çölü, dünyadaki en büyük sıcak çöl. Afrika’nın kuzeyinde yer alıyor ve Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır gibi ülkeleri kapsayan devasa bir alana yayılmış. Tam tamına 9 milyon kilometrekareyi kapsayan bir çöl. Yani Türkiye’nin yaklaşık 13 katı büyüklüğünde bir alan. Bu çölün küçük de olsa bir kısmını görmek inanılmaz etkileyici bir duygu.
Çöl Fas’ın Merzouga kasabası sınırlarında yer alıyor. Bu şehir Fas’ın güneydoğusunda yer alan ve Sahra Çölü’nün kenarında bulunan küçük bir kasaba. Merzouga, özellikle turistlerin çölün derinliklerine inmelerini sağlamak için popüler bir başlangıç noktası. Kasaba, büyüleyici Erg Chebbi kum tepeleriyle ünlü. Bu devasa kumullar dünyanın en yüksek kum tepelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Merzouga, aynı zamanda Sahra Çölü’nün sakin ve huzurlu atmosferini deneyimlemek isteyenler için ideal bir yer. Çöl safarileri, deve turları ve çöl kampı gibi etkinlikler, Merzouga’da yapılabilecek en popüler aktivitelerden bazıları. Buraya geldiğinizde çölde yer alan çadır kamplarında kalmanızı şiddetle öneririm. Bizim kaldığımız kampta her türlü imkan vardı. Hizmet kalitesinden çok çok memnun kaldık. Sahra Çölü’nün sessizliği, deve turu, çölde göl ziyareti, berberileri ziyaretimiz bize unutulmaz anlar yaşattı.
Kaldığımız çadır kampının rezervasyon bilgileri: Royal Luxury Camp
(Eğer bu kampı tercih ederseniz Hafid ve Omar’a bizden selam iletin.😊)
İpucu: Sahra Çölü’nde kampta kalacaksanız kamp yetkilileriyle meeting pointte buluşuyorsunuz. Daha sonra çöle doğru onlar sizi kampa götürüyor. Çölde tura katılmak isterseniz otel yetkililerinden bilgi alabilirsiniz. Hafid çok güzel bir tur ayarladı. Dilerseniz tur için Hafid ile görüşebilirsiniz. Sahra’ya gelmişken muhakkak tur deneyimini yaşamanızı tavsiye ederim.
Sahra Çölü sonrası yolculuğumuz sonrasında istikametimiz Fes şehri. Yol 4-5 saat sürüyor. Tabi öncesinde yol üzerinde çıkardığımız gör geç yapabileceğiniz yerler var. Bunlar sırasıyla;
- Ziz Kanyon
- Cedre Gouraud Monkey Forest
- Ifran
Bu istikamette ilerleyecekseniz bu 3 yeri görmenizi tavsiye ediyoruz. Altınızda araba varken Fas’ta özgürsünüz.😊 Dolayısıyla iyi bir gezi planı ile Fas’ı güzelce gezebilirsiniz. Şimdi gelelim yol üstü duraklara.
Ziz Canyon
Sahra Çölü’nden yani Merzouga’dan Fes’e yolculuğumuz sırasında yol üstü duraklarımızdan biri de Ziz Kanyonu’ydu. Fas’ta dağların arasından fışkıran palmiyelerin en güzel örneğini bu kanyonda görebilirsiniz. Burası gör geç yapmanız gereken bir yer. En fazla 10 dakikanızı alır. Ziz Kanyonu, oldukça derin bir vadi. Kanyon, Ziz Nehri tarafından şekillendirilmiş ve bölgedeki en büyük kanyonlardan biri. Ziz Nehri, bölgedeki en önemli su kaynağı. Kaynak güzel olunca toprak da verimli oluyor ve bölgenin ekonomisine hayat veriyor. Burada bırakacağım konumda manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca bir de restaurant gibi bir yer var. Dilerseniz bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Kanyonun manzarasını görebileceğiniz en iyi konum burada. Giriş ücreti yok.
Cedre Gouraud Monkey Forest
Çöllerden ormana ışınlanmak tam anlamıyla bu. 1 gün öncesinde çölde 1 gün sonra kendimizi bu güzel ormanda bulduk. Cèdre Gouraud Monkey Forest, Fas’ın Orta Atlas Dağları’nda Ifran yakınlarında yer alan büyüleyici bir orman alanı. Bu orman, adını bölgedeki meşhur Cedre Gouraud adı verilen ardıç ağaçlarından almış. Cèdre Gouraud, bu ormanda yaşayan makak maymunları ile ünlü. Maymunlar, ormanın en dikkat çekici özelliklerinden biri. Yol üstü olduğu için burayı görmeden dönmek olmaz.
Bu ormandaki maymunlara mesafeli yaklaşın. Hem büyük maymunlar hem de bunların yavruları oldukça tatlı. Ama her anlamda dikkat etmeniz lazım. Mesafenizi korumanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir gıda vermemeniz iyi olur. Aracınızı park ettikten sonra maymunların çok olduğu yere hemen yürüyerek gidebilirsiniz. Aracınızı park ettiğiniz alanda park için ücret koparmaya çalışan fosforlu yelek giyen uyanıklar var. Bunlara park ücreti vermeyin.
Bu arada yol üstünde de maymunları görebilirsiniz. Hatta biz durduğumuzda biri arabanın üstüne geldi.😂Çok değişik bir yer. Yol üstü görebileceğiniz pratik bir yer. Gör geç yapmanızı tavsiye ederiz. Giriş ücreti vs. yok. Konum burada.
Ifran
Cedre ormanından sonra yol üstü duraklarımızdan biri de Ifran kasabasıydı. Burası Fas’ta mı gerçekten sorusunu sorduk durduk. Ifran çok güzel bir kasaba ve Fas mimarisine aykırı bir yer. Çok huzurlu, çok düzenli ve çok güzel. Burası “Fas’ın Alpleri” olarak adlandırılıyor. Serin iklimi, yeşil doğası, farklı mimaride inşa edilmiş evleri ve dağ manzarasıyla Ifran çok sevdiğimiz bir yer oldu. Şehir, 1930’larda Fransızlar tarafından tatil beldesi olarak inşa edilmiş ve bu nedenle Avrupa tarzı mimariye sahip. Ifran sokaklarında dolaşmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Gerçekten bir anda Fas’tan çıkıp Avrupa havası alıyorsunuz. Şehirde Michlifen Kayak Merkezi kışın kayak yapmayı sevenler için oldukça popüler bir yer. Biz Fas’a sonbaharda gittiğimizden dökülen yapraklar arasında Ifran sokaklarında gezmeyi çok sevdik. Konum burada.
Fes
Fas gezilecek yerler listemin en büyülü yeri kesinlikle Fes şehridir. Bizi Fes kadar etkileyen bir yer olmadı. Labirent sokakları, esrarengiz havası, rengarenk çarşısı ve deri tabakhaneleri ile Fas’ta görmeniz gereken en önemli yerlerin başına Fes’i koymanız lazım. Her fırsatta dünyayı geziyoruz ve bizi Fes kadar etkileyen nadir şehirler var. Burası çok güzel bir yer. Muhakkak burayı görmeniz lazım. Gelelim Fes’in detaylarına.
Fes şehri, Fas’ın kültürel başkenti olarak biliniyor ve Arap dünyasının en eski ve en iyi korunmuş şehirlerinden biri. Bu büyüleyici şehrin en popüler yerlerinden biri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Fes el-Bali bölgesi. Labirent gibi dar sokaklarda yüzlerce yıl öncesinin atmosferini hissediyorsunuz. Fes, dünyanın en büyük araçsız şehir merkezi olma özelliğiyle de biliniyor. Tarihi çarşıları, otantik kokuları ve mimarisiyle tam bir görsel şölen sunuyor burası.
Fes’in bir de dünyaca ünlü deri tabakhaneleri var. Bunlardan en önemlisi de Chouara Tabakhanesi. Dericiliğin yüzlerce yıllık bir geleneğe dönüştüğü bu tarihi tabakhanede rengarenk boya havuzları görsel bir şölen sunuyor. Tabi bu şöleni sunarken burnunuzun direği düşüyor. İnanılmaz ilginç bir yer. Şimdi aşağıya Fes gezilecek yerleri bırakıyorum. Detaylar ve tüyolar için Fes gezilecek yerler yazımı muhakkak okuyun.
Fes Gezilecek Yerler
- Chouara Tabakhanesi ❤️
- Al-Qarawiyyin Üniversitesi ❤️
- Al Attarine Madrasa ❤️
- Nejjarine Museum of Wooden Arts & Crafts
- Fes El Bali ❤️
- Ebu İnaniye medresesi ❤️
- Dar Batha Museum
- Bab Boujloud
- Bab Chorfa
- Jnan Sbil ❤️
- The Royal Palace in Fez
Fes’te biz 2 gece konakladık ve sonra yolumuza devam ettik. Burada çok otantik oteller bulunuyor. Bizim kaldığımız Riad Mayfez efsane bir oteldi. Havuzu, odaların mimarisi ve otelin kahvaltısı efsaneydi. Burayı şiddetle tavsiye ederiz. Rezervasyon bağlantısı burada: Riad Mayfez
Meknes
Fas’ın dört imparatorluk şehrinden biri olan Meknes tarih ve kültür severlerin mutlaka keşfetmesi gereken bir yer. Şehir, mozaikleri ve heybetli kapılarıyla ünlü. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Meknes Fes’e oldukça yakın bir şehir. Biz zaman sorunundan dolayı Meknes’e uğrayamadık. Fakat süreniz geniş ise bu şehri de görebilirsiniz. Peki Meknes’i rotanıza katarsanız nereleri görmeniz gerekiyor. Aşağıda Meknes gezilecek yerleri bulabilirsiniz. Burayı yarım günde gezmenizi tavsiye ederim. Tam gün ayırmayın. Biz Fes sonrası rotayı Şafşavan’a kırdık. Meknes de aklımızda kalmadı değil ama bir dahaki sefere diyelim.😊
Meknes Gezilecek Yerler
- Bab Mansour ❤️
- El-Hedim Meydanı
- Moulay İsmail Türbesi
- Sahrij Swani (Su Havuzları)
- Volubilis Antik Kenti
Şafşavan
Biz Fes sonrası rotamızı direkt Şafşavan’a kırdık. Fes ile Şafşavan arası yolun bir kısmı çok kötü olmasına rağmen buraya gideceğiz dedik ve gittik. Burası şirinler köyünün Fas şubesi.😂
Fas ile ilgili masmavi yerler görüyorsanız bilin ki orası Şafşavan’dır. Atlas Dağları’nın eteğinde yer alan ve “Mavi İnci” olarak bilinen Şafşavan, Fas’ın en etkileyici şehirlerinden biri. Büyüleyici mavi boyalı duvarları ve dar sokaklarıyla adeta bir tabloyu andırıyor bu şehir. Şafşavan demek bol bol fotoğraf demek. Burada telefonlarınızın hafızası dolabilir. O kadar güzel yerler var ki aklınız durur.
Şehir o kadar turist çekiyor ki herkes turistleri yakın radara alıyor. Burada gezilecek o kadar ahım şahım yer yok. Sokak sokak gezip birbirinden güzel kareler yakalayacaksınız. Peki nerede bu fotoğrafları çekebilirim derseniz Şafşavan gezilecek yerler yazıma göz atmayı unutmayın. Haritalı şekilde size nokta yerler sunacağım.
Önemli Not: Biz Şafşavan’a yarım gün ayırdık. Fes’ten Şafşavan 4 saat sürüyor. Yol üstü görülecek bir yer yok. Sabah Fes’ten erken çıkıp öğleden sonra Şafşavan’ı gezdik. Daha sonra Şafşavan’dan Rabat’a geçtik. Rabat’a 1,5 gün ayırdıktan sonra Kazablanka’yı yarım gün gezerek Türkiye’ye döndük. Sonradan hata yaptığımızı anladık!!! Çünkü Rabat ve Kazablanka’da gerçekten görülecek bir yer neredeyse yok. Peki siz ne yapmalısınız ? Bizim rotayı takip edecekseniz Şafşavan sonrası direkt Fas’ın en kuzeyine yani İspanya tarafına gidin. Sonrasında da kıyı şeridinden Rabat, Kazablanka yapın. Fas’ın kuzeyi Rabat’a göre çok daha iyi bir seçenek. Şimdi gelin Fas’ın en kuzey tarafına yani Tanca’ya gidelim.
Tanca
Afrika’nın Avrupa’ya en yakın şehri olan Tanca, hem modern hem de tarihi dokusuyla Fas’ın en önemli yerlerinden biri. Atlas Okyanusu ile Akdeniz’in birleştiği bu stratejik şehir birçok kültürün izlerini taşıyor. Kolonyal mimarisi, sahil şeridi ve hareketli sokaklarıyla Tanca’da hem Fas’ın modern yüzünü hem de tarihi mirasını bir arada görebilirsiniz.
Tanca’nın en ünlü yerlerinden biri Cap Spartel. Burası Afrika kıtasının kuzeybatı ucunda yer alıyor. Buradan Atlas Okyanusu ve Akdeniz’in birleştiği noktayı izlemek güzel bir deneyim olabilir. Özellikle gün batımında bu manzarayı izleyebilirsiniz. Bölgedeki deniz feneri Tanca’nın simgelerinden biri.
Tanca yakınlarındaki Hercules Mağaraları bir diğer önemli yer. Bu mağaralar tarihi ve mitolojik hikayeleriyle biliniyor. Rivayete göre, Yunan mitolojisindeki Herkül bu mağaralarda dinlenmiş. İçinde Afrika kıtasını andıran doğal bir açıklık bulunan mağara fotoğraf tutkunları için güzel bir durak. Tanca’da gezilecek yerler aşağıda. Burada 1 gün kalıp Fas’ın kuzey tarafındaki yerleri detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.
Tanca’da Gezilecek Yerler
- Cap Spartel 💙
- Kasbah of the Udayas 💙
- Hercules Mağarası
- Tanca Medina 💙
- Amerikan Konsolosluğu Binası
- Tanca Plajı
- Marina
- Rmilat Park 💙
Asilah
Tanca’dan Rabat ya da Kazablanka’ya kıyı şeridinden giderken görebileceğiniz bir diğer yer de Asilah. Burası bir sahil kasabası. Sakin atmosferi ve rengarenk sokak sanatlarıyla biliniyor. Beyaz badanalı duvarları ve mavi detaylarıyla dikkat çeken Asilah, her yıl düzenlenen sanat festivaliyle adeta bir açık hava galerisine dönüşüyor. Asilah’ın Medina bölgesi, tarihi surlarla çevrili ve tamamen yaya dostu bir alan. Dar sokaklarında gezerken duvarları süsleyen büyüleyici muralları keşfedebilirsiniz. Her yıl yenilenen bu sanat eserleri, kasabaya sürekli taze bir enerji katıyor.
Asilah’a kadar gelmişken Paradise Beach’te denizin tadını çıkarabilirsiniz. Altın kumları ve Atlas Okyanusu’nun serin suları, burayı Fas’ın en huzurlu plajlarından biri yapıyor. Güneşlenirken veya denize girerken çevrenizdeki doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir şehrin sakin atmosferini iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
Asilah gör geç yapmanız gereken bir yer. 1-2 saat burada harcayarak rotanıza devam edebilirsiniz. Asilah’ın haritadaki konumu burada.
Rabat
Fas gezilecek yerler listemde son durağımız olan Rabat’a geldik. Aslında Rabat ile Kazablanka çok yakın olmasına rağmen biz Fas’ta yuvarlak bir Rota çizdiğimizden ilk Kazablanka’ya indik, en son da Rabat ve yine Kazablanka’yı gezerek Türkiye’ye geri döndük. Yukarıda da bahsettim; Fas gezilecek yerler listesinde Rabat ve Kazablanka’ya çok vakit ayırmayın. Buralar Fas’ın kültürünü güzel yansıtan yerler değil. Yine de görülmeli mi? Evet görülmeli fakat buralara az zaman ayırmalısınız. Gelelim 1,5 gün geçirdiğimiz Rabat’ın detaylarına.
Rabat biliyorsunuz Fas’ın başkenti. Başkent havasını gayet güzel yansıtan Rabat Kazablanka’ya göre daha güzel bir yer. Burası tertemiz caddeleri ile Fas’ın modern yüzünü yansıtıyor. Atlas Okyanusu kıyısındaki konumu ve yeşil parklarıyla huzur dolu bir yer. Burada özellikle okyanus manzaralı Kasbah of the Udayas’ı çok sevdik. Tam kafa dinlemelik bir yer.
Rabat’ta çok güzel tarihi yerler de var. Buraları da dilerseniz görebilirsiniz. Rabat’a vaktiniz yoksa hiç, az ise yarım gün, var ise 1 gün ayırabilirsiniz. Aşağıda görmeniz gereken yerler var. Detaylar için Rabat gezilecek yerler yazıma göz atabilirsiniz.
Rabat Gezilecek Yerler
- Hassan Kulesi ❤️
- Ürdün Çeşmesi
- Kasbah of the Udayas ❤️
- Rabat Kraliyet Sarayı
- Mohamed VI Müzesi ❤️
- Chellah Surları ❤️
- Rabat Old Market ❤️
- Büyük Camii
- Boulevard Mohammed V
Rabat’ta biz Dar Shair isimli otelde kaldık. Bu otel Rabat’ın Kasbah bölgesinde yer alıyor. Otelin odalarından, misafir ilişkilerine kadar her şeyden memnun kaldık. Üstelik gezilecek yerlere de oldukça yakın. Gönül rahatlığıyla tavsiye ederiz. Rezervasyon bilgileri burada.
Fas gezilecek yerler listem bu kadar. Dolu dolu bir liste olduğunu düşünüyorum. Atladığım bir yer varsa yorum kısmında muhakkak paylaşın. Bir de yazımızda güncellememiz gereken bir yer varsa lütfen yorum yazın. Şimdi gelelim diğer başlıklarımıza.
Fas’ta Hangi Şehirler Gezilmeli? & Favori Yerlerimiz
Gördüğünüz üzere Fas’ta bir çok yeri keşfetmeye çalıştık. Tam 3000 km yol ile rekor kırdık. Günlerimiz Fas yollarında geçerken Fas’ın şehirlerini keşfetmek oldukça güzeldi. Fas’ta tatsız anılarımız da oldu ama yine bir muhasebe yaptığımızda Fas’ı görülmeye değer bir yer olarak görüyoruz. Fas gezi rehberimi okursanız bu ülkede işiniz oldukça kolay. Bu ülkede sadece çok iyi bir gezi planına ve güzel bir arabaya ihtiyacınız var. 9 günlük tecrübemizle gittiğimiz gidemediğimiz Fas şehirlerinden favorilerimizi sıralamak istedik. En sevdiğimiz şehirleri tabi ki başa koyduk. Eğer geniş zamanınız varsa bu şehirlerin hepsini muhakkak görün.
Fas’ta Hangi Şehirler Gezilmeli?
- Fes
- Merzouga
- Marakeş
- Şafşavan
- Essaouira
- Meknes
- Rabat
- Tanca
- Kazablanka
- Asilah
- Ouarzazate
Fas Planı Yapmadan Önce Bunları Bilin
Fas’a Hangi Aylarda Gidilir?
Fas, yıl boyunca farklı iklimleriyle her dönem ziyaret edilebilecek bir destinasyon olsa da, ideal seyahat ayları bahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) dönemleridir. Bu aylarda hava sıcaklıkları yaz aylarına göre daha ılıman. Ilıman olması önemli çünkü gündüzleri sıcaktan bunalmadan şehirleri keşfedebilir, geceleri ise serin bir havanın tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle Marakeş, Fes ve Şafşavan gibi şehirlerde rahat gezmek için bu dönemler oldukça uygun. Çöl bölgelerini görmek isteyenler için de gündüz sıcaklıklarının çok yükselmediği bu aylar ideal. Biz Kasım ayında Fas’a gittik ve sıcaklık açısından çok rahat ettik.
Fas Kaç Günde Gezilir?
Fas için 2 haftalık süre oldukça yeterli bir süre. Eğer bu kadar vaktiniz yoksa Fas’a 7-10 gün süre de ayırabilirsiniz. Bizim gibi zaman sorununuz varsa bu süre Fas için ideal olur. Biz Fas için 9 gün ayırdık ve bir çok şehri gezme fırsatı yakaladık. Göremediğimiz yerler oldu evet fakat 9 gün de Fas’ı gezmek için ideal bir süre. Yukarıda anlattığım üzere Rabat yerine Fas’ın kuzeyine gitseydik daha güzel olurdu ama yine de her şey oldukça güzeldi. Gezi planı noktasında siz dediklerimizi yaparsanız Fas’tan mutlu ayrılırsınız. Özetle Fas kaç günde gezilir derseniz toplamda 2 haftalık süre Fas için yeterli olur.
Fas Sıkça Sorulan Sorular
Fas neyi ile meşhur?
Fas, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir ülke. Özellikle Marakeş çarşıları, Fes Medina’sı ve Şafşavan’ın mavi evleri, ülkenin simgelerinden. Fas el yapımı kilimleri, ünlü tajin ve kuskus gibi mutfak lezzetleriyle de ön planda. Atlas Dağları ve Sahra Çölü ülkenin en meşhur doğal güzelliklerinden. Ayrıca zeytinyağı ve argan yağı gibi doğal ürünler de Fas’ın en meşhur unsurlarından.
Fas’ta dolar mı euro mu geçerli?
Fas’ta resmi para birimi Fas dirhemi (MAD)’dir. Dolar ve euro bazı turistik bölgelerde ve büyük otellerde kabul ediliyor, ancak genellikle küçük işletmeler, restoranlar ve pazarlarda dirhem kullanılıyor. Yanınızda dolar veya euro bulundurabilirsiniz, ancak yerel dirheme çevirmeniz daha pratik olur.
Fas içki serbest mi?
Fas’ta içki tüketimi yasal olarak serbest, ancak toplumun büyük çoğunluğu Müslüman olduğundan dolayı içki tüketimi konusunda bazı sosyal hassasiyetler bulunuyor. İçki satışı genellikle lisanslı mekanlar olan otellerde, restoranlarda, barlarda ve bazı marketlerde yapılıyor. İçki konusunda toplumun hassasiyetlerine dikkat etmenizde fayda var.
Fas Türkiye’den vize istiyor mu?
Fas, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmiyor. Türk vatandaşları, turistik veya iş amaçlı ziyaretlerde 90 güne kadar vizesiz olarak Fas’ta kalabilirler. Ancak, seyahat öncesinde pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğundan emin olmanız gerekir.
Fas’a gitmek için ne kadar para lazım?
Fas’a 10 günlük bir seyahat planladığınızda, maliyetler kişisel tercihlere ve seyahat tarzınıza bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel bir tahmin yapmak gerekirse, aşağıda Fas’ta 10 günlük bir tatil için ortalama maliyetleri bulabilirsiniz. Bu hesaplama uçuş, konaklama, yemek, araba kiralama ve diğer temel harcamaları içerir. Düşük Bütçe: 1750 USD, Orta Bütçe: 2500 USD, Yüksek Bütçe: 3700 USD
Fas gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Umarım yol gösterici bir yazı olmuştur. Aklınıza bir şey takılırsa yorum yapmayı unutmayın. Seyahatte değilsek 24 saat içinde cevap yazarız. Keyfiniz bol, rotanız hep açık olsun. Hoşçakalın.😊