Fas Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Tam tamına 3000 km‘ye yakın bir yol ve toplamda 9 gün süren Fas seyahatimiz sonrası Fas gezi rehberini kaleme alma zamanı geldi. Heybemiz tecrübelerle dolu. O kadar güzel bir deneyim kazandık ki bu ülkede nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda size çok güzel ipuçları vereceğiz. Fas’ta çok doğru bir gezi planınız olmalı. Burası sağlam bir gezi planını fazlasıyla hak ediyor. Çünkü ülkede yapmanız ve görmeniz gereken bir çok şey var.
Baştan belirteyim size tamamen Fas güzellemesi yapmayacağız. Bu ülke otantik olduğu kadar dikkat etmeniz gereken hususlarla da dolu. Bizim gibi bireysel gezecekseniz ya da herhangi bir Fas turuna katılacaksanız her zaman gözünüz açık olmalı. Fas’ta bizim bazı noktalarda dilimiz yandı ama sizin yanmasın. Rotam rotanız olacaksa beni iyi takip etmeniz ve yazdıklarımı iyi okumanız gerekiyor. Fas’taki tecrübelerimiz eminim işinize fazlasıyla yarayacaktır. İnce ipuçlarımızı bir not defterine yazmanızı şimdiden tavsiye ederiz.
Kıymetli dostlar Fas her anlamıyla çok farklı bir ülke. Biz onlarca ülke gezdik ama buranın atmosferi çok farklı. Ülkede hem 1900’lü yılların hem de modern zaman yaşamının havasını aynı anda alabiliyorsunuz. Fas’ta hem Afrika hem Ortadoğu hem de Avrupa esintisi var. Ülkede çöllerden okyanusa uzanan bir yolculuk yaparak farklı coğrafya ve kültürlerin uyumuna şahit oluyorsunuz. Yani ülke size her anlamda farklılıkları yaşatacak kapasiteye sahip. Fas’ta kültür şoku yaşamaya hazır olun!
Fas Gezi Rehberi
Fas’a gitmeyi düşünüyorsanız Fas’ta nerelere gitmeniz gerektiği noktasında size yol göstermeye çalışacağım. Burası yaklaşık 450.000 kilometrekarelik bir ülke. Biz Fas’ta kiraladığımız araba ile 3000 km’ye yakın yol kat ettik ve Fas’ın bir çok şehrini ziyaret etme fırsatı yakaladık. Fas’ta en önemli şey nereye, ne kadar zaman ayırmanız gerektiği hususu. Bu noktada internette ne yazık ki aydınlatıcı bir rehber bulunmuyor. Fakat bu yazı sonrası aklınızda eminim bir Fas gezi planı canlanacak.
Peki Fas gezi rehberimde neler olacak? Yukarıda dediğim gibi en başta iyi bir Fas gezi planına sahip olacaksınız. Ayrıca beni bilenler bilir başak burcu etkisiyle her şeyi çok ayrıntılı şekilde yazarım. Ee 9 gün boyunca Fas’ın tozunu attırdıysak bu ülkeye dair her şeyi yazmaya çalışacağım. Yazımda hem tecrübelerimiz olacak hem de bilgilendirici notlarımız. Sormak istediğiniz bir şey olursa herkesin faydalanması açısından en aşağıya yorum bırakırsanız hemen dönüş yaparım. Ayrıca hem Fas serüvenimize şahit olmak hem de Fas hakkında soru soru sormak için takip etmek şartıyla Instagram’dan bana soru sorabilirsiniz.😊
Peki yazımda neler olmayacak ? Fas gezi rehberimde şehirlerin gezilecek yerlerinin detayları olmayacak. Zaten Fas gezilecek yerleri buraya yazsam bu yazıyı okumanız oldukça uzun sürer ve yazı sıkıcı olur. Bu yazıyı Fas’a ön hazırlık aşaması olarak düşünün. Bu yazı sonrası Fas ile ilgili gezi yazılarımızı okumanız sizi Fas’a hazır hale getirecektir. Hadi kolları sıvayalım ve Fas dosyamızı açalım.
- Fas Gezilecek Yerler
- Fas’ta Ne Yenir?
- Marakeş Gezilecek Yerler
- Fes Gezilecek Yerler
- Şafşavan Gezilecek Yerler
- Rabat Gezilecek Yerler
- Kazablanka Gezilecek Yerler
Fas Hakkında Kısa Ön Bilgi
Fas’a gitmeden önce ülke hakkında genel bilgiler verip rehbere kısa bir giriş yapmamız güzel olur diye düşündüm. Bu bilgiler temelinde yavaş yavaş dosyamızın derinliklerine ineceğiz. Aklınızda bir şablon oluşması Fas gezi rehberi için iyi olur. Bu kısa bilgilerle ülkede ne ile karşılaşacağınız konusunda da fikir edinmiş olursunuz.
Fas’ı tek cümleyle anlatmamız gerekirse buraya renklerin ülkesi dememiz güzel olur. Popüler kültürde en çok bilinen şehirleri olan Kazablanka ve Marakeş ile tanınan ülke, Arap ve Berberilerin ağırlıkta olduğu bir nüfusa sahip. Fas köklü tarihi ve önemli sanat eserleriyle İslam tarihi ve coğrafyasında da önemli bir yerde. İslam coğrafyalarından aşina olduğumuz bahçeli evlere ve bu yapıların otantik mimarisine Fas’ta fazlasıyla şahit olacaksınız.
Tarihsel olarak 1912 yılında başlayan Fransız himayesinin etkileri Fas kültürünü doğal olarak etkilemiş durumda. Ülkede uzun süren Fransız idaresi sona erse de Fransız kültürü Fas kültürünün bir parçası olmuş. Örneğin Faslıların bir çoğu Fransızca biliyor. İngilizce seviyesi ise genel olarak az düzeyde. Muhtemelen sizinle temasa geçerken İngilizce’den önce Fransızca biliyor musunuz sorusu ile siz de karşılaşacaksınız.
Fas Hakkında Hap Bilgiler:
- Başkenti: Rabat
- Ülke telefon kodu: +212
- Para birimi: Fas Dirhemi (MAD)
- Nüfusu: 37,1 milyon (2023)
- Din: %99 Müslüman, %1 Diğerleri
- Yönetim Şekli: Krallık (Monarşi)
- Konuşulan Dil: Arapça (Turistik yerlerde çoğu kişi Fransızca ve İngilizce biliyor.)
- Priz Tipi: C / E Priz tipleri kullanılıyor. (Bizim priz girişleri ile uyumlu, biz ekstra bir apart kullanmadık.)
- Saat Farkı: Türkiye ile 2 saat zaman farkı var. Örneğin Türkiye’de saat 16.00 iken Fas’ta saat 14.00.
Fas Nerede?
Şimdi Fas nerede sorusuna cevap verelim. Bu soru ile özellikle ülkenin çevresinde neler var onlara hakim olabileceksiniz. Fas, Kuzey Afrika’da yer alan bir ülke. Afrika denilince aklınıza hemen Afrikalılar gelmesin. Fas’ta Afrikalı yok denecek kadar az. Nüfusun %98’ini Araplar ve Berberiler oluşturuyor. Ülke neredeyse her türlü coğrafik koşula sahip. Fas’ın batıda Atlas Okyanusu’na, kuzeyde ise Akdeniz’e kıyısı var. Fas’ın başkenti, ülkenin modern yüzü olan Rabat ile ülkenin ekonomi ve sanayi merkezi olan Kazablanka Fas’ın batı tarafında Atlas Okyanusu’nun kıyısında bulunuyor.
Fas, Afrika kıtasının kuzeybatı köşesinde, Avrupa’nın güneyine oldukça yakın bir konumda. Fas ile Avrupa (İspanya) arasında Cebelitarık Boğazı var. Fas’ın kuzey sahilinde yer alan Tanca şehri, ülkenin İspanya’ya en yakın noktası. Bu coğrafi konum, Fas’ı hem Afrika hem de Avrupa ile güçlü deniz ve kara bağlantıları olan önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline getirmiş. Ülkenin doğu sınırında Cezayir, güneyinde ise Batı Sahra bulunuyor. Fas doğusunda yer alan Cezayir, güney sınırında ise Batı Sahra (Fas’a bağlı) ile siyasi problemler yaşıyor. Fakat bu durum turizmi etkileyen bir durum değil.
Aşağıda genel olarak Fas’ın önemli şehirlerini sıralayacağım. Bu şehirler Fas’ta görebileceğiniz önemli yerler. Buralar dışında ön yargılı olmak istemem ama kayda değer bir yer olduğunu düşünmüyorum. Fas gezi planı başlığında gün sayınıza göre size bir plan sunacağım. Vaktiniz 2 hafta veya üzeri ise bu şehirlerin hepsini görmenizi tavsiye ederim.
Fas’ın Önemli Şehirlerinin Haritası (Numaraların üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Fas’ın En Önemli Şehirleri
- Rabat: Fas’ın başkenti olan Rabat, tarihi yapıları, modern yaşamı ve sahil şehri atmosferi ile ünlü.
- Kazablanka: Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka ülkenin ekonomi merkezi.
- Marakeş: Tarihi medinası, renkli pazarları ve ünlü Jemaa el-Fna meydanı ile Fas’ın en ünlü şehri.
- Essaouira: Sahil boyunca yer alan Essaouira, tarihi surları, beyaz mavi evleri ve balıkçı limanı ile ünlü.
- Ouarzazate: Şehir, ünlü sinema stüdyoları ve kasbahları ile tanınıyor.
- Merzouga: Merzouga demek Sahra Çölü demek.
- Ifran: “Fas’ın İsviçresi” olarak biliniyor. Çok enteresan bir yer.
- Meknes: Meknes, Fas’ın kraliyet şehirlerinden biri olup, tarihi surları ve Antik Roma kalıntıları ile ünlü.
- Fes: Fes, dünyanın en eski üniversitelerinden birine ev sahipliği yapıyor, Fas’ta en sevdiğimiz yerlerden biri oldu.
- Şafşavan: Şafşavan, masmavi evleri ve sokaklarıyla büyüleyici bir kasaba.
- Tanca: Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nun birleştiği nokta.
- Asilah: Sahil kasabası olan Asilah, güzel plajları, surları ve sanata verdiği önemle ünlü bir şehir.
Türkiye’den Fas’a Nasıl Gidilir ?
Fas nerede konusu tamamsa gelelim Fas’a nasıl gidilir kısmına. Güzel bir haber olarak Türkiye’den Fas’a aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Bu uçuşlar Air Arabia, Pegasus, Royal Air Maroc ve THY tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun dışında da aktarmalı uçuş alternatifi bir çok ülkeden var. Direkt uçuşlar tahmin edeceğiniz üzere İstanbul’dan yapılıyor. İstanbul’da her iki havalimanından da Fas’a direkt uçuş var.
Türkiye’den Fas’ın Kazablanka ve Marakeş şehirlerine direkt uçuş var. Bu iki şehir Fas seyahatinize başlamak için oldukça ideal şehirler. Türkiye’den Fas’a aktarmasız uçuşlar ortalama 5 saat sürüyor. Ben İspanya’ya gideceğim oradan da Fas’a gideceğim derseniz İspanya’nın güneyindeki Algeciras gibi liman şehirlerinden kalkan feribotlarla Fas’ın Tangier şehrine 1-2 saat yolculukla kolayca geçebilirsiniz.
Şimdi gelelim biz Fas’a nasıl gittik kısmına. Biz ucuz uçak bileti avıyla Air Arabia firmasından kişi başı 3500 TL gidiş dönüş uçak bileti satın alarak Fas’a uçtuk. Uçak bileti kampanyadan olduğu için çok çok uyguna geldi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kazablanka’ya direkt uçuşumuz 5 saat sürdü. Air Arabia ile uçuşumuz sorunsuz oldu. Bu havayolunun kullandığı koltuklardaki diz mesafesini oldukça beğenirken uçuşlarda ikram olmamasını beğenmedik. Uçağımız Kazablanka’ya indi. Kazablanka’da V. Muhammed Uluslararası Havalimanı’nda üç farklı terminal yer alıyor. Terminal olarak genelde 2. terminal kullanılıyor bilginiz olsun.
Aklıma gelmişken hemen belirteyim; Air Arabia uçuşumuzda 10 kg kabin bagaj hakkımız vardı. İstanbul tarafında hiç kontrole tabi tutulmazken dönüş uçuşumuzda yani Fas’ta kabin bagajımıza büyük dediler ve sorun çıkardılar. Bir kaç kıyafet çıkardıktan sonra valizimi demirden bir şeye koydular yine 3 cm büyük dediler. Biz durumu tolere etmeye çalıştık ama 0 anlayış gösterdiler. Bu durum üzerine Üstün köpürdü ve müdürleriyle görüşerek bagajı kabul ettiler. Onlarca ülkeye bizimle uçan kabin bagajımızla ilk defa bir havayolu firması ile sorun yaşadık. Air Arabia’nın dönüş tarafındaki çalışanlarının tavrı bizi çok gerdi. Çok basit bir şeyi inanılmaz büyüttüler ve dalga geçer gibi sıkıntılı bir tavır takındılar.
Fas genelinde bazı insanlarda gördüğümüz anlayışsız tavır burada da kendini gösterdi. Giderken valizi bile tartmayan çalışanlar dönerken kiloda sorun olmamasına rağmen valizin ölçülerini dert ettiler. Eğer Air Arabia’yı tercih edecekseniz kabin bagajı ölçünüze dikkat edin ve bizim gibi sorun yaşamayın. Bunun gibi ipuçları vermeye devam edeceğim.
Fas İçin Vize Gerekli mi?
Bir güzel haber daha. Fas Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Türk vatandaşlarının Fas’a turistik seyahatlerde 90 güne kadar vize muafiyeti bulunuyor. Bu, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olanların, turistik amaçla Fas’a gittiklerinde vize almadan doğrudan ülkeye giriş yapabilecekleri anlamına geliyor. Yani Fas’a giriş için sadece pasaportunuz olsun yeter. Ayrıca, seyahat öncesinde pasaportunuzun en az 6 ay geçerliliği olmasına dikkat etmeniz lazım.
Biz Fas’a indikten sonra pasaport kontrolünde herhangi bir sorun yaşamadık. Yalnız pasaport polisleri çok atarlı bilginiz olsun. Klasik pasaport polisi tavırlarını Fas’a girişte görebilirsiniz. Farklı mimikler ve gereksiz sorularla karşılaşabilirsiniz. Sadece rahat olun ve kurallara dikkat edin yeter. Biz burada tecrübelerimizi yazıyoruz lütfen sizde ön yargı oluşmasın. Genel olarak gözlemlerimiz de havalimanındaki Fas polisinin tavırlarının hoş olmadığı yönünde. Havalimanında biri çaktırmadan elektronik sigara içiyordu diyeyim siz anlayın. Ülkede kurallar var ama kime göre, neye göre belli değil. Ayrıca ülkeden çıkarken valizimizi bizzat aramaları ve rastgele kişisel bakım çantamızdan cımbız alıp atmaları çok ama çok saçma geldi.
Dediğim gibi Kazablanka’daki havalimanı polislerinin tavrı bize çok doğru gelmedi. Yine de çok zıtlaşmadan, hakkınızı da yedirmeden hareket etmeniz lazım. Bu anlayışın değişeceğini sanmıyorum ne yazık ki!
Not: Yazımızı canlı tutmak açısından sizin de deneyimlerinizi en aşağıda yorum kısmına merakla bekliyorum. Biz bazı küçük olumsuzluklar yaşadık ama çok da önemli değildi. Sizin deneyimleriniz de bize yol gösterir. Yorum yapmayı unutmayın.
Fas Kaç Günde Gezilir?
Fas gezi rehberimde en önemli sorulardan biri Fas’a ne kadar zaman ayırmalıyım sorusu. Bu sorunun net cevabı bize göre var. Ama size göre de bu sorunun cevabı değişkenlik gösterebilir. Zaman ve bütçe unsurları bu sorunun en belirleyici unsuru. Fas’ta görmeniz gereken şehirleri yukarıda sıralamıştım. Zaman ve bütçe noktasında sıkıntınız yoksa bu şehirler için size tam 13-14 gün yeterli olacaktır. Yaklaşık 2 haftalık sürede Fas’ı çok iyi şekilde gezebilirsiniz.
Bu sürede Fas’ı araç kiralayarak gezmeniz lazım ve 1 şehir için maksimum 2 gün ayırmanız gerekiyor. Zaten Fas’ta 2 günden fazla gezmenizi gerektiren bir şehir yok. Bunun dışında bu şehirler arasında gör geç yapmanız gereken yerler de var. Bu şekilde gezme tarzı biraz yorucu olsa da Fas bu yorgunluğu hak eden bir yer. Çünkü kendinizi 1 gün çölde diğer günde okyanus kenarında görmek oldukça değişik bir duygu.
Fas için 2 haftalık süreniz yoksa Fas’a 7-10 gün süre de ayırabilirsiniz. Bizim gibi zaman sorununuz varsa bu süre Fas için ideal olur. Biz Fas için 9 gün ayırdık ve bir çok şehri gezme fırsatı yakaladık. Aşağıda rotamızı detaylı şekilde anlatacağım. Size 3 günlük, 5 günlük Fas programı da sunacağım ve gezmeniz gereken en önemli yerleri de belirteceğim. Özetle Fas kaç günde gezilir derseniz 2 haftalık süre yeterli olur. Fazlası gereksiz ve sıkıcı olabilir.
Fas Gezi Rotası & Fas Gezi Planı Nasıl Olmalı?
İşte en önemli kısım: Fas gezi planı nasıl olmalı? Bu noktada ilk olarak kendi Fas rotamızdan bahsedeceğim. Daha sonra size en ideal rotayı gün sayısına göre sunmaya çalışacağım. Fas için ya Kazablanka’ya ya da Marakeş’e inmiş olacağınızı varsayarak bir plan çizeceğim. Fas’ı yuvarlak çizerek gezmenizi tavsiye ediyorum. Biz ilk olarak Kazablanka’ya indik ve sonrasında kıyı tarafından değil de Marakeş’e gidip oradan yuvarlak çizerek ilerledik. Bize göre ilk kıyı kesimleri gezmektense saat yönünün tersine yuvarlak çizmek daha iyi oluyor. 9 günlük gezi rotamız sırasıyla;
- Gece 05.00’da Kazablanka’ya iniş ve araba ile direkt Marakeş’e geçiş.
- Marakeş (2 gün konaklama)
- 8 saat yolculuk ve (Aït Benhaddou ve Atlas Stüdyoları ziyareti)
- Merzouga (Çölde 1 gün konaklama)
- İfran (Gör geç)
- Fes (2 gün konaklama)
- Şafşavan (Yarım gün ziyaret)
- Rabat (2 gün)
- Kazablanka (Yarım gün ve dönüş)
Şimdi diyeceksiniz ki bu plan tam 9 gün yapmadı. Nedeni çok açık cevap “Fas yolları“. Evet Fas seyahatiniz boyunca bol bol araba sürmeniz lazım. Tabi araç kiralama yapacaksanız. Şehirler arası mesafe oldukça uzun. Yani geniş bir program yapacaksanız yol faktörünü hesaplamanız lazım. Özellikle çöle (Merzouga) ulaşmak için kafadan 7 saat ayırmanız lazım. Biz Fas’a gitmeden önce bunları tek tek hesapladık ve yol üstünde görülecek yerleri de çıkararak güzel bir plan yaptık. Planımız kusursuz ilerledi. Sadece en son Rabat yerine Şafşavan sonrası ülkenin kuzeyinde vakit geçirseydik çok daha iyi olurdu. Çünkü Rabat ve Kazablanka’da görülecek pek bir yer yok. Her iki yer için yarım yarım 1 tam gün yeterli olur.
Şimdi gelelim gün sayısına göre Fas gezi planlarına. Dediğim gibi Fas’ı yuvarlak çizerek gezmeniz iyi olur. Ya bizim gibi ülkenin doğusuna doğru ya da kıyı tarafından ilerleyerek yuvarlak çizebilirsiniz. Uçağınızın Marakeş ya da Kazablanka’ya indiğini varsayarak program çizeceğim bilginiz olsun.
3 Günlük Fas Gezi Planı
- Marakeş (2 gün)
- Kazablanka (Yarım gün)
- Rabat (Yarım gün)
- Essaouira (Rabat-Kazablanka yerine bu şehir de olabilir)
5 Günlük Fas Gezi Planı
- Marakeş (2 gün)
- Merzouga (1 gün)
- Fes (1 gün)
7 Günlük Fas Gezi Planı
- Marakeş (2 gün)
- Merzouga (1 gün)
- Fes (1 gün)
- Rabat (1 gün)
- Kazablanka
10 Günlük Fas Gezi Planı
- Marakeş (2 gün)
- Merzouga (Çölde 1 gün)
- Fes (1 gün)
- Şafşavan (1 gün)
- Tanca (1 gün)
- Rabat (2 gün)
- Kazablanka (Yarım gün ve dönüş)
14 Günlük Fas Gezi Planı
- Kazablanka
- Essaouira
- Marakeş
- Ouarzazate
- Merzouga
- Ifran
- Meknes
- Fes
- Şafşavan
- Tanca
- Asilah
- Rabat
Yukarıda genel olarak gün sayısına göre plan yapmaya çalıştım. Aklınıza bir şey takılırsa yorum yazın yardımcı oluruz. Dediğim gibi geniş kapsamlı gezecekseniz yol faktörünü unutmayın. Yolculuk yaparken de görmeniz gereken yerleri göz ardı etmeyin. Detaylı rotamızı Fas gezilecek yerler yazımda bulabilirsiniz. Fas yolları hakkında detaylı bilgileri aşağıda vereceğim. Fas yollarında öyle yerlerden geçtik ki köylerden kasabalara çok değişik yerler gördük. Bu güzellikler dışında Fas yolları epey zorlayıcı da. Hepsini anlatacağım. Umarım aklınızda Fas gezi planı şekillenmiştir. Aşağıda bahsettiğim şehirler arası mesafeyi de bulabilirsiniz. Plan yaparken Google Maps bir yanda açık olsun.
- Rabat – Kazablanka: 1 saat 30 dakika
- Kazablanka – Marakeş: 2 saat 30 dakika
- Marakeş – Essaouira: 2 saat 30 dakika
- Essaouira – Ouarzazate: 7 saat 30 dakika
- Ouarzazate – Merzouga: 6 saat
- Merzouga – Ifran: 6 saat
- Ifran – Meknes: 1 saat
- Meknes – Fes: 1 saat
- Fes – Şafşavan: 4 saat (En sevmediğimiz yol)
- Şafşavan – Tanca: 2 saat
- Tanca – Asilah: 1 saat 30 dakika
Fas’a Ne Zaman Gidilir?
Fas demek sıcak bir iklim demek. Dolayısıyla Fas’a ne zaman gidilir sorusunun doğru cevabı çok önemli. Zira Fas’a yazın giderseniz buharlaşma riskiniz olabilir.😂 Fas’a seyahat etmek için en ideal dönem, bize göre ilkbahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) ayları. Bu dönemde Fas çok sıcak da değil, soğuk da değil. En ideal dönemler tam da bu vakitler. Mümkünse yazın Fas’a gitmeyin çünkü sıcaktan çok bunalabilirsiniz. Özellikle sahil şeridi ve Sahra Çölü daha sıcak. Fas’a kış mevsiminde de gidebilirsiniz. Sadece Aralık-Şubat aylarında dağlık bölgelerde kar ve soğuk hava ile karşılaşabilirsiniz. Zaman zaman yağmur da denk gelebilir.
Biz Fas’a Kasım ayının 3. haftasında gittik ve çok güzel bir hava karşıladı bizi. 9 günlük seyahatimizde sadece 1-2 gün kısa süreli yağmur yağdı. Bunun dışında gündüzleri hava normal sıcaklıkta, akşamları ise serindi. Bu vakitlerde Fas’a gidecekseniz akşam soğuğu için yanınıza kalın bir şeyler almayı unutmayın. Özetle Fas’a gitmek için en ideal dönem dediğim gibi ilkbahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) ayları. Bu aylar için Fas’a ucuz uçak bileti bulursanız kaçırmayın. Fas’a deniz tatili için gidecekseniz de yaz aylarını tercih etmeniz daha doğru olur.
Fas’ta Araç Kiralama
Fas demek uzun uzun yollar demek. Fas bize göre tam bir Road Trip ülkesi. Kiralayacaksınız arabanızı,o şehirden bu şehre istediğiniz gibi gidecekseniz. Fas’ta bir şehre 2 günden fazla zaman ayırmak mantıksız. Ee Fas’a da 2 günlüğüne gitmeyecekseniz o zaman araç kiralama yapmanız lazım. Fas turlarının mantığı da bu zaten. Sizi grup sayısına göre 15-20 kişilik araçlarla şehir şehir gezdiriyorlar. Ama biz bireyselciyiz. Dolayısıyla Fas’ta her şeyi kendimiz planladık.
Fas’ta araç kiralama yapacaksanız bu yazdıklarımı çok iyi okuyun. Biz araç kiralayarak toplamda 3000 km’ye yakın yol yaptık. Bu denli km’yi otobüs vs ile yapmak çok zor. Dolayısıyla Fas’ı geniş kapsamlı gezecekseniz araba kiralama yapmanızı öneririm. Şimdi gelelim araç kiralamanın detaylarına. Biz Fas’a gitmeden önce araç kiralama işlemini internet üzerinden hallettik. Kazablanka Havalimanı’na indikten sonra araç kiraladığımız firmadan aracımızı aldık ve hemen Kazablanka’dan Marakeş’e yola çıktık.
Fas’ta araç kiralama için size çok güzel bir tavsiyem olacak. Biz aracımızı Luxury Rental Car firmasından kiraladık. Firma yetkilisi Hasan hem Fransızca hem de İngilizce iyi biliyor. Hasan bize araç konusunda çok güzel yol gösterdi. Evraklarımızı önceden hallettiği için kiraladığımız aracı tanıttı ve aracımızı hemen aldık yola çıktık. Biz Volkswagen T-Roc marka araç kiraladık. Aracımız otomatik vitesti. Her noktasını kontrol ettik, gerekli kontrol videosunu çektik ve aracımızı teslim aldık. Fas’ta kiralayacağınız araç önemli. Çünkü araba sizin 2. eviniz gibi olacak. Sorunsuz bir araç seçmeniz lazım. Hasan’ın araç portföyü çok geniş. Lüksü de var normal standart aracı da. Öncesinde Whatsapp’tan iletişime geçin size tek tek araç portföyünü gönderecektir. Bizden selam iletin size her noktada yardımcı olacaktır.
Luxury Rental Car İletişim Bilgileri:
- Yetkili Kişinin Adı: Hasan
- Instagram: Luxury Rental Car
- Whatsapp: +212 677-043912
Not: Yurt dışında araç kiralarken aracın genel kontrollerini yapıp video çekmeyi unutmayın. Aracın ruhsatı, sigortası ve evraklarını da kontrol edin. Araçta ne kadarlık yakıt teslim aldıysanız teslim ederken de aynı miktar teslim edin. Son olarak Fas’ta araç kiralamada yüksek miktarlarda depozito alınıyor. Hasan bu konuda güveni ön planda tutuyor. Siz selamımızı iletin ve ortak bir miktarda anlaşın. Fas yollarındaki maceralarımıza Youtube videomuzda şahit olabilirsiniz.
Fas Yolları ve Trafik Durumu
Gelelim çok önemli ve bizim canımızı sıkan bir konuya. Fas’ta 3000 km yol yapınca neredeyse tüm yollara hakim olduk. Fas geneli yollar nasıl derseniz cevap çok iç açıcı değil. Yol noktasında genelde tek şeritli yollar var. Dolayısıyla araç kullanırken çok ama çok dikkatli olmalısınız.
Fas yolları konusunda ilk olarak şehirler arası yollardan bahsedeceğim sonra şehir içi yolları anlatacağım. Araç kiralama yapacaksanız bu başlığı çok iyi okuyun. Fas’ta şehirler arası yolların büyük kısmı tek şeritli. Yalnızca gelişmiş şehirlere giden yollar çift şeritli. Örneğin Kazablanka ile Marakeş-Rabat arasında, Marrakeş ile Agadir arasında ve Tanca ile Fes arasındaki otoyollar iyi durumda. Otoyolların büyük kısmı ücretli. Gişelerden (yeşil oklu kısmı kullanacaksınız) ödeme yaparak otoyollara giriş yapıyorsunuz. Otoyol ücretleri makul seviyelerde. Bize pahalı gelmedi. Bunun dışındaki yollar tek şerit. Yol açısından sadece Fes’ten Şafşavan’a giderken zorlandık onun dışında yollar genel olarak asfalttı.
Şehir içi yollar konusunda da Fas’ta çok zorlanmadık. Trafik bazı saatlerde yoğun. Döner kavşaklar çok. Dikkatli ve yavaş olduğunuz sürece sorun yok. Şehirlerde Kasbah’lara girmemenizi tavsiye ederim. Kasbah demek etrafı duvarlarla çevrili yerleşim yeri demek. Burada yollar çok dar. Otellerin çoğu da Kasbahlarda yer aldığı için buralara mümkünse girmeyin. Kasbahlarda otel rezervasyonu yapacaksanız rezervasyon sonrası otel ile temasa geçin ve park yerinin konumunu alın. Aksi takdirde park konusunda çok zorlanırsınız. Aşağıda park olayını anlatacağım.
Araç yakıtı konusunda Shell, Total ve Afrique istasyonlarını sık sık göreceksiniz. Bu yerlerden yakıt alabilirsiniz. Genel itibariyle kredi kartı geçerli. Aracınızın yakıtını az seviyelerde tutmayın. Özellikle Sahra Çölü’ne giderken benzin istasyonu sayısı çok azalıyor. Genelde depoyu fulleyerek hareket edin. Yalnız kiraladığınız aracı teslim ederken full depo vermeyin ! Biz 100km’lik menzille aldık aracımızı 160 km’lik menzille teslim ettik. Bunu iyi hesaplayın.😊
Gelelim Fas’taki en can sıkıcı konulardan birine. Biz Fas’ta 3 tane trafik cezası yedik. Fas Devleti’nin en önemli gelir kaynağı trafik cezaları olabilir.😂 Fas’ta şehirler arası 60 km levhasını görünce hemen yavaşlayın. Adamlar her yerde radar atıyor. Her yerde jandarma ve polis var. Biz 60’lık yolda 70 ile gittik diye 150 Dirhem ceza yedik. Hız fazla olunca bu tutar 400’e kadar çıkıyor. Radar ile ilgili uyarı levhası yok. Adamlar dürbünlü kamera ile radar avına çıkıyorlar. Yerleşim yerlerine yakın hep 60 km sınırı var. Adamlar resmen avcı. Tutanak tutuyorlar ve hız sınırına göre Dirhemleri bayılıyorsunuz. Yani çok acımasızlar bu konuda. Tek şeritli yolda evet yavaş gitmek lazım ama 60 sınırı çok acımasızca.
Yollar konusunda bir de atlatmaları söyleyelim. Atlatmalar için genel olarak uyarı yok. Dolayısıyla atlatma görürseniz dikkatli olun. Yollarda bazen kırılmalar da görmüştük. Bu noktada hızınızı baya düşürün. Biz Fas’ta çok değişik yollardan geçtik. Hayatımızda görmeyeceğimiz Fas köylerini gördük. Çok farklı ve güzel bir duygu. Aklıma gelmişken yollarda bizdeki gibi market seçeneği yok denecek kadar az. Sadece kırsalda bakkallar var. Biz şehirlerden yola çıkmadan önce alışveriş yapıp yola çıktık. Köylerden de sadece mandalina aldık. Mandalinaları çok güzel. Kilosu 6-7 Dirhem bilginiz olsun.😊
Fas’ta Araç Park Etme
İlk olarak değnekçi kelimesinin anlamını anlatayım. Değnekçi: Motorlu taşıtların park ettiği yerlerde yolcuların binişi ve taşıtların sıra düzenini sağlayan kimse anlamında kullanılan bir kelimedir. Şimdi konumuza geçelim.
Fas’ta değnekçilik çok olağan bir meslek. Fas’ta teyzeler bile değnekçi diyeyim siz anlayın. Ya sen teyzesin git evine torunlarına bak ama teyze arabalardan para toplamaya çalışıyor. Park olayı Faslıların temel geçim kaynağı. Resmi park yerlerinde bile sözde yardım görünümü altında sizden para koparmaya çalışan insanlar var. Adamlar bu işi meslek haline getirmiş. Normal bir alanda bile adam fosforlu yelek giymiş sizden çakma bir makbuzla para istiyor. Gerçekten ama gerçekten irrite eden bir durum.
Fas gezi maliyetinin kalemlerinden biri de park ücreti. Ülkede park konusu çok ciddi sıkıntı. Turistleri gördüklerinde yapışıyorlar. Çok sıkıcı bir durum ama sonra alışıyorsunuz. Oteller dediğim gibi Kasbahlarda olduğu için otellerin de park yeri sorunu var. Dolayısıyla Fas’ta sürekli park ücreti ödeyeceksiniz. Allahtan fahiş fiyatlar istenmiyor. Örneğin Fes’te 2 gecelik park ücretine 30 Dirhem ödedik. Marakeş her konuda olduğu gibi park konusunda da en pahalısı. Bu noktada gezilecek yerler yazılarımda araç park edebileceğiniz konumları da size vereceğim. Taktikler benden uyması sizden.👌
Fas’ta Araç Park Etme Taktikleri
- Dar sokaklardan ve Kasbahlar’dan uzak durun. Kasbahların çevresinde park edebileceğiniz alan kolayca bulabilirsiniz. Kasbahların dar sokaklarına girmeyin.
- Mavi tabela “P” park yeri demek. Buralar genel olarak ücretsiz. Burada değnekçilere para vermeyin.
- Her yeşil fosforlu yelek giyeni görevli sanmayın. Ücretsiz olduğunu anladığınız yerde aracınıza binin ve uzaklaşın. Sizden para isterlerse aldırış etmeyin.
- Kalabalık yerlerde özel otoparkları kullanın. Otoparka girişte tarifeyi kontrol edip giriş yapın. Giriş saatinizi unutmayın.
- Fas’ta araç park konusunda size yardım etmeye çalışacaklar ama bunlara kulak asmayın.
- Kavşaklara ve yasak noktalara araç park etmeyin. Polis gerçekten acımıyor.
- Yollar bazen karışık olabiliyor. Aracınızı park ettiğiniz yeri unutmamak için Whatsaptan birine konum atın ve konumun fotoğrafını çekin.
- Navigasyona dikkat edin ama her zaman güvenmeyin. Bazen hatalı yollara sokabiliyor.
Fas’ta Sim Kart Alma
Fas’ta muhakkak telefonunuzda internet olmalı. İnternet özellikle harita kullanımında işinize çok yarayacak. Fas’ta sim kart almanın bir çok yolu var. Havalimanı çıkışında sim kart firmalarından kolayca sim kart alabilirsiniz. Fas’ta üç büyük mobil ağ operatörü bulunmakta: IAM (Inwi), Orange ve Médi Telecom (Digi). Bu operatörlerin hepsi, turistlere uygun paketler ve SIM kartlar sunuyor. Orange kapsama alanı açısından diğerlerine göre daha iyi.
Fas’ta SIM kart alırken pasaportunuz yanınızda olsun. Konuşma paketi yerine sadece internet paketi alın yeter. SIM kart alırken, mobil internet bağlantınızın Fas’ta sorunsuz çalışması için uygun bir paket seçtiğinizden emin olun.
Peki biz Fas’ta hangi sim kartı kullandık. Eğer e-sim destekleyen bir telefonunuz varsa internetten kolayca e-sim alıp Fas’a adım attığınızda internetinizi cep telefonunda bulabilirsiniz. Biz Fas’ta sim kart derdiyle uğraşmak istemedik. E-sim ile işimizi kolayca çözdük. Çözüm ortaklarımızdan Holafly’dan aldığımız sınırsız internet ile 10 gün boyunca sorunsuzca internetimizi Fas’ta kullandık. Holafly’dan e-sim almak ve indirim kodunu kullanmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Aktivasyon işlemi oldukça basit. Uçağın tekeri yere değdiğinde internet ile kavuşmanız çok pratik oluyor.
Fas’ta Döviz Bozdurma İşlemleri
Hemen belirteyim; Fas’ın resmi para birimi “Fas Dirhemi (MAD)“. Fas’a seyahat ettiğinizde Dolar ve Euro’larınızı döviz bürolarından kolayca Dirhem’e çevirebilirsiniz. Uçaktan indiğinizde havalimanlarından 40-50 dolar bozdurmanızı geri kalan kısmı da şehir merkezlerinde bozdurmanızı tavsiye ederiz. Havaalanında taksi parası ya da otoban parası için ilk etapta Dirhem lazım olabiliyor. Cebinizdeki tüm dövizi Dirhem’e çevirmektense parça parça Dirhem almanızı tavsiye ederiz. Biz genelde 100 Dolar, 100 Dolar şeklinde para bozdurduk.
Dediğim gibi paranızın çok küçük kısmını havalimanında bozdurun. Fas’ın büyük şehirlerinde Kazablanka, Marakeş, Rabat gibi yerlerde bankalar ve döviz bürolarını tercih edin. Döviz bürolarından da eli yüzü düzgün yerleri tercih edin. Fas’ta bankaların çalışma saatleri genellikle 09:00-15:00 arasında, döviz büroları ise genellikle daha uzun saatler açık. Telefonunuzda XE Currency uygulaması olsun. Biz yıllardır bu uygulamayı kullanıyoruz ve döviz çevirme işlemlerinde çok pratik.
Gelelim Türk Lirası ve Dirhem karşılaştırmasına. Bu konu biliyorsunuz kanayan yaramız. Paramız son yıllarda çok değer kaybetti. Fas Dirhemi Türk Lirası’ndan daha güçlü bir para birimi. Tabi alım gücüne de bakmak lazım. Lakin alım gücünde de Dirhem daha değerli. 100 Dirhem (MAD) şu anda 350 TL’ye tekabül ediyor. 100 Dolar ise yaklaşım 990 MAD. Yani bizim para yine yerlerde.
Uyarı: Fas’ta her döviz bürosu illa komisyon alıyor. Komisyon oranlarına dikkat edin. Fas’ta kredi kartı kullanımı yaygın ama elinizde her zaman Dirhem olsun. Fas’tan çıkarken elinizde Dirhem kalmamasına özen gösterin. Sonuç olarak, Fas’ta döviz bozdurma işlemi oldukça kolay. Dolar ve Euro olduğu sürece dövizinizi Dirhem’e kolayca çevirebiliyorsunuz.
Fas Pahalı mı?
Fas para birimi olan Dirhem, Türk lirasından değerli. Peki piyasada durum nasıl derseniz Fas bize pahalı geldi. Hatta enflasyonik ortamda olmamıza rağmen Fas pahalı bir yer. Marketlerden pazarlara kadar her yere girdik çıktık. Genel izlenimimiz Fas ucuz değil. Marketlerde atıştırmalık aburcuburlar bizden ortalama 2 kat daha pahalı. Bu durum su, içecek grupları için de aynı. Yani gıda açısından her noktada Fas pahalı. Sadece bir kaç kalemde Türkiye ile fiyatlar aynı.
Fas’ta pahalı olan bir durum ise gezilecek yerlerin giriş ücretinin turistlere 5 hatta 10 kat daha fazla olması. Bazı ülkelerde turistler darphane olarak gözüktüğü için giriş ücretleri çok abartılıyor. Bu durumu Marakeş’te çok fazla yaşadık. Neredeyse her yerin giriş ücreti 100 Dirhem. Faslılardan ise alınan giriş ücretleri turistlere göre çok komik. Her yere girerseniz maliyet çok yükseliyor. Stratejik yerleri tercih etmeniz lazım. O da gezilecek yerler yazılarımızda tek tek var.
Hediyelik eşyaların fiyatına gelelim. Fas’ta bazı esnaflar ne yazık ki turist avcısı. Direkt 2 kat fiyat çekiyorlar. Dolayısıyla ilk sorduğunuz yerden hediyelik eşya almayın. Pazarlık iyi yapın. 100 Dirhem diyorlarsa 50 Dirhem fiyat verin. Hediyelik eşyaların fiyatı genel olarak normal geldi. Biz bir çok şey aldık. Ama sorarak ve araştırarak aldık. Çantada keklik olmayın. Araştırın ve en iyisini en uyguna alın.
Gelelim benzin ya da mazot fiyatlarına. O kadar yol yapınca bu maliyet kaleminden de bahsedelim istedik. Benzinin litre fiyatı Türkiye’den 7-8 TL daha uygun. Benzinin litre fiyatı ortalama 11-12 Dirhem arasında değişiyor. Yani yakıt açısından Fas fiyatları daha uygun. 3000 km yol yapınca yakıt fiyatlarını göz önünde bulundurmanız lazım.
Alışveriş merkezlerinde bize hiç uygun bir şey denk gelmedi. Her şey Türkiye’den çok daha fazla pahalı. O kadar gezdik tozduk Avm’lerde ucuz bir şey bulamadık. Yani Fas’tan ucuza ne alabiliriz diye sorun size cevap veremem. Gerçekten Türkiye’ye nazaran uygun bir şey yok. Hediyelik eşya çeşidi fazla. O açıdan şanslısınız.
Fas’ta Marketler
Fas’ta road trip yaptığımızdan sık sık market alışverişi yapma fırsatı bulduk. Ülkede Fransız kültürünün etkisiyle bol bol Carrefour görebilirsiniz. Bunun dışında Fas’ta BİM var. Evet yanlış duymadınız Fas’ta BİM var. Sık sık BİM’e uğrayıp bir şeyler aldık. Fiyatlar aynı Türkiye’deki gibi Carrefour’a göre daha uygun ama TR’den daha pahalı. Özellikle bazı BİM’lerde olan kruvasanlar vazgeçilmezimiz oldu. Çok taze ve çok güzel oluyorlar. BİM kırsal kesimde yok belirtelim. Genelde şehir merkezlerinde var.
Kırsal kesimde bırakın BİM’i market yok. Sadece köy bakkalları gibi yerler var. Bir de Fas’ta kırsal bakkalarda, hediyelik eşya satan yerlerde satılan şeylerin üstünde fiyat yazmıyor. Kırsal yerlerde aldığımız tek şey mandalina oldu. Mevsimin etkisiyle Fas yollarında bol bol mandalina yedik. Uzun yola çıkmadan önce heybenizi BİM ya da Carrefour’dan doldurmanızı tavsiye ederiz. Marketlerde kredi kartı geçerli bilginiz olsun.
Fas Güvenli mi?
Fas, genel olarak turistler için güvenli bir destinasyon. Biz güvenlik açısından Fas’ta problem yaşamadık. Fakat yine de bazen gerildiğimiz anlar olmadı değil. Özellikle araç park konusunda ve bazı şehirlerde rahatsız edici esnaflardan baya bir sıkıldık. Bunun dışında Fas gayet güvenli bir ülke hatta fazla güvenlikli bir ülke. Her yerde polis, jandarma kontrolü var. Türkiye’deki yol kontrol uygulamaları Fas’a göre çok çok az kalır.
Ülkede her sokakta her caddede turistle karşılaşabilirsiniz. Bu kadar turist olmasa bu ülke bu kadar güvenli olmaz. Turistler Fas’a belli bir seviye getirmiş. Özellikle Marakeş’te bunu hissettik. Güvenlik olarak Rabat zaten başkent. Kazablanka oldukça güvenli. Ülkede doğuya gittikçe daha kırsala gidiyorsunuz ama buna rağmen hiç sorun yaşamadık. Güvenlik açısından Fes bize çok garip bir geldi. Orda da labirent gibi yollardan dolayı size yardım adı altında eşlik etmeye çalışan uyanıklar var ama kendi işimizi kendimiz hallettiğimiz için Fes’te de sorun yaşamadık.
Önemli Not: Fas’ta araç park yeri için değnekçilik yapanlar ve bazı turistik yerlerde size yol gösteren kişilerle münakaşaya girmeyin. Evet zaman zaman gerilebilirsiniz ama tartışmayın. Hayır deyin, teşekkür edin sizden bir şey almayacağım deyin yolunuza bakın. Ama bu insanlarla inatlaşmayın, tartışmayın. Ne hakkınızı yedirin ne de sorun yaşayın.
Fas Kız Kıza Gezilir mi?
Fas’a kız kıza gidebilir miyiz sorusuna cevabım evet olacaktır. Sadece dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Fas sonuçta bir Arap ülkesi ve kırsal yerlerde insanların bakış açısı dar. Dolayısıyla buralarda ekstra dikkatli olmanız lazım. Büyük şehirlerde özellikle Rabat ve Kazablanka’da insanlar oldukça rahat. Bu şehirlerde çok rahat edersiniz. Fas kültürüne saygılı olduğunuz sürece sorun yaşama olasılığınız neredeyse sıfır.
Fas, geleneksel ve muhafazakâr bir toplum yapısına sahip olduğu için, yerel geleneklere ve kültüre saygı göstermeniz lazım. Fas’ta kadınların giyimi genellikle muhafazakâr şekilde olmalı. Kısa etekler, şortlar ve dekolteli kıyafetler yerine omuzları kapatan, dizleri örten kıyafetler tercih edilmeli. Bu tarz giyinirseniz daha az dikkat çekersiniz.
Konaklama konusunda, büyük şehirlerdeki oteller ve hosteller genellikle güvenli ve kız kıza seyahat eden kadınlar için herhangi bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Yorumları iyi olan yerleri tercih edin yeter. Sosyal hayat açısından, büyük şehirlerde kadınlar gece hayatına kolayca karışabiliyor. Fas’ta alkol serbest. Rahat takılabilirsiniz ancak dikkat çekmemek ve saygılı bir şekilde davranmak önemli.
Sonuç olarak, Fas’ta kız kıza gezmek mümkün. Sadece kıyafet konusunda dikkatli olun yeter. Bunun dışında iyi bir gezi planınız muhakkak olmalı. Kız kıza Fas çok eğlenceli olabilir. Yukarıda anlattığım hususlar işinize fazlasıyla yarayacaktır.
Fas Sıkça Sorulan Sorular
Fas’a hangi aylarda gidilir?
Fas’a seyahat etmek için en ideal dönem, bize göre ilkbahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) aylarıdır. Bu dönemde, Fas çok sıcak değil, soğuk da değil. En ideal dönemler tam da bu vakitler. Mümkünse yazın Fas’a gitmeyin çünkü sıcaktan çok bunalabilirsiniz.
Fas’ta Drone Uçurabilir miyiz?
Fas’a giderken dronu almamamız noktasında bazı arkadaşlarımız tarafında uyarıldık. Bizde Fas’a dronumuzu götürmedik. Lakin ülkede bazı işletmelere sorduğumuzda küçük drone’ların sorun olmadığını öğrendik. Risk almaya değer mi bence hayır. Ülkeden çıkarken cımbızımı alanlar drone da alır diye düşünüyoruz.
Fasa kaç gün yeter?
Fas’ta görmeniz gereken şehirleri yukarıda sıralamıştım. Zaman ve bütçe noktasında sıkıntınız yoksa bu şehirler için size tam 13-14 gün yeterli olacaktır. Yaklaşık 2 haftalık sürede Fas’ı çok iyi şekilde gezebilirsiniz. Bu süreyi araç kiralayarak gezmeniz lazım ve 1 şehir için maksimum 2 gün ayırmanız gerekiyor.
Fas’ın en güzel şehri hangisidir?
Fas, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir ülke. Fes, dar sokakları ve tarihi medinası ile Fas’ın kültürel başkenti. Merzouga, Sahra Çölü’ne yakınlığıyla ünlü ve etkileyici kum tepeleriyle unutulmaz bir çöl deneyimi sunuyor. Marrakeş, renkli pazarları ve Jemaa el-Fna Meydanı ile dikkat çekerken, Kazablanca ise modern yapıları ve sahil şeridiyle Fas’ın en büyük şehirlerinden biri.
Fas gezi rehberimin sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sorularınız varsa aşağıda memnuniyetle cevaplarım. Sizin de tecrübelerinizi aşağıya bekliyorum. Sorunsuz ve huzurlu seyahatleriniz olsun. Hoşça kalın.😊
yorumlar
Emre celik
merhaba, çöldeki deve, ATV turlarının fiyatları ne kadar acaba? Bir de her yerde wifi kullanma imkanı nasıl? Son olarak marketlerdeki içecek, bisküvi vs fiyatları nasıldı? Teşekkür ederim 🙂
Yağmur
Air Arabia’nın kabin bagajına çıkardığı sorunlar ile ilgili pek çok şikayet okudum. Bilette 55x40x20 diyor evet ama Türkiye’de böyle bir kabin bagajı yok bence. 40 yerine 36, 20 yerine 22-24 cm yapılıyor. Air Arabia nın içine yerleştirdiği metal tam olarak bu ölçülerde mi, 1-2 cm bile fazla olsa girmeyecek o zaman öyle mi?
Bujuyollarda
Bagaj konusunda standart koymaya çalışan ama bunu başaramayan bir havayolu. Gidişte sorun yaşamadık ama dönüşte sorun çıkardılar. Çıkardılar ama çıkardıklarına da pişman ettik. Siz kilo sınırına dikkat edin yeter. Ölçüleri ile ilgili sıkıntı çıkartırlarsa da 1-2 cm için asla geri adım atmayın.